2016-05-09 92 浏览
去水上人係聽講佢有蒸氣石鍋。 於是就同屋企人去試下。入到去係酒樓格局,但每枱既中央都開左個鍋,睇得出佢賣點就係海鮮蒸鍋。 我地坐低以後,望到入口就有一個個大型既水箱,內有活魚海鮮河鮮悠游,我地可以指定點邊隻黎食,勝在夠生猛新鮮。 這點也在意料之中,因為主打氣鍋既酒家,海鮮必然要夠鮮,否則根本不宜以氣鍋來做,如果唔係,反而會自暴其短。我地坐下不久,就有專門侍應送上一碟新鮮的花蛤。 只見他將花蛤逐隻放入鍋內,鍋旁放了一個計時器,他亦set好時間,我們在旁看得嘖嘖稱奇,要知道一般吃火鍋,都是憑感覺和經驗判斷幾時熟,幾時好食同食得,邊有甘pro甘準確既訓練同定位? 等左幾分鐘,計時已盡,又由同一個侍應過來來,掀鍋,分蛤,放入下一盤海鮮,再計時,一氣呵成。 我地都等唔及試下計時黎煮既海鮮到底有幾好味。我夾起殼中的蛤肉,在醬中一蘸,送入口中,輕咬下蛤肉出溫熱爽彈,更冷不防迸發出極鮮美的汁液,舌頭一嘗,只覺回味無窮。 吃完一塊後,我已等不及再送一隻入口,這次更沒有蘸醬。 海鮮海鮮,就是吃一個鮮字,甚至無須調味。 其本身的鮮美已使人差點把舌頭也吃下去!接下來我地又食左花竹蝦,元貝,象拔蚌等海鮮,皆是鮮
去水上人係聽講佢有蒸氣石鍋。 於是就同屋企人去試下。
我地都等唔及試下計時黎煮既海鮮到底有幾好味。
接下來我地又食左花竹蝦,元貝,象拔蚌等海鮮,皆是鮮甜無比既水準之作。 今餐食得好滿足。