2007-02-26 11 浏览
夜收工,勁累,加上眼睛發炎,快速買完外賣回家去。要了豬紅﹑牛筋﹑蘿蔔﹑魚蛋油麵和雞翼尖,味道過鹹,味精湯。
2007-01-15 16 浏览
20070114在門口等了五分鐘之後,被安排到裏面深些的地方一處長條桌入座……面壁?不過倒也清靜些:)Honey的是牛筋魚腐幼面,我的是牛腩豬紅米線,外加一杯凍豆漿。以前試過牛筋,印象極佳,這次心思思試試牛腩,結果有點後悔,也不是說不腍,但頭尾兩段肥膏,看著已經有點不舒服……豬紅燜得不算老,不過稍鹹了點。下次再試試其他的,抑或,還是應該專情於我的牛筋蘿蔔?
20070114

下次再試試其他的,抑或,還是應該專情於我的牛筋蘿蔔?
2007-01-10 29 浏览
20070107人在銅鑼灣,時近兩點,隻身慕名來此,縱然嘈雜非常,店面淺窄,為那一碗車仔面,也儘管犧牲一次了:)其實人流輪轉,並不需要等多久,意料之中的搭了一張四人台,同坐的有一對年老夫婦,非常稔熟的樣子,毫不猶豫就各點四餸米線一碗,並指明“腸頭”:)另有一個和我一樣的年輕女孩子,原來食量不弱,一碗翼尖牛丸面再加一碗淨蘿蔔豬紅,清得比我還快:)同台也是有緣,大家都還客客氣氣的:)我的是蘿蔔牛筋河粉,走青。濃湯底,但又不會很鹹,浸著河粉剛剛好;蘿蔔鮮甜至極,完全無渣;牛筋分量十足,軟腍適中。另外附送西洋菜若干,也索湯味。幾個方面來看都無可挑剔,感覺比登龍街新記的還要清淡些,與我口味更合。有限的幾個店員,分工明確,效率極高,縱然是人龍店,也不怕稍等一試的:)
20070107

2006-12-29 20 浏览
上課前想食少少野, 朋友介紹下便去試試. 一到門口竟要排隊, 好在不用排多久便能進去. 我叫了魚餃牛腩米線, 牛腩好"林", 好入味, 湯底跟牛腩好配合. 不過這樣突顯了魚餃好普通. 我想我下次一定會再來試試牛雜類的麵.
2006-12-25 16 浏览
不知是否聖誕假期的關係,周日中午到來只坐滿一半。既然不用排隊等位,就入去試了兩碗雙拼:豬紅牛肚河和八爪卷牛筋幼麵。吃完我倆同一感覺,都認為是一般。湯底自動加了腩汁,味道算是不錯。不過餸料之中,牛筋膠質口感不夠,較令人失望。滑河粉相對上較偏硬了些少的幼麵為佳,但是都不覺得特別出色。雖然只收$15一碗,還是想不出排大隊的理由。
吃完我倆同一感覺,都認為是一般。
雖然只收$15一碗,還是想不出排大隊的理由。
2006-12-16
同朋友仔買完NDS已經10點幾, 就近係呢度買碗麵返去豬腸+牛肚+魚腐+米線- 豬腸無肥膏鹵得入味, 牛肚爽口, 魚腐普通, 湯底依然濃味, 加埋兩包辣椒同D米線一齊食幾好味魚蛋+豬皮+魚肉春卷+米粉- 豬皮夠淋唔錯都未試過一日裡面食兩次車仔麵, 不過又真係幾好食既
同朋友仔買完NDS已經10點幾, 就近係呢度買碗麵返去
魚蛋+豬皮+魚肉春卷+米粉- 豬皮夠淋唔錯
都未試過一日裡面食兩次車仔麵, 不過又真係幾好食既
2006-12-11 4 浏览
噚日同肥B去CEO唱K,近近食D先,就走去對面食麵啦,平時好鬼死多人,可能今日早,只有幾個人排隊,入到去坐,好迫,您會食完自動自覺走,唔會繼續坐隻.我叫蘿白,牛腩,春卷米,蘿白幾甜,無渣,牛腩夠淋,OK,春卷就麻麻,無乜口感,好粉,南記好食好多,肥B叫個雜粗,乜都有D,佢話D無乜特別,只係牛丸唔得,好行,但肥B就勁讚D辣椒油好掂,佢話佢咁食得辣,都覺得有D辣同D辣椒油夠香,又唔會搶碗車仔麵味,好正,佢叫我比笑笑最多分係比辣椒油,之後係個湯底,(我唔食辣,試肥B碗麵啖湯,都覺得好辣,D辣係好快直上喉嚨,但慢慢又散返咁)仲有我一致認為,糖街呢間好食過VAN仔站間,個湯底濃D同香D,所以就算坐得迫D,同要排隊都要係返呢間食!
噚日同肥B去CEO唱K,近近食D先,就走去對面食麵啦,
平時好鬼死多人,可能今日早,只有幾個人排隊,
入到去坐,好迫,您會食完自動自覺走,唔會繼續坐隻.
我叫蘿白,牛腩,春卷米,蘿白幾甜,無渣,牛腩夠淋,OK,
春卷就麻麻,無乜口感,好粉,南記好食好多,
肥B叫個雜粗,乜都有D,佢話D無乜特別,
只係牛丸唔得,好行,但肥B就勁讚D辣椒油好掂,
佢話佢咁食得辣,都覺得有D辣同D辣椒油夠香,
又唔會搶碗車仔麵味,好正,
佢叫我比笑笑最多分係比辣椒油,之後係個湯底,
(我唔食辣,試肥B碗麵啖湯,都覺得好辣,
D辣係好快直上喉嚨,但慢慢又散返咁)
仲有我一致認為,糖街呢間好食過VAN仔站間,
個湯底濃D同香D,所以就算坐得迫D,
同要排隊都要係返呢間食!
2006-10-19 10 浏览
去完日本八日七夜自由團,雖然去過N次(應有廿幾三十次了),但新鮮感依然有, 今次由兩個日本老友開車一行七人,主攻東北地區,包括福島,猪苗代等,處處田園風光, 食盡最新鮮和最特色的美食.....返香港後, 好像對甚麽食物都不太感興趣, 加上這两星香港空氣差到極,實在令人透不過氣, 前兩天中午到銅鑼灣, 經過糖街,見到一條廿多人的長龍,原來是排隊食車仔麵,自己反正未食飯,就跟住排囉,約十五分鐘就有位,order一碗雜麵,有蘿白,牛肚,魚蛋,牛丸和少許菜,配的是油麵, 蘿白好甜,其他的都好行貨,湯底過份濃烈和油口, 價錢$18/碗....唔貴嘅
2006-10-17 40 浏览
(15/9)各人排隊的原因有別,有的為結帳、有的為存款、有的為進場、有的為取證件、有的為......層出不窮,排隊給予我感覺是有始有終,撇除要等的時間及精神,它是一項不錯的方法,無論你能否達到目的,最終亦會給予你答案及答覆。是夜為了得到答案,結果要與友人去看看,一望之下,當然有十數人列出隊形,原想拂袖而去,但為了得到答案,默然接受。十數分鐘後可入座,甫坐下叫了豬腸、魷魚鬚、腐皮卷粗麵,這三款食物是店內受歡迎系列,蘿蔔、牛腩、豬腸麵是友人的選擇,另叫了一碟雞翼尖、通菜。一會過後,隨隨奉上濃郁湯底的麵,首當其衝是大腸,適中的厚度,外爽內軟,味道是鹵得有層次,可算是較好的一環。魷魚鬚,奇怪的是食店列入受歡迎系列之一,醃料將其改變,是有一點的改變,但並不是值得叫;腐皮卷,最令人意外之作,是甚麼意外也沒有,機械式的獻技,超市的冷藏品貨色。翼尖,味道是每一件都入味,入口是每一件都有它的甜汁料味道。菜是湯上,當然湯上亦是麵的湯。混合著車仔麵的湯、翼尖的汁料,吃至中後段,越吃越不對勁,絕對是湯料影響,貫切地甜。寫至此時,想起的不是此店的車仔麵,而是車品品那美味的。答案是有的,不宜因隊形而故步自封。
(15/9)

答案是有的,不宜因隊形而故步自封。
2006-10-13 5 浏览
間唔中就會睇到報紙雜誌介紹呢間野但我食過兩次, 都覺得水準只係一般貨仔湯底黑麻麻, 但又唔覺好飲豬大腸唔錯雞翼尖不及元朗B仔的好味蘿蔔唔覺刨左一半先拎出來賣, 唔係特別嫩環境超迫, 食完要立即走價錢以甘樣既質素, 物非所值不過, 呢個世界好多名過其實既店舖就如九記一樣, 出名唔好食, 但一樣甘多人讚
間唔中就會睇到報紙雜誌介紹呢間野
但我食過兩次, 都覺得水準只係一般貨仔
湯底黑麻麻, 但又唔覺好飲
豬大腸唔錯
雞翼尖不及元朗B仔的好味
蘿蔔唔覺刨左一半先拎出來賣, 唔係特別嫩

環境超迫, 食完要立即走
價錢以甘樣既質素, 物非所值

不過, 呢個世界好多名過其實既店舖
就如九記一樣, 出名唔好食, 但一樣甘多人讚
2006-10-13 10 浏览
同朋友仔係維園跑完步, 出錯門口來左呢頭, 朋友仔諗起呢間鋪成日排長龍就來試下係咪咁正魚蛋+魚皮鮫+牛筋+米線($18) - 湯底好深色, 飲落口好夠味, 魚蛋係白色既潮州魚蛋, 麻麻地, 可能係我鍾情炸魚蛋多D, 而牛筋份量最多, 又夠淋, 最好味呢個食送, 加埋佢既辣椒油成碗食都幾好味魚蛋+豬紅+蘿蔔+米粉($18) - 朋友仔食的, 但試左舊豬紅都幾滑
2006-09-10 13 浏览
前晚去呢間舖隔離幢大廈辦事,上大廈前見佢地排晒長龍,意為佢好好食,所以,做完o野,落o黎食蕃碗麵,叫o左一碗墨丸魚蛋米線同一碟通菜。響等碗麵其間,o岩o岩我坐個位見到廚房整o野,發現原來去o左食‘那咋麵’,平時去大排檔食,就算幾‘那咋’,總之整得好食就會反o黎食,可惜,呢間榮記,D米線煲到“林”到食,漲到好似油麵咁粗,都不再話下,仲要係唔爽O既魚蛋(由一排/一底撕出O黎O個種,撕到三尖八角)。以後咪食旨意再去呢度食!唉!

以後咪食旨意再去呢度食!唉!
2006-08-24 7 浏览
元朗嘅永年士多係一個迷,銅鑼灣嘅榮記又係另一個迷,兩者又咁啱都係大賣車仔麵。這兩間店舖長年累月都有班人在舖外排隊,究竟啲車仔麵真係咁好食,定係個湯底落咗秘方等啲食客上癮,好似傳聞某一火煱飲食集團响湯底度落咗罌粟咁?當然係講笑啦。言歸正傳,我嚟過呢度兩次,都係嗌咗差唔多嘅配菜,當然有豬腸、蘿蔔啦,仲要埋油麵。湯底好深色,飲落感覺好濃,飲唔出乜嘢味,就放棄咗再去試。豬腸如其他食家所說,又香又爽,諗深一層,豬腸只要夠肥,洗得乾淨,用水灼熟唔過火,,就已經可以香且爽。蘿蔔較生,唔夠腍,索晒啲湯底更佳。別人多數加生菜,佢地就用西洋菜,唔知點解,可能同成本有關。總括嚟講,一試無妨,排隊就不必勒。
2006-08-17 18 浏览
得果3舊大腸, 真係少得可憐...D粗麵都唔夠腍ge, 其實果時差唔多4點鐘, 都唔係好多人je, 佢可以煮耐少少...D牛腩都唔係好夠腩...所以, 真係幾失望!
得果3舊大腸, 真係少得可憐...

D牛腩都唔係好夠腩...

所以, 真係幾失望!
閒日晚上我諗起呢間店日排夜排,究竟點解咁多人排?我同bf一齊入去,等左幾分鐘有位...1)$15魚片牛腩河,魚片冇特別,牛腩真係一絕,份量少唔在講,一d都唔淋,硬到好似食緊d煮過火既瘦肉(仲要係老到哨完有渣果隻!!)d粉睇上去幾多...事實上食完都唔飽~2)$15豬紅牛肚米線,豬紅ok,牛肚韌左少少~d粉都唔多.3)$8腐乳通菜,ok既...8蚊咁既份量都差唔多~最緊要係....佢個湯底,個樣好似好濃咁,食落一d味都冇,話就話腩汁,我覺得豉油+水就真!!又唔香,又冇味~得個"睇"字~坐到鬼死咁迫,想郁下都唔得~咁既價錢我去南記食碗魚蛋河好過,起碼有保證先~如果要食車仔麵既話去西灣河太安樓夜市果d仲好味,料足,多到成個碗都裝唔晒d送~又好味~~都唔明點解呢到咁多人~~我諗唯一既原因係:呢度係銅鑼灣~如果開係東大街肯定執左笠九世!!
閒日晚上我諗起呢間店日排夜排,究竟點解咁多人排?
我同bf一齊入去,等左幾分鐘有位...
3)$8腐乳通菜,ok既...8蚊咁既份量都差唔多~
坐到鬼死咁迫,想郁下都唔得~

咁既價錢我去南記食碗魚蛋河好過,起碼有保證先~
如果要食車仔麵既話去西灣河太安樓夜市果d仲好味,
料足,多到成個碗都裝唔晒d送~又好味~~

都唔明點解呢到咁多人~~我諗唯一既原因係:呢度係銅鑼灣~
如果開係東大街肯定執左笠九世!!