2018-11-05 75 浏览
#fridayla_mk⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀呢排秋風起,又系食韓燒既好季節🍁🍁⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀平時大家都系室內享用韓燒⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀之前J先生就同L小姐👫去試左間設有戶外既韓燒店⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀重試埋剛到既韓牛😍成個用餐體驗都好正!⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀💘💘💘快人快語💘💘💘 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀*️⃣柞木炭家裝潢甚具格調,以傳統韓屋作為藍圖,用上木製線條及石灰牆,極具韓風。而且其戶外亦設有露天空間,比客人寫意用餐。此外,台上的餐具與一般韓燒店不同,相當精美,未開始大快朵頤已經好感倍增!⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀1⃣厚切韓牛肉眼💲328 (推介👍🏻)💭超大塊,而且唔薄😳😳💭店員會幫你處理,兩面煎香💭然後剪成小塊,剛好入口💭入口即化,牛味好濃💭沾點海鹽已經夠😍⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀2⃣帶子海膽💲258 (推介👍🏻)💭同樣店員會先幫你煎香帶子💭然後用紫菜墊底,放上帶子🤤💭最後疊上海膽,味道好有層次💭有帶子既鮮甜,重有海膽既香⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀3⃣韓國大
#fridayla_mk
呢排秋風起,
又系食韓燒既好季節🍁🍁
平時大家都系室內享用韓燒
之前J先生就同L小姐👫
去試左間設有戶外既韓燒店
重試埋剛到既韓牛😍
成個用餐體驗都好正!
💘💘💘快人快語💘💘💘 ⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
1⃣厚切韓牛肉眼💲328 (推介👍🏻)
💭超大塊,而且唔薄😳😳
💭店員會幫你處理,兩面煎香
💭然後剪成小塊,剛好入口
💭入口即化,牛味好濃
💭沾點海鹽已經夠😍
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
2⃣帶子海膽💲258 (推介👍🏻)
💭同樣店員會先幫你煎香帶子
💭然後用紫菜墊底,放上帶子🤤
💭最後疊上海膽,味道好有層次
💭有帶子既鮮甜,重有海膽既香
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
3⃣韓國大蝦💲118 (推介👍🏻)
💭共有6隻,其實好抵食
💭肉身好爽,且彈牙😍😍
💭個蝦頭唔好嗮,先烤得香脆
💭入口好似食緊蝦片咁
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
4⃣原隻濟州大八爪魚💲178 (推介👍🏻)
💭可以要求店員幫你處理
💭燒到剛熟,超爽口😝😝
💭好惹味,完全喺欲罷不能
5⃣極品韓牛燴飯💲488
💭韓牛分量較少,洋蔥絲比較搶味
💭不過個生蛋黃好夾😳😳
💭剛好可以混合韓牛同d飯
💭建議添d海鹽食,風味更佳⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
🎆Mood:🔥🔥🔥🔥🔥
💰痛快度:🔥🔥🔥🔥
🤡趣味度:🔥🔥🔥
🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹
#hkig #hkigfood #hk #hkfood #hk852 #hkgirl #hkgirls #hkboy #hkcouple #hkfoodie #foodporn #foodie #like #likesforlikes #tea #afternoontea #hkrestaurant #dessert #sweet #koreanbbq #柞木炭家 #韓牛 #韓國燒烤 #thecharcoalroom #gounso #韓燒 #香港 #旺角美食 #香港美食
旺角新商場T.O.P係今年六月試業,試業初期黎過一次。新商場連接住旺角地鐵站B出口,非常方便。但我黎個時只有十幾間商店同地庫嘅美食廣場開左,所以個次只係美食廣場食過一次。最近網上見有間柞木炭家係食韓牛,好想試 ~咁啱餐廳就係呢個商場,再黎到呢個商場,原來已經開左好多店舖。呢度樓高8層,而柞木炭家係商場嘅5樓。  環境以木色為主,座位好闊落,仲有落地大玻璃,令人好relax。前菜就同其他韓國餐廳一樣,點菜後侍應會奉上。而呢度泡菜就比較特別,係原棵,所以侍應會係客人面前剪開泡菜,感覺好新鮮。之後主菜陸續上枱~ 月見韓牛、厚切韓牛肉眼、海膽韓牛牛小排、帶子海膽,侍應都會幫忙燒。咁就好喇,咁正嘅食材,由專人處理番就唔怕俾我地糟蹋左啦~侍應會先講解一下,佢地引入嘅韓牛係韓牛品種入面嘅貴妃韓牛,係極之珍貴,因為韓牛係從未受精嘅年輕母牛,所以肉質比其實韓牛更嫩滑多汁。月見韓牛(兩塊)$120/塊 你地睇下~ d油花幾咁靚,分佈得十分平均,未食見到流都口水。點埋用日本蛋黃同打成泡沫嘅蛋白仲有烤肉汁一齊食,甜甜地嘅醬汁配上烤肉,牛肉入口即溶,簡直一試難忘。厚切韓牛肉眼 $328牛肉眼超級大塊~唔好睇佢薄

最近網上見有間柞木炭家係食韓牛,好想試 ~

前菜就同其他韓國餐廳一樣,點菜後侍應會奉上。

月見韓牛醬汁

厚切韓牛肉眼
牛肉眼超級大塊~

厚切韓牛肉眼
唔好睇佢薄薄地,牛肉味勁濃郁,鮮嫩既肉質同埋爆出黎嘅肉汁,口感一流。

海膽韓牛牛小排
有我最愛嘅海膽,仲要配埋韓牛,呢個配搭無敵呀~

海膽韓牛牛小排
牛小排只係燒一燒牛肉底部,令到牛肉半熟,再連埋新鮮海膽一齊食。
入口先係甘甜嘅海膽,再慢慢散出牛肉嘅油香,味道同口感都非常好,食完都覺得唔夠喉。

帶子海膽
呢款係海膽配帶子~  大大隻新鮮帶子經過店員嘅燒烤處理,同樣輕輕咁燒一燒,夾埋韓國紫菜、海膽及碎蔥一齊食,鮮味突出。

韓國大蝦
大蝦隻隻都好大隻,高質素嘅食材真係無需多講。
燒一陣,蝦嘅香味已湧上黎,好鬼香~  大蝦好有肉地,咬落肉質鮮甜,仲好彈牙。

原隻濟洲大八爪魚
橙色嘅原隻大八爪魚真係十分吸睛 ~

原隻濟洲大八爪魚
燒原隻大八爪魚真係第一次,將佢原隻放入爐燒會比較難熟。有見及此,餐廳會有剪刀提供,切件後就易熟得多。八爪魚醃得唔錯,入口爽脆。

極品韓牛燴飯
牛肉粒上枱時已經半熟,另外配埋蛋黃同蔥絲。
將材料撈好一齊食,韓牛嘅油香再加上蔥味同香滑蛋汁,令到燴飯更香,大滿足~

魔法梳打 $36、荔枝梳打 $36
魔法梳打、荔枝梳打
食燒肉飲番杯凍飲零舍爽~ 梳打甜度適中,正。
2018-11-01 97 浏览
沒有過去的過去答案是沒有過住記憶的過去抑或是沒有過去的過往如果給你選擇的機會你會怎樣選擇?旺角新開的商場主打新潮的食店及商店,上次也在這邊享用過西餐廳,感覺也不錯,可以有開揚的夜景景觀,柞木炭家也是,可以遙望旺角景觀,裝潢以深色系作主調,走高貴的路線,坐位之間也寬敞舒適,樓底也算高,抽氣設備整備。柞木炭家是全港首間以優質柞木炭作韓式燒烤的高級餐廳。餐廳以炭燒取代一般鐵板燒,炭燒能以最短的時間將食物的精華鎖藏在其中,保留原汁原味之餘,更散發出陣陣獨有的炭香味道。(INFO)月見韓牛 ( 2塊 ) $120 / 片用上未懷孕的年輕母牛(貴妃韓牛),肉質比其他韓牛細緻嫩滑,醬汁配搭創新,用日本的雞蛋製成,蛋白打至泡沫狀,再配上蛋黃混合而成,富濃郁蛋味醬汁帶甜混合肉脂香氣愈吃愈滋味。海膽韓牛牛小排 $198矜貴食材海膽,使用愈來愈廣泛,配合要適當才能盡顯食材特別之處,店員會幫食客燒較難控制火候的食材,先把韓牛燒至半熟色澤轉啡褐,便可食用,入囗海膽鮮甜,韓牛牛味濃郁醇厚,令囗感更有層次。濟州黑毛豬肉拼盤 $178四面環海的濟州島,擁有豐沛的山海資源,當地黑毛豬最為有名。五花腩及梅頭肉,五花腩脂肪
沒有過去的過去

答案是沒有過住記憶的過去
抑或是沒有過去的過往

如果給你選擇的機會
你會怎樣選擇?
旺角新開的商場主打新潮的食店及商店,上次也在這邊享用過西餐廳,感覺也不錯,可以有開揚的夜景景觀柞木炭家也是,可以遙望旺角景觀,裝潢以深色系作主調,走高貴的路線,坐位之間也寬敞舒適,樓底也算高,抽氣設備整備。

月見韓牛 ( 2塊 ) $120 / 片
海膽韓牛牛小排 $198
濟州黑毛豬肉拼盤 $178
四面環海的濟州島,擁有豐沛的山海資源,當地黑毛豬最為有名。五花腩及梅頭肉,五花腩脂肪層層分明,經過醃漬,肉質帶甜,油光滿溢,配上生菜包著吃,味道更佳。梅頭肉,肉質紮實有嚼勁,囗感細嫩。
柞木特級雞肉拼盤 $168
雞肉有三種囗味:蔥燒雞胸、無骨雞翼、無骨雞搥,雞皮下的脂肪剛好,雞肉嫩滑,燒到色澤金黃,配上生菜包青瓜更能帶出脆囗感覺,雞翼多汁皮脆肉嫩。
極品韓牛燴飯 $488
點上一客極品韓牛燴飯可以嘗到更富肉汁的韓牛,加上蛋黃拌勻蛋液,飯粒每粒也沾上蛋香,入囗微焦的飯粒更惹味,牛味濃郁富囗感,加上炸絲更香脆。

我選擇沒有過往記憶的過去
但卻活在沒有過去的過往
每次放下卻放不下
愈提醒自己忘記
愈忘記不了
可笑吧
2018-11-01 136 浏览
旺中旁邊新開了一個商場,接駁地鐵出口,好方便,又有多間特色餐廳,我相約了大學同學去試試,我們來到了一間韓國餐廳叫柞木炭家。餐廳幾闊落,還有戶外餐枱,店員安排了戶外枱給我們,那天晚上還可以看到月亮,挺好的!店員先送上小碟配菜,泡菜和醃青瓜都好開胃。我們各點了一杯梳打,朋友點了柑橘梳打,我點了柚子檸檬梳打,酸酸甜甜,配燒肉挺不錯!我們打算吃燒肉,這裡的韓牛很出色,先點一份厚切韓牛肉眼,牛肉眼色澤好靚,好新鮮,脂肪像雪花一樣分佈,店員會幫忙燒,可以要求生熟程度,肉汁鎖住,很嫩,肉味濃郁,油脂甘香,有附上蔬菜籃,可以包住吃!還有特別的醬料和五香鹽可以調味,醬很特別,叫魚醬,可以增加食物的鮮味!很喜歡帶子海膽,大大粒帶子,略略燒一燒,再配上海膽,兩種食材好鮮甜,包上紫菜,加點蔥花,層次更豐富,更香!柞木特級雞肉拼盤有2款雞肉,有皮和沒有皮,兩款都很嫩滑,很有雞味,也沒有多餘肥膏!八爪魚仔配芝士附有一碗小芝士,燒融後可以沾八爪魚吃!燒完很爽彈!配上拉絲芝士更滋味!我們也點了極品韓牛燴飯,把中間的蛋弄破,伴匀所有食材後很美味,每粒飯都有蛋汁包住,韓牛粒很有咬口!

店員先送上小碟配菜,泡菜和醃青瓜都好開胃。

2018-10-25
韓燒店在港為數不少,但以木炭明火燒烤的餐廳則較少有,是日造訪的「柞木炭家」是其中一家。餐廳開業於主攻年輕人生意的「T.O.P.」商場之內,裝潢也趨向時尚年輕。 在正式用餐之前,依習慣先品嚐一眾泡菜小碟。「韓式泡菜」是經典中的經典,辛辣度恰到好處,爽口開胃。「漬茄子」所帶出來的效果亦和「韓式泡菜」差不多,香辣醒神。「韓牛」與「海膽」勻屬餐廳的招牌菜,順理成章必試這客「海膽韓牛牛小排」。每件「海膽韓牛牛小排」皆以刺身級別的海膽及韓牛入饌,吃前明火烤煮牛小排至三成熟即可享用。海膽新鮮味濃,完全沒有令人不悦的加工味道。牛小排經輕烤後肉汁仍豐,被迫的出油份亦令這件珍品更甘香。海膽與韓牛的交互發揮平均,合作無間。 「月見韓牛」是第二道佳餚,兩大片韓牛色澤紅潤,雪花分佈平均。燒製前先用跟上的牛脂輕蘸網爐防黏底,再輕燒十數秒即成。隨菜式跟上的泡沬蛋汁能為韓牛添滑。相比和牛,韓牛的質素其實一點也不失禮,牛味香濃,加上定價普遍更吸引,性價比蠻高。 「濟州黑毛豬肉拼盤」以砵盛載,內含豬肩及豬腩兩個不同部位。喜愛甘香滋味的朋友,當然要選肥瘦相間的腩肉;追求平實穏厚的味道,則應選豬肩肉。另外,一如大部份韓燒生料

韓式泡菜
漬茄子
月見韓牛
濟州黑毛豬肉拼盤」以砵盛載,內含豬肩及豬腩兩個不同部位。喜愛甘香滋味的朋友,當然要選肥瘦相間的腩肉;追求平實穏厚的味道,則應選豬肩肉。另外,一如大部份韓燒生料皆經過醃漬,豚肉的味道外掛一份甜味,讚!

濟州黑毛豬肉拼盤
韓國大蝦」是唯一的海鮮代表,大蝦都算大隻,口感爽實,蝦味不錯。
韓國大蝦
最後來到主食時間,這客「極品韓牛燴飯」同樣採用韓牛入饌,雖然級數不及剛才的「月見韓牛」,但也屬質優之選,吃的是一份嚼勁,能慢慢細味。至於飯品本身,出品熱騰騰,吃前拌勻所有佐料,食感黏香,只可惜小編胃納有限,只能淺嚐。
菠蘿梳打...
菠蘿梳打
柞木炭家」是一間以木炭明火燒烤的韓燒店,燒烤生料普遍質優,韓牛水準亦佳,評價滿意。

[29/10/2018; Mon]
2018-10-29
韓式泡菜
漬茄子
2018-10-31 301 浏览
新開既TOP,我地都係第一次黎,原來上面有咁多野食~柞木炭家地方大,座位闊落,都幾好坐~食咗幾次日式燒牛肉,朋友提議不如試下韓式嘅燒肉啦!日式同韓式燒牛最大嘅分別就係日式就唔會用太多醃料去醃嘅,原汁原味。而韓式就會有會預先醃定,但就唔會蓋過咗牛肉嘅味道之餘仲會帶出佢嘅原味,然而突顯出咗佢嘅質感!而且韓牛仲集合咗日本和牛同安格斯牛嘅優點~點都要試試啦~職員先攞左泡菜同其他前菜黎~都幾岩我口味~月見韓牛 $120@月見韓牛係極珍貴嘅韓牛品種:貴妃韓牛較難有機會食到~今次有幸一試,仲唔gogogo!!!薄薄嘅兩塊其實都好大件!而且油花分佈平均,入口即溶 ~師傅預先調教一個醬汁;係由蛋白、蛋黃同埋秘製醬汁而成~燒牛肉之前要首先要攪勻佢!牛肉大概每邊燒五秒就已經完全熟透 將牛肉直接加落個醬汁度 醬汁味道甜甜地唔算好濃,反而蛋香就更增加咗佢牛肉質嘅滑溜感!十分高質!海膽韓牛牛小排 $228呢個正呀~職員十分有技巧咁燒牛小排~海膽就係上面乖乖坐好慢慢加熱~平時唔食海膽既我,呢度既海膽係一D都唔腥~高質~帶子海膽 $258帶子兩邊輕輕一燒,放係紫菜上面,再加上海膽~甜味加上鮮味~不錯不錯~厚切韓牛肉眼
新開既TOP,我地都係第一次黎,原來上面有咁多野食~

柞木炭家地方大,座位闊落,都幾好坐~
食咗幾次日式燒牛肉,朋友提議不如試下韓式嘅燒肉啦!

而且韓牛仲集合咗日本和牛同安格斯牛嘅優點~點都要試試啦~

泡菜
職員先攞左泡菜同其他前菜黎~
都幾岩我口味~

月見韓牛係極珍貴嘅韓牛品種:貴妃韓牛
較難有機會食到~今次有幸一試,仲唔gogogo!!!

薄薄嘅兩塊其實都好大件!而且油花分佈平均,入口即溶 ~

師傅預先調教一個醬汁;係由蛋白、蛋黃同埋秘製醬汁而成~
醬汁
燒牛肉之前要首先要攪勻佢!

牛肉大概每邊燒五秒就已經完全熟透
將牛肉直接加落個醬汁度

十分高質!

呢個正呀~
職員十分有技巧咁燒牛小排~
海膽就係上面乖乖坐好慢慢加熱~
海膽韓牛牛小排 $228
平時唔食海膽既我,呢度既海膽係一D都唔腥~高質~

帶子海膽 $258
帶子兩邊輕輕一燒,放係紫菜上面,再加上海膽~
帶子海膽 $258
甜味加上鮮味~不錯不錯~

厚切韓牛肉眼 $328

雖然唔算太厚,大概1,2cm左右,但肉眼扒個面積十分大,燒嘅嘢時候差不多蓋過咗成個爐頭

肉質嫩滑~
厚切韓牛肉眼 $328
呢次係我哋自己燒㗎!
雖然唔係好識燒,但燒出黎都OK喎!

柞木特級雞肉拼盤 $168
拼盤有三款雞,分別係:
蔥燒雞胸,無骨雞翼,無骨雞槌
無骨雞槌
咁樣燒都唔乾仲好juicy~
三款一樣好好味~

第一次燒咁大隻既八爪魚
原隻濟洲大八爪魚 $178
我地怕燒唔熟,所以燒燒下都係剪開黎燒~
幾得意~

韓國大蝦 $118
肉質厚實~不錯不錯~

濟洲黑毛豬肉拼盤
最喜歡呢塊厚切五花腩!!!
五花腩
好邪惡,但我鍾意~
燒過既脂肪係好爽口~
五花腩
怕熱氣就包埋菜食啦~
濟洲黑毛豬肉拼盤
豬排也不錯~因為我好怕鞋口既豬排,但呢塊燒完都好Juicy~

極品韓牛燴飯
超多韓國京蔥~平時唔食蔥既我都食左好多~
唔覺得有好大陣味,加落飯度反而幾fresh~

出街飲野最怕太甜
呢4杯梳打係微甜,岩晒我地,又想飲又怕甜既人~~~
醬汁
無骨雞槌
2018-10-31 85 浏览
T.O.P.係我最近好中意行既商場,同傳統大型商場不同,進駐的店鋪都較年青,有活力,不少店鋪係賣手作,衫褲,飾物❣️柞木炭家係商場頂樓,係全港首間以炭火爐燒烤,用炭燒烤比起網燒同板燒更能鎖著肉汁,令肉更香😆!鋪頭裝潢簡約時尚,環境乾淨企理,卡位坐得好舒服,對著外面空中花園❣️餐具🍴擺設精緻,碗碟用上tiffany藍色,好喜歡💕餐廳提供多款前菜,有泡菜、茄子🍆、芽菜等,泡菜偏酸,微辣,十分開胃,但係每條泡菜都好大條,要自己再用剪刀✂️切開,如果餐廳可以幫客人切好就更好Lunch set價錢由七十元至二百元不等,除左有飯,亦有燒肉套餐❣️汁燒LA骨牛肉 $138可以選大醬湯飯/韓式素拌飯,我簡左韓式拌飯,有紅蘿蔔🥕、蘿蔔絲、冬菇、青瓜等,感覺好健康啊😌牛肉連骨,我會自己用剪刀再剪開燒☺️ 從外觀上,已經見到色澤紋理好靚。牛肉非常嫩滑juciy,即使唔點調味料亦可以,牛肉略帶甜魔法梳打+10顏色漸變紫色好靚,但係普通梳打水味道,即係無咩味😂😂,不推薦。朋友杯荔枝梳打好飲很多,而且有荔枝肉食附上朋友叫的蛋包飯,整得好靚,係嫩蛋😍lunch time趕不及食燒肉的可考慮trytry😆

餐具🍴擺設精緻,碗碟用上tiffany藍色,好喜歡💕

+10

蛋包飯

2018-10-30
2018-10-31 61 浏览
雖然剛去完韓國,但得兩個胃所以只吃了一餐燒肉,回想是有點不夠喉,回到香港還想再吃,就來這家在旺角新商場內的韓式烤肉店。有別於其他韓烤店,這裡格局較高檔而檯與檯間不太迫,也不會煙霧瀰漫。這裡有套餐亦可散點,套餐以韓牛海膽作主打,想多試幾款不同肉類海鮮所以選了散點。這裡有不少韓國酒精飲品像燒酒馬格利酒等,好一杯的配燒肉是一絕,不喝酒的可點柑橘梳打和青檸梳打。未點菜店家就送上一個黑色大壺,原來裡面是自家醃製的泡菜,店員夾起再剪成小塊,不夠吃可自己添加比較方便。泡菜跟在馬場洞韓牛村吃的一樣沒酸味,心想這口味泡菜可能是搭燒肉一起吃的。除了泡菜店家還送上大豆芽、醃青瓜、茄子和沙律等小吃。店家除了用正宗韓牛更用上真正木炭而非電爐,燒好的出品更有炭香。店員會主動幫忙燒肉,以免浪費這款美味的西冷出品。燒好的西冷肉會放在加了雞蛋打發好的蛋白混合成的醬汁中同吃。混合醬後西冷幾乎入口即化,肉味油香兼備,跟上肉的還有一個芝麻飯球。海膽韓牛牛小排上場,只需輕烤六至七成熟就可以。以前在網上看過海膽牛肉配搭,但想不出是什麼味道。原來入口會先嚐到海膽甘甜,才再慢慢滲出肉香,是個不錯的配搭。濟州黑毛豬拼盤分別有豬梅肉和五
除了泡菜店家還送上大豆芽、醃青瓜、茄子和沙律等小吃。

店員會主動幫忙燒肉,以免浪費這款美味的西冷出品。

濟州黑毛豬拼盤分別有豬梅肉和五花腩。
豬梅肉肉質軟腍,不過自己較喜歡五花腩的油香。
另豬皮部分又可烤成焦脆香口,入口有彈性但不過份油膩,再沾特製辣醬油更惹味。

飽肚類來了極品韓牛燴飯,將美味蛋汁跟蔥花及長蔥絲攪伴好,跟油香韓牛粒及米飯一起吃下令人滿足,另長蔥絲的香氣不俗但太韌有點咬不開,如果可將它們先剪碎更好。
平常燒烤都是魷魚,既有原隻八爪魚就挑戰一下濟州原隻大八爪魚。
店家先把八爪魚兩面烤至半熟,再剪成小塊就完成。八爪魚口感甚有彈性亦有鮮味,本身亦加了醃醬所以味道帶甜。
另喜歡這裏除了配菜以外,蔬菜盤也可以任添,吃著的生菜娃娃菜和紫蘇葉都很新鮮,沒有是任添而將價就貨,要知道用菜包肉才可吃得更多,所以菜其實也很重要。
離開發現餐廳設有室外座位,天氣開始轉涼,坐在戶外吃燒烤更有風味,有機會真想在室外試試。這裡的價位不算便宜,但可在旺區吃到高質韓牛,加上真正的炭火的香氣,也是不錯的體驗。
2018-10-30 145 浏览
🤩岀色高質韓燒呀🤩旺中隔離商場開左後不少新餐廳都進駐其中一間好想試嘅係食好正韓牛嘅柞木炭家☺️終於有機會食了 當晚每一樣都超高質 要逐一介紹🙈.1️⃣ 月見韓牛好特別啊 個醬汁係生雞蛋加蛋白mouss 牛肉燒好後就可以點醬食 牛肉牛味重加埋醬汁 好滑喔☺️.2️⃣ 厚切韓牛肉眼一大塊肉眼呀 記得要清好個爐 之後放上去燒🙈甘燒先會靚架 煎到差不多就可以用較剪剪成一件件咩都唔洗落 就甘食已經食牛嘅鮮味🤤.3️⃣ 海膽韓牛牛小排牛小排唔洗煎得太熟 半生熟就可以了☺️配上新鮮海膽 正呀.4️⃣ 帶子海膽先煎好帶子 用紫菜包住帶子海膽同蔥花入口超級滿足☺️.6️⃣ 原隻濟州大八爪魚呢個超誇張 係一大隻八爪魚😂😂 要燒到差不多 先剪得開好juicy 好爽口 .7️⃣ 西京五花腩燒香左嘅五花腩同生菜係絕配呀🤩加少少辣醬同生蒜 一啖食 正☺️.🍽 柞木炭家 🔎 旺角彌敦道700號T.O.P 5樓501號舖
🤩岀色高質韓燒呀🤩

🔎 旺角彌敦道700號T.O.P 5樓501號舖
西京五花腩
柞木特級雞肉拼盤
2018-10-28 252 浏览
旺角最新商場 T.O.P. 有不少食肆進駐,最上一層除了西餐廳 Lab Eat Restaurant & Bar外,另一家最吸引的要算是主打韓牛,以柞木炭燒各款食物的「柞木炭家」。 餐廳開張不久,環境舒適寬敞,餐具清潔新淨,各款前菜泡菜也做得有板有眼,味道不差,特別是那些泡菜,味道很好,刺激開胃。 兩夫妻一人一杯水果梳打,我的「菠蘿梳打」和她的「荔枝梳打」都清涼解渴,令人心曠神怡。 「厚切韓牛肉眼」($328)十分大件,份量十足,油花雖不算十分的多,可也紅白分明,教人期待。一位有禮的女侍應幫我把牛排放到爐上燒至半熟之後,再以剪刀把牛排切成多份,讓我與太太兩人享用。這韓牛肉眼肉質的確不錯,柔軟無渣,無論沾鹽還是蘸醬,淨食還是放進生菜包中夾著吃都適宜。 色澤鮮明奪目,一客四件的「海膽韓牛牛小排」($228)吸引極了。先把不用燒烤的海膽放置一邊,再把油花均勻,紅白相映的牛小排肉夾到爐上燒至剛熟,然後把海膽放到肉上,一口把牛小排與海膽一同送進嘴裡,韓牛與海膽帶來雙重的滋味。可惜這晚的海膽質素不是很好,吃來有點兒苦味,不然的話,這「海膽韓牛牛小排」便很好了。 「原隻濟州大八爪魚」($
原隻濟州大八爪魚」($178)同樣極具吸引力。原隻的八爪魚,躺在橙色的醬汁上,旁邊還有少許配菜點綴。吃時先用筷子與剪刀合力把大大隻的八爪魚解體,再逐一把八爪魚身和八隻觸手放在爐上燒,等待一會後,便可吃到來自韓國寶島濟州的大八爪魚的滋味。
韓國大蝦」($118)比預期的大隻,份量也比預期的多,足有六隻,兩夫妻正好一人三隻,烤熟了的大蝦,蝦味香甜,簡單得來好吃。
極品韓牛燴飯」賣相挺佳的,除了厚切的韓牛粒外,中間黃澄澄的蛋黃也非常吸睛,不過也許是珠玉在前吧,這燴飯的韓牛肉質與之前兩道菜式的相比顯得較為遜色,不但不夠軟腍,而且還有點韌和不容易咬開,雖然把蛋黃和飯拌勻之後,味道還是好的,但就令我有點兒失望。
雖然這晚餐的「極品韓牛燴飯」是有點令人失望,但其他食物都有不錯的水準,這頓晚餐我仍是吃得愜意的。
  • 厚切韓牛肉眼
  • 原隻濟州大八爪魚
2018-10-27 62 浏览
我又出動搵食喇🤤🤤今晚食柞木炭家韓烤!! 呢度嘅裝修都充滿韓風, 好有格調! 呢間餐廳以高質食材見稱, 仲係第一間餐廳進口貴妃韓牛, 好想快d試下!! 我地黎到嘅時候已經有好多人, 好彩有book到枱! 呢度嘅侍應們都好有禮貌, 同埋經常過嚟睇吓我哋有冇咩需要幫手! 講返食物先, 月見韓牛好食到不得之了!!!!! 口感好嫩, 好juicy, 入口即溶🤩🤩🤩 真心推介!!帶子好大粒, 海膽新鮮, 包住紫菜食一流~ 五花腩肥瘦層次分明, 食落好香, 有口感! 我覺得呢間餐廳都好適合一班朋友嚟食嘢~
2018-10-25
2018-10-27 65 浏览
T.O.P 呢個新商場好方便,就喺旺角站 B4 出口一出就到每層都有啲好得意嘅 figure 俾人影下相而且都幾多餐廳進駐咗~我哋就去咗空中花園隔離間柞木炭家網底下真係有炭㗎,係明副其實嘅炭燒 🤗烤烤下肉仲會彈少少出嚟,好過癮,哈哈!呢度啲韓式前菜都好精緻好味醃青瓜同茄子都有 encore 到 😋咁多樣前菜小食入面,我最鍾意泡菜!呢度啲泡菜係成棵咁上,即剪即食泡菜醃得酸辣入味,而且非常爽脆兩大棵嘅泡菜我食哂 😜【月見韓牛】韓牛本身都夠哂矜貴,店員介紹餐廳引入嘅貴妃韓牛就仲厲害貴妃韓牛即是從未懷過孕嘅母牛,肉質係特別嫩滑㗎呢兩片韓牛來自西冷位,油脂分佈得好平均,充滿雪花紋話明叫月見,呢款韓牛係配咗個特調雞蛋汁嘅將日本雞蛋黃、打成泡泡嘅蛋白同烤肉汁撈勻食呢啲肉汁豐富嘅牛肉可以包少少飯食,會更加好味!【韓國大蝦】大蝦好大隻,要燒耐少少先食得呀 😊伴碟配送嘅蔬果都唔錯,南瓜幾清甜【海膽韓牛牛小排】牛小排係喺牛肋脊,肉質細緻,都係多油花嘅輕輕燒到半熟就 OK~鮮嫩多汁嘅牛小排同濃郁鮮甜嘅海膽好似入口即溶咁極度衝擊我嘅味覺 🤣【濟州黑毛豬肉拼盤】除咗韓牛之外,濟州嘅黑毛豬都係出名好食好多地方嘅五花
每層都有啲好得意嘅 figure 俾人影下相
而且都幾多餐廳進駐咗~
我哋就去咗空中花園隔離間柞木炭家

網底下真係有炭㗎,係明副其實嘅炭燒 🤗
烤烤下肉仲會彈少少出嚟,好過癮,哈哈!

呢度啲韓式前菜都好精緻好味
醃青瓜同茄子都有 encore 到 😋

咁多樣前菜小食入面,我最鍾意泡菜!
呢度啲泡菜係成棵咁上,即剪即食
泡菜醃得酸辣入味,而且非常爽脆
兩大棵嘅泡菜我食哂 😜

【月見韓牛】
韓牛本身都夠哂矜貴,店員介紹餐廳引入嘅貴妃韓牛就仲厲害
貴妃韓牛即是從未懷過孕嘅母牛,肉質係特別嫩滑㗎
呢兩片韓牛來自西冷位,油脂分佈得好平均,充滿雪花紋

話明叫月見,呢款韓牛係配咗個特調雞蛋汁嘅
將日本雞蛋黃、打成泡泡嘅蛋白同烤肉汁撈勻
食呢啲肉汁豐富嘅牛肉可以包少少飯食,會更加好味!

【韓國大蝦】
大蝦好大隻,要燒耐少少先食得呀 😊
伴碟配送嘅蔬果都唔錯,南瓜幾清甜

【海膽韓牛牛小排】
牛小排係喺牛肋脊,肉質細緻,都係多油花嘅
輕輕燒到半熟就 OK~

鮮嫩多汁嘅牛小排同濃郁鮮甜嘅海膽好似入口即溶咁
極度衝擊我嘅味覺 🤣

【濟州黑毛豬肉拼盤】
除咗韓牛之外,濟州嘅黑毛豬都係出名好食
好多地方嘅五花腩其實係得一層嘅肥豬肉
但呢度真係梅花間竹有五層脂肪同肉
食起嚟寧舍香口,豬皮都好焦脆呀!

【極品韓牛燴飯】
有厚切嘅 1++ 韓牛牛柳粒同飽滿嘅日本蛋黃
啲飯粒沾滿蛋黃汁,顆顆分明又有彈性~
最後連個飯都係超美味 🤤

【Soda】
分別飲咗柑橘梳打同荔枝梳打
賣相幾好睇,味道唔會太甜都幾解渴~
已經不記得有多久沒有感受過韓燒的威力啦,這股韓風一到香港,都已經好幾年時間啦。早前來到旺角的新商場逛街,剛好聞到有陣陣韓燒的油香傳出來,所以好奇心之下就沿著味道走,一路來到這家叫做「柞木炭家」的韓燒餐廳,反正見到不用等位,那就入去吃吃吧。 我們一次過點了幾款食物,分別有韓牛、海膽、豬肉、海鮮、主食及飲品。 飲品方面,我們點了一杯菠蘿梳打跟一杯藍碟花梳打 (忘了它在餐牌上的名字)。 在入座落單以後,等待食材之時,在網絡上看看這家餐廳的資料,方才知道這家柞木炭家主打高品質韓牛,餐廳並沒有使用日常見的鐵板燒,反而是用上炭燒。據說炭燒能以最短時間,把食物的精華緊緊鎖住,讓食客可以食到原汁原味的食材。 韓牛方面,我們點了月見韓牛,兩片牛肉大大塊的牛肉,油脂也蠻美的,加上店方特製燒汁,在燒烤的時候,香香的味道在爐面傳出。入口的時候,先品嚐到牛肉濃郁的香味,油脂分佈相當平均。加上隨韓牛而來的秘製醬料,就是把蛋黃跟發好的蛋白拌勻,並加點點在牛肉上,讓牛肉的質感更顯不同,層次更為豐富。在我而言,還是喜歡原汁原味的月見韓牛,味道讓人一吃難忘呢。 海膽方面,選擇了海膽韓牛牛小排,這個也蠻

海膽方面,選擇了海膽韓牛牛小排,這個也蠻有驚喜的,沒想過會用小匙作為燒烤器具。把海膽連同韓牛牛小排一同放在小匙上烤,大概三十秒左右就可以了。除了濃郁肉味的牛小排之外,還有甘甜的海膽,兩者一同進食,沒想過這個化學效果會如此的大,兩者出乎意料地夾,口腔之中洋溢著的是甘甜跟肉香,兩者融合成新的味道,是為一大沖擊。有機會一定要多吃一次。

豬肉方面,我們點的是濟州黑毛豬肉拼盤,當中有豬腩肉及豬肩肉。前者脂肪均勻,烤過以後的脂肪爽爽的,油油的脂肪都被燒烤時的熱力逼走了。以前總是會尷尷尬尬地把肥膏切走,忘了打從甚麼時候開始,我慢慢接受這種烤過的肥膏,更開始慢慢學懂享受。今次當然是享受啦。用菜夾住肉跟配菜一同食肉,感覺更為豐富呢。

原隻濟州大八爪魚是今次唯一點到的海鮮,原隻大大隻八爪魚,烤的時間都不算很長,我們烤到魷魚鬚的尾剛好開始脫水,帶點點脆,香味隨之在空中飄逸著,入口的時候略為彈牙,魷魚味跟燒烤過的味道加起來也蠻誘人的,加點點辣汁更是美味。

極品韓牛燴飯是我指定要點的,網上見到其他人的照片,蛋黃與飯跟牛不就是最好的配搭嗎?拌勻蛋黃跟飯以後,味道果然不錯,蛋黃黏黏的,可以把飯黏得像飯團一樣,而且蛋味十分濃郁,不錯。對於澱粉質女生來說,這個傻就是這頓晚餐最關重要的其中一道菜色啦。
很久沒有吃過韓燒,感覺還不錯吧。下一次一於叫多些朋友一起享受韓燒的快樂。
2018-10-22 3183 浏览
柞木炭家-置身韓國的體驗門面是以韓字呈現的招牌,店內配以深木色的木元素為主軸,木柵的天花、木紋的地板、木製的桌椅子,還有韓味十足的木屏風設計的圍間,加上悠和的淡黃色燈光,令人置身於韓國當地的餐廳什至韓屋呢!月見韓牛餐廳的牛肉全都是由韓國直接進口的韓牛,韓牛珍貴之處在於數量少,早年亦只供國內銷售,以當地豐富資源下細心飼養的韓牛。而今次的韓牛就更為珍貴的貴妃韓牛,月見韓牛是西冷的部分,脂肪分佈非常平均,雪花紋理靚,一經網紋爐烤起時,肉味緩緩溢出,肉質結實有咬口、肉味濃郁惹味、肉汁油脂亦多,加上特製的蛋黃燒汁,配起來口感更幼滑!海膽韓牛牛小排雙種極致的享受,新鮮冰凍大大件的韓國海膽,加上韓牛牛小排,牛小排油脂比例較重,一烤起時油脂的鮮澤相當明顯,半熟的牛小排加上微溶的海膽,牛小排的油脂包圍著海膽的鮮,海膽一點腥味也沒有,海膽的甜加上韓牛的肉味肉汁,兩者夾得很且味道又有層次。濟州黑毛豬肉拼盤有三大條黑毛豬五花腩和黑毛豬梅頭豬扒,五花腩肥瘦肉梅花間竹般排開,富有咬口,配上醬汁蒜粒加上爽脆生菜,完美配搭。黑毛豬梅頭豬扒非常有驚喜,因為本身油脂比例較小,總覺得烤起來會乾身、硬身,但嘗試後肉質非常軟身
柞木炭家-置身韓國的體驗

濟州黑毛豬肉拼盤
黑毛豬梅頭豬扒非常有驚喜,因為本身油脂比例較小,總覺得烤起來會乾身、硬身,但嘗試後肉質非常軟身,醬汁完全滲進肉汁,一點也不乾身。

原隻濟州大八爪魚
相當吸晴的原隻大八爪魚,海鮮類燒烤的時間是相當難掌握,店員相當貼心的協助燒烤,八爪魚最後以七成熟的熟度上菜,肉質非常彈牙,內裡亦相當多汁,而本身的醬汁令底味足夠,喜歡海鮮的必須要試試。

極品韓牛燴飯
七成熟的韓牛粒為主的燴飯,以蔥花、京蔥作第二主角,京蔥絲非常的香,令整個燴飯的味道昇華,飯粒經過蛋黃漿和韓牛粒的油分攪拌後一點也不乾,每粒也很光澤,非常惹味。

魔法梳打
紫藍色的夜空梳打飲品,原材料是以藍蝶花,加上懧懞汁,酸酸的又夠氣,解膩消濟。
2018-10-18 139 浏览
謝謝柞木炭家的邀請讓我可以見識到韓牛解牛師切割的鬼斧神工這次的解牛師還是從韓國過來的呢.今天是柞木炭家的貴妃韓牛食吃活動以後可以在柞木炭家吃到貴妃韓牛了而且他們都選了未受精的韓牛 肉質當然不一樣現在他家暫時是香港第一家 也是唯一一家能吃到貴妃韓牛的餐廳.以前去韓國吃韓牛的經驗不太好這次真的令我改觀以前的經驗是韓牛都很難咬 今日才知兗韓牛是可以入口即溶的令女人感到幸福就是這麼簡單簡單 ❤️.韓式前菜種類比較多 有茄子、沙律、青瓜、芽菜、泡菜他家的泡菜都一整條 吃之前才在你面前剪成一片片的.帶子海膽原以為是生吃後來才知道是先把帶子烤一烤烤完後可以放在紫菜上 再加海膽包著吃帶子很大 烤完很香 海膽先甘 吃到最後就會感覺到海水味吃不慣海膽味的 可以加點蔥在上面會有不一樣的體驗.厚切韓牛肉眼先把雞蛋和醬汁混和在一起當厚切韓牛肉眼烤熟後可分2部份一半沾完醬後包著飯吃一半沾著醬吃這個牛肉眼比外面吃的厚上2倍放進口裡就是滿滿的幸福感口感較嫩 而且入口很快就融化掉中間夾著的肉脂 令牛肉更JUICE.月見韓牛一塊牛肉 卻能感受到不同的感覺有些事情就是那麼奇妙明明是一塊牛 但卻因為紋理或是切割方法不同而呈配不
謝謝柞木炭家的邀請

以前的經驗是韓牛都很難咬
今日才知兗韓牛是可以入口即溶的
令女人感到幸福就是這麼簡單簡單 ❤️

韓式前菜
種類比較多 有茄子、沙律、青瓜、芽菜、泡菜
他家的泡菜都一整條
吃之前才在你面前剪成一片片的