餐厅: 柞木炭家
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2021-10-10 904 浏览
星期日去左旺角玩,唔想返屋企煮飯,興致勃勃去試試新餐廳,地點係旺角TOP既柞木炭家,係食韓燒。主餐牌有牛,海鮮,豬,雞,一品料理,傳統韓食,湯。另有時令餐牌同野飲。餐牌簡單。今次第一次黎,咩都叫啲黎食吓。服務員好快就上左調味三寶,辣泡菜,辣蘿蔔,蒜蓉芽菜,甜甜哋嘅薯仔絲同紅蘿蔔絲,辣蟹仔,芝士粟米,同生菜包俾我哋,服務員話可再添。另外仲有一大兜有蓋兜裝住嘅兩大棵泡菜俾你自己剪細食。食得哂都好叻,份量好多。基本上大部份前菜都好好味又新鮮,最特別係芝士粟米,喺個爐上面熱融左嘅芝士之後變左勁拉絲,好邪惡。調味三寶係鹽,味噌,辣椒同蒜片。我哋無須用到,食物本身已經夠味。擔擔味噌茄子 $78 另加一擔擔味噌茄子一客八件,新鮮吸哂油嘅茄子配好味嘅味噌,加左肉醬,蔥花,甜椒粒,同白芝麻粒,好味道。壽喜燒和牛西冷(2件) $288 另加一壽喜燒和牛西冷係薄切,服務員主動黎幫手燒,先用牛脂抹吓個爐,好快就食得。另外配左隻蛋黃同飯團,上面灑上白芝麻粒。和牛配蛋汁好滑又嫩,壽喜燒好味道喎。和牛牛肋肉 $158 另加一和牛牛肋肉一客8件,份量唔少,已經醃好左味噌,味道好濃。牛肋肉當然需要咬吓,不過好有肉汁,好

今次第一次黎,咩都叫啲黎食吓。
前菜

服務員好快就上左調味三寶,辣泡菜,辣蘿蔔,蒜蓉芽菜,
辣泡菜,辣蘿蔔,蒜蓉芽菜

甜甜哋嘅薯仔絲同紅蘿蔔絲,
薯仔絲,紅蘿蔔絲

擔擔味噌茄子 $78 另加一

壽喜燒和牛西冷(2件) $288 另加一

和牛牛肋肉 $158 另加一

和牛牛肋肉

和牛牛肋肉一客8件,份量唔少,已經醃好左味噌,味道好濃。牛肋肉當然需要咬吓,不過好有肉汁,好食。

慶州極上黑毛豬梅肉 $198 另加一

慶州極上黑毛豬梅肉

慶州極上黑毛豬梅肉一客兩大塊,都係已經醃好左味噌。肉質非常嫩口,直頭有啲似食緊雞肉,好味。

和牛三文治 $318 另加一

和牛三文治

和牛三文治一客四件,白麵包夾住脆皮嘅厚身和牛,和牛帶筋同肥膏,需要咬吓。醬汁酸酸哋,好開胃。
菠蘿梳打,柚子檸檬梳打

菠蘿梳打,柚子檸檬梳打 各$36 另加一

菠蘿梳打,柚子檸檬梳打

菠蘿梳打既菠蘿味好濃,偏甜不過好味哈哈,仲有兩塊菠蘿食。

柚子檸檬梳打味道就淡啲,主要係梳打水味。下底好多柚子皮,面頭有一塊西柚。

食哂所有野好飽,今餐野食唔錯喎,食左咁多款肉,味道質感基本上都唔錯,前菜仲可以任添。我哋坐二人卡位,座位舒適,抽氣唔錯,食完完全冇油煙味。期待下次再黎。
2021-10-10
辣泡菜,辣蘿蔔,蒜蓉芽菜
薯仔絲,紅蘿蔔絲
芝士粟米
生菜包
2021-10-08 379 浏览
總係覺得炭火燒肉係特別香既 見到佢地有2-3舊炭係個火爐上面 即刻興奮左前菜有5款 全部都係我鍾意食嘅 最特別係見到有白菜仔 平時少見d 醃魷魚好好味 唔夠食係可以再添既壽喜燒和牛西冷 ($288) - 呢個好好味 雖然有少少貴 但係真係必點 佢地有過黎幫我燒埋 塊牛薄薄地 好甜好香牛味 旁邊有隻生蛋同埋一個飯球 包埋一齊食再沾啲蛋汁真係好正 但一碟得兩塊 好唔夠喉和牛牛肋肉 ($158) - 個牛肋肉又係好正 燒到嗰邊燶燶哋之後食 肉味超級香 呢個幾抵食慶州極上黑毛豬梅肉 ($198) - 最大嘅驚喜係呢塊豬 佢1d都唔輸俾d牛 燒完之後勁香 佢哋醃得好甜 肉質好林 配埋泡菜同生菜 好好味 同埋有2大塊 好抵食 呢個一定要點和牛三文治 ($318) - 同我想像有少少出入 件和牛比較生 少少難咬開 同埋牛味唔夠重 擔擔味噌茄子 ($78) - 呢個係一個冷盤 個擔擔味噌醬同茄子好夾 甜甜地 唔錯青肉蜜瓜沙冰 ($68) - 成個蜜瓜咁大杯沙冰 打卡岩晒 仲有幾舊蜜瓜肉 燒到熱辣辣之後飲啖好爽荔枝梳打 ($36) - 好冰涼 甜度岩岩好 佢入面嗰兩粒荔枝大粒好味

青肉蜜瓜沙冰

荔枝梳打

前菜
2021-10-04
荔枝梳打
2021-10-06 67 浏览
柞木炭家 (旺角)🌟前菜🥒🌽🧀🥙兩款泡菜、蘿蔔泡菜、魷魚泡菜、芽菜、小棠菜、粟米芝士同生菜籃。呢幾款前菜都係可以refill 。生菜好啱攞嚟包肉食同泡菜一齊食,咁就冇咁膩。。🌟擔擔味噌茄子🍆 $78份量都幾多,有10舊左右。上面有味噌醬唔辣,茄子好淋,算係清淡少少嘅前菜。。🌟慶州極上黑毛豬梅肉🐷 $198已經醃製咗嘅豬梅肉,比起平時見嘅豬扒唔同,佢嘅油脂比較多少少,所以燒完都唔會好鞋。個醃料有少少甜味,幾好食,即使唔點其他醬汁食都夠味。。🌟和牛牛肋肉🥩 $158有8舊左右,肉質比較軟,油脂都係比較多嘅一款牛。已經醃製過,有少少鹹味,用生菜同泡菜包埋一齊都幾好食。。🌟和牛三文治🥪 $318側面已經睇到和牛油花好多,兩邊略略煎過,但唔會太熟。再用薄薄嘅麵包夾住,味道係幾好,和牛都好食不過有少少筋。。壽喜燒和牛西冷🥩(2件)$288成晚最鍾意就係呢款牛,油花分配平均,牛味濃又冇筋。店員會幫你燒,可以撈埋生蛋夾飯一齊食。食完會再想食嘅一款。。🌟柚子檸檬梳打🍹 $36🌟荔枝梳打🍹$36食韓燒最啱就係飲梳打fresh 下,柚子檸檬帶點酸,荔枝就偏甜。。人均:$400-600旺角彌敦道700號T.O
柞木炭家 (旺角)

🌟前菜🥒🌽🧀🥙

壽喜燒和牛西冷🥩(2件)$288

🌟柚子檸檬梳打🍹 $36
🌟荔枝梳打🍹$36

人均:$400-600
旺角彌敦道700號T.O.P This is Our Place 5樓501號舖
2021-10-06 2077 浏览
今次就講九月食既最後一次韓燒🤣 成日係T.O.P.行街經過呢間韓燒餐廳,但都未食過,今次終於入去左食😍 環境超寬大,坐左卡位,好舒服!! 今次我地食左:..🔹壽喜燒和牛西冷🔹和牛牛肋肉🔹慶州極上黑毛豬梅肉🔹燒鰻魚🔹和牛三文治🔹擔擔味噌茄子🔹菠蘿梳打🔹荔枝梳打..一來到,店員就會擺到成枱配菜🤩 例如泡菜、芽菜、雜菜等等~然後主角的肉就到了😍 壽喜燒和牛西冷同慶州極上黑毛豬梅肉都好大塊!! 店員好好,會問駛唔駛幫手燒,我地當然就請佢地幫手!! 和牛西冷加左調味,肉質好嫩,肉味濃,壽喜燒通常會配生雞蛋食,所以呢份壽喜燒和牛西冷會配一碟生雞蛋同一小顆飯團,撈埋一齊食,好有風味! 而黑毛豬梅肉好軟腍,口感豐富!..和牛三文治好特別!! 烤得香脆既多士,夾住厚厚的和牛,燒到半生熟,店員提醒要趁熱食,一咬就入口即溶🤤 肉味好濃!! 好鍾意食呢個!! 燒鰻魚係另一驚喜!! 未見過咁大塊鰻魚身咁上,店員燒鰻魚到一半時,會將鰻魚剪成一塊塊,再搽上醬汁繼續燒,勁香!! 魚肉好嫩,加埋鰻魚專用既醬汁,超惹味!!..然後繼續燒和牛牛肋肉,好好食;而擔擔味噌茄子就本身係熟食,唔需要燒,好特別既風味!! 泡菜本身
🔹壽喜燒和牛西冷
🔹和牛牛肋肉
🔹慶州極上黑毛豬梅肉
🔹燒鰻魚
🔹和牛三文治
🔹擔擔味噌茄子
🔹菠蘿梳打
🔹荔枝梳打.
然後繼續燒和牛牛肋肉,好好食;而擔擔味噌茄子就本身係熟食,唔需要燒,好特別既風味!! 泡菜本身有擺左一大壺,我地都食唔哂,真係好夠份量! 最後我地飲返杯菠蘿梳打同荔枝梳打來解渴作結😎 菠蘿梳打就比較fresh,而荔枝梳打就比較甜,有埋原粒荔枝肉係裡面!!
真係好高質既韓燒👍🏻 食得好滿足😌
2021-09-26
  • 和牛三文治
  • 燒鰻魚
2021-10-05 331 浏览
擔擔味噌茄子 $78呢個係冷盤黎,呢當作餐前小食都唔錯味噌嘅豆味香濃,再加上發酵後嘅鹹香,配落茄子道一齊食完全可以將茄子本身清淡嘅味道加潻色彩壽喜燒和牛西冷 (2件)$288我認為係呢道必點既燒肉之一!!! 一見到件和牛西冷就覺得好新鮮, 鮮紅色帶光澤大理石紋既油花分佈平均細緻, 肉質嫩而多汁,入口即溶職員會主動幫忙燒肉~如果唔想破壞靚牛真係要俾職員燒先得...佢地熟手又專業, 比起自己燒好食好多和牛西冷配日本蛋同飯先係無得頂~~將牛肉沾上幼滑既蛋汁, 口感更嫩滑, 油膩感全消濟洲活鰻魚 $238聽講呢道既鰻魚係即日先'湯'既, 確保新鮮咁話喎.....我都係第一次食原條即燒即食既鰻魚, 未食都好期待!!!職員好有心機每邊慢慢燒~~邊燒邊加醬汁, 香氣樸鼻職員有問我地想分開幾份....我地鍾意大大啖咁食, 覺得咁先有口感, 所以就叫職員分大件D燒到金黃色既鰻魚帶有微焦, 入口食到陣陣既炭燒香味~~鰻魚肉質新鮮彈牙, 比起平時食開軟淋淋既別有一番口感!!!和牛三文治 $318以性價比黎講, 呢道既和牛三文治真係相當高~外面既和牛三文治價錢閒閒地都要一千~但係呢道3百幾蚊就食到喇....薄

擔擔味噌茄子 $78
呢個係冷盤黎,呢當作餐前小食都唔錯

壽喜燒和牛西冷 (2件)$288
我認為係呢道必點既燒肉之一!!!
 一見到件和牛西冷就覺得好新鮮, 鮮紅色帶光澤

大理石紋既油花分佈平均細緻, 肉質嫩而多汁,入口即溶

職員會主動幫忙燒肉~
如果唔想破壞靚牛真係要俾職員燒先得...
佢地熟手又專業, 比起自己燒好食好多

和牛西冷配日本蛋同飯先係無得頂~~
將牛肉沾上幼滑既蛋汁, 口感更嫩滑, 油膩感全消

濟洲活鰻魚 $238
聽講呢道既鰻魚係即日先'湯'既, 確保新鮮咁話喎.....
我都係第一次食原條即燒即食既鰻魚, 未食都好期待!!!
職員好有心機每邊慢慢燒~~
邊燒邊加醬汁, 香氣樸鼻

職員有問我地想分開幾份....

燒到金黃色既鰻魚帶有微焦, 入口食到陣陣既炭燒香味~~
鰻魚肉質新鮮彈牙, 比起平時食開軟淋淋既別有一番口感!!!
和牛三文治 $318
以性價比黎講, 呢道既和牛三文治真係相當高~
外面既和牛三文治價錢閒閒地都要一千~
但係呢道3百幾蚊就食到喇....
薄薄烘烤過既麵包夾著頗有厚度既吉列和牛~
粉色既和牛油脂比率非常高, 入口即溶, 油脂既香味留係口道帶有陣陣既牛香

和牛完全冇筋, 鬆化即溶~
想食和牛三文治但又唔想俾成千蚊食既話可以係呢道試下先呢

慶州極上黑毛豬梅肉 $198
2塊豬梅肉份量都唔少~
自己燒一塊, 職員燒一塊, 成品高下立見

職員燒的色澤均勻, 肉嫩多汁~
整塊豬梅肉軟腍冇筋

和牛牛肋肉
平時叫燒肉多數都會點牛肋肉~
鍾意佢帶有雪花, 肉嫩, 冇乜筋~
而且牛味濃郁.....
今次點既牛肋肉完全符合到我既要求

荔枝梳打 $36/ 菠蘿梳打 $36
兩杯梳打都好夠氣, 甜度適中~口感清新~
兩杯既味道我都覺得唔錯, 要揀就睇自己鍾意邊隻水果多D喇

• 慶州極上黑毛豬梅肉
  • 濟洲活鰻魚
2021-10-04 86 浏览
是日同honey去到旺角ToP商場的柞木炭家佢哋的炭燒肉真係好少有二人坐四人枱真係好舒服,仲有outdoor位一坐低就會有好多碟可以任食的前菜同埋泡菜,特別的系有原條泡菜可以自己剪擔擔味噌茄子作為前菜,茄子加上味噌汁,好惹味開胃壽喜燒和牛西冷哩個西冷先要燒,再撈埋一舊飯同埋蛋黃汁西冷加上蛋黃汁真系無敵,又滑又食到牛味和牛牛肋肉一條條的牛肋肉,入口有少少甜,加埋生菜蒜片食真係一流濟洲島活鰻魚哩個鰻魚入口啖啖肉,個皮脆脆地加埋職員燒埋,真係好好食慶洲極上黑毛豬梅肉哩塊豬肉真係好林好滑,夾埋生菜食都可以中和返佢的油份,另外半肥豬肉都食得好味和牛三文治和牛三文治真係好吸引,和牛質感好厚身,加埋少少醬汁,高級版三文治荔枝梳打,柚子檸檬梳打食左咁多燒肉,飲返杯梳打真一流哩個燒肉食得好滿足,好過自己燒哈哈
是日同honey去到
旺角ToP商場的柞木炭家
佢哋的炭燒肉真係好少有
二人坐四人枱真係好舒服,仲有outdoor位

一坐低就會有好多碟可以任食的前菜
同埋泡菜,特別的系有原條泡菜可以自己剪

擔擔味噌茄子

作為前菜,茄子加上味噌汁,好惹味開胃

壽喜燒和牛西冷

哩個西冷先要燒,再撈埋一舊飯同埋蛋黃汁
西冷加上蛋黃汁真系無敵,又滑又食到牛味

和牛牛肋肉

一條條的牛肋肉,入口有少少甜,加埋生菜蒜片食真係一流

濟洲島活鰻魚

哩個鰻魚入口啖啖肉,個皮脆脆地
加埋職員燒埋,真係好好食

慶洲極上黑毛豬梅肉

和牛三文治

荔枝梳打,柚子檸檬梳打

食左咁多燒肉,飲返杯梳打真一流
哩個燒肉食得好滿足,好過自己燒哈哈
2021-09-26
  • 擔擔味噌茄子
  • 和牛三文治
  • 柚子檸檬梳打
2021-10-04 249 浏览
今天同屋企人慶祝生日,諗住近近哋就揀咗呢間,下晝打去book位,當時冇講到90分鐘要還枱,轉頭打去問可唔可以早到,點知佢先話90分鐘要還枱,如果佢一早講就唔去喇,諗住算數90分鐘都照去因為已約好 屋企人去到先,接待處姐姐超級冇禮貌,同佢講book咗位幾點幾位,唔答唔彩人繼續做佢自己要做嘅嘢,然後做完佢自己嘅嘢就叫我屋企人你企過去嗰邊等陣啦,然後佢就帶另外兩位入去,一直冇出過嚟,然後到齊曬人就有另一位男侍應出嚟,點知一開始就係話一定要叫一個4-5人餐,或者單點餐牌上四個項目,然後我話ok,入到去睇餐牌唔想諗就叫個4-5人餐$1588,食物就係下圖,肉只有10零塊薄片,落枱亦無介紹邊款肉係咩唻,最後甜品係唔知乜嘢嘅蛋糕,冇食到所以唔知好唔好味,接待處姐姐入咗餐廳幫手,叫佢諗住問佢嘢,點知應完叫我地等陣,就冇埋個枱,然後之後見佢行過都會眼啤啤,呢啲女侍應真係好神奇1.醬油虾係生食,但係完全唔新鮮有腥臭味, 諗住試下先熟但啲肉係霉嘅,你畀人生食嘅嘢 點可能唔新鮮🤦2.加多咗個海鮮豆腐湯,好神奇,豆腐湯好熱 出曬煙,但係裏面兩隻蜆完全唔開口,即係又 係唔新鮮3.
1.醬油虾係生食,但係完全唔新鮮有腥臭味,
諗住試下先熟但啲肉係霉嘅,你畀人生食嘅嘢
點可能唔新鮮🤦
2.加多咗個海鮮豆腐湯,好神奇,豆腐湯好熱
出曬煙,但係裏面兩隻蜆完全唔開口,即係又
係唔新鮮
3. 個餐有個海鮮煎餅,完全冇味,咬落去淨係
食到粉味
4.d肉真心講好普通,仲有根扯唔開
5.最正常係個鰻魚飯,一人小半碗飯,然後一
千零一舊小鰻魚.
6.海鮮豆腐湯好神奇,唔知點解會有出前一丁
嘅味道🤣🤣
7.前菜有一碟冷盤牛舌,硬到食唔出係咩

最後問佢哋有冇經理,接待處姐姐加個男同事一齊過嚟,完全答我唔到有冇經理,真係吹脹,最後有位男侍應過嚟幫我跟進醬油蝦同埋個湯,個湯拎入去再出返嚟,一隻蜆開口另一隻就變咗一隻青口,個男侍應就話停產之後都唔會再出畀客人,然後送咗幾片肉畀我哋,男侍應都好識做,做咗75折,最好笑就係呢位男侍應一直都冇介紹個自己係經理🤣最後我問佢你哋呢度有冇經理,佢答我我係,即時覺得好尷尬,本身係想投訴個接待處姐姐,最後太尷尬都冇講
總括嚟講,呢間餐廳根本唔會再去,收啲咁嘅價錢,食啲咁嘅質素,有啲咁嘅服務態度,仲要限時入座,食物質素又差,仲要限住你一定要叫咩食,我真係去食放題好過啦,最後做咗個折頭,平咗$400,條氣都順番一半,但係呢餐生日飯真係超級唔開心,伏到一個點😤
唔知d like點唻,可能係我唔識欣賞唔食啦🤣
食物仲要一次過出曬,根本就食唔切,真係衰過放題,最好笑就係,沙律同醬油蝦係冷盤,侍應就即刻燒肉,燒完肉就燒鰻魚,最後個冷盤係等侍應燒曬嘢我哋先食到,真係笑唔出🤦

2021-10-03 88 浏览
🍭一入座,店員就會送上前菜,有泡菜,酸蘿蔔,酸黃瓜,豆芽,醃魷魚同埋芝士粟米,前菜整體還可以,泡菜重口味左少少🔸「王道」二人套餐 $698🔺擔擔味噌茄子甜辣嘅醬汁配上軟腍的茄子,幾開胃,稍嫌茄子油左d🔺是日雪下覓炙四款配慶州猪脊肉🔹四款牛分別係和牛牛胸腹肉,韓牛牛肩肉,特選A4西冷同埋名品牛小排,牛肉嘅質素幾好,油脂分佈幾平均,肉質都算幾嫩,牛味ok, 韓牛黎講算唔錯🔹慶州猪脊肉燒完幾香,口感有少少似猪頸肉🔺紅蝦配大墨魚紅蝦幾大隻,肉質一般,唔算好鮮甜彈牙墨魚就幾好食,新鮮彈牙👍🏻🔺海鮮豆腐湯配飯個湯嘅海鮮味ok唔算好濃,豆腐幾滑下,海鮮有蝦,蜆同埋青口🔺甜品係蜂蜜蛋糕,有d甜個兩嚿只係裝飾,唔係真炭

🔸「王道」二人套餐 $698
🔺擔擔味噌茄子
甜辣嘅醬汁配上軟腍的茄子,幾開胃,稍嫌茄子油左d

🔺是日雪下覓炙四款配慶州猪脊肉
🔹慶州猪脊肉燒完幾香,口感有少少似猪頸肉

🔺紅蝦配大墨魚
紅蝦幾大隻,肉質一般,唔算好鮮甜彈牙
墨魚就幾好食,新鮮彈牙👍🏻

🔺海鮮豆腐湯配飯
個湯嘅海鮮味ok唔算好濃,豆腐幾滑下,海鮮有蝦,蜆同埋青口

🔺甜品
係蜂蜜蛋糕,有d甜
個兩嚿只係裝飾,唔係真炭
2021-10-03 66 浏览
柞木炭家,位於旺角TOP 商場5樓,餐廳有別於一般烤肉餐廳,格調優雅,座位舒適。餐廳服務與別不同,點餐後燒烤難度較高的壽喜燒和牛西冷及燒鰻魚,店員會全程協助處理,顧客食得安心又舒適。燒鰻魚經由店員協助處理,魚皮焦香,肉厚,配上鰻魚汁,甚有和式風味。壽喜燒和牛西冷,餐廳配上圓粒白飯,蛋黃,店員建議食法用半熟和牛片裹包蛋黃白飯,和牛入口即浴,加配蛋黃白飯,原汁原味亦滋味無窮。和牛三文治,半熟和牛配搭三文治,餐廳特制醬汁,絕對值得一試。

2021-09-23
2021-10-02 70 浏览
*💭柞木炭家一直都聽聞柞木炭家有不少好評,今天晚上終於和家人探訪了位於旺角𝙏.𝙊.𝙋.的分店🥰擔擔味噌茄子🍆擔擔味噌不會過辣,配上冰冰涼涼的茄子既清新又開胃😋壽喜燒和牛西冷🐂超美的西冷和牛😍店員先用一小塊和牛脂肪燒香烤網🤤再逐片幫忙燒,所以不用擔心會燒得過老🥰雖然只有兩片,但每一片都超大片😍和牛油花豐盛,完全不會鞋口🤤配上香濃蛋黃令和牛更加滑溜😋濟洲活鰻魚吃韓式鰻魚最擔心是沒有醃過的鰻魚會有腥味,但這次的鰻魚令人相當有驚喜😍店員幫忙燒的時候會一邊燒一邊慢慢掃上燒汁,香氣撲鼻🤤鰻魚非常厚身鮮美,完全沒有腥味和沒有骨😝和牛三文治🐂想不到這裡也有和牛三文治😍麵包烤得香脆,塗了一點點芥末醬,夾著燒到五成熟的吉列和牛🤤牛味香濃,外脆內軟🤤慶州極上黑毛豬梅肉🐖份量超足有兩大片😍醃過的黑毛豬甜甜的很惹味,不用另外點其他醬汁,燒熟後把豬肉剪開一條條,再用生菜包著豬肉、蒜片和青陽辣椒一起吃超滿足🤤和牛牛肋肉🐂牛肋肉挺厚身,但燒過後亦非常軟腍😋同樣的醃過後已經很足味😋
💭柞木炭家

擔擔味噌茄子🍆
擔擔味噌不會過辣,配上冰冰涼涼的茄子既清新又開胃😋

壽喜燒和牛西冷🐂

濟洲活鰻魚

和牛三文治🐂

慶州極上黑毛豬梅肉🐖

和牛牛肋肉🐂
牛肋肉挺厚身,但燒過後亦非常軟腍😋同樣的醃過後已經很足味😋
去親旺角而我又好想食韓燒既話我都會黎呢間韓燒店係T.O.P商場入面今晚黎食都聽到店員話full booking 有人想walk in 都食唔到,好彩早咗訂位鐘意呢間韓燒除咗食物質素唔錯之外,位與位之間都唔迫而且店員服務好好,主動幫忙燒烤上菜速度好快,坐低一陣就上咗前菜及新鮮的生菜生菜係用黎一陣食燒肉個陣可以連埋肉、泡菜及點上醬汁一齊食,可減去油膩感有4小碟既土豆絲、小唐菜、醃蘿蔔同大豆芽菜仲有醃泡菜及新鮮醃泡菜黑色個蓋盒入面係新鮮醃泡菜味道比醃泡菜偏甜一點,亦都係咁辣如果想濃味又辣啲就食番醃泡菜仲有一個小錫紙兜係芝士粟米放喺個網嗰度燒熱、芝士就會溶溶地,當一陣啲肉嚟嘅時候,就可以放喺燒肉上面連埋舊肉一齊食和牛牛肋肉牛肋肉口感軟爽口、牛肋肉肉汁豐富,爽口位置油香四射,邊位同時又帶嫰滑質感擔擔味噌茄子係涼拌口味,有啲肉碎連味噌醬鋪係茄子上面茄子略略泡過油,能保持紫色既賣相慶洲極上黑毛豬梅肉豬梅肉係最好食既部分燒完都一定唔會韌,因為油脂分佈好平均包泡菜連生菜勁好食肉質爽口,十分惹火呀壽喜燒和牛西冷呢碟西冷有店員幫手燒👍🏻我諗係以佢地既專業幫我地燒到最好食既俾我哋先用右上角既油脂放網再燒滿口油
去親旺角而我又好想食韓燒既話
我都會黎呢間韓燒店
係T.O.P商場入面
今晚黎食都聽到店員話full booking
有人想walk in 都食唔到,好彩早咗訂位
鐘意呢間韓燒除咗食物質素唔錯之外,位與位之間都唔迫
而且店員服務好好,主動幫忙燒烤

上菜速度好快,坐低一陣就上咗前菜及新鮮的生菜
有4小碟既土豆絲、小唐菜、醃蘿蔔同大豆芽菜
仲有醃泡菜及新鮮醃泡菜
黑色個蓋盒入面係新鮮醃泡菜
味道比醃泡菜偏甜一點,亦都係咁辣
如果想濃味又辣啲就食番醃泡菜
仲有一個小錫紙兜係芝士粟米

擔擔味噌茄子
係涼拌口味,有啲肉碎連味噌醬鋪係茄子上面
茄子略略泡過油,能保持紫色既賣相

慶洲極上黑毛豬梅肉
豬梅肉係最好食既部分
燒完都一定唔會韌,因為油脂分佈好平均
包泡菜連生菜勁好食

肉質爽口,十分惹火呀

呢碟西冷有店員幫手燒👍🏻
我諗係以佢地既專業幫我地燒到最好食既俾我哋

先用右上角既油脂放網再燒

滿口油花🤤,食既時候攪勻隻蛋,把西冷沾滿蛋漿,再用塊西冷包住飯團一齊食
西冷既綿密口感真心正,好似溶化咗係個口度

三文治與和牛夾層之間既醬汁酸甜
和牛表面燒一燒,如果個三文治厚小小咁多就更好啦

仲叫咗燒鰻魚
記得之前係韓國食過勁正
全程燒鰻魚都係店員負責燒
沒有泥味,表面燒得脆脆地,魚肉濕潤,肉質彈牙

帶焦香就係口感最正

2021-09-30 254 浏览
今日去旺角the charcoal room hk食晚餐。前菜有6款Koreancuisine:有泡菜、醃蘿蔔、棠菜仔等,泡菜最正,不止有蝶裝,還有一壺可以續食。我最鐘意嘅味噌茄子,醬料小小辣,茄子切厚身,配上辣味,好開胃,好好食。正餐係用Koreanbbq,有壽喜燒和牛西冷,和牛切得好薄,放到燒烤架上,好快就熟。同雞蛋,飯糰一起食,好正。和牛牛肋骨,好嫩滑,醃得入味。我用唐生菜夾住牛肋肉,泡菜,蒜,烤肉醬和芝士粟米一起吃,好香好美味。濟州活鰻魚,鰻魚厚身,烤都需要點時間,但好爽口。最後烤黑豬梅肉,梅肉好大塊,而且已經醃製好,一烤香味撲鼻,食起味道都冇得輸。和牛三文治,呢份好邪惡。和牛切得好厚身,裹在薄薄啲麵包中,真係啖啖都是肉。Koreanfood味道就係正。
今日去旺角the charcoal room hk食晚餐。
濟州活鰻魚
和牛牛肋骨
2021-09-16
濟州活鰻魚
和牛牛肋骨
2021-09-30 420 浏览
之前幫襯過一次呢間柞木炭家,質素真係好高,今次再Encore 先。首先呢度環境好闊落,空間感好足夠,最重要抽風系統都做得好好,唔會搞到個身好大陣油煙味。 呢度嘅前菜選擇都幾多,除左有唔少得嘅泡菜,仲有玉子卷,平時出面食一碟玉子卷都要幾十蚊,呢度可以任食呀… 係任食呀!! 今次叫左個慶州五花肉🐖,肉同埋油脂嘅比例可以話係完美,唔會太過肥,但又帶少少油脂香,再用火燒一燒,好快就可以將五花肉燒到金黃色,又保持住肉汁。每一口慶州五花肉都感覺好Juicy,食落軟嫩香口。 原隻濟州八爪魚🐙好大隻,軟嫩鮮甜。 夏胡麻沙律🥗,炎炎夏日食呢個就最啱,生菜清新爽口,蕃茄又鮮甜多汁。加埋啲胡麻醬真係perfect match。 海膽和牛卷,呢兩樣都係我至愛呀,海膽非常新鮮,和牛甘香,和牛同海膽嘅鮮味入口即融,見到都流晒口水啦。 和牛牛舌二吃有原味同蔥油味,一次過滿足你2個願望。薄薄嘅牛舌食落爽口有質感。 壽喜燒和牛西冷🐮,呢個真係無得頂,食過返尋味,和牛西冷肉質非常柔軟細膩,脂肪分佈細密,佈滿雪花紋路,霜降程度非常之明顯。 脂肪比例完美,同鮮甜嘅牛肉融為一體,入口嫩滑,鮮美多汁。 韓牛泡菜炒飯有大量蔥花同太

原隻濟州八爪魚🐙好大隻,軟嫩鮮甜。

韓牛泡菜炒飯有大量蔥花同太陽蛋🍳,顏色好吸引。個炒飯唔算好辣,啱晒我同老公都唔太食得辣,但又食到泡菜同埋韓牛嘅香味。

菠蘿梳打🍍同埋荔枝梳打🍹都適合韓燒,味道清新,又可以消暑。😌
2021-07-12
2021-09-30 65 浏览
柞木炭家位於旺角T.O.P商場,位置方便👍🏻餐廳座位闊落,環境舒適,抽風做得唔錯,唔會成陣油煙味🤭一坐低就好多款前菜上台,全部都可以任加,呢點就非常之韓呀🇰🇷☑️擔擔味噌茄子 ($78)醬汁濃厚,帶點微辣☺️茄子掛汁,挺惹味~☑️濟洲活鰻魚 ($238)第一次食燒鰻魚,好彩店員會幫你燒埋,唔係既都唔知點燒好😂店員哥哥仲燒得幾好,好細心咁幫我地分成細舊☺️魚肉厚身,食落啖啖肉,鮮甜又唔腥,推介👍🏻☑️壽喜燒和牛西冷 ($288)呢款壽喜燒和牛店員都係會幫你燒埋👍🏻未燒前見到肉既紋理都知係靚牛啦😍大大片且油脂十足,食落非常嫩滑,配埋蛋黃幾match🤤☑️和牛牛肋肉 ($158)牛肋肉都幾有咬口,挺重牛味🥰鍾意食牛就唔好錯過啦😚☑️和牛三文治 ($318)碳水化合物一定係油脂既best friend,極度邪惡😈煎香既麵包夾住入口即溶既和牛,好滿足🤪☑️慶洲極上黑毛豬梅肉 ($198)梅頭肉爽口煙韌又唔會鞋😆事先都醃得好入味,連醬都唔洗點👍🏻☑️柚子檸檬梳打 ($36)☑️荔枝梳打 ($36)前者清新解溜,後者味道香甜。整體用餐體驗良好,淨係前菜都有排食😂燒肉又可以包生菜,配泡菜食,非常豐富😇其他食物素質都唔錯,
柞木炭家位於旺角T.O.P商場,位置方便👍🏻
餐廳座位闊落,環境舒適,抽風做得唔錯,唔會成陣油煙味🤭

☑️擔擔味噌茄子 ($78)
醬汁濃厚,帶點微辣☺️茄子掛汁,挺惹味~

☑️濟洲活鰻魚 ($238)
第一次食燒鰻魚,好彩店員會幫你燒埋,唔係既都唔知點燒好😂

☑️壽喜燒和牛西冷 ($288)
大大片且油脂十足,食落非常嫩滑,配埋蛋黃幾match🤤

☑️和牛牛肋肉 ($158)
牛肋肉都幾有咬口,挺重牛味🥰鍾意食牛就唔好錯過啦😚

☑️和牛三文治 ($318)

☑️慶洲極上黑毛豬梅肉 ($198)
梅頭肉爽口煙韌又唔會鞋😆事先都醃得好入味,連醬都唔洗點👍🏻

☑️柚子檸檬梳打 ($36)
☑️荔枝梳打 ($36)

前者清新解溜,後者味道香甜。

整體用餐體驗良好,淨係前菜都有排食😂燒肉又可以包生菜,配泡菜食,非常豐富😇其他食物素質都唔錯,部分仲有驚喜添😝
2021-09-29 67 浏览
中秋將至🌕又到了烤肉既的最佳時間,之前預告有兩個颱風吹襲,還擔心風大雨大,接著可能啟動力場,令風暴向左走向右走,抽走附近雨雲帶,令香港萬里無雲,烤肉還是改為室內嘆冷氣最好🌬 今日來到旺角的柞木炭家,主打使用正宗韓國柞木炭-<참숯>為燃料去燒肉🪨참숯最高温度達1300度,預期為烤肉帶來強勁熱力和炭火味。餐廳就位於TOP商場5樓空中花園門口旁邊,所以餐廳也有一部份的户外位置,不過炎夏之下加上近來空氣質素較差就留在室內好了。 佈置以木系元素和黑色為主🕋抽風管道都用燈箱藏起來,整體感覺舒服,晚上用餐很放鬆。 🥬韓國前菜 7.5/10入座後先奉上可無限添加的五款前菜、芝士粟米和菜籃,有泡菜、辣蘿蔔、黃豆芽、醃菜和生醃魷魚。最有特色的是另外還有一個缽放著一大棵完整泡菜,像在韓國般自助剪來吃。 🍆擔擔味噌茄子 $78 6.5/10選了這個小吃,份量極大,感覺有一整根茄子,用上仿中式的擔擔醬料,帶點甜辣的肉碎惹味。整體偏油和醬料沒有融合得完整。 🥓壽喜燒和牛西冷 $288 7.5/10選用了頂級和牛西冷,將其切成薄片,再用特制醬汁簡單醃制,油花極多。搭配日本靚蛋黃,入口即溶,順滑感覺加

🥬韓國前菜 7.5/10

🍆擔擔味噌茄子 $78 6.5/10

🥓壽喜燒和牛西冷 $288 7.5/10
選用了頂級和牛西冷,將其切成薄片,再用特制醬汁簡單醃制,油花極多。搭配日本靚蛋黃,入口即溶,順滑感覺加上甜甜醬汁,層次感豐富,再配上小飯團令油膩感被削弱。

🍖和牛牛肋肉 $158 7/10
這款牛肉筋度十分和上面充滿油脂的西冷不同,肌肉較鬆軟,瘦肉多脂肪少,外層均帶薄薄的筋膜和細緻的油花,豐腴肉嫩。

🥩慶州極上黑毛豬梅肉 $198 8/10
比較多聽到濟州黑毛豬,這裏同樣是韓國貨,來自慶州,是新羅古都。 肉質較稔,帶有天然鹹味,油花像大理石紋般,以烘烤方式烹調後有誘人的Grill mark

🦑大墨魚 $218 8.5/10
有我手掌2,3倍大小的墨魚,簡單燒烤後就已經有大海的鹹鮮味湧出,未經醃制反而更有真味,口感爽口彈牙,肯定是今餐首選。加上些許蔬菜平衡口感。

🥪和牛三文治 $318 6.5/10
烘好的多士麵包夾緊了和牛肉餅,外面的脆皮混合著韓式醬汁,甜味略為蓋過肉香。

🍸青檸檬梳打 $36
🍹柚子檸檬梳打 $36