2021-11-22
自從旺角T.O.P開張之後,發現有好多特色小店。上次試左一間多國菜餐廳,今日就決定食韓燒😍😍一坐低店員就拎左好多款泡菜比我地,其中我最推薦係辣味蟹仔,脆卜卜又帶少少辣味,好開胃。傳統泡菜都一樣好出色,蔬菜新鮮,吸收香濃既醬料,非常入味。我地點左擔擔味噌茄子🍆雖然我平時唔特別中意食茄子,但見網上好多人推薦,就決定試下!果然冇令人失望,茄子吸左味噌既味道,更突出茄子既香味,我地放落爐上燒一燒,加熱左味道更佳。汁燒豬皮都好難忘❤️因為店員見我地燒到手忙腳亂,就走過黎親自幫我地燒💕好貼心呀!岩岩燒好既豬皮熱辣辣,而且好彈牙有咬口,索左汁燒既豬皮特別好味。一碟有3-4塊,建議同朋友分享,份量就岩岩好。重頭戲黎啦!肉類方面我地叫左方切和牛同韓牛肋眼上蓋。肉類既賣相好精緻,一塊一塊好整齊地放係碟上面。牛肉既脂肪比例好平均,食落去好juicy,而且牛肉味重。自己燒可以控制幾成熟,燒到5-6成熟岩岩好👍🏻不得不提既係大墨魚!墨魚好新鮮,店員建議我地點少少鹽食,就唔會蓋住墨魚既鮮味,果然只加鹽,唔使其他調味,完全突出到墨魚既鮮味,好正!墨魚份量都好大,建議2-3人分享。我地仲叫左韓牛石鍋飯,上菜時牛肉同雞蛋
我地仲叫左韓牛石鍋飯,上菜時牛肉同雞蛋係生既,靠石鍋既熱力煮熟。如果中意食飯焦就唔使頻密地播拌,下面就有脆脆既飯焦。石鍋飯既配料好足,有好多塊牛肉。味道方面,個人特別中意佢既醬汁,唔會太重味太鹹。