2018-05-16 54 浏览
近來被工作煎熬得半死,放lunch總想吃點comfort food成日見到呢間野好多人排隊所以今日lunch就同個同事試試入黎食午餐,好耐未食過喇沙一於試試佢海南雞喇沙湯麵@海南雞雞皮油潤肥美,一咬已食到雞油甘香,雞肉亦有濃郁雞味夠哂香,肉質口感腍而滑溜,又不油膩湯底方面蝦味明顯,帶椰香及淡淡的辛辣,相當惹味,令人驚喜!口感順滑不嗆喉; 另外小弟不太嗜辣亦被湯底的香味引得垂涎三尺,湯底又有香料渣,令人齒頰留香,辣度適中得來亦層次分明,絕對值得一試麵條煙靭彈牙,口感極佳,而且掛湯能力亦不俗

麵條煙靭彈牙,口感極佳,而且掛湯能力亦不俗
2018-05-15
2018-05-16 41 浏览
朋友知道我越來越鍾意食泰國菜, 由知道這間泰國菜不錯吃, 便帶我來朝聖了! 來到這裏發現這間泰國菜館是比較中式的, 所以口味應該更適合香港人食, 有些菜色也選用比較特別的材料, 例如這裏很出名的麥皮蝦! 不過相對於麥皮蝦我還是比較喜歡食胡椒蝦, 二選一情況之下梗係食咗胡椒蝦先啦! 呢款星加坡胡椒蝦 Singapore Pepper Prawn 賣相都唔錯, 而且選用的蝦很大隻, 肉身非常肥美, 食落更加係爽實鮮甜肉質, 胡椒亦都夠曬出味, 而且特別之處是選用了日本大蔥做配菜, 這樣更能提起蝦的鮮味, 我朋友更加當蔬菜地全吃掉了! 還大讚ichiban! 原本食呢啲spicy food配生啤真係冇得頂! 原來這裏還有門神手工啤, 在這個炎炎的盛夏嘆番杯啤酒就最爽快㗎喇! 可惜我有少少感冒,唯有飲椰青啦! 食親泰國菜我都鍾意食軟殼蟹個喎 !呢度嘅黃金軟殻蟹 Soft Shell Crab in Salted Egg Yolk 好好味喎, 味道同平時食嘅好唔同, 原來係因為用鹹蛋黃包住嚟咋㗎! 所以食落非常有鹹香, 而且炸到個皮脆卜卜,一咬落去鮮甜的蟹汁和着咸香直噴到咀裡,比普通炸好食

所以食落非常有鹹香, 而且炸到個皮脆卜卜,一咬落去鮮甜的蟹汁和着咸香直噴到咀裡,比普通炸好食太多太多了!

我之所以覺得這裏偏向中式, 因為這裏還有這款雞煲翅食,雞煲翅(可加花膠) Braised Sharks Fin Soup With Chicken, 這款魚翅也是這裏的名菜當然要試下啦!

以原隻鮮雞淆製, 精製出金黃色的 馥郁芳香的誘惑湯底, 每一啖都非常之濃郁, 每一啖都令人非常之享受!

魚翅方面都非常足料, 一大排又粗又大群的魚翅,魚翅吸收了濃雞湯底,變得非常滋味又夠彈牙!

除了主吃之外, 這裏的小食也不錯吃! 例如牛油雞翼和泰式串燒牛便是不錯的選擇!

牛油雞翼 Deep Fried Chicken Wings with Butter 炸到金黃色的雞皮香脆到不得之了! 輕輕一咬開不但止非常之感香牛油味, 鮮嫩的雞肉亦令人倍覺享受!

泰式串燒牛 Grilled Beef and Chicken Skewer in Thai Style 配特製沙嗲醬, 雖然是串燒烤, 仍然可以保持到牛肉鮮嫩可口! 滲透出陣陣的炭火香味格外好吃!
2018-05-15 502 浏览
位於太子花園街近警察局的「有囍」遠離旺角及太子喧鬧嘈吵的行人專用區沒有擠迫嘅感覺 相信這裡令人更能享受美食上網找找看搵到間花墟附近有間新派少少的新加坡菜就決定一試•門面光猛顏色鮮艷!藍色設計其實挺搶眼!由玻璃窗望入去見到空間感都幾大座位都幾闊落!入面用左木系同卡通風格⋯⋯有圓枱適合八至十二人又有卡位或長方枱仲有單人既窗邊位!真係咩組合都迎合到呢枱與枱之間有充足空間,一點也不侷促店員服務周到!還有位看似老闆娘但落手落腳會細心提供意見那樣菜式較受歡迎!雖然她說套餐組合十分豐富!但最後決定跟朋友散叫為主!先來客肉骨茶$62肉骨茶真的期待已久因為很少有餐廳有得飲呢款茶!之前喺大坑飲過一次!而且旅行都有飲過我發覺我其實都幾喜歡呢一種藥材味道而呢間嘅肉骨茶都冇令我失望!散發著淡淡當歸香味而杞子又帶出一點甜味!飲落去個人都會暖一點!排骨嘅肉質煲到夠稔!做到一咬就可以肉骨分離!配上油炸鬼吸取湯嘅精華又覺得幾夾!抵讚!總共都飲到成四碗呢!同時主角星加坡麥皮蝦登場 $168第一次食!賣相好吸引!麥片帶著牛油香味!蝦的外殼脆身連同牛油麥片一齊食好入味!肉質新鮮未至於嫩滑但係會覺得夠彈牙!最好嘅係麥片可以就咁
上網找找看搵到間花墟附近有間新派少少的新加坡菜就決定一試

門面光猛顏色鮮艷!藍色設計其實挺搶眼!
由玻璃窗望入去見到空間感都幾大座位都幾闊落!

入面用左木系同卡通風格⋯⋯

枱與枱之間有充足空間,一點也不侷促

先來客肉骨茶$62

同時主角星加坡麥皮蝦登場 $168
第一次食!賣相好吸引!
麥片帶著牛油香味!蝦的外殼脆身連同牛油麥片一齊食好入味!
肉質新鮮未至於嫩滑但係會覺得夠彈牙!

最好嘅係麥片可以就咁食又或者混入飯中!極度惹味同邪惡

另一度星加坡巴東牛肋條 $88
真心呢一客嘅份量真係好多!
如果細食嘅就唔建議點了!但係如果有幾個人嘅話可以同時分擔一下!牛肋條好大舊而且薯仔亦都好大舊!夠飽肚!巴東既咖哩味好特別帶著一點麻味!肉真係好淋!易入口送飯一流!

朋友點既魔鬼魚 $158
初頭我真係覺得呢條魚好奇怪因為從來都未食過淨係水族館見過!哈哈!
估唔到識落原來係冇咩用但係嗰張執真係超級超級超級特別!面層既醬係有點似星加坡嘅辣味!其實就太辣了 !完全搶了原本魚的鮮味!
但係醬汁方面係唔錯嘅
魔鬼魚
魔鬼魚

而最後仲可以食得落甜品!椰皇燕窩$98!
我鍾意佢唔算太甜!恰到好處!一打開香噴噴仲食到啖啖清甜既燕窩!算足料同滋潤度高!滿足

椰皇燕窩

新加坡菜黎講呢間算係做得幾出色!會再有下一次!但係價錢可以再平多少少咁就食得更開心呢!嘻嘻
2018-05-09
2018-05-12 321 浏览
早前與友人係旺角行完街, 就順便係附近食飯, 今次我地選了一間叫有囍的食店. 坐下後, 我地就點菜. 我鍾意這裡的碟, 有好幾個款式. 我地點了小食, 牛油雞翼. 一碟有五隻雞翼. 每一隻都好大, 好飽滿. 肉質幾嫩滑, 唯獨味道唔夠濃郁. 主菜點了雞煲翅和星加坡胡椒蝦. 雞煲翅. 上枱已被吸引住. 這個翅係二人份量, 而且有半隻雞. 個湯非常鮮甜, 雞肉又夠嫩滑, 一定要趁熱飲. 來這裡一定要食這個. 星加坡胡椒蝦. 我自己鍾意食胡椒, 所以見到這個就第一時間點了. 蝦數量唔多, 但勝在夠大隻. 蝦肉夠爽口彈牙. 胡椒的辣味慢慢滲入喉嚨中, 夠惹味, 以我唔食得辣來講, 辣度可以接受. 我鍾意佢以大蒽作為配菜. 幾甜, 吸收晒蝦的精華. 甜品點了椰皇燕窩. 最近工作忙, 真係要滋潤一下, 這個就啱晒. 入口有淡淡的椰白味道, 再配上燕窩, 兩者好夾.

坐下後, 我地就點菜.

我鍾意這裡的碟, 有好幾個款式.

我地點了小食, 牛油雞翼.

一碟有五隻雞翼.

每一隻都好大, 好飽滿.

肉質幾嫩滑, 唯獨味道唔夠濃郁.

主菜點了雞煲翅和星加坡胡椒蝦.

雞煲.

雞煲翅

上枱已被吸引住.

這個翅係二人份量, 而且有半隻雞.

個湯非常鮮甜, 雞肉又夠嫩滑, 一定要趁熱飲.

雞煲翅

來這裡一定要食這個.

星加坡胡椒蝦.

星加坡胡椒蝦

我自己鍾意食胡椒, 所以見到這個就第一時間點了.

蝦數量唔多, 但勝在夠大隻.

蝦肉夠爽口彈牙.

我鍾意佢以大蒽作為配菜.

幾甜, 吸收晒蝦的精華.

甜品點了椰皇燕窩.

最近工作忙, 真係要滋潤一下, 這個就啱晒.

入口有淡淡的椰白味道, 再配上燕窩, 兩者好夾.

星加坡胡椒蝦
2018-05-08 321 浏览
母親節到啦!阿仔提早為我慶祝,特別揀選了一間位於太子既餐廳吃晚餐。在那裹除了新加坡美食,還有泰國美食;單看菜式都已經很吸引。 最特別是胡椒蟹、雞煲翅和麥皮蝦等等。 大家可選小炒或火鍋,湯底還有新加坡肉骨茶供應。二人套餐E($498)椰皇翅(2盅)單叫一個椰皇翅都要$138一位,現在套餐即可以一人一個認真化算。魚翅爽口彈牙,淡淡嘅椰香湯,味道非常配搭,真係用咗成個椰皇去燉!柚子沙律 份量十足,柚子鮮甜不覺苦;沙律食落酸酸甜甜 辣辣地,好惹味! 是開胃的一個頭盤。泰式生蝦(四隻 )生蝦大隻肥美,肉質黏口,新鮮好味道,必食。炭燒紐西蘭羊架配薯角羊架燒得啱啱好肉質嫩滑,而且啲薯角係即叫即炸,拎出嚟嘅時候好熱好脆,很好食。泰式豬肉蝦醬炒飯每口飯都充滿蝦醬香,但不會太咸,味道好香,配上芒果絲和青檸汁一齊食,原來好好味。是日甜品(兩位)南瓜露好香椰奶味,又滑又綿;冰凉的感覺能中和味蕾一下,是唔錯的飯後甜品。青檸梳打凍柑桔蜜

二人套餐E($498)
椰皇翅(2盅)
椰皇翅(2盅)

柚子沙律
柚子沙律

泰式生蝦(四隻 )
生蝦大隻肥美,肉質黏口,新鮮好味道,必食。
泰式生蝦(四隻 )

炭燒紐西蘭羊架配薯角
炭燒紐西蘭羊架配薯角

泰式豬肉蝦醬炒飯
泰式豬肉蝦醬炒飯

是日甜品(兩位)
南瓜露

青檸梳打
凍柑桔蜜
青檸梳打 凍柑桔蜜
2018-05-03
2018-05-06 331 浏览
近期天氣開始炎熱,更加刺激起想食東南亞菜式嘅慾望,無論新加坡定泰國還是越南菜都好想吃!!經朋友介紹下知道太子有間<有囍>,主打新加坡及其他東南亞菜式,位於太子花園街,粉藍色的設計非常吸眼球店內的裝修保持得非常新簇,感覺光猛衛生。樓底非常高,感覺開揚,沒有逼澀的感覺令食客吃得更開懷。<香芒米紙卷>煙韌有彈性的米紙包著大量新鮮的蔬菜絲,口感爽脆。再上那粒甜甜的芒果畫龍點睛般的把味道都吊起了<燒豬頸肉>大大片,香滑有肉味。再點上酸酸辣辣的醬汁很惹味。<蒜蓉椰菜苗>原來椰菜苗比我想像中大很多,不是豆苗的那種嬌小軟滑的朋友。椰菜苗爽脆無碴,加上大量的蒜蓉一起炒,健康又好味。<星加坡娘惹咖喱雞><娘惹菜>的歷史原來可追溯至明代,當時的皇帝通過聯婚與馬六甲王國建立邦交,兩地人通婚生下的女性便叫娘惹,所以娘惹菜便是中菜和東南亞菜式的混合。不同地區的咖喱都各有特色,像泰國咖喱帶辣椒的辣,印度咖喱運用大量香料來長時間烹調,而娘惹咖喱則接近印度咖喱,但烹調時間較短,着重香濃而不辣的風味,尤其適合港人口味。香滑無骨

店內的裝修保持得非常新簇,感覺光猛衛生。

樓底非常高,感覺開揚,沒有逼澀的感覺令食客吃得更開懷。

香芒米紙卷

<香芒米紙卷>

燒豬頸肉

<燒豬頸肉>
大大片,香滑有肉味。再點上酸酸辣辣的醬汁很惹味。

蒜蓉椰菜苗

<蒜蓉椰菜苗>

星加坡娘惹咖喱雞

<星加坡娘惹咖喱雞>

香滑無骨的雞件滲滿了娘惹咖喱的味道,而且還有豆角和秋葵,點著咖喱吃超正!

泰式辣肉碎炒飯

<泰式肉碎炒飯>
這個和我們平常吃的泰式炒肉碎味道有點不同,不是泰式香辣刺激的味道,而是非常重的九層塔香料味。
炒飯炒得乾身不油膩,再加上豆角粒,洋蔥條和大紅椒條一起炒,增加了口感的層次外味道也得以提昇。

<肉骨茶>
濃濃的藥材味撲鼻而來,雖然顏色不算深但是喝下去非常濃厚,喝後有種血液運行全身很補身的感覺!!再加上厚肉又腍滑的排骨,輕輕一咬已經離骨,好吃好吃!!絕非那種下欄湯渣呢。

冬陰功蝦湯

<冬陰功蝦湯>
有著大量的泰式香料,酸·辣·香並重,非常惹味。重點是居然有五隻大蝦!!!

五隻大蝦都肉質結實口感彈牙,並非便宜貨。但是整碗湯都只是賣$68,老闆會有錢賺的嗎?

另外我們也喝了<門神手工啤>,肚皮和心靈都超滿足的,三個人吃得飽飽的都不用$600,而且還可以盡嘗東南亞各地區的風味菜,性價比極高
2018-05-02
香芒米紙卷
燒豬頸肉
蒜蓉椰菜苗
星加坡娘惹咖喱雞
泰式辣肉碎炒飯
冬陰功蝦湯
好耐都冇親自去花墟買花,工作上的夥伴結婚影Pre-Wedding,知道我識得紮花,特意邀請我為佢預備一紮簡約的鮮花。禮尚往來就請我喺附近食個晚餐。原來花墟隔一條街已經變成食街,見到鋪頭有囍招牌,加上咁多明星照片力撐,仲唔係你?一於衝入去食勻星馬泰。店內裝修充滿東南亞特色,座椅坐得舒服最緊要。兩個不想動腦筋的人,一於食二人餐 都只不過係$400,因為好想食海南雞。星加坡海南雞皮滑肉嫩,仲有一碗非一般的油飯,唔油膩但有好香嘅椰香味。仲有星加坡名物肉骨茶,我覺得入口有少少嘅藥材香味,加埋脆卜卜嘅油炸鬼,仲有入晒味嘅排骨,正!青木瓜沙律,高嘅纖維質對腸胃夠晒健康,酸辣開胃。牛油雞翼有好香嘅蒜味,皮脆肉嫩又多汁,香口又惹味。新加坡咖喱魚頭煲,個咖喱唔會好辣但就好香,仲有好特別嘅白茄子,用煲仔上保持住咖喱嘅熱度,魚頭肉夠鮮味。套餐份量真係好大碟,我哋兩個大胃口嘅人都夠飽,感覺超滿足,我飲咗杯 smoothie 超解渴。最驚喜嘅就係套餐加 $48 就配一個椰皇燕窩,一打開個椰子頭,真材實料,啖啖都好多燕窩,又香又滑。回味無窮之餘仲好值得推介。

店內裝修充滿東南亞特色,座椅坐得舒服最緊要。

青木瓜沙律,高嘅纖維質對腸胃夠晒健康,酸辣開胃。

牛油雞翼有好香嘅蒜味,皮脆肉嫩又多汁,香口又惹味。

• 肉骨茶
今日下班後天氣有點不像預期,跟大師姐這個飯腳打算隨便找點東西吃就算了。經到一家感覺很光猛的餐廳,打算看看餐牌有什麼好吃的時候,發現門口貼上很多報導及跟名人們的合照!本來就有點興趣,加上在店外招呼的店員超誠懇的介紹及服務態度,完全不考慮其他就進店了!店員為我們帶位,細心告訴我們餘下什麼位置可以選,哪裡是風位,服務很貼心。看到餐牌的選擇不少,花多眼亂,反正兩個人,感覺二人餐會是一個不錯的選擇!我們就決定要這個!二人餐F  - $ 498椰皇翅軟殻蟹沙律炭燒西冷安格斯牛扒配薯角串燒牛/雞 (四串)星加坡麥皮蝦是日甜品一共有六款!光看款式 $500 都不用實在已經覺得物超所值了!另外我們還點了這個有囍水果茶 ($48) - 以橙汁為基礎,沒有太甜,但又不像坊間那些像清水一樣的質素,絕對係高質好味!而且份量一點也不少,跟師姐兩人都不記得各喝了多少杯了!先上一個椰皇翅,椰味超重,又濃又香,而且魚翅份量很多!本來以為是超甜的,但原來是咸的,味道出奇地超好!軟殻蟹沙律的菜很新鮮,軟殻蟹的份量超多,加上有點辣又有點酸的醬汁令我們相當開胃!串燒牛/雞 (四串),串燒燒得夠香,吃下去是啖啖肉,點小小沙嗲汁很

二人餐F  - $ 498
軟殻蟹沙律炭燒西冷安格斯牛扒配薯角
串燒牛/雞 (四串)
是日甜品

串燒牛/雞 (四串),串燒燒得夠香,吃下去是啖啖肉,點小小沙嗲汁很惹味!

炭燒西冷安格斯牛扒配薯角,雖然跟其他星馬菜是有點出入的類型,但肉汁跟熟度方面做得超好,牛味十足而且肉入口很嫰,一點也不嚡,薯角香口得一件接一件!

每款都很好吃,但最滿意的一是這個星加坡麥皮蝦。店員介紹這是肉正宗的星加坡麥皮去做的,特別香口特別脆身,麥皮很香甜!而蝦是大大隻,肉質很彈牙又爽口,令人完全迷上!

又到了甜品環節,是日甜品是南瓜露,很濃郁的南瓜,又香又甜又凍,入口有質感!

一餐極高性價比的餐廳,絕對是五星級的推介,話說個人覺得二人餐比四人餐的菜式更吸引!聽說還有門神手工啤,下次 Happy Friday 一定要再過來吃!
2018-05-03
  • 椰皇翅
  • 軟殻蟹沙律炭燒西冷安格斯牛扒配薯角
  • 串燒牛/雞 (四串)
  • 星加坡麥皮蝦
  • 是日甜品
2018-05-05 41 浏览
今晚同朋友去花墟買花,行過去花園街個邊搵食時比我發現呢間餐廳,門面光猛,玻璃窗望入去座位都幾闊落,再望望餐牌價錢都ok,就入去座下了!座下再望真啲原來這裡主打新加坡菜,餐牌上有好多選擇,而套餐組合亦十分豐富,今晚就點了個二人餐,二人餐F$498,個餐已經在個椰皇翅,打開個蓋已經椰香撲鼻,還有爽口煙韌嘅翅在內,入口口感唔錯!跟住就係個軟殼蟹沙律,大大件嘅軟殼蟹件,配埋新鮮嘅沙律菜,加埋個沙律汁,感受到香脆可口嘅軟殼蟹,新鮮開胃嘅沙律菜,兩者混在一起吃確實係一個不錯嘅配搭!另一道菜就是串燒牛和雞各2串,燒得好香,而且燒得啱啱好,唔會太乾身,入口時外香內軟,重要肉汁,夠晒軟熟嫩滑!配埋啲醬汁吃味道更佳!主菜就係炭燒西冷安格斯牛扒配薯角,絕對係愛吃肉嘅選擇,牛扒大塊厚身,加埋香脆薯容絕對夠吃,切開時牛扒仍然充滿肉汁,入口時就夠晒軟熟嫩滑!而比較特別就係呢個星加坡麥皮蝦,同平時吃過嘅炸蝦有啲唔同,用麥片做伴碟,炸了嘅味道又幾好味,而感覺又唔覺得好肥膩,而蝦肉夠晒彈牙爽口,重要係啖啖肉!最後還有是日甜品,凍凍地嘅南瓜西米露糖水,甜度適中,份量剛好!下次可以再來試吓個肉骨茶,同新加坡口味嘅海南雞飯先

下次可以再來試吓個肉骨茶,同新加坡口味嘅海南雞飯先!
窩夫之前跟朋友去過有囍吃火鍋,早前跟蝦子餅去嚐嚐它的星馬菜。不想動腦筋點菜,套餐是最好的選擇,一有囍的二人套餐有六款之多,窩夫與蝦子餅選了套餐F。餐碟充滿童真,窩夫初時以為是兒童餐具呢。椰青($35)不會雪得太冰凍,正合窩夫心意,淸甜解渴。新加坡麥皮蝦比窩夫與蝦子餅在新加坡吃過的好吃得多,蝦大大隻,肉質彈牙,麥皮炸得香脆,不算太油膩。串燒雞牛(四串)的雞肉和牛肉比新加坡老巴刹的厚肉,醃得入味,燒得剛剛好,不會過乾。軟殻蟹沙律的軟殼蟹份量十足,味道帶酸的沙律汁很開胃,吃了幾口開始覺得辣,應該加了辣椒粉。椰皇翅出場了,平日很少吃鹹味的椰皇,原來味道也不錯,值得一試。套餐中最格格不入的要數炭燒西冷安格斯牛扒配薯角,幸好牛扒的水準比預期高,不過若換上另一道星馬菜,套餐會更加吸引。每位另加48元配椰皇燕窩一個 ,燕窩很足料,椰香味濃,不算太甜,感覺滋潤。跟餐的是日甜品為南瓜露,窩夫已經吃不下了。

餐碟充滿童真,窩夫初時以為是兒童餐具呢。
椰青

椰青($35)不會雪得太冰凍,正合窩夫心意,淸甜解渴。
新加坡麥皮蝦

串燒雞牛(四串)

軟殻蟹沙律

炭燒西冷安格斯牛扒配薯角

是日甜品南瓜露

跟餐的是日甜品為南瓜露,窩夫已經吃不下了。
题外话/补充资料: 出菜的時間可以控制得好一點
2018-04-16
椰青
串燒雞牛(四串)
軟殻蟹沙律
炭燒西冷安格斯牛扒配薯角
  • 新加坡麥皮蝦
  • 椰青翅
2018-04-29 67 浏览
來到太子想搵一間餐廳食下早餐,見到以為有明星"坐鎮"嘅餐廳~有喜,本以為可期望有一個唔錯的早餐。可以食到好點的食物,因為畢竟有和明星合照喺門口度嘛,以為都係有一定嘅口碑的。點知入到去之後唔單止我認為佢哋嘅服務一般,一個道地嘅出前一叮肉丁麵都做得一般般,唔單止上菜速度非常之慢,服務態度都係非常之差,喺臨走嗰陣時,有三個人排隊,為咩呢?為咗可以買單要排隊去俾錢,奇怪呢!買單都要排隊?同事帶位嗰陣時,更奇怪,有四個位,分別俾咗兩位客,排前的四位客一頭煙,由入咗嚟一路一肚氣,到你離開又一肚氣,貴客自己諗下你會唔會來,我就唔會啦!亦都希望呢一間餐廳唔好淨係做門面功夫,要有實質嘅服務,食物同埋流程着手,做好日後嘅生意!
2018-04-27 109 浏览
難得約到班朋友出黎食飯+埋有手信收 真係喜上加喜😁😁環境空間都好大 入到黎唔會覺得好吵摸摸酒杯底都可以<3好夠鹹味,勁中意<3呢個星加坡麥皮蝦有四隻我地可以一人一大隻肉質好爽而麥皮有用過牛油,炸過好香好脆必食呀~!我地仲用麥皮黎送飯食,真係好邪惡呀~~~🤣🤣🤣呢個蝦醬炒飯好特別 面果到佢放左D木瓜絲甜甜地 飯粒分明 如果蝦醬味再突出D就更好喇~!用埋麥皮送飯食 正~!黃金炸魚皮 鹹蛋黃味+脆卜卜既魚皮真係絕配 大大塊 份量用味道真係大滿足<3黎多個黃金炸軟殼蟹鹹蛋黃味夠哂重軟殼蟹都幾多肉 不過個粉醬厚左小小如果唔係就更加出色喇~!呢個炸豆腐真係好富貴 見唔見有金係上面呀!!!真係貴氣迫人 用料十足 炸出黎唔算好脆但豆味好香 配埋D炸絲食 認真一流<3冬陰功 好多渣 可以邊飲邊食唔會好辣 一人一碗岩岩好呢個豬肋條,我最中意係個汁 好特別牛油雞翼,鹹味同牛油味岩岩好炸得好香好脆,一D都唔覺得好油膩😈繼續叫野飲~~~🤪呢個大蝦柚子沙律,我反而俾柚子吸引住我地好懷疑佢真係原個柚子起哂俾我地因為真係好大碟呀~好清甜而且佢個汁有D辣食落更開胃😛😛黑炒蘿蔔糕,好香蘿蔔
難得約到班朋友出黎食飯+埋有手信收 真係喜上加喜
😁😁

環境空間都好大 入到黎唔會覺得好吵
摸摸酒杯底都可以<3

好夠鹹味,勁中意<3

呢個星加坡麥皮蝦有四隻我地可以一人一大隻
肉質好爽而麥皮有用過牛油,炸過好香好脆
必食呀~!我地仲用麥皮黎送飯食,真係好邪惡呀~~~🤣🤣🤣

呢個蝦醬炒飯好特別 面果到佢放左D木瓜絲
甜甜地 飯粒分明 如果蝦醬味再突出D就更好喇~!
用埋麥皮送飯食 正~!

黃金炸魚皮 鹹蛋黃味+脆卜卜既魚皮
真係絕配 大大塊 份量用味道真係大滿足<3

黎多個黃金炸軟殼蟹鹹蛋黃味夠哂重
軟殼蟹都幾多肉 不過個粉醬厚左小小
如果唔係就更加出色喇~!

呢個炸豆腐真係好富貴 見唔見有金係上面呀!!!
真係貴氣迫人 用料十足 炸出黎唔算好脆
但豆味好香 配埋D炸絲食 認真一流<3

冬陰功 好多渣 可以邊飲邊食
唔會好辣 一人一碗岩岩好

呢個豬肋條,我最中意係個汁 好特別

牛油雞翼,鹹味同牛油味岩岩好
炸得好香好脆,一D都唔覺得好油膩😈

繼續叫野飲~~~🤪

呢個大蝦柚子沙律,我反而俾柚子吸引住
我地好懷疑佢真係原個柚子起哂俾我地
因為真係好大碟呀~好清甜
而且佢個汁有D辣食落更開胃😛😛

黑炒蘿蔔糕,好香蘿蔔同臘味,
辣辣地小小甜好好食

賣單都係$1111 食咁多野
你仲想點😈😈😈😈
2018-04-26
同朋友喺花園街行完街,發現附近多咗好多新嘅餐廳。呢間粉藍色門面嘅餐廳有個好得意嘅名叫"有囍"😂開頭仲以為係食中式小菜,點知原來係食星馬泰菜~~望望餐牌,選擇都幾多,好多嘢食都仲好似特別,而且價錢都好平民!我哋兩人先嗌咗一人一個椰皇翅"嗽嗽口"都只係$138位😌 賣相非常精緻, 而且超級足料👍🏻魚翅爽口,湯伴隨著淡淡嘅椰香,味道非常配搭,刮埋椰肉一齊食更有囗感。馬拉盞通菜炒得幾有鑊氣!爽口嘅通菜加埋炒得有少少嘅辣香嘅蝦米非常惹味😋好快就比我地KO了!泰式咖哩蝦份量唔算多,但勝在海蝦新鮮彈牙,而且都算幾大隻!但佢個汁真係不得了~黃咖喱汁甜多辣少,滑溜又香濃,絕對係送白飯嘅佳品🙈荔枝玫瑰花茶一倒出黎已經幽香四溢,有玫瑰茶嘅清新,亦有荔枝嘅果香! 價錢仲比出面一相宜好多,大大壼都只不過係$33,非常扺飲!👏🏻下次多人聚餐嘅時候可以考慮再encore試多d佢唔同嘅小菜同海鮮~
開頭仲以為係食中式小菜,點知原來係食星馬泰菜~~

2018-04-26 113 浏览
餐廳位置有點隔涉,在花墟附近。餐廳座位寬敞,店員服務有禮,幾滿意。餐廳有不同套餐選擇繁多,選擇困難症會發作。叫左二人餐($398),分量似四人餐,四個人都食d食唔哂:肉骨茶星加坡巴東牛肋條燒串燒*4條肉碎生菜包泰式生蝦時菜-馬拉盞菜苗白飯/油飯甜品-南瓜露味道算中規中矩,菜苗炒得香,生蝦係新解,加苦瓜食,幾新穎。我地另外叫左泰式燒鱔($168),鱔燒到火喉剛剛好,鱔冇燒焦,但表皮咬落去帶少少脆,味道好似食鰻魚飯gei感覺。

燒串燒*4條
肉碎生菜包
泰式生蝦
時菜-馬拉盞菜苗
白飯/油飯
甜品-南瓜露

味道算中規中矩,菜苗炒得香,生蝦係新解,加苦瓜食,幾新穎。

泰式燒鱔

泰式燒鱔
2018-04-26 286 浏览
太子一向多好野食!有時諗唔到食咩,都會去太子行過圈睇下有囍係地鐵站附近,好方便而且仲有好多明星嚟過咁!呢到主打星馬泰嘅菜!餐牌選擇多!仲有特飲揀呀,食品多數用蝦就主食!泰式生蝦一定要食嘅有生蝦!我超中意食生蝦!有九隻都幾大碟,隻隻蝦都啖啖肉呢到比較有特色係會加埋一片苦瓜食!食落一啲都唔會苦,有小小嘅甘味加上辣汁同蒜片,出奇地夾比平時普通嘅生蝦,味道更加豐富泰式咖哩蝦起吸引!蝦用上勁大隻嘅大蝦!配上香濃嘅咖哩汁呢個汁唔同食開個種,有打咗蛋花,唔會好辣幾特別,配上薄餅同飯都一流!蝦肉質好彈牙,蝦頭都有好多膏蝦係先用油過一過河,面有一層薄薄嘅漿令到醬汁更容易掛上蝦身超級惹味!冬陰公蝦湯又係蝦!今日食蝦宴呀!湯味道正宗,酸酸辣辣好開胃因為有好多蝦一齊煲,令到個湯多咗鮮味!馬拉盞椰菜苗椰菜苗好爽脆!配上馬拉盞有少少辣好惹味好食,唔會太油!青檸梳打沙冰食咁多濃味野,梗係叫杯野飲清下小小酸唔太甜青檸感覺夠fresh,可以解到辣!呢到食物大大份,味道好真係性價比高!
太子一向多好野食!
有時諗唔到食咩,都會去太子行過圈睇下

有囍係地鐵站附近,好方便
而且仲有好多明星嚟過咁!

呢到主打星馬泰嘅菜!餐牌選擇多!

仲有特飲揀呀,食品多數用蝦就主食!

泰式生蝦

一定要食嘅有生蝦!我超中意食生蝦!
有九隻都幾大碟,隻隻蝦都啖啖肉
呢到比較有特色係會加埋一片苦瓜食!

食落一啲都唔會苦,有小小嘅甘味
加上辣汁同蒜片,出奇地夾
比平時普通嘅生蝦,味道更加豐富

泰式咖哩蝦

起吸引!蝦用上勁大隻嘅大蝦!
配上香濃嘅咖哩汁
呢個汁唔同食開個種,有打咗蛋花,唔會好辣
幾特別,配上薄餅同飯都一流!

蝦肉質好彈牙,蝦頭都有好多膏
蝦係先用油過一過河,面有一層薄薄嘅漿
令到醬汁更容易掛上蝦身
超級惹味!

冬陰公蝦湯

又係蝦!今日食蝦宴呀!
湯味道正宗,酸酸辣辣好開胃
因為有好多蝦一齊煲,令到個湯多咗鮮味!

馬拉盞椰菜苗

椰菜苗好爽脆!配上馬拉盞有少少辣
好惹味好食,唔會太油!

青檸梳打沙冰

食咁多濃味野,梗係叫杯野飲清下
小小酸唔太甜
青檸感覺夠fresh,可以解到辣!

呢到食物大大份,味道好
真係性價比高!