喜歡食平民餐廳,如果同時尋找到平價高質,就會有種尋到寶物的感覺花墟附近,有間以泰國菜為主的親民餐廳,價錢不貴,但性價比高,大碟抵食款式多,大力推薦給人多飯局門面很大很sharp!粉藍色設計靚之餘又搶眼入面裝修亦好有特色卡通漫畫做設計,繽紛得黎又不過於浮誇.選擇困難的懶人一定叫套餐!2-4人都有,選擇多當然單點也不輸蝕朋友好大食,通常2人餐都是3-4個份量,於是我們點了套餐C,打算不夠再加,「食得晒,先好嗌」.上菜速度好快,點完大約7-8分鐘就有得吃1️⃣話梅豬手煲憑香味征服不吃豬手的我,上桌時看似相當大其實每一件豬手肉不多,大概是吃他的醬汁味,酸酸甜甜,豬手比我想像中不肥膩,反而吃出每一件都是骨膠原,膠感極高!邊吃邊想,應該對女士皮膚不錯建議趁熱食,否則涼卻後膠質凝固就是另一個感覺了.2️⃣泰式炸蝦丸比我想像中大了兩倍!是四人份量嗎?炸得金黃香脆,不說笑,這個絕對飽肚,蝦肉質彈牙,雖然油炸但吃了又不會滿口是油呢.3️⃣第一次嚐肉骨茶起初以為是茶味重一點,原來更像中藥味道,一鍋大約有四至五條肉排,肉質軟淋,另外有些中藥食材,賣相就已經像平民補品。第一口喝下去有點咸,但之後感覺還不錯,養生般的味道.4️⃣

門面很大很sharp!粉藍色設計靚之餘又搶眼
入面裝修亦好有特色
卡通漫畫做設計,繽紛得黎又不過於浮誇

選擇困難的懶人一定叫套餐!
2-4人都有,選擇多

當然單點也不輸蝕

上菜速度好快,點完大約7-8分鐘就有得吃

1️⃣話梅豬手煲憑香味征服不吃豬手的我,上桌時看似相當大
話梅豬手煲
建議趁熱食,否則涼卻後膠質凝固就是另一個感覺了
2️⃣泰式炸蝦丸比我想像中大了兩倍!
炸蝦丸
是四人份量嗎

3️⃣第一次嚐肉骨茶
肉骨茶

4️⃣香芒米紙卷賣相精美
香芒米紙卷
芒果是很甜的,捲入甘筍絲和泰國薄荷香葉,我卻有點討厭香葉的味道,建議不喜歡的客人先把香葉取出
外皮薄且煙韌有咬口
5️⃣半隻海南雞看似不多,但枱面上放在不同的食物,最後也只能勉強吃完
星加坡海南雞

去骨的雞肉啖啖肉,而且嫩滑,沒有過油,配以薑蓉,伴飯同吃一流

6️⃣蔬菜在套餐中的角色往往被忽略,但由於套餐經常性是肉多,所以一碟蔬菜能夠中和飽感
時菜

蒜蓉炒椰菜苗,油有點多了,但蔬菜鮮甜,分量充足
7️⃣白飯和油飯我們各點了一碗,而我吃的是黃油飯
油飯

黃油飯比白飯細大約1/5,因為套餐包含海南雞所以配黃油飯是最佳食法
飯粒粒分明,油沒有過多而出現油浸飯的情況,飯的份量是絕對夠一位成年男士吃到飽的
餐廳位置並不在旺區,但晚飯時間食客座滿八成,足以相信餐廳存在本身的魅力

服務方面,侍應員工對食物熟悉程度高,而且上菜速度快,還會主動幫飯局的客人照相
食物質素方面,像是這樣一個二人套餐有六至七樣食物才三百多元,質素不俗,絕對性價比高!雖然食物上桌速度快,但溫度十足,沒有冷冰冰

餐廳面積大,餐桌與餐桌之間有充足空間,不至於擠擁,而且樓底挺高,感覺更寬闊
這是少有覺得平民餐廳也能相約大飯局的好選擇
正正能找到那份找到寶物的滿足感

2018-04-24
話梅豬手煲
油飯
2018-04-25 40 浏览
是日和朋友們一行4人去了一間裝修很別緻的餐廳吃飯, 一開始睇到餐廳名以為食中菜, 原來係食星加坡, 泰國野。我們叫了6餸1湯, 分別係泰式生蝦, 星加坡麥皮蝦, 炒黑蘿蔔糕, 黃咖哩炒蜆, 馬拉盞炒通菜, 黑胡椒蟹及肉骨茶。先講泰式生蝦: 肉質爽口彈牙, 配上微辣的辣椒來吃很配合。肉骨茶: 味道不是太濃, 可能調較返適合香港人口味, 但我都認為很夠味道。麥皮蝦: 大大隻, 可惜要自己沾上麥皮食, 蝦本身不會沾上太多麥皮在表面, 麥皮好似混入了椰油, 好香椰油味。馬拉盞炒通菜: 一上枱已經好香, 除了有馬拉盞外還配上大大隻蝦干炒成。黑胡椒蟹: 職員即場在我們面前先將放有洋蔥黑胡椒等香料的鑊爆香, 跟著放入蟹, 再來用火槍表演火燒黑胡椒蟹, 即時出現火勢熊熊, 單單呢個畫面已經令人看得興奮, 味道方面就很惹味, 蟹肉也很鮮。

先講泰式生蝦: 肉質爽口彈牙, 配上微辣的辣椒來吃很配合。

2018-04-25 45 浏览
同朋友喺太子嗰邊食餐飯,就揀咗一間幾特色嘅餐廳,主打嘢食都係星加坡、馬來西亞、泰國風味嘅食品。呢個季節有得食蟹,我哋就選擇左星加坡炒胡椒蟹$428最有特色嘅地方就係會有個廚師同埋半製成品係我地面前,佢會喺我哋側邊煮、有好多配料同埋好勁嘅胡椒味。 仲要裏面真係啖啖肉,非常肥美,仲好入味。馬拉盞通菜$78馬拉盞通菜嘅份量好足夠,而且睇到啲食水係非常新鮮翠綠,由嘅比例係啱啱好,調味適 中,吸引味蕾,口感亦非常爽口。椰皇翅$138都真係幾豐富,佢除咗係一個椰王之外,裏面仲有啲魚翅,非常爽口,而且有少少椰子味好香。估唔到個配搭都幾突出!飲完仲好飽添!有喜水果茶$48水果茶就以橙汁味道為主,裏面仲有啲士多啤梨蘋果之類嘅生果,甜甜地開胃又醒神。

呢個季節有得食蟹,我哋就選擇左
星加坡炒胡椒蟹$428
最有特色嘅地方就係會有個廚師同埋半製成品係我地面前,
佢會喺我哋側邊煮、有好多配料同埋好勁嘅胡椒味。
仲要裏面真係啖啖肉,非常肥美,仲好入味。

馬拉盞通菜$78

椰皇翅$138

有喜水果茶$48
2018-04-25 61 浏览
大家唔好搞錯唔係我有喜😜,其實係去完"有囍"食晚飯。地址係有點隱蔽,但去到街口又即刻見到餐廳,因為門口裝飾特別光亮🔈餐廳面積好大,裝修令人好舒服,一入門,店員好有禮貌帶你入座,店鋪睇落似家庭式經營,因為店員有老有嫩,服務周到。餐牌有好多選擇,為左唔洗煩,我地叫左個2人套餐D:肉骨茶其實我未飲過正宗肉骨茶,所以唔個味道係味正宗,但個湯好重藥材味,排骨煲到夠稔,有咬口,絕對唔係一般茶餐廳d例湯湯渣!星加坡巴東牛肋條牛肋條好大舊,咖哩味好特別,唔係印度咖哩辣。份量好大,食唔哂,外賣返屋企,咪做大徙鬼🤓串燒四串🍡雞串&牛肉串各兩條,燒到好香,仲有沙嗲醬,好香好好味~泰式肉碎生菜包🥗大大塊生菜,肉碎好多,又多汁,包唔哂,直接用黎送飯🍚泰式生蝦🦐生蝦配苦瓜,第一次係呢個配搭咁食,蝦好新鮮,苦瓜夠苦,令蝦味更鮮更出。時菜我地加左$10馬拉盞。菜苗好香好開胃👍🏻送上白飯&油飯,大大碗,油飯好香,又唔會油膩!是日甜品🍨南瓜露,少少結身,甜甜地岩岩好,好好味。

餐牌有好多選擇,為左唔洗煩,我地叫左個2人套餐D:

肉骨茶

星加坡巴東牛肋條

串燒四串🍡
雞串&牛肉串各兩條,燒到好香,仲有沙嗲醬,好香好好味~

泰式肉碎生菜包🥗
大大塊生菜,肉碎好多,又多汁,包唔哂,直接用黎送飯🍚

泰式生蝦🦐

時菜
我地加左$10馬拉盞。菜苗好香好開胃👍🏻

送上白飯&油飯,大大碗,油飯好香,又唔會油膩!

是日甜品🍨
南瓜露,少少結身,甜甜地岩岩好,好好味。
2018-04-25 52 浏览
講真食呢間嘢完全係畀佢門口一大堆既明星相吸引而來!見到咁多人食都忍唔住試下 有囍三寶全部都係食啲星馬泰嘅嘢,所以入去之前我都已經揀好想食啲乜!我叫咗個泰國龍船湯米線,好似幾得意咁。 明明只係叫咗酸辣,食落就知道真係辣到阿媽都唔認得。 好彩我都真係仲係鍾意食辣嘅嘢,慢慢食都ok! 入面有秘製叉燒,泰國豬肉丸,同埋炸豬皮! 呢三樣嘢嘅combination真係好少見㗎!特別係炸豬皮,真係超耐冇食過! 然後我覺得樣樣嘢都幾好食佢個叉燒肉質係厚實嘅,豬肉丸係有好香既豬肉味道,唔係得個質感。朋友叫左個牛肉沙律。佢D牛肉有D似乾炒牛河D fd. 都幾嫩滑香口,唔會去到牛河咁油,用黎調沙律係出奇地Match. 沙律不過不失,個人覺得佢落得太多胡麻醬,少多少少就無咁搶。不過整體都係好食既!見佢有張特飲推介就叫左杯紅棗茶。少少甜,唔算好過份。紅棗味都好香。最後想講下佢個環境。好colorful, 令人覺得食野既心情都好繽紛。睇得出好用心準備好舒適既環境俾客人。

在太子想找一些有特色的味道,就找到了這間餐廳。餐廳樓底高,想不到於鬧市中亦能找到這麼寬敞的空間吃飯!餐具很可愛!是沖繩!肉骨茶$62鹹甜適中,散發著淡淡當歸香,喝下去很暖胃,豬肉夠淋,一咬就離骨。柚子沙律$58份量十足,柚子鮮甜不覺苦,沙律食落辣辣地,好惹味!(下次其實可以叫少辣)星加坡海南雞(半隻)$138推介⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️海南雞油份十足,雞肉嫩滑,雞皮爽脆,可以在皮與肉之間見到啫喱狀的精華!配上醬油或薑蓉都一樣好吃!半隻的份量亦不少呢!泰式燒鱔 $168初時與男友爭論要不要點,怕伏😂點知係好好食!好有驚喜!⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️😍😍😍仲好食過平時既鰻魚乜乜!燒鱔沒鰻魚那麼多醬汁,更加帶出鮮味,由於是厚切的關係,食落滿有口感。配上泰式醬,更有風味!椰皇燕窩$98最後食埋甜品,甜度恰好,可以話係唔係點甜👍🏻👍🏻清甜就好食到啖啖綿軟既燕窩,好滿足!下次約三五知己食飯,又多了個好去處了!
在太子想找一些有特色的味道,就找到了這間餐廳。
餐廳樓底高,想不到於鬧市中亦能找到這麼寬敞的空間吃飯!

餐具很可愛!是沖繩!
肉骨茶$62

柚子沙律$58

星加坡海南雞(半隻)$138
推介⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
配上醬油或薑蓉都一樣好吃!
半隻的份量亦不少呢!

泰式燒鱔 $168
初時與男友爭論要不要點,怕伏😂
點知係好好食!好有驚喜!⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️😍😍😍
仲好食過平時既鰻魚乜乜!

椰皇燕窩$98
最後食埋甜品,甜度恰好,可以話係唔係點甜👍🏻👍🏻清甜就好
食到啖啖綿軟既燕窩,好滿足!

下次約三五知己食飯,又多了個好去處了!

• 泰式燒鱔
2018-04-20 94 浏览
約了太太放工後去花墟附近買花,看完後就先食飯後取花。碰見一間東南亞菜館,心想遲些有親友自東南亞來訪,隨即上網看看資料,見口碑不錯,不妨先試一試。進入餐廳內,但見擺設整齊清潔,使人有舒適的感覺。我們沒有訂位,還可以給我們一張近門口的卡座,客人魚貫入場,很快就差不多坐滿了,幸好來得早。看看餐牌,其實除了星加坡菜外,馬來的沙爹串燒、泰式生蝦以及西式的扒類都有得食,最抵食的還是二人套餐,而且有多款可供選擇,比散叫便宜很多,最後我們選了個二人套餐F($498),另外,我見有個較特別的榛子水晶咖啡($32),所以也叫來試試。二人套餐F包括了椰皇翅2盅、軟殼蟹沙律、串燒牛/雞4串、炭燒西冷安格斯牛扒配薯角、星加坡麥皮蝦及是日甜品2位。所有的菜色差不多同時都端了上來,很快就擺滿了桌上。我們先吃椰皇翅,是用鮮嫩的椰青盛著用椰漿做湯底的燉翅,椰香味很濃郁,一梳梳的翅份量極多而爽滑彈牙,口感不錯,連椰盅內的嫩滑椰子肉也可以用匙羹挖出來吃,味道非常好,感到這份晚餐的好開始。跟著就到那軟殼蟹沙律,軟殼蟹炸得通透,已經隔了油,粉漿不厚,外脆內軟,加了些醋,配合得很好,再配上些沙律菜調和,更加不覺油膩,實在有驚喜。

所有的菜色差不多同時都端了上來,很快就擺滿了桌上。

軟殼蟹沙律

然後是主菜的炭燒西冷安格斯牛扒配薯角,以星加坡菜作主打的餐廳,竟然連牛扒都做得有扒房的水準,我要六成熟,果然做得到,而且牛扒很大塊,正合我的胃口。牛扒燒得剛剛好,肉質嫩滑,內裡還帶些少紅色。雖然帶有少少筋,仍不失為上佳之作,醮些坡椒醬,更加味美。伴碟除了有新鮮的沙律菜外,也不能不提那炸得香脆鬆軟的薯角,甘香可口。

炭燒西冷安格斯牛扒配薯角

吃過主菜後,就到那可以作為小食的串燒牛/雞,燒得剛剛好,不會太焦,醮些沙爹醬來吃也不錯。

串燒牛/雞

之後是另一星加坡名菜之一的星加坡麥皮蝦,連殼的大蝦鮮嫩,外面沾上了麥皮來炸,外面甜甜地,那鋪滿炸過的麥皮對於不甚嗜辣的我比那辣味的避風塘式更為吸引。大蝦肥大肉厚而有鮮味,鈎起了曾在星加坡品嚐此名菜的回憶,而這家也做得不錯。

星加坡麥皮蝦

最後上的是日甜品是南瓜露,不太甜,味道不錯,但如果能將那些泡撇去,賣相會更加好。
是日甜品: 南瓜露

而我另加的榛子水晶咖啡味道不錯,跟我近來在家飲的星加坡咖啡差不多,而特別在這裡加入了些咖啡味的小粒啫喱。
榛子水晶咖啡

榛子水晶咖啡

埋單平均每人$292,是很有水準的一個晚餐。吃完就要去取花了。
2018-04-17
軟殼蟹沙律
2018-04-20 54 浏览
前陣子,這一所主打星馬菜的店子甚具人氣,原因乃在於她的星馬風味火煱湯底。我,對此也甚有興趣去試。不過對最近甚"宅"的小弟,要提起勁去糾眾去試就確有些難度的....不過,如是去食一個簡單的午餐的話,仍是可以的....但就沒辦法去嚐火煱了....這裡的午餐,不光只是提供星馬嘢而已。在餐牌中,您也可以找到甚麼越南生牛河及台式肉燥飯一類的東西。但我一場來到,當然是要吃她的星馬菜啦....這一個海南雞喇沙湯麵,同一時間可以嚐到兩款經典的星馬菜,實在是賺突了.....先說海南雞,雞肉是嫩的。若然連皮都是爽的話,就更妙;醬料算是齊備,一定要有的固之然是甜而杰稠的黑醬油....喇沙湯甚濃稠,入口香與辣兼備,亦喝得出有椰香來。於我來說,最美味是最容易吸味的豆卜;遺憾的是麵底就只有一款而不是兩溝的滲滲....吃完這一頓後,發覺東西還吃得過的....看來真要的起心肝,糾眾來試一下南洋湯底火煱了....

2018-04-19 45 浏览
友人想食新加坡菜 覓食三人組就選了【有囍】來試試點了二人餐 包肉骨茶、麥皮蝦、海南雞、炒菜、油飯、甜品再另加以下:香芒米紙卷胡椒蟹巴東牛肋條參巴焗魔鬼魚.先講招牌菜 麥皮蝦 我對炒完既麥皮反而鐘意過主角蝦 個味調較得好好 空口食晒d麥皮😅而蝦有一點霉 不夠新鮮.肉骨茶 太淡 就算我在家煲也比它濃味.海南雞 賣相不太好 有點營養不良咁 同埋不夠滑.油飯不錯 不會太油 因為平時在其他餐廳食完 碗底定必好多油剩下.香芒米紙卷 當中有菜部份有點臭青味 可能洗得不夠乾淨 其他地方食好少有此情況.胡椒蟹 以往在新加坡食此菜是乾身的 不是我們期望的 這個煮法比較港式 有很多醬汁 同太甜 $489有斤幾都好啦 有d失望😪.巴東牛肋條 最滿意的一味 肉夠淋 味覺濃郁.魔鬼魚 比想像中夠厚肉 但面層的醬太辣了 搶了原本魚的鮮味
友人想食新加坡菜
覓食三人組就選了【有囍】來試試
點了二人餐 包肉骨茶、麥皮蝦、海南雞、炒菜、油飯、甜品

再另加以下:
巴東牛肋條 最滿意的一味 肉夠淋 味覺濃郁

魔鬼魚 比想像中夠厚肉 但面層的醬太辣了 搶了原本魚的鮮味

2018-03-29
2018-04-18 38 浏览
抵食又好招呼@有囍 朋友在花園街體育館打波後 ,在附近搵食 ,路過花園街附的有囍門口出現小小人龍, 主打東南亞 口味菜色,見價錢不貴而且食物看起來頗吸引,便入去試 是日特價食物~午餐好抵食 很有格調的單人位~ 裝修新潮, 闊落光猛,簡潔舒服,冷氣很強勁 餐具也非常別緻 食物款式很多價錢合理 ,店員推介下,我們點了兩人套餐,比較抵食 食物不一會就上桌了,星加坡麥皮蝦! 是這裡的名菜~ 麥皮蝦 看起來有點似避風塘炒蟹的樣子,原來味道是不辣的!一份有兩隻,而且非常大只!那些麥皮脆口而且很香甜,口感似蛋捲碎,而蝦的蝦羔好甘香,令人感到好幸福~ 軟殼蟹沙律,軟殼蟹比菜更多!!軟殼蟹炸得外脆內軟, 我很喜歡那個汁!味道有點酸 ,很開胃清爽 炭燒西蘭安格斯牛扒配薯角!份量 非常之多 我們牛扒點的是五成熟 ,來的就是五成熟 !火喉控制非常好! 牛扒肉味非常濃郁,而且不韌 配以大量沙律菜和炸薯角,雖然有點熱氣但很好味 串燒四串, 精華就在那個沙爹醬,非常之惹味 ,牛肉很出色, 沒有騷味,肉嫩多汁 椰皇翅! 好高級呀,入面有一把把的排翅,非常落本! 椰皇燕窩 ~加$48
抵食又好招呼@有囍

是日特價食物~午餐好抵食

很有格調的單人位~

裝修新潮, 闊落光猛,簡潔舒服,冷氣很強勁

餐具也非常別緻

食物不一會就上桌了,星加坡麥皮蝦!
是這裡的名菜~

軟殼蟹沙律,軟殼蟹比菜更多!!軟殼蟹炸得外脆內軟,

我很喜歡那個汁!味道有點酸 ,很開胃清爽

炭燒西蘭安格斯牛扒配薯角!份量 非常之多

配以大量沙律菜和炸薯角,雖然有點熱氣但很好味

椰皇翅!
好高級呀,入面有一把把的排翅,非常落本!

椰皇燕窩 ~加$48換的,必點呀!
味道既清甜又滋補,入口好滑溜,自己整也非常考功夫的呀

南瓜露,南瓜味很濃郁,口感滑溜!就為這餐畫上完美句號

2018-04-15 60 浏览
這間餐廳食的是新派星加坡菜,好多菜式都未見過,先來一個泰式生蝦,比蝦身不夠肥美,中規中矩黃咖喱炒蜆,賣相似意粉,蜆都算大隻,同一般炒蜆好不同肉骨湯味道偏淡,但尚算足料新加坡黑胡椒蟹,沒想過竟然是火焰炒蟹,店員先把已調味蟹推到顧客面前,我在顧客面前即席用火炒香,滿足顧客的視覺效果1公斤大概有一隻,肉蟹肉身肥美但沒有太多糕店長推介的麥皮蝦,用炒香的麥皮再炒蝦,一碟有四隻蝦,蝦很大隻,啖啖肉,剩下的麥皮用來送飯也很惹味,

泰式生蝦

黃咖喱炒蜆,賣相似意粉,蜆都算大隻,同一般炒蜆好不同
黃咖哩炒蜆

肉骨湯味道偏淡,但尚算足料

1公斤大概有一隻,肉蟹肉身肥美但沒有太多糕
泰式生蝦
2018-04-15 34 浏览
同老公去金魚街買完野後,就去附近到食飯,見到間有囍,門口裝修唔錯,就食呢間啦碟好有度假感覺,而且我同老公果隻碟唔同肉骨茶具有調節免疫功能與抗發炎的作用,不僅有益提升新陳代謝,對於預防感冒、流感、腸病毒等常見疾病,也有不錯的效果。肉骨茶, 當然要配油炸鬼吸下湯食。份量起碼分到3至4碗到。而肉骨茶用左多種藥材烹調,亦有杞子可明目。肉骨燉到好嫩滑,同湯味道好夾。味道方面,香濃回甘,不錯新加坡海南雞飯, 配上辣椒醬,蒜蓉,甜豉油。雞皮下有雪凍左既湯jelly, 下面係冇骨雞。配上唔同醬料,味道口感層次分明油飯濕潤有光澤,除可配上雞肉醬料外,老闆亦介紹可以配上麥皮蝦既麥皮撈埋一齊食.. 試下先麥皮蝦上既麥皮香脆可口,帶有點點椰絲味。配上油飯一起食,又是另一種風味麥皮蝦,大蝦蝦肉肉質彈牙,而且都有好多蝦膏。好食馬拉盞炒椰菜苗:鮮甜爽口既椰菜苗配上馬拉盞既咸香,令到椰菜苗既味道更加特出南瓜露: 南瓜味好濃,完味一餐既總結

碟好有度假感覺,而且我同老公果隻碟唔同

麥皮蝦,大蝦蝦肉肉質彈牙,而且都有好多蝦膏。好食

南瓜露: 南瓜味好濃,完味一餐既總結

• 星加坡麥皮蝦
  • 肉骨茶
2018-04-13 434 浏览
同朋友去左我地新地頭太子花園街搵食,呢條街好多野食,好多間都想試。見到其中一間門面係全粉藍的,好特別喎!行近望吓,原來係食星加坡菜的。香港可以食星馬菜的餐廳不算多,加上見佢餐牌都多選擇,價錢又合理,一於試吓佢。入面裝修都幾新,簡潔舒服。餐具好乾淨 , 枱同枱之間距離夠遠, 啱曬傾密偈。枱夠大,放多幾碟餸都唔怕,座位舒服,約老友吹水一流。餐牌好多選擇,樣樣都想試,我地叫左: 大蝦柚子沙律$108初初以為得三隻大蝦,原來响柚子堆入面仲有好多,可以慢慢尋寶。佢加左少少辣粉,甜甜酸酸辣辣,好開胃的一味頭盤。柚子就係咁樣食先最正!參巴焗魔鬼魚 $158魔鬼魚响香港好少得食,對上一次已經係幾年前响 KL Alor 食了,美味無窮。今次食返到佢好特別的一絲絲的魚肉同埋軟骨,好爽呀!參巴醬都辣夠惹味,而且魚亦夠大。但可能條魚係焗的關係,做出來唔夠香。如果可以改為即燒就正啦!諗到都流口水。姜汁炒椰菜苗 $68好味喎!椰菜苗好嫰綠,炒得好爽脆又有咬口。姜粒不少,個汁夠惹味,咸淡適中,推介。 星加坡炒貴刁$68呢味炒貴刁都唔錯,夠乾身又唔油膩。其中魚蛋片好味彈牙,同埋佢加左臘腸一齊炒,幾特別第一次食。足料份

入面裝修都幾新,簡潔舒服。

餐牌好多選擇,樣樣都想試,我地叫左:

大蝦柚子沙律$108

參巴焗魔鬼魚 $158

姜汁炒椰菜苗 $68

星加坡炒貴刁$68
呢味炒貴刁都唔錯,夠乾身又唔油膩。其中魚蛋片好味彈牙,同埋佢加左臘腸一齊炒,幾特別第一次食。足料份量大,兩個人食唔曬。
泰式串燒牛雞 $72
串燒牛同雞各三串,都幾大串,平均都係$12 一串,好抵食。味道幾好又唔韌,點D沙爹汁更別有風味。可惜略為唔夠熱,如果可以熱辣辣上枱就正啦!

椰青 $35
朋友話夠凍又清甜,我見佢連椰青肉都清埋,應該好 good 。

金桔蜜 $18
其實係咸柑桔蜜,熱飲好正呀!
食左D熱氣野最啱用來下火同潤喉。
2018-04-13 275 浏览
在香港食東南亞食物之中, 以泰國為首, 新加坡比較少見, 數年前增到新加坡旅遊, 悶熱的天氣令人受不了, 但當地的美食卻叫人難忘, 於是相約幾位好友, 來到太子品嚐主打新加坡風味美食的有囍。星加坡麥皮蝦$168: 有四大隻, 剛好一人一隻, 每隻蝦都大大隻有份量, 剝開殼後, 蝦肉爽口, 但麥皮的味道不入味, 以蝦肉來沾麥皮吃就好好多了, 麥皮有脆脆的口感加上椰香, 滋味更提升。肉骨茶$62: 大概能分到四碗, 它的蔘味頗重, 卻沒有了肉骨茶的蒜及醬油濃香味, 反而像一般的中湯, 但味道還是不錯的, 肉排可蘸醬油食, 附送的小油條則較軟身。新加坡胡椒蟹$498: 新加坡胡椒蟹很出名, 決定豪一豪食隻蟹, 蟹是時價來的, 問了店員幾重和幾錢可再決定。上菜時蟹看來已煮好, 被濃稠深色的醬汁包著, 想不到原來還要"回鑊", 以蔥、洋蔥、胡椒爆香, 再加酒玩火焰效果, 極吸睛。胡椒蟹雖然只有一隻, 但它大大隻, 尤其蟹鉗位啖啖肉的, 輕易剝出來, 每人大約分到兩件, 它的醬汁惹味卻不過濃, 仍然嚐到蟹的鮮味, 肉質爽甜, 質素不錯呢, 雖說用上胡椒來煮, 卻不是太辣, 容易接受。黃咖喱炒蜆$1

黃咖喱炒蜆$138: 上菜時令人有嘩一聲感覺,
賣相好吸引, 咖喱汁好多, 如果不夠飽會叫個白飯撈汁食, 不過我們女生怕肥就沒有了。
蜆隻都好大隻, 非常鮮味, 口感一流, 每人大概兩隻, 有點意猶未盡, 唯有繼續吃沾滿咖喱汁的爽口洋蔥, 也不錯。

馬拉盞炒通菜$78: 幾有鑊氣的炒菜, 馬拉盞份量不過多, 夠味少少辣, 不像一些地方炒得濃鹹到不像話, 吃菜本應健康變了不健康, 這裡就不會, 通菜新鮮爽口無渣, 值得一食。

海鮮質素令人滿意, 而且價錢合理, 烹調水準幾好, 有時在太子行完街過來吃東西也很方便。
我們吃完這餐, 更在附近吃好吃的甜品, 盡興而歸。
2018-04-13 32 浏览
今日在太子一帶行街,到了晚飯時間,這條街兩邊有很多不同口味的食店,最後因為很想食海南雞,而且看到門外貼了很多名人與店主的合照,所以選擇了在這裡吃晚飯。星加坡海南雞$138半隻-其實價錢都算幾貴,雞肉嫩滑,雞味一般,而且隻雞都很細隻。三種醬料:黑醬油、薑茸和辣椒醬令雞肉味道提升不少。芒果糯米飯$58-這個甜品的芒果很甜,糯米飯香糯軟滑,加埋椰漿,味道清香,而且糯米份量都很多,很飽肚。青檸檬梳打$26-這杯梳打很清新,味道不太甜。

青檸檬梳打$26-這杯梳打很清新,味道不太甜。
2018-04-03