2017-08-04 800 浏览
本身想食潮州菜,咁啱行行下街就見到新開喺旺角既明記,就決定入去試下。門口已經有大大個牌。一上到去見到裝修咁靚真係估唔到!入到去就見到有個「漁人碼頭」,有好多新鮮海產。海鮮有好多選擇,又有一份份既套餐,價錢好清楚。另外仲有一本menu,都係有好多選擇,唔錯。鹹菜豬肚湯好好飲又足料,同埋好特別,因為佢加左豬粉腸,都係第一次見。另外食潮州菜當然唔少得蠔仔粥!大大碗粥夠鮮甜,蠔仔粒粒都好飽滿,無腥味又無偷工減料,正。叫左個石鍋啫啫油麥菜,加左啲肉碎好惹味又唔會太咸。上菜既時候仲係啫啫聲添。煎蠔餅用左好多蠔仔,同蠔仔粥一樣都係粒粒飽滿,雖然比較熱氣,但真係好脆好好味。大大塊感覺上都幾抵食
門口已經有大大個牌。
一上到去見到裝修咁靚真係估唔到!
入到去就見到有個「漁人碼頭」,有好多新鮮海產。
鹹菜豬肚湯

鹹菜豬肚湯
啫啫油麥菜
煎蠔餅
2017-08-04 167 浏览
心血來潮想打冷, 但又要顧全媽媽, 尤其是而家天氣咁熱, 唔想媽咪要坐街邊檔出哂汗咁打冷, 所以就揾下邊間可以嘆住冷氣食既打冷店, 黎左呢間係旺角既明記, 好耐無試過咁舒服咁樣食打冷!!!!係旺角E出口一出砵蘭街, 行大約兩三個街口就會見到轉角位既明記, 不過實際係三樓, 七點鐘去到已經坐到七八成滿, 地方好闊絡, 而且燈火通明, 地方好乾淨, 環境十分舒適。而裝潢亦花左唔少錢相信,以海洋夾雜中國風既設計, 無論係座位, 收銀定廚房都充滿住呢D元素, 尤其是多塊木製大招牌, 令人感覺好似去左古代TVB啲劇咁XD一坐低就有既小吃!Yeah係我最中意既花生呀! 粒粒滿佈鹽粒, 香脆可口而媽咪就中意酸菜粒, 但我覺得有啲過酸~留意番要收$20架每碟, 不過都幾大碟 蠔仔粥 $55蠔仔粥可以話係潮州菜既代表之一, 有得揀碗定窩, 我同媽咪兩個人梗係揀細架啦點知黎到原來碗已經等於平時一窩咁大, 嚇死寶寶XD而且充滿飯粒同蠔仔, 隨手一畢已經見到好多配料!!!!!畢落碗都每人分到三四碗蠔仔粒唔會好迷你縮哂水, 肥美鮮香,加埋大地魚乾碎, 香味更加明顯!雖然未至於食過最鮮甜既蠔仔粥, 但係性價比相當

一坐低就有既小吃!
Yeah係我最中意既花生呀! 粒粒滿佈鹽粒, 香脆可口
而媽咪就中意酸菜粒, 但我覺得有啲過酸~
留意番要收$20架每碟, 不過都幾大碟

蠔仔粥 $55
點知黎到原來碗已經等於平時一窩咁大, 嚇死寶寶XD

蠔仔粒唔會好迷你縮哂水, 肥美鮮香,
加埋大地魚乾碎, 香味更加明顯!
雖然未至於食過最鮮甜既蠔仔粥, 但係性價比相當高!!!!

苦瓜豆腐魚雲湯 $88
由於唔知蠔仔粥咁大窩, 我地同時都order左個湯,
因為我勁中意食湯渣, 媽媽又好中意食魚雲,

奶白色既湯, 光看樣子已經feel到係煲到幾咁入味
果然一飲, 陣陣魚鮮滲出, 苦瓜既微苦味繼而漸出, 毫無人工味精味, 有種係家飲湯既親切感~
豆腐份量亦唔少, 大約有一大磚既份量,
魚雲我無食, 但見媽咪”啜”得好開心咁, 我個人就麻麻地啦, 中意直接食肉多D haha

西蘭花炒帶子 $138
上碟己經見到花左心思, 講真大排檔就咁炒埋一碟, 好少見咁有心思將D西蘭花放到圍哂圏咁, 上面再鋪滿隻隻大粒帶子!加分位呀~~
唔止個樣靚, 啲帶子隻隻都係好大size, 差唔多係手指公既double size呢!!
咬落爽彈鮮甜, 甚有嚼口, 相信來貨並唔係平價野,
平時屋企買一包急涷既都唔止呢個價,
而西蘭花亦炒得爽脆, 保持翠綠色, 亦難得一點也不油膩

菠蘿生炒骨 $78
其實媽咪病左唔想食炸野, 但我身為咕嚕肉既忠實粉絲,
點都唔會放棄叫呢個最愛
無咕嚕肉得生炒骨都照殺啦
點知原來唔係排骨, 正合我意呀!!! 鮮橙誘人既咕嚕醬係燈光照映下更是誘人~~~
食落甜酸度調較得唔錯, 如果甜多少少就更惹味
咕嚕肉繼續貫切大大份既特式, 有好多件, 差唔多有廿件!
外皮炸得頗脆而且比較薄身果種, 肉質反而係最高質,
揀左豬肉最爽既部份, 感覺似食緊豬頸肉果種爽口度, 唔似有啲酒樓係肉多連啲肥膏係側邊果種咁!

食滿二百蚊仲送滷水拼盤!!!
好大盤, 有豬耳 豬頭肉 豬腩肉 豬大腸 腎 紅腸等, 醃得入味但唔會太過濃,
底部有好多芽菜, 撈埋滷水汁食!

食食下抬頭就望到金牌滷水呢個金漆招牌, wow勁野喎
2017-08-02 161 浏览
同爸爸媽媽行旺角見到新開既潮洲菜館,身為潮洲人又點可以唔試?入到黎完全被個裝修吸引,忍唔住四周圍影相。真係好靚同埋好特别。好彩店員都無覺得我太奇怪因爲我真係影相都影左一陣。食下飯有靚BG影相真係令人覺得好happy。menu選擇好多,食物好多元化,想要清淡既有,要有鑊氣既都有,要肉有,要海鮮都有。最得意既係呢到除左可以叫白飯,仲可以叫白粥,真係完全係潮式餐廳呀!本身諗住食凍烏頭,但原來呢到除左烏頭仲有馬友,完全擁有香港人貪新鮮性格既我,當然要試下啦!原來馬友油脂都好豐富,咁樣凍食真係好滑好正!另外叫咗個鹵水拼盤真係咩都有㗎。 每一樣都浸得好入味!而且有唔同嘅口感,一次過滿足曬好多個願望 潮州鹵水嚟講我最鍾意仔食魷魚,個種爽爽彈彈嘅感覺真係好正! 另一個我的最愛就係豬大腸,最鍾意浸得好入味嘅豬大腸!一咬落去,d大腸加汁既合體,真係好無敵!另外仲叫左啫啫雞煲,呢度嘅啫啫雞煲係最正宗嘅啫啫雞煲!點解我咁講?因為入面真係有豬潤架! 唔只好夠鑊氣,仲好夠味! 除咗主角雞肉好滑之外,仲要讚嘅係啲洋蔥都好甜! 用嚟送飯真係一流!叫咗咁多肉緊係要叫番個菜!xo醬炒鮮魷西蘭花。 好搞笑嘅係佢哋xo醬真係

叫咗咁多肉緊係要叫番個菜!xo醬炒鮮魷西蘭花。 好搞笑嘅係佢哋xo醬真係淨係炒咗鮮魷,但d西蘭花清清地都幾好。

今餐阿爸阿媽都好滿意呀!
2017-07-31 1530 浏览
我喱個 out 精司機怕人多, 很少出旺角行街, 今天麻甩朋友想去打冷, 來這裡揾食才發現這商場轉左名叫180+, 真係好久無行呢邊了, 明記潮館位於180+的3樓。元朗出品的黃油烏頭、凍蟹、滷豬手、大眼雞….....全部都想食呀, 基於今晚得兩條友, 食唔得咁多嘢, 下次班多幾個人再來吃好了, 今晚麻甩友主要想食滷水鵝及潮州蠔仔粥。每檯都放了潮州四寶﹔潮州辣油、醬油魚仔、菜莆及醋汁, 辣油夠香夠辣, 菜莆醃得勁爽脆,不過就鹹咗啲, 用嚟送白粥應該正。啲野食好正.......價錢平民, 唔算貴, 好多都想試。滷水拼盤 (送~埋單滿$200)幫襯滿$200, 每台敬送滷水拼盤一碟, 好大碟呀, 內有滷水大腸、鵝腸、豬耳、魷魚、紅腸及芽菜等, 很豐富的大雜燴, 要留肚, 我地只係食咗三分一, 其餘打包走。鹹菜門鱔 ($68)好耐冇食過門鱔, 突然好想食。門鱔唔多骨, 祇有中間幾條大骨, 門鱔走過油, 肉實有咬口, 食落都幾有魚味, 加埋鹹菜入曬味, 鹹鹹香香幾好(o趙), 鹹菜浸過水減鹹, 鹹度可以接受。蠔仔粥($55/碗)一碗可分三小碗, 好抵食, 落足料, 蠔仔隻隻脹卜卜, 鮮嫩肥美,

啲野食好正.......價錢平民, 唔算貴, 好多都想試。

滷水拼盤 (送~埋單滿$200)
滷水拼盤 (送~埋單滿$200)

鹹菜門鱔 ($68)
好耐冇食過門鱔, 突然好想食。
鹹菜門鱔 ($68)

蠔仔粥($55/碗)
蠔仔粥($55/碗)

一碗可分三小碗, 好抵食, 落足料, 蠔仔隻隻脹卜卜, 鮮嫩肥美, 內有冬菜、柴魚片及芫茜等配料, 完全唔腥, 粥底味度也適中, 可以連粥帶湯全部食曬落肚。

滷水鵝 ($98)
打冷又怎能少了它呢? 98蚊一碟, 份量多成咁, 超抵食, 個人鍾意食滷水鵝多過啖啖肉的鵝片, 我鍾意連皮帶骨食, 咁先過癮。
滷水鵝 ($98)

滷水鵝肥瘦適中, 色相吸引, 肉質嫩滑入味, 唯一美中不足就系滷水汁唔夠香, 冇咗嗰種千年滷水膽的陳香味道, 假以時日.....滷水汁定必越滾越有味道的。
  • 蠔仔粥
2017-07-28 193 浏览
夏天熱辣辣,有時都想同朋友或者屋企人去打冷吹水,但天氣咁熱咩胃口都無晒啦⋯⋯不過唔駛怕,想在夏日炎炎打冷又不想熱的話、不仿試下去旺角的明記潮館!可以打冷之餘仲有冷氣、而且座位又乾淨舒適!最重要的是地點方便,岩晒一家大細、有老有嫩的朋友啦!小食 $40店內下單的姐姐推介我們叫抵食孖寶套餐!話係最抵食、所以我們就叫了一個孖寶E餐~·孖寶E $298薑蔥粉絲焗蟹煲 + 鹵水獅頭鵝肉片🦀好食到不得了又足料到不得了,雖說蟹才是主角,但粉絲的份量也極為重要,明記真的很懂食客的喜好呢!鹵水豬手 $168豬手是時價,需要問店員確定喔!不過就係值得一試,因為食落一點都不會覺得油膩!比平時食到的爽口多了!京都炸大腸 $88必食香脆又惹味、最重要的是不用擔心有否清洗乾淨的問題,因為是開邊炸的,所以可以看到豬大腸入面清潔得很乾淨!菠籮京都豬扒 78.00煎蠔烙 $75爸爸最愛,點可以唔食!除了香脆外蠔仔也滿肥美的,食落口感一流!韮菜豬紅 $55味道帶有小小麻辣,很開胃!黃金蝦 $148香味四溢,份量不少,蝦肉也彈牙!咸蛋黃味好香,未食已經流口水!外加上一碗粥 / 飯 來搭配整餐飯就剛剛好了!整體來說,一餐飯下

最重要的是地點方便,岩晒一家大細、有老有嫩的朋友啦!
小食 $40

店內下單的姐姐推介我們叫抵食孖寶套餐!
話係最抵食、所以我們就叫了一個孖寶E餐~
孖寶E $298
薑蔥粉絲焗蟹煲 + 鹵水獅頭鵝肉片
孖寶E  薑蔥粉絲焗蟹煲

孖寶E 鹵水獅頭鵝肉片廿

鹵水豬手 $168
豬手是時價,需要問店員確定喔!
鹵水豬手

京都炸大腸 $88
必食

菠籮京都豬扒 78.00
菠籮京都豬扒

煎蠔烙 $75
爸爸最愛,點可以唔食!
除了香脆外蠔仔也滿肥美的,食落口感一流!

韮菜豬紅 $55
味道帶有小小麻辣,很開胃!

黃金蝦 $148
香味四溢,份量不少,蝦肉也彈牙!
咸蛋黃味好香,未食已經流口水!
黃金蝦

外加上一碗粥 / 飯 來搭配整餐飯就剛剛好了!

整體來說,一餐飯下來...每位約$200左右,以價錢來說確實很抵食,每碟菜的份量也不少,而且味道也很好!再加上可以在室內涼著冷氣打冷,在夏天來說真的是不錯的選擇喔!
2017-07-24
孖寶E  薑蔥粉絲焗蟹煲
孖寶E 鹵水獅頭鵝肉片廿
鹵水豬手
菠籮京都豬扒
黃金蝦
2017-07-27 134 浏览
是日收工相約家人晚飯,聚一聚為遷就各人的辦公地點,於是揀選了旺角。爸爸一來到便說要食潮州菜,我們各人都沒有異議,於是開始上網搜尋一下附近有得食打冷的店舖,便發現了這間位置超便利,餐館位於砵蘭街的一個翻新了的商場3樓,鄰近創興廣場,無論搭巴士定港鐵都好容易到達。重點是 : 環境乾淨,燈光光猛,有冷氣 ~~~ 有別於傳統的打冷店舖。扶手電梯上到3樓之後,一入眼簾的就是這個漁人碼頭 ~ 在各各魚缸內養有不同的海鮮種類,而且都好生猛好大隻。另一邊,就是其中一項打冷的主菜 ~ 滷水喇餐廳裝修得充滿香港特式,好多懷舊既裝潢,令人特別有親切感。而且地方非常大,座位有空間,十分寬敞,一D壓迫感都沒有。有卡座,有圓檯,亦有獨立房間。一坐下,店員先送上前菜一碟,惹味又開胃。另,店員說銷費滿$200,會送一碟滷水併盤添 。這碟便是送的滷水併盤了,很大碟啊,十分抵食(有鵝片肉,鵝腸,魷魚,紅腸,大腸,豬耳等等,種類好多啊。我個人就比較中意魷魚同大腸,魷魚夠咬口,大腸沒太多肥膏而且入味,正)店員還推介我們點孖寶套餐,說很抵食,聽完後我們都唔執輸,叫返一個以下是我們點的孖寶套餐E $298 1. 薑蔥粉絲焗蟹煲(
是日收工相約家人晚飯,聚一聚
為遷就各人的辦公地點,於是揀選了旺角。

重點是 : 環境乾淨,燈光光猛,有冷氣
~~~ 有別於傳統的打冷店舖。

另一邊,就是其中一項打冷的主菜 ~ 滷水喇

餐廳裝修得充滿香港特式,好多懷舊既裝潢,令人特別有親切感。

而且地方非常大,座位有空間,十分寬敞,一D壓迫感都沒有。
有卡座,有圓檯,亦有獨立房間。

一坐下,店員先送上前菜一碟,惹味又開胃。

另,店員說銷費滿$200,會送一碟滷水併盤添 。
這碟便是送的滷水併盤了,很大碟啊,十分抵食

以下是我們點的孖寶套餐E $298
1. 薑蔥粉絲焗蟹煲
(一上檯非常有驚喜,份量好大啊
蟹有輕微煎過,好香好有鑊氣,而且是用成隻蟹嚟整,唔係流料啊
不過我就嫌食得麻煩,所以只食了2件; 至於D粉絲呢.......非常入味,而且煮得好乾身,我好中意食啊,夾左好多次,差唔多全都被我掃光光^^)

2. 滷水獅頭鵝肉片
(滷水味唔太濃,鵝肉片每塊都好大,而且啖啖肉,好滿足。花生同豆腐都入晒味,正啊)

韮菜豬紅 $55
(這個價錢是絕對抵食的,無論是豬紅還是韮菜的份量都有好多,而且爽口彈牙,加埋有少少麻辣味,好惹味,必食

滷水豬手 $168
(份量十足,色澤新鮮,厚薄道適中,肉質爽口,食落唔會覺得膩

京都炸大腸 $88
(本人非常中意食大腸
這碟炸大腸大多被我本人食晒
,大腸被炸至外層脆卜卜,而腸入面D肥膏都被清得七七八八,所以不會覺得好肥膩,再配埋甜酸醬嚟食,真係會食到停唔到口架
推介)

黃金蝦 $148
(足足有8隻咁多,而且隻隻都好大隻下。蝦殼炸得香脆,蝦肉爽口彈牙,咸蛋黃香而不膩,而且多到可以包圍住每一隻大蝦
必食

總結 : 食材新鮮,價錢大眾化,份量足,味道啱我

2017-07-24
同男朋友想食潮州野,就搵左呢間試下。喺樓下搭電梯上去,以為間野冇乜人,點知上到去發現好多人,好旺場,所以我地都等左陣先有位。兩個人坐4人枱,坐得舒服鬆動。呀姐服務態度都好好。呀姐話嗌野食滿200蚊就送細滷水拼盤。其實個拼盤對於兩個人食都唔細,食完都飽飽地🙈再嗌左鵝片,好好味份量唔少,墊底啲豆腐又滑又入味👍🏻叫左石鍋啫啫芥蘭,熱辣辣,好惹味,不過我覺得略咸,食完好口渴😛蠔仔粥等到頸長先黎,唔知係咪唔夠人手,碗粥差唔多成個鐘先黎。我地叫左細蠔仔粥,食埋真係超級飽🙈蠔仔都幾肥美,令碗粥味道鮮甜呀姐service 好好,諗住幫我地分埋。我地問佢拎匙羹,佢拎比我地之前再用熱水沖沖👍🏻

兩個人坐4人枱,坐得舒服鬆動。呀姐服務態度都好好。

細滷水拼盤

再嗌左鵝片,好好味份量唔少,墊底啲豆腐又滑又入味👍🏻
滷水鵝片

細蠔仔粥

滷水鵝片
細蠔仔粥
2017-07-26 165 浏览
潮州菜,簡稱潮菜。潮州菜的特點是無鮮不成宴,飲的是工夫茶。潮州打冷通常更喜歡以大排檔式經營,熱情中又帶點熱鬧。不過對於現時的香港人可能會覺得人太多,地方雜,不夠乾淨。今天想介紹一家非常創新的潮州菜館給大家。就位於旺角砵蘭街。地點就腳。而且裝修不錯,坐得舒服。與情人邊打冷邊談心都可以的。一埋位已經準備好熱茶和碗筷。先來杯功夫茶和小頭盤。還沒送到桌已經聞到充滿濃濃的花生香呢。裝修真是算用心的。寬敞明亮。空間大,冷氣凍。更有香港特色設計,像是冰室等等。 跟情人來也可以打打卡拍張自拍呢。餐牌中英對照,也有實物圖,一會兒可以看看是否會貨不對版呢?先上場的是韮菜豬紅 ($55) ,我認為一家潮州菜館絕對可以用韮菜豬紅來分高下。 韮菜豬紅看似是很簡單的菜色 ,其實愈簡易卻愈難控制。這裡的豬紅夠滑又入味,微微的辣味和韮菜非常合調。(又驚又喜份量那麼多) 這味經典的鹵水拼盤 $108,全部都大件夾抵食。雖然都是內臟,但一點都不會不乾淨。點少許辣油更惹味。文章開頭說明潮州菜無鮮不成宴,我們二人不約已同都選了黄金蝦。咸香的炸蝦配油一流。整隻蝦都鋪滿鹹蛋味,吃下外脆肉爽,蛋黃香味濃郁。何等誘惑~整整六隻大蝦我
不過對於現時的香港人可能會覺得人太多,地方雜,不夠乾淨。

而且裝修不錯,坐得舒服。與情人邊打冷邊談心都可以的。

一埋位已經準備好熱茶和碗筷。
功夫茶

裝修真是算用心的。寬敞明亮。空間大,冷氣凍。

餐牌中英對照,也有實物圖,一會兒可以看看是否會貨不對版呢?
韮菜豬紅

韮菜豬紅看似是很簡單的菜色 ,其實愈簡易卻愈難控制。
這裡的豬紅夠滑又入味,微微的辣味和韮菜非常合調。
鹵水拼盤

雖然都是內臟,但一點都不會不乾淨。點少許辣油更惹味。
黄金蝦

何等誘惑~整整六隻大蝦我們一隻不留。
石鍋啫啫芥蘭

石鍋啫啫芥蘭不用介紹了吧?

無可挑釁的一家餐廳。
2017-06-19
2017-07-25 188 浏览
昨天和家人吃晚飯,我們去了位於旺角砵蘭街180號砵蘭180+商場3樓明記潮館。 這裡地方好寬敞,不會迫夾,可以坐得好舒服,而且有新鮮的游水海鮮,好少見潮州打冷菜館有這麼具規模,裝修亦非洲整潔,打破了一般打冷給人的印象。 看見孖寶這麼抵食,我們點了兩個孖寶,當中有明記鹵水鵝肉件,XO醬爆海班球,薑蔥粉絲焗蟹煲,鹵水獅頭鵝肉片,另外亦點了鹵水豬手,京都炸大腸,菠蘿京都豬扒,煎蠔餅,及黃金蝦等XO醬爆海班球,班球好大塊,啖啖魚肉,加上XO醬,好惹味薑蔥粉絲焗蟹煲,喜歡吃蟹的不要錯過,非常多肉,粉絲亦好入味鹵水獅頭鵝肉片沒有骨,點白醋好送飯啊鹵水豬手切薄片,感覺無咁油膩,而且很好味道京都炸大腸,外脆內軟,真是好難抵得到住當中的誘惑總結:一段潮州打冷店給人的印象都是比較市井,而且近馬路,車來人往,無咁衛生,但明記潮館卻打破這個印象,地方寬敞之餘,具規模的食店比較令人有信心,價錢亦算合理,如果喜歡食中菜的朋友,這食店值得推介

XO醬爆海班球,班球好大塊,啖啖魚肉,加上XO醬,好惹味

薑蔥粉絲焗蟹煲,喜歡吃蟹的不要錯過,非常多肉,粉絲亦好入味

鹵水獅頭鵝肉片沒有骨,點白醋好送飯啊

鹵水豬手切薄片,感覺無咁油膩,而且很好味道

京都炸大腸,外脆內軟,真是好難抵得到住當中的誘惑

2017-07-24 203 浏览
記得之前荃灣食話明記唔錯,放工經過旺角見到新開左明記潮館,所以同同事黎吹下水放鬆下。呢到地方都幾大,每一角落風格都好唔同, 設計好有心思。見到優惠孖寶套餐比散點便宜,,價,叫左個$388 2隻大瀨尿蝦加妙齡鴿既套餐椒鹽瀨尿蝦大大隻,調味剛好,非常香口,蝦肉質新鮮飽彈牙,配白飯食一流👍🏻鹵水妙齡鴿肉質鮮嫩,整得非常入味,不錯。新開張期間送鹵水拼盤,食材好豐富,有齊紅腸,豬耳,腸等等...鹵水味香濃,最緊要內臟清洗乾淨🙌🏻金銀蛋時蔬,新鮮既白菜仔, 配上鹹香既鹹蛋和口感Q軟既皮蛋, 再加入足料的上湯浸住,美味無窮。即叫即煎,蠔仔大粒且鮮甜,夠哂肥美,蛋味濃郁,剛好熟的口感使蠔仔非常嫩滑。蠔餅外圍焦香,食落脆卜卜,十級滋味。

呢到地方都幾大,每一角落風格都好唔同, 設計好有心思。

鹵水妙齡鴿肉質鮮嫩,整得非常入味,不錯。

2017-07-24 220 浏览
今星期家庭聚會,老豆話想食好耐無食既潮州打冷,但天氣熱大家都似乎唔太想,上網一揾之下揾到呢間,環境唔錯,係商場裡面,樓低高,地方寬敞,裝修仲好特別好有香港特色,可以舒舒服服咁打冷好多游水海鮮~打冷不可少既老水~仲有凍魚~上菜速度驚人,基本上係一次過上嗮全部菜,可以影張大合照凍烏頭 $188來自元朗既黃油烏頭,老豆話呢條烏頭相當靚,揭開魚皮見到豐富黃油,肉質結實招牌黃金蝦 $148呢日咁多味的最愛就係佢!海蝦好新鮮,味道鮮甜又爽口,咸蛋黃完美的包圍住每一隻蝦,咸香而不油膩,脆卜卜連殼食絕對無問題老水鵝片 $108啖啖肉既鵝片,老水味夠香夠入味~上fb打卡就送既煮蚬,一上枱大家都呆左 無諗過送既都咁大煲,而且蚬肉肥美大粒,好鮮甜~環境真係好正,以後打冷又多一個好選擇個場好大,當晚都接近坐爆~~
今星期家庭聚會,老豆話想食好耐無食既潮州打冷,但天氣熱大家都似乎唔太想,上網一揾之下揾到呢間[明記潮館],環境唔錯,係商場裡面,樓低高,地方寬敞,裝修仲好特別好有香港特色,可以舒舒服服咁打冷

好多游水海鮮~

打冷不可少既老水~

仲有凍魚~

上菜速度驚人,基本上係一次過上嗮全部菜,可以影張大合照

凍烏頭 $188

招牌黃金蝦 $148

老水鵝片 $108
啖啖肉既鵝片,老水味夠香夠入味~

環境真係好正,以後打冷又多一個好選擇

個場好大,當晚都接近坐爆~~
2017-07-19 365 浏览
一大班人食飯打冷係一個幾好既選擇!可以嗌好多野一齊share😆呢排去左旺角呢間新開既明記潮館,好食價錢又合理😘最鍾意#石鍋啫芥蘭 ,好香好惹味,食到停唔到口😋其他各樣都有水準!#滷水豬手 同 #滷水鵝片 都入味👍🏻未去到入口即溶但肉都算嫩👍🏻 #椒鹽茶樹菇 好大碟,食到最後會有少少油~但味道是不錯的😋仲有煎蠔餅都好香脆唔油膩,蠔仔粥就幾鮮甜😍Overall黎講質素唔錯,價錢都好抵~除翻開每人都係百零蚊👍🏻
#椒鹽茶樹菇 好大碟,食到最後會有少少油~但味道是不錯的😋
仲有煎蠔餅都好香脆唔油膩,蠔仔粥就幾鮮甜😍
2017-07-17 353 浏览
好耐無食過打冷,香港越來越少打冷店,呢間係睇食評介紹,所以就去試下啦😝以前大多去大排檔打冷,而家嘆住冷氣食打冷,真係正到不得了,而且座位舒服,仲要喺旺角朗豪坊附近,好易搵👍🏻呢個不得了,有埋個開殻器開,好易食好鮮甜,新鮮👍🏻鹵水雙併,$88我地揀咗墨魚同大腸韮菜豬紅,$75辣辣地,好野味鵝片,$108我覺得偏喊石鍋啫啫通菜,$78水煮魚腩,$98夠麻唔夠辣呢個好得,好脆口,不過要親熱食菠蘿生炒骨,$78味道不錯,可惜全部係豬肉,唔係排骨,我鐘意食排骨多d😝食打冷點可以無潮州粥呢,靈魂所在😍7大1小朋友,喺旺角食飯呢個價錢,我就覺得超抵食,仲要大部分餸菜都好好味👍🏻👍🏻
秘制凍司庵

呢個不得了,有埋個開殻器開,好易食
鮮味煲仔焗蜆

石鍋啫啫通菜,$78

水煮魚腩,$98
夠麻唔夠辣
煎蠔烙

呢個好得,好脆口,不過要親熱食

菠蘿生炒骨,$78
味道不錯,可惜全部係豬肉,唔係排骨,我鐘意食排骨多d😝

食打冷點可以無潮州粥呢,靈魂所在😍

秘制凍司庵
鮮味煲仔焗蜆
2017-07-16 280 浏览
係旺角, 打冷既地方好多. 不過係熱辣辣既天氣, 當然想選一個有冷氣餐廳, 舒舒服服食嘢. 今次同朋友揀食打冷, 見呢間新開, 而且裝修唔錯 , 所以就揀jor呢間食. 位置比較容易搵, 係朗豪坊隔離街, 係180+商場裡面, 呢棟嘢比較容易搵.因為得我同我一個朋友去, 所以嗌既嘢唔多! 所以都係揀jor 佢地特別推介既孖寶e系列 $298 已經包括鹵水鵝肉片 同一個粉絲焗蟹煲. 非常抵食!之後我地再點多一個蠔仔粥! 食到我地好飽!!兩碟都好足料份量好足!  先講那個滷味, 屬於唔係好濃味, 而且好想既鹵水味. 每塊但係啖啖肉. 好滿足!!而且仲有其他配料, 花生 豆腐 . 花生都好好味!! 可惜試埋個辣椒醬, 更加惹味. 之後就係呢個蟹煲!真係好驚喜! 份量好大~ 而且係原隻蟹黎整~ 睇上去已經覺得好多肉~ 師傅整得好有鑊氣, 一上台已經聞倒好香, 入面既粉絲都係精華!! 吸曬d汁! 雖然有小小幹, 但係食落去都好惹味. 之後就係呢個蠔仔肉!再一次證明佢地真係好足料! d 生蠔多到呢~ 滿曬~ 每碗粥都係滿滿的生蠔. 而蠔仔都好鮮甜, 總得黎講, 環境都可以, 新開面積比較大, 而且

總得黎講, 環境都可以, 新開面積比較大, 而且裝修比較特別~ , 不過覺得可以冷氣更加涼d會好d~ lol
而食物真係好足料! 又抵食!! 係一個宵夜新選址!!!
2017-07-03
  • 孖寶餐e
2017-07-15 1475 浏览
從行人隧道上,發現有點不同,原來屮商場現在叫180+,還開了明記潮菜。見到Like Facebook專頁同打卡送「首創堂鮮味煲仔蜆」,剛好想也吃滷味,便決定試試。甫坐下便已經見到有餐前小食,小魚干和拍青瓜很好吃醒胃呢。另外那用來點鹵味的醬汁和那碟辣油,也很好味呢。鹵味看起來已經很吸引。這裡也有很多海鮮,有不少更是游水海鮮呢。煎蠔餅 $75大大塊,蠔仔的份量不少,蠔餅也不算太油,但就是炸得有點硬,扣了分。滷水雜拼 $108一份有齊墨魚、鵝腸、大腸、紅腸、鵝腎、豬耳、豬頭肉、豬頸肉及五花腩,最適合每樣也想試的,美中不足是沒有滷水豆腐。不過滷味每款都很入味,每樣的份量也很足,個人最喜歡非常爽口的墨魚,另外爽脆的鵝腸和豬耳也很讚,豬頭肉、豬頸肉及五花腩都很軟稔。霸王雞 $88 (半隻)其實就是薑蔥豉油雞,雞夠大隻,半隻的份量也不少,薑蔥豉油夠香,薑沒有太搶味,雞肉非常嫩滑,而且雞味十足。平常不太好雞的我也吃了很多,男人也是對這個霸王雞給了個讚。瑤柱金菇扒時蔬 $90那個瑤柱金菇茨汁的份量很多,還好不算太鹹。下午的菜芯也不少,很翠綠新鮮,口感夠爽脆。首創堂鮮味煲仔蜆就算是送的,蜆肉份量也很足,單

甫坐下便已經見到有餐前小食,小魚干和拍青瓜很好吃醒胃呢。
另外那用來點鹵味的醬汁和那碟辣油,也很好味呢。

鹵味看起來已經很吸引。

這裡也有很多海鮮,有不少更是游水海鮮呢。

煎蠔餅 $75

滷水雜拼 $108

霸王雞 $88 (半隻)

瑤柱金菇扒時蔬 $90

首創堂鮮味煲仔蜆
就算是送的,蜆肉份量也很足,單用薑蔥、椒絲、洋蔥及鹽調味,保持了蜆肉的鮮味。

環境不錯,裝潢有特色,價錢親民,食物有質素,絕對可以再去。