2008-02-16 17 浏览
公司年夜飯去左e到食選擇不多(冇生豪),但d 三文魚同事個個都話正!甜品我覺得幾正,選擇多賣相得!不過都幾貴(好彩唔洗我比)
公司年夜飯去左e到食
選擇不多(冇生豪),但d 三文魚同事個個都話正!
甜品我覺得幾正,選擇多賣相得!
不過都幾貴(好彩唔洗我比)
2007-11-04 18 浏览
今天和女朋友一起來吃lunch buffet, 因為用cash dollars 換了voucher。食物款式不太多。我先拿了點熱的中菜,味道不錯。每一款也不錯。接下來吃魚生。只有三款,三文魚、吞拿魚和不知甚麼。三文魚很肥美,不錯。接下來,叫了師傅炒烏冬。不太油,但也很香...... ^^再叫了一個粥,要了很多不配料。粥底略嫌稀了一點,但配料實在很鮮。女朋友叫了一碗湯河,配料也很豐富啊。最後便是甜品了。我總共吃了兩件cake,另外四款比較迷你的。每一個也不錯,最好的是黑森林和椰汁糕。黑森林味濃,椰汁糕很清甜......總括o黎講,不錯。下次又有voucher便好了。(成篇食評用左好多次「不錯」,同主題呼應啊)

食物款式不太多。
我先拿了點熱的中菜,味道不錯。
每一款也不錯。

接下來吃魚生。
只有三款,三文魚、吞拿魚和不知甚麼。
三文魚很肥美,不錯。

接下來,叫了師傅炒烏冬。
不太油,但也很香...... ^^

再叫了一個粥,要了很多不配料。
粥底略嫌稀了一點,但配料實在很鮮。

女朋友叫了一碗湯河,配料也很豐富啊。

最後便是甜品了。
我總共吃了兩件cake,另外四款比較迷你的。

每一個也不錯,最好的是黑森林和椰汁糕。
黑森林味濃,椰汁糕很清甜......

總括o黎講,不錯。

下次又有voucher便好了。

(成篇食評用左好多次「不錯」,同主題呼應啊
2007-10-15 4 浏览
因為再上一個星期o係美麗華等朋友時見到d人o係todai食buffet好似好開心,於是我就約左bf尋晚去日航食buffet因為之前我用hsbc card分+少少cash換左2張voucher!!!我地睇完戲去到岩岩好…本來訂位時話我會坐得比較偏因我遲book台,但去到個位又幾好喎,好近食物!! Haha~~其實本來我對呢個buffet冇乜expectation,而且見到食物既地方咁細都應該好普通下,但係食落d野average黎講都ok喎!!!!首先主打係蟹腳,我地一人食左4隻,好回本!!!! D蟹肉好鮮甜真係非常正!!!! 仲有好多肉汁tim…另外我覺得好好味既係煎牛扒…雖然佢用既係new zealand牛扒但係好juicy又唔un.. o係我食咁多次buffet中最好既牛扒!!!!另外,咖喱牛同薄餅都好食,個印度師傅好好笑成日都推介人飲印度姜奶茶,我叫左杯小辣又幾好飲喎!!! 另一樣我成日拎既係蝦片…食唔停口呀!!!! HHAHAHA!!中菜方面其實我都冇乜點食,食痴bf每樣少少都覺得唔錯呀,個焗飯好好味! 另外,我叫左個海鮮湯係自己挾海鮮叫佢煮既…又幾好喎,有龍蝦味!!!(不過都應

中菜方面其實我都冇乜點食,食痴bf每樣少少都覺得唔錯呀,個焗飯好好味! 另外,我叫左個海鮮湯係自己挾海鮮叫佢煮既…又幾好喎,有龍蝦味!!!(不過都應該有唔少味精)

反而比較失望係雪糕.. 得軟雪糕,以$3xx既buffet黎講算失禮喇!!! CAKE方面我只係鐘意果個栗子cake多d, 其實既亦係普通…

Overall 黎講比我想像中好!!! 食蟹食牛食得好滿足!!!! 如要俾原價我諗我都會考慮下既..

同darling行行下街忽然想食生蠔, 紅磡海逸又full booking, 呢度又有位於是就走過黎。上年嚮度食過, 今年加左價後食物質素相對亦提升左。不過唔知係咪因為我地坐冷巷位, d碟都收得唔夠快, 我地出去拎完野食再返黎, 之前隻碟都仲嚮度囉, 要疊左兩三張先至有人黎收。佢d蠔唔係幾得, 唔夠肥美, 照理呢個season食蠔應該唔錯, 但佢呢d真係好瘦弱囉。值得推介個印度師傅即場整既甜品, 我唔知叫乜名, 油酥餅皮做面, 入面夾花生醬等既野(類似街邊格仔夾餅既餡), 即場生煎, 好香脆, 整得好好食, 比蘭桂坊果d更有水準。花膠中湯都好唔錯, 雖然d花膠唔係好上乘果d, 但飲落都有"癡癡"地既感覺, 所以算係咁。仲有個石榴味沙冰, 幾好味, 但飲筒擺得比較陰濕, 唔係個個有留意到, 冇拎飲筒只用杯飲既話就會難飲d。
2007-09-15 4 浏览
今日星期六,老闆請到日航酒店食Lunch Buffet。食物選擇不多。三種魚生,三文魚比較新鮮。餃子一般,因皮太厚。碗雲吞清湯一流,湯底清甜,鮮蝦好爽口。串燒一流,唔太勒,而且沙嗲醬汁一流。甜品係我至愛,每款都小小的,很特別。
今日星期六,老闆請到日航酒店食Lunch Buffet。
食物選擇不多。
三種魚生,三文魚比較新鮮。
餃子一般,因皮太厚。
碗雲吞清湯一流,湯底清甜,鮮蝦好爽口。
串燒一流,唔太勒,而且沙嗲醬汁一流。
甜品係我至愛,每款都小小的,很特別。
2007-09-15 8 浏览
上星期為我的生日, 所以和女友到這兒的咖啡室吃buffet.為的是生日折扣和龍蝦主題,結果是乘興而來, 敗興而返。先說價錢,每位三百多元的buffet,在香港雖不算是很貴,但期望至少會是有中上的食物。再說食物質素,可以用強差人意來形容。先說冷盤及沙律等等。只有一些體積比較小的蠔, crab feet及青口。可以說是選擇不多。沙律只有聊聊數款,菜的選擇不多,連一些大路的例如煙三文魚也久奉。只有一些冷火腿及一些凍糕,可以說是令人失望。再說熱盤主菜,也只有大約十款左右,選擇不多。而那些熱盤食物計有炸海鮮,蒸鱸魚(很小,不好吃),煙豬柳,焗飯等等。我在試完所有熱盤後,覺得只有那個焗飯和豬柳才有再吃一回的價值。然後便要說說特色菜:牛柳及龍蝦。整頓飯只有牛柳是較為出色。可以吃得出是用高級食材。而主題:龍蝦‧‧‧可以說是失蹤了!簡直是用了法醫式的搜查才找到龍蝦!原來主題的龍蝦便是用來做龍蝦海鮮湯和龍蝦pancake!我要強調酒店所用的電影主題手法是很令人出奇及吃驚的!所謂龍蝦及crab 主題的buffet 居然找令人找不到龍蝦,最後只有一些要大家去搶回來的湯及沒有多少人吃的pancake 中才找到一
為的是生日折扣和龍蝦主題,結果是乘興而來, 敗興而返。

再說食物質素,可以用強差人意來形容。

我要強調酒店所用的電影主題手法是很令人出奇及吃驚的!所謂龍蝦及crab 主題的buffet 居然找令人找不到龍蝦,最後只有一些要大家去搶回來的湯及沒有多少人吃的pancake 中才找到一星半點的龍蝦小肉‧‧‧

我喝了一碗多一點的湯。第一次要的是龍蝦海鮮湯, 選了一些龍蝦, crab 及clam 作為湯料。湯的味道可以,但是那些龍蝦完全吃不到肉, 而那些clam 郤滿是沙!!!我吃了四隻,結果全部都是沙!!!一隻都不能入口!!!我再試了要一碗冬陰功\湯,結果只喝了一口便不能再喝。太salty 了!用來做sause 都嫌太salty!

最後要說的是甜品及生果。生果的選擇很少,只有蜜瓜、pineapple及西瓜,而甜品的選擇也很少,只有十種左右。

結論:食物及價錢方面真的乏善足陳!!!只有服務方面可以讚。只是三百多元在酒店吃晚飯也expect 了服務要好的了。

感想:某商場地庫二百多元的buffet 及九龍灣新商場百多元buffet 的食物質素都比日航好。
2007-09-07 5 浏览
同男友趁放假去試自助午餐。午餐時段大約只有六客,太清靜。午餐都有生蠔,細隻幾新鮮。(呢次食左半打有多腸胃都冇事)唔見有壽司,但有三文魚、吞拿魚刺身。仲有其他沙律、熱食等等,選擇唔算多。食來食去都係o個幾款。至於甜品唔太好食(特別係pancake!cream溶哂兼冇味),雪糕只係一部軟雪糕機自己加糖或糖漿。兩個人埋單三百幾,可能自助晚餐會好d 。
同男友趁放假去試自助午餐。午餐時段大約只有六客,太清靜。

兩個人埋單三百幾,可能自助晚餐會好d 。
(非会员)
$308+10% 諗住可以食到好野啦, 點知令人十分失望, 生蠔又細又無肉又黑、魚生種類又少又無味、長腳蟹好似浸鹽水咁、天婦羅d粉多到認唔到係蝦定南瓜、D冷麵同你百佳買毫無分別、壽司就像惠康賣的般毫無風味、滾麵檔係魚丸牛丸之類、蒸海鮮係兩條細貴花魚、熱葷又少、印度薄餅配咖喱, 薄餅凍晒變硬、鐵板牛扒豬扒好求其、甜品OK, 好在有三款Haagen-Dazs雪糕比你任食, 總括來講覺得自己食緊百令二百果種buffet, 食得唔開心囉!PS. 用恆生/HSBC credit card 有九折!記住要問呀!! 佢地唔會提你!!!

2007-08-02 11 浏览
Went there on 31 July 2007 with hubby for dinner buffet:Would recommend:1) Alaska crab legs (comparable to those served in Fish Bar, Marriott)2) Indian curry with roti3) sausage fettucini4) strawberry icecream (by Haagen Dazs)To do away with:1) Wanton (it tastes bad!!)2) FishballOn that very night, the original table we got was small and lacked privacy... and the 3 guys next table were talking something 'dirty'/blue >__<;;;; very indecent and i wanna report it to the police! Anyways, w

Would recommend:
2) Indian curry with roti
3) sausage fettucini

To do away with:
1) Wanton (it tastes bad!!)
2) Fishball

On that very night, the original table we got was small and lacked privacy... and the 3 guys next table were talking something 'dirty'/blue >__<;;;; very indecent and i wanna report it to the police! Anyways, we just chose to switch to another table. The captain was very understanding and helpful in this matter.
2007-07-25 4 浏览
回歸十週年,約了一班小學舊同學聚會。飯後其中一個提議來這裡喝東西,抵達後大家都被那無敵全海景所吸引,我們慨嘆為何之前不索性來這裡欣賞煙花,經理搭口說他們當晚的一個月前已被訂滿了。怎樣也好,在這種優美環境下談天也是一件賞心樂事。不經不覺又一個十年,不少同學在事業上已略有成就,這方面本蟲則自愧不如,還是食我比較在行。第一輪大家喝的東西都不太多酒精,第二輪我跟隨大伙兒飲一杯margarita,大家各自選了不同的口味,我那杯芒果味也不錯,在夏天喝份外清涼。上的果仁好像是不停供應的,大家邊吃邊聊,轉瞬間已凌晨一時。埋單每位大概百二,在酒店的級數來說算是很合理。
2007-06-01 1 浏览
佛誕假期終於集齊生日小組去享用超值的日航酒店生日之星自助午餐。這是一個生日月的優惠, 五月份的自助餐, 四月或五月生的顧客可按年齡得到折扣, 25歲就25% off, 50歲就50%, 100歲免費~總之年齡多少, 就有多少% off先要一讚日航想出這個點子。老實說, 拆扣不算很多, 勝在開心。日航自助餐一向有口碑, 竟給我找來三個和我同年紀又是四/五月的壽星再加一名某人的女友陪我吃。生日之星們折實每位也不用一百五十元, 能悠閒地吃個豐盛午餐, 抵!先說環境, 地方雖細, 但坐得頗舒服。清清潔潔的, 令人吃得安心。自助吧集中在中間位置, 看起來好像規模不大, 其實不然。份量和選擇和晚餐不差多少, 選擇亦不少。最讚的是澳洲生蠔, 一隻一隻肥o都o都的, 簡直令我眼前一亮。選用海水味適中肉質較實的澳洲蠔, 而棄好看不好吃的美國蠔, 明智之選, 加分! 我吃了十五隻, 回本兼賺突!青口亦肥美, 有味又爽口。魚生有吞拿魚、三文魚和立魚。不過不失, 當然不及日式放題的般肥美, 新鮮度尚可, 吃了兩輪已而。現在的自助餐, 用的三文魚質責每況愈下...中式點心不行, 幸好還有其他特色食品。印度薄餅也
青口亦肥美, 有味又爽口。
中式點心不行, 幸好還有其他特色食品。印度薄餅也有兩款, 配咖喱, 好味。想起還想再吃。
鐵板牛扒, 水準之作, 還有鐵板串燒。熱葷有四至五款, 另還有湯和沙律。
他們說關東煮好味, 但我沒吃到。海鮮粥和雪糕我也沒有吃。
因為....我吃了好多甜品!
好滿足啊~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~一小杯一小杯的, 份量剛好。可惜窩夫烘得不夠, 應再烘久一點。
過了一個愉快的下午哩! 日航, 名不虛傳!
2007-05-30 17 浏览
上星期六,朋友生日,因為唔知食乜,所以去食buffet, 洲際無位,諗著日航酒店都應該好正,其實我幾年前都食過一次,都真係幾好ga! 點知今次....唉!款式極少,連燒牛肉都無,(即係有人即刻切比你個d呢), 魚生得4款, 三文魚,吞拿魚,(魚立)魚同八爪魚, d三文魚都ok gei, 跟著有個counter 幫你煲粥同麵,料就自己加! d粥太"希" lor, 麵就無試,個雲吞就幾得,仲成粒兵乓波咁大! 我朋友就話d咖哩魚蛋唔掂!全晚我覺得最好味嘅就係印度烤甜薄餅, 剛剛整起熱辣辣,入面有花生醬,好好味!(好彩唔洗我比錢咋)
(好彩唔洗我比錢咋)
2007-03-26 6 浏览
尋晚去左日航食dinner buffet, 佢地既蝦好新鮮, 所有有關蝦既菜式, 每隻蝦都會好爽, 雖然選擇不多, 但係味道都唔錯, 不過佢地既甜品就有好多選擇, 每件都細細杯, 我覺得奶茶布丁, 法式燉蛋都好好味, 仲有如果喜歡食榴槤既朋友, 就要試下個榴槤布丁, 因為真係好香, 味道又不太甜. 我覺得值得一試.
2007-02-23 10 浏览
裝修後首次回來幫襯,環境的確比以前好好多!地方感覺上寬闊了,無以往的逼人.食物方面都ok. 熱食及salad比較少,但魚生種類算多及算幾新鮮! 咖喱好好味,配上印度薄餅一流!(凈撈飯亦不錯,哈哈) 雲吞麵雖然好普遍,但就好喜歡他自成一角的booth~ 雲吞是自家做的,大大粒(像兵乓球),蝦肉好爽!!甜品蛋糕老實說比以前差..最好都是tiramisu及new york cheese cake了.其他都不太ok..唯獨鍾情他的軟雪糕機~~ 好滑呀~印像最深刻就是所有工作人員的親切服務態度!!..有講有笑嫁=D

2007-01-23 6 浏览
旦糕都幾多.仲要係細細舊可以食多幾款唯一熱盤炒腸粉好鮮味(有蝦米及蟹肉)仲有自己吱的軟雪糕仲有三文魚及壽司等至於榴槤拿破崙就差小小味道幾好,but榴槤味真的太勁了.d野食都換得好快包一杯野飲$150
旦糕都幾多.仲要係細細舊可以食多幾款