2019-12-27 23 浏览
上星期同朋友去咗旺角食呢間叫「日本野」的餐廳,入到去D裝橫都幾日本,人數不多可以隨便搵位坐。叫了個剌身定食,有5款刺身。魚生都切得幾厚身,唔可以用「塊」形容,用「大舊」比較合適。切面似乎都幾特別,比較少見到魚生係三角形切出黎,呢種切法有D似打邊爐係魚片切法,因出面多數都係順住紋理咁切。三文魚同油甘魚都係好大,八爪魚味道都可以,仲有北寄貝同埋蟹柳。個定食有湯、白飯同埋溫泉蛋。另外叫了些壽司,火灸和牛壽司塊和牛都幾大,另叫了軟殼蟹卷。
叫了個剌身定食,有5款刺身
另外叫了些壽司,火灸和牛壽司塊和牛都幾大,另叫了軟殼蟹卷。
2019-12-27 574 浏览
今晚朋友約左我係旺角食呢間新開無耐既日本餐廳,佢係旺角銀城2樓搭𨋢上去9樓,一出𨋢就係個reception既左手邊,地方方便易去。餐廳地方唔算好大,但係環境唔焗促,坐位都算寬敞舒服。Menu呢度既食物選擇有好多,除左一般既日式刺身、丼飯同壽司之外,仲有石燒牛,壽喜燒等等...價錢仲好大眾化tim石燒吉列霜降牛小排$178呢個晚餐連餐飲先係$178,仲包埋日本米飯同糖心蛋或者溫泉蛋。先講個牛小排份量都算多,而且真係炸得外面酥脆又保持入面肉質鮮嫩,牛肉既脂肪比例適中,係咁易係個石板各燒10秒已經食得,入口未做到即溶,不過以呢個價錢性價比高。而且選用日本米,食落有飯香又有嚼口,正呀和牛壽喜燒$188呢個壽喜燒可以跟飯或者烏冬,湯底濃郁,配菜料多,不過和牛黎講就未見好特別,但係都可以接受,肉質唔會鞋口,反而烏冬食落爽口又彈牙

餐廳地方唔算好大,但係環境唔焗促,坐位都算寬敞舒服。

Menu

石燒吉列霜降牛小排$178

和牛壽喜燒$188

2019-12-16
2019-12-26 17 浏览
趁住假期 同朋友周圍吃好西😊呢間日本野係旺角非常就腳🦵🏼.🐮石燒牛定食想食左好耐既石燒牛可以自己動手燒牛脂分佈幾平均👀燒落好有肉汁同油脂香氣😋😋配白飯好夾🍚加多少少錢就可以變吉燒牛🤏.🍲和牛壽喜燒烏冬和牛的質素不素🥩幾軟嫩😌加上甜甜地既壽喜燒醬汁🥢小編覺得壽喜燒醬汁可以再甜一點會再多啲日本風味🇯🇵.💧水信玄餅🍑蜜桃雪葩水信玄餅沾上黃豆粉同黑糖冰冰涼涼咁幾解油膩感👍🏻蜜桃雪葩係原隻水蜜桃製成雪葩冰凍又清甜😊
趁住假期 同朋友周圍吃好西😊

水信玄餅沾上黃豆粉同黑糖
冰冰涼涼咁幾解油膩感👍🏻
蜜桃雪葩係原隻水蜜桃製成雪葩
冰凍又清甜😊
今晚去食「日本野」!呢句口頭蟬大家就聽得多,就等我今日去「日本野」食日本野啦!個舖頭改個名咁箋鬼既!店舖好就腳,係旺角銀城樓上,同Mini Friday share同一個入口,所以大家見到唔好以為自己去錯地方呀!正如好多日本餐廳一樣,「日本野」都係木系裝潢,位置唔算多,所以一定要book位先呀!呢到有好多唔同種類既野,每種既選擇唔算多,有丼飯、定食、壽司、串燒同小食等等。雖然天氣凍,但都忍唔住叫個丼飯食。呢到既丼飯可以自選四款配料,叫左海膽、帆立貝、油甘魚同甜蝦,全部都係我的最愛,海膽同帆立貝都需要另外加錢的。丼飯size算細,女仔食係OK ,如果男仔的話就要再加點其他野啦。值得讚係刺身都好新鮮,特別係海膽甜又滑。冬天必點和牛壽喜燒,一見到壽喜燒就抵抗唔到。呢到比我既和牛真係唔錯,雖然冇指明產地,但牛肉油脂唔算多,但輕輕烚熟後仍然好軟熟,幾乎唔駛點咬,仲帶有微甜既醬油味道!仲要有4、5塊,每塊都好大塊架!最後一定要落烏冬,唔好浪費每一滴精華。套餐可以加錢加點小食,我點左厚燒鰻魚玉子,份量的的式式,有三件玉子,咬開仲有芝士拉絲,中間仲夾住厚厚一層鰻魚,味道唔錯!見到餐牌上面牛油果軟殼蟹卷

雖然天氣凍,但都忍唔住叫個丼飯食。

冬天必點和牛壽喜燒,一見到壽喜燒就抵抗唔到。

最後一定要落烏冬,唔好浪費每一滴精華。

見到餐牌上面牛油果軟殼蟹卷既相幾吸引,就叫左一份試,起初覺得價錢有啲小貴,但原來份量都幾多,有八件壽司架!呢個卷都等得有啲耐,因為原來係即叫即炸軟殼蟹,難怪上菜果陣仲脆卜卜啦!
軟殼蟹好大舊,佔每一件壽司既一半,再加埋切片既牛油果,唔會有炸物既油膩,每一啖入口都好清新。

「日本野」雖然選擇唔多,但食物質素都幾好,宜家睇番啲相又好掛住個和牛壽喜燒~
黎到旺角多數都係食cafe或者放題,好少有專食日本野既餐廳,之後朋友就帶左我去今次既餐廳,黎’日本野‘食日本野😋------菜式1. 鰻魚炒飯4/52. 精選角切魚生丼 4.3/53. 鹽燒鯖魚定食 4.5/5👍🏻4. 厚燒鰻魚玉子 4.5/5👍🏻5. 和風炒野菜 4/5每份定食都會附上沙律,鰻魚炒飯份量都幾多,而且好足料,鰻魚唔係細細粒同唔係得幾舊就算,飯炒得好香,飯乾身鰻魚厚肉,每一啖都好滿足🤤魚生飯,滿滿既魚生粒蓋住丼飯,仲有一塊玉子寫住日本野🤣打卡一流,魚生新鮮,蟹子亦不吝嗇落好多,好抵食本人好鍾意食鯖魚🥰鯖魚邊位燒至微焦,香脆金黄,食落油脂豐富同埋好香口,配埋溫泉蛋飯,真係好好食,推介👍🏻厚燒鰻魚玉子,係有拉絲!蛋味好香,入面包住蒲燒鰻魚,玉子軟綿細滑🥰食完我地再encore多份⭐️店員服務都好好,一直有幫我地加水同收碟,仲安排左間房比我地,岩哂一班朋友暢談暢飲

------
5. 和風炒野菜 4/5

2019-12-23
  • 厚燒鰻魚玉子
2019-12-24 15 浏览
相信大家對呢間新開張的「日本野」不會陌生,因爲前一輪的新張優惠實在係好吸引!最近終於夾到時間同朋友過黎試試。五品刺身,有三文魚、油甘魚、八爪魚、甜蝦、北寄貝,三文魚同油甘魚肉質肥厚、口感極佳,甜蝦又係大大條,味道甘甜,值得一讚呢度的北寄貝刺身,爽口鮮甜,質素相比其他日本餐廳好好多,呢個價錢相當抵食。建議人多的要試七品刺身,有海膽同帆立貝。招牌石燒吉列霜降牛小排,配日本米飯、溏心蛋、味噌湯,簡單燒10秒即刻食得,脆口吉列和鮮嫩多汁的牛小排,配上燒汁,肉質鬆軟美味的牛小排在口腔中融化,再食一啖Q勁彈牙的日本米飯,非常滿足。另外可以追加小食,我地加$38揀左3件厚燒鰻魚玉子。牛油果軟殼蟹卷,香滑的牛油果包著炸至香脆的軟殼蟹,一軟一脆,賣相精美。鰻魚炒飯是用上日本米飯,鰻魚份量亦不少,米粒分明,包裹著香氣逼人的鰻魚醬汁,食到一粒米飯都不剩。

另外可以追加小食,我地加$38揀左3件厚燒鰻魚玉子。

• 五品刺身
2019-12-23 15 浏览
個名好特別,就叫"日本野"。日本野就係Mini Friday隔離,相信係同一個集團。裝修主要以日式和風木材風格為主調,內裏光線好充足,座位都幾舒適。夜晚有套餐提供,包湯/沙律,同埋咖啡/茶/汽水一杯,加錢仲可以有小食,唔算貴。精選角切魚生丼魚生飯好大碗,份量好足,入面有幾種唔同嘅魚生,三文魚就比較多,除此之外,仲有八爪魚、油甘魚、蟹籽、玉子等等,食落都新鮮。沙律沙律菜都新鮮,配有蟹籽同沙律醬,開胃。和牛壽喜燒配烏冬壽喜燒一向都係心愛之選,見有得揀當然試試。和牛牛味好足,份量唔少够厚,食落軟嫩,配上壽喜燒係最佳配搭。最後加埋烏冬,吸收和牛蔬菜等精華嘅壽喜燒湯,香甜美味,一流。呢個餐,仲叫咗個麵豉湯,暖笠笠。刺身拼盤套餐追加左刺身拼盤,包括厚切三文魚、北寄貝、八爪魚同甜蝦。唔算好抵,不過就都好新鮮,口感豐富肥美。厚燒鰻魚玉子跟套餐可追加小食,玉子燒幾厚,滑嫩嘅口感,包住帶點香甜嘅鰻魚,仲有蟹籽係面,另可蘸上黑松露蛋黃醬,畫龍點睛之作,好味!飲品另外仲配埋飲品,好滿足。

精選角切魚生丼

沙律
沙律菜都新鮮,配有蟹籽同沙律醬,開胃。

和牛壽喜燒配烏冬

刺身拼盤

厚燒鰻魚玉子

飲品
另外仲配埋飲品,好滿足。
2019-12-23 18 浏览
食日本嘢最緊要係精緻是要精緻、新鮮事要新鮮,除此之外環境氣氛都一樣重要,呢間餐廳果然冇令到我哋試新野嘅人失望!接近聖誕節,餐廳佈置得非常有聖誕🎄氣氛,燈光💡同座位🪑都比較舒適!可以令食客慢慢享受美味的晚餐。入座後見到餐牌有款式多多嘅晚餐🍱任君選擇,喜歡吃牛🥩的我一定會點石燒吉列霜降牛小排,見到餐牌已經被相片賣相吸引,朋友則叫了刺身大拼盤🍣試試日本野嘅質素!一頓完整美好嘅晚餐當然唔少得叫甜品啦!我哋分別叫咗焦糖燉蛋🍮,仲有即製疏乎厘併雪糕🥧,真係好味到無可挑剔!環境絕對是舒適,而且充滿聖誕節日氣氛!晚餐的丼飯同定食的確係抵食之選,而且可以追加小食,亦都有沙律同飲品。推介極上七品刺身,包括有三文魚、油甘魚、牡丹蝦、活赤貝、鮮魷魚、海膽。非常鮮甜美味,愛吃刺身嘅人必點!牛小排套餐非常抵食,配以一隻溫泉蛋、一碗白飯和蟹子沙律🥗,仲可以自己石燒,生熟度自己決定,牛肉有牛味之餘亦有吉列的脆口感,非常特別美味!燒茄子🍆燒得恰到好處⋯⋯廚師還很細心去皮上枱,免頭鋪了章魚絲,增加茄子香味!厚燒鰻魚玉子:蛋味濃郁、配合鰻魚入口令味道更加豐富,免頭鋪上大量蟹子和章魚絲,口感十足!焦糖燉蛋非常creamy ,

環境絕對是舒適,而且充滿聖誕節日氣氛!
焦糖燉蛋非常creamy ,加上各種鮮果,賣相十分之好,厚厚的焦糖增加燉蛋的甜度,非常好味!
最後出場嘅甜品:即製疏乎厘比想像中多,足足有三個大大的疏乎厘,相信足夠五至六人分享,疏乎厘入口即溶,而且充滿忌廉甜味,不算太甜。配以抹茶雪糕,兩者配搭一流!
今晚難得同媽咪二人撐枱腳,於是就接佢收工,再喺佢公司附近覓食~知佢鍾情日本菜,於是決定帶佢食日本野😁- 石燒吉列霜降牛小排 ($158) 🌕🌕🌕🌕🌑吉列牛盛行左一段時間都冇同媽咪食過,所以二話不說點左一客試下。但賣相同相片同坊間食開有啲不同🤔肉嘅外圍略略帶熟,搞到視覺上顯得好細舊...-雖然賣相扣左分,不過味道上就好好。半肥瘦小排肉嫩味濃,吉列邊本來已經好香口,小排再經石燒後,牛嘅油脂甘香充滿口腔,好邪惡呀!點埋海鹽,更帶出牛味😛-優選刺身丼 ($248) 🌕🌕🌕🌕🌕有三文魚、油甘魚、八爪魚、甜蝦、帆立貝、赤貝、北寄貝、海膽、三文魚籽!刺身新鮮不在話下,當中不得不讚三文魚同埋八爪魚,前者厚切肥美,後者多肉彈牙,海膽同三文魚籽亦鮮甜無比,ichiban嘅呢!- 牛油果軟殻蟹卷 ($88) 🌕🌕🌕🌕🌕另外亦點左一款人氣卷物,一口size啱啱好可以一啖食哂,唔怕食到甩甩漏漏。牛油果嘅清新中和左炸軟殼蟹嘅油膩,好適合媽咪食👍🏻-平時好少機會同媽咪二人食飯,今次見佢食得咁開心,愛麗絲都好滿足🥰🥰

石燒吉列霜降牛小排 ($158) 🌕🌕🌕🌕🌑

優選刺身丼 ($248) 🌕🌕🌕🌕🌕

牛油果軟殻蟹卷 ($88) 🌕🌕🌕🌕🌕

2019-12-14
  • 優選刺身丼
2019-12-20 65 浏览
平時去旺角多數食西餐同打邊爐,人多又嘈雜,最近發現銀城廣場上面新開左間「日本野」,人少啲同朋友食飯傾計可以慢慢坐,仲有卡位同VIP房可以坐得舒服啲。餐牌上選擇也很多,有日式小食、大阪燒、刺身、壽司、石燒牛及丼飯等。我和友人點選了嚴選五品刺身、雜錦壽司拼盤、炭燒粟米及石燒霜降牛小排,來一頓豐富的聖誕前大餐。五品刺身有三文魚、油甘魚、八爪魚、甜蝦及北寄貝,很新鮮,剛好每款每人一片。雜錦壽司也不錯,最緊要係魚生夠新鮮。炭燒粟米很鮮甜,而石燒牛更是必食之選,美國Prime牛小排肉質鮮嫩多汁,以小石爐自己慢慢燒,要幾熟都可以自己控制!最後,甜品我選了水信玄餅,水晶啫喱內有粉紅花花,配上黑糖蜜汁享用,飯後甜品推介。

餐牌上選擇也很多,有日式小食、大阪燒、刺身壽司、石燒牛及丼飯等。我和友人點選了嚴選五品刺身、雜錦壽司拼盤、炭燒粟米及石燒霜降牛小排,來一頓豐富的聖誕前大餐。
嚴選五品刺身

雜錦壽司拼盤

石燒霜降牛小排

嚴選五品刺身
雜錦壽司拼盤
石燒霜降牛小排
2019-12-20 21 浏览
係香港食日本野相信有好多選擇,但要突圍而出一定要有噱頭!而呢一間位於銀城廣場既”日本野”就做到了!我同友人都係俾佢個名字而産生興趣黎到既!又見到網上評價一面倒咁好油甘魚(5件) 108油甘係我最愛既魚生,沒有之一!每次去邊間日本餐廳都必定會嗌既!而呢度係我食過油甘刺身中最大最肥美完全唔腥,入口個聞魚味出哂黎!雖然價錢有點點貴,但值得既!石燒吉列霜降牛小排 158呢一味係我見每一枱人都會嗌!咁我都唔執輸叫埋一份啦。賣相一流又配有4款醬料自由配搭,牛小排燒一陣好啦,5成左右食係最好食!牛肉味濃郁,口感唔算太韌和牛壽喜燒 配 烏冬 188普通係香港食壽喜燒見到都係用普通牛/肥牛,今次睇圖都知道係正野啦!和牛!?碌好耐唔韌,牛味比剛剛既更重。湯底同配料都屬中上水平!總結,去唔到日本食黎”日本野”食都唔會失望而回!

油甘魚(5件) 108
完全唔腥,入口個聞魚味出哂黎!雖然價錢有點點貴,但值得既!

石燒吉列霜降牛小排 158

和牛壽喜燒 配 烏冬 188

總結,去唔到日本食黎”日本野”食都唔會失望而回!
2019-12-17
  • 和牛壽喜燒
2019-12-18 37 浏览
又係開餐找食的時候了,為了個經濟市道能夠上升,一於系旺區找食!今次來一間叫做「日本野」餐廳,真的,佢真的是叫做「日本野」日式餐廳,有壽司,烤肉,刺身等等,合我心意👍位置在旺角地鐵站E 出口,大約行二至三分鐘在商場商業大廈樓上九字樓,食飽之後還可以行下街消化下👍👍⋯⋯這間餐廳好特別,右面系一間西餐廳,而左面是日式餐廳,共用廚房,老細有諗頭,值得比個like.今晚主菜: 先來一個嚴選五款新鲜刺身:三文魚,甜蝦,油甘魚,八爪魚 ,北寄貝,鮮,甜味👍⋯⋯價錢合理$188。之後來過:牛油果🥑軟殼蟹卷,有八件,壽司面舖滿木魚碎,牛油果香味,壽司包住軟殼蟹。口感好特別。再加上少少沙律醬油。健康得來又野味。好難形容那刻心情。主角出現啦⋯⋯登登登登:石燒霜降牛小排。附送幾款醬汁,有海鹽,沙律醬,蒜蓉另配上特級醬汁,將牛小排放上🔥大約三十秒,不沾上任何醬,牛的油香留在口腔中,好甘香。另一款🔥法,放少許蒜容一齊🔥⋯⋯又上了另一層感覺,味道又唔同呀😋😋唔夠呀⋯⋯加過三文魚子壽司,大大粒⋯⋯咬落去,「LOK LOK」聲😂最後當然食過出名水信玄餅甜品來完成今晚晚餐!「日本野」真係唔簡單呀⋯⋯😋😋
嚴選五款刺身

最後當然食過出名水信玄餅甜品來完成今晚晚餐!
「日本野」真係唔簡單呀⋯⋯😋😋
  • 刺身拼盤
2019-12-17 36 浏览
日本野朋友話想食日本野,於是去search 下,真的有間餐廳名叫日本野,在旺角,很方便,不如一試!一進去,地方也不錯,冷氣大咗少少姐😂然後叫了石上燒肉定食及魚生丼定食,配雞翼及炒什菜。個牛肉好嫩,魚生丼魚生很多,什菜炒得很出色❤️,面頭放上漂移木魚,好有feel 呀💯另外再加剌身,好新鮮而且又夠肥,so fresh and a lot 😍加埋個軟殻蠏壽司🍣,無得頂仲有個蛋,好 thick 及有正正曼魚!招呼很好👍,價錢也非常合理😋
日本野

一進去,地方也不錯,冷氣大咗少少姐😂

加埋個軟殻蠏壽司🍣,無得頂

仲有個蛋,好 thick 及有正正曼魚!

招呼很好👍,價錢也非常合理😋
2019-12-17 101 浏览
最近因為社會活動而少了去旺角,最近相比起之前算是和平了一點,終於有機會可以去了。就在人港密集的西洋菜南街,那兒的銀城廣場開了一間「日本野」,的確是日本餐廳無誤哈哈。這裡的食物款式並不多,晚餐來說大致上都是丼飯和定食,比較特別的有一份自選丼飯,刺身種類繁多。首先點的是飲品,不嗜酒,所以點了一渣雜果賓治,原來正宗的雜果賓治是粉紅色的,很大渣呢,果汁味濃厚,並且不會太酸,甜甜的。一般的雜果賓治都好似只有死甜的味道,能感覺到這裡的真的用鮮果弄出來。男朋友點了一碗自選丼飯,食材有三文魚、海膽、油甘魚和吞拿魚腩蓉,數種食材都十分新鮮!很久沒吃過丼飯,這裡的弄得很不錯呀,尤其是吞拿魚腩蓉和帶有一點日本醋味的飯混合在一起也很適合。接著點了這裡最有名的石燒吉列霜降牛小排,看樣子真的不得了呀,牛肉的條紋很明顯,側邊是脆炸的外皮。用小爐燒一會,便成了熟牛肉,經過大火燒後,牛肉口感有點煙韌,喜歡軟身的人可能就會感到一般。霜降牛小排連同脆炸的外皮也不會很油膩,反而是一種享受,從前的人已想到吉到牛這種食物嗎?真覺得日本人發明這種食物很神奇。厚燒鰻魚玉子是自選丼飯追加的小食,玉子的厚度確實很足夠,還有大量的木魚和飛

自選丼飯

石燒吉列霜降牛小排

厚燒鰻魚玉子是自選丼飯追加的小食,玉子的厚度確實很足夠,還有大量的木魚和飛魚籽在表面,令口感更加豐富。玉子又厚又甜,蛋味香濃。玉子裡面有一小件鰻魚,鰻魚的味道不算很濃郁,不過和玉子是一個很新鮮的組合。
厚切鰻魚玉子

很少地方有水信玄餅這種甜品提供,這裡竟然有呢
味道方面其實沒什麼特別,普通的一個啫喱,不過裡面有一顆櫻花,可以打卡呀。水信玄餅伴以黃豆粉和黑蜜醬,甜味足夠。
水信玄餅

最後點的是焦糖燉蛋,這個真的不知怎麼說了,焦糖味還是有的,焦糖太硬了😅敲不碎⋯裡面的蛋味都算濃郁,不過口感有點過於結實。
焦糖燉蛋
2019-12-14
自選丼飯
石燒吉列霜降牛小排
厚切鰻魚玉子
2019-12-17 27 浏览
今次經朋友嘅介紹黎到旺角呢一間叫做日本野嘅餐廳食日本菜,今次小編同女朋友order左一份石燒霜降牛小排定食,牛肉10分新鮮,同時亦都可以比我地自由去選擇牛肉嘅生熟程度,另外小編同女朋友亦都order左一份魚生飯,魚生有三文魚、油金魚、海膽,同埋吞拿魚腩蓉,魚生10分新鮮,份量亦都10分足夠,建議鍾意食魚生飯嘅朋友一定要試。飲品方面,小編同女朋友選擇咗特飲「波斯貓」,呢間日本餐廳調製得相當好,大家嚟旺角行街嘅時候不妨試一試啦。
  • 厚燒鰻魚玉子
  • 刺身拼盤