2018-08-06 28 浏览
在香港的拉麵店,幾乎每區都有,要找尋出色的,就要到銅鑼灣/大坑,因為那是拉麵於香港發蹟的起點,更有一條叫拉麵街的英雄地。米芝連也深明這點,一間一星,一間推介,都在銅鑼灣。在進入高潮之前,容我先把推介吃一吃,是夜是拉麵jo之夜。美好的東西總是要排隊,尤其是拉麵,拉麵jo的等候時間不長,大約5分鐘左右就有位置了。點餐紙比以往多了些選擇,沾麵,小食都有。而且還有英文版。蒜油豚骨我只嘗了一口(畢竟不是我點的),蒜蓉味道濃郁,麵條基本隨便拿一些就充滿蒜香,不用特意喝湯。我點的是特製沾麵,材料豐富但沒有辣醬那種,沾汁味道最原始。先吃一口麵條,是特大號的版本,試了一條,麵條非常煙韌有嚼勁。沾汁則分開上,約5分鐘後,我拍到了大合照之後我才起筷。沾汁明顯遷就港人口味,底味濃郁卻不會很咸很稠,還帶點鮮味跟微辣,麵條掛起湯來味道是剛剛好。汁底有筍跟椰菜,口感味道也合格。配料我比較欣賞叉燒,肥瘦相間的五花腩沒有燒炙過,肥瘦比例大約5:5比,入口非常軟稔易咬,一咬即化,即使瘦肉部分也是,值得一讚。而且份量也很足,足足有三塊!蛋只有半顆,流心程度還好,主要醃漬的味道在蛋黃處,但有點略為過濃了。另外點了牛舌,不過不

米芝連也深明這點,一間一星,一間推介,都在銅鑼灣。

在進入高潮之前,容我先把推介吃一吃,是夜是拉麵jo之夜。

點餐紙比以往多了些選擇,沾麵,小食都有。而且還有英文版。

我點的是特製沾麵,材料豐富但沒有辣醬那種,沾汁味道最原始。

另外點了牛舌,不過不失,非常煙韌彈牙,但調味就略微不足。

炒野菜我是大讚的,因為一般拉麵店都沒有,對於膳食纖維攝取不足的我非常不幸,幸好這裡有!
题外话/补充资料: 值得一提,男店員態度很好,有一位男性更是奇佳,照顧非常周到,原來是位日本人!
2018-08-06 31 浏览
本人身為一個拉麵控,每一次食完每一碗好拉麵之後,對拉麵既要求就自不然會提高(食過好野翻唔到轉頭)。今次就黎到呢間係銅鑼灣拎左好多年既米芝蓮推介既拉麵店!點解咁遲先介紹呢?因為拎米芝蓮又未必係岩自己口味既,所以今次就試下佢龍定鳯啦!落單紙 一目了然餐牌 見到圖就急不及待想試啦!睇黎遲多幾年,就唔夠位放開放式睇到師傅做拉麵 感覺好好咁我同友人就嗌左一碗麵豉拉麵(粗麵)同一碗沾麵(粗沾麵)+ 葱花牛舌嗌完之後 店員好貼心咁比左張沾麵食法比我地(幾有心思 畫風又正,想拎翻張翻屋企!)講咁耐 終於入正題 麵豉拉麵(粗麵)+ 半熟蛋 $89+$15湯底麵豉味濃厚 唔咸 令人想一飲再飲拉麵滲哂湯味 彈牙又有口感配料無得輸 葱 芝麻 筍 栗米 仲有少量肉碎 令湯底更有質感!叉燒嫩紅 燒得岩岩好 讚!仲有另加既半熟蛋 蛋味重 不錯不錯沾麵(粗麵)$88佢有得簡熱麵同凍麵 咁友人就嗌左熱湯底濃郁魚味 掛麵上去 一下就充滿哂魚香味 根本食不停口!。叉燒仲好大件,仲有2條添!葱花牛舌 $68見到一樣呢到先有既小食 本身有d嚇親 要$68一碟,不過試完就知道 值回票價!每塊都一口size 有咬口又好食 個人加左

落單紙 一目了然

餐牌 見到圖就急不及待想試啦!

睇黎遲多幾年,就唔夠位放

開放式睇到師傅做拉麵 感覺好好

講咁耐 終於入正題
麵豉拉麵(粗麵)+ 半熟蛋 $89+$15
湯底麵豉味濃厚 唔咸 令人想一飲再飲
拉麵滲哂湯味 彈牙又有口感
叉燒嫩紅 燒得岩岩好 讚!
仲有另加既半熟蛋 蛋味重 不錯不錯

沾麵(粗麵)$88
佢有得簡熱麵同凍麵 咁友人就嗌左熱

葱花牛舌 $68
見到一樣呢到先有既小食 本身有d嚇親 要$68一碟,不過試完就知道 值回票價!每塊都一口size 有咬口又好食 個人加左好多檸檬汁 正!

總結,擁有咁多年既米芝蓮既推薦係實至名歸 仲要我唔係嗌佢地既招牌豚骨拉麵 下次試完再同大家分享!真心誠意推薦 拉麵Jo
2018-08-02
  • 味噌拉麵
  • 日本半熟蛋
  • 沾麵
  • 葱花牛舌
2018-08-05 21 浏览
距離銅鑼灣大型商場遠少少都有間質素唔錯嘅拉麵🍜係間小店嚟㗎,就係拉麵Jo! 平日我想去食都要排隊小店淨係可以玩啊好約20人左右!因為係小店,所以坐喺度食就有少少壓迫啲拉麵都有幾多款式選擇,有豚骨拉麵,辛辣味拉麵,麵豉拉麵⋯⋯除咗拉麵,小食當然唔少得!除咗餃子外,仲有炸雞,牛舌,八爪魚丸😝😝除咗Menu上嘅拉麵同小食,仲有一啲期間限定嘅拉麵選擇或者係特色小食第一次來到時當然一定會食豚骨拉麵🍜面嘅份量都適中,豚肉都唔算太肥,湯底都幾濃郁仲要碟燒牛舌,賣相都唔錯,不過就覺得牛舌有點兒硬,可能係本身嘅質量問題!下次都可以再同朋友嚟試其他拉麵
2018-08-02
2018-08-04 23 浏览
同朋友講起約食飯..天時暑熱都唔太想食飯,不如..沾麵?!Openrice 一下原來銅鑼灣有間「隱世」拉麵店,有朋友想食既拉麵,同時又有我想食既沾麵~一次滿足兩個願望之所以比我叫「隱世」,因為路痴既我真係好少過黎呢邊食野,明明都係銅鑼灣,但係一偏離左地鐵站,好似就唔會比人(or just me?🤣)發現從店外看店內的裝潢令我想起日本..期間限定係一個magic word唔使多諗即刻叫左,平日沾麵會用鰹魚作湯汁 香氣相對較濃,亦快有膩的感覺,味噌相對清新,湯底加入生洋蔥增加了湯汁的香味配料只有簡單數樣,最愛味付玉子,十分入味有圖示講解食法友人點的拉麵🍜章魚🐙小丸子,上面滿鋪鰹魚碎小丸子的size比一般吃到的略少,也沒什麼餡唯獨外皮脆口,做到外脆內軟的口感,也不像平日吃到的那麼油膩,算是一解想吃章魚燒的思緒吧牛舌十分惹味,平時蔥花多作裝飾,但呢度既蔥花與牛舌一起煮,熟左的蔥令我唔抗拒全部照食啖啖桃既桃汁 係我既最愛同場加影:正當我地比完錢諗住走既時候,疑似日本口音既侍應哥哥同我地講,可以憑收據去附近一間甜品店度食一樣野有甜品送咁正?呢個係我fd叫的,偷食左兩啖,奶味好多好濃 ,紅豆蓉清甜得
同朋友講起約食飯..天時暑熱都唔太想食飯,不如..沾麵?!

從店外看店內的裝潢令我想起日本..

期間限定係一個magic word

配料只有簡單數樣,最愛味付玉子,十分入味

有圖示講解食法

友人點的拉麵🍜

章魚🐙小丸子,上面滿鋪鰹魚碎
小丸子的size比一般吃到的略少,也沒什麼餡

啖啖桃既桃汁 係我既最愛

同場加影:正當我地比完錢諗住走既時候,
甜品送咁正?

呢個係我fd叫的,偷食左兩啖,奶味好多好濃 ,紅豆蓉清甜得黎唔係甜到膩,真係好吸引
可惜我趕著走 外賣左件抹茶卷比屋企人,冇影到相🙈

多得朋友帶路先發現原來呢邊有唔少食店
仲有間咁正既甜品店,下次一定要專登過黎食
  • 溏心蛋
2018-08-03 52 浏览
嚮南華會打完波,之後鳥獸散,剩低我同老死兩個行番落去。老死話去食碗麵醫下肚先。嚟開呢頭,緊係食呢間啦。呢間麵店雖然細細間,但係就似足日本嗰啲格局。揀嘢食都係自己落食劃紙仔。咪以為紙仔只有中、日文,其實連英文都有,方便呢區的洋人來食麵點嘢食。我哋點咗:豚骨拉麵 $82特製沾麵 (熱) $104餃子 (5隻) $42炸八爪魚丸 (5粒) $48可樂 $10 X 2呢度都幾窩心,專登整咗張卡通版食沾麵的方法。不過呢勻就無英文版喇。坐呢度有個好處,就係可以睇住師傅點樣煮麵,點樣切叉燒。我仲見到佢點樣將隻溏心蛋分成兩半,原來佢係用一條線去界開隻蛋,神乎其技!好!開餐!豚骨拉麵湯底好正,係濃豬骨,又唔肥膩。叉燒入口即溶。筍絲、昆布絲都係食拉麵的必備配菜。麵質係較幼的一種,口感一流。炸八爪魚丸,熱透心,食得出有八爪魚粒,木魚絲亦很香。煎餃子就皮薄餡多,外皮煎得好脆。特製沾麵 (熱)三片肥叉燒雖然極邪惡,但係,老死又點會怕。佢仲好專心咁食個沾麵。佢個評語係: 個湯好濃,味道重,咪以為好似睇起嚟好肥,其實將啲麵沾上去,味道、口感就啱啱好。我見到佢咁專注去食一碗麵就知道佢會麵係好好食。而我嗰碗當然唔輸蝕,

嚟開呢頭,緊係食呢間啦。

呢間麵店雖然細細間,但係就似足日本嗰啲格局。

揀嘢食都係自己落食劃紙仔。

我哋點咗:
豚骨拉麵 $82
特製沾麵 (熱) $104
餃子 (5隻) $42
炸八爪魚丸 (5粒) $48
可樂 $10 X 2

好!開餐!

豚骨拉麵
湯底好正,係濃豬骨,又唔肥膩。

叉燒入口即溶。

筍絲、昆布絲都係食拉麵的必備配菜。

麵質係較幼的一種,口感一流。

炸八爪魚丸,熱透心,食得出有八爪魚粒,木魚絲亦很香。

煎餃子就皮薄餡多,外皮煎得好脆。

特製沾麵 (熱)

我見到佢咁專注去食一碗麵就知道佢會麵係好好食。
而我嗰碗當然唔輸蝕,我用行動證明了一切,食到見碗底。
2018-08-03 14 浏览
好一陣子沒吃拉麵喇!今晚跟友人相約銅鑼灣飯聚一於試下人氣的Ramen Jo。店子擺放著一張張木桌子、可從玻璃窗看到師傅製作拉麵。豚骨拉麵 $82 以豚骨熬製的奶白色湯底好濃、喜歡它麵條較幼身、叉燒軟腍、夾著䓤一起吃很美味呢!另外還加了紫菜和蛋、煮得剛好的流心蛋😍友人的醬油豚骨拉麵 $85色澤較深、湯底更濃、味道不錯。蔥花牛舌 $68 切得較薄有咬口、不過個人較喜歡厚身爽滑那種。炒野菜$38份量挺多的、夠兩個人吃。整體拉麵味道不錯、不過店子冷氣不足、吃得我們汗流浹背。。忍不住到了隔壁嘆日本抺茶雪糕🍦減肥計劃明天才開始吧😝

友人的醬油豚骨拉麵 $85色澤較深、湯底更濃、味道不錯。

炒野菜$38份量挺多的、夠兩個人吃。

2018-08-03 29 浏览
餐牌跟一位拉麵發燒友山長水遠黎到銅鑼灣食,令人喜出望外,值回票價!拉麵jo既叉燒帶比我好大既驚喜!試過甘多間既叉燒帶吾到一試難忘既感覺比我,呢家唯一令我想追加叉燒既拉麵店。辣味沾麵$93叉燒偏瘦,系邊位有薄薄一層肥膏,食落入口即溶,肥而不膩,帶點天然油脂更香口,口感更柔軟,怕油膩既人士都好岩食。自家製既辣醬將湯昇華,麻而不辣,湯底香濃不油,麵質彈牙,食完吾口渴!幼麵豚骨$82湯底稠密順滑,好似飲緊豬骨裡既精華,充滿骨髓芳香,唯獨是稍油。幼麵軟硬適中,有咬口。流心蛋追加多半隻$15,半生熟恰到好處,而且入味。自家製餃子$42/5隻圓身脹卜卜既餃子,皮薄香脆,野菜比肉多,但幾多汁,鮮甜。蔥花牛肉$68食落似牛肉,但肉質較爽偏油,但加入檸檬就好清新,兩種層次,黑椒味過癮!員工系日本人,講廣東話夾帶日本口音口吻,幾可愛而且又好nice!
餐牌

辣味沾麵$93

幼麵豚骨$82

自家製餃子$42/5隻
圓身脹卜卜既餃子,皮薄香脆,野菜比肉多,但幾多汁,鮮甜。

蔥花牛肉$68

2018-07-23
  • 日本半熟蛋
  • 辣味拉麵
2018-08-01 22 浏览
朋友介紹話呢間拉麵係米芝連攞獎嘅餐廳,咁就放工同另一半去食,睇下係咪真係咁好味。可供選擇嘅麵款不多,但貴精不貴多嘛。小食都有幾款揀下。有餐牌有圖睇下d拉麵同沾麵係點嘅樣同埋有咩配料,非常好。咁因為我地叫左個沾麵,所以店員就俾左張沾麵食法俾我地參考下。我地就叫左碗豬骨拉麵,咁我地加左$15多一隻半熟蛋。湯底味道不太濃烈,麵嘅粗幼度係適中,總括黎講係唔錯嘅。我地亦都叫左3隻餃子,咁餃子皮都幾薄,肉質都幾新鮮。特濃沾麵之後黎啦,咁個麵先黎到,之後個湯送上。湯嘅味道聞落好香。而麵條嘅粗幼度係比較粗身d。個人認為幼番d就較好,等d湯可以更加索落d麵身。但整體都幾好食。葱花牛舌係值得叫嘅小食,因為牛舌好腍。
可供選擇嘅麵款不多,但貴精不貴多嘛。

小食都有幾款揀下。

有餐牌有圖睇下d拉麵同沾麵係點嘅樣同埋有咩配料,非常好。

我地就叫左碗豬骨拉麵,咁我地加左$15多一隻半熟蛋。
湯底味道不太濃烈,麵嘅粗幼度係適中,總括黎講係唔錯嘅。

我地亦都叫左3隻餃子,咁餃子皮都幾薄,肉質都幾新鮮。

但整體都幾好食。

葱花牛舌係值得叫嘅小食,因為牛舌好腍。
2018-07-31 32 浏览
昨晚和老公從日本返港,去了十天日本,回到香港後我們仍在回味日本的風景和美食,所以今天我們當自己還身處日本,先去吃拉麵,再去吃日本甜品🤗公司附近的拉麵Jo連續幾年獲得米芝蓮推介,老闆是日本人,無論店內裝潢還是食物味道,都充滿日本風味。我最喜歡的是灸燒麵豉沾麵(冷麵)。通常拉麵店都建議客人吃沾麵的話最好是選冷麵,因為沾麵煮熟後會過冷河,令麵條口感彈牙有嚼勁,而且保留麵條的原味。如果吃熱麵,然後再沾熱湯,口感就差一點了。我另外再加$15追加兩塊叉燒,跟沾麵的叉燒是冷上,但只要浸一浸熱呼呼的麵豉湯,脂肪遇熱,油脂慢慢融於口中,十分甘香,肉質軟腍,所以一定要追加叉燒!湯頭方面,沾麵的湯頭普遍都是偏濃味的,這個湯頭用了信州味噌和北海道白味噌,白味噌提供甜味,中和赤味噌的鹹度。湯頭也有點微辣。湯中有筍、洋蔥和肉末,材料都煮得入味。老公很保守,吃不慣沾麵,他都是吃拉麵的,而且只吃粗麵,所以選擇不多,只好選麵豉拉麵(粗麵)。不過拉麵用的粗麵一定不是沾麵的粗度,是介乎幼麵與沾麵之間。湯頭味濃,麵質煙韌爽口,也有兩大片叉燒,老公表示很滿意。我們還另加了煎餃子和炸章魚丸子,這裡的煎餃比我們昨天在道頓崛一間拉麵

湯頭味濃,麵質煙韌爽口,也有兩大片叉燒,老公表示很滿意。

我們還另加了煎餃子和炸章魚丸子,這裡的煎餃比我們昨天在道頓崛一間拉麵店吃到的好吃,皮脆,餡料飽滿。

章魚丸子味道不錯,如果章魚再大顆一點就好了😂

2018-07-30
  • 餃子
  • 灸燒麵豉沾麵
2018-07-31 31 浏览
今日係鍋鑼灣見完客之後,就同同事去左米芝蓮推介過拉麵Jo食個quick dinner。店鋪有十多個座位,以吧枱為主,每個座位都可以睇到師父即席預備拉麵。同事點左豚骨拉麵 - 拉麵採用幼麵,麵質偏軟,多左份細緻感。豬骨湯底濃郁甘醇,好順口,唔會死鹹、唔會口渴,叉燒肥瘦適中,係用日本醬油把豬腩肉醃製達五小時,肉質嫩滑,口感豐富但又唔會太韌。溏心蛋係以佢們店的叉燒濃汁將日本廣島雞蛋浸煮成半熟,食落軟香、濃郁。配料豐富有竹筍、木耳、椰菜、青蔥同芝麻。鐘意食沾麵的我就order左佢地的期間限定 - 名古屋辛味沾麵 -單睇湯面果層濃郁的紅已經覺得好夠味。麵條有紮實度,沾湯力不俗,每啖都沾滿湯底。辣肉碎把辣肉碎起畫龍點睛之效,把辣味提升至另一層次,香辣唔嗆喉,辣香滿溢,非常過癮。

2018-07-31 24 浏览
今日拉麵癮發作,所以放工之後就過左鍋鑼灣間拉麵Jo過一過口癮。可能時間尚早,等候時間唔算長。入座之後就order左佢地的期間限定 - 名古屋辛味沾麵 -沾湯係用石頭鍋上, 可以保持熱度。沾麵的麵條份量十足,較拉麵粗身, 可以掛更多的湯, 口感彈牙,沾湯好濃郁夠味,辣得黎唔會太嗆喉,d麵沾上湯汁好入味。溏心蛋係以佢們店的叉燒濃汁將日本廣島雞蛋浸煮成半熟,食落軟香、濃郁。叉燒肥瘦適中,嫩滑唔痴牙。另外叫左個白桃汁,唔會太甜,有d果肉,幾好味。

另外叫左個白桃汁,唔會太甜,有d果肉,幾好味。
2018-07-30 39 浏览
🚩香港搵食 • 食在#銅鑼灣 🔍🍃🍃🍃🍃🍃🍃🍃🍃🍃🍃🍃🍃🍃🍃👉🏻 醬油豚骨拉麵 $85今次介紹嘅係一間米芝蓮級嘅拉麵店😇幼麵條滑溜 而且彈牙有咬口 叉燒軟腍而且好入味!! 🤤🤤醬油湯底非常濃厚 豚骨味香濃 掛湯能力不錯喔😌.📮Follow us @foodkisshk on Instagram for more fabulous #foodpics 🎏.🌈✨🌈✨🌈✨🌈✨🌈✨🌈✨🌈✨🌈✨🌈✨📝【拉麵Jo · 銅鑼灣】@ramenjo📍店舖地址:銅鑼灣加路連山道3號地舖🕰營業時間:Mon - Fri || 1200 - 1430 1800 - 2200Sat - Sun || 1120 - 2200🔖#foodkiss銅鑼灣 #foodkiss日式 #foodkiss拉麵🌈✨🌈✨🌈✨🌈✨🌈✨🌈✨🌈✨🌈✨🌈✨
🚩香港搵食 • 食在#銅鑼灣 🔍

🕰營業時間:
Sat - Sun || 1120 - 2200
🌈✨🌈✨🌈✨🌈✨🌈✨🌈✨🌈✨🌈✨🌈✨
2018-07-30 30 浏览
受友人邀約,一齊去試呢間米芝蓮拉麵。搵店鋪說難不難,但畢竟不在大街,花了一點時間才找到。呢度叫拉麵好處係不同湯底會配不同粗度的拉麵,我當然揀左幼麵,拉麵軟硬適中湯底亦夠濃;牛舌香料味道好香,亦好有咬口及質感,唔錯。
湯底亦夠濃;
牛舌香料味道好香,亦好有咬口及質感,唔錯。
隔左一排無食拉麵,拉麵癮又發作🤷🏻‍♀️ 所以想搵間有質素既拉麵試😁 咁岩見唔少人推介呢間拉麵Jo,仲連續喺14至18年獲得米芝連推介,好有信心保證咁呀💁🏻‍♀️,真係要試個究竟🤤首先foodpigss🐷🐷食左呢碗蒜油豚骨拉麵($85)麵條方面,係用左幼麵,軟硬度適中;湯底方面,就加左日本黑蒜油,令成碗麵聞落好香;叉燒方面,可以講係食過最好食既拉麵叉燒,事關佢唔會過肥或過瘦,惹味十分,絕無誇大成份。另外呢碗醬油豚骨拉麵($85)麵條方面,同樣都係用左幼麵,軟硬度適中;湯底方面,就加左千葉縣產醬油,令味道更濃厚;叉燒方面,同上一碗一樣出色。當然仲有食拉麵必備既日本半熟蛋($15)蛋黃呈溏心,好滑,好好味!不得不提,店內有蒜提供,用夾夾碎再加落麵超正。由於🐷🐷太愛蒜,所以夾左兩粒😋 小食方面,🐷🐷就食左葱花牛舌($68)估唔到有成最少十幾片😍,薄得黎好彈牙,十分有口感,吱埋檸檬汁一流😛飲品方面,呢支日本橙汁($22)個人認為無咩特別🤭,可能因為橙汁都係咁上下味,下次都係飲日本汽水好了

首先foodpigss🐷🐷食左呢碗蒜油豚骨拉麵($85)

麵條方面,係用左幼麵,軟硬度適中;
湯底方面,就加左日本黑蒜油,令成碗麵聞落好香;

另外呢碗醬油豚骨拉麵($85)

麵條方面,同樣都係用左幼麵,軟硬度適中;
湯底方面,就加左千葉縣產醬油,令味道更濃厚;
叉燒方面,同上一碗一樣出色。

當然仲有食拉麵必備既日本半熟蛋($15)

蛋黃呈溏心,好滑,好好味!

不得不提,店內有蒜提供,用夾夾碎再加落麵超正。

由於🐷🐷太愛蒜,所以夾左兩粒😋

小食方面,🐷🐷就食左葱花牛舌($68)

飲品方面,呢支日本橙汁($22)

2018-07-23
  • 葱花牛舌
2018-07-07 142 浏览
第二次來到拉麵Jo , 佢位處銅鑼灣但離最旺嘅電車路有些距離,這種旺中帶靜嘅氛圍正合我意。店長是日本人,很有禮貌,記憶力很好,估唔到佢竟然記得相隔兩月再去的我。裝修格局是正宗日本拉麵店,中間有拉麵師傅,食客圍座於三面吧枱,可以清楚見到拉麵及美味叉燒的製作過程日本傳統總有其間限定食品,今期是火炙燒味增沾麵,濃厚滾燙嘅沾麵汁將粗粗嘅拉麵包裹得完美,叉燒厚度恰到好處,即叫即切,肉汁保存良好。另外友人品嚐了蒜油豚骨幼麵豚骨湯底是正宗的日本湯口味,濃厚香醇。一口拉麵,一口厚切叉燒丼,非常滿足。薄切牛舌,非常香口,雖然薄切但仍有濃濃嘅牛味👍🏻👍🏻兩次進餐都沒有令我失望,果然是米芝蓮推介

炙焼麵士沾麵

蒜油豚骨幼麵

一口拉麵,一口厚切叉燒丼,非常滿足。
細叉燒丼

薄切牛舌,非常香口,雖然薄切但仍有濃濃嘅牛味👍🏻👍🏻

兩次進餐都沒有令我失望,果然是米芝蓮推介

炙焼麵士沾麵
蒜油豚骨幼麵