2018-10-03 37 浏览
去拉麵舖頭必填的拉麵紙一見到沾麵係毫不猶豫地會選擇的,係我喜歡的粗沾麵我同朋友分別選擇了特製辣味同同特製拉麵。每碗都有三大塊叉燒,兩塊紫菜同半隻蛋。沾麵湯入面仲有不少既荀佢既叉燒咬落去好軟綿綿,油脂分佈好好令佢浸落湯度吸哂d湯汁舖頭好貼心地有埋卡通教大家點食,相信而家沾麵係香港越黎越popular,我諗大家已經變左expert la!場上面貼住一d期間限定既拉麵,見到有人哪左冷麵,非常吸引另外,仲叫左燒牛舌,本身以為係厚厚地果隻,點知原來薄薄地都可以好爽口架下次試下其他小食先!
去拉麵舖頭必填的拉麵紙

一見到沾麵係毫不猶豫地會選擇的,係我喜歡的粗沾麵

我同朋友分別選擇了特製辣味同同特製拉麵。

每碗都有三大塊叉燒,兩塊紫菜同半隻蛋。
沾麵湯入面仲有不少既荀

佢既叉燒咬落去好軟綿綿,油脂分佈好好令佢浸落湯度吸哂d湯汁

場上面貼住一d期間限定既拉麵,見到有人哪左冷麵,非常吸引

下次試下其他小食先!
2018-10-01 39 浏览
今日帶朋友去左呢間米芝蓮推介拉麵店, 其實我就唔係第一次去, 因為真心好食, 所以就帶左朋友去試。 入到去就見到牆身掛住呢啲獎, 可以見到呢間店已經連續幾年獲得米芝蓮推介。 拉麵店嚟講, 佢嘅款式都算叫多, 大概有豚骨, 辣味豚骨, 蒜油豚骨麵豉湯底, 咁有沾麵同拉麵分, 仲有飯款同一啲小食同飲品選擇。 另外, 每期都會有款期間限定。 我個人比較喜歡呢度嘅沾麵, 所以我就叫咗"沾麵", 咁佢其實係木魚豚骨湯底嚟。 我鍾意呢度嘅粗麵係因為佢夠彈牙煙韌, 掛湯能力一流, 最怕麵淡繆繆無咩味。 個叉燒係兩塊厚切, 鹹鹹地咁都幾好味的, 同埋肉都唔會過硬又無過軟, 好適中。 湯頭真係超級濃, 每次去都保持水準, 上嚟嘅時候溫度都好夠熱, 足夠維持你食曬碗麵。 不過我都建議上菜後盡快食, 畢竟無得加熱, 擺太耐都係會涼。 咁沾麵湯底係會比拉麵湯底濃同重味, 所謂食完麵要飲湯, 就可以叫店方加湯, 咁加完嘅湯就會比原先稀少少同淡味啲啲, 比較適合就咁飲。 我仲叫多左個炸餃子, 煎得微金黃, 個皮少脆, 餡料都好多, 不錯。

榮獲好幾年米芝連推介的拉麵Jo,的確是長期滿座的人氣拉麵店,店面小小的,的卻很喜歡。這天這個位置可以看要師傅煮麵,認真工作的男人特別好看。以拉麵店計,這裡麵的款式和小食種類已經不算少。富士山頂可樂 $25這款可樂是我每次見到也會買/或點的,其實它只要一點點像可樂,但味道很特別。這次一心想試這個期間限定。北海道炙燒麵豉沾麵 $96拉麵為極粗麵,可選熱麵或冷麵,有一片叉燒、小荳苗、鳴門卷和半份日本半熟蛋,沾麵湯底為炙燒麵豉湯底,加入了豚肉碎、洋蔥、魚干粉等。這款沾麵湯味道是偏濃郁偏重口味的,但又不致於很鹹,麵豉味很重很香。麵的質地煙韌有咬感,掛湯力十足。特製沾麵 $106拉麵為極粗麵,可選熱麵或冷麵,有3片叉燒、半份日本半熟蛋和紫菜,沾麵湯底為濃厚木魚豚骨湯,再加入了椰菜、玉蔥、京蔥、干荀、木魚粉。湯料聞起來很香,味道很濃,入口啖啖魚鮮味混豚骨味,湯料均勻地掛在粗麵上,味道很好,不會過於濃味。不用擔心不知道怎樣吃沾麵,這裡會清晰的圖文並茂的教學。這些辣菜也是很好味的呢。炸八爪魚丸 $50單純是突然想吃所以點,就是普通的八爪魚丸,不過算是炸到外脆內軟,八爪魚粒不算小顆,粉漿也沒有太糊。炸蟹肉

這天這個位置可以看要師傅煮麵,認真工作的男人特別好看。

以拉麵店計,這裡麵的款式和小食種類已經不算少。

富士山頂可樂 $25

這次一心想試這個期間限定。

北海道炙燒麵豉沾麵 $96

特製沾麵 $106

不用擔心不知道怎樣吃沾麵,這裡會清晰的圖文並茂的教學。

這些辣菜也是很好味的呢。

炸八爪魚丸 $50

炸蟹肉忌廉餅 $28
又一樣純粹過好癮的小食,炸漿不算太厚,內裡的忌廉很香軟很滑,蟹肉的量和蟹味不算明顯。

這裡的麵是會讓人想起的,我相信我還是會再來的。
2018-09-23 41 浏览
我對食拉麵等同家常便飯,因為我都會因為熱潮而去排拉麵。今日喺銅鑼灣放左工,經過一間細細地嘅拉麵店,就決定入去試下。呢間唔係連鎖式嘅拉麵店,裝潢傳統日本風,燈光較暗,連店員都係日本人,可以暫時滿足我想去日本嘅渴望!點餐方式都係自己圈,自己剔,好方便!我就叫左麵豉粗麵,加日本半熟蛋同埋竹筍!兩個都係最愛!飲品我就叫左白桃汁。半熟蛋,蛋白軟滑,半熟嘅蛋黃流出,超正!而竹筍亦都好爽口,同拉麵一齊夾落口,簡直係絕配。佢個湯底都好入味,飲落唔會太咸,當然亦超鍾意拉麵嘅粗度岩岩好掛到湯汁。我最滿意係佢個拉麵,軟硬度適中,夠煙韌,好有口感!拉麵嘅配料亦都好足料,有粟米、海帶,再加兩舊超大嘅叉燒!叉燒唔太肥,啱晒我呢啲減緊肥嘅女士,正!呢個白桃汁真係值得一試,因為飲落口口真係淡淡果肉,冇呃你!餐廳仲推出期間限定,成日都會轉口味,俾到客人新意,值得一讚。食完超滿足!我決定下次再帶朋友嚟試其他湯底,店員仲超級Nice,服務態度有禮,如果你係拉麵迷都一定要黎試下!

呢個白桃汁真係值得一試,因為飲落口口真係淡淡果肉,冇呃你!

2018-09-20 27 浏览
係銅鑼灣行完街都成8點幾諗住去拉麵JO搏下唔洗排隊點知8:30去到都要排第3張見算係比平時6, 7點少人好多, 都照等咗15分鐘先入座排住隊已經可以睇定食咩除咗拉緬, 仲有沾麵, 叉燒飯同小食等多選擇天氣太熱, 我要咗個黑豚涮涮冷麵同manu張圖有95%似, 呢點有加分!湯汁夠凍又酸酸地令胃口大開d麵唔知係唔係冰鎮過, 非常Q彈彈牙另外青瓜/蕃茄/蔥花都係爽口配料配麵一齊食口感清新我加咗海草, 令味道更鮮流心溫泉蛋口感綿綿, 非常出色豚肉反而好似變咗配角😂overall 嚟講都好好味 呢個冷麵係期間限定, 唔知幾時會無呢友人order蒜油拉麵我坐隔離都聞到好香佢鐘意食重口味, 覺得味道剛好, 差唔多連湯都飲晒餃子不過不失略嫌個底煎得唔夠香脆啫!整體食物都好讚, 個位日本男侍應好有禮貌係。。。坐得迫咗d囉
係銅鑼灣行完街都成8點幾
諗住去拉麵JO搏下唔洗排隊
點知8:30去到都要排第3張
見算係比平時6, 7點少人好多, 都照等咗15分鐘先入座

排住隊已經可以睇定食咩
除咗拉緬, 仲有沾麵, 叉燒飯同小食等
多選擇

天氣太熱, 我要咗個黑豚涮涮冷麵
同manu張圖有95%似, 呢點有加分!

湯汁夠凍又酸酸地令胃口大開

d麵唔知係唔係冰鎮過, 非常Q彈彈牙
另外青瓜/蕃茄/蔥花都係爽口配料
配麵一齊食口感清新

我加咗海草, 令味道更鮮

流心溫泉蛋口感綿綿, 非常出色
豚肉反而好似變咗配角😂

overall 嚟講都好好味
呢個冷麵係期間限定, 唔知幾時會無呢

友人order蒜油拉麵
我坐隔離都聞到好香
佢鐘意食重口味, 覺得味道剛好, 差唔多連湯都飲晒

餃子不過不失
略嫌個底煎得唔夠香脆啫!

整體食物都好讚
, 個位日本男侍應好有禮貌

係。。。坐得迫咗d囉

2018-09-19
2018-09-19 22 浏览
聽一個熱愛拉麵既朋友推介呢家,專程上來食,滿足而回。廚師、經理都系日本人,經理操著日本腔既廣東話,好努力甘同我地溝通,好可愛又nice 。粗沾麵,用石鍋盛坐醬汁,沸騰濃厚既湯汁,彈牙有咬勁既麵條,非常掛湯,叉燒肥美,整體黎講系水汁之上。仲叫左份蔥花牛舌,黑椒、檸檬,食落清新,牛舌薄片,爽口,份量都幾多下,值得一試。自家製餃子都吾錯,豬肉同椰菜作餡料,食落多汁又鮮甜,皮薄餡靚不為過,煎到金黃外脆,好滿足!

2018-09-18 45 浏览
聞名不如見面,一直都知銅鑼灣呢間拉麵JO人氣好高,今晚終於一嘗呢度嘅拉麵同沾麵。米芝蓮推介:自己拉麵自己選:拉麵有豬骨同麵豉湯底兩款選擇,麵豉拉麵係粗麵底($90),追加日本半熟蛋($15)及木耳($10)一份。湯頭夠濃厚,配料夠多,叉燒肥肥地亦幾香。自製餃子5隻($45)煎得香脆,加餃子汁同少少辣油才是皇道!富士山頭可樂($25)沾麵選擇都幾多,特製辣味沾麵($112)超多配料,就好似叉燒都有3大塊,同一般沾麵唔同,加左辣醬更惹味!沾麵食用方法教學,參考價值幾高:

米芝蓮推介:

自己拉麵自己選:

湯頭夠濃厚,配料夠多,叉燒肥肥地亦幾香。

自製餃子5隻($45)

煎得香脆,加餃子汁同少少辣油才是皇道!

富士山頭可樂($25)

沾麵選擇都幾多,特製辣味沾麵($112)

沾麵食用方法教學,參考價值幾高:

因為我男朋友好中意食拉麵所以成日會周圍試新嘢😆呢間吾算近地鐵站 同埋地點吾算系好旺好多人嘅地方門口有個大紅燈籠系標誌 😂😂簡單易明嘅order紙 😁其實 好幾樣都想試 🤭一黎到已經聞到好香嘅蒜香味 🤤湯底都幾厚所以連本身冇咩味椰菜都可以沾滿濃濃蒜香味嘅湯底 🤤麵是幼幼的感覺吾好好快飽 😊個叉燒都幾厚 其實好好食 不過 真系好多肥膏 🙈🙈熱沾麵 好香木魚味丫個湯 😍 都幾特別呢 😌個湯超濃 粗麵很卦湯不過 本人比較喜歡幼麵 😆食灑啲麵加湯飲飲 都仲系好濃味 😂
因為我男朋友好中意食拉麵

都仲系好濃味 😂
蒜油拉麵
特制沾麵 熱
  • 特制沾麵熱
話說今日朋友考車成功,當然要給她慶祝一下。剛好試場附近有一間米芝蓮推介的拉麵店。「拉麵JO」這個名字經常都聽朋友大讚,今日我終於有機會來試一試吧。這一間餐廳除了拉麵也,沾麵做得很出色。店內的地方不大,而且座位也只有十餘個;但內裡的裝潢與日本小店相似,加上門外面掛了一個紅色的燈籠。內裡的職員都是日本人,他們雖然不太懂廣東話,但也會友善地為各食客落單。這反而令人有置身日本傳統拉麵店的感覺。 麻雀雖小,五臟俱全。桌上已有齊食具、調味料、紙巾及水供食客自行使用。牆上掛著例行的餐牌,也列出今期餐廳的「期間限定」,可以滿足到喜歡追求新鮮感的朋友。 打開餐牌,會見到餐牌內每款拉麵或沾麵,都清楚說明用什麼食材。還有教學說明正確的沾麵食用方法(反轉面更是英文版本),可見餐廳十分貼心。我們先點了一客特製沾麵,期間再來兩客小食:餃子及炸蟹肉忌廉餅。特製沾麵,先談談麵底,我今次點了熱麵底,口感比我想像中還要彈牙煙靱,相信師傅在製麵過程應該花了很多功夫了,而湯底有很濃厚的豚骨湯, 入面也有一絲絲的木魚香味,湯煲得夠濃稠,令到極粗麵的沾麵都可以掛湯,簡直是一絕。而另外亦點了灸燒麵豉沾麵,冷麵底再配上熱熱的麵豉

而另外亦點了灸燒麵豉沾麵,冷麵底再配上熱熱的麵豉汁,一冷一熱配合之下,麵質咬落更加彈牙,而豚肉肥瘦適中,即使係肥既部分,咬落都唔會太油膩。

餃子即叫即整,令餃子的外皮香脆而呈金黃色。而且內面足料多肉汁,絕對可以一食再食。

炸蟹肉忌廉餅當然不是預先製造好,而是即叫即炸。外面金黃色外皮鬆脆,內裡卻是滿滿的忌廉及蟹肉。忌廉不會因為太濃味而搶掉蟹肉的味道,恰到好處。不過要提提大家,由於內裡用的是真材實料,食過多有機會感到油膩而影響食慾。

2018-08-25 38 浏览
拉麵Jo森仔今日同女朋友仔去拍拖仔。放左工,最近就係銅鑼灣。又想食日本拉麵喎,甘就去左拉麵Jo到食啦。講下個環境先。😆餐廳位置離地鐵有少少距離。不過,如果識行,都係10分鐘左右。同埋,行到麵店附近其實有好多野食。一入到去,就好似去到日本既拉麵店甘。不單餐枱,餐椅,裝潢,廚房都十分相似。而店員亦會用日文同大家講歡迎詞。座位空間足夠,同時亦係好像坐吧枱般面向師傅果邊!👍🏼🤓另外,個餐牌整得好精美,把食物的賣相完整地讓客人知道。同時亦講明有咩配料,食材在當中從而讓客人選到自己的心頭好!真係超讚👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼❤️❤️❤️講反食物質素先。我地總共叫左4樣野,包括:特製沾麵,蒜油豚骨拉麵,餃子🥟和炸蟹肉薯餅。特製沾麵,真係非常有誠意的!有精美插畫的進食流程指示您如何地道的進食。讓客人好好享受最地道,最佳既品嚐方法👍🏼👍🏼🤓❤️而佢個湯汁真係超濃同超香,滿滿的魚介和豬骨味,令人食不停口。最重要係濃而不咸,讚!同時佢配上粗身既拉麵🍜,沾上湯汁後吃,非常有口感,同時沾上更多湯汁😝😝正另外,佢配有2件叉燒,唐心蛋,配上一起食,美味到不行!至於蒜味豚骨拉麵🍜,亦十分美味。蒜味香,配上豚骨的香醇,交叉地引出了美味。
拉麵Jo
森仔今日同女朋友仔去拍拖仔。
放左工,最近就係銅鑼灣。
又想食日本拉麵喎,甘就去左拉麵Jo到食啦。

講下個環境先。😆
餐廳位置離地鐵有少少距離。
不過,如果識行,都係10分鐘左右。
同埋,行到麵店附近其實有好多野食。
一入到去,就好似去到日本既拉麵店甘。
不單餐枱,餐椅,裝潢,廚房都十分相似。
而店員亦會用日文同大家講歡迎詞。
座位空間足夠,同時亦係好像坐吧枱般面向師傅果邊!👍🏼🤓

另外,個餐牌整得好精美,把食物的賣相完整地讓客人知道。
同時亦講明有咩配料,食材在當中
從而讓客人選到自己的心頭好!
真係超讚👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼❤️❤️❤️

講反食物質素先。

特製沾麵,真係非常有誠意的!
有精美插畫的進食流程指示您如何地道的進食。
讓客人好好享受最地道,最佳既品嚐方法👍🏼👍🏼🤓❤️
最重要係濃而不咸,讚!
另外,佢配有2件叉燒,唐心蛋,配上一起食,美味到不行!

至於蒜味豚骨拉麵🍜,亦十分美味。
蒜味香,配上豚骨的香醇,交叉地引出了美味。
同樣,湯底絕不過咸,但有足夠味道!
正正子!
拉麵質地煮得較為硬身,屬爽口類。
配上湯,一起食,正。
不過,森仔愛軟身的麵質,所以泡林一點才食🙈🙈🙈

餃子🥟,皮薄多汁,好多豬肉在內再加上少許白菜,正!
最重要係煎到剛剛好,皮脆又薄,配上餃子汁黎食,一流!
不過45蚊5隻,有少少貴😂😂😂

炸蟹肉薯餅,味道好好。
同時係新鮮係廚房炸好,所以係熱辣辣上枱!
好食之餘,亦好貼心加上檸檬汁,讓其不太熱氣,帶上一點清新的感覺!
正到不行!

整體而言,拉麵jo值98/100分。味道好不在下話,環境同服務都一樣一流。麵食的價錢亦好合理,唯小食既價格偏高。不過,森仔都真係十分推薦大家去食😝😝😝👍🏼👍🏼👍🏼

2018-08-22
  • 特製沾麵
  • 蒜油豚骨拉麵
2018-08-25 55 浏览
大廚見我📸,立即叫同事把期間限定更新, 😂由$85 冷麵改成$98豚肉冷麵!11款拉麵 (3粗,3幼,5沾麵),加$8有小吃 (三選一: 揚🐔,🐙球,餃子),午市送可樂一罐,免加一。是日叫咗一個醬油豚骨(幼麵), 加餃子。煎餃子係一口一只size, 唔太油,配上醋,味道剛好。 拉麵湯底醬油唔太燶味, 有少少膠口, 唔油膩。 麵身略嫌有點硬, 份量唔多, 女生剛剛好。 手切叉燒一片厚,一片薄, 沒有什麼味道, 整體感覺👌。

是日叫咗一個醬油豚骨(幼麵), 加餃子。

2018-08-20
2018-08-24 43 浏览
避開銅鑼灣那幾條人來人往的街道, 轉入近大球場的那一邊, 那兒有幾間食店, 雖然店舖不大, 但食物卻非常不錯。這次我們終於吃到了這間連逐幾年米芝蓮推介的拉麵店, 幸運地當日人龍不算長, 天氣又不太熱, 等的時間不太覺得辛苦。由真正日本人主理的拉麵店和當地的裝修格局等也差不多, 店不算大, 食物即點即做。原來接待我們的店員也是日本人呢! 雖然他的中文不太好, 但還是很努力地為我們介紹食物。拉麵的選擇不算多, 都是傳統的拉麵配上不同的湯底。而這兒亦有沾麵供應, 剛好我們就可以試齊兩種不同的味道。一看到枱上的兩款醃菜和生蒜粒, 即時令我雙眼發光, 我最愛的芽菜配料呀! 那種辣辣地帶爽脆的口感, 配着拉麵吃真的很滋味。麵豉湯底的粗麵首先送上, 看起來非常不錯。有齊粟米, 竹筍, 大蔥等, 還加上芝麻, 一定非常惹味。吃麵前先呷一口湯, 除了有濃濃的麵豉醇厚, 還有點特別的鮮甜, 原來是加入了洋蔥粒!! 不但令整個湯底的味道提昇, 變得更為豐厚, 同時亦多一份辛口,  出奇的夾味呢~兩片叉燒帶有少少脂肪, 肉嫩油香, 個人覺得要這樣少少肥配吃來才好吃。 竹筍也很不錯, 每條都有味爽脆, 不會過硬

兩片叉燒帶有少少脂肪, 肉嫩油香, 個人覺得要這樣少少肥配吃來才好吃。 竹筍也很不錯, 每條都有味爽脆, 不會過硬。

同時我倆也加了溏心蛋, 看見漂亮黃澄澄的半流心蛋黃, 咬下去滿口蛋香, 蛋白嫩滑..... 好味到想再加一隻。

身邊那位點了期間限定的粗沾麵, 原來還有熱麵和凍麵選擇。

沾麵的湯比一般拉麵的濃, 所以每吃一口麵才沾湯吃才最滋味。用上粗麵條口感更好, 麵條亦不會吸太多湯而味濃。多了辣味的沾麵就更惹味, 辣度十分輕, 更為醒胃, 令人不知不覺間就吃完整個麵。

同時我們亦加了餃子作小吃, 雖然餃子只是煎了一面金黃, 不算脆口, 但"內涵"卻很好吃。除了是多菜少肉多, 內裏還多了點薑末, 減膩又添香, 配上帶酸的餃子汁就是很好吃。

用心製作果然是特別好吃! 難怪開業了這麽久還是人龍不斷。
位於銅鑼灣的Ramen Jo,是一間獲米芝蓮推介的拉麵店。我和同行者都是拉麵控,超喜歡吃沾麵,今天是我們相識的十一個月,我們便選擇去我倆喜歡的餐廳慶祝吧。 是日下著大雨,整身濕透,餐廳的位置不算超級方便,但沒想到餐廳的人潮依然的多,人客不斷,就知道Ramen Jo不多受客人歡迎吧。 特製沾麵 $106 Ramen jo的沾麵,是我全港拉麵店鋪中首幾名的選擇。這次同樣點選主打招牌,特製沾麵。特製沾麵,配料最多,包括:極粗麵,叉燒三片,紫菜三片,半個溏心蛋。 沾麵湯頭是濃厚木魚豚骨湯,味道依舊濃而不膩,豚骨味道郁厚豐腴,木魚的鮮鹹燻香和湯頭完美溶合,甘甜美味,極致鮮美,大大大推介阿!叉燒薄切軟身,溏心蛋滑嫩嫩,粗麵是由工場每天新鮮製作,採用北海道麵粉製成,沾上湯汁,掛湯力不俗,富有彈性,咀嚼下散發麥香,很喜歡唷。
位於銅鑼灣的Ramen Jo,是一間獲米芝蓮推介的拉麵店。

特製沾麵 $106

,木魚的鮮鹹燻香和湯頭完美溶合,甘甜美味
,極致鮮美,大大大推介阿!

2018-08-22
2018-08-22 803 浏览
收工出銅鑼灣揾朋友食飯,朋友話想食日本拉麵,所以就試下呢間出名既拉麵店去到都幾多人排隊,不過好彩d客人食得快,等一陣就入得去店鋪採用開放式廚房,一眼睇到師傅煮拉麵,好有風味餐牌上嘅食物款式唔算好多,主要都係幾款味道嘅拉麵、沾面、同埋一啲小食,喺銅鑼灣來講,價錢算係幾親民枱上面仲有一啲配料任食,有芽菜,酸酸辣辣好惹味,而隔離嗰個應該係鹹酸菜,味道都幾濃郁我就叫咗特製沾面,有3塊叉燒、玉子同埋紫菜, 沾麵嘅汁非常濃郁,好重木魚味,而且好夠熱, 沾麵可以選擇冷麵或者熱麵,我就揀咗熱麵啦,可以保持沾麵汁既温度,麵嘅軟硬啱啱好,都幾Q彈。叉燒肥瘦適中,肉質好腍。另外半隻糖心蛋都好好食,好夠味朋友就食呢個期間限定嘅炙燒麵豉沾麵,沾汁味道濃郁,好重麵豉味道,我都幾中意我哋另外仲叫咗小食,叫咗蟹肉忌廉薯餅同埋蔥花牛舌,先講一講個薯餅,炸得外脆內軟,食落一啲都唔油膩,蟹肉嘅份量都幾多,配埋忌廉口感非常軟滑蔥花牛舌份量都幾多,牛脷切到博博一片,富有彈性,非常爽口,配埋蔥花,好香口,值得一試

去到都幾多人排隊,不過好彩d客人食得快,等一陣就入得去

店鋪採用開放式廚房,一眼睇到師傅煮拉麵,好有風味
2018-08-22 86 浏览
沾麵近來喺香港好hit,我今次就慕名去咗呢間米之蓮推介嘅拉麵jo。我哋大概六點到,冇人排隊可以即刻入座😄✌️我哋同行四人,四個都叫咗一人一碗呢度嘅招牌沾麵。如圖所見,沾麵會配有三塊叉燒同埋半隻糖心蛋,加一碗熱辣辣嘅沾麵沾湯。裝湯嘅碗係預熱咗嘅,非常之辣手,記住小心啲呀。食第一啖嘅時候真係非常之有驚喜,啲麵比一點般拉麵粗好多,好有彈性,加埋比正常拉麵湯底更濃嘅豬骨沾麵湯,同埋湯入邊嘅少少京葱,非常之夾。👍三塊叉燒一開頭以為會唔夠(因為我好鍾意食肉),誰不知食到中後段已經開始有啲濟 (可能因為啲湯都比較濃),最後啲肉差啲食唔晒,有少少格硬最後都食晒。唔好以為食晒啲面就食完呀,呢度同正宗嘅沾麵食法一樣,會喺食完啲麵之後加雞湯落啲沾麵湯度,然後啲湯就可以飲。不過我食完啲麵已經覺得好飽,所以最後啲湯飲唔晒,覺得好可惜😢,因為真係好好味。😋

我哋同行四人,四個都叫咗一人一碗呢度嘅招牌沾麵。
沾麵

沾麵