適逄「拉麵台風。」開店兩周年依個大日子,作為「拉麵台風。」粉絲嘅小弟~~~當然要參加依次嘅紀念活動啦!!!依次嘅特別版拉麵「Super海蝦蕃茄拉麵」,係上年「超海蝦拉麵」嘅進化版!!!以下將會介紹依款特別版拉麵嘅足目之處:「拉麵台風。」開店兩周年限定拉麵  ---「Super海蝦蕃茄拉麵」---賣相方面: 搶眼嘅鮮紅色...同「拉麵台風。」兩歲生日依個主題非常之夾~~~!!!叉燒方面: 採用荷蘭出產嘅腩肉叉燒。肥瘦比例5:5。厚切嘅腩肉...真係冇得頂~正!師傅將腩肉叉燒放喺平底鍋微煎,將叉燒入面嘅油分逼出黎,令叉燒嘅香味散發晒出黎!本身小弟唔係太鍾意食肥肉...但係煎過嘅肉身滲出黎嘅油分令到肥肉更加好食!加上叉燒大大塊,滿足度十分~~~精彩!!味玉方面: 食過咁多隻「拉麵台風。」嘅味玉...依隻可以話係流心程度最高嘅一隻!加上味玉本身有用醬汁滷過,非常入味!!! 配料方面: 同上年一都係用左櫻花蝦乾黎做襯托配料。將平時嘅魚介變成蝦乾,聞落去有陣陣咸香、齋食亦好鮮甜~~~麵條方面: 使用日本長野縣出產嘅石磨小麥粉,經「南天製麵」特製而成。硬度方面揀左「硬」。今次依隻麵條感覺比平時「拉麵

以下將會介紹依款特別版拉麵嘅足目之處:
「Super海蝦蕃茄拉麵 」

叉燒方面: 採用荷蘭出產嘅腩肉叉燒。肥瘦比例5:5。
厚切嘅腩肉...真係冇得頂~正!
加上叉燒大大塊,滿足度十分~~~精彩!!
加上味玉本身有用醬汁滷過,非常入味!!!
今次依隻麵條感覺比平時「拉麵台風。」用嘅麵條幼少少。但係掛湯能力依然冇問題~
麵同櫻花蝦乾一齊食嘅話...咬感得到提升,而且入口會多左一陣咸香嘅味道!
湯底方面: 使用日本出產海蝦同美國加利福尼亞州蕃茄熬制而成。
湯底蕃茄味重。蕃茄制成湯嘅關係,味道始終變淡...但係可以用蕃茄粒蓉黎提高番其酸味~
而海蝦嘅鮮味加上蝦乾嘅咸香可以講係「雙重享受」!
雖然係蕃茄湯底...但係味道唔會太酸,酸味中亦帶出微微海蝦嘅鮮味,入口順滑~

總結: 各方面表現出色~~~$50可以食到一整大塊腩肉叉燒,絕對係物超所值~!
而今次最大驚喜係味玉流心處理方面確實進步左好多!
小弟真係非常滿意依碗「Super海蝦蕃茄拉麵」~~~連唯一不足嘅味玉流心問題都改善左...水準幾乎完美!!!
黎到第三年...希望「拉麵台風。」保持住依種水準,繼續製作出好食嘅拉麵!!!!

题外话/补充资料: 「拉麵台風。」開店兩周年感謝特別活動日子為12月13日、12月14日。
2014-12-13
  • 「Super海蝦蕃茄拉麵」
2014-11-19 2353 浏览
今日同女友經過荃灣見到呢間野 排晒隊咁就黎試下 不過在它未排隊 就入左去咁啦 原來呢我就好肚餓 所以就叫個加底因為之前食一蘭果陣個麵都幾少所以我就加左底後尾發覺加底會太多 各位想加底之前念清楚呀好啦 我叫左1號麵 個麵既湯底是魚介豬骨湯 味道 尚可 個湯有d稠(杰) 普通麵會有少少硬 同一蘭比較所以建議叫軟 建議配蒜一起食一流 回味無窮價錢合理
今日同女友經過荃灣見到呢間野 排晒隊咁就黎試下
不過在它未排隊 就入左去
咁啦 原來呢我就好肚餓 所以就叫個加底
因為之前食一蘭果陣個麵都幾少
所以我就加左底
後尾發覺加底會太多
各位想加底之前念清楚呀
好啦 我叫左1號麵 個麵既湯底是魚介豬骨湯
味道 尚可 個湯有d稠(杰)
普通麵會有少少硬 同一蘭比較
所以建議叫軟
建議配蒜一起食
一流 回味無窮
價錢合理
  • 魚介豬骨湯拉麵
2014-11-14 2053 浏览
係openrice睇到店舖已經俾外貌吸引左,收工決定過去一試 一去到,店舖格式很像日本的拉麵店,店舖比較細小,店員姐姐很風趣幽默,係門口等左陣位 畫左野食 拉麵可以選硬身和軟身 湯底可以選濃郁或正常 十分鐘左右就可以入座,坐位很窄。但店員和藹可親!很有禮貌!總括來說只有四款拉麵選擇,叫左個紅色風暴大辣同埋伊台風(蕃茄芝士湯底)好快就有得食 湯底非常濃郁!拉麵麵質非常彈牙!完全同大型拉麵店無得比!叉燒夠結實!蛋都好好味!拉麵師傅真係日本人!只能說非常好味 而且份量多!價錢合理 兩個人埋單$181 如果座位能夠闊點會更好!一定會再幫襯

2014-11-14
  • 伊台風
2014-10-20 2913 浏览
經友人介紹去試一試,大約7點到達就已經要排隊,大約排了半小時就有位~在排隊期間先點餐~點餐紙也列清楚價錢!拉麵有三款,我們選了魚介,入座後很快有食物到!熱呼呼的拉麵,滿滿一碗,私心加多了一隻蛋!湯味濃郁!拉麵選了軟的還是有點硬~選了少量也蠻多的!食量大的朋友好適合!日式叉燒也大大的兩片,加$12就有一隻蛋真的是非常良心價!而且也很好吃!店員人好好,有禮貌!煮麵師傅還是日本人!大大碗拉麵來說價錢還可以吧!
經友人介紹去試一試,
點餐紙也列清楚價錢!
拉麵有三款,我們選了魚介,入座後很快有食物到!
熱呼呼的拉麵,滿滿一碗,私心加多了一隻蛋!
店員人好好,有禮貌!煮麵師傅還是日本人!
大大碗拉麵來說價錢還可以吧!
2014-10-15 2518 浏览
跟朋友在荃灣看完電影又不知道吃什麼時, 突然朋友說想試這間, 於是便尋找地圖位置了!!! 店鋪真的不大, 來到門口不是太多人等, 有位哥哥仔侍應來問我們幾多位, 初初是沒有派票的, 後來可能見多人才派籌號, 不過我們都只是等兩張, 侍應也有不是更新說就快到...我們便先拿餐牌看看點什麼...我們被安排了在最入的吧枱位置, 因為要坐高椅, 我個人比較細粒, 所以有點困難, 但侍應都很幫忙還有禮, 然後他們還有給一個掛在吧枱的鈎可以掛手袋(我的石頭袋也夠力掛~~~), 真是貼心的服務啊!! 我們分別點了不同的款式~~~~朋友的比較清, 濃豬骨, 麵十分彈牙!! 最特別是沒見過的魚粉, 桌上有寫上混少少魚粉湯味道會不同, 吃了一口, 真的很不同, 初初以為會否有腥味, 但應該說是能帶出濃湯另一個鮮味, 不過不能吃太多, 會有點喊的感覺...到我的了!!!一上桌, 嘩~~~超級香呀!!! 因為這個是蕃茄湯底, 但香的是上面的芝士, 還要是有少少焦的(是燒過的嗎??) 所以散發出陣陣香氣!! 湯底比較濃, 不過我又覺得不是太多蕃茄味, 但有碎蕃茄在內, 而叉燒也很大塊, 還有兩大塊呢!!! 原本
魚介豬骨湯拉麵
伊台風
到我的了!!!一上桌, 嘩~~~超級香呀!!! 因為這個是蕃茄湯底, 但香的是上面的芝士, 還要是有少少焦的(是燒過的嗎??) 所以散發出陣陣香氣!! 湯底比較濃, 不過我又覺得不是太多蕃茄味, 但有碎蕃茄在內, 而叉燒也很大塊, 還有兩大塊呢!!! 原本我是寫了少麵, 侍應很細心的問我少四分一夠嗎, 我說OK, 但吃著吃著, 其實有這麼多料, 而這款也是比較膩的, 早知少一半也行啊~~結果好努力的吃完大部份!! 正不正宗我不敢說, 因為未到過日本, 但湯很濃及配料幾特別, 哥哥仔服務也很好, 值得一試!!^^
2014-10-28
2014-10-11 2553 浏览
朋友介紹這家拉麵店很久,終於有機會來幫襯,晚上八時許,排隊的人不算多,排隊的時候店員上前介紹不同款式拉麵,款式不多,我們很快決定好點最受歡迎的魚介豬骨湯及伊台風(蕃茄豬骨湯)拉麵。魚介豬骨湯。依照貼心介紹,先品嚐湯底,嗯! 味道很濃!雖然很肚餓,但忍不住要多呷幾口湯。然後將盛在紫菜上的魚粉和湯混合,再呷一口湯,現在是較濃了一點。蛋是溫泉蛋,蛋黃呈半熟狀態,不錯。叉燒夠稔,不太肥膩。拉麵硬度剛剛好。個人認為不加魚粉反而更好。伊台風。老公點的,我試了湯底。嚐到蕃茄的香味,又不太酸不太濃。與豬骨的配合十分融和。店內牆身佈滿色彩繽紛的壁畫。掛了很多日式和紙吊飾。兩位廚師是日本人。看着日本廚師烹調拉麵,的確會加分,加添日式風味。門牌亦很吸引啊! 那度黃梯居功不少。門口貼着一款"凍骨膠拉麵"。限量每天三十碗。店員說通常下午便賣光光。期待試一試。
朋友介紹這家拉麵店很久,
終於有機會來幫襯,
晚上八時許,
排隊的人不算多,
排隊的時候店員上前介紹不同款式拉麵,
款式不多,
魚介豬骨湯。
依照貼心介紹,
先品嚐湯底,嗯! 味道很濃!
雖然很肚餓,但忍不住要多呷幾口湯。
然後將盛在紫菜上的魚粉和湯混合,
再呷一口湯,
現在是較濃了一點。
蛋是溫泉蛋,蛋黃呈半熟狀態,不錯。
叉燒夠稔,不太肥膩。
拉麵硬度剛剛好。
個人認為不加魚粉反而更好。
魚介豬骨湯
伊台風。
老公點的,我試了湯底。
嚐到蕃茄的香味,又不太酸不太濃。
與豬骨的配合十分融和。
伊台風
店內牆身佈滿色彩繽紛的壁畫。
掛了很多日式和紙吊飾。
兩位廚師是日本人。
看着日本廚師烹調拉麵,
的確會加分,加添日式風味。
門牌亦很吸引啊! 那度黃梯居功不少。
門口貼着一款"凍骨膠拉麵"。
限量每天三十碗。
店員說通常下午便賣光光。
期待試一試。

2014-10-09
魚介豬骨湯
2014-10-08 1861 浏览
這拉麵店在荃灣已開了一段日子,一直沒試的原因是對該區的拉麵沒多大信心,留意到該店開業時常出現人龍,現在當然人龍不再,今天心血來潮想吃拉麵又不想跑太遠便進去一試,踏進該店的感覺認真麻麻,裝修破落座椅又太高,講真,去食碗車仔麵都坐得舒服過呢度,辛苦地坐上了高椅,服務員 遞上了點餐紙,我選了個魚介豬骨湯拉麵,因弟一次食的關係所有都點了普通,麵來得很快,份量也很大,點了個普通份量還是很大,本人6呎高175磅,要ko這碗麵還是有點吃力。麵來到先嚐一口湯,不錯,味道很厚很濃,但那pat魚介我卻沒多大好感,始終覺得一碗好的拉麵不用太整色整水,麵是比較粗的拉麵,不太對我的胃口,叉燒肥瘦適中但又切得太厚,成碗麵比較喜歡只是湯底,吃的時候沒什麼享受可言,好像在吃一個車仔麵只求飽肚,但下次我還是去吃車仔麵算了,因比這裡坐得舒適,價錢也平多了
2014-10-07 1736 浏览
由於住在附近,常常經過這家在荃灣的拉麵店。由最初到現在,每次經過都是大排長龍。由於我一向對日本拉麵興趣不大,所以即使朋友再三推荐還是下不定決心去排隊。上上星期六我又隻身到荃灣搵食,再次經過這家小小麵店,破天荒不用排隊,於是終於有機會來一嚐箇中滋味!一吃,簡直是颳起一陣味蕾的旋風,害我一到周末就很想吃,一連兩星期光顧了這家小店!店面小小,餐牌的選擇也不多,基本就湯麵﹑撈麵﹑辣麵﹑蕃茄麵和沾麵五款。客人可以自選麵量﹑麵質﹑醬油多少等等,務求配搭出一碗最合自己口味的拉麵。因為聽朋友提過幾次了,所以第一個星期我捨棄了店員推荐的招湯拉麵,反而選了豬軟骨撈麵。這裡的豬軟骨可不是我們平常吃到的那種,而是把豬骨熬成啫哩狀的骨膠原麵頂紫菜墊著的就熬了很久精製而成的骨膠原,桌上的指示說不要急著把麵拌均,可以先吃1/3,然後再拌。但一點湯都沒有的乾麵真的不太好入口,我就直接把麵拌了。骨膠原配合特製的魚粉,又香又濃郁。雖然很贊,但不建議點多汁的,因為可能太鹹。另外一個打破我一向飲食習慣的就是他們的半熟蛋,我對生的東西都不太感興趣,即使很多人喜歡吃太陽蛋﹑半熟蛋之類的,但我一直堅持只吃熟蛋。不過他們家的半熟蛋真
骨膠原拉麵
麵頂紫菜墊著的就熬了很久精製而成的骨膠原,桌上的指示說不要急著把麵拌均,可以先吃1/3,然後再拌。但一點湯都沒有的乾麵真的不太好入口,我就直接把麵拌了。骨膠原配合特製的魚粉,又香又濃郁。雖然很贊,但不建議點多汁的,因為可能太鹹。另外一個打破我一向飲食習慣的就是他們的半熟蛋,我對生的東西都不太感興趣,即使很多人喜歡吃太陽蛋﹑半熟蛋之類的,但我一直堅持只吃熟蛋。不過他們家的半熟蛋真的很對我胃口,外層蛋白鹹鹹的,有滷製過的口感。最重要的是,蛋雖未全熟,但蛋黃卻不會是蛋漿狀態,而是半凝固的,一吃下去就化在口裏!
經過這一頓,我完全愛上了這家的拉麵和半熟蛋!於是接下來的星期六我又去了,專門挑12點剛開店的時間,完全不用排隊
沾麵
這次點了每日限量的沾麵,所謂的沾麵就是用冷的麵條沾上熱的湯底的食法。麵依然爽口彈牙,湯依然是濃郁芳香,不過可能我吃得太慢了,吃到一半湯就涼了,感覺還是撈麵好吃 ! 結果還是沒試到招牌的魚介豬骨湯拉麵,下算這個星期六去吃,到時再跟大家匯報!
2014-10-04
骨膠原拉麵
沾麵
2014-10-07 1941 浏览
Reformatted my phone by accident hence the small pictures because I was only able to retrieve them partially by getting a screen cap of the thumbnails.Before the doors opened, there was already a queue.Managed to get a seat in the corner and the staff were really friendly.As the joint is quite small, they have a hook for your bags and they push your stool seats into the tiny bar tables.For ramen, I tried the pork broth with fish which was really nice and the ramen was tasty because it hung the t

For ramen, I tried the pork broth with fish which was really nice and the ramen was tasty because it hung the thick broth well.
On the side, there was fish powder which you gradually add in to get a stronger fish flavour.
There was so much ramen in the standard bowl so if your not a big eater you can ask for less.
專程撘車去荃灣試下呢間拉面店,叫左碗魚介豬骨湯拉面,之前睇過食評,知道d叉燒係凍既,所以我刻意浸d叉燒落去d面底先。逐樣講,半熟蛋凍凍地無咩味,拉面好多同夠粗,容易沾滿湯汁,至於叉燒就係一塊又大又有豬肉味的叉燒,三樣無咩味道野食我都沾左個湯先食,香濃魚介湯令到佢地好好味,濃郁而不烈。另外仲有幾款拉面未試,值得再反去試順帶一提,如果個女侍應出少句聲同粗口,我會覺得個拉面更好食
魚介豬骨湯拉面

順帶一提,如果個女侍應出少句聲同粗口,我會覺得個拉面更好食
2014-10-04
魚介豬骨湯拉面
2014-09-30 1378 浏览
第一次試呢間拉麵一入到去已經有很好的服務侍應生替我們帶位 大家有講有笑坐低後每個位都有勾 俾大家勾住個袋好貼心食物: 叫了一碗豬骨湯底的麵一碗辣麵 名字忘記了好味的 最喜歡那隻旦麵量叫了普通 但食唔晒女仔我推薦面量選小就可以了同場看見別台叫了撈麵和蕃茄湯麵感覺他們的比較好食 哈哈 下次會試試!
第一次試呢間拉麵
一入到去已經有很好的服務
侍應生替我們帶位 大家有講有笑

坐低後每個位都有勾 俾大家勾住個袋
好貼心

食物: 叫了一碗豬骨湯底的麵
一碗辣麵 名字忘記了

好味的 最喜歡那隻旦
麵量叫了普通 但食唔晒
女仔我推薦面量選小就可以了

同場看見別台叫了撈麵和蕃茄湯麵
感覺他們的比較好食 哈哈 下次會試試!

2014-09-17
2014-09-24 876 浏览
每次經過好多人排隊,第一次星期日經過有位立即行入去,環境都可以,坐位係小,要坐高椅,好彩我都夠高我們每人叫一種湯底,麵來到份量10足,我都食唔曬,下次應該小麵,湯底好濃郁,又唔係好油,雞蛋好好味Y(^_^)Y
2014-09-11 1653 浏览
三點半左右到達,坐了五位客人,我同朋友各要了碗魚介豬骨拉麵,各送汽水一罐。豬骨湯濃而冇味, 好油膩又不夠熱,混埋魚介粉落湯仲難食。叉燒兩大塊但肉質硬兼冇肉味。溏心蛋味道不錯。麵軟硬度可自己選擇, 質感OK, 但無特別。相比起 $89 一蘭,台風唔值用$78 食一碗囉 …………
豬骨湯濃而冇味, 好油膩又不夠熱,混埋魚介粉落湯仲難食。
叉燒兩大塊但肉質硬兼冇肉味。
溏心蛋味道不錯。
麵軟硬度可自己選擇, 質感OK, 但無特別。
相比起 $89 一蘭,台風唔值用$78 食一碗囉 …………

2014-09-11
傍晚6時左右準時到達,恰巧是店鋪剛落場完結的時間,在附近逛個圈稍等一回店子就開門了。店內有很多由人手繪畫的壁畫,由其那一幅富士山的,既美觀又富有日本風情。坐在左手邊的第一個位置,這裡剛好可近距離看到師父們的活動,而店也很聰明,把點單紙輕鬆的卡進那個小空隙掛起來,簡單方便又易於查看。桌上附有掛鈎供掛吊手提袋,女食客更會獲贈髮圈,細心體貼的舉動。這是我剛於進門前填好的點單紙,湯濃度等也是可自由選擇,做出一碗合心意的拉麵。而我的選擇則是:麵量少(少1/4)|硬麵|醬汁量普通|香油量少|要蔥骨膠原(豬軟骨)撈麵 $78Ramen with pork cartilage撈麵份量多,要了少麵但份量一樣很多,配料也很豐富,包括:紫菜及魚介粉、蔥和菜、檸檬、溏心蛋、骨膠原球、叉燒、荀。面上的那球骨膠原是沒味道的,味道就只靠底下醬汁及魚介粉,會很單調?才不呢!單單這兩樣添合就已經相當足味!可惜是次要的是撈麵,想必湯麵味道定更濃郁迷人。這裡的麵是黃色粗麵,撈麵的話也還好,若是配湯麵就有點不相配的感覺。溏心蛋流心度一般,蛋黃呈晶瑩的軟身果凍狀,但是蛋卻醃得很入味,吃得出醬油的香與甜。至於叉燒則需以失敗來形容

骨膠原(豬軟骨)撈麵 $78
Ramen with pork cartilage

撈麵份量多,要了少麵但份量一樣很多,配料也很豐富,包括:
紫菜及魚介粉、蔥和菜、檸檬、溏心蛋、骨膠原球、叉燒、荀。
溏心蛋
叉燒
至於叉燒則需以失敗來形容,雖然數量很多也很厚切,但淡然無味,肉質既老又乾身。
魚介豬骨湯拉麵 $78

這是友人要的拉麵,我沒有吃過,但眼見賣相不錯,配料方面大致相約,而朋友則評價湯底質感既厚又濃味,害我都後悔起來,畢竟拉麵的靈魂就是那碗湯呀。

縱使魚介味道濃郁,但進食時卻一點「鹹」的感覺都沒有,吃罷後我倆亦不口乾口喝,若能在叉燒上下點苦工定必更引人回頭!
2014-08-15
溏心蛋
2014-08-15 2585 浏览
第二次黎用膳。上次食左伊台風,今次食佢個招牌魚介豬骨湯拉麵。湯底都ok,味道不錯。叉燒加左量都算抵食。其實整體味道我覺得都ok,不過唔係好習慣個面底。整體來講,計埋抵食(男的細食可以唔加面底),都值得好評的,荃灣街坊可以一試。
2014-08-14