2015-04-11
今次係第二次黎,上次試過豬骨湯拉麵,已經有啲念念不忘!適逢今日放假,同男友再去品嚐下濃湯拉麵成間鋪都好復古日本風嘅設計,擺設都放左好多懷舊日式玩具,都幾有趣!男友之選:咖哩撈麵,看似冇特別,啲醬汁其實係個底,啲蓮藕片係炸過的,由於佢切得好薄,好似薯片,撈埋啲汁後,簡直好似食緊卡樂b咖哩味薯片咁,正呀! amazing 整體個麵嘅味道係唔錯的,但又未去到好意外嘅感覺,如果我選擇的話,我下次都係食番湯拉麵!但唔好誤會,佢係好味道的!有興趣試新野嘅朋友,係可以試下的!我的選擇,真係不得了,碗麵一放低,已經嗅到好香嘅蝦子味,先試一啖湯底,嘩。。真係好正呀! 由於我選擇湯底係普通濃度,所以第一下係比我想像中淡的,但我發覺愈食就愈濃郁!你係會感受到有蝦膏嘅味道,真係超乎想像!仲有,內有3隻蝦,咬落去係彈牙架! 又係不得了!總之哩碗麵係值回票價的!餃子亦係要必食的,雖然味道唔係驚為天人,但總比好多所謂嘅日本餐廳整嘅,好食好多,皮薄足料,味道適中! 真心:哩間都係我難得會讚嘅餐廳,係堅好食,比市面連鎖式拉麵店,絕對係超水準之作!