2019-01-09 51 浏览
今晚去咗試一間新嘅小型居酒屋,佢係喺銅鑼灣嘅一棟商業大廈上邊,坦白講望落去唔係太似居酒屋,不過啲嘢食就做到好足料啦!先來食咗一個螢光魷魚刺身,其實好多餐廳都有冇乜特別,但係佢個賣相就好吸引啦。同樣有心思嘅就係佢個海膽三文魚子杯,真係啖啖海膽同三文魚子架!我其實有時覺得好得意點解要用呢啲杯載啲食物,但係望落去又真係吸引好多喎!見到隔離枱食帶子,我又叫咗一個鐵板帶子,上邊有一啲黑松露,完全帶到帶子嗰種鮮味出嚟,開頭我以為會好鹹㗎,但係原來又唔係喎!配合得好好!跟住就食咗佢嘅心動大阪燒,聽講係招牌菜,香港好少有得食大阪燒,但係佢呢間都做得好唔錯,我最鍾意佢上邊有超多木魚碎!另外帶咗一啲拖羅卷物,拖羅不嬲好食就唔使講㗎啦,呢一間都做得幾新鮮可以一試架!值得一提嘅係佢呢度嘅嘢食雖然唔算選擇好多,但係樣樣都真係好有心思,我特別鍾意嗰種家庭式經營嘅餐廳,俾人嘅感覺係好細心,同埋好溫暖!如果要來,記住試埋佢嘅心之海鮮飯,同平時海鮮飯唔同,佢唔係一片片,係角切嘅海鮮飯,不過都食得出係新鮮野,唔會話係好似賣剩嘅魚生咁。成個鋪頭嘅感覺好有家庭嘅溫暖,如果想支持香港小店,唔想成日食連鎖式經營嘅餐廳,不妨一試啊!
之前聽朋友介紹銅鑼灣樓上日本野,話幾抵食,今日就黎試下我地點左邪惡包,即係燒帶子夾鵝肝,再加沙津菜同紫菜!鵝肝好熱油香好重,一咬啲汁同帶子好夾,增加左帶子既解味,個配搭唔錯!三文魚刺身($38 四塊)好厚切,新鮮,好抵食!甜蝦刺身($38 四隻)都相當大隻同鮮甜!吞拿魚軍艦($48兩件)啲吞拿魚多到跌出黎,大大啖好滿足!原條鰻魚飯($118)好大條鰻魚!鰻魚爽口肥美,照燒汁既味好正,啲飯都有適量既醬油,唔洗幾下就食曬!香草豬頸肉烏冬($48)好抵食!豬頸肉好熱辣辣香草味濃主要係rosemary,不過烏冬份量唔算多!最後仲叫左雪糕,黑芝麻同綠茶味都唔太甜,岩曬我地!埋單兩人$515,銅鑼灣地段仲要日本野真係抵!
之前聽朋友介紹銅鑼灣樓上日本野,話幾抵食,今日就黎試下

我地點左邪惡包,即係燒帶子夾鵝肝,再加沙津菜同紫菜!

吞拿魚軍艦($48兩件)啲吞拿魚多到跌出黎,大大啖好滿足!

最後仲叫左雪糕,黑芝麻同綠茶味都唔太甜,岩曬我地!

埋單兩人$515,銅鑼灣地段仲要日本野真係抵!
2019-01-08 36 浏览
I hate Monday. Monday drains my head and heart, And i need food just to keep myself alive. Jap is always my first choice and this time I chose this “izakaya” on the 12/F of a commercial blg. The moment I reached the floor I didn’t expect a good jap rest cos it doesn’t look anything like one, but the food proved I was wrong. It was a family-run restaurant cos I saw a baby girl sitting quietly watching YouTube while waiting for daddy to cook and mommy to serve. A warm one. They offer a reasonable

It was a family-run restaurant cos I saw a baby girl sitting quietly watching YouTube while waiting for daddy to cook and mommy to serve. A warm one. They offer a reasonable range of delice considering the size of the cafe. My attention was caught on the eel bowl! I love eel and I seldom find good eel in HK. An Daddy managed to cook one with a stone bowl. The eel was so good and it matched well with the sauce. Then of course came the sashimi and sushi! If ur a fan of Uni don’t miss the fancy cup of Uni & Roe. The uni was so soft and tender it almost melt the moment you put it on ur tongue. It didnt smell as fishy as most do but a hint of sweetness tickled my nostril and that made me order another cup just for myself. I always love toro Sushi roll so I ordered two different kinds. I love the one with the fried chips. The texture was one of a kind as the chips made a perfect match with the toro it didn’t feel too gluey.

Also worth ur attention was the list of drinks. Compared to other izakaya this one provided a huge list of drinks. I chose the butterfly pea yogurt which is like the recent hit. To me it was a bit too sweet but given my ultimately low tolerance for sweetness it should be fine for most. Overall this cafe worths a try as I Always support family-run cafe.
2019-01-04 46 浏览
係附近一帶,太多選擇,今次俾個店名吸引,心之食堂感覺幾好,以為係日系居酒屋裝潢,但原來係樓上cafe的感覺,都幾舒服每日都唔一定有既壽喜燒,一睇d牛肉同蔬菜都已經知新鮮,本身的壽喜燒湯底已經夠甜,當食完一部份菜和菇類時,令湯底更鮮甜,依個時候食牛肉才是最好的時機心之蛋卷蛋卷基本上都一定好食,睇面無乜野,但其實入面係有芝士和三文魚鬆,可以大口大口咁啖啖食厚燒牛舌心和京蔥雞肉串厚牛舌的好處,就是口感好,咬落彈牙但又不會太韌,剛剛好,而京蔥雞肉都可以話係日本都要食,甜甜的京蔥,配上大大舊燒好的雞肉,真係無得輸燒大虎蝦,真係仲長過隻手掌,面仲有蒜泥係蝦肉上面,拆出黎,蝦肉好紮實,味道剛好又唔會太咸招牌之一的邪惡包,用張櫈仔黎放,都幾得意,主要就係帶子夾鵝肝,有帶子的鮮甜,仲有燒過鵝肝的味道,真係滿口滿足最後叫埋燒原條菠蘿,都係前手臂咁長,燒過後,甜甜地做一個完美的完結

心之蛋卷

厚燒牛舌心和京蔥雞肉串

2019-01-02 64 浏览
百樂中心美食何其多!今次我地嚟試下呢間用心烹調嘅小店聽聞呢度嘅串燒最出名,所以叫左幾款試下先~京蔥雞肉串$38京蔥夠大棵,食落好爽脆多汁,雞肉燒完依舊嫩滑,兩者加埋係絕配鐵板牛柳串$88呢個有少少gimmick,牛柳串用鐵板上,下面墊住菠蘿,食之前再點火燒燒佢,熱辣辣好正!呃like一流!蘆筍海老牛肉卷$48蝦同蘆筍用肥牛卷住再燒,食落有多重口感,估唔到三樣嘢夾埋又幾夾燒虎蝦$88原條虎蝦連殻燒,原汁原味,咁樣燒法一d都唔會乾,好juicy,影完相之後店員仲好貼心幫手開邊同加蒜蓉,好香呢~壽喜鍋$138有別一般壽喜鍋,佢係配料同湯底分開上,湯滾左先落配料,咁就可以自由控制生熟程度,有肥牛、雜菇、娃娃菜,冬天食完暖笠笠
百樂中心美食何其多!今次我地嚟試下呢間用心烹調嘅小店

聽聞呢度嘅串燒最出名,所以叫左幾款試下先~

京蔥雞肉串$38

鐵板牛柳串$88

蘆筍海老牛肉卷$48

燒虎蝦$88

壽喜鍋$138

2019-01-02 78 浏览
第一次來呢間心之食堂食dinner~之前已經聽人介紹過呢間日本野好正!就同朋有來左試🤤一入到餐廳就見到個裝修好日式feel,仲有啲節日嘅佈置🤤牆上面都有啲好特別嘅擺設~有啲復古嘅feel😍餐牌嘅選擇都有好多,有唔同嘅飯、壽司、炸物仲有串燒!我就叫左燒飯魚飯,蟹肉忌廉餅,火焰牛柳串,燒雞同三文魚皮,同埋石板牛舌個饅魚石鍋飯好好味~而且饅魚是原條上嘅,配埋佢個日式汁真係好夾🤪同埋佢係用石頭鍋咁上菜~好有特色😍之後就黎左個蟹肉忌廉餅,佢仲係即叫即做嘅🤣所以都keep住個溫度,個賣相都好得意,食落個口感好新鮮!仲有個必食嘅就係火焰牛柳串,佢係響你面前即燒俾你!用來呃like就岩哂🤤而且食落好好味!超吸引🤤都唔算太貴!同埋下面嘅配菜都好正!有燒菠蘿🤪呢度嘅食物都唔算貴嘅,食咁多野先400左右,而且店內都幾衛生🥰大家都可以去試試😆😂

饅魚石鍋飯
蟹肉忌廉餅
火焰牛柳串

2018-12-11
饅魚石鍋飯
火焰牛柳串
2019-01-02 67 浏览
尋日我同一位朋友喺銅鑼灣行完街, 朋友提議去食一間橋深宵食堂日本fusion餐廳, 上到去見到 好似日本食堂甘,只有約十張枱,裝修簡單,但木枱配以一些小盤裁, 藤蔓及單車卻帶出一種田園氣息,而且座位旁更有充電插頭。並附有各種叉電線,十分體貼。點餐了,餐牌上嘅食物種類算多,而部份嘅名都幾特別,我地就先叫了兩個邪惡包,兩種刺身串串,三文魚及黑松露帆立貝,一個白汁芝士煙肉烤菇, 一個原條鰻魚石鍋飯,同埋一個蒜片牛柳粒石鍋飯,再叫了一杯檸檬果茶同烏龍茶。 第一味來到嘅係刺身串,佢用竹籤串住好似串燒咁一串串,刺身頗為新鮮, 帆立貝肉亦十分鮮甜。之後嘅係邪惡包,將厚厚嘅刺身帆立貝肉中間劏開一半,然後放入煎香咗嘅鵝肝片,然後用紫菜及沙律菜包住而成。 本身以為煎過嘅鵝肝嘅油會重重蓋過帆立貝肉嘅鮮味,但由於配有沙律菜,於是中和咗佢嘅油膩感覺。再嚟嘅係白汁芝士煙肉烤菇,佢用咗大大隻嘅厚身啡菇配以白汁佐以切碎嘅煙肉,味道香濃惹味,再加上半溶嘅拉絲芝士,令人回味。食完幾味前食,到主菜了,我地叫嘅係原條鰻魚石鍋飯,同埋蒜片牛柳粒石鍋飯。 兩個石鍋飯嘅鍋邊都有微微嘅飯焦, 佢用嘅係珍珠米,所以口感比一般米更帶口感

食完幾味前食,到主菜了,我地叫嘅係原條鰻魚石鍋飯,同埋蒜片牛柳粒石鍋飯。 兩個石鍋飯嘅鍋邊都有微微嘅飯焦, 佢用嘅係珍珠米,所以口感比一般米更帶口感, 兩鍋都配以帶甜嘅燒汁,撈埋啲飯,非常開胃。鰻魚鍋嘅鰻魚長長甘完全蓋喺飯面,而且表皮燒得帶微焦,表面香口,肉質依然鮮嫩;至於牛柳粒鍋、牛柳粒肉質非常鬆軟嫩滑,而且仍能保持肉汁,與燒汁配合得很好👍🏻

朋友果然無推介錯,心之食堂,果然係一間用心制作嘅食堂。
2019-01-01 184 浏览
百樂中心有很多食肆,今晚就試試心之食堂。這間居酒屋裝潢簡約,在牆上放了幾架單車做裝飾,有些特色,而且招呼也很好。海膽刺身 用紫菜包著海膽來吃,味道鮮甜又甘香。秋葵刺身沙律 刺身和沙律都很新鮮,而且份量也很多,配上自家製沙律醬真的不錯。邪惡包 邪惡包放在小櫈上枱很特別。鮮甜的北海道帶子夾着外脆內嫩的鵝肝,再用紫菜包着吃,真的很滿足。心之火焰鐵板牛柳串 牛柳串上枱時加白蘭地再點火,火光熊熊很有氣氛,而且燒過的牛柳粒更香口,墊底還有我最愛的菠蘿。心之魚生飯 心形的魚生飯賣相很特別,魚生也很新鮮,壽司飯醋味也剛剛好。炸芋圓 芋圓炸得香脆,甜度也適中,是一道不錯的甜點。
海膽刺身
用紫菜包著海膽來吃,味道鮮甜又甘香。
秋葵刺身沙律
秋葵刺身沙律
心之魚生飯
心之魚生飯
心形的魚生飯賣相很特別,魚生也很新鮮,壽司飯醋味也剛剛好。
炸芋圓
芋圓炸得香脆,甜度也適中,是一道不錯的甜點。
2018-12-29 71 浏览
好普通既餐廳,點解可以有咁多好評既?放壽司的木凳陳列感覺已很舊,好似好多細箘咁為何壽司要加沙律醬?大大影響了味道!帶子加鵝肝算是性價比最高燒白鱔$78只有3小件,味道一般
好普通既餐廳,點解可以有咁多好評既?
壽司的木凳陳列感覺已很舊,好似好多細箘咁
為何壽司要加沙律醬?大大影響了味道!
帶子加鵝肝算是性價比最高
燒白鱔$78只有3小件,味道一般
2018-12-23 78 浏览
邪惡包 $38*是紫菜抱著帶子夾著鵝肝,鵝肝淡淡油香,職員提醒先吃(紫菜軟了不好吃),配袋子中和油膩感彩虹卷 $68*味道特別,偏甜的,卷物的外面分別有四種不同的東西(魚鬆,芝麻,蟹籽,紫菜),中間是吉列蝦,味道比較豐富石板牛舌$68 娃娃菜,牛舌,蔥,醬汁黑椒味重,醬汁沒有煮到入味(像煮完淋汁的感覺),牛舌質地還可以,菜切得比較小吞拿魚腩軍艦 $48是魚腩蓉,蓉的份量算多蟹籽軍艦 $38一般,蟹籽不是怎麼有味道天然蘋果醋 $28不夠酸,但友人說剛好,不會很甜脆脆吞拿魚腩卷 $68脆脆是天婦羅的脆脆,在上面,中間有脆脆和青瓜,增加口感,味道偏淡,帶一點清新,唯獨覺得沒沙拉醬(或是少一點)的話應該會更好京蔥雞肉串 $38(兩串)*一串有雞肉*2 京蔥*2,雞肉和京蔥都很大塊 (京蔥太大,裡面沒有燒乾,不是很喜歡蔥的朋友可能會不太喜歡),味道搭在一起挺好吃的(是醬燒)燒條日本魷魚 $88(冬季限定)少少燒汁和上面一點七味粉,燒的挺香的,口感微彈有加一服務費總而言之覺得性價比唔太高—————————————壽喜鍋 138 (賣完了)
邪惡包 $38*

彩虹卷 $68*

石板牛舌$68
娃娃菜,牛舌,蔥,醬汁

吞拿魚腩軍艦 $48
是魚腩蓉,蓉的份量算多

蟹籽軍艦 $38
一般,蟹籽不是怎麼有味道

天然蘋果醋 $28
不夠酸,但友人說剛好,不會很甜

脆脆吞拿魚腩卷 $68

京蔥雞肉串 $38(兩串)*

燒條日本魷魚 $88(冬季限定)
少少燒汁和上面一點七味粉,燒的挺香的,口感微彈

有加一服務費

總而言之覺得性價比唔太高

—————————————
壽喜鍋 138 (賣完了)

2018-12-22 69 浏览
在網上看到心之食堂的邪惡包 被它吸引來了 門面是這樣食物種類也算多,下單的話是直接在上面畫上你想要的食物先來的是兩份海膽刺身和三文魚刺身。刺身的部位是腩位呢,十分肥美而且還是厚切,吃下時口感也好好至於海膽也是新鮮的,兩份份量大約每人有三塊左右,可以拼紫菜一起吃,是鮮甜的味道啊點了個霸氣十足的鰻魚石鍋飯,上網看到的圖片比實物大呢,不過石鍋裡的飯也非常多,鰻魚有一點腥但影響不大,如果多一點鰻魚汁會更好餸飯牛舌彈牙,燒得幾香,唔錯雞軟骨一份三串,味道正正常常沒什麼特別就是這個邪惡包了。紫菜包著帶子,帶子再夾著鵝肝。張開口一啖放進口裏果然好吃吃啊,有些沙律菜中和了鵝肝的油脂,沒那麼膩,好吃
在網上看到心之食堂的邪惡包 被它吸引來了

門面是這樣
食物種類也算多,下單的話是直接在上面畫上你想要的食物
先來的是兩份海膽刺身和三文魚刺身刺身的部位是腩位呢,十分肥美而且還是厚切,吃下時口感也好好
牛舌彈牙,燒得幾香,唔錯
雞軟骨一份三串,味道正正常常沒什麼特別
果然好吃吃啊,有些沙律菜中和了鵝肝的油脂,沒那麼膩,好吃
  • 邪惡包
2018-12-21 64 浏览
今日考完試完sem跟朋友一起到日式小店慶祝 菜名已經好吸引 邪惡包 原來是以紫菜做底用帶子做包夾鵝肝 味道十分邪惡 很特別的做法 值得一試彩虹卷 卷物外面佈滿四種配料 有蟹籽//紫菜碎//魚鬆//白芝麻 中間有吉列蝦 整個口感好豐富 味道好特別脆脆吞拿魚腩卷 吞拿魚腩分量多 中間有脆脆和青瓜增加口感 但味道略嫌被沙律醬蓋過碎吞拿魚腩軍艦 蟹子軍艦 配料份量一樣飽滿京蔥雞肉串 一份有兩串 雞肉和京蔥都很大塊 以日式醬汁調味 口感燒得不會太乾身 味道吃起來挺好吃冬日限定的燒原條日本魷魚 以燒汁加七味粉調味 燒得好香飲品點了杯天然蘋果醋 味道剛剛好 不會死甜
今日考完試完sem跟朋友一起到日式小店慶祝
碎吞拿魚腩軍艦 蟹子軍艦 配料份量一樣飽滿
冬日限定的燒原條日本魷魚 以燒汁加七味粉調味 燒得好香
飲品點了杯天然蘋果醋 味道剛剛好 不會死甜
2018-12-17 99 浏览
朋友相約於銅鑼灣吃飯,除了吃飯還是為了一聚,這次朋友安排了一間日式餐廳,本來還十分擔心會不會環境太過幽靜,沒想到朋友找了一個像家一般感覺的地方。店內等提供充電服務,實在貼心。日式蟹籽沙律, 滿滿的蟹子,配合店家配制嘅沙律醬汁,味道酸酸甜甜,入口舒服。心之火焰鐵板牛柳串, 驚喜之作,店員在你面前焚燒牛肉,完成後,牛肉依然嫩滑,可口,味道一流。李小龍卷包含蟹鉗,牛油果,魚子醬,蟹子及青瓜。 味道豐富,口感複雜,多層次,吃了一口還想吃多多口。彩虹卷包含炸蝦,蟹籽,青瓜,牛油果,魚鬆粉,墨魚籽及紫菜。 視覺上七彩繽紛,已經勝人一籌。下次再來支持,相信人會更多。

店內等提供充電服務,實在貼心。

下次再來支持,相信人會更多。

• 心之火焰鐵板牛柳串
2018-12-09 95 浏览
銅鑼灣呢條街不嬲好多野食,於是就搵到呢間心之食堂。第一樣黎既係呢杯藍蝶花白桃乳酸,上層係藍色,撈渾飲其實就係桃+乳酸既味,不過味道唔錯又唔會太甜。黑松露牛油帶子同鐵板豆腐係一齊上,兩樣上枱都冒哂煙jaja聲。帶子好大粒有牛油香,個汁係甜甜地,撈埋比普通牛油帶子特別好多!而豆腐個汁係偏鹹,不過將啲菜點哂汁再同豆腐一齊食就岩岩好,好想跟埋白飯!之後到燒牛舌心同忌廉餅,牛舌燒到岩岩好而且好惹味,忌廉餅就好脆好香,點埋沙律醬一咬落去入面啲餡就會吱出黎,不過有啲略嫌有啲細舊。炸雞軟骨係天婦羅式果隻炸,夠大粒份量又多,食到停唔到口。重頭戲就係火焰牛柳串。牛柳超級軟熟,仲可以食到本身既牛肉味,下面插住既菠蘿我地都唔放過,一咬落去勁多汁,而且放一陣都仲係暖笠笠。最後叫多個鰻魚茶漬飯,飯粒軟硬適中,加埋鏗魚芝麻飯素同鰻魚,簡直係完美既ending!
銅鑼灣呢條街不嬲好多野食,於是就搵到呢間心之食堂。

• 心之火焰鐵板牛柳串
2018-12-08 91 浏览
今日約左朋友去銅鑼灣行街,心血來潮黎呢間心之食堂食晚飯!一打開餐牌就比佢各式各樣既日式料理吸引,款式同一般既日本餐廳好唔同!我地點左邪惡包,就如菜式名一樣,好邪惡,兩片帶子夾住塊鵝肝,一咬落去香濃既油香浸出黎,帶子配合暖暖既鵝肝有冰火既感覺,一次過食到兩種美食好滿足!然後係帆立貝蟹籽杯,賣相好精緻,用酒杯盛住,帆立貝加蟹籽好鮮甜,下層係壽司飯,用匙羹黎食好似食緊甜品一樣。心之魚生飯,心型既碗同心型魚生飯,賣相好吸精,而且好有心機一層層堆砌成個心型,味道亦唔錯,誠意之選!蟹味噌軍艦,一入口蟹膏味好濃郁,融入口裡,慢慢再食真啲,簡直回味無窮,推介!心之食堂每樣食物都好有心思,誠意之選,下次都一定會再光顧!
今日約左朋友去銅鑼灣行街,心血來潮黎呢間心之食堂食晚飯!

心之食堂每樣食物都好有心思,誠意之選,下次都一定會再光顧!
2018-12-06