2018-11-10 69 浏览
今日同朋友去了係銅鑼灣伯樂中心12樓樓上的日本居酒屋食飯。一向都鍾意去食日本餐的我們,一入到去就好鍾意餐廳的環境。它的環境佈置得好靚好舒服,而且因為萬聖節,它還有萬聖節特別嘅裝飾。我們一坐下來就急不及待地拿起餐牌看看有什麼吃。他的餐牌是可以自己畫下來,十分方面。接下來,我們瘋狂地叫了六個小食,包括了串燒、蛋捲、炸物以及炒菜等。食物很快就到了,率先到來的是三文魚刺身,他的刺身非常厚身,十分滿意。接着的食物就是雜菜炒雜菇,不會很油,很正又健康。南瓜薯餅超級好味,外皮很脆,南瓜餡很熱騰騰,配搭起來十分滿意。一定要食薯餅!心知蛋捲 也是另一個十分好食的,在蛋捲上配上心形的番茄汁,既好看又好吃,蛋捲內有芝士三文魚餡,連埋蛋一齊食超級好食!愛吃蛋的人士,必食之選!炸雞軟骨 熱騰騰的,外皮很脆很薄,很好食。燒三文魚皮 三文魚肉十分鮮甜,燒三文魚皮很脆皮。芝士炸雞 熱辣辣地上枱,見到芝士圍住啲炸雞就好吸引,炸雞球炸得好香脆,雞肉很軟熟,再加埋芝士食,好香口。

炸雞軟骨 熱騰騰的,外皮很脆很薄,很好食。

燒三文魚皮 三文魚肉十分鮮甜,燒三文魚皮很脆皮。

2018-11-09 66 浏览
每次公司OT完都想放肆一下食飽D夜夜地係銅鑼灣又諗起去心之食堂9點先去到, 但都仲有好多檯客係度唔記得BOOK檯好彩有位者今次去MANU又好似有D轉咗所以試下新嘢藍碟花白桃乳酸 $48酸酸甜甜幾好飲心之火焰鐵板牛柳串 ($88)超級大火, 維持咗。。。10秒牛肉好入味又唔會韌, 加埋燒完熱辣辣!牡丹蝦$48 鮮甜大隻, 仲有張櫈仔坐XD三文魚串 $38 吞拿魚串 $38咁樣串住D魚生係搞笑嘅好食不過太細舊, 唔夠喉又唔太抵食鹽燒雞翼 $48反而雞翼抵食D鹹鹹地燒得又香口送酒一流心之魚生飯 $98其實上次嚟已經叫過今次特登再叫因為覺得好味又大份炸芋圓 $38我同友人一致認同呢個好好味呀煙韌皮包住粉滑香甜嘅芋圓, 正
每次公司OT完都想放肆一下食飽D
夜夜地係銅鑼灣又諗起去心之食堂
9點先去到, 但都仲有好多檯客係度
唔記得BOOK檯好彩有位者

今次去MANU又好似有D轉咗
所以試下新嘢

藍碟花白桃乳酸 $48
酸酸甜甜幾好飲

心之火焰鐵板牛柳串 ($88)
超級大火, 維持咗。。。10秒
牛肉好入味又唔會韌, 加埋燒完熱辣辣!

牡丹蝦$48
鮮甜大隻, 仲有張櫈仔坐XD

三文魚串 $38 吞拿魚串 $38
咁樣串住D魚生係搞笑嘅
好食不過太細舊, 唔夠喉又唔太抵食

鹽燒雞翼 $48

其實上次嚟已經叫過
今次特登再叫因為覺得好味又大份

炸芋圓 $38
我同友人一致認同呢個好好味呀
煙韌皮包住粉滑香甜嘅芋圓, 正
第一次食呢間野,嗌咗啲基本串燒:牛舌,牛柳串,雞蔥串,白鱔,芝士翠玉瓜。牛舌係非常非常好食!真係真係厚切!!燒得啱啱好,唔會係嗰種完全跑唔開或者好淋嗰種!嗌牛柳串嗰陣都冇留意,直至佢上菜嗰陣同我講話小心,先發現佢會有呢個火焰嘅效果,講真$88同出邊價錢差唔多,但係整埋呢啲效果野花晒心機真係好少有。雞蔥串同芝士翠玉瓜都係好食嘅。白鱔來講,通常都好難處理,但係佢燒得啱啱好,又唔會燶,肉質亦都唔會係嗰啲一咬就發現好梅嗰種。海膽蟹籽杯,好足料,呢個價錢算係咁啦真係!鰻魚茶漬飯湯底食得出用咗鰹魚湯底,飯素都唔吝嗇,鰻魚都唔錯。最後杯特飲,菠蘿味好出,但係唔會有過甜嘅感覺,薄荷嗰個清新就可以啱啱好balance返!會再食嘅,特別係牛舌同牛柳串!

雞蔥串同芝士翠玉瓜都係好食嘅。

海膽蟹籽杯,好足料,呢個價錢算係咁啦真係!

會再食嘅,特別係牛舌同牛柳串!
2018-11-08 63 浏览
今日放工約左朋友去銅鑼灣食飯👭,又心思思想去心之食堂😳 朋友都對我既建議唔抗拒😆。一入到去,店員好熱情咁招待我地😊。因為心之食堂既食品種類都幾多,我哋又再次選擇唔到食啲咩 🤔 店員就誠意推介左人氣鰻魚石鍋飯同埋蒜片牛肉石鍋飯比我地🙈。鰻魚超大條都幾肥美🤤,仲要係成條咁上,而且烹調嘅水準又高,鍾意食鰻魚嘅朋友仔一定要試下😎!喺刺身方面,我哋就叫咗一碟三文魚刺身。心之食堂嘅刺身每件都大大舊😍,價錢又抵,38蚊已經有四件🤭。更何況啲刺身仲要好新鮮,無咩雪味,好抵食👍。而我朋友就叫咗南瓜薯餅同埋鹽燒雞翼,都唔會覺得炸到好油膩😗。食完主菜之後,我哋仲叫咗甜品🍨,啲雪糕唔會太甜,好好味,食完都唔覺得肥😜。下次放工一定會再去食多次,試埋佢其他款式嘅刺身先😋!

下次放工一定會再去食多次,試埋佢其他款式嘅刺身先😋!
2018-11-04
2018-11-07 50 浏览
雖然成日去銅鑼灣,但係食黎食去都係嗰幾間,真係有啲悶。所以為左尋覓新野食就上左OpenRice 睇吓啲食評,見到心之食堂幾多好評得黎又唔似係大集團經營,而且又無咩俾social media介紹過,抱住黎尋寶嘅心態上左去百樂中心一試。食飯食左個幾鐘,一路都唔算好多人,環境夠靜,約朋友傾吓謁都唔錯。我同朋友2個人叫左2個主食,2個小食同2個燒物。主食方面,佢嘅原條鰻魚石鍋飯啲鰻魚無欺場,大條得黎無咩骨,而且隔左一段時間都好夠熱,不過就略嫌啲飯唔夠汁同埋無咩飯焦。而香茅豬頸肉湯烏冬份量相對比較細,不過豬頸肉嘅香茅味幾濃,滲左落湯到味道唔錯。豬頸肉就有咬口,而烏冬就偏淋。小食方面叫左心之蛋卷同胡椒豬肚湯浸蜆。心之蛋卷外面熟入面軟滑,一切開有流心嘅芝士,咬落有好多魚子,口感脆卜卜,幾過癮。加埋三文魚碎同埋少少蜆肉,味道幾鮮,不過貴得黎份量偏細。而胡椒豬肚湯浸蜆個湯真係好好飲,相較於啲蜆,我地兩個都爭住想飲啲湯,係開始轉涼嘅季節,飲返啖胡椒濃湯暖胃,醒晨曬。至於蜆就唔係好吸到湯嘅味道,但係勝在無沙。而切碎嘅娃娃菜都好搶手,啲菜浸滿胡椒湯,食落好美味。燒物分別點左心の火焰鐵板牛柳串同埋炸雞皮。牛柳串

我同朋友2個人叫左2個主食,2個小食同2個燒物。
全條鰻魚石鍋飯

香茅豬頸肉烏冬

蛋卷

胡椒豬肚湯浸蜆

燒物分別點左心の火焰鐵板牛柳串同埋炸雞皮。牛柳串齋睇已經好吸睛,佢上枱嗰陣,店員為佢淋左酒精,再點上火,熊熊烈火就咁樣燃燒係你面前。原本好驚淋左酒嘅食物會好大陣酒精味,但係神奇嘅係佢竟然無。牛柳串火候啱啱好,食落既有炙燒味,又相當嫩滑。即使係坐底嘅菠蘿,經過火燒後都變得非常香甜多汁。一旁嘅薯角都被烤到熱辣辣。呢個燒物俾到視覺同味覺嘅享受我地。
牛柳串

最後嘅炸雞皮一碟有三串,聽落邪惡,但係一啲都唔油膩。雞皮燒得好香脆,即是只係加咗少少嘅鹽,已經變成非常好食嘅左酒小食。落咗檸檬汁又為雞皮添左少少清新嘅感覺。一碟小食兩種食法。
炸雞皮

總括而言,心之食堂嘅食物質素唔錯,但係嘢食嘅份量偏細,價格亦比較貴。不過久唔久食一次,都係唔錯嘅選擇。
蛋卷
胡椒豬肚湯浸蜆
牛柳串
炸雞皮
2018-11-07 46 浏览
近日常聽容祖兒既心之科學, 發現有間餐廳叫心之食堂, 於是約朋友試試. 店內有著日本居酒屋既感覺, 裝飾好精簡, 給人一種親切感, 當然吾少得日文歌曲, 侍應亦很有禮貌.叫了一些小食加主食, 茶漬飯第一次吃, 很不錯, 有好香芝麻味&茶香.牛舌好厚切, 燒得好香口. 有肉汁.鐵板椰菜仲係心形上, 好吸晴, 雖然細細個, 但很用心, 煎得好香.鱔亦做得很好, 大大舊, 很肥美.刺身亦非常新鮮, 厚切!蟹子軍艦蟹子多到滿滿, 望到經已好開心!
2018-10-28
2018-11-05 52 浏览
香港樓上舖食店好多臥虎藏龍,形形式式食店搬上樓上經營,好似最近同朋友去過其中一間在銅鑼灣耀華街叫心之食堂日式小店,入面裝修別緻,放左單車掛牆,可能店主喜歡運動,店員好nice介紹好多廚師特別推介,睇左一陣好多好多,都係試店員推薦菜色牛舌鐵板,牛舌肉汁豐富,肉質嫩滑,同時亦不失口感,佐以黑椒燒汁 香氣十足 ,一放上枱 陣香味就搞到我流曬口水 ,仲有洋蔥同椰菜配料 一齊食就冇咁油膩你啦。李小龍卷, 包咗成個蟹鉗入去 正呀 ,入面仲包咗牛油果同青瓜, 仲有魚子醬同蟹籽鋪喺面 ,徑足料 另外仲好細心 咁有薑片畀大家清喉嚨紫薯甘粟餅, 外皮鬆脆炸得恰到好處, 餡料好足, 每啖都同時食到甘粟同紫薯 ,唔會俾其中一隻搶曬啲味。心之焰, 啲肉好有趙勁 ,好有牛味 店員仲會喺你面前淋走燒多下 ,令串燒身處喺火中咁上枱, 打卡一流心之蛋捲, 個蛋捲一切開見到拉曬絲同有流心 ,入面有蟹仔同三文魚碎做餡, 令滑流嘅蛋添加一分口感三文魚刺身, 個三文魚刺身係厚切 滿足度極高 ,啲紋理顏色都好靚 ,一食落口又陣鮮味出曬嚟。邪惡包,呢個就係我推薦去試因為真係明符其實,好邪惡呀, 鵝肝油脂充足,燒到有少少燶,令佢香氣

李小龍卷, 包咗成個蟹鉗入去

邪惡包,呢個就係我推薦去試因為真係明符其實,好邪惡呀, 鵝肝油脂充足,燒到有少少燶,令佢香氣更加突出,配搭大大粒帶子,由脆身嘅紫菜包住, 香濃嘅鵝肝味同清新嘅太子融為一體。
南瓜餅, 外皮同樣鬆脆 炸得啱啱好 食得出係用咗日本南瓜 , 好好味 ,最後值得一讚 店員姐姐服務唔錯 不斷行嚟行去 留意你有冇咩需要 不斷主動加茶。

2018-11-01
  • 心之火焰鐵板牛柳串
  • 紫薯甘栗餅
  • 邪惡包
  • 香蔥石板牛舌
  • 三文魚刺身
  • 李小龍卷
2018-11-05 40 浏览
今日黎到銅鑼灣,搵到間樓上ge日式食堂,由於好早就上去食飯,果日就比較靜,食飯食得好舒服~餐廳唔算大,不過位置都舒適。邪惡包~帶子夾鵝肝,好好食!!有種入口即溶感覺,而且一件$38,都算抵食呀!厚燒牛舌心,好新鮮,的確厚切,燒得岩岩好,唔會好硬,不過$58一串就有點貴。南瓜薯餅,一般般,冇咩驚喜,南瓜味都唔係好出。燒汁燒白鱔,又係好好食!!又係嘩一聲,肉地厚,一啖食落好滿足,燒汁好襯個鱔,食完一串會再想食!鹽燒雞翼,要等比較耐,但又真係幾好食,仲切開左,易食D而且好入味。芝士炸雞就麻麻地,覺得個芝士可以試下用第2款芝士,因為呢個芝士唔係好痴個雞,食果陣就好似分開食咁。

餐廳唔算大,不過位置都舒適。
邪惡包~帶子夾鵝肝,好好食!!

有種入口即溶感覺,而且一件$38,都算抵食呀!
南瓜薯餅,一般般,冇咩驚喜,南瓜味都唔係好出。
燒汁燒白鱔,又係好好食!!

2018-11-01 1447 浏览
心之食堂日式樓上小店,上次朋友介紹去試完令本人 回味無窮,決定揾日再上去幫襯,今次帶朋友去見識吓廚師精心傑作,他創意真的無限,出品食物種類又多,連带餐名都特別過人,今次特意介紹朋友食靚啲服務員見到我再黎已認得出真好嘢,同佢傾左幾句,介紹我地餐牌特色食物,最後點了幾樣精選,首先2杯飲品青蛙王子和果汁特飲,薄荷梳打加上抹茶雪糕,賣相吸引,口感清新,透心涼,令人舒服李小龍卷4件大大件,入面炸蟹肉好香口,配合黑魚籽壽司卷和牛油果,舆別不同,抵讚跟住係石板黑松露牛油带子,4粒大大带子,熱熱鐵板,貴價松松露在带子面,貴氣迫人,要成粒入口才過癮朋友喜歡有飯到肚,叫左個三文魚茶漬飯,賣相就唔多吸引,但食落就認真唔同,三文魚切粒再加紫菜肉碎,熱湯濕口吃特別開胃繼續上秋葵刺身沙律,健康精選,精新素食,切粒魚生沙律醬混和,美味最後可以係全晚傑作中傑作,服務員上2串牛柳,但用火焰即燒少見,似表演雜技,火光直升,隔離客都話話聲叫正我朋友食完都讚不絕口,無介紹錯,埋單都係524,好意頭哈哈

我朋友食完都讚不絕口,無介紹錯,埋單都係524,好意頭哈哈

2018-10-31
  • 心之火焰鐵板牛柳串
  • 秋葵刺身沙律
  • 李小龍卷
  • 青蛙王子
-心之火焰鐵板牛柳串🐮($88)店員係客人面前點火🔥,燃燒串燒,牛柳肉質鮮嫩軟淋,配埋特製醬汁,正!仲有薯條同埋燒菠蘿🍍,燒菠蘿食落都好甜,十分Juicy❤️-原條鰻魚石鍋飯🤤($118)又係鰻魚飯,鰻魚真係好大條放左飯上面,鰻魚燒得好靚🤤,肉質嫩滑😋,無咩骨,不過鰻魚汁比較少,食到最後都無曬鰻魚汁,依碗鰻魚石鍋飯嘅份量好多,必食🤗-邪惡包😆($38)邪惡包其實係將紫菜包住帶子,鵝肝和菜,一咬落去,一次可以食曬帶子,鵝肝和菜🤤,口感好豐😃富,帶子只是微微煎香,肥肝十分肥美,十分美味,配搭得不錯👍-胡椒豬肚湯煮蜆😀($78)估唔到胡椒豬肚湯煮蜆嘅味道都好有驚喜😎,蜆肉都幾多😋個湯底好正,胡椒味唔算好重口味😁,味道一流👍 -香蔥石板牛舌🐮($68)依個好似平時係大排檔食嘅菜式,不過味道好香,牛舌好彈牙,醫汁甜甜的🤗,好好味,味道較重口味,不過真係好好食😆-蘆筍海老牛肉卷😍($48)將肥牛包住蘆筍,再去燒,蘆筍好鮮嫩👍🏻,肥牛正!味道都不錯☺️

心之火焰鐵板牛柳串🐮($88)
店員係客人面前點火🔥,燃燒串燒,
心之火焰鐵板牛柳串

原條鰻魚石鍋飯🤤($118)
原條鰻魚石鍋飯

邪惡包😆($38)
邪惡包

胡椒豬肚湯煮蜆😀($78)
胡椒豬肚湯煮蜆

香蔥石板牛舌🐮($68)
香蔥石板牛舌

蘆筍海老牛肉卷😍($48)
蘆筍海老牛肉卷

邪惡包
胡椒豬肚湯煮蜆
香蔥石板牛舌
蘆筍海老牛肉卷
2018-10-30 92 浏览
返工同讀書真係十分十分繁忙,好多黑仔既事情出現壓力大,最好既減壓方法就係去食好西今日就去左銅鑼灣心之食堂位於百樂中心12樓,真係好方便佈置同環境都非常有心思,門口好有神秘感,見到好多人都唔知點入去(包括我),所以大家見到相片中右上角既白色門口,唔好猶豫,入去啦仲有格好大既單車做裝飾,好用心見到店鋪處處都係心思食物黎講,都有好多選擇,想得到既日本菜類別,呢到都有!價錢屬於中高價,但一分錢一分貨,值得既!點完野食,仲有broad game 可以玩下平台邊仲有書同埋充電線添,好細心感覺上呢到係間家庭式既小餐廳,用心,溫暖食物質素都有返咁上下海膽刺身好大塊,好鮮甜,仲配有脆卜卜既紫菜包住黎食帶子都非常新鮮,甜美,好有口感中高價都做得住,係有原因的食壽司好鐘意食卷物,就咁係顏色都已經令人好開心😃入面係好脆既鮮蝦,外面每一塊既佈置都唔有樣,有蟹籽既,有魚子,有芝麻⋯超級多口感!呑拿魚腩係我最近既最愛好肥,好滑,又唔會滯仲有好精緻既小木椅,凍凍既壽司但係都好溫暖不得不比既烤茄子超級多蒜,唔會太濕,個醬味道岩岩好食完之後老公話返屋企自己試下咁整仲有重頭器,火焰燒牛柳,之前睇食評我已經勁想食果然無失望燒
返工同讀書真係十分十分繁忙,好多黑仔既事情出現
壓力大,最好既減壓方法就係去食好西
今日就去左銅鑼灣心之食堂
位於百樂中心12樓,真係好方便

佈置同環境都非常有心思,

仲有格好大既單車做裝飾,好用心
見到店鋪處處都係心思

點完野食,仲有broad game 可以玩下
平台邊仲有書同埋充電線添,好細心
感覺上呢到係間家庭式既小餐廳,用心,溫暖

刺身

食物質素都有返咁上下
海膽刺身好大塊,好鮮甜,仲配有脆卜卜既紫菜包住黎食
帶子都非常新鮮,甜美,好有口感
中高價都做得住,係有原因的

彩虹卷

壽司好鐘意食卷物,就咁係顏色都已經令人好開心😃
呑拿魚腩軍艦

呑拿魚腩係我最近既最愛
好肥,好滑,又唔會滯
仲有好精緻既小木椅,凍凍既壽司但係都好溫暖
烤茄子

不得不比
既烤茄子
超級多蒜,唔會太濕,個醬味道岩岩好
食完之後老公話返屋企自己試下咁整

心之火焰鐵板牛柳串

仲有重頭器,火焰燒牛柳,
之前睇食評我已經勁想食
果然無失望

燒左30秒左右,就見到真身了

有我最喜歡既燒菠蘿呀
好甜呀!
牛柳粒有入口即融既感覺
唔會燒到太過硬,肉質軟,好似食緊牛扒咁
牛肉飯

因為怕老公唔夠飽既關係,叫左個牛肉飯比佢!好足料,多牛肉,份量係比平時屋企既飯碗大小小,一碗應該夠一位男士食既!
牛肉甜甜地,烹調牛最重要係把握好時間,煮得太耐就會老!呢到既牛全部時間都剛好

藍蝶花白桃乳酸,蘋果醋

最後仲有兩杯好好飲既飲品
我特別喜歡右邊既蘋果醋,好健康
左邊既乳酸都唔會話太甜,顏色好靚

整體黎講,呢到無論係佈置定裝飾,都好有心思!服務黎講都ok,等你食完一樣再上另一樣,唔會放到全枱都係!食物精緻,大食既朋友記得叫多d野食喇

食完咁豐富好食既日本菜,壓力指數即刻低左好多
2018-10-29
刺身
彩虹卷
呑拿魚腩軍艦
烤茄子
牛肉飯
藍蝶花白桃乳酸,蘋果醋
和男友工作後相約到銅鑼灣晚餐。之前幾頓飯都是吃中菜為主,所以特地選了日本菜。我們先在openrice預約,因為先行預約的話,會有asia miles回饋。我們準時8時半到達,很快就可以坐下,不用等。這次我們叫了1個鰻魚飯、1個大阪燒和1個炸蝦卷。待應給我們奉上熱茶。鰻魚飯:鰻魚很長,第一次吃這麼長的饅魚。但鰻魚汁有點少!不過由於是石鍋飯的關系,作為飯焦控的我,給這個飯加了不少分。大阪燒:可能是太肚餓皀關系,忘了給大阪燒拍照。大阪燒很好吃,有沙津醬和木魚碎在上面,跟在日本吃的差不多。炸蝦卷:味道有點普通,但裝飾頗漂亮。
和男友工作後相約到銅鑼灣晚餐。

我們準時8時半到達,很快就可以坐下,不用等。

炸蝦卷:味道有點普通,但裝飾頗漂亮。
2018-10-23
一間好有Heart 嘅小店 —心之食堂唔知大家會唔會有陣時好厭倦食一啲連鎖嘅餐廳,唔係話佢哋唔好食,但總係覺得啲食物好似有啲千篇一律,冇咩新意。所以我同朋友都好鍾意周圍去發掘一啲樓上鋪,因為隨時有驚喜!呢次我哋去依間喺銅鑼灣嘅餐廳,叫心之食堂,座位唔算好多,大概容納到20-30人左右,但勝在夠整潔,望落嘅格局亦令人好舒服。餐廳嘅風格係類似居酒屋咁樣,主打燒物,炸物,同刺身。蟹肉忌廉餅- 材料一啲都唔馬虎,食落去淡淡蟹肉,仲好Juicy添海膽蟹子杯 - 海膽非常鮮味,但可惜份量較少邪惡包 - 即係帶子加鵝肝,依個非常抵食,只需$38!!原來兩者一齊食係可以好match心之火焰鐵板牛柳串 - 呢個係絕對必點嘅!!牛柳係上枱後,先至點火嘅,視覺效果滿分。最有驚喜嘅係牛柳粒一啲都唔「韌」!冇得彈!原條鰻魚石鍋飯 - 熱辣辣,連埋啲鰻魚汁一齊食好好味心之魚生飯 - 情侶去食必點之選,因為魚生飯嘅形狀係心型嘅,呢個梗係相機食先啦!依間心之食堂,用大眾嘅價錢,可以食到咁高質素嘅食材,我熱烈推介大家去試吓!!
一間好有Heart 嘅小店 —心之食堂

餐廳嘅風格係類似居酒屋咁樣,主打燒物,炸物,同刺身

海膽蟹子杯 - 海膽非常鮮味,但可惜份量較少

原條鰻魚石鍋飯 - 熱辣辣,連埋啲鰻魚汁一齊食好好味

2018-10-25 40 浏览
這棟大廈超多食肆,每每都要大排長龍等𨋢,是夜就選了這間日本料理餐廳。甫出𨋢已看到餐廳門口充滿日本風情,櫻花的設計好漂亮。店內環境不俗,大部分是沙發座位,有cafe的感覺,挺舒適自在。三文魚串以可愛的小盆子盛著好趣緻,三文魚像魚腩般肥美,非常新鮮嫩滑,魚油豐富,味道鮮甜,魚生捲起再夾配青瓜片令口感富層次,增添爽口和清新感覺。原條鰻魚石鍋飯份量十足,大大條的鰻魚肉質嫩滑,美味的醬汁令魚肉非常入味,醬汁撈飯都夠惹味,石鍋裡的飯焦脆脆的又有另一番滋味。心動大阪燒呈心形狀,好有心思。燒餅好厚身,像蛋糕似的,質感結實不鬆散。餡料極多,夾雜大量蔬菜和八爪魚等好足料,不會好粉,口感豐富,再加上燒汁和沙律醬加倍美味。心心三文魚飯同樣是名符其實的心形狀,賣相精美可愛。面層舖滿微微燒過的三文魚,大量的蟹籽與壽司飯結合起來,嫩滑的魚肉加爽脆的蟹籽口感一流。彩虹卷以小木桌奉上相當別緻,每一件卷物的四面分別以蟹籽、白芝麻、魚鬆粉和紫菜形成不同顏色,色粉繽紛如彩虹。卷上有黑魚子,卷內有炸蝦、青瓜和牛油果,口感豐富無比。芝士他他炸蝦好像蓋上一大張被子般,香脆的炸蝦爽口彈牙,半溶的芝士味道香濃,配搭甜甜酸酸的他他醬,非

甫出𨋢已看到餐廳門口充滿日本風情,櫻花的設計好漂亮。

卷上有黑魚子,卷內有炸蝦、青瓜和牛油果,口感豐富無比。

芝士他他炸蝦好像蓋上一大張被子般,香脆的炸蝦爽口彈牙,半溶的芝士味道香濃,配搭甜甜酸酸的他他醬,非常惹味。

同閨蜜喺銅鑼灣行街,諗唔到食乜好,上OpenRice一睇就見到呢間「心之食堂」於是決定去試一試,呢度環境比較暗,亦都唔會太過嘈吵所以都好適合傾計嘅💕朋友點咗一杯「藍蝶花白桃乳酸」$48味道唔太甜👍🏻而且顏色好靚呀!海膽蟹子杯$68朋友唔食魚生,所以我一人獨享😍海膽好鮮甜肥美💕而且蟹籽份量都好足料!配埋壽司飯👍🏻食得出嘅新鮮好味!彩虹卷$68裡面有炸蝦🍤牛油果🥑蟹籽、青瓜等等....呢樣算係熟食吧,所以朋友都可以食!口感層次豐富,有青瓜同埋牛油果中和返炸蝦,感覺唔會太油膩!石版黑松露牛油帶子$88一上枱熱辣辣香噴噴,仲有好多娃娃菜伴碟夠晒健康👍🏻帶子粒粒都好大粒又鮮甜,再加上黑松露醬,好惹味😋鐵板豆腐$48呢個有啲似韓式嘅口味,個汁好有泡菜風味, 酸酸辣辣好開胃蒜片炒牛柳粒$88香脆嘅蒜片配上肉嫩多汁既牛柳粒, 真係一個非常完美嘅配搭!😍好食到停唔到!香蔥石板牛舌$68呢個都非常惹味😆有啲似大排檔嘅小炒,牛舌質感亦都唔會太硬,送酒一流!總結:呢間餐廳都好多小情侶同埋朋友一齊嚟食,食物方面,生、熟既食物都算係有水準既,下次去開銅鑼灣嘅話會再黎💕

朋友點咗一杯「藍蝶花白桃乳酸」$48
味道唔太甜👍🏻而且顏色好靚呀!

海膽蟹子杯$68

彩虹卷$68

石版黑松露牛油帶子$88

鐵板豆腐$48
呢個有啲似韓式嘅口味,個汁好有泡菜風味, 酸酸辣辣好開胃

蒜片炒牛柳粒$88

香蔥石板牛舌$68