2022-10-04 36 浏览
忙碌生活中更要好好愛錫自己,偶爾食返餐好嘅慰勞下自己,先有動力繼續努力為夢想打拼😆 今晚約咗舊同事一齊去銅鑼灣<御鐵>食鐵板燒,享受一下人間美食😆餐廳環境唔算大,但坐得舒適。我地揀咗食Otestu Dinner Set E $2,988/兩位另加一。點餐後師傅就着手準備食材,而我地坐定定等睇師傅表演🙈煙三文魚沙律醬汁三選一,可以選擇柚子醋、芥末醋、蕃茄蒜汁,我就揀咗柚子醋🙈 沙律菜份量都頗多而且足料,有煙三文魚、沙律菜、 羽衣甘藍、青瓜同車厘茄等,全部都好新鮮爽脆,伴上柚子醋味道酸甜又清新,好開胃😚北海道鮮帶子配魚子醬整道菜色澤鮮豔奪目,賣相滿分💯 帶子厚身鮮嫩,配上帶點咸香及口感creamy嘅no. 2魚子醬,能為帶子提鮮之餘亦為菜式添上貴氣,配搭完美👍 師傅喺魚子醬上加少少食用金箔同紫蘇花作點綴,好睇又好食😋 我地一口帶子一口魚子醬咁食,非常滿足😚 師傅教落紫蘇花可以搣開配埋帶子一齊食用,味道都幾特別🙈 墊底配菜有脆甜多汁嘅日本黃瓜,配上手打波菜汁都好好食😏南非活鮑魚配海苔醬我地食緊上一道菜時,師傅已經準備好燒鮑魚🙈 鮑魚有手掌咁大隻,而且非常新鮮,喺鐵板上仍然郁緊

煙三文魚沙律
北海道鮮帶子配魚子醬
南非活鮑魚配海苔醬
我地食緊上一道菜時,師傅已經準備好燒鮑魚🙈 鮑魚有手掌咁大隻,而且非常新鮮,喺鐵板上仍然郁緊😏 師傅僅加少少鹽來調味,以保留鮑魚嘅原汁原味。記得先食鮑魚,再食鮑魚肝😙 鮑魚肉質厚實彈牙,口感嫩滑帶點嚼勁,估唔到鮑魚配上海苔醬不單係味道匹配,仲可以提升鮑魚嘅鮮甜味,超級正呀👍 舊同事係第一次食鮑魚肝臟,佢大讚鮑魚肝味道甘香,口感creamy,食得好開心😆 配菜係雞冠海藻,含有豐富嘅骨膠原,口感爽滑,貪靚嘅我地當然食到一件不留🙈
西澳龍蝦配海膽汁
師傅將成隻龍蝦起肉,離殼嘅蝦肉晶瑩剔透,非常新鮮🤭 師傅將龍蝦肉燒至八成熟,再簡單裝飾就上碟😌 啖啖龍蝦肉,咬落鮮甜爽口,再配上由龍蝦膏、牛油同海膽一齊煮成嘅醬汁味道就更加香濃惹味,同時又唔會搶去龍蝦本來嘅鮮味,唔錯唔錯👍
香煎法國鴨肝
第一次見到鴨肝解凍中嘅樣子,原來係咁肥大🤣 師傅用上食用花及爽脆鮮蘆筍作點綴,令賣相精緻吸引😙 煎香後嘅鴨肝外脆內軟,口感軟綿且入口即化🤤 食用時可配搭青蘋果或者意大利黑醋來中和鴨肝嘅油膩感,味道亦帶點青蘋果嘅清新果酸,正!
熊本縣A5和王牛
有薄燒同厚燒。師傅介紹話呢款和牛由日本直送至烹調前都冇急凍過的,保持在零至二度冷藏。薄燒同厚燒我地都嗌咗五成熟,生熟度煎得啱啱好🤭
先係薄燒。油花分佈非常靚,師傅煎和牛時已經油香十足,和牛捲住炸蒜同香葱,再配埋獨子蒜片一齊食,口感層次豐富,而且和牛肉質細嫩,牛味濃郁,令人一試難忘🤤
再到厚燒。和牛肉質軟嫩,油花遍布均勻,鮮嫩又入口即化。先食一件原汁原味,第二件就點少少竹炭鹽同芥末,再夾埋香脆嘅獨子蒜片一齊食,風味十足,而且口感不俗👍 值得一提嘅係呢款芥末同平時食開嘅好唔同,呢款芥末係即磨的,食落又唔會好攻鼻,仲可以平衡和牛嘅油膩感,幾有驚喜😍 伴碟有美國大啡菇、法國蘆筍同翠玉瓜,相當豐富😎
三文魚籽海膽炒飯
杯裝炒飯賣相吸睛,因為表層鋪滿了三文魚籽同海膽,已經令人食指大動好期待🤤 炒飯好足料,有蝦粒、蜆肉及帶子粒等,而且炒得好乾身,粒粒分明。每口炒飯配上味道甘甜濃厚嘅海膽,或者配上咬落就爆出魚油、味道咸鮮並重嘅三文魚籽都好好食😋 呢個炒飯不論係味道定係口感,都係滿分之作👏
昆布鰹魚清湯
食完炒飯後飲返碗熱湯就啱哂啦🤭 呢款湯湯料以昆布同菇為主,仲有件刺身級嘅北寄貝,飲落清甜又暖胃
最後,我地就叫咗杯凍檸茶同柚子味雪糕解解膩消消滯,亦為今餐劃上美滿句號😋