2017-09-01 722 浏览
想約朋友食呢度好耐, 今日終於去到食喇😍我地一行5人, 訂咗第二輪, 上到去見到排隊排到去後樓梯, 仲要落多兩層, 好誇張呀不過到夠鐘8:45, 安排入坐亦算很快我地一坐低好快就送上海鮮拼盤跟住就開始點野食先, 首先梗係刺身, 仲有其野食, 我地仲行出去自助吧攞沙律等等當其他野食未到, 我地就燒海鮮先到主角出場喇甲羅燒泰式生蝦都好好味呀如果係榴槤控, 呢個絕對啱你, 榴槤炸彈, 正下次一定要再嚟過
不過到夠鐘8:45, 安排入坐亦算很快
我地一坐低好快就送上海鮮拼盤

當其他野食未到, 我地就燒海鮮先

到主角出場喇

海鮮拼盤

泰式生蝦都好好味呀

泰式生蝦

如果係榴槤控, 呢個絕對啱你, 榴槤炸彈, 正

榴槤炸彈

下次一定要再嚟過
2017-08-31
海鮮拼盤
泰式生蝦
榴槤炸彈
2017-08-31 453 浏览
今日同幾個中學同學去咗觀塘呢間餐廳食放題,間餐廳喺APM附近,所以如果揸車過去,可以將車泊喺APM停車場,然後行1分鐘路程都唔使就已經到lu上到去已經好多人排緊隊,好彩一早book定姐。呢層全層都係屬於呢間餐廳嘅,所以座位都安排到唔會太迫。餐廳亦都設有自助吧,好多中式嘅餸菜都可以喺出邊攞到,而且出邊仲有個沙律吧喺大家食放題之前當作少少前菜。呢間餐廳主打海鮮磯燒放題,每人只需要加$288就可以有海鮮燒嘅放題,而且生日月份仲有優惠。而且燒海鮮嘅時候,有一個侍應會幫埋你燒,所以可以一邊點其他嘢食一邊欣賞時應如何烹調。我個人認為呢個海鮮磯燒嘅放題最出色嘅係——蟹蓋!蟹蓋上邊除咗好多蟹膏之外,仲有一個小小嘅蛋黃,相信係暗春蛋!煮熟左之後,蟹膏混合埋暗春蛋,所以喺燒嘅過程中,唔會蒸發左啲蟹膏。除咗海鮮外,其他野都做到好出色,尤其是呢幾件羊架,一啲都唔羶!食晒所有野之後,都甜品時間!你間餐廳有別於其他餐廳,勁多雪糕類甜品。雖然成日聽人講:「甜品係另外一個胃黎嘅。」但係都建議大家留返少少位置放甜品。另外聽人講食雪糕可以消濟,大家不妨食完放題食返杯雪糕消消濟啦~

2017-08-28 486 浏览
聞說觀塘最近出現一間海鮮燒嘅放題聽到都令人興奮啊 皆因平時要食海鮮燒都係要去啲乜乜水產 或者居酒屋先有得食而且仲要價錢不菲添架所以見到呢度雖然以放題黎講 的確稍微偏貴但係可以享受到咁頂級新鮮嘅食材再加上係香港地一次體驗海鮮燒 點都抵番曬啊 最正正常常去食放題必嗌嘅刺身刺身好新鮮 對比起市面上嘅放題黎講屬於高質素個款 選擇類型亦都頗多最大眾化嘅吞拿魚 三文魚 帶子 甜蝦都有齊曬黎緊就等我逐一介紹今次嘅重點 海鮮燒海鮮燒拼盤係成兜上 有個火爐係正中間俾客人可以享受自己燒嘅過程 真心過癮呢個生蠔真係好巨型 望落都想即刻呑落肚完全一啲腥味都無 非常鮮甜啊然後到帆立北都係一樣 大大隻睇到人地流曬口水火爐側面有啲清酒及調味料師傅經過會教我地落啲清酒落去燒等個帆立北索曬啲清酒味道 令到成嘅味道更有層次感然後到呢個蟹蓋啦 烹調手法係先將蛋黃整破然後攪拌撈雲成個蟹蓋入面啲料 擺係度燒當蛋黃滲入蟹蓋每一部分 遇上火燒嘅溫度慢慢變熟之後蟹蓋就可以不黎食啦 口感非常嫩滑最後黎個海鮮燒嘅大合照睇睇先就會見到有好大隻嘅聖子啊 真係出面大排檔都無咁大隻總結係成個海鮮燒都好新鮮 而且每樣海鮮都好大件另外再介紹番啲創意
聞說觀塘最近出現一間海鮮燒嘅放題

我同友人都避免食得太飽 所以壽司唔叫太多
前面兩款分別係 左口魚 同埋 玉子鰻魚壽司
以上兩款都算非常出色 左口魚好新鮮 而玉子鰻魚就好滿足

整體而言 御前大江戶的確係一間好高質素嘅放題餐廳
由佢門面裝修 去到食材嘅新鮮度 再配上海鮮燒呢個package
可以話係簡直係放題界入面standout咗自己
可惜嘅係地點唔係係鬧市市區位置 令到客人要專程過黎觀塘
不過我相信呢個就係地點方便同埋食物質素嘅取捨吧
假如呢啲咁高質嘅餐廳開係鬧市 價錢或許再提升多三成 不是嗎?
2017-08-17
2017-08-27 401 浏览
觀塘的御前大江戶日式料理相信無人不知無人不曉大江戶有別於一般的日式放題料理除左可吃到刺身壽司外,大江戶賣點最吸引之處在於磯燒放題。苦等整個月,終於可以約齊三五知己一試大江戶事前準備當然要相約志同道合的好友,以及最重點打電話訂座大江戶作為一間餐廳名稱, 非常有霸氣而且一點也不失禮。餐廳佔觀塘亞太中心8樓全層, 座位多不勝數, 空間感十足,而且極為寬敞另外當升降機一到達8樓時,已經有陣陣磯燒香味蜂擁而上,香氣十足。先從門口擺設介紹, 樓頂掛滿燈籠, 裝飾更以日文為主作自己彷彿身處日本居酒屋感覺。近門口位置設有自物自助區, 顧客可因自己喜好揀選餐前小食,如沙律等而且可以從雪櫃揀選飲品, 飲品的種類很多, 令人花多眼亂!當然還有飯後甜品, 雪糕及雪條都有, 絕對有一款適合你。當侍應安排好座位後, 桌上的用具令我不禁笑了一聲第一眼以為是有客人留底重要的東西…..原來是餐廳供應的消毒濕紙巾食物方面,基本上以平板電腦點餐日式刺身是必食之一加上無限海膽手卷供應, 物超所值 燒物方面,天婦羅炸得恰到好處, 皮脆內暖另外羊架一點也不羶。可惜今天的主角已不是刺身甚至燒物了, 而是磯燒!首先是海鮮拼盤燒,包含
觀塘的御前大江戶日式料理相信無人不知無人不曉
大江戶有別於一般的日式放題料理
除左可吃到刺身壽司外,大江戶賣點最吸引之處在於磯燒放題
苦等整個月,終於可以約齊三五知己一試大江戶

事前準備當然要相約志同道合的好友,以及最重點打電話訂座
大江戶作為一間餐廳名稱, 非常有霸氣而且一點也不失禮。

先從門口擺設介紹, 樓頂掛滿燈籠, 裝飾更以日文為主作
自己彷彿身處日本居酒屋感覺。

而且可以從雪櫃揀選飲品, 飲品的種類很多, 令人花多眼亂!
當然還有飯後甜品, 雪糕及雪條都有, 絕對有一款適合你。

侍應安排好座位後, 桌上的用具令我不禁笑了一聲

食物方面,基本上以平板電腦點餐
日式刺身是必食之一

加上無限海膽手卷供應, 物超所值

燒物方面,天婦羅炸得恰到好處, 皮脆內暖
另外羊架一點也不羶。

可惜今天的主角已不是刺身甚至燒物了, 而是磯燒!
首先是海鮮拼盤燒,包含了鮑魚、珍寶蠔、活元貝、蟶子皇、蟹味噌甲羅燒(即蟹蓋上有美味蟹膏),每款海鮮非常新鮮,絕對值回票價。
若果擔心海鮮未能完全熟透,不熟悉海鮮是否已熟透
其實大江戶應悉心做好”磯燒之秘方”, 即有數張卡有建議每款海鮮的烹調時間作為參考,非常之窩心

總括大江戶於香港的日式料理界相當有名堂,性價比非常言,有別於一般日式料理店。
食物新鮮種類繁多,環境寬敞座位舒適,非常適合三五成群一起聚餐。
食物加上環境質素可能比日本居酒屋更優勝!
2017-08-26 35385 浏览
可以話呢間係香港最高水準嘅放題,沒有之一!容許我用咁誇張嘅手法黎度做開頭畢竟真係未見過放題仲可以有海鮮燒咁正之餘仲要啲食材都好新鮮 樓面亦都好廣闊算係樣樣都有驚喜 值得回頭嘅一間放題啊首先睇睇啲裝修幾咁用心 有種置身京都嘅感覺而且位置非常寬敞 食落野黎都算舒服好多至少比起出面市區個啲太逼嘅環境黎講 呢度係好舒服最重點每次要黎放題食嘅野終於登場啦見到啲刺身望落個色澤都feel到係新鮮今次全部都係自己中意食嘅野啊吞拿魚 三文魚 帶子 櫻花蝦 全部都好新鮮結果發現原來最值得期待嘅唔係刺身啊!呢個海鮮燒真心不得了啊 齋望個樣都留曬口水好耐好耐無食過咁大個聖子 咁大個生蠔!仲有仲有個蟹蓋同帆立貝啊 全部都好新鮮而且中可以自己燒過下癮 十足十好似去咗日本啲xx水產咁然後都避免飽肚 所以唔叫太多壽司 都係見到有啲創意壽司 打算一試 結果都幾滿意左口魚壽司 同埋玉子鰻魚壽司最正然後見到炸物 亦都叫做我最中意食嘅炸流心紫芋丸 同埋燒雞翼 兩者都好美味整體而言 無論係鎮店之寶海鮮燒又好刺身拼盤 創意壽司 甚至炸物等等嘅放題食物全部都非常吸引 而且非常新鮮絕對會係一試難忘嘅一間放題餐廳
可以話呢間係香港最高水準嘅放題,沒有之一!
容許我用咁誇張嘅手法黎度做開頭

最重點每次要黎放題食嘅野終於登場啦
見到啲刺身望落個色澤都feel到係新鮮
今次全部都係自己中意食嘅野啊
吞拿魚 三文魚 帶子 櫻花蝦 全部都好新鮮

結果發現原來最值得期待嘅唔係刺身啊!
呢個海鮮燒真心不得了啊 齋望個樣都留曬口水
好耐好耐無食過咁大個聖子 咁大個生蠔!
仲有仲有個蟹蓋同帆立貝啊 全部都好新鮮

全部都非常吸引 而且非常新鮮
絕對會係一試難忘嘅一間放題餐廳
2017-08-23
2017-08-23 299 浏览
打風前夕當然是風平浪靜又早放工,約朋友吃飯好時機今日放工就去觀塘放題霸定位,等D好朋友過黎7點半左右人齊,就開始食野依度放題可以任拎好多野食,好方便每人會有璣燒食,餐廳驚你唔駛整,幫你安排定,幾細心食物幾新鮮,比想像中感覺好,特別係蠔類,燒完之後好多汁,好鮮甜刺身比普通放題高質,工文魚同鮮蝦好新鮮而且寫幾多件就會黎幾多件,唔會浪漫食物另外值得一讚係芝麻雞翼,雞翼幾香幾脆,肉味香濃食物種類多,味道平均,放題黎講算唔錯
打風前夕當然是風平浪靜又早放工,約朋友吃飯好時機
今日放工就去觀塘放題霸定位,等D好朋友過黎
7點半左右人齊,就開始食野

依度放題可以任拎好多野食,好方便

每人會有璣燒食,餐廳驚你唔駛整,幫你安排定,幾細心

刺身比普通放題高質,工文魚同鮮蝦好新鮮

而且寫幾多件就會黎幾多件,唔會浪漫食物

另外值得一讚係芝麻雞翼,雞翼幾香幾脆,肉味香濃
食物種類多,味道平均,放題黎講算唔錯
講起磯燒放題,我估大家第一個應該會諗起觀塘御前大江戶唔難發現有唔少既文章、食評、視頻都對佢讚不絕口佢地既相片更令我充滿期望,終於搵到一個願意同我去試既人,二話不說提早左將近一個月打去BOOK枱係出發前一日,店家仲會SEND個MSG提我地入座時間,相當細心係各方面既好評之下,期望當然更加高啦!!當日5:50左右到達,時間岩岩好,職員已經安排梗客人入座,我地唔駛行去後樓梯排隊,只係順住行去入座就得地方相當大,而且掛滿燈籠!! 好有日本FEEL不過位置相當狹窄..每次要反火爐上既海鮮果陣,都好怕D汁會彈左去隔離客塊臉度,真係好驚險入座無耐,職員就送上今晚既主角——五款精美海鮮,甲羅燒、聖子王、鮑魚、蠔、帶子急不及待就開爐燒個甲羅燒先,因為第一次食甲羅燒顧住整其他野唔記得左佢..所以燒到過左火..不過仍然好好味!! 海膽同膏味都好出,係每啖都好香濃,朋友試完話麻麻地,結果我自己一個食哂佢聖子王係第二樣好想試既海鮮,睇片果陣望落好大隻,但實物好似差左唔少….果然廣告果D永遠係最正好彩都厚肉,比我燒到咁都唔會韌,過關啦鮑魚呢個係驚喜之作!! 燒果陣我地燒錯左方向,再加上燒完個樣咁乾柴,估計應該會韌
講起磯燒放題,我估大家第一個應該會諗起觀塘御前大江戶
唔難發現有唔少既文章、食評、視頻都對佢讚不絕口

係各方面既好評之下,期望當然更加高啦!!

地方相當大,而且掛滿燈籠!! 好有日本FEEL

急不及待就開爐燒個甲羅燒先,因為第一次食

聖子王

好彩都厚肉,比我燒到咁都唔會韌,過關啦

鮑魚
呢個係驚喜之作!! 燒果陣我地燒錯左方向,再加上燒完個樣咁乾柴,估計應該會韌到無朋友;嘩~點知咬落唔韌仲好彈牙,而且仲有少許鮑魚汁

帶子
岩岩燒完既帶子脹卜卜,變得厚實左,肉質彈牙又多汁

我係一個好中意食蠔既人,見到呢隻蠔咁肥美就知有幾吸引我啦
燒完都仲有我一隻手心咁大隻!! 果然無令我失望,非常Creamy!! 蠔汁係我嘴入面爆開

燒梗既途中,我行左出去自助區覓食;出面有唔少既日式前菜、自製沙律、仲有D熱食。我只係拎左三款,試完之後無再出去拎過,因為好伏…
左起吉列炸蠔
雖然佢係事先炸好後放入個盤度興住,但表皮仍然酥脆,微熱
可惜,只有外表而無內函;炸粉相當厚,而且炸過龍,蠔已經乾身唔JUICY,失敗

中間雞腎
雞腎爽口但唔入味,可以唔駛試

右泰式鳳爪
同雞腎一樣,爽口但唔入味,而且偏辣

基於三款前菜質素唔理想,所以無再出去夾其他野番黎試
放題刺身一定不可少!! 我一直都覺得重質不重量,呢度刺身選擇雖然比較少,但如果質素好既話,已經值回票價;但好可惜,又係令我同朋友大失所望!! 第一次食放題只係叫左一Round刺身就放棄…
三文魚-無魚香;赤身-有筋,好腥;甜蝦-完全唔甜,無蝦味;牡丹蝦卷-無蝦味;帶子-呢個OK,味道正常但唔係話特別鮮甜;象拔蚌-爽口唔錯;赤貝-爽口但無味
我未曾試過食放題D刺身上枱果陣係暖架!!
雖然有冰舖底,但刺身係暖架囉!! 重點要講幾次!! 暖架!!
呢個真係完全不能接受

壽司抵讚係細細件
唔記得咩鰻魚玉子盒(前) – 鰻魚細細件,所以未食得出有無骨,玉子甜甜地,整體唔錯

焦糖芝士三文魚腩(後) – 焦糖味反而唔係好食得到,但我覺得咁樣反而更好

草莓梅子醬海皇玉子卷(右) – 成件野個味都唔係好夾
唔記得咩魚子拖蘿蓉(左) – 個樣望落唔錯,但魚子味蓋過左拖蘿味
壽司就只係試左呢幾款,其他感覺太平凡就無特別去試

天婦羅炸物
魷魚圈 – 肉實彈牙可以試;吉列墨魚餅 – 無特別;炸紫芋丸 – 芋味香濃又煙韌幾好食
;芝麻雞翼 – 炸得夠脆,醃味唔錯;
天婦羅蝦 – 蝦味都有少少既,炸粉厚左少少;紫薯 – 呢個好味,薯夠粉微甜;

燒物
羊鞍 – 燒得岩岩好,淋身嫩滑唔會太騷,正!!

海膽蠔餅 - 好油好膩

焗蠔 – 蠔粒偏細且腥,唔推介;鰈魚西京燒 – 甜甜地,味道似雞泡魚乾

磯燒鍋物

酒蒸蜆 – 無沙,蜆仔都算大粒;帆立貝 – 一串串咁上枱,燒完好乾好韌;刀貝&黃金貝 – 分唔到邊款係個,無沙,但鮮味缺乏。

總結,$298+1呢個價錢食呢D質素既野一D都唔抵!!
雖然開頭果盤海鮮味道唔錯,但整體係令我同朋友都極度失望。最後我想講呢餐生日飯之後,我唔舒服左兩日…
今次個生日都夠難忘
2017-08-12
庆祝纪念
生日
2017-08-15 500 浏览
同朋友聚會,朋友鍾意食海鮮,就嚟咗呢度啦!我就麻麻地但都會試一試,我最鍾意榴槤炸彈,我覺得呢個最好食的。呢度嘅熟食都唔錯,好多選擇任君選擇,雖然我對海鮮麻麻地,起碼都仲有好多熟食俾我點,侍應都好好招呼,海鮮熟咗佢都會主動行過嚟話俾我哋知,食得。環境都算唔錯啦!只係張枱細咗D。
2017-08-09
2017-08-15 569 浏览
成日聽朋友講 觀塘有間好正既日本放題 一直都好想試 但每次都好難book到位 今日終於同朋友黎到喇 就係呢間位於觀塘出哂名既御前大江戶料理一上到黎 佔成個商場一層 面積好大呀 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻一啲都唔似般既日式放題 全部都好逼 好似左右手都坐有唔識既人係到坐低就見到張枱有個爐係到 原來呢間放題係有埋磯燒海產咖 好期待yooo 但點解有個condom既 睇真啲原來係濕紙巾😂😂😂😂嘩 成大盤海產品 乜都有 真係唔講得笑 樣樣新鮮 啲鮑魚仲係到郁郁下👋🏼👋🏼👋🏼👋🏼刺身既款色都好多種 一定有款岩大家食 甜蝦係好鮮甜既燒完海產類 估唔到仲可以任叫其他野燒 最後仲要燒埋鮮甜菠蘿小食既種類都多咖 連泰式牡丹蝦都有😛😛😛雞軟骨香脆口 忍唔住叫多碟食完最後仲有甜品生果區 滿足埋你令一個胃🙈🙈🙈

但點解有個condom既 睇真啲原來係濕紙巾😂😂😂😂

刺身既款色都好多種 一定有款岩大家食 甜蝦係好鮮甜既

燒完海產類 估唔到仲可以任叫其他野燒 最後仲要燒埋鮮甜菠蘿

小食既種類都多咖 連泰式牡丹蝦都有😛😛😛

雞軟骨香脆口 忍唔住叫多碟

食完最後仲有甜品生果區 滿足埋你令一個胃🙈🙈🙈

2017-08-12 461 浏览
見過好多次食評, 一直都好想嚟試下, 等咗咁耐, 終於在生日期間可以俾自己一個藉口來放蹤一下.因為人人都話呢度等入坐時好墟冚, 我最怕人多要排隊等位, 所以特別book 7點開始, 去到就唔洗等位喇, 入場見到已全場爆滿呀.點解呢間放題咁引起我嘅注意係因為佢有磯燒呀, 每人指定有一份海鮮併盤, 第一次落單後就會自動上枱, 每2人一個甲羅燒, 每人一隻生蠔, 蟶子皇, 鮑魚, 扇貝, 每件都大大隻, 唔會hea, 2人份量用大木盤上枱, 已令我地雙眼發光, 因為我地都係第一次食磯燒, 好心急, 無留意到每款都有少少唔同的時間及火侯, 我地唔知情所以什麼都放上去, 令到時間增加咗, 食慢咗囉…雖然時間長了, 但無影響到效果, 首先甲羅燒, 味甘且香, 燒嘅時間唔好太長, 唔好似我咁燒焦咗個底, 份量少了….其他的貝殼類燒法都相若, 好容易拿捏時間, 每枱都準備有海鹽, 七味粉或稀釋清酒自己決定份量來調味, 但本人喜歡食原汁原味, 所以部份只加了清酒, 因為海鮮本身都鮮味十足又甜美, 完全蓋過咗清酒嘅味(又或者我放太少…)有部份海鮮是無限追加, 我唔蝕底嘅心理一定叫盡佢啦.建議: 磯燒前要讀
有部份海鮮是無限追加, 我唔蝕底嘅心理一定叫盡佢啦.

建議: 磯燒前要讀下枱面嘅注意事項, 而且每輪入場後店內員工都會廣播提醒客人磯燒時間及方法, 留心d就得喇, 而佢地店員足夠, 有時間他們都自動為顧客磯燒, 好貼心嘅服務.
又因為心急同唔蝕底嘅性格, 刺身項目都幾乎被我全點齊了, 魚類及貝殼類的都很新鮮, 尤其是赤貝及象拔蚌都好爽口鮮美, 帶子雖不算得上厚切, 不過鮮味已大大加分, 只有2款蝦的甜味一般, 新鮮度尚可, 可以有進步空間.
食完2個重點已用咗1個鐘, 因為入坐2小時任食, 要立即開始食其他款式, 有磯燒爐當然要自已燒下蔬菜, 燒菠蘿係最好選擇, 秋葵燒熟後唔會有滑潺潺, 日本小蕃薯好甜, 最後仲追加清酒煮蜆, 都好值得食架.
天婦羅炸蝦真係必點, 蝦雖然唔係大隻, 但係即炸出來, 我食咁多次放題都係預先炸好, 但御前嘅天婦羅新鮮熱辣, 好脆好正.
壽司創作最推介係”豆紙香辣碎拖羅”, 仲有火灸系列嘅”黑松露北海道帶子” 我呢個黑松露控無理由錯過.
自助區不得不讚嘅係飯品有冰凍區同常溫區, 有些女仕唔多飲凍飲, 好貼心哦.
有部份日式前菜, 壽司飯及小食可以在自助區找到, 每餐最後都要食甜品來個完美嘅終結, 而御前嘅雪糕區真係好多選擇, MEGA雪糕條, 甜筒, 韓國雪糕條, 仲有雪米糍, 有點眼花, 最終我都揀咗最愛嘅BANANA…..
  • 黑松露北海道帶子
  • 豆紙香辣碎拖羅
  • 燒鮑魚
  • 磯燒刀貝
2017-08-12 237 浏览
今天相約友人一起來到這家在網絡上非常有人氣的日式放題餐廳,聞說這家放題除了刺身壽司等食物外,最出名的便是磯燒了。所以早在一星期前已經訂好位置,今天提早十五分鐘就來到這裏,但已經人山人海,好不容易終於成功入場!這家御前大江戶裝飾充滿日本特式,感覺像到了日本的名勝-雷門。全場都掛滿了燈籠及日式圖騰。座位座無虛席,非常熱鬧!一般去這類型的日式放題餐廳,大多以點菜紙方式填寫後交到職員手中點菜,往往出現有漏單的情況發生。而這家餐廳用平板電腦方式自行點菜,而且菜式圖文並茂,一目了然,更重要的是完全沒有出現漏單的情況。餐廳內有一些自助形式的小食如泰式鳳爪,魚生飯及沙律等,飲品也非常多元化及充足!每一枱客人他們都會送上精美的海鮮拼盤,以作磯燒之用,而份量剛好是每個人隻的,不用爭著吃,而海鮮全部都非常巨形!說到「磯燒」,是源自日本人吃海鮮的簡單食法,意思是指漁人岩岸在岸邊搭起小爐,即捕即燒的方式! 而這裏運用同樣的方式,嚴選了非常新鮮的海鮮作磯燒,生猛的海鮮在燒的同時還可看到還在動及發出悲鳴,雖然確實有點殘忍,但確實是鮮味無窮!光看這個巨形的蟶子,夾起來時比筷子還要長,進口非常爽口且香甜帶有微微的海水味

光看這個巨形的蟶子,夾起來時比筷子還要長,進口非常爽口且香甜帶有微微的海水味道,口感層次豐富。

吃完海鮮,剛剛在平板所點的刺身都剛好送到,我覺得放題餐廳的成敗取決於刺身的新鮮及種類,而這家的刺身做到了,所有刺身都沒有任何雪味及溫度恰到好處,入口不會太冰冷,而且種類不少。

烤羊架在這裏吃的比較少油,而口感我覺得比起其他餐廳食到的更勝一籌! 有羊的味道又濃而不羶!

壽司精緻,選料份量也足!

燒雞翼是我喜歡的比較乾身類型,味道不會太咸!

最後吃天婦羅作為終結,不論是溫度,色澤及口感都配合得非常好!略為粉漿比較多。

總結,這家餐廳是我覺得數一數二的美味餐廳,只是為磯燒已來已經相當值得,相信還會再來。
2017-08-11 696 浏览
朋友請我去觀塘 御前大江戶日式料理 吃放題真的好高興, 現正暑假期間, 可以訂到位真有點興奮.   亞太中心食肆很多, 成行成市, 益食家.   御前大江戶日式料理  主打 海鮮磯燒放題, 任飲任食兩小時, 每位 288- 加一, (星期一至四).  價錢超值餐廳日式設計, 富東瀛風味, 地方寛敞, 入門先見到自助食物區, 有熟食吧, 小食部, 有卷物, 魚生飯,沙律.........等, 食品豐富.另外看見刺身, 壽司櫃檯, 店員勤力安排及分佩食物.餐廳内, 大堂有方檯, 長桌, 窗邊位有卡座, 吃的氣氛甚濃厚, 也設有 四間 VIP 房, 適合大伙兒聚餐.餐牌採用平板電腦下單, 介紹食品更清晰, 無漏單, 節省地方, 夠環保, 我們開始任飲任食兩小時, 慢慢點:店員於 平板電腦, 登記入座人數及時間, 便送來大大個木桶, 盛著滋味 海鮮拼盤一份 (兩位用) 一次性贈送項目有珍寶蠔, 活元貝, 蟶子皇, 鮑魚 (各兩隻)  及 蟹味噌甲羅 (一隻).   好新鮮,  看見此 拼盤, 已感超值.店員很好,  詳細地介紹我們有關爐具的用法, 並教我們各種食物/海鮮烹烤時間.以及各項醬料粉
朋友請我去觀塘 御前大江戶日式料理 放題真的好高興, 現正暑假期間, 可以訂到位真有點興奮.
亞太中心食肆很多, 成行成市, 益食家.   御前大江戶日式料理  主打 鮮磯放題, 任飲任食兩小時, 每位 288- 加一, (星期一至四).  價錢超值
小食部, 有卷物, 魚生飯,
沙律.........等, 食品豐富.
另外看見刺身, 壽司櫃檯, 店員勤力安排及分佩食物.
也設有 四間 VIP 房, 適合大伙兒聚餐.
店員很好,  詳細地介紹我們有關爐具的用法,
並教我們各種食物/海鮮烹烤時間.
以及各項醬料粉末的使用,
我們今次主要試磯燒, 立即打火, 及放上至愛海鮮.
蟹味噌甲羅燒 ~ 燒蟹蓋要耐心烹煮, 攪攪鵪鶉蛋及麵包糠, 混合蟹膏, 入口香濃鮮美, 增添滑溜感.
鮑魚 ~ 鮑魚邊燒到有少少焦香, 咬落中間部位仍然軟腍, 不用加調味料, 可以品嚐鮑魚的鮮味!!
生蠔 ~ 質素不錯,燒過後肉質縮小了, 加入七味粉, 口感更惹味.
蟶子皇 ~ 新鮮肉質爽嫩有口感
元貝~  好大隻稔軟味鮮.
店員話, 加些清酒, 可避免海鮮燒乾, 也能令提升鮮味.
正在一邊忙於磯燒, 店員又陸逐送來我們已點的食物.
前菜沙律,  特色小食~~
壽司酸薑, 泰式青木瓜海鮮沙律, 特上風乾肉眼火腿蜜瓜,泰式生蝦,  每款都爽口, 有酸, 有甜, 有辣, 好開胃 !!
刺身, 共點了 七款:
油甘魚, 天然赤身, 北海道帶子, 象拔蚌, 北寄貝, 三文魚
牡丹蝦
色澤亮麗, 新鮮甜美, 厚切, 肉質好, 牡丹蝦爽口, 彈牙.
壽司, 點了四款:
黑松露北海道帶子, 煙三文魚沙律脆脆, 明太子醬菠蘿蝦蝦塔, 最特別的是 豆紙香辣碎拖羅, 豆紙都可吃
燒物:我們只點了兩款.
廣島焗蠔:  好吸引, 外層燒到金黃色,  蠔面舗了芝士來燒, 燒香味濃, 蠔肉鮮嫩, 鮮味突出.
天婦羅蝦:  脆醬夠薄, 蝦肉爽滑鮮甜, 夠彈牙.
繼續.......慢慢享受磯燒的樂趣, 加點:
大海蝦, 翡翠螺, 黃金貝, 帆立貝, 刀貝 .   海蝦大隻, 肉質結實鮮甜, 調味料也不用, 只加少少鹽燒,已經好能夠帶出蝦的鮮味.  翡翠螺,  及貝類, 好爽口.
三文魚沙律手卷,  海胆手卷, 細細件, 紫菜好脆口, 內料正.
燒一煲酒煮蜆, 燒了十分鐘,  聞到香香的酒味, 海蜆熟了又滑又好吃。
最後燒了三款有機蔬菜:  糖心蕃薯仔, 菠蘿, 秋葵, 好鮮甜.
自助生果真鮮甜.
餐廳設了很多冰櫃, 盛載不同款式的飲品, 甜品可供自由選擇, 有特色飲品, 汽水, 奶凍.
甜品種類也很多,
另有雪糕, 冰條.
總括而言, 御前大江戶日式料理 的海鮮燒放題,  給我們的感覺是新鮮, 食材豐富, 環境舒適無油煙, 店員服務態度好, 又扺食, 好滿足。
2017-08-05 23767 浏览
來到觀塘正正晚飯時間,大商場內的餐廳選不多,但又不想到工廈用膳,那亞太中心的確是一個不錯的選擇,而且樓上的御前大江戶有放題及磯燒,很超值一於試試!有平板電腦下單很快捷方便。先點些小食 - 燒物:大江戶燒羊鞍、鹽燒牛舌、廣島焗蠔、鰈魚西京燒、芝麻雞翼、海膽蠔仔煎餅牛舌太乾。羊鞍羊羶味香,肉質嫩滑。牛舌有些韌。鰈魚西京燒,配上沙律醬很提味。焗蠔賣相吸引,味道也不錯。芝麻雞翼外脆內嫩。海膽蠔仔煎餅有創意但太油膩。再來新鮮刺身,點了天然赤身、油甘魚、北海道帶子、象拔蚌、北寄貝、赤貝和甜蝦,刺身爽口鮮美。壽司: 珍味入蟹肉帶子、明太子醬菠蘿蝦蝦塔、黑松露油甘魚、 黑松露北海道帶子、西京麵豉醬太子貝和火炙左口魚邊,件頭小很不錯,壽司飯沒有鬆散情況,壽司味道亦夠。特選海鮮拼盤一份,有珍寶蠔、活元貝、蟶子皇、鮑魚和蟹味噌甲羅燒都是贈送的 - 鮑魚/位、蟹味噌甲羅燒都/每兩位。款款新鮮,沒燒得過火的話都很易咀嚼,味道鮮甜。最後吃甜品和生果,很撐!

有平板電腦下單很快捷方便。

先點些小食 -

牛舌太乾。羊鞍羊羶味香,肉質嫩滑。牛舌有些韌。

鰈魚西京燒,配上沙律醬很提味。

焗蠔賣相吸引,味道也不錯。

芝麻雞翼外脆內嫩。

海膽蠔仔煎餅有創意但太油膩。

款款新鮮,沒燒得過火的話都很易咀嚼,味道鮮甜。

最後吃甜品和生果,很撐!

2017-07-27
2017-08-05 17396 浏览
在香港食放題真的選擇甚多,要打響名堂真的要加入不同元素吸引顧客,在觀塘工作的友人就介紹我去一家有磯燒的放題日本餐廳,而且性價比超高,$288/位。為食的我當然不可錯過,馬上約去試試,餐廳裝潢一貫日式風格,地方大,樓底高,一點都不擠迫,坐得很舒服自在。門口位置還有自助食物區,會定時送出不同食品。而點餐是用平板電腦,方便環保有效率更可減少漏單情况。自助沙律配搭多樣,熟食款式相當多,有各樣不同前菜、凉菜、熱菜上架。飲品雪糕任飲任食。每位客人可享用特選海鮮拼盤一份,有鮑魚、珍寶蠔、活元貝、蟶子皇、蟹味噌甲羅燒,每款都好新鮮,放題有這樣質素的食材真的感覺超值。磯燒:蟹味噌甲羅燒、鮑魚、珍寶蠔、活元貝、蟶子皇蟹味噌甲羅燒首先將蟹蓋內的蟹膏、蟹肉、蟹子和鵪鶉蛋拌勻,然後放上磯燒爐烤至凝固,蟹膏甘香軟滑。鮑魚、珍寶蠔、活元貝、蟶子皇:鮑魚嫩滑不算韌,蠔味十足,元貝腍軟鮮味,蟶子皇好大隻,爽嫩有口感。磯燒時可加入清酒,可避免海鮮燒乾,同時能令提升鮮味。刺身:天然赤身、油甘魚、北海道帶子、象拔蚌、北寄貝、赤貝、甜蝦刺身質量相當不俗。壽司: 珍味入蟹肉帶子、明太子醬菠蘿蝦蝦塔、黑松露油甘魚、 黑松露北海道帶

飲品雪糕任飲任食。

磯燒:蟹味噌甲羅燒、鮑魚、珍寶蠔、活元貝、蟶子皇

蟹味噌甲羅燒
首先將蟹蓋內的蟹膏、蟹肉、蟹子和

鵪鶉蛋拌勻,然後放上磯燒爐烤至凝固,蟹膏甘香軟滑。

鮑魚、珍寶蠔、活元貝、蟶子皇:

磯燒時可加入清酒,可避免海鮮燒乾,同時能令提升鮮味。
刺身質量相當不俗。

壽司: 珍味入蟹肉帶子、明太子醬菠蘿蝦蝦塔、黑松露油甘魚、 黑松露北海道帶子、西京麵豉醬太子貝、火炙左口魚邊

壽司款式都幾特別很有創意很用心,更伴有黑松露更矜貴,左口魚邊也非常不錯。

特色小食沙律:泰式生蝦
泰式生蝦的味道也很地道。
2017-07-26
2017-08-04 697 浏览
平時食放題多數去旺角呢D區,今次就係去呢間觀塘既御前大江戶,早早就係電視見過有關佢既訪問,黎到都大排長龍,好彩一早訂左位,唔洗等咁耐!呢到有好多都有別於出面既放題,除左外面有自助Bar外,連呢到都有雀巢甜筒食,還有專放雪米滋既櫃,亦見有乳酪既踪影。呢到亦有提供熱飲,相當貼心,好似我朋友剛好不適無法飲凍飲既時候,熱飲出現得剛剛好!甜品亦超多款,就榴連雪米滋亦有,而迷倒一眾榴槤迷,而甘脆朱古力非常香濃的朱古力,保持脆度,好吃!其實都是放題一般兼有的,水準不錯。另外呢到亦有媽媽味道的薑汁蕃薯糖水,來一碗蕃薯糖水,蕃薯煮得夠軟,糖水不會過甜,好吃。亦有其實熟食如菜類,不過當心填滿了肚子無法吃其他精彩食物,所以冇拎太多御前大江戶亦有磯燒玩,磯燒係自己燒,有蟶子、鮑魚、貝類等等,更有蟹味噌甲羅燒,海鮮新鮮美味,燒完後鮮味無窮,不過再加點就要加錢,所以我地試過一次就好海膽手卷既海膽都好正,海膽香甜,手卷大小亦剛好,飯量唔會太多,亦不需要擔心吃太多會飽至於其他如炸物燒物一律水準不錯,難怪黎到當晚幾乎爆座,人頭湧湧