2017-08-11
朋友請我去觀塘 御前大江戶日式料理 吃放題真的好高興, 現正暑假期間, 可以訂到位真有點興奮. 亞太中心食肆很多, 成行成市, 益食家. 御前大江戶日式料理 主打 海鮮磯燒放題, 任飲任食兩小時, 每位 288- 加一, (星期一至四). 價錢超值餐廳日式設計, 富東瀛風味, 地方寛敞, 入門先見到自助食物區, 有熟食吧, 小食部, 有卷物, 魚生飯,沙律.........等, 食品豐富.另外看見刺身, 壽司櫃檯, 店員勤力安排及分佩食物.餐廳内, 大堂有方檯, 長桌, 窗邊位有卡座, 吃的氣氛甚濃厚, 也設有 四間 VIP 房, 適合大伙兒聚餐.餐牌採用平板電腦下單, 介紹食品更清晰, 無漏單, 節省地方, 夠環保, 我們開始任飲任食兩小時, 慢慢點:店員於 平板電腦, 登記入座人數及時間, 便送來大大個木桶, 盛著滋味 海鮮拼盤一份 (兩位用) 一次性贈送項目有珍寶蠔, 活元貝, 蟶子皇, 鮑魚 (各兩隻) 及 蟹味噌甲羅 (一隻). 好新鮮, 看見此 拼盤, 已感超值.店員很好, 詳細地介紹我們有關爐具的用法, 並教我們各種食物/海鮮烹烤時間.以及各項醬料粉
蟹味噌甲羅燒 ~ 燒蟹蓋要耐心烹煮, 攪攪鵪鶉蛋及麵包糠, 混合蟹膏, 入口香濃鮮美, 增添滑溜感.
鮑魚 ~ 鮑魚邊燒到有少少焦香, 咬落中間部位仍然軟腍, 不用加調味料, 可以品嚐鮑魚的鮮味!!
生蠔 ~ 質素不錯,燒過後肉質縮小了, 加入七味粉, 口感更惹味.
蟶子皇 ~ 新鮮肉質爽嫩有口感
前菜沙律, 特色小食~~
壽司酸薑, 泰式青木瓜海鮮沙律, 特上風乾肉眼火腿蜜瓜,泰式生蝦, 每款都爽口, 有酸, 有甜, 有辣, 好開胃 !!
油甘魚, 天然赤身, 北海道帶子, 象拔蚌, 北寄貝, 三文魚, 牡丹蝦
色澤亮麗, 新鮮甜美, 厚切, 肉質好, 牡丹蝦爽口, 彈牙.
黑松露北海道帶子, 煙三文魚沙律脆脆, 明太子醬菠蘿蝦蝦塔, 最特別的是 豆紙香辣碎拖羅, 豆紙都可吃.
廣島焗蠔: 好吸引, 外層燒到金黃色, 蠔面舗了芝士來燒, 燒香味濃, 蠔肉鮮嫩, 鮮味突出.
大海蝦, 翡翠螺, 黃金貝, 帆立貝, 刀貝 . 海蝦大隻, 肉質結實鮮甜, 調味料也不用, 只加少少鹽燒,已經好能夠帶出蝦的鮮味. 翡翠螺, 及貝類, 好爽口.