2022-04-03 195 浏览
一早黎話book晒,只接受訂枱,不接受等位,咩玩法,新開都甘型,即係不受附近居民食,無計,轉場去啦……其實剛賣廣告黎睇下,宣傳完又唔俾人食,真係無辦法,希望以後有改善
呢兩個月weekdays 日日宅喺屋企悶到發慌,weekend當然要把握機會去遠啲搵食🤣 將軍澳海濱愈開愈多餐廳,環境舒服,好多都係pet-friendly🦮,假期好多人會揸車入嚟食飯散步🙆🏻‍♀️今次嚟試呢間新開嘅點心店— DHYC得閒飲茶😂 見唔少人推介餐廳嘅懷舊點心,出面唔多酒樓會做㗎,包括蝦多士、墨魚餅😝 為食妹間唔中就會飲茶癮起,呢啲新派點心店份量適合兩個人食,情侶拍拖都可以叫多幾款點心試👫我哋2點幾去到都有幾枱客等緊,但係餐廳入面其實有唔少空位,不過得2個樓面做又冇人執枱,所以等候時間較長🙈 希望疫情緩和後會增加人手,服務可以做得更好🤔~~~~▫️窩貼蝦多士($68) ⭐️8/10蝦多士呢啲懷舊點心唔係好多地方有得食,一見有就當然要試啦😍一碟有4件,價錢尚算合理. 蝦多士炸得香脆,食落又唔覺太油👍🏻 蝦膠足料彈牙,鋪滿成件小多士,再點埋懷舊沙律醬,出色嘅傳統美味☺️.▫️XO醬炒蘿蔔糕 ($88) ⭐️8/10XO醬係呢到嘅名物,可以一樽樽買走,超香口惹味,又唔會太辣👍🏻 粒粒蘿蔔糕外脆內軟,表皮煎至金黃色,熱辣辣上枱即刻有陣陣XO醬香,重口味之選😋.▫️手打墨魚餅 ($42) ⭐️8.5

~~~~

▫️窩貼蝦多士($68) ⭐️8/10

▫️XO醬炒蘿蔔糕 ($88) ⭐️8/10

▫️手打墨魚餅 ($42) ⭐️8.5/10
墨魚餅十分出色❗️1碟有3大件,煎得金黃香脆,皮薄足料,食到粒粒墨魚,彈牙有咬口,好滿足🥳

▫️懷舊灌湯餃 ($68)⭐️7.5/10
呢隻灌湯餃做法正宗,跟足傳統煮法,餃包住湯二合為一咁去蒸😆店員提醒我哋必須要趁熱食,用小鋼托將灌湯餃放入碗,加入浙醋,拮穿個餃就食得🤣 餃皮綿軟,上湯清甜,餡料都幾足架,有蝦、豬肉等等,間唔中回味呢啲懷舊味道真係唔錯😙

▫️鮮蝦脆米網腸粉 ($48)⭐️8/10
呢份腸粉有啲似炸兩,但係入面就包住越式鮮蝦米網春卷🍤 腸粉皮軟糯,米網春卷香脆,啖啖蝦肉,口感豐富🤤

呢間點心店食物高質,茶都好出色🤩 我哋加錢要咗人蔘烏龍 (+$15位),好有驚喜,入口首先有烏龍茶香🫖,之後慢慢回甘,泛出淡淡人蔘味,飲落好清甜,正😍 期待下次再返嚟encore,推介大家得閒去試下😚
💟回頭指數:8/10
  • 手打墨魚餅
2022-03-24 126 浏览
DHYC 得閒飲茶 得閒飲茶係以前嘅人好鍾意講嘅客套說話😂除咗陪屋企人去,好似而家後生都比較少去飲茶。DHYC希望透過新式簡約既風格,再結合傳統點心既味道。令傳統點心文化可以流傳落嚟,令更多年輕一輩認識和欣賞點心文化。冇太多華麗花巧嘅擺設,只係食物方面保留最傳統的做法。佢哋嘅點心同平時嘅傳統酒樓唔同,唔係工廠整好再送到門市,而係每朝師傅提早喺店舖整。仲有一樣特別地方,除咗平時嘅熱茶之外,竟然仲有冷泡茶飲🥰仲要佢哋有幾個座位係面向海景(要提前book),真係勁chill😎 坐得勁舒服😌🌟鍋貼蝦多士 🦐🍞$68 平時嘅蝦多士下面都係好厚嘅多士,呢個蝦多士嘅麵包超薄,上面好厚嘅蝦滑,麵包邊炸得好香脆,會配埋沙律,可以點嚟食。🌟蘿蔔絲酥餅 $42裏面好多蘿蔔絲同餡料,外皮夠薄夠酥脆,而且唔會覺得好油膩🌟手打墨魚餅 $42一份有三塊,咬落幾彈牙,唔會覺得好重麵粉,會配埋辣醬一齊上,🌟煎釀虎皮椒🌶 $68虎皮椒唔會過熟,咬落重會有少少爽脆,辣椒頭嘅部份會有啲辣,其餘嘅部份就正常。🌟懷舊灌湯餃 $68原來依家好多嘅灌湯餃都係以「湯浸餃」 嘅形式去做,呢度係選用傳統嘅方式去整。 裏面包左蟹肉🦀蝦🦐大菜
DHYC 得閒飲茶

冇太多華麗花巧嘅擺設,只係食物方面保留最傳統的做法。

🌟鍋貼蝦多士 🦐🍞$68

🌟蘿蔔絲酥餅 $42
裏面好多蘿蔔絲同餡料,外皮夠薄夠酥脆,而且唔會覺得好油膩

🌟手打墨魚餅 $42

🌟煎釀虎皮椒🌶 $68

🌟懷舊灌湯餃 $68
原來依家好多嘅灌湯餃都係以「湯浸餃」 嘅形式去做,呢度係選用傳統嘅方式去整。 裏面包左蟹肉🦀蝦🦐大菜、瑤柱同上湯。真係皮薄餡多。

🌟蝦餃🍤🥟 $42
選用新鮮海蝦製成,蝦肉爽口,鮮甜多肉汁皮,最緊要蝦餃皮夠薄。

🌟燒賣 $42
超足料既燒賣,冬菇味好香,冇好重麵粉嘅質感。

🌟松露雜菌餃🥟🍄 $48
呢款係素餃,裏面有翠玉瓜、雜菌同黑松露。皮會比較厚少少,裏面都有黑松露,我覺得幾香。

🌟蒜蓉粉絲蒸鮮魷 🦑$48
鮮魷仲幾彈,調味啱啱好,而粉絲就吸晒啲汁,略為有少少鹹。

🌟瑤柱蛋白炒飯 🍳🍚$120
以前食中菜成日都會食到嘅一款,炒飯做到粒粒分明,而且瑤柱蛋白嘅份量都好多,仲加咗啲菜心去炒。份量足夠兩至三人share。

🌟竹炭奶皇包🍞 $42
平時去飲茶次次都會嗌嘅點心☺️ 呢款嘅流心效果幾好,麵包亦都好鬆軟,如果個流心餡可以鹹香味重啲會仲好

🌟芝麻卷 $32
呢款係好懷舊嘅小食,細個會成日將佢咬開攤平好長嚟食😅芝麻味唔算好香,不過鍾意唔會太甜

唔小心又打得太長…,我係平日下午茶時段去,當時都幾full, 等候時間有啲長😕 但整體服務同食物其實都幾好, 店員都好Nice。

📍 DHYC Dimsum Restaurant (將軍澳)
將軍澳唐俊街23號Monterey Place1樓2A號舖

2022-03-23 1531 浏览
🫖講起飲茶☕️「一盅兩件」一盅就是一壺茶🫖加兩款點心🥟🥕茶客一邊品茗一邊睇報紙吃點心嘅畫面已經逐漸消失👴🏻👵🏻我自己覺得「一盅兩件」並唔單止只係老一輩嘅習慣👵🏻細細個唔少嘅90後都會跟住婆婆公公爺爺嫲嫲去茶樓飲茶、食點心呢👧🏻時光飛逝🚀好多新式茶樓的點心都已經「改朝換代」☕️好多童年回憶點心都開始慢慢消失🫖一啲懷舊嘅點心已經唔係咁容易可以食到嚕🙇‍♀️雖然依家點心製作係越來越多樣化☺️追求新口味以迎合現代人的新鮮感🫖但我仍希望可以係新派嘅茶居可以保留到一啲上一代👴🏻👵🏻喜歡的點心🥧😍最近我就發現到一間「新派」而且仲有🈶️「180度海景」🌊嘅茶居DHYC 諧音意思係「得閒飲茶」🫖重點係佢地🈶️懷舊嘅點心供應👵🏻👴🏻例如🈶️「懷舊灌湯餃」🥟正宗嘅灌湯餃係❌唔會用湯浸住架❤仲有蝦多士🦐蓮蓉西米布甸❤疫情過后😷一定一定要帶👵🏻👴🏻黎呢度享受一個望住海景重拾新派而又懷舊嘅「一盅兩件」嘅當年情懷呀👫🦤🥟懷舊灌湯餃 $68:呢個懷舊灌湯餃一啲普通❤佢哋將啲湯汁包曬喺隻餃子裏面🥟餃子裏面仲有蝦肉、蟹肉、大菜糕❤新舊交融❤️創意之作👍餃子入面仲有好多湯汁👍味道好鮮味呀😋🦐蝦多士 $68:依家已經唔係好多酒樓🈶️蝦多士食⭕️

🦐蝦多士 $68:依家已經唔係好多酒樓🈶️蝦多士食⭕️蝦多少又脆口🔥又唔會油膩⛔️建議大家一定要加埋佢地個雜果沙律醬一齊食呀😋太滋味了❤

🦐蝦餃 $42:細細粒但我非常飽滿😋同埋好結實👍蝦肉夠爽口呀❤️

🍡燒賣 $42:豬肉肥瘦平均👍熱辣辣上台夠新鮮🔥

🐷叉燒腸 $48:一上枱見到佢個腸粉皮拉得夠薄👍叉燒肥瘦平均🔥入口又薄又滑❤絕對係水準之作☺️

☘️美極炒雜菌🍄 $48:炒得好夠鑊氣🔥上枱個陣已經聞到佢香噴噴😋原來用美極炒雜菌係可以咁好食😍

🥟松露雜菌餃 $48:松露雜菌餃樣子非常之精緻😍裡面🈶️好香嘅東菇粒❤頂頂仲放咗黑松露

🍠炸芋角 $42:新鮮炸起嘅芋角食落口「脆卜卜」嘅聲音真係有超治愉呀🔥好喜歡呢😋

🦑蒜蓉粉絲蒸鮮尤 $48:鮮尤非常之新鮮👍勁鮮味😋蒸嘅時間仲啱啱好🔥啲粉絲「索」曬啲蒜蓉汁❤💯

🍞竹炭奶皇包 $42:好喜歡竹炭麵包❤由其係流心版😋啖啖咸香味🥰超讚👍

🍜豉油王炒麵 $98:估唔到呢個外表平凡嘅豉油王炒麵可以炒🉐️咁好味又夠鑊氣🔥🔥🈚️🉐️彈呀👍👍
💰$778 / 2 ppl

🚩DHYC Dimsum Restaurant
📍將軍澳唐俊街23號Monterey Place1樓2A號舖

• 灌湯餃
  • 蝦多士
  • 芋角
  • 粉絲蒸鮮尤
  • 蓮蓉西米布甸
  • 豉油王炒麵
2022-03-18 799 浏览
上個月某個周末,同閨蜜去將軍澳海旁既餐廳飲茶。我哋一早訂左位,所以有得坐呢個望著海景既位置。點左唔少以蝦做主菜既點心。灌湯海皇蝦餃 好足料,有好大隻鮮蝦,仲有冬瓜蓉,瑤柱,蟹柳,啖啖都好滋味。蝦多士蝦肉好新鮮,仲補個多士好脆,外脆內軟。蝦腸呢個蝦腸內層有個脆脆春卷,令到個口感比較突出。腸粉都整得幾滑。鮮花枝鍾意佢個調味,唔會太濃搶左本身花枝既鮮味。食物賣相都一流,我地都食得開心。竹炭奶皇包個奶皇係流心,襯熱食好好味。蛋散幾香脆招牌炒飯好足料,有好多隻蝦,仲有叉燒,個炒飯味道唔錯。
上個月某個周末,同閨蜜去將軍澳海旁既餐廳飲茶。

灌湯海皇蝦餃

蝦多士

蝦肉好新鮮,仲補個多士好脆,外脆內軟。

蝦腸

鮮花枝

鍾意佢個調味,唔會太濃搶左本身花枝既鮮味。

食物賣相都一流,我地都食得開心。

竹炭奶皇包
個奶皇係流心,襯熱食好好味。

蛋散

幾香脆

招牌炒飯

好足料,有好多隻蝦,仲有叉燒,個炒飯味道唔錯。

2022-03-16 149 浏览
係屋企附近發現左新派飲茶既地方,又有海景又可以帶寵物,佢哋仲有好多唔同類別既懷舊點心,例如蛋散、芋角,所以就即興去試因為我地去得有啲即興,打去既時候就已經冇哂海景位lu😢 如果想坐海景位既朋友,記住一定一定要book呀book左12:30pm,去到既時候見到仲有好多位,以為好快就有得坐低,但最後都係門口等左20分鐘先入到實在太唔夠人手執位啦我地兩個人叫左5個點心,排名分先後🥇鍋貼蝦多士🥈懷舊灌湯餃🥉鮮蝦脆米網腸粉🏅焗叉燒包🏅蝦餃叫完先發現差唔多全部都係有蝦🥇鍋貼蝦多士外表炸到金黃酥脆,脆得黎唔油膩,好好食要提一下,個沙律醬加左雜果(仲要有我鐘意既椰果)🥈懷舊灌湯餃同平時食開既灌湯餃唔同,冇湯係入面,好似平時啲點心咁。但入面好足料(蝦肉、蟹肉等)又多湯,熱辣辣味道鮮甜,好好食🤤🥉鮮蝦脆米網腸粉比較特別既腸粉,喺其他酒樓好似比較少見!軟軟既腸粉配脆脆蝦膠,層次感、口感特別當日所見好多冇book位既人因為冇人招待就走左,應該係覺得俾人無視左。。。但接觸過後,職員嘅態度其實都好好。可能係新開張既關係,安排未夠完善打電話book位既時候要有d耐性喺食嘢嘅時候留意到電話響咗好耐都冇人聽。人手嚴重短

實在太唔夠人手執位啦

🏅焗叉燒包
🏅蝦餃

叫完先發現差唔多全部都係有蝦

🥇鍋貼蝦多士
外表炸到金黃酥脆,脆得黎唔油膩,好好食
要提一下,個沙律醬加左雜果(仲要有我鐘意既椰果

🥈懷舊灌湯餃

🥉鮮蝦脆米網腸粉

打電話book位既時候要有d耐性
喺食嘢嘅時候留意到電話響咗好耐都冇人聽。

人手嚴重短缺,如果可以改善到呢個問題就十分好
懷舊灌湯餃
懷舊灌湯餃
  • 窩貼蝦多士
2022-03-13 127 浏览
餐廳位於將軍澳,鄰近將軍澳南,面對海景,一流的環境配搭一流的美食。蘿蔔絲酥餅,香脆可口,完全不油膩,內裏還帶有蘿蔔的清香,一完一口令人還有想多吃的感覺。蝦餃,皮薄餡靚,絕對是最重要,另外,餐廳挑選的就是鮮蝦,令整個蝦味更加濃郁,加上爽口彈牙的餡料,絕對推薦。懷舊灌湯餃,平常的吃起來不一樣,全因為他們做的就是最傳統的味道和外表,但內充滿湯汁,記緊留意不小心就會被燙到。蒜蓉粉絲蒸鮮魷,不油膩,沒味精,份量十足,我就是這樣被他吸引住了。
2022-03-12 102 浏览
又係介紹將軍澳南餐廳啦,嗰邊又靚又清幽,好鐘意去嗰邊食完嘢就去海濱散步吹風呢間新式飲茶餐廳正正喺Donki附近,好易去特意多謝店員好有誠意咁叫我等門口梳化靚位,可以對住一望無際嘅藍天海岸⛅️真係靚到大讚咗幾十次😍一定會再嚟呢間😍🫖茶除咗普洱之外,仲有碧螺春、龍并、香片、壽眉、鐵觀音、人蔘烏龍、特級普洱,仲有幾款冷泡茶最好嘅係佢係「位上」同朋友嚟都可以各自揀自己想飲嘅👍🏻🥢窩貼蝦多士💰$68好似好少地方有嘅蝦多士,幾大件,蝦肉爽口,多士脆卜卜得嚟唔油,最鐘意點好多沙律醬食🉐🥢美極炒雜菌💰$68一嚟到已經好香好香!炒得夠鑊氣,美極豉油配雜菌好夾又好食,雜菌炒到好香口,食唔停🉐🥢燒賣💰$42飲茶大路嘢,必叫,好食🥢牛肉球💰$38又係飲茶大路嘢,好食🥢松露雜菌餃💰$48好多雜菇饀,好香菇味👍🏻🥢蘿蔔絲酥餅💰$42平時飲茶都鐘意食,酥酥嘅口感,好多層,好香🉐🥢上湯煎粉果💰$42粉果見得多,原來仲可以煎,香口得嚟又幾清新嘅感覺,可以沾上特製醬汁一齊食🥢叉燒腸粉💰$48腸粉好滑,饀都唔錯幾多👍🏻🥢招牌炒飯💰$120好特別,因為呢款係星洲炒飯,少少辣幾惹味🥢脆皮炸鮮奶💰$48咁靚嘅地方,當然要食埋甜品作

呢間新式飲茶餐廳正正喺Donki附近,好易去

🫖茶
最好嘅係佢係「位上」同朋友嚟都可以各自揀自己想飲嘅👍🏻

🥢窩貼蝦多士💰$68

🥢美極炒雜菌💰$68

🥢燒賣💰$42
飲茶大路嘢,必叫,好食

🥢牛肉球💰$38
又係飲茶大路嘢,好食

🥢松露雜菌餃💰$48
好多雜菇饀,好香菇味👍🏻

🥢蘿蔔絲酥餅💰$42
平時飲茶都鐘意食,酥酥嘅口感,好多層,好香🉐

🥢上湯煎粉果💰$42

🥢叉燒腸粉💰$48
腸粉好滑,饀都唔錯幾多👍🏻

🥢招牌炒飯💰$120
好特別,因為呢款係星洲炒飯,少少辣幾惹味

🥢脆皮炸鮮奶💰$48
咁靚嘅地方,當然要食埋甜品作句號
炸鮮奶外脆內軟,好香奶味,軟心效果,沾上少少糖食仲好食,最讚嘅地方係一啲都唔油👍🏻🉐

💰食物$564,茶芥$15/1位,自選茶葉另加$9-18/1位
🚩DHYC Dimsum Restaurant (將軍澳) @dhyc_dimsumhk

2022-03-12 79 浏览
週末都想放鬆一下呢度有海景環境又舒適最緊要就係,味道超級正❤️一人一種茶我飲鐵觀音朋友就飲桂花觀音💕👍🏻蘿蔔絲酥餅牛油酥皮有大量蘿蔔絲白蘿蔔絲香甜👍🏻炸芋角濃郁芋頭味道,脆卜卜嘅口感👍🏻懷舊灌湯餃以為係餃子加湯?蒸的方法湯汁鮮美多汁大蝦蟹肉、大菜糕餃子皮流出湯汁👍🏻鯪魚尖椒最常見嘅街頭小食,惹味可口👍🏻蝦餃飽滿多料,鮮蝦彈牙口感一流,一定要試👍🏻鮮竹卷用了十足,小心熱親👍🏻 鍋貼蝦多士 估唔到一啲都唔油膩而且仲有雜果沙律醬!一定要搭配一齊食酥脆外皮脆口❤️👍🏻沙嗲牛肉炒麵最欣賞佢哋呢個麵因為唔會話好油但係又比較少少脆嘅口感再加上牛肉調味啱啱好,沙嗲味道香濃最後梗係要試甜品👍🏻竹炭奶皇包餐廳話節約左金箔嘅成本💰專注色彩流沙包真係好正,充滿鹹香👍🏻芝麻卷唔會太甜而係有好多芝麻嘅香味
週末都想放鬆一下
呢度有海景環境又舒適
最緊要就係,味道超級正❤️
一人一種茶
我飲鐵觀音朋友就飲桂花觀音💕

👍🏻蘿蔔絲酥餅
牛油酥皮有大量蘿蔔絲
白蘿蔔絲香甜
👍🏻炸芋角
濃郁芋頭味道,脆卜卜嘅口感
👍🏻懷舊灌湯餃
以為係餃子加湯?
蒸的方法湯汁鮮美多汁
大蝦蟹肉、大菜糕
餃子皮流出湯汁
👍🏻鯪魚尖椒
最常見嘅街頭小食,惹味可口
👍🏻蝦餃
飽滿多料,鮮蝦彈牙
口感一流,一定要試
👍🏻鮮竹卷
用了十足,小心熱親
👍🏻 鍋貼蝦多士
估唔到一啲都唔油膩
而且仲有雜果沙律醬!
一定要搭配一齊食
酥脆外皮脆口❤️
👍🏻沙嗲牛肉炒麵
最欣賞佢哋呢個麵
因為唔會話好油但係又比較少少脆嘅口感
再加上牛肉調味啱啱好,沙嗲味道香濃
最後梗係要試甜品
👍🏻竹炭奶皇包
餐廳話節約左金箔嘅成本💰專注色彩流沙包真係好正,充滿鹹香
👍🏻芝麻卷
唔會太甜而係有好多芝麻嘅香味
2022-03-07 89 浏览
前日趁着朝早唔使返學,阿媽又放假,我哋好耐冇出街食嘢,就嚟到將軍澳呢邊~阿媽話好耐冇飲茶,我哋就揀咗將軍澳海旁呢間新開嘅點心餐廳試吓~餐廳可以望到將軍澳海旁無敵大海景,好靚好舒服~鍋貼蝦多士 $68一碟炸得好香嘅蝦多士,配埋水果沙律醬🥗蝦多士熱辣辣,加咗凍凍地嘅沙律醬,酸酸哋,幾好味😋蝦多士中間嘅蝦肉幾鮮甜幾入味👍🏻懷舊灌湯餃 $68好大隻嘅灌湯餃,一籠有兩隻,熱辣辣,配埋香醋,一咬入邊啲湯汁就出晒嚟,超級好味😋仲有啲湯汁熱辣辣,幾有鮮味~蘿蔔絲酥餅 $42好香好酥脆嘅蘿蔔絲酥,入邊係熱辣辣嘅蘿蔔絲,外脆內軟,蘿蔔絲幾香甜幾好味😋松露雜菌餃 $48外皮係晶瑩剔透,入面有香菇粒,面層仲有黑松露,食落覺得調味幾香幾正蒜蓉粉絲蒸魷魚$48少少辣,不過接受到,魷魚🦑幾有咬口,仲有我好鍾意食嘅粉絲,幾鍾意佢嘅調味鮮蝦脆米網腸粉 $48腸粉好滑,入面係脆卜卜嘅油炸鬼,食落覺得幾香口,好好味😋蛋散 $36係懷舊點心,好耐冇食,有好香甜嘅糖漿係面,配埋脆卜卜嘅蛋散,食落幾甜

鍋貼蝦多士 $68

懷舊灌湯餃 $68

蘿蔔絲酥餅 $42

松露雜菌餃 $48

蒜蓉粉絲蒸魷魚$48

鮮蝦脆米網腸粉 $48
腸粉好滑,入面係脆卜卜嘅油炸鬼,食落覺得幾香口,好好味😋

蛋散 $36
2022-03-04
午餐
平日喺街上碰到好耐冇見嘅朋友,好多時都會稍作寒暄,然係用「得閒飲茶」呢句說話作結,意思就係約時間出嚟再見下面、敍敍舊。最近就畀我喺將軍澳海旁 Monterey Place 搵到間以《得閒飲茶》諧音:「DHYC」命名嘅新派點心館。據說餐廳係喺香港有超過 60 年歷史嘅粵菜老字號「益新美食館」嘅新副線,裝潢走文青簡約路線,座位闊落舒服,加上坐擁 180 度無敵靚海景,邊食邊欣賞,真係令人心曠神怡!先開茶再慢慢嘆點心,好耐冇飲過普洱,原來呢度嘅陳皮普洱 ($15/位) 好正,入口熱辣辣,柔順不澀,香味濃郁,帶陳皮甘甜。窩貼蝦多士 ($68):多士炸得好香脆,蝦肉鮮甜,蘸點雜果沙律醬,係正宗懷舊嘅食法,不過如果唔鍾意沙律醬嘅話,亦可以改點喼汁,同樣香口美味。蘿蔔絲酥餅 ($42):外層嘅酥皮做得很不錯,夠鬆化又唔油膩,入面包裹住滿滿嘅蘿蔔絲,份量十足,入口鮮爽香甜。手打墨魚餅 ($42):墨魚餅用新鮮墨魚炮製,外形好飽滿,肉質爽彈,而且咬落去仲食到小量墨魚粒,味道很鮮甜。美極炒雜菌 ($68):啲雜菌炒得啱啱好,用咗美極醬油嚟炒,食落非常香口,帶陣陣菌香,夠晒惹味。蝦餃 ($42):蝦餃脹卜卜

蝦餃 ($42):蝦餃脹卜卜,外皮晶瑩剔透,薄而均勻,咬落啖啖都有彈牙嘅蝦肉!

燒賣 ($42):燒賣同樣有水準,豬肉打得好鬆化,蝦肉鮮爽,配以蟹籽,吃起嚟爽脆彈牙。

懷舊灌湯餃 ($68):一籠有兩大隻,餃皮食落煙煙韌韌,入面包住用雞骨熬成嘅香甜雞湯、蟹肉同蝦肉等,跟餃皮同食,湯鮮餡靚,口感甚佳。

另外呢客松露雜菌餃 ($48) 亦好值得推介,一入口松露香便即時湧出,口感很豐富。

星洲炒米 ($108):米粉條條色澤金黃,入口啖啖咖哩香,配料有蝦仁、叉燒、蛋絲、洋蔥等,用料十足,色香味俱全!

蛋散 ($38):蛋散卜卜脆,夠鬆化又唔黏牙,入口甜而不膩,蛋香十足。
成間野已經唔係坐得爆,台塑亦都唔係特別多,大概只有10台,有成三個人去serve都可以搞咗一個非常混亂嘅場面出嚟首先一去到,唔知邊度隊頭定隊未,然後有好多枱已經食完,有冇人幫手買單,都買咗單啲人走晒,又冇人執枱,冇人安排入座坐低食嘢嘅人,又要自己出去浸水,所有嘢都係自助服務,叫咗外賣嗰啲人,直頭要自己走入去執其實前面只係得2 group人等緊,最後等咗差唔多一個鐘都仲未有得坐低,啲服務員又好唔醒目,冇食到走咗

2022-03-04 77 浏览
由細到大,去飲茶都係去茶樓,睇住幾時有點心車推過,幾時有啱食嘅點心可以嗌~~.今次就攪攪新意思,試下「歎住海景去飲茶」~~去左將軍澳DHYC DimSum Restaurant,望住個海景歎點心,爽丫~~☀️☀️☀️.Menu實在有太多選擇,我決定根據印有「👍🏻」嘅餐廳推介去揀🤣🤣.。懷舊灌湯餃:大大隻灌湯餃,我猶豫左幾秒:應該點食好呢?勁多湯汁、勁juicy,好味⭐️⭐️⭐️⭐️.。窩貼蝦多士:好香口、脆卜卜,但食完飲返啖陳皮普洱茶,又唔覺得好熱氣喎,正⭐️⭐️⭐️⭐️.。蘿蔔絲酥餅:酥皮勁鬆化,好好味!入面全部都係蘿蔔絲,好足料⭐️⭐️⭐️⭐️.。鮮蝦脆米網腸粉:嘩!呢個睇落無乜特別,食落有驚喜👏🏻👏🏻鮮甜嘅海蝦,包住一層仲係脆口嘅脆米網,再包多一層滑嘟嘟嘅腸粉,沾少少醬油,好味到我下次應該可以食晒一碟🤣⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️.。蝦餃:去飲茶,點可以唔食蝦餃~~不過鮮蝦脆米腸太出色,蝦餃變得中規中矩,無乜感想⭐️⭐️⭐️.。蒜蓉粉絲蒸鮮魷:我對魷魚不嬲無乜大喜好!不過呢份鮮魷嘅鮮味夠,口感少少爽又少少軟身,仲有埋蒜蓉香味,我又幾鍾意喎⭐️⭐️⭐️⭐️.。招牌炒飯:好似星州炒米 + 楊州炒飯嘅混合體🤣,飯粒炒得夠乾身、星州味好香、大蝦夠鮮
。招牌炒飯:好似星州炒米 + 楊州炒飯嘅混合體🤣,飯粒炒得夠乾身、星州味好香、大蝦夠鮮味,朋友話全餐最高分係呢碟飯⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
。竹炭奶皇包:對於鍾意竹炭麵包 + 鍾意奶黃包嘅我,呢客流沙包真係夠晒咸香、好好味⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
。蛋散:明明怕熱氣,又忍唔住嗌埋先走🤣呢份蛋散好鬆化、好好味,沾埋有桂花粒粒嘅蜜糖,so sweet⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
望住個海景,難茶歎左兩小時,食咁多野先係$600落樓,咁抵食得唔得架?💪🏻👏🏻
2022-02-26
2022-03-04 763 浏览
今日黎左個有海景又清靜既飲茶食點心既好地方!將軍澳海旁有個好似去左外國既感覺既area, 有好多唔同嘅餐廳都係到~ DHYC 原來係得閒飲茶的意思~ 我哋叫咗桂花觀音同玫瑰烏龍配點心食~ 有花既味道又有濃濃既茶味~ 我地叫左幾款唔同既點心同埋招牌炒飯個主食~ 招牌炒飯係星洲炒米的味道~ 超級特別~ 變咗做炒飯真係好惹味!炒飯內有好多隻大大既鮮蝦,真係啖啖都有彈牙既蝦肉,又厚又大隻!抵食!至於點心我地叫左蒸魷魚,灌湯餃,蝦多士,蘿蔔鬚,炸蝦春卷!甜品我地叫左流心奶黃黑炭包同埋~ 桂花蜜糖麻花蒸魷魚份量好多,彈牙又美味~ 熱騰騰嘅蒸氣連埋個蒸籠一齊上!吹住微微既海風感覺好溫暖!灌湯餃一籠有2大隻~ 個灌湯餃入邊有大菜糕吸住d汁,食落彈牙有層次感!蝦多士一碟4件炸得好香脆,食落香口!蘿蔔鬚真心好足料,蘿蔔非常新鮮!蘿蔔鬚外皮好香脆,外皮手工一流!腸粉都好特別~ 內餡係炸蝦春卷比腸粉包著,外軟內脆!甜品流心奶黃黑炭包好足料~ 奶黃流沙出嚟~ 正桂花蜜糖麻花都好好味好正,炸得好香脆薄身!
今日黎左個有海景又清靜既飲茶食點心既好地方!

DHYC 原來係得閒飲茶的意思~

至於點心我地叫左蒸魷魚,灌湯餃,蝦多士,蘿蔔鬚
,炸蝦春卷!甜品我地叫左流心奶黃黑炭包同埋~ 桂花蜜糖麻花

蝦多士一碟4件炸得好香脆,食落香口!

腸粉都好特別~ 內餡係炸蝦春卷比腸粉包著,外軟內脆!

甜品流心奶黃黑炭包好足料~ 奶黃流沙出嚟~ 正

桂花蜜糖麻花都好好味好正,炸得好香脆薄身!

2022-02-28 50 浏览
又捱左一星期了今日帶媽媽去將軍澳海濱試間新開嘅海景點心店我地無訂位所以啲直望海景嘅半室外位都無了如果有興趣帶寵物一齊黎嘅朋友記得訂位先呀!食物味道好全部都新鮮熱辣上菜速度好可惜全店只得兩個侍應要兼顧晒帶位,備桌,上菜,沖茶,收枱,埋單確實忙到不堪最後埋單都叫左十分鐘都無人得閒理我😅講返食物燒賣足料蝦肉同豬肉完全混合而且唔會出現肥瘦不均嘅情況👍XO醬炒腸粉XO醬微辣鮮味腸粉入味唔會有黏連嘅情況好味!幾款炸點都好香脆蘿蔔絲酥餅表層酥脆咬開唔會太散蘿蔔絲幼細香甜👍脆炸鮮奶平時好少地方有所以見到都點左黎試炸皮薄脆可惜鮮奶無乜奶味都唔多夠甜就算沾糖都唔夠甜😗整體食物質素好好係服務扣左分但真係人太多完全做唔切不過嘆茶再放慢啲步調可能就會fit晒順帶一提佢個陳皮普洱茶幾好飲雖然色深但唔會太苦飲到淡淡陳皮味最好叫侍應放低一壺慢慢自斟自飲👍
又捱左一星期了

食物味道好
全部都新鮮熱辣
上菜速度好
可惜全店只得兩個侍應
要兼顧晒帶位,備桌,上菜,沖茶,收枱,埋單
確實忙到不堪
最後埋單都叫左十分鐘都無人得閒理我😅