2022-03-29
呢兩個月weekdays 日日宅喺屋企悶到發慌,weekend當然要把握機會去遠啲搵食🤣 將軍澳海濱愈開愈多餐廳,環境舒服,好多都係pet-friendly🦮,假期好多人會揸車入嚟食飯散步🙆🏻♀️今次嚟試呢間新開嘅點心店— DHYC得閒飲茶😂 見唔少人推介餐廳嘅懷舊點心,出面唔多酒樓會做㗎,包括蝦多士、墨魚餅😝 為食妹間唔中就會飲茶癮起,呢啲新派點心店份量適合兩個人食,情侶拍拖都可以叫多幾款點心試👫我哋2點幾去到都有幾枱客等緊,但係餐廳入面其實有唔少空位,不過得2個樓面做又冇人執枱,所以等候時間較長🙈 希望疫情緩和後會增加人手,服務可以做得更好🤔~~~~▫️窩貼蝦多士($68) ⭐️8/10蝦多士呢啲懷舊點心唔係好多地方有得食,一見有就當然要試啦😍一碟有4件,價錢尚算合理. 蝦多士炸得香脆,食落又唔覺太油👍🏻 蝦膠足料彈牙,鋪滿成件小多士,再點埋懷舊沙律醬,出色嘅傳統美味☺️.▫️XO醬炒蘿蔔糕 ($88) ⭐️8/10XO醬係呢到嘅名物,可以一樽樽買走,超香口惹味,又唔會太辣👍🏻 粒粒蘿蔔糕外脆內軟,表皮煎至金黃色,熱辣辣上枱即刻有陣陣XO醬香,重口味之選😋.▫️手打墨魚餅 ($42) ⭐️8.5
~~~~
▫️窩貼蝦多士($68) ⭐️8/10
▫️XO醬炒蘿蔔糕 ($88) ⭐️8/10
▫️手打墨魚餅 ($42) ⭐️8.5/10
墨魚餅十分出色❗️1碟有3大件,煎得金黃香脆,皮薄足料,食到粒粒墨魚,彈牙有咬口,好滿足🥳
▫️懷舊灌湯餃 ($68)⭐️7.5/10
呢隻灌湯餃做法正宗,跟足傳統煮法,餃包住湯二合為一咁去蒸😆店員提醒我哋必須要趁熱食,用小鋼托將灌湯餃放入碗,加入浙醋,拮穿個餃就食得🤣 餃皮綿軟,上湯清甜,餡料都幾足架,有蝦、豬肉等等,間唔中回味呢啲懷舊味道真係唔錯😙
▫️鮮蝦脆米網腸粉 ($48)⭐️8/10
呢份腸粉有啲似炸兩,但係入面就包住越式鮮蝦米網春卷🍤 腸粉皮軟糯,米網春卷香脆,啖啖蝦肉,口感豐富🤤
呢間點心店食物高質,茶都好出色🤩 我哋加錢要咗人蔘烏龍 (+$15位),好有驚喜,入口首先有烏龍茶香🫖,之後慢慢回甘,泛出淡淡人蔘味,飲落好清甜,正😍 期待下次再返嚟encore,推介大家得閒去試下😚
💟回頭指數:8/10