2022-02-10 44 浏览
行完Donki去附近海邊行下,見到呢間中式點心店,居高臨下,無敵海景,即刻坐低嘆下🥰原來呢間餐廳大有來頭,背景是60年老字號米芝連「益新」,感覺新舊融合,傳統手工點心和對做食物的態度和堅持✊🏻,馬上Order幾款點心試試!窩貼蝦多士,新鮮熱辣,脆卜卜,香噴噴,真係要小心辣親嘴仔,好香蝦味,上面軟滑適中,下面卜卜脆😋蝦餃皮薄餡靚,睇得出師傅功力非凡👍🏻,蒜蓉粉絲蒸鮮魷,真心極力推薦比大家,鮮魷新鮮爽彈QQ,正🥰懷舊灌湯餃,更加係無得彈,香港已經冇乜邊度有得食,唔係真正嘅大師傅都整唔到,通通透透,裏面灌滿上湯、鮮蝦,好足料啊,真心滿足呀😋又燒腸粉,絕對係測試廚師功力嘅菜式,我就真係比足100分,絕對係米芝蓮嘅級數⭐️玉蘭沙嗲牛肉炒麵,又係呢度嘅招牌菜之一,師傅話慢工出細貨,每一個步驟都好嚴謹,麵爽口入味,沙嗲牛肉特別滋味可口,好快又比我哋K.O.埋🤣蓮蓉西米布甸,呢個係我嘅至愛,都係懷舊甜品🍮,今次飲茶嘅用餐體驗,各方面我都比足滿分💯,環境正,食物掂,服務好,真係十全十美👍🏻
2022-02-04 153 浏览
定左12點鐘枱,12點半都唔入得,明明有一半吉枱(仲要冇reserve牌)!我哋前面仲有幾枱人定左枱都唔比入,個帶位嘅愛理不理,淨係睇住塊板,完全唔顧我哋企喺度等咗幾耐,最後要好似foodcourt等人執枱,先可以比侍應覺得我哋可憐,叫我哋坐低,分明趕客🤬環境係靚嘅,可惜我哋坐出面,地下成大堆狗毛,個半開放式廚房嘅設計睇落高檔,但啲嘢食擺晒出嚟冇人serve,令人懷疑衛生⋯食物質素一般,個竹炭流沙包仲要個底本身已經甩咗,味道仲要麻麻😰其他點心味道冇乜特別,份量比想像中嘅細好多,同之前媒體報道嘅size差天共地。奉勸大家一句真係唔好過嚟食,淨係為咗個景唔值得

奉勸大家一句真係唔好過嚟食,淨係為咗個景唔值得
2022-02-03 136 浏览
標榜走高級路線枱面毋枱布同骨碟,亦毋筷子及羹嘅盛器枱面清潔後亦黐立立,毫無衛生可言,今天初三尚系假期,楼面只三人包括收費及安排入座,服務水平遠離水平今天点咗六樣點心,無一達標,尤其蝦蛟,外皮超厚,唐記點心尤勝一等
標榜走高級路線
枱面毋枱布同骨碟,亦毋筷子及羹嘅盛器
枱面清潔後亦黐立立,毫無衛生可言,
今天初三尚系假期,楼面只三人包括收
費及安排入座,服務水平遠離水平
今天点咗六樣點心,無一達標,尤其蝦
蛟,外皮超厚,唐記點心尤勝一等
網上知道老字號益新美食館, 開咗新富線,主打年輕點心專店,梗係要嚟打卡啦!之前好彩訂左位,去到見到有十幾人等緊,⭐⭐要食好西,真係要訂位⭐⭐,裝修走簡約年輕人路線,望住個海食點心🌉,真係好chill, 🏝️先點了陳皮普洱, 未開始食野,飲左個茶☕己經覺得唔錯,個茶都咁認真,點心都應該靠得住,點了招牌鍋貼蝦🍤多士$68呢個蝦多士🍤,每次去益新都必點, 即叫即炸,一上菜,已經好香蝦味,加埋個沙律醬,完美!💯燒賣$42味道啱啱好,蝦🦐同猪肉🐷比例好夾牛肉球🐮$38小小陳皮,牛肉軟滑到不得了,又有少少彈牙,師傅功力深厚👍鮮蝦脆米網腸粉$48😋初時以為佢係炸兩,上菜後,滑lulu腸粉包住脆米中間係鮮蝦肉, 好有層次,必點😍手打墨魚餅🦑$42好香既墨魚🦑,食到好q彈嘅感覺,但係又食到好香嘅墨魚味,呢個秘製墨魚餅,真係唔係度度都食到, encore之選蝦餃$42中規中矩古法XL灌湯餃,一客兩隻$68而家已經好少食到冇湯浸住嘅灌湯餃,啲湯汁喺曬個灌湯餃入面,每隻餃子都有個架,方便取出時唔好整爛隻餃子,讚餃子都幾實淨,食到原汁原味,呢啲古法灌湯餃製法罕有,而家好少地方食到玉蘭沙爹牛肉炒麵$108份量唔算好

點了招牌鍋貼蝦🍤多士$68

燒賣$42
味道啱啱好,蝦🦐同猪肉🐷比例好夾

牛肉球🐮$38
小小陳皮,牛肉軟滑到不得了,又有少少彈牙,師傅功力深厚👍

鮮蝦脆米網腸粉$48😋

手打墨魚餅🦑$42

蝦餃$42
中規中矩

古法XL灌湯餃,一客兩隻$68

玉蘭沙爹牛肉炒麵$108
份量唔算好多,牛肉滑🐮,沙嗲香
, 芥蘭新鮮, 沙爹汁掛麵,麵條外面軟入面脆,好味到不得了!

總結💝: 米之連真係當之無愧,年輕風格,文化承傳,希望佢keep住呢食物個水準,上菜都算快,唯一等位安排比較耐,人手不足,希望下次再去時有所改善!
2022-01-30
  • 牛肉球
  • 手打墨魚餅
  • 鮮蝦脆米網腸粉
  • 懷舊古法XL灌湯餃
  • 鍋貼蝦多士
比我搵到間環境超級舒服🍃望到海景🌊食物質素又很不錯的中菜餐廳☺️ 主打中式點心和小菜類 每樣菜式都即叫即製 造型精緻不馬虎~ 用心製作💖 周末可以和爸爸媽媽一齊嘆海景飲下茶 絕對是賞心樂事🥰🔻🔻🔻🔻🔻✨窩貼蝦多士 ($68)蝦肉彈牙而麵包金黃香脆🍤🥪 雖然是酥炸 但不會太過油膩 喜歡附上的沙律醬內有水果肉 中和膩度😉-✨蘿蔔絲酥餅 ($42)超飽滿的蘿蔔絲酥餅 酥皮很鬆化 輕輕咬一下已經感化到🤣 裡面有好多蘿蔔絲 超足料!-✨手打墨魚餅 ($42)墨魚餅彈牙有口感~ 相對下只屬正常發揮~-✨XO醬炒蘿蔔糕 ($88)超惹味的一道菜💖每次去中式酒樓我都會叫蘿蔔糕 上面除了XO醬還有辣椒香蔥 切成一口size的尺寸 絕對會吃過不停🥺-✨懷舊灌湯餃 ($68)🌟我和家人最喜歡的就是這道懷舊灌湯餃💖 這款傳統點心一般已經很少機會吃~ 職員細心提醒要趁熱食🥟 餃子超大隻 第一口咬下去已經是滾燙的湯汁 (真係要睇熱呀~🥲) 餃子裡面的高湯用上湯煮豬皮、大菜、鷄腳等的食材凝固成的半固體 是滿滿的骨膠原🥺😆 一邊吃一邊感受到師傅的用心製作 要有好好的技巧才包裹到高湯又不會漏出 而且餃子不厚👏 大推💪-✨

🔻🔻🔻🔻🔻
✨窩貼蝦多士 ($68)

✨蘿蔔絲酥餅 ($42)
✨手打墨魚餅 ($42)
墨魚餅彈牙有口感~ 相對下只屬正常發揮~
✨XO醬炒蘿蔔糕 ($88)

✨懷舊灌湯餃 ($68)

✨蒜蓉粉絲蒸鮮魷 ($48)
蒸點選了蒸鮮魷 材料好新鮮 鮮魷爽滑彈牙🦑 (不會像橡筋般堅韌🤣) 上面加了不少蒜蓉 令到魷魚和底下的粉絲吸盡蒜蓉的精華 好惹味!😍

✨鮮蝦蘆筍餃 ($48)
外面好少有的點心 蘆筍配鮮蝦 可以突顯到蝦的鮮甜味🦐🥟 十分清爽~
✨蒸叉燒腸粉($48)
晶瑩剔透的腸粉皮~ 連媽媽也說很少看到腸粉皮那麼薄而裡面又多餡料~🥰
✨鴛鴦焗飯 ($120)
新鮮出爐的焗飯~🍛 一邊是鮮茄洋蔥雞肉汁🧅另一邊是海鮮白汁🦐 裡面就是乾爽的蛋炒飯🍳🍚 炒飯做到粒粒分明 配上上面的白汁/茄汁 大滿足💖

✨脆皮炸鮮奶 ($48)
最後要用甜品作結!!😆💖其實一直未有機會試炸鮮奶🥛外脆內軟的感覺我超喜歡🤣 外皮酥脆 裏面就有鮮奶燉蛋的感覺 好滑溜🥰

🔺🔺🔺🔺🔺
📍 DHYC Dimsum Restaurant (將軍澳)
🗺 將軍澳唐俊街23號Monterey Place1樓2A號舖
2021-12-27 566 浏览
在他試業期間, 朋友的建議去了兩次……第一次是探路,因為預備和一個七八十歲長者去,唔想她行冤枉路。真的行了好耐才找到。 當時我手上的資料只Montery,沒有樓層,,沒有室号,亦沒有中文名。第二次去,好好多( 現在他們地址 資料詳細好多)。交通:💥在將軍澳地鐵站原著唐俊街 一直行到近海邊,長廊,上一層。約10至15分鐘。💥 將軍澳地鐵巴士總站,乘搭綠色小巴,114A,到门口( 不過好似開得唔太密,要15至20分鐘一班)💥 好像還有其他綠色小巴或巴士 到,不過我唔太清楚,唔敢亂講。好講回第二次的感覺。環境:💥 一流, 面對著海。💥 環境正,沒有畀樓下海邊走廊單車的人騷擾到, 因為是有一些距離。💥 因為座位不多,相對人客比較吾多,噪音自然少。當然,如果你咁唔好彩隔離枱坐咗一個高談闊論大聲講嘢嘅人,咁就別論啦。食物:💥用料新鮮,感覺到佢嘅誠意, 但仍有進步嘅空間,例如~💥蝦餃皮,稍為厚,薄些少會好啲💥 腸粉,賣相較為樸素, 加少少裝飾可以增加食慾 。💥 蝦多士, (因為是益生酒樓的分支,所以懷著非常高的期望)。蝦膠唔夠, 少咗一些飽滿嘅感覺 ,麵包,唔識講,感覺好像咬落餅乾 ,總括嚟講都是好
在他試業期間, 朋友的建議去了兩次……
第一次是探路,因為預備和一個七八十歲長者去,唔想她行冤枉路

第二次去,好好多( 現在他們地址 資料詳細好多)。

交通:

好講回第二次的感覺。
環境:
💥 一流, 面對著海。

食物:
💥用料新鮮,感覺到佢嘅誠意, 但仍有進步嘅空間,例如~
💥蝦餃皮,稍為厚,薄些少會好啲
💥 腸粉,賣相較為樸素, 加少少裝飾可以增加食慾 。
💥 蝦多士, (因為是益生酒樓的分支,所以懷著非常高的期望)。蝦膠唔夠, 少咗一些飽滿嘅感覺 ,麵包,唔識講,感覺好像咬落餅乾 ,總括嚟講都是好食。 是我醃咗啲。

價錢:
💥 是走高檔價錢。
💥 合理

服務:暫時都ok。

建議:
💥 希望每枱都給番他們一個茶壺, 待他們自己 隨意添茶。
當你們人客多時,夥記可能會忙䏲
漏, 令人客不滿