2023-07-30 136 浏览
新開OMAKASE 原價$450/set,今日剛好趕得上尾班車85折開張優惠。師父同店員均為香港人,環境舒服,地理位置只離灣仔站約5~7分鐘路程,座位大概有13個左右,全部Bar枱位置,可以睇住師父切魚或製作壽司。特別想介紹老闆創作嘅,"夢王蛋黃壽司" (我作的,記問佢應該叫咩名) 口感豐富,非常推介!本身仲以為果粒係蕃茄仔另外比較特別就係黑松露生蠔,非常爽口,有黑松露味,亦帶點酸汁,提升口感視覺效果+打卡就有依個煙燻藍鰭金槍魚壽司。

本身仲以為果粒係蕃茄仔

視覺效果+打卡就有依個煙燻藍鰭金槍魚壽司

2023-07-29
  • OMAKASE
2023-07-25 917 浏览
上星期六真係好忙碌, 做左半日緊係要食番d好西先有力做埋下半晝嘅野, 今次就同好姊妹去左附近既日本餐廳食lunch Omakase, $430食個omakase真係幾抵! 見到個彩羽海鮮丼飯好似好正咁於是我地就叫埋啦! ✨️茶碗蒸入面有帶子同蟹肉, 上面用左紫菜做芡汁, 食落雞蛋好嫩滑, 味道亦好鮮✨️鯛魚鯛魚味道鮮甜,肉質結實有咬口 ✨️鮫鲽魚鮫鲽魚上面放左炙燒過既左口魚肉同櫻花蝦, 食落油香滿滿, 配埋櫻花蝦嘅咸香味, 提昇左整體嘅層次感, 口感亦相當豐富 ✨️生蠔生蠔用左秘製酸汁調味, 入口爽脆蠔味濃郁 ✨️煙燻間八魚打開個蓋, 陣陣煙燻香氣隨即飄散出嚟, 食落肉質肥美, 味道更鮮嫩 壽司✨️深海池魚口感柔軟, 味道濃郁帶脂香 ✨️北寄貝食落爽彈鮮甜 ✨️赤身赤身用醬油漬過, 口感柔嫩幾好味 ✨️銀鱈魚肉質軟滑帶獨有嘅油香, 油分豐富但唔膩, 入口細嫩, 滑溜鮮味 ✨️車子車子其實係瀨尿蝦, 肉厚結實鮮味啖啖肉 ✨️大吞拿魚腩大toro肉質肥美, 入口即溶好好味 ✨️鯖魚卷鯖魚上面用上白昆布蓋住, 配搭既脆口嘅紫菜,魚油滲哂入壽司飯到, 味道鮮香, 口感豐富 ✨️紫蘇葉吞拿魚蓉手卷滿滿嘅吞拿魚蓉配搭紫蘇嘅

✨️茶碗蒸

✨️鯛魚
鯛魚味道鮮甜,肉質結實有咬口
✨️鮫鲽魚
✨️生蠔
生蠔用左秘製酸汁調味, 入口爽脆蠔味濃郁
✨️煙燻間八魚

壽司
✨️深海池魚
口感柔軟, 味道濃郁帶脂香
✨️北寄貝
食落爽彈鮮甜
✨️赤身
赤身用醬油漬過, 口感柔嫩幾好味
✨️銀鱈魚
✨️車子
車子其實係瀨尿蝦, 肉厚結實鮮味啖啖肉
✨️大吞拿魚腩
大toro肉質肥美, 入口即溶好好味
✨️鯖魚卷
✨️紫蘇葉吞拿魚蓉手卷
滿滿嘅吞拿魚蓉配搭紫蘇嘅獨有香氣, 食落清新又唔會膩口

✨️玉子燒
玉子燒質感軟滑, 富濃郁嘅蛋味, 咸咸甜甜幾特別

✨️味噌湯

✨️甜品
紅酒煮菠蘿配海鹽雪糕同綠茶蕨餅, 菠蘿帶有酒, 食落幾特別配埋咸咸甜甜嘅海鹽雪糕平衡番整個味道

✨️彩羽海鮮丼
彩羽海鮮丼用左12款新鮮嘅刺身製作而成,有鯛魚/海膽/中拖羅/大拖羅/野生北寄貝/三文魚子等等, 色彩繽紛, 相當豐富!

2023-07-08
午餐
《彩羽壽司家 - 灣仔》上星期六工作日好忙碌,做完野點都要食好少少獎勵下自己既☺️我同朋友去左工作地點附近既日式餐廳食lunch😍lunch menu既Omakase又唔係太貴炸咼,$450就已經有六個courses 既廚師發板,喺同地區黎講算係十分實惠既Omakase 😝我就想試下佢既丼飯,所以朋友叫左Omakase,而我就叫左佢地既彩羽海鮮丼$420💁🏻‍♀️料理長發板呢個set其實都幾多野食,有茶碗蒸、四款刺身、八款壽司、手卷、玉子燒同埋味噌湯,食材種類繁多,而且做法都幾有創意,可以介紹一下🔹茶碗蒸入面有帶子肉同埋蟹肉,個湯汁有陣陣海鮮味,而上面用左紫菜做芡汁,成個茶碗碟都好鮮味🔹鯛魚鯛魚味道較為清甜,肉質結實有咬口,好喜歡佢魚皮部份既位置🔹鮫鰈魚鮫鰈魚刺身上放左灸燒過既左口魚同櫻花蝦,左口魚既油份豐富左成個菜式既味道,而鮫鰈魚本身既味道都好鮮甜,成道菜式都食到多重口感🔹生蠔生蠔用左秘製酸汁調味,有提鮮既作用之餘仲有開胃既感覺,生蠔口感較脆身,好爽口👍🏻🔹煙燻間八魚呢道刺身味道好出,成個presentation 都好靚,師傅等我地自己親手打開個蓋,聞到煙燻既香味,間八魚油脂相對豐富,
《彩羽壽司家 - 灣仔》
💁🏻‍♀️料理長發板
🔹茶碗蒸
🔹鯛魚
鯛魚味道較為清甜,肉質結實有咬口,好喜歡佢魚皮部份既位置
🔹鮫鰈魚
🔹生蠔
🔹煙燻間八魚
呢道刺身味道好出,成個presentation 都好靚,師傅等我地自己親手打開個蓋,聞到煙燻既香味,間八魚油脂相對豐富,用煙燻製作更加特顯到魚既肥美

💁🏻‍♀️壽司八味
🔹深海池魚
池魚既口感較軟身,味道濃郁有油份
🔹北寄貝
北寄貝食落爽口,食得出用料新鮮,普通點少少豉油提鮮已經好好味
🔹赤身
赤身經過醬油漬,去除左本身好獨特既呑拿魚肉味,肉質軟嫩
🔹銀鱈魚🔹
銀鱈魚算係近期好鍾意食嘅壽司,唔係成日都有得食,通常都要去啲高級壽司店先至會見到,佢嘅肉質軟滑而且油份高,配上帶微酸味嘅壽司飯係最好嘅配搭
🔹瀨尿蝦
又名車子,佢既肉質相對結實而有蝦肉既味道,師傅喺上面塗上一層薄薄嘅醬油提味,咩都唔使點直接食最好
🔹大呑拿魚腩
大Toro相信係好多人既favourite💙呢件呑拿魚腩肥美而無筋,入口即溶又帶點甘甜👍🏻好食
🔹鯖魚卷
鯖魚上面用白昆布蓋住,有助減輕魚腥味,從而做到提鮮既作用,外面既紫菜好脆口,味道不錯

💁🏻‍♀️紫蘇葉呑拿魚蓉手卷
吞拿魚蓉食得出用咗肥美嘅魚肉去製作,因為油份好高,裏面仲包有香蔥呢一類爽脆嘅食材,所以口感好豐富,師傅應該預先為吞拿魚蓉調咗味,所以根本完全唔需要點額外嘅醬汁
💁🏻‍♀️玉子燒
呢度既玉子燒質感有啲似鮮奶布丁,有動L動L感覺🤭而且蛋香味好濃郁,我個人就覺得似蛋布丁甜品多啲

💁🏻‍♀️湯品及甜品
最尾嘅環節就係味噌湯同埋上甜品啦,飲完暖暖嘅味噌湯之後,店員就拎咗一度好精緻嘅甜品上嚟,係紅酒煮菠蘿配海鹽雪糕及綠茶蕨餅,菠蘿大有少少酒味,配埋海鹽雪糕又咸又甜嘅感覺好特別

💁🏻‍♀️彩羽海鮮丼
另外一個彩羽海鮮丼一睇就知用料十足,就咁數已經數到用咗12款食材製作丼飯,有鯛魚、海膽、中拖羅、大拖羅、野生北寄貝、三文魚子等大量優質魚生,個飯大到兩個人分都絕對唔過分🤭呢個餐本身包埋沙律同埋味噌湯,午餐食絕對飽到去夜晚👍🏻性價比超高
2023-07-08
📣灣仔又有新嘅omakase👨🏻‍🍳喇 @sushiyairoha 啱晒鍾意食日本嘢嘅香港人新💩坑又出動潮聖去今次食omakase食到fine dinning🍽️咁款 食玩拍用左4個鐘😂😂😂真係一次過滿足晒三個願望👉🏻食😋影📸拍📽️成晚不停食食食餐廳提供四款唔同套餐分別係:彩羽、碧、遙、雅今次試左彩羽同碧2個套餐2個set都好多野食、好多完化有刺身、壽司、熱食、甜品除左高顏值亦高CP值嚴選日本🇯🇵新鮮食材鍾意飲酒既朋友可能試埋佢地既wine pairing🥃野生捕獲2個驚喜位🤩💖煙燻鰹魚🐟 🌟🌟🌟🌟除咗吸晴👀外,個煙熏味完全融入舊魚,估唔到味道可以咁match,完全🈚️違和感 👍🏻👍🏻👍🏻如果舊魚🐟可以做到入口即溶效果更加完美💖即開海膽 🌟🌟🌟🌟好fresh好creamy, 淨係睇個樣已經流晒口水🤤,味道鮮甜,真係一試難忘再試瘋狂有興趣嘅朋友可以去OpenRice 訂位@sushiyairoha 試業期間午市/晚市仲有八折 (20% off)早去早享受餐廳限定16個座席
啱晒鍾意食日本嘢嘅香港人
新💩坑又出動潮聖去

今次食omakase食到fine dinning🍽️咁款
食玩拍用左4個鐘😂😂😂
真係一次過滿足晒三個願望👉🏻食😋影📸拍📽️
成晚不停食食食
餐廳提供四款唔同套餐
分別係:彩羽、碧、遙、雅
今次試左彩羽同碧2個套餐
2個set都好多野食、好多完化
刺身壽司、熱食、甜品
除左高顏值亦高CP值
嚴選日本🇯🇵新鮮食材
鍾意飲酒既朋友可能試埋佢地既wine pairing🥃

野生捕獲2個驚喜位🤩

💖煙燻鰹魚🐟 🌟🌟🌟🌟

💖即開海膽 🌟🌟🌟🌟

有興趣嘅朋友可以去OpenRice 訂位
@sushiyairoha
試業期間午市/晚市仲有八折 (20% off)
早去早享受
餐廳限定16個座席
  • 煙燻鰹魚、即開海膽
2023-06-18 326 浏览
2023.06.17 朋友介紹新店,omakase有驚喜,廚師華哥細心,壽司魚生不只是外觀好靚,仲好好味,由第一道沙律菜開始,自家調配沙律汁,清新開胃,跟著刺身上碟,日本生蠔,鮮味無窮,中段日式蒸蛋,來個小休,野生吞拿魚,齒頰留香,然後每款壽司都有毒特的味道,最難忘海膽壽司,用料新鮮特別,最後來過紅酒菠蘿,豆腐雪糕,完滿開心,招呼細心,環境簡單特別,已經預備和家人再去品嘗美味的食物,食完仲好掛住啲味道 🥰😘😍😋
2023-06-17
2023-05-29 328 浏览
彩羽一这家的食材非常新鲜,在omakase价格也不算很贵,所以有兴趣的小伙伴可以去试试啊。师傅手势专业,也很很有耐心讲解今天会用什么食材。口味新奇,适合喜欢清新口味的小姐妹们。现在在做试业优惠,十分推介哦!资料在最后一页,有空可以去试试哦!
2023-05-22 293 浏览
放工朋友约食dinner,係公司附近見到間唔起眼嘅omakase. 近日天氣熱,食返o的輕食。我地叫左碧 $1280 ,刺生,壽司一共有13件。仲有其他前菜,熱食,甜品。食到一半已經飽到寿司食材非常之新鮮, 尤其是帶子及北寄貝,超級鮮甜,口感爽口, 簡直係意料之外 ,另外仲有黑松露醋汁生蠔 ,口味非常清新簡直擦新咗我個新嘅味蕾享受, 最後加多個水信玄餅紅酒菠蘿加雪糕,為我今晚嘅晚餐畫上完美句號而家仲要有试业優惠 20% OFF下次再试其他set.

食到一半已經飽到

而家仲要有试业優惠 20% OFF
下次再试其他set.

2023-05-22
  • 鮑魚配飽鱼肝醬
2023-05-22 250 浏览
灣仔新開的omakase, 行開灣仔,見到新開張入去試吓,店舖雖小,但食物質素及服務態度良好,伸張期內午餐$450一位,已經包4款刺身,8款壽司,蒸蛋同甜品。真係好抵食。雖然咁抵,但材料及心機一啲都唔馬虎,刺身有驚喜,仲要有隻生蠔😋,埋單仲要另外有八折,又抵食又好味👍🏻👍🏻
今日天氣咁熱🌦️,中午想食D開胃嘢,見[彩羽壽司家]新開店又剛剛開舖,於是就走咗入去(好彩咁啱有位咋,原來要Book位㗎!)坐喺Bar枱上,可以清楚睇到師傅嘅用心製作,我覺得每件食物就好似藝術品一樣,一件一件呈現喺我眼前,我真係好享受呢種感覺😍!師傅好細心,會問我有D咩食物敏感或偏好,好照顧每一位客人嘅需要,讚👍🏻。講番食物質素,我覺得性價比高,而且比我想像中豐富同多元化,食材新鮮、煮嘅亦都好好食😋,尤其係煙燻鰹魚,簡直係有驚喜❤️食完呢餐真係覺得好滿足+好開心😀。一邊食嘢,師傅會問吓我D嘢啱唔啱食,叫我俾D意見,Haha…乜我個樣似食評家咩🤣我覺得肯聆聽客人意見,仲可能會受到批評,呢種專業態度值得敬佩💪🏻。經過呢一餐後,我相信我一定會再有下次,因為我想試吓其他唔同款式嘅食物,不過我會預約咗先㗎喇🥰
2023-05-21
2023-05-20 153 浏览
行開灣仔,見有間壽司新店入去試下。原來今日係佢地試業第一日,試業期間Lunch套餐做緊8折。Lunch menu內容有廚師發辦,壽司、刺身套餐、海鮮丼及幾款熟食丼飯。除此之外仲有個優惠價追加Menu。由於趕時間就簡單點左個海鮮丼飯套餐,set lunch附沙律同味噌湯。餐廳整體環境舒服,餐廳服務唔錯。個海鮮丼整體唔錯,食材新鮮、令人從視覺到味覺都非常飽足,呢間可推介的餐廳!下次再試下夜晚Omakase。
行開灣仔,見有間壽司新店入去試下。原來今日係佢地試業第一日,試業期間Lunch套餐做緊8折。Lunch menu內容有廚師發辦,壽司刺身套餐、海鮮丼及幾款熟食丼飯。除此之外仲有個優惠價追加Menu。由於趕時間就簡單點左個海鮮丼飯套餐,set lunch附沙律同味噌湯。

海鮮丼
2023-05-20