2023-07-16
《彩羽壽司家 - 灣仔》上星期六工作日好忙碌,做完野點都要食好少少獎勵下自己既☺️我同朋友去左工作地點附近既日式餐廳食lunch😍lunch menu既Omakase又唔係太貴炸咼,$450就已經有六個courses 既廚師發板,喺同地區黎講算係十分實惠既Omakase 😝我就想試下佢既丼飯,所以朋友叫左Omakase,而我就叫左佢地既彩羽海鮮丼$420💁🏻♀️料理長發板呢個set其實都幾多野食,有茶碗蒸、四款刺身、八款壽司、手卷、玉子燒同埋味噌湯,食材種類繁多,而且做法都幾有創意,可以介紹一下🔹茶碗蒸入面有帶子肉同埋蟹肉,個湯汁有陣陣海鮮味,而上面用左紫菜做芡汁,成個茶碗碟都好鮮味🔹鯛魚鯛魚味道較為清甜,肉質結實有咬口,好喜歡佢魚皮部份既位置🔹鮫鰈魚鮫鰈魚刺身上放左灸燒過既左口魚同櫻花蝦,左口魚既油份豐富左成個菜式既味道,而鮫鰈魚本身既味道都好鮮甜,成道菜式都食到多重口感🔹生蠔生蠔用左秘製酸汁調味,有提鮮既作用之餘仲有開胃既感覺,生蠔口感較脆身,好爽口👍🏻🔹煙燻間八魚呢道刺身味道好出,成個presentation 都好靚,師傅等我地自己親手打開個蓋,聞到煙燻既香味,間八魚油脂相對豐富,
🔹茶碗蒸
💁🏻♀️紫蘇葉呑拿魚蓉手卷
💁🏻♀️玉子燒
💁🏻♀️湯品及甜品
💁🏻♀️彩羽海鮮丼
另外一個彩羽海鮮丼一睇就知用料十足,就咁數已經數到用咗12款食材製作丼飯,有鯛魚、海膽、中拖羅、大拖羅、野生北寄貝、三文魚子等大量優質魚生,個飯大到兩個人分都絕對唔過分🤭呢個餐本身包埋沙律同埋味噌湯,午餐食絕對飽到去夜晚👍🏻性價比超高