《彩羽壽司家 - 灣仔》上星期六工作日好忙碌,做完野點都要食好少少獎勵下自己既☺️我同朋友去左工作地點附近既日式餐廳食lunch😍lunch menu既Omakase又唔係太貴炸咼,$450就已經有六個courses 既廚師發板,喺同地區黎講算係十分實惠既Omakase 😝我就想試下佢既丼飯,所以朋友叫左Omakase,而我就叫左佢地既彩羽海鮮丼$420💁🏻‍♀️料理長發板呢個set其實都幾多野食,有茶碗蒸、四款刺身、八款壽司、手卷、玉子燒同埋味噌湯,食材種類繁多,而且做法都幾有創意,可以介紹一下🔹茶碗蒸入面有帶子肉同埋蟹肉,個湯汁有陣陣海鮮味,而上面用左紫菜做芡汁,成個茶碗碟都好鮮味🔹鯛魚鯛魚味道較為清甜,肉質結實有咬口,好喜歡佢魚皮部份既位置🔹鮫鰈魚鮫鰈魚刺身上放左灸燒過既左口魚同櫻花蝦,左口魚既油份豐富左成個菜式既味道,而鮫鰈魚本身既味道都好鮮甜,成道菜式都食到多重口感🔹生蠔生蠔用左秘製酸汁調味,有提鮮既作用之餘仲有開胃既感覺,生蠔口感較脆身,好爽口👍🏻🔹煙燻間八魚呢道刺身味道好出,成個presentation 都好靚,師傅等我地自己親手打開個蓋,聞到煙燻既香味,間八魚油脂相對豐富,
《彩羽壽司家 - 灣仔》
💁🏻‍♀️料理長發板
🔹茶碗蒸
🔹鯛魚
鯛魚味道較為清甜,肉質結實有咬口,好喜歡佢魚皮部份既位置
🔹鮫鰈魚
🔹生蠔
🔹煙燻間八魚
呢道刺身味道好出,成個presentation 都好靚,師傅等我地自己親手打開個蓋,聞到煙燻既香味,間八魚油脂相對豐富,用煙燻製作更加特顯到魚既肥美

💁🏻‍♀️壽司八味
🔹深海池魚
池魚既口感較軟身,味道濃郁有油份
🔹北寄貝
北寄貝食落爽口,食得出用料新鮮,普通點少少豉油提鮮已經好好味
🔹赤身
赤身經過醬油漬,去除左本身好獨特既呑拿魚肉味,肉質軟嫩
🔹銀鱈魚🔹
銀鱈魚算係近期好鍾意食嘅壽司,唔係成日都有得食,通常都要去啲高級壽司店先至會見到,佢嘅肉質軟滑而且油份高,配上帶微酸味嘅壽司飯係最好嘅配搭
🔹瀨尿蝦
又名車子,佢既肉質相對結實而有蝦肉既味道,師傅喺上面塗上一層薄薄嘅醬油提味,咩都唔使點直接食最好
🔹大呑拿魚腩
大Toro相信係好多人既favourite💙呢件呑拿魚腩肥美而無筋,入口即溶又帶點甘甜👍🏻好食
🔹鯖魚卷
鯖魚上面用白昆布蓋住,有助減輕魚腥味,從而做到提鮮既作用,外面既紫菜好脆口,味道不錯

💁🏻‍♀️紫蘇葉呑拿魚蓉手卷
吞拿魚蓉食得出用咗肥美嘅魚肉去製作,因為油份好高,裏面仲包有香蔥呢一類爽脆嘅食材,所以口感好豐富,師傅應該預先為吞拿魚蓉調咗味,所以根本完全唔需要點額外嘅醬汁
💁🏻‍♀️玉子燒
呢度既玉子燒質感有啲似鮮奶布丁,有動L動L感覺🤭而且蛋香味好濃郁,我個人就覺得似蛋布丁甜品多啲

💁🏻‍♀️湯品及甜品
最尾嘅環節就係味噌湯同埋上甜品啦,飲完暖暖嘅味噌湯之後,店員就拎咗一度好精緻嘅甜品上嚟,係紅酒煮菠蘿配海鹽雪糕及綠茶蕨餅,菠蘿大有少少酒味,配埋海鹽雪糕又咸又甜嘅感覺好特別

💁🏻‍♀️彩羽海鮮丼
另外一個彩羽海鮮丼一睇就知用料十足,就咁數已經數到用咗12款食材製作丼飯,有鯛魚、海膽、中拖羅、大拖羅、野生北寄貝、三文魚子等大量優質魚生,個飯大到兩個人分都絕對唔過分🤭呢個餐本身包埋沙律同埋味噌湯,午餐食絕對飽到去夜晚👍🏻性價比超高
2023-07-08