2024-01-07 21 浏览
好耐未食午餐Omakase, 朋友介紹去灣仔食#彩羽壽司家 性價比高餐廳🍴環境好高級,全部都係坐喺師傅前面~好高質感覺💕午餐Omakase套餐🪄柚子沙律🥗🪄蜆肉帶子茶碗蒸刺身 4款🍣真鯛立魚🍣黑松露酸汁生蠔🍣八子🍣煙燻鰆魚4款刺身都好新鮮~鮮味十足!擺盤好有特色,爽口鮮甜!生蠔🦪肥美大隻。壽司8件🍣北寄貝🍣鰤魚🍣比目魚🍣赤身🍣鰈魚邊🍣瀨尿蝦🍣拖羅🍣海膽師傅亦都會等待⌛️你慢慢嘆完每一款壽司🍣才會送上第二碟!每件壽司都好有特色!新鮮美味😋拖羅最為大讚💁🏼‍♀️厚身juicy👍🏻鮮味特出!手卷🍣蔥拖羅手卷🪄玉子燒🪄麵豉湯🪄甜品整體來講超低抵食,一位價錢只需$450(未計加一收費)性價比高廚師發辦!
環境好高級,全部都係坐喺師傅前面~好高質感覺💕

午餐Omakase套餐

🍣蔥拖羅手卷

🪄玉子燒
🪄麵豉湯
🪄甜品

喜歡吃廚師發辦?!😳 又喜歡吃𝐒𝐡𝐚𝐛𝐮𝐬𝐡𝐚𝐛𝐮?!🤗 也喜歡吃刨冰?!😌 沒問題~ 灣仔的🇯🇵彩羽壽司家𝐒𝐔𝐒𝐇𝐈 𝐈𝐑𝐎𝐇𝐀就滿足到你𝟑個願望啦!餐廳坐位不多,只有壽司吧枱,建議大家預早預約啦(≧▽≦)。晚市有兩個套餐,一個有香箱蟹,一個沒香箱蟹,兩個套餐都𝟔𝟔折優惠呀🥳~☆ 和牛紙火鍋·日式刨冰御膳🥢$𝟖𝟖𝟎/位前菜有蕃茄啫喱和螺,酸酸味味好開胃。刺身🐟有鮟鱇魚肝、煙燻鰤魚、炙燒帆立貝等等。當中我最愛燒過的帆立貝,又厚肉又鮮美。壽司🍣有魷魚🦑、牡丹蝦、鯖魚、海膽、炙燒銀鱈魚、大拖羅及太卷。我喜歡燒過的銀鱈魚,魚油超級豐富,而新年必吃的太卷也不錯~主角和牛紙火鍋,用日式魚沖做湯頭,清甜又好喝☺️,更能帶出牛肉的鮮美及蔬菜的鮮甜味呀\^O^/。日式刨冰🍧,可以自選味道。我選的抹茶紅豆🫘,香甜解渴。

☆ 和牛紙火鍋·日式刨冰御膳🥢$𝟖𝟖𝟎/位

前菜有蕃茄啫喱和螺,酸酸味味好開胃。

日式刨冰🍧,可以自選味道。我選的抹茶紅豆🫘,香甜解渴。
2023-12-30 30 浏览
實在太超值,CP值高得另人驚嘆,師傅發板也很親民,不能不試。前菜,新鮮蕃茄配上淡雪鹽,這個很新鮮,酸甜味道適中;帶子裙邊配水雲,水雲很滑溜,酸的味道使人開胃,裙邊很爽口。真鯛配和歌山梅醬,鯛魚肉質結實,味道清雅,梅醬的酸味使魚的鮮味提升。大分縣真蠔配黑松露酸汁,蠔身嫩滑,肉味帶甜味,有豐富海水的鹹味但沒有過濃,最特別的部分是黑松露酸汁,意想不到酸汁跟黑松露是這樣配合的。鮟鱇魚魚肝,魚肝的油分很香濃,用了慢火煮的方法使質地更細滑,味道鮮而不膩口。燒鱈魚乾,這個燒得很脆口,味道鮮鮮甜甜,送酒一流。魚湯紙火鍋,這個是味吉陽一在海邊煮海鮮湯的手法製作的,湯頭是精華所在,可用鮮甜無比來形容,火鍋有多種食材,和牛油脂多肉質嫩滑,冬菇好爽口吸了大量湯汁十分可口。深海池魚壽司,肉質夠厚身,味道很濃郁。煙燻鰤魚刺身,上枱開蓋時的煙會輕輕地飄出來,很有仙氣的感覺,肉質結實,煙燻味很濃,配有酸汁來提鮮。金線鯛魚壽司,這個是紅衫魚,有很漂亮的金線,而且很有光澤,肉質飽滿細膩,油脂適中。北寄貝壽司,貝肉綿軟得來爽口,師傅加了青檸汁使味道更鮮甜。車子壽司,車子又名瀨尿蝦或稱蝦蛄,肉質很鮮美,一隻真的不夠,那種海洋
燒鱈魚乾,這個燒得很脆口,味道鮮鮮甜甜,送酒一流。
深海池魚壽司,肉質夠厚身,味道很濃郁。
北寄貝壽司,貝肉綿軟得來爽口,師傅加了青檸汁使味道更鮮甜。
車子壽司,車子又名瀨尿蝦或稱蝦蛄,肉質很鮮美,一隻真的不夠,那種海洋的咸鮮味真使人喜愛,如果有蝦膏更好吃。
拖羅壽司,肉質油脂豐富,最值讚賞是完全沒有筋,使人很喜愛。
海膽壽司,海膽很甜美,分量夠多而且新鮮可做出幸福的感覺。
玉子燒,這個跟蛋糕很似的,不論質感及味道。
彩羽太卷,這個是很有喜感,師傅用了自家醃製的蛋黃來製作的,蛋黃是綿綿的糯糯的,加上海膽使鮮甜味爆升。
日式刨冰,冰刨得幼滑,選了士多啤梨味,質地就如雪糕一樣,還加了粒冰凍的士多啤梨,很透心涼。
味道: 值得一試
環境: 舒適
服務: 殷勤
衛生: 整潔
價錢: 超值
2023-12-22 32 浏览
今晚一嚐餐廳的冬季限定晚餐《和牛紙火鍋 x 日式刨冰御膳》,同之前食的廚師發辦真係唔同。坐低之後,店員就會奉上毛巾和熱茶。🔸前菜2點1️⃣蕃茄配淡雪鹽,蕃茄微酸,淡雪鹽微鹹。2️⃣帶子裙邊配水雲,帶子裙邊彈牙,水雲質感很滑,味道較酸。🔸刺身4款1️⃣真鯛口感結實,配上和歌山梅醬,味道酸酸地又幾夾。2️⃣真蠔配黑松露酸汁,蠔很滑嫩,黑松露酸汁令真蠔的鮮味更突出。3️⃣鮟康魚肝口感軟綿,入口即化。4️⃣煙燻鰤魚,煙燻味浸入鰤魚中,鰤魚口感紮實。🔸壽司6件1️⃣深海池魚,口感爽脆,魚油甘香。2️⃣金線鯛,魚肉很軟,味道清淡。3️⃣北寄貝爽脆,青檸味濃。4️⃣車子很爽,帶微微鹹香。5️⃣拖羅軟滑無筋,油分甘香。6️⃣海膽海膽甜美,紫菜脆口。🔸玉子燒面層有蛋糕香,味道帶甜,口感似硬身的布甸。呢度開始有唔同喇!平時會係吸物,今次係鍋物。🔸魚湯紙火鍋魚湯清甜濃郁,和牛細細片味濃,豆腐軟滑,菇的質地腍滑,連菜都很入味,葛條透明,口感超煙韌。食完個人暖笠笠,平時會食雪糕,今次就食刨冰。🔸日式刨冰刨冰有六種口味,我揀咗士多啤梨。師傅將成嚿冰放係刨冰機即場刨製,加入士多啤梨醬,再放冰凍士多啤梨。刨冰的口感軟綿,唔會食到冰粒,士多啤梨醬酸酸甜甜,好透心涼!

坐低之後,店員就會奉上毛巾和熱茶。
🔸前菜2點
1️⃣蕃茄配淡雪鹽,蕃茄微酸,淡雪鹽微鹹。

🔸刺身4款
1️⃣真鯛口感結實,配上和歌山梅醬,味道酸酸地又幾夾。
3️⃣鮟康魚肝口感軟綿,入口即化。
4️⃣煙燻鰤魚,煙燻味浸入鰤魚中,鰤魚口感紮實。

🔸壽司6件
1️⃣深海池魚,口感爽脆,魚油甘香。
2️⃣金線鯛,魚肉很軟,味道清淡。
3️⃣北寄貝爽脆,青檸味濃。
4️⃣車子很爽,帶微微鹹香。
5️⃣拖羅軟滑無筋,油分甘香。
6️⃣海膽海膽甜美,紫菜脆口。
🔸玉子燒
面層有蛋糕香,味道帶甜,口感似硬身的布甸。

呢度開始有唔同喇!平時會係吸物,今次係鍋物。
🔸魚湯紙火鍋
食完個人暖笠笠,平時會食雪糕,今次就食刨冰。
🔸日式刨冰
刨冰有六種口味,我揀咗士多啤梨。

火鍋暖胃,刨冰降溫,在一熱一冷之間,冰火交纏。
餐廳門口比較低調,開門入到去好似入咗第二個世界咁,有一張大大張嘅吧枱,客人都係圍住吧枱坐。佢哋嘅午市廚師發辦好抵食,而家仲有九折優惠🈹,人均四百鬆啲就食到!叫完之後圍住吧枱坐,望住廚師即席製作料理,同朋友傾吓偈,特別寫意,幾適合大時大節去慶祝!-——————————————❤️◖廚師發辦◗ $450佢午市嘅廚師發辦好抵食,而且仲有九折優惠,所以埋單$450都唔使!佢餐單包嘅品行都幾多,而且魚類款式一啲都唔馬虎,壽司刺身超厚切,醋飯細細粒而且握得夠實,唔會食飯食飽!👇🏻👇🏻🥗/沙律🥚/日式蒸蛋:表面有粒帆立貝,蜆肉,鮮味落晒啲蒸蛋到,特別清甜🐟/刺身四款-蝶魚:表面有啲柚子皮碎,沾上青檸啫喱食用,酸酸哋幾開胃,蝶魚邊油份重啲,魚油味幾香-大分縣生蠔:好大隻又鮮甜,口感係軟綿個種,配上黑松露酸汁,生蠔🦪本身嘅味道加上酸汁,清新開胃-煙燻春魚:客人自己㨴蓋,大大塊好厚切 ,口感鬆軟綿密,帶淡淡煙燻香氣同輕微炙燒嘅味道-白子:表面係醋啫喱,底下係酸汁,白子口感好creamy,好滑,但食到底略嫌有啲腥🍣/壽司八款-金扇鯛:口感軟腍,味道比較淡-北寄貝:口感爽脆,好鮮甜-鰤魚:油脂豐富,食落好甘甜,
-——————————————
❤️◖廚師發辦◗ $450

👇🏻👇🏻
🥗/沙律

🐟/刺身四款

🍣/壽司八款
-金扇鯛:口感軟腍,味道比較淡
-北寄貝:口感爽脆,好鮮甜
-鰤魚:油脂豐富,食落好甘甜,有啲似軟腍嘅油甘魚
-赤身:鮮甜軟腍,食落冇筋
-瀨尿蝦:超鮮甜,有啲出乎意料,推薦!
-炙燒碟魚邊:燒過之後,將啲油脂逼晒出嚟,好香魚油味,口感爽口,表面有啲櫻花蝦,更添風味
-大拖羅:粉紅色,油脂超豐富,入味即溶,但就略嫌筋位多咗少少
-海膽軍艦:海膽份量都幾多,鮮甜軟綿,入口即溶

🍙/手卷
彩羽太卷:自家特色手卷,兩件起做,將海膽、吞拿魚、青瓜同醬油漬蛋黃依次放上紫菜飯上面,再捲成手卷分切成件,好考師傅工架!裏面嘅醬油漬蛋黃超級漿口😍,加上creamy嘅海膽,口感好黏稠,配搭吞拿魚同青瓜,配搭唔錯,口感同味道都好有層次!

🍳/玉子燒
佢哋玉子燒好特別,有啲似蛋糕,面層焦香少少,蛋味香濃

🫕/麵豉湯

🍧/甜品
午市+$28可以升級日式刨冰,用日本冰塊,即叫即刨,冰嘅口感綿密,好食!叫咗抹茶同芒果,好欣賞佢分三層將啲醬汁唧落啲冰到,兩個口味都做得唔錯!芒果醬🥭比較酸,酸味味特別開胃;抹茶味🍵食到抹茶嘅顆粒感同回甘,加上紅豆蓉同白玉,特別有儀式感!

🥘◖牛肉壽喜燒紙火鍋◗ $150
呢個係新推出嘅紙火鍋,裏面有牛肉🥓、菌菇、豆腐、蔬菜,配白飯同麵豉湯。牛肉煮完之後點上蛋液,特別軟滑,壽喜燒汁嘅味道都迫晒入蔬菜裏面,送飯一流!

🌟Encore指數:9.2/10
話說朋友路過這間日本餐廳,知道有一個四人同行一人免費還有85折,而二人同行一人半價,非常吸引的offer!於是朋友預約了4位16/12,但最終另外兩位朋友不能出席,朋友再次致電餐廳改為兩位時間為7:45 ,中間亦有再次用電話確定這次的預約,當我和朋友踏進餐廳時已心知不妙,因為餐廳只是一間小小的店子眼見全店full House,因為這間不是限時的店子,我們大概遲了5分鐘左右,接待員說因為我們遲到所以已經沒有位可以給我們,而他堅持說我們未到達之前不斷給我們電話,也有WhatsApp我們,因為我和朋友完全沒有收到任何一個電話,及WhatsApp,我們亦有立時給他看電話通訊記錄,真的沒有收到任何餐廳的來電及訊息,最不滿意的就是那位接待員一副懶懶閒及輕佻的樣子就是:沒有就是沒有我也沒有辦法,一副請你離開的樣子,最奇怪的就是這家餐廳的廚師也是完全愛理不理的樣子,只顧現在的全店滿座,完全沒有好好培訓如何接待客人及如何給食客滿意的服務,我只能說一句即使你的食物是天上人間的美味也好,餐廳除了食物美味,服務態度,及令客人賓至如歸,才可以令你的餐廳長久運作下去!我只能說一句雖然我不是食過很多很多餐廳的食家,但是這是我有生以來到過服務之差,最不負責任的地方!所以我也無言只是奉勸大家食物幾好,價錢幾便宜不是問題,沒有一顆熱誠的心去服務每一位客人,我只能說一句天下間餐廳無數,希望你自己好好改進否則被淘汰的日子不遠已😤我只能比這間餐廳劣評😡
2023-12-15 37 浏览
🇯🇵超高CP lunch omakase🤪系列‼️$135有壽喜燒火鍋‼️—▫️餐廳:彩羽壽司家▫️地點:全香港只有1️⃣間分店灣仔謝斐道151-161號金聲大廈地下A號舖(港鐵灣仔站 A1 出口, 步行約4分鐘)▫️營業時間⏰:星期一至日12:00-22:00▫️價錢:~$500+‼️‼️🤫Openrice book有8折‼️‼️—美味:🇯🇵🇯🇵🇯🇵🇯🇵+0.1🇯🇵環境:🇯🇵🇯🇵🇯🇵🇯🇵價錢:💰💰💰💰服務:👨🏻‍🍳👨🏻‍🍳👨🏻‍🍳👨🏻‍🍳—👧🏻👦🏻又食omakase ☺️☺️覺得lunch抵食啲🧡🧡壽司🍣一件件咁上🤩擺盤好靚🥰好多魚都係第一次聽同食☺️☺️覺得食材用料都好正😍😍😍食到好飽—📍 廚師發辦沙律+蒸蛋+刺身4款+寿司8貫+1卷物+1玉子燒+麵豉湯同甜品價錢:$450(仲有9折).▫️熱食:🔺茶碗蒸第一次食咁滑同香蛋味茶碗蒸🦀🦀有蟹肉、帶子等材料🥰唔會好濃味🔺麵豉湯😆有昆布同腐皮等等🥰夠味🔺沙律有柚子醋🍊酸酸甜甜好開胃.▫️壽司🍣8貫🔺金線鯛🐟個面仲係反光🔺深海池魚🔺賴尿蝦🔺北海道帶子🔺大拖羅🔺池魚🔺海膽🔺赤身帶子好jeng 🥹加咗檸檬汁帶出鮮味🍋🍊仲要勁大粒😁瀨尿蝦好特別🦐🦐其他款就勁新鮮.▫️刺身🍣4貫🔺煙燻
🇯🇵超高CP lunch omakase🤪系列

環境:🇯🇵🇯🇵🇯🇵🇯🇵
價錢:💰💰💰💰
服務:👨🏻‍🍳👨🏻‍🍳👨🏻‍🍳👨🏻‍🍳

📍 廚師發辦
價錢:$450(仲有9折)
▫️熱食:
🔺煙燻間八魚
估唔到煙熏味幾出🤩🤩又唔會好腥😍仲好彈牙
🔺鯛魚
🔺生蠔
🔺鮟鱇魚肝撻😍😍好似雪糕🍨🍧咁,好滿足‼️
▫️甜品
-玉子燒
加購$56日本刨冰🍧
即整😍好特別同好滑

📍牛肉壽喜燒紙火鍋
價錢:$150(仲有9折)
好抵食😍‼️‼️好夠壽喜燒汁味😁第一次食紙火鍋😃😃好特別😂😂仲要牛肉好好味,加埋日本蛋汁冇得輸😃啲配菜都好jeng

📍彩羽太卷
價錢:$250
好特別‼️‼️有啲似月餅🥮有2大粒蛋黃😁仲塞滿晒拖羅、海膽、青瓜🥒絲😍😍一放入口好滿足😌

整體好高質💜每款都好好食,啲醬汁係最重要‼️令刺身壽司更fresh同香味出

#好西 #打卡 #日本 #刺身 #正餐 #夏天美食 #HongKong #美食 #刺身 #omakase #iphoneonly#instagood #燒肉 #bestoftheday #我正常amy_in_cwb #廚師發辦
之前紀念日男朋友帶左小編食omakase🇯🇵環境光猛又乾淨 坐得幾舒服~Lunch Omakase 黎講算抵食🤑 HKD 450/位 有8 course2點前9折 / 2點後8折 🈹好值得try~另外仲有定食set 提供 種類都幾多有興趣可以bookmark定同朋友 / 家人黎🔖🍴茶碗蒸帶子、蟹肉 + 紫菜芡汁😙口感嫩滑 唔會太濃味🍴沙律 普通油醋沙律🥗正常發揮🍴刺身4款鯛魚 | 生蠔 | 魚肝撻 | 煙燻間八魚鯛魚 : 味道鮮甜、魚味重、有咬口生蠔: 配黑松露 味道level up!!! 蠔又大又鮮 勁想encore 👅魚肝撻: 一口食好正🤘🏻口感滑 無腥味煙燻間八魚: 打開蓋煙燻飄散出嚟🫶🏻肉質好肥美🍴壽司8貫金線鯛 | 深海池魚 | 賴尿蝦 | 北海道帶子| 赤身 | 池魚 | 大拖羅 | 海膽8件壽司都好好食 好滿足🉐印象最深刻👇🏻金線鯛: 魚皮有金線🙀軟身、彈牙深海池魚: 軟身、油脂、味道偏甜北海道帶子: 雕工好靚 😍帶子厚身 有小小青檸凸出味道😎大拖羅: 油脂感💯入口即溶 完全無根~海膽: 清甜無腥味🤣紫菜仲好脆🍴彩羽太極卷 ($250 / 2件)男朋友好想食 所以額外加購
之前紀念日男朋友帶左小編食omakase🇯🇵
環境光猛又乾淨 坐得幾舒服~
2點前9折 / 2點後8折 🈹好值得try~
另外仲有定食set 提供 種類都幾多
有興趣可以bookmark定同朋友 / 家人黎🔖

🍴茶碗蒸
帶子、蟹肉 + 紫菜芡汁😙口感嫩滑 唔會太濃味

🍴沙律
普通油醋沙律🥗正常發揮

🍴刺身4款
鯛魚 | 生蠔 | 魚肝撻 | 煙燻間八魚

鯛魚 : 味道鮮甜、魚味重、有咬口
魚肝撻: 一口食好正🤘🏻口感滑 無腥味
煙燻間八魚: 打開蓋煙燻飄散出嚟🫶🏻肉質好肥美

🍴壽司8貫

8件壽司都好好食 好滿足🉐
印象最深刻👇🏻
金線鯛: 魚皮有金線🙀軟身、彈牙
深海池魚: 軟身、油脂、味道偏甜
北海道帶子: 雕工好靚 😍帶子厚身 有小小青檸凸出味道😎
大拖羅: 油脂感💯入口即溶 完全無根~
海膽: 清甜無腥味🤣紫菜仲好脆

🍴彩羽太極卷 ($250 / 2件)
男朋友好想食 所以額外加購左~
材料: 青瓜、拖羅、吞拿魚、海膽 兩粒蛋黃🤤
包好哂直接切2件🔪 口感好豐富
一口食哂最爽😈滿足哂所以願望!!!!
仲要成粒日本醬油漬蛋黃🍳放入去
真心堅邪惡 爆推‼️‼️
Tips: 晚市omakase包呢款壽司 有興趣可以try⭕

🍴玉子燒
比想像中細件 好重蛋香味 好食

🍴午市定食set: 魚湯紙火鍋 ($150)
第一次食紙火鍋 🔥開爐後直接倒魚湯🐟
紙張可以吸收油脂、消除膩感
所以鍋物偏清爽、鮮甜 ✨
有和牛、豆腐、金針菇、冬菇、粉絲、洋蔥、雞脾菇
唔好睇笑 都幾飽😏 每款份量都好足
師父仲ready好雞蛋比大家點和牛🤪🤪

🍴麵鼓湯
正常發揮

🍴甜品
加左$110 order 大刨冰~ (再有9折)
6款味道選擇 揀左皺紋🍈
師父即時係前面刨冰🍧 超大兜~
加大量蜜瓜醬+ 3粒蜜瓜💋整體唔會好甜
D冰都好綿密🧊唔夠味可以再加蜜瓜醬~
2-3個人食一定可以KO👌🏻

————————————————————
味道😋:8/10
抵食🥳:8/10
環境🥂 : 8/10
2023-11-16 126 浏览
今星期好友叫食omakase,經佢介紹來左le間灣仔嘅彩羽,一試之下佢地嘅食物質素可以比美好多餐廳,令我難忘有三樣野。第一煙燻魚一打開聞到好香煙燻味,魚上方上一點用蒜做嘅醋汁食起上來魚肉有温和嘅煙燻味再配上醋汁提升整體香味之餘亦可減低魚肉嘅膩口感覺。第二-紫菜佢地嘅紫菜係會淋身d沒咁脆口,但食完之後個紫菜香味會停留係你口腔內一到兩秒再配上不佢地不同嘅卷物,當食起來就會有二種/多過二種味度係個口腔內一層一層咁出來非常唔錯。第三-刨冰個冰食起上來個綿滑度係一流嘅,加上佢用嘅有小小唔同,如果你就咁食d冰會有小小甜味,再加上佢地所有果醬都係新鮮水果製成領成個冰沒係出面食個d咁膩口整體感覺輕身自然係一個非常好嘅結尾。係一間值得推介嘅餐廳。

係一間值得推介嘅餐廳。

2023-11-14
2023-10-25 171 浏览
今日去試新店 發現灣仔有間叫彩羽壽司 試咗個彩羽晚餐 我個人覺得非常之抵食 真係性價比高 壽司嗰part 其實就唔係太特別 不過呢個價錢食到咁新鮮嘅,我真係覺得超抵 特別之處,係佢哋個彩羽太卷 真係有驚喜 仲有好新奇嘅日本刨冰 華師傅話 原來嗰舊冰都係飛機貨 原來都真係有唔同 平時喺出邊食刨冰 口感完全唔同 我個人覺得好似雪花咁 而家仲要有優惠 我一定會回頭原來佢哋而家做緊優惠,二人同行一人半價 四人同行一人免費 中午餐都好抵 12點至兩點有九折優惠 兩點至五點有八折優惠
2023-10-24
@sushiya_iroha 彩羽壽司家壽司家彩羽 正呀~希望好快下次再幫襯 ~ 美食當前 大快朵頤 ~ 好新鮮 #hkfoodie #foodiehk 限時優惠 仲有來自日本🇯🇵嘅刨冰機及日本刨冰做甜品 🍧軟綿綿 後加太卷都好堅令人想起日本🇯🇵旅行時滿滿的海膽丼 同一味道 👅正😄呀1. 前菜沙律🥗茶碗蒸2. 再來一件刺身、生蠔🦪、鮟鱇魚肝餅乾🍪同煙煙燻間八魚刺身3. 已經即時想飲返杯熱 Sake 暖胃就揀左支白色 Sake Baby4. 跟接八件壽司🍣有我喜歡的各種壽司見圖(包括海膽,拖羅,日本大眼雞,鯛魚,北寄貝,池魚 等)5. 吞拿魚蓉手卷,紫菜脆香6. 迷你玉子燒加麵豉湯7. 食完略嫌太想再食所以追加咗餐廳太卷,有驚喜,啲海膽令人想起日本滿滿的軟綿綿的爆海膽丼8. 甜品升級試咗購自日本🇯🇵的炮冰機及日本炮冰,軟綿綿食落好細滑
@sushiya_iroha 彩羽壽司

同煙煙燻間八魚刺身
3. 已經即時想飲返杯熱 Sake 暖胃
就揀左支白色 Sake Baby
4. 跟接八件壽司🍣有我喜歡的各種壽司
見圖(包括海膽,拖羅,日本大眼雞,鯛魚,北寄貝,池魚 等)
5. 吞拿魚蓉手卷,紫菜脆香
6. 迷你玉子燒加麵豉湯
7. 食完略嫌太想再食所以追加咗
餐廳太卷,有驚喜,啲海膽令人想起
日本滿滿的軟綿綿的爆海膽丼
8. 甜品升級試咗購自日本🇯🇵的炮冰機
及日本炮冰,軟綿綿食落好細滑

前菜

優惠券
前菜
刺身、生蠔🦪、鮟鱇魚肝餅乾
  • 午市  Omakese
同同事放lunch,本身食越南野但無位,見到有依間新日本餐廳,經過幾次都無食過,見到個menu勁抵食二話不說就入試下! 同事叫左個角切魚生丼(HK$78), 超足料,三文魚超肥美,配上魚籽脆卜卜,超級yummy😋而我叫左我至愛嘅香蔥伴吞拿魚蓉丼(HK$88),  一上枱已經覺得個賣相好好,拖羅魚蓉肥瘦適中,配埋飯素好有層次,因為好足料所以每羹都係滿滿嘅魚蓉超滿足啊!我同同事都好鐘意食依間餐廳嘅紫蘇葉,係超!級!香! 仲可以幫手解魚蟹毒添! 大家加$15 可以配埋沙律+味噌湯! 十分推薦依間餐廳,下次會黎試下Omakase,  見到隔黎位食,d食材好新鮮,又有煙薰,好有儀式感!👍👍

2023-08-31 154 浏览
朋友生日,為咗俾個驚喜佢,今日帶咗佢去一間灣仔嘅新開壽司舖,華師傅有超過10年經驗,今次叫咗一份西京燒銀鱈魚同OMAKASE, 銀鱈魚燒得非常香脆,肉質嫩滑👍🏻,黑松露酸汁生蠔,肉質飽滿,個汁酸酸地非常開胃八爪魚卵好少地方有呢個食材煙燻拖羅係另外一個打卡位,一縷輕煙夾着淡淡的煙熏味,除咗味覺👅視覺觀感一流😲甜蝦非常鮮味,size比坊間一般食到嘅更加有份量拖羅肥美口感一流😋😋北寄貝彈牙爽口😚肉質飽滿,非常新鮮,個人好鐘意食帶子,一食難忘朋友生日特別送左件卷物,中間蛋黃係用夢王雞蛋,初頭仲以為係車厘茄😂今餐食完後成件事好完美,估唔到咁超值嘅價錢可以食到咁好嘅食材,CP值超高,一定要推介💪🏻💪🏻
黑松露酸汁生蠔,肉質飽滿,個汁酸酸地非常開胃

八爪魚卵好少地方有呢個食材

甜蝦非常鮮味,size比坊間一般食到嘅更加有份量
拖羅肥美口感一流😋😋
北寄貝彈牙爽口😚
肉質飽滿,非常新鮮,個人好鐘意食帶子,一食難忘
庆祝纪念
生日
  • 生蠔
  • 煙燻拖羅
2023-08-15 152 浏览
The service at Sushi Iroha is equally exceptional, with a staff that is attentive, knowledgeable, and genuinely enthusiastic about sharing their passion for the cuisine. The warm and inviting atmosphere, combined with the impeccable service, creates a dining experience that is not only a feast for the senses but also a journey of the soul.In the heart of Wan Chai, Sushi Iroha stands as a beacon of culinary brilliance, a haven for those seeking an omakase experience that transcends expectations.

In the heart of Wan Chai, Sushi Iroha stands as a beacon of culinary brilliance, a haven for those seeking an omakase experience that transcends expectations. With its dedication to authenticity, innovation, and excellence, Sushi Iroha has firmly established itself as a destination for connoisseurs and food lovers alike. Prepare to be enchanted, enthralled, and ultimately indulged in a gastronomic adventure that is Sushi Iroha.
2023-08-15
真係冇話,灣仔到中午吃飯時間週街都系人,突然發現一間隱藏喺鬧市中靜靜環境嘅店🤩一個午市omakase先450仲有9折!梗係要試下!(系所有套餐9折,而且2點後入座8折哦🤣可惜個肚唔俾我時間😭)按隱藏開門機關進去,一目咗然簡潔嘅環境超舒服😌選擇完套餐後靜待師傅過嚟😌我揀咗廚師發板,朋友就點咗5點刺身盛🧐超激動,廚師帶著食材過嚟先安排朋友嘅刺身,切完之後飯和味增湯就喺後面跟住一起上👍🏻分別系帶子、蝦、蜜柑鯛、中拖羅 (煙薰過)、深海池魚😋帶子超大只,仲撒有竹炭葉,拖羅大件厚切,蝦貼心裡面去頭!左下角入口有橘香,原嚟系蜜柑鯛😍深海池魚打開超大塊,啖感柔腍超贊嘅😋提一下飯上撒有昆布鹽,超好食啊😋終於進入我嘅omakase啦🤩茶碗蒸👉紫菜芡汁、超嫩滑嘅雞蛋搭配帶子和蟹肉,口感非常鮮味~😋四款吉身👇1⃣️八爪魚片撒有竹炭葉和柚子皮,仲帶有檸檬嘅清香🥰2⃣️蜜柑鯛用蜜柑養殖,完全冇腥味,反而帶有蜜柑味,對比刺身,哩度裝飾完仲好睇咗😝3⃣️大分縣生蠔超大!搭配黑松露酸汁,非常鮮味😚4⃣️青森拖羅壓軸真嘅無可厚非,煙薰過嘅中拖羅,開蓋儀式感拉滿!後面仲有出身證明牌🤣壽司八貫👇都有醬油和芥末,直接入口就得😝1⃣️深海池魚2⃣️北

按隱藏開門機關進去,一目咗然簡潔嘅環境超舒服😌

終於進入我嘅omakase啦🤩

四款吉身👇
1⃣️八爪魚片
撒有竹炭葉和柚子皮,仲帶有檸檬嘅清香🥰

2⃣️蜜柑鯛

3⃣️大分縣生蠔
超大!搭配黑松露酸汁,非常鮮味😚

4⃣️青森拖羅

壽司八貫👇都有醬油和芥末,直接入口就得😝
1⃣️深海池魚
2⃣️北寄貝
3⃣️野生拖羅 大拖羅😋
4⃣️新鮮甜蝦 藍色系蝦子哦!
5⃣️海膽軍艦 非常清甜,份量超多!
6⃣️青魚 超大用紫菜包著,唔同層次嘅口感,魚油滲入到飯團裡面
7⃣️赤身 三個部位都食齊咗🥰
8⃣️深海鰻魚

玉子燒👉似雪糕嘅口感

彩羽太卷👉鎮店之寶!夢王蛋黃,加上赤身、大拖羅、中拖羅、海膽包埋一齊,師傅話一般晚市先有🤣可以食到超幸福🥰

甜品👉蕨餅、雲尼拿雪糕、紅酒煮菠蘿

中途師傅一直會介紹和傾偈,全程感受非常放松,系我鍾意就算平時一個人過嚟都系非常享受嘅感覺😚雖然有上醬油,不過全程都冇郁過,直接投餵➡️入口➡️下一件🤣

目前中午套餐9折,2點後入座可享8折,中午冇休息時間,全日營業哦~夜晚套餐7.5折(已經問咗優惠唔分紅日👍🏻)
不過建議訂座好一點,啱好我哋果日閒日去午市有位,而且真嘅全程食完一個鐘有突🤣十分推薦大家去試試呢家新開嘅壽司店,師傅超nice🥰