2019-12-19 1116 浏览
尖沙咀太子集團中心樓上多食店,排隊上樓揾食時,發現有新店,一行三人就是被新店吸引,按上18字樓。電梯一出,已被窗口位置那幾張卡位吸引著,可是行到那位置時,中午時分太陽正直,朋友說太囇了,相信要戴帽、太陽眼鏡才能進餐。在沒有窗簾的情況下,我們決定選另一張枱了。背著窗口比較舒服。午市粉麵套餐$68:包括自選湯底、餸兩款、粉麵及飲品,另加餸每款$15。單看餐牌,小吃項目最引人入勝⋯⋯刀拍前男友~原來是拍青瓜;不開心的黑木耳?上上簽?還有酥炸無臉男⋯⋯單是看見那些菜名已會心微笑,但由於繁忙時段,所以落單時不好意思逐一詢問店員。餐飲~酸梅湯:餐飲除了奶茶和咖啡外,這裡值得一讚是,敬送酸梅湯,而不用加錢,和酸菜魚很夾檔。午市粉麵套餐$68~由於第一次到來,朋友所以想試原味湯底,餸選擇了咸酸菜和腐竹,未知是否因為選擇了咸酸菜,㕑房誤會了酸菜湯底與否,朋友未能吃辣,結果要問店員取了一大碗原味湯。老壇醉菜單人套餐$88~由於店名叫老壇醉菜魚,當然點這個餐應該不會出錯,嗜辣及濃味者必喜。酥炸無臉男$88~酥炸無臉男其實是將一些帶肥的豬肉切片再酥炸,鬆化爽脆,相信飲啤酒作為下酒小吃的話,相當不錯。雨露均霑$

在沒有窗簾的情況下,我們決定選另一張枱了。

背著窗口比較舒服。

午市粉麵套餐$68:
包括自選湯底、餸兩款、粉麵及飲品,另加餸每款$15。

單看餐牌,小吃項目最引人入勝⋯⋯
刀拍前男友~原來是拍青瓜;
不開心的黑木耳?
上上簽?
還有酥炸無臉男⋯⋯

餐飲~酸梅湯:

酸梅湯

午市粉麵套餐$68~

原味湯米缐

老壇醉菜單人套餐$88~
老壇醉菜單人套餐

酥炸無臉男$88~

酥炸無臉男

雨露均霑$48~
朋友告知這小吃是作解辣之用,糯米條狀,花生碎上面,但筆者當為甜品又覺唔錯。
雨露均霑

2019-11-27
酸梅湯
雨露均霑
2019-12-17 35 浏览
妹妹欣欣和我最喜歡上深圳吃酸菜魚,但香港尖沙咀北京道太子大厦最近又開多了一間廚十三老壇酸菜魚,最好的是落地窗口位可以遊覽漂亮的尖沙咀夜景,一邊享受川菜又一邊享受夜景,所以我們訂了七時入座!首先我們先点了餐前小菜,不開心的黑木耳,帶有麻辣的味道,真的胃口大開!刀拍前男友的青瓜既爽口,又香脆,真的很健康,我覺得又帶有酸酸辣辣,越吃越開胃!主角當然是我們心愛的老壇酸菜魚,用上原條的鱸魚,加上秘製的酸菜,魚肉既嫰滑,又爽口而且酸菜不但醒胃又香濃,我們追加了多一份酸菜,金針菇,藕片,所有汁己浸透入配菜內,吃到停不了口,所以真的是味尖上的誘惑!清炒窩筍絲很爽口,正好綜和了辣味,而且鑊氣十足!飲品的茘枝風味梳打特飲和酸梅湯清新解喝,加上甜品紅糖冰粉的甜味,今晚我們真的大滿足!

清炒窩筍絲很爽口,正好綜和了辣味,而且鑊氣十足!

2019-12-10
2019-12-16 46 浏览
之前喺大陸食個酸菜魚之後都深深愛上左呢個食物,然後喺香港周圍食酸菜魚,不過平時食親嘅酸菜魚都係用魚柳,同埋湯底真係好油,唔係好啱口味,直至我食完呢間!首先環境相當唔錯,坐得非常闊落,我哋叫左3人份既酸菜魚,加咗寬粉同埋金菇,嚇親因為超級大,十足十係深圳食嘅感覺😂😂講返個酸菜魚,湯底唔會太油,而且係用魚片!而且個湯都幾酸,而且小小麻辣嘅感覺超好送飯😛餐廳仲有一啲小食,我最鍾意食皮蛋🤤不過呢個就油咗小小🤣
2019-12-16 42 浏览
酸菜魚係近來大家北上會食之選,心思思想食酸菜魚?今日就黎左依間大受好評的餐廳,一解千愁。入到去都好大陸裝修風格,環境大,舒服的。店員會比兩碟前菜,一碟拍青瓜,一碟雲耳。我最中意拍青瓜的汁,因為酸酸地好開胃。雲耳亦都爽口,食完前菜其實都飽飽地!哈哈!叫左個二人酸菜魚,好大盤,大到我有d驚訝,魚的份量好多,加上酸菜,陣陣香味湧出來,再試下個湯,係好好味!唔會過份酸。除左酸菜魚之外,仲叫左麻辣牛𦟌,一上碟以為好辣啦,因為滿佈紅油,點知食落一d都唔辣,仲好香,而且牛𦟌好冧,但又𣎴失彈牙既口感,真係好值得一試。個口辣辣地,叫左兩杯野飲。一杯巨峰提子汽水,一杯柚子蜜,都算幾好,解到辣,唔會太甜。總括來說,我真心推介依間酸菜魚,可以同大陸的有得揮!
入到去都好大陸裝修風格,環境大,舒服的。

叫左個二人酸菜魚,

1K
2019-12-16 77 浏览
近幾年先開始學人食魚(小時候有陰影),除左泰式明爐魚,我最鐘意就係食酸菜魚,可能因為個人重口味啦,其實係「食味道多過食魚」。大大話話半年冇食過,間唔中都會掛住呢陣味終於最近喺香港食左一次酸菜魚,整體味道都可以,雖然價錢高一啲,但正宗、好食嘅口味唔多,所以「癮」起,都可以試下。廚十三有幾間分店,到訪尖沙咀店,之前喺呢棟大廈食西餐已經留意過。餐廳面積唔算好大,但景觀開揚,位處18樓,視覺上都幾闊落。唔知道廚十三同其他品牌嘅關係,但餐牌設計、標語、成個氣氛都確實令我諗起國內酸菜魚名店,尤其是呢個電飯煲位。餐牌主打老壇酸菜魚,午市價格較相宜,雙人份酸菜魚跟飯或米線及汽水定價$168。晚市一律散叫,酸菜魚分三種份量:小份/大份/土豪份,定價$338/478/598,貴過喺國內食就梗架啦,最緊要「安全」,人均消費約二百零蚊起。酸菜魚鍋跟白飯,配料按喜好添加,以蔬菜類為主,例如金菇、豆腐、木耳等,呢啲都好索湯、入味。另有涼菜、小食、紅糖冰粉呢啲都有齊。酸菜魚 $338/小一上枱見到咁熟悉嘅模樣,口水已經開始分泌,湯頭有花椒、乾辣椒、菊花,相信味道都對辦,一試之下,果然唔錯。酸菜魚份量足夠二人分享,魚

酸菜魚 $338/小

酸菜魚份量足夠二人分享,魚片片得厚薄適中,so far冇食到魚骨,魚肉尚有魚鮮味
湯頭酸味突出,辣度符合香港人口味,一般人都應該食得到,唔會太麻。可能我鐘意用湯撈飯啦,會覺得湯頭略油。
豆腐 $28
腐竹 $28
揀左兩款配料添加,豆腐嫩滑、腐竹軟腍入味。

正經的雞被撕 $108

點左一客手撕雞,份量唔多,雞肉麻辣度比酸菜魚高,好惹味
加埋芫茜,我地食到舔舔脷,不過老實講,價錢真係有點貴。

清炒萵筍絲 $78
萵筍絲非常幼身,唔會太油淋。

點酸菜魚配上兩碗白飯,食啲酸辣野點少得白飯中和,加少少湯汁撈飯,特別滋味。

2019-12-14
2019-12-16 31 浏览
近個月無返大陸,對烤魚,酸菜魚之類嘅刺激食物產生咗慾望,但喺香港食到嘅味道始終差少少,今日引起又想食揀咗一間位於尖沙咀評語唔錯嘅酸菜魚,名字叫㕑十三餐廳位於大廈嘅18樓,居高臨下,裝修簡約舒適,坐喺卡坐可以欣賞到尖沙咀及維港景色,邊食邊睇。呢度主打酸菜魚,分二人、三人同埋四人份,由三百零蚊起,喺香港來講價錢算幾合理,而且魚嘅份量頗多,重跟埋人頭飯,一定夠食。魚片冇乜骨,可安心啖啖肉咁食,魚肉亦夠滑嫩,湯汁酸辣麻都夠,略嫌有少少油,另外仲可以加入自選配料,我就揀咗豆腐同腐竹,吸收晒酸菜魚啲湯汁嘅精華,用嚟送飯一流配搭一個酸菜魚唔夠嘅,仲加咗一個清炒萵筍同埋手撕雞,手撕雞亦係麻辣味,但唔會太辣,雞肉撕得幼細,最鍾意佢保留小小雞皮,唔會齋食雞肉咁寡,亦夠滑。清炒萵筍,爽口清新,食咗重口味嘢,用嚟中和下都唔錯。整體來講,價錢唔算貴,食物味道不俗,坐得舒適又有靚景,約埋幾個朋友嚟食飯不錯選

2019-12-15 38 浏览
朋友請生日飯突然好想酸菜魚,OpenRice 搵到呢間就試一試。人唔多,菜式選擇唔多,四個心叫左4-5 個小食加小份酸菜魚都要打包服務員態度和藹,最窩心係有充電線同充電位,抵讚既食品方面,酸菜魚好食喎,但叫左bb辣,如果可以叫小辣應該更上一層樓是夜最最最愛係個皮蛋,我咁大個女食過咁多間,佢係我至愛,唔辣但佢有蒜香,全部人都勁愛佢,一黎已被清😋😋😋其他拍青瓜,一般,因為佢係似麻煩個種,木耳就比較酸辣,雞絲類似手撕雞, 無咩突出之處但整體係尖沙咀係抵食既。
朋友請生日飯
突然好想酸菜魚,OpenRice 搵到呢間就試一試。

服務員態度和藹,最窩心係有充電線同充電位,抵讚既

但整體係尖沙咀係抵食既。

2019-12-15 34 浏览
今天突然好想吃酸菜魚,剛好我家附近有一家,生意特別好,別看他東西簡單,其實非常美味,常常一個人來這裡吃,真的很好吃。清炒土豆絲土豆絲最重要的是刀工,過程也很重要,這裡的土豆絲本味醇厚、咸鮮滑淡、質地細嫩、清淡平和,刀工和做法都十分了得。柚子蜜淡淡的柚子香氣,有點酸甜酸甜,不僅好喝還很潤肺。酸菜魚(走辣版)今晚的重頭戲來了!酸菜魚湯酸香鮮美而不膩,魚片嫩黃爽滑,酸菜酸爽脆,鍋中還有蓮藕,芽菜,米線等,非常豐盛。人生難得大魚大肉,很幸福很滿足。

清炒土豆絲

柚子蜜
淡淡的柚子香氣,有點酸甜酸甜,不僅好喝還很潤肺。

酸菜魚(走辣版)

人生難得大魚大肉,很幸福很滿足。
2019-12-14 31 浏览
天氣轉冷,除了令人很想吃火鍋外,也特別有衝動吃川菜,辣到臉紅耳赤、流鼻水的感覺很過癮呢!今日午餐就跟朋友來試試這間專售酸菜魚的餐廳,兩個人點了小份酸菜魚($338),加配金針菇、豆腐和寬粉。上菜的時候真的嚇了一跳,這真的是小份的酸菜魚份量嗎?配料也非常充足啊!酸辣的味道恰如其分,魚很滑,也大大塊的,令人覺得很滿足。金針菇、豆腐和寬粉吸索了酸辣湯底,很惹味。我們還點了小菜正經雞被撕($108)和刀拍前男友($58)正經雞被撕,其實是手撕雞,雞肉很爽滑!刀拍前男友其實是青瓜,很開胃的。最後當然要配酸梅湯!我們把酸菜魚清光了,很滿足的午餐。

上菜的時候真的嚇了一跳,這真的是小份的酸菜魚份量嗎?

配料也非常充足啊!
酸辣的味道恰如其分,魚很滑,也大大塊的,令人覺得很滿足。

金針菇、豆腐和寬粉吸索了酸辣湯底,很惹味。
我們還點了小菜正經雞被撕($108)和刀拍前男友($58)
正經雞被撕,其實是手撕雞,雞肉很爽滑!

刀拍前男友其實是青瓜,很開胃的。

最後當然要配酸梅湯!

我們把酸菜魚清光了,很滿足的午餐。

2019-12-12 29 浏览
香港店的酸菜魚吃過不少了,朋友知道班底來港開店,即刻拉我來吃來集郵。現代裝修,環境很有空間感,不會太逼,坐的舒適。在尖沙咀分店位高18樓,可以看到海景。見到酸菜魚就流口水,有不少配料選擇。不開心的黑木耳($58)個名好特別,黑木耳爽口,酸辣味好開胃。刀拍前男友($58)係青瓜,帶麻辣味,少少辣,好惹味。老壇酸菜魚($338/小份)2人享用好大一盆,下了菊花花瓣點綴。鱸魚片肉新鮮嫩滑又入味,用上成都的老壇酸菜,湯底酸辣度適中,不嗆辣,味道濃厚而不膩,很適合冬天吃。寛粉($28)很彈牙,顏色比較深,比較入味,跟坊間的不一樣。青荀片($28)跟酸菜魚也很配。土豆片($28)薄切如紙,仲好爽口,好吃。如果不夠飽,再加個白飯做泡飯也不錯。
香港店的酸菜魚吃過不少了,朋友知道[太二]班底來港開店,即刻拉我來吃來集郵。

現代裝修,環境很有空間感,不會太逼,坐的舒適。

在尖沙咀分店位高18樓,可以看到海景。

見到酸菜魚就流口水,有不少配料選擇。

刀拍前男友($58)係青瓜,帶麻辣味,少少辣,好惹味。

老壇酸菜魚($338/小份)2人享用

2019-12-10 50 浏览
酸菜魚一份十分考驗刀工的川菜。魚肉片到太厚,口感不好。片到太薄,煮的時候就好易碎。看完舌尖之後,好想吃一口超到位的老壇酸菜。 廚十三的老闆自稱本身超愛吃酸菜魚,每年都會留在中國一個月就為左吃。今日我們就來試下這間的酸菜魚夠不夠味。開胃菜我們點左拍青瓜同涼拌木耳。青瓜的賣相看起來會好麻辣但是吃的時候反而不會。清爽多汁,新鮮不會爛。木耳表現,味道偏清淡。小菜我們點左皮蛋同豬肚。皮蛋必點,蒜味足,蒜末沒苦味,也都不會太辛辣。雖然皮蛋不夠流心但是整體口感不錯。豬肚看好辣但是味道都是偏清淡。豬肚本身份量足,切到好大塊。這間的豬肚有點肥,喜歡吃肥地的朋友必點。重頭菜就是酸菜魚。我們兩人叫左最小份的,點的時候可以加其他佐料。強烈推薦選米線,酸菜同腐竹。如果怕吃不飽,這間點給的米線份量,不管你吃量幾大肯定吃得飽。本身酸菜的份量都不錯,但是加酸菜你就可以吃到飽。20幾蚊,可以吃到老壇酸菜,超值得。魚肉本身不會太薄,雖然有少少魚肉碎左,但是不影響。他們加生同炒過的花椒,讓這道菜多左地香麻味,吃起來又不會太麻。前提是你千萬要小心,不好吃到花椒,幾多水都救你不到。這間店整體用料足。我們7點到的時候,只有我們一

這間店整體用料足。我們7點到的時候,只有我們一座,但是不到30分鐘就滿座。想吃道地的酸菜魚可以去廚十三試下。
2019-12-10 37 浏览
香港人最近都非常鐘意食下酸菜魚,因為始終都唔可以成日食打邊爐嫁嗎,哈。黎到呢間廚十三,正唔正宗就唔知,但食落味道都唔錯。首先,湯底辣度係無得擇既,但師傅調味就唔錯,唔會太辣,因為不能不單會破壞酸辣既平衡,更加會食唔出魚既鮮味同肉質。所以食太辣係本未倒置既。 今次呢間就拎到個唔錯既平衡喇,就算唔太食得辣既朋友都可以黎試下。魚肉都算幾多,而且食落係好彈牙果隻,唔似係d冷藏魚咁,肉質死古古咁,食落幾有魚味,夠曬正,2-3人份量黎講,2個人食就夠曬滿足喇。配料方面,選擇都幾多下,有成20-30款擇,本人就最鐘意佢個午餐肉,同打邊爐一樣,哈,可以吸曬d湯既辣度,魚既鮮味,食落正。由於餐廳未有酒牌,唔可以點酒,但大家可以自己落街買,再黎上去飲仲更加平靚正。

仲更加平靚正。

2019-12-09 34 浏览
突然間好想食酸菜魚,上網搵到呢一間尖沙咀新開,即刻過嚟試吓望到個餐牌有啲餸菜個名好得意,吸引左我去試首先我就係是呢一個叫做: 刀拍前男友佢用咗麻油芝麻同埋小小辣椒去整,我覺得比起平時川菜少咗麻油,比較清淡一啲,正正因為咁可以食好多都唔停口我好鍾意食皮蛋,嚟到呢度當然要嗌下佢蒜蓉味多過辣味,唔食得辣嘅人都唔使驚。當然唔少得要嗌酸菜魚我哋仲加咗寬粉同萵筍落去~佢麻味好重,但係唔好睇好似好多辣椒咁,其實一啲都唔辣,好香啲魚拆哂骨,識落啖啖肉好開心,做得都好滑配埋寬粉同萵筍,二人份啱啱好我哋兩個人一個叫左酸梅湯,一個叫咗荔枝特飲,我覺得幾好味喎,又夠大杯,食辣野最緊要有凍野飲我覺得呢一個價錢唔使返內地食但係有好似內地一樣嘅質素,都算唔錯啊
突然間好想食酸菜魚,上網搵到呢一間尖沙咀新開,即刻過嚟試吓

望到個餐牌有啲餸菜個名好得意,吸引左我去試

首先我就係是呢一個叫做: 刀拍前男友

我好鍾意食皮蛋,嚟到呢度當然要嗌下
佢蒜蓉味多過辣味,唔食得辣嘅人都唔使驚。

當然唔少得要嗌酸菜魚
我哋仲加咗寬粉同萵筍落去~
佢麻味好重,但係唔好睇好似好多辣椒咁,其實一啲都唔辣,好香
啲魚拆哂骨,識落啖啖肉好開心,做得都好滑
配埋寬粉同萵筍,二人份啱啱好

2019-12-09 32 浏览
在大陸吃過太二酸菜魚吃得過癮,最近在香港看到廚十三即與朋友相約吃一趟,比較一下兩者之間的相像及分別。酸菜魚 土豪份配寬粉(送四碗白飯)土豪版有足足三條鱸魚,配有少量豆腐及大量酸菜及豆芽。湯底酸中帶麻,呷一口麻香酸香並重卻不過咸。酸菜爽脆配上爽滑煙韌的寬粉,不錯的底料。重點爐魚個頭大,每片魚片大而偏厚身,魚肉肉質滑嫩無骨,魚質及師傅刀工也很不錯。巨峰提子梳打特飲/ 荔枝風味梳打特飲全場飲品半價,十多款選擇慢慢揀。老虎椒愛松花蛋松花蛋透明光滑,質感彈牙富韌性,蛋黃半融心,配上老虎椒,開胃香口。避風塘魚腩驚喜的菜式,師傅以較肥美富脂肪的魚腩作食材,以避風塘香炒,炸皮超薄魚肉嫩滑富水份。清炒萵荀絲簡單卻不失鑊氣,萵荀絲爽口香脆,味道清甜。紅糖冰粉冰粉口感滑溜,表面帶膠質,質感微煙韌。去油解辣,吃辣必備。距離深圳較遠的朋友可以來這家解癮,方便快捷省時間。

酸菜魚 土豪份配寬粉(送四碗白飯)

巨峰提子梳打特飲/ 荔枝風味梳打特飲

全場飲品半價,十多款選擇慢慢揀。

老虎椒愛松花蛋

避風塘魚腩

清炒萵荀絲

簡單卻不失鑊氣,萵荀絲爽口香脆,味道清甜。

紅糖冰粉
冰粉口感滑溜,表面帶膠質,質感微煙韌。去油解辣,吃辣必備。

距離深圳較遠的朋友可以來這家解癮,方便快捷省時間。
  • 酸菜魚
  • 避風塘魚腩
2019-12-09 34 浏览
前排同朋友上去深圳食過太二·酸菜魚之後個心就囉囉攣,好似上咗癮咁好想再食同朋友傾開計先知原來香港都有得食,聽聞質素都好ok,所以即刻book枱止癮😙一打開𨋢門見到個招牌,口水分泌即刻上升,店內環境好舒服,坐得好闊落,我地17:30已經去到食early Dinner ,所以唔太多人,仲安排我地坐卡位可以望到少少維港海景我覺得比起太二,呢度多好多選擇,揀咗好耐先揀到食咩😆第一樣食左個甜品先雨露均沾$48其實即係籽粑,好似炸左的年糕,再點D黑糖食,口感好’煙銀‘上上簽$88大部分都係素菜,有鵪鶉旦、椰菜、蘆筍、海帶、蓮藕、鳳爪配有泡椒浸透,實在太美味喇主角出場👏🏻👏🏻👏🏻二人份·老壇酸菜魚$338另加:豆卜$28、金菇$28、午餐肉$32、寛粉$28滑脫脫冇骨嘅魚滿滿的一大鍋香辣帶酸的湯底,一飲就愛上,平時唔太鍾意食有骨的魚,所以今次無骨的魚食得津津有味夫妻肺片$98牛展+牛肚再用青瓜絲墊底,邊食肉邊食青瓜就唔覺膩芒果風味梳打特飲 $30荔枝風味梳打特飲 $28正常味道,純粹用嚟解辣😬😬

我覺得比起太二,呢度多好多選擇,揀咗好耐先揀到食咩😆

第一樣食左個甜品
雨露均沾$48
其實即係籽粑,好似炸左的年糕,再點D黑糖食,口感好’煙銀‘

上上簽$88

主角出場👏🏻👏🏻👏🏻
二人份·老壇酸菜魚$338
另加:豆卜$28、金菇$28、午餐肉$32、寛粉$28

滑脫脫冇骨嘅魚
滿滿的一大鍋
香辣帶酸的湯底,一飲就愛上
,平時唔太鍾意食有骨的魚,所以今次無骨的魚食得津津有味

夫妻肺片$98

牛展+牛肚再用青瓜絲墊底,邊食肉邊食
青瓜就唔覺膩

芒果風味梳打特飲 $30
荔枝風味梳打特飲 $28
正常味道,純粹用嚟解辣😬😬
2019-12-08