2019-12-16
近幾年先開始學人食魚(小時候有陰影),除左泰式明爐魚,我最鐘意就係食酸菜魚,可能因為個人重口味啦,其實係「食味道多過食魚」。大大話話半年冇食過,間唔中都會掛住呢陣味終於最近喺香港食左一次酸菜魚,整體味道都可以,雖然價錢高一啲,但正宗、好食嘅口味唔多,所以「癮」起,都可以試下。廚十三有幾間分店,到訪尖沙咀店,之前喺呢棟大廈食西餐已經留意過。餐廳面積唔算好大,但景觀開揚,位處18樓,視覺上都幾闊落。唔知道廚十三同其他品牌嘅關係,但餐牌設計、標語、成個氣氛都確實令我諗起國內酸菜魚名店,尤其是呢個電飯煲位。餐牌主打老壇酸菜魚,午市價格較相宜,雙人份酸菜魚跟飯或米線及汽水定價$168。晚市一律散叫,酸菜魚分三種份量:小份/大份/土豪份,定價$338/478/598,貴過喺國內食就梗架啦,最緊要「安全」,人均消費約二百零蚊起。酸菜魚鍋跟白飯,配料按喜好添加,以蔬菜類為主,例如金菇、豆腐、木耳等,呢啲都好索湯、入味。另有涼菜、小食、紅糖冰粉呢啲都有齊。酸菜魚 $338/小一上枱見到咁熟悉嘅模樣,口水已經開始分泌,湯頭有花椒、乾辣椒、菊花,相信味道都對辦,一試之下,果然唔錯。酸菜魚份量足夠二人分享,魚
酸菜魚 $338/小
腐竹 $28
揀左兩款配料添加,豆腐嫩滑、腐竹軟腍入味。
正經的雞被撕 $108
點左一客手撕雞,份量唔多,雞肉麻辣度比酸菜魚高,好惹味加埋芫茜,我地食到舔舔脷,不過老實講,價錢真係有點貴。
清炒萵筍絲 $78
萵筍絲非常幼身,唔會太油淋。
點酸菜魚配上兩碗白飯,食啲酸辣野點少得白飯中和,加少少湯汁撈飯,特別滋味。