2020-01-19
話說小妹好鍾意食酸菜魚,以前間唔中都會上去深圳食,最近返少去咗,不過唔緊要香港都有好好食嘅酸菜魚:)廚十三老壇酸菜魚由係由美國嘅太二酸菜魚班底開設,係銅鑼灣、尖沙咀都有分店,酸菜魚有小份($338)、大份($478)及土豪份($598)三個份量選擇!我們二人點了一個小份,已經相當足夠,魚肉份量非常多,足夠2-3人食。相比起太二酸菜魚,覺得這裡的口味更合小妹口味,點菜嘅時候特意點了小辣,辣度和酸度啱啱好。魚肉細緻嫩滑,魚骨也去得相當乾淨,每片魚肉切得亦唔會太厚,魚肉晶瑩剔透,而且加埋配料嘅香味亦發揮得淋漓盡致,花椒、辣椒令魚肉也相當入味!再加上片片的菊花辮作點綴,令到整嗰個菜式賣相更精緻!好睇又好食!另外加了三款配菜,午餐肉($32)、青筍片($28)和豆腐($28)。豆腐非常嫩滑, 青筍片清清地嘅味道同酸菜湯味道好夾,再加埋最鍾意食嘅午餐肉,大滿足!刀拍前男友$58呢度嘅小食,名稱相當特別!呢個其實係刀拍青瓜,充滿香濃嘅蒜味,加上少少醋味,而且拍得夠扁,醃得非常入味,新鮮開胃。不開心的黑木耳$58木耳係一種營養成分非常高嘅食物,平時比較少食,所以每次見到涼拌木耳都會點。細小的黑木耳相當
刀拍前男友$58
不開心的黑木耳$58
木耳係一種營養成分非常高嘅食物,平時比較少食,所以每次見到涼拌木耳都會點。細小的黑木耳相當爽口,帶有輕微的辛辣味道和酸醋的味道,酸酸辣辣嘅味道好適合做頭盤。
蔥油撈豬肚$98