2017-05-10 378 浏览
知道老公最愛食火鍋,所以每個月都會同佢食一次, 最近發現係觀塘成業街果邊開左間新的火鍋店, 趁大家收早一齊去試下~ 店好大下,雖然新開,但都好多人食, 一坐底已經送上蕎麥茶, 濃濃的麥味,好香~ 火鍋係散點形式,亦有套餐, 岩晒我地呢d有選擇困難症的人,最後點左2人套餐~ 呢度的餐具好特別, 仲提供9款唔同的醬料俾客自己調醬~ 涼伴小食有我最愛的麻辣雲耳、 老公最愛的酸辣無骨鳳爪,份量都幾份, 雲耳麻辣味夠濃,非常惹味,鳳爪爽口醒胃~ 湯底點左<花膠竹絲雞鍋>, 大大隻雞,份量足夠3-4個人食,肉質鮮嫩肥美, 湯入面仲有好多材料,如杞子、龍眼內肉,仲有大大隻的花膠, 個湯好鮮甜,膠質濃郁~ 主角<牛肉併盤>,係不同部位的安格斯牛, 包括掛架上的牛頸脊,仲有牛肉粒、牛肩胛、牛舌~ 賣相精緻,牛味濃郁~ 呢度的爐一邊係火鍋,一邊係燒, 一次過滿足晒兩個願望~ <海鮮併盤> 非常豐富,有扇貝、青口、廣島蠔、蟹柳棒, 大大隻又新鮮~ 另外仲有老公最愛的蜂巢豆腐、手打蝦丸&墨丸、 安格斯牛肉餃等等~ <蔬菜併盤
知道老公最愛食火鍋,所以每個月都會同佢食一次,
最近發現係觀塘成業街果邊開左間新的火鍋店,
趁大家收早一齊去試下~
店好大下,雖然新開,但都好多人食,
一坐底已經送上蕎麥茶,
濃濃的麥味,好香~
蕎麥茶
火鍋係散點形式,亦有套餐,
岩晒我地呢d有選擇困難症的人,最後點左2人套餐~
呢度的餐具好特別,
仲提供9款唔同的醬料俾客自己調醬~
涼伴小食有我最愛的麻辣雲耳、
老公最愛的酸辣無骨鳳爪,份量都幾份,
雲耳麻辣味夠濃,非常惹味,鳳爪爽口醒胃~
麻辣雲耳、酸辣無骨鳳爪
湯底點左<花膠竹絲雞鍋>
大大隻雞,份量足夠3-4個人食,肉質鮮嫩肥美,
湯入面仲有好多材料,如杞子、龍眼內肉,仲有大大隻的花膠,
個湯好鮮甜,膠質濃郁~
花膠竹絲雞鍋
主角<牛肉併盤>,係不同部位的安格斯牛,
包括掛架上的牛頸脊,仲有牛肉粒、牛肩胛、牛舌~
賣相精緻,牛味濃郁~
牛肉併盤
呢度的爐一邊係火鍋,一邊係燒,

一次過滿足晒兩個願望~
<海鮮併盤>
非常豐富,有扇貝、青口、廣島蠔、蟹柳棒,
大大隻又新鮮~
另外仲有老公最愛的蜂巢豆腐、手打蝦丸&墨丸、
安格斯牛肉餃等等~
海鮮併盤
<蔬菜併盤>
將新鮮的蔬菜放得好靚,有菜、粟米等
蔬菜併盤
仲包2杯飲品&甜品
甜品布甸好香滑~
2017-04-24
花膠竹絲雞鍋
牛肉併盤
海鮮併盤
2017-05-10 169 浏览
同同學去觀塘覓食😼見到依間新開既,位置算方便,成業街行入少少就到。又有刺身又有邊爐打,見個二人餐叫好豐富,就一於試試去。例牌五花八門既調味料,值得一讚有XO醬😸上左前菜先,牛𦟌有啲硬,木耳有啲太鹹,不過不失,不過算做大份。之後黎個刺身,白身魚清甜、三文魚肥美、八爪魚略腥同韌、甜蝦中規中矩😋唔錯既之後就係個火鍋啦,我地嗌左花膠雞,佢煮左一陣就拎隻雞入去切,之後等到滾放番切件入去,我地就可以開餐啦。同同學忍唔住飲啖湯先,正,唔渴口仲有甜味。啲雞唔使點豉油都夠味,花膠越滾越有味。跟住我地忍唔住淨係食雞同菜,唔想破壞個湯底,七七八八就放海鮮,推薦蠔同蝦丸🤤好飽好飽仲有甜品,嫌佢略甜,另外飲品就好稀,唔跟餐就可以唔試,因為佢個茶好飲好多!😋😋😋

又有刺身又有邊爐打,見個二人餐叫好豐富,就一於試試去。

例牌五花八門既調味料,值得一讚有XO醬😸

2017-05-10 2893 浏览
越來越喜歡在觀塘工廈內搵食,因為往往會有令人意想不到的收穫。今晚收工後和同事來到這間 "巧得鍋",名副其實真的好得喎!從地鐵站行過來也只需3分鐘非常方便。餐廳整潔衛生,座位舒適,地方寬敞,絲毫不覺自己身處工廠大廈內。我們點了一個二人起套餐"巧得Set" 每位268 前菜有麻辣雲耳&酸辣無骨鳳爪,份量適中,兩者同是辣辣的,令人食慾大增 !!鍋物四選一選了"巧得招牌烤魚" ~ 七彩繽紛的賣相夠晒吸引,令人垂涎三尺! 魚肉嫩滑鮮美,豐厚味濃,辣味恰到好處,越食越滋味!主食二選一選了"巧得牛肉牛肉拼盤" ~ 有肥牛 ,牛柳粒,牛肩頸及牛舌。 肥牛油脂均勻, 跟牛柳粒及牛舌同樣牛味濃郁, 放在香氣四溢的魚湯裏,令人回味無窮, 嗜牛者必選!配料"巧得大拼盤": 種類非常豐富,包括有:蜂巢豆腐, 日本廣島蠔, 松葉蟹柳, 大扇貝, 青口, 手打墨丸, 手打蝦丸, 韭菜安格斯牛肉餃及牛肝菌羊肉餃。我們二人不好羊肉關係, 餐廳亦非常樂意給我們轉換其他食物。 個人最欣賞的是手打墨丸及蝦丸,爽彈鮮美, 媲美大酒樓的水準。還有較特別的韭菜安格斯牛肉餃, 風味獨特!巧得蔬菜盤 ~ 份量也不少: 金菇,冬菇, 秀

巧得蔬菜盤 ~ 份量也不少: 金菇,冬菇, 秀珍菇,多款時菜,冬瓜及南瓜, 樣樣新鮮甜美!

套餐還包含甜品及飲品,認真抵食。下次一定再來,試試其他鍋物!

2017-05-08
作為東九龍的吃貨,近年轉戰觀塘工廈「覓食」。 其實,觀塘區工廈真的有大驚喜,逛完開倉就可以醫五臟廟。 今次誤打誤撞來到位於成業街的巧得鍋,食物與環境都一流, 餐廳設計感覺開揚,而且座位十分寬敞,完全超級舒適, 設有廣闊的卡位,方便三五知己一齊打邊爐! 餐廳主打火煱,分別設有不同湯底, 如果不知道從何入手可以試下二人餐,價錢十分抵食。 除了火煱,餐廳還有刺身及燒物,食物選擇十分多, 完全可以迎合不同人士的口味。 小妹酷愛麻辣雞煲,當然要一試鎮店之寶-招牌雞煲, 招牌雞煲賣相吸引,顏色鮮艷用上大量配料令到香味層次更豐富, 香味四溢令人食指大動,而且細心用小袋子盛裝香料,無須擔心食到香料。 雞件不會斬得太碎,而且味道香濃,麻辣感覺慢慢滲透,完全吃上癮。 雞肉亦算嫩滑,不會感覺太韌。 喜歡吃牛的朋友記得點巧得牛肉拼盤,可以一次過試到不同部位, 分別有牛舌、安格斯牛頸脊、安格斯牛粒和安格斯牛肩胛。 單是賣相已經十分吸引,而且餐廳細心鋪了冰塊可以保持肉質新鮮, 肉味香濃不過脂肪較少,如果喜歡油花味可以點和牛。 此外,小妹覺得韮菜安格斯牛肉餃非點不可, 因為一般韮菜餃都會
作為東九龍的吃貨,近年轉戰觀塘工廈「覓食」。
其實,觀塘區工廈真的有大驚喜,逛完開倉就可以醫五臟廟。
今次誤打誤撞來到位於成業街的巧得鍋,食物與環境都一流,
餐廳設計感覺開揚,而且座位十分寬敞,完全超級舒適,
設有廣闊的卡位,方便三五知己一齊打邊爐!
餐廳主打火煱,分別設有不同湯底,
如果不知道從何入手可以試下二人餐,價錢十分抵食。
除了火煱,餐廳還有刺身及燒物,食物選擇十分多,
完全可以迎合不同人士的口味。
小妹酷愛麻辣雞煲,當然要一試鎮店之寶-招牌雞煲
招牌雞煲賣相吸引,顏色鮮艷用上大量配料令到香味層次更豐富,
雞肉亦算嫩滑,不會感覺太韌。

喜歡吃牛的朋友記得點巧得牛肉拼盤,可以一次過試到不同部位,
分別有牛舌、安格斯牛頸脊、安格斯牛粒和安格斯牛肩胛。
肉味香濃不過脂肪較少,如果喜歡油花味可以點和牛。

此外,小妹覺得韮菜安格斯牛肉餃非點不可,
因為一般韮菜餃都會用半肥瘦豬肉,而轉用安格斯牛肉的餃子味道更突出,
肉味更濃郁而且更多汁,整體口感與味道都是100分!
小妹分別還點了竹笙,可以完全吸收湯底精華,也要必點食物。
蔬菜方面選擇很多,最後小妹認為皇帝菜與雞煲味道最為合拍,
皇帝菜顏色翠綠十分新鮮,而且份量很多。
最後以一客綠茶布丁畫上完美句號,綠茶香濃不會太苦澀,
而且口感彈滑,一口又一口,感覺好滿足!
  • 韮菜安格斯牛肉餃
  • 招牌雞煲
2017-05-09 362 浏览
今日同媽咪過嚟觀塘,又唔夠時間食個長lunch,於是求其搵間食個快lunch就算數。一路上電梯媽咪一路有啲怨言,唔知我又帶佢去邊度食啲乜咁嘅樣,希望食物會OK啦,否則有排煩..... 水耕有機菜伴胡麻醬上到嚟,真係櫈都未坐,店員已經即刻遞上兩碟菜,哈哈真係笑咗出嚟,快得咁緊要都有嘅,梗係知我心,知我非常肚餓!啲菜冇乜特別啦,都幾鮮甜,胡麻醬份量唔會過多,OK海南無骨雞髀配油飯 ($58)雞嘅份量激多,由於係雞髀嘅關係,肉質激嫩滑,但如果有薑茸咁就完美啦!油飯都非常多,不過唔夠油喎,雖然而家咁樣就健康啲,但食得海南雞飯,老實講又點會介意肥吖,哈哈.....百里香牛肋排配天使麵 ($68)諗住都係求其一碟撈埋嘅麵㗎啦,哇點知上菜嗰刻有驚喜!一大條骨旁邊有好多片牛肋排肉,由於癡住少少膏,所以肉質勁軟腍,癡都唔癡牙,牛味香濃,超級好味;而好似中式麵嘅天使麵份量非常慷慨,好驚會食唔晒,但未食已經聞到勁蒜,係超級多蒜粒!未放入口已經流晒口水,香到不得了!撈少少醬汁一齊食,天啊,真係忍唔住講一句,你俾多多嘅天使麵俾我都可以幫你食晒啊!抵食!牛奶布甸可以揀餐飲或甜品,揀咗每樣一款。呢個布甸OK啦,幾香
麥茶

水耕有機菜伴胡麻醬
海南無骨雞髀配油飯 ($58)
海南無骨雞髀配油飯
百里香牛肋排配天使麵 ($68)
牛奶布甸
可以揀餐飲或甜品,揀咗每樣一款。呢個布甸OK啦,幾香滑
牛奶布甸
就咁睇呢間餐廳比較local,唔好以為服務都會求求其其。我講完 '唔該' 之後,佢哋係有講 '唔洗' 㗎!仲要個個笑面迎人,非常友善,令到客人食得會好開心!仲要播啲超經典嘅歌,例如.... 從不喜歡孤單一個 可惜偏偏孤單一個....

值得一試喎!
2017-05-08
麥茶
海南無骨雞髀配油飯
2017-05-08 1104 浏览
係觀塘區既工業大廈搵食已經形成氣候, 星期六日呢度都好似旺角咁人流不絶, 想食咩餐都差唔多可以滿足到你! 今次黎呢度係食火鍋!店內面積唔算好大, 冷氣足, 燈光悠和坐得都算舒服!餐牌上供應幾款火鍋底, 除左有招牌鷄鍋, 烤魚鍋, 特式海鮮鍋外, 仲有其他大路湯底; 火鍋配料選擇都唔少!呢間火鍋店除左有火鍋食外, 仲有刺身供應, 未開始火鍋可以試下"凍盤"清清地叫個皮蛋芫茜鍋 ($68), 湯底有大量皮蛋芫茜及薑片, 啖頭啖湯都幾重薑味! 呢度個爐仲可以燒烤, 可以叫D海鮮同牛肉黎燒都唔錯! 一爐兩食, 各式其色!呢款白靈菇 ($32)之前係米線舖食過, 又唔係好多地方有得食, 烚完食都好爽口, 亦無菇既霉味!友人火鍋必叫之一白鱔 ($78/例), 片得夠薄身又夠長, 唔會烚完得返好細舊, 質感幾彈牙但魚味偏淡!又黎至"索"火鍋配料, 蜂巢豆腐 ($28), 一客份量都唔少, 用黎索湯又至岩, 軟棉棉質感食時小心熱湯燙口!呢到既蔬菜又幾抵食, 咁大盤既皇帝菜 ($25)及唐生菜 ($25), 都係咁既價錢, 抵食過出面叫碟效外油菜, 質量仲幾靚仔, 唔會比D"霉"菜你!見有個燒烤爐

店內面積唔算好大, 冷氣足, 燈光悠和坐得都算舒服!

白靈菇

白鱔

蜂巢豆腐

皇帝菜 及唐生菜

見有個燒烤爐係度, 點左呢個掛架安格斯牛頸脊 ($168/小), 賣相幾得, 長塊既足有成個竹簾咁長, 個人黎講覺得呢碟都有D肥, 放於燒烤爐上燒一陣就食得, 肉味幾濃!
掛架安格斯牛頸脊

呢度既嚮鈴 ($28)亦係好抵食, 成碗滿滿的, 個子唔算十分巨大, 反而咁仲好, 唔會食一條已經覺好肥膩, 烚十零秒就食得, 亦係索湯之選!
嚮鈴

一客六粒既手打墨魚丸 ($68), 外觀唔圓滑, 證明唔係"啤"出黎, 面頭有少少蟹子, 食落更有脆卜感, 而咬開一半時感覺佢既彈牙感唔野少, 而且食到料夠足, 呢味丸真係相當唔錯!
手打墨魚丸

仲送埋甜品, 分別為原味3.6牛乳布丁及宇治綠茶3.6牛乳布丁, 個人較為喜歡原味, 香甜幼滑!
原味3.6牛乳布丁及宇治綠茶3.6牛乳布丁

係工廈開餐, 除左因租金平D而令食客得益外, 食物水準亦唔會差過旺區街舖, 食得唔錯又消費貼地, 搵食又多左個好去處!
白靈菇
手打墨魚丸
2017-05-08 386 浏览
又係約左係觀塘返工個位朋友食飯, 話晒佢地頭, 食乜當然係佢話事啦~~ 佢話附近新開左一間係工廈既打邊爐, 個個同事食完都讚不絕口, 既然講到甘正都不妨去試下既!! 上到去感覺又的確幾好, 夠晒寬敞, 坐都坐得舒服D~~ 原來都幾多選擇喎~~ 係花多眼亂下, 我地決定食巧得SET, 對有選擇困難症既我地黎講都係一個好既選擇, 乜都有D~~ _先黎混混個醬先, 嘩...有成9款醬料同豉油配搭, 真係非常齊全, 真係想點混都得~先黎兩個小食, 麻辣雲耳少少辣既惹味又爽口, 而酸辣無骨鳳瓜, 入口酸微微又有咬口, 夠晒醒胃...店員推介了巧得招牌雞煲, 但因為我地都唔食芫茜同蔥既關係, 所以全走了!! 我地揀左中辣, 食落辣度適中, 而雞肉方面都非常鮮嫩同滑, 份量又剛剛好, 不錯呀~~我地揀左巧得牛肉拼盤, 包括有安格斯牛頸脊, 牛肩胛同牛粒, 每樣牛味都好濃, 特別係牛粒, 而且油脂分佈平均又有光澤, 真常新鮮~~仲有個巧得大併盤, 呢個拼盤非常豐富, 包括有扇貝, 青口, 日本廣島蠔, 松葉蟹柳, 蜂巢豆腐, 手打蝦丸, 手打墨丸, 韮菜安格斯牛肉餃同牛肝菌羊肉餃, 認真大堆頭的!!

仲有個巧得大併盤, 呢個拼盤非常豐富, 包括有扇貝, 青口, 日本廣島蠔, 松葉蟹柳, 蜂巢豆腐, 手打蝦丸, 手打墨丸, 韮菜安格斯牛肉餃同牛肝菌羊肉餃, 認真大堆頭的!! 而我最喜歡就係扇貝, 又夠大粒又鮮甜~~

最後仲黎多個巧得蔬菜盤, 乜菜都有d, 超滿足呀!! 食埋超飽呀~~~

很喜歡呢個可以兩食既爐, 配料既可用作打邊爐, 又可以以韓燒方法食, 真係一次過滿足晒兩個願望呀~~

亮點仲有呢個喬麥茶, 超香麥味, 仲要有個爐仔保溫, 非常細心~~

檸檬青蘋果
另外我再叫左杯檸檬青蘋果, 係用左青蘋果蓉, 檸檬同薄荷菜等調較成, 飲落酸酸甜甜又夠清透, 食完辣野飲就一流~~
檸檬青蘋果
2017-05-05 186 浏览
見新開張來試下,原來四人以上送一盤刺身,驚喜!簡單來說,火鍋湯底同火鍋料都非常不錯,只係肉類以牛為主,唔食牛的可能會覺得選擇少D。同行有素食朋友,覺得選擇都幾多。環境幾靜同舒服。6個人食,叫左十几樣野,二個鍋底,九折埋單部唔使百五蚊,非常不錯的火鍋店。
見新開張來試下,
原來四人以上送一盤刺身,驚喜!

環境幾靜同舒服。

牛肋鍋
2017-05-03
牛肋鍋
3K
2017-05-02 457 浏览
早幾年強國人的威力另一眾小本經營老板門頭痛不已,店鋪租金貴,受不了紛紛結業。世界上天無絶人之路,就因為這個原固又殺出另一條血路,進駐工業商厦內。觀塘區真的多了很多。 友人今天帶路一間新開的火鍋店,周遭環境不算太理想,但店內裝潢是簡潔俐落,另人舒服。一行四人點了套餐。 湯底滋補花膠燉竹絲雞,店員幫忙把竹絲雞折皮折骨,另雞的精華精萃盡快滲入湯底。嚐了一口湯,清甜可口但調味略重手了一點,過鹹。牛肉拚盤有牛肉粒,牛舌,牛脊肉...等。份量認真少,每人每樣二件左右,末能盡興。烹調方法可燒烤或火鍋形式,所以我們把牛肉粒和牛舌燒烤,香口一點,果然惹味。至於其他則用來烚烚下,肉質軟腍質量不錯,但可惜薄如紙又另口感減半。配料大拼盤有墨魚丸,蝦丸,韮菜餃,牛肝菌羊肉餃,蟹條,還有海鮮的元貝和青口。元貝細小,烤過後縮到手指公大小, 青口質量平平。墨魚丸和蝦丸彈牙有嚼口。韮菜餃算是最満意的,有好香的韮菜香,至於牛肝菌羊肉餃比較臊味重,不是人人能接受。前菜的麻辣雲耳和麻辣鳯爪中規中矩。飲品點了檸檬青蘋果特飲,清新口味,酸酸地頗開胃,一邊火鍋一邊飲用,配搭佳宜。
嚐了一口湯,清甜可口但調味略重手了一點,過鹹。
前菜的麻辣雲耳和麻辣鳯爪中規中矩。
2017-04-29 463 浏览
亞囝教路今時今日搵食要去工業大廈內,又平又抵食喎。膽粗粗跟幾位師奶朋友走入工業大廈內,發現一間裝修得不錯的火鍋店,於是乎試下。各人都沒有主見,唯有套餐不需要用神。套餐包括了飲料,各人都選擇了鮮果特飲,因為有鮮果粒粒,有嚼感。味道清甜可口。兩款前菜,酸辣鳯爪,無骨容易嘴饞,另一款是麻辣雲耳,食後真係痹痹地,喜歡食辣的人最適合。各人師奶上身,花膠竹絲雞㷛上枱時嘩嘩啦啦,佳因有骨膠原吖嘛⋯⋯!湯底鮮甜好味。配料陸續上埸,有海鮮的青口,元貝和蠓。另有蝦丸和墨魚丸兩款。其他的是冰豆腐,蟹腳,餃子..。海鮮類不是上等貨,但食得過啦!丸類有彈性有嚼口。餃子尚算ok, 皮薄餡多。牛肉拼盤有牛脷,牛肉粒,牛肉片。牛肉質素中上,軟熟美味。還有蔬菜藍。講真以三百元左右價錢,不要其望太高,環境舒適,抵食己滿足我們師奶的心態。
亞囝教路今時今日搵食要去工業大廈內,又平又抵食喎。

各人都沒有主見,唯有套餐不需要用神。

鮮果特飲
酸辣鳯爪
花膠竹絲雞㷛
青口,元貝和蠓
蝦丸和墨魚丸,冰豆腐,蟹腳,餃子
牛肉拼盤有牛脷,牛肉粒,牛肉片。牛肉質素中上,軟熟美味。
牛肉拼盤
還有蔬菜藍。
蔬菜藍

2017-04-28 344 浏览
觀塘工廠區覓食方便,各式食店都有,以往在地鐵站附近的商場美食廣場中伏太多,而家都係行多兩步出去搵食今次去到電訊一呢條街,有間邊爐店有兩位熱情的小伙子(朋友咁形容佢XD)招攬客人,原來係新開的食店我地都想有啲新意試下,就入去了。我同朋友2個人揀左一角的卡位坐。可能是新店的關係,大約7時,人客半滿左右店舖用了淺色木系裝潢,都幾warm除了打邊爐,仲有鐵板燒可以選擇,食到後期才知道,原來叫一個餐都可試哂邊爐同鐵板燒的。打邊爐最緊要除左個爐,仲有配料呀呢個九宮格有沙爹、炸蒜、XO醬、蔥花、西芹、花生醬、 辣椒....等九種配料我地今日選擇左~~火焰龍蝦海鮮鍋   $238上枱時會點藍色火,有D 特色海鮮鍋包括:巨大帶子2隻、開邊帶子2隻、蝦6隻、青口3隻、龍蝦1隻其中大帶子最得我們喜愛,鮮甜又厚肉而龍蝦不用多講,看外型已經很吸引,肉質新鮮彈牙看海鮮鍋的湯底煲得唔錯,點了紅薯粉 $25薯粉要煮長一點時間,吸收湯底精華,而且要夠軟身Q彈最好食本身不一定要吃牛的,而是見到其他客人點了掛架安格斯牛頸脊 (大) $208賣相好架世,而且油花幾平均食落好有牛味,沒有筋,比較鬆化第一次來,就常常看其他人點了

可能是新店的關係,大約7時,人客半滿左右

店舖用了淺色木系裝潢,都幾warm

打邊爐最緊要除左個爐,仲有配料呀

我地今日選擇左~~

火焰龍蝦海鮮鍋   $238
上枱時會點藍色火,有D 特色

其中大帶子最得我們喜愛,鮮甜又厚肉
而龍蝦不用多講,看外型已經很吸引,肉質新鮮彈牙

看海鮮鍋的湯底煲得唔錯,點了

紅薯粉 $25
薯粉要煮長一點時間,吸收湯底精華,而且要夠軟身Q彈最好食

本身不一定要吃牛的,而是見到其他客人點了

掛架安格斯牛頸脊 (大) $208

賣相好架世,而且油花幾平均
食落好有牛味,沒有筋,比較鬆化

第一次來,就常常看其他人點了什麼

飲品也是參考其他客人而點的

檸檬青蘋果(青蘋果蓉、蝶豆花、檸檬、薄荷葉)$29
蝶豆花飲品的賣相真的很好呢,而且飲落有真。青蘋果蓉,口味清新,甜度適中。

初戀滋味(奇異果、蘋果)$25
這是我自己點的,因為喜歡奇異果
飲品中的奇異果不太酸,加上也是有蘋果蓉的,應該是新鮮打的飲品
食左咁多肉,飲呢個少少酸,平衡一下^^

如果不要凍飲的話,這裡也有麥茶供應
職員今換碟快(因為食海鮮都幾多殼)、添茶都很快
雖然有時職員對Menu 不是很熟,但以開業一星期來說,會有進步的啦!
  • 初戀滋味
  • 掛架安格斯牛頸脊
2017-04-26 499 浏览
觀塘周不時都有新餐廳,今日係公司附近又食新野午市套餐都好吸引,同附近茶餐廳飯堂既午餐好截然不同呢間餐廳提供既茶水係別一般的,呢杯燕麥茶好香濃,亦有排毒既功效前菜:麻醬有機沙律菜胡麻醬份量岩岩好,味道唔錯,不過沙律菜就好似放耐左,感覺唔夠新鮮大蝦袖子芒果蕎麥麵呢個午餐好岩夏天食,撈埋麻醬一齊食,好醒胃,而大蝦有成5隻,而且亦好爽口,有埋生果,好refreshing呢個真係夏日必選的極品魚生丼份量一d都唔吝嗇,帶子夠鮮甜,三文魚夠肥美,油甘魚&赤蝦好鮮味,不過吞拿魚就有d遜色,完全無口感,d肉質太淋喇,不過成個丼既感覺都唔錯的,因為刺身最緊要係新鮮的,呢幾樣都算新鮮我相信晚市既火鍋會巧得的,下次放工必會過黎食下火鍋先
觀塘周不時都有新餐廳,今日係公司附近又食新野
午市套餐都好吸引,同附近茶餐廳飯堂既午餐好截然不同
前菜:麻醬有機沙律菜
大蝦袖子芒果蕎麥麵
呢個午餐好岩夏天食,撈埋麻醬一齊食,好醒胃
呢個真係夏日必選的
極品魚生丼

我相信晚市既火鍋會巧得的,下次放工必會過黎食下火鍋
2017-04-24
午餐
2017-04-21 499 浏览
朋友介紹巧得鍋新張八折,咁就要試吓先。久遺了的喬麥茶,喬麥味道香滑,是我杯茶!可以BBQ、刺身,又可以打邊爐,BBQ餐牌很吸引呢!鍋鍋都很吸引........但今晚想吃得清清地,呢個湯底有黃芽白、金菇、豆腐火鍋啱哂。            響鈴、爽脆肉厚墨魚仔、滑又彈口的自家製手打流心蝦丸。極上黑豚肉很有肉味,一碟當然不夠吃,試過覺得ok,就「安哥」多一碟,因此,火鍋湯滾好的黃芽白菜都吃到黑豚肉味。很有「排場」的安格斯牛肩胛出場了!睇得又非常有鮮味,下次再「安哥」!大大份量的喬麥麵是不錯的選擇!小食都不錯,但已經很飽飽。我的甜品原味3.6牛乳布丁,奶味香濃,我試過宇治抹茶3.6牛乳布丁一小匙,還是喜歡原味。午市餐牌,看來不錯,而且有九折!
朋友介紹巧得鍋新張八折,咁就要試吓先。
久遺了的喬麥茶,喬麥味道香滑,是我杯茶!
可以BBQ、刺身,又可以打邊爐,BBQ餐牌很吸引呢!
鍋鍋都很吸引........
但今晚想吃得清清地,呢個湯底有黃芽白、金菇、豆腐火鍋啱哂。

響鈴、爽脆肉厚墨魚仔、滑又彈口的自家製手打流心蝦丸。
大大份量的喬麥麵是不錯的選擇!
小食都不錯,但已經很飽飽。
午市餐牌,看來不錯,而且有九折!

2017-04-20
2017-04-15 692 浏览
雖然天氣變暖都無礙我鍾意打邊爐的心,最近黎到觀塘覓食,發現開了一間巧得鍋。叫2人set最抵食,揀了bb辣雞煲同牛肉拼盤。醬料夠齊全,最鍾意混多種香料!雞煲有半隻雞,雞件夠入味,而且多肉少骨,肉又夠滑,食雞煲最鍾意食雞皮,特別爽口又惹味,而且不會多油。今餐小食有鳳爪同雲耳,鳳爪比較酸,雲耳夠麻辣又爽口,食唔停。跟餐飲品指定為熱情果沙冰,跟餐飲品指定為熱情果沙冰,食辣嘢飲特別舒服,又不會很酸,能中和辣味,很清爽拼盤有青口,扇貝,蟹棒豆腐,手打丸和餃,羊肉餃少見有特別,手打丸size超大,真是驚喜,夠彈牙爽口牛拼盤才是主角,有牛粒,安格斯牛,牛舌等等,切得夠薄,滾兩下很快可以吃,牛味夠,牛粒也很出色。但是這個拼盤的賣相也加分不少吧。
叫2人set最抵食,揀了bb辣雞煲同牛肉拼盤。
醬料夠齊全,最鍾意混多種香料!
2017-04-11 821 浏览
趁住天氣回暖,胃口唔錯。行過工業區發現到間新開既火鍋店。見幾新鮮就幫親左。Menu 都幾多選擇,可以揀唔同鍋,再加湯打邊爐。茶係玄米茶,清香之如又消濟。仲可以自己加調味料落豉油,有蒜香,蔥,乜都有。我地叫人少少叫左個烤魚煲$168烤魚煲好惹味,spicy 得黎又唔會搶左魚既味。仲有其他蔬菜配。巧得牛肉拼盤$288牛肉拼盤值得一食,可以乜都試D, 有牛肉粒,薄片,唔同種類既牛肉,烤完口感好好。大扇貝$58 4隻,可以慢慢燒熟,大大隻好夠本。呢度新開黎講,服務同食物都不錯~
Menu 都幾多選擇,可以揀唔同鍋,再加湯打邊爐。
茶係玄米茶,清香之如又消濟。
仲可以自己加調味料落豉油,有蒜香,蔥,乜都有。
我地叫人少少叫左個烤魚煲$168
巧得牛肉拼盤$288

大扇貝$58 4隻,可以慢慢燒熟,大大隻好夠本。
呢度新開黎講,服務同食物都不錯~
2017-04-09