2017-06-07 88 浏览
放咗工同朋友兩個諗住打邊爐見公司附近有間火鍋店個名幾特別,就係呢間“巧得喎”……係咪真係咁巧得? 我哋食完覺得真係要咀舐舐雖然係食火鍋,但係做女人都要滋補下,叫咗個竹絲雞花膠湯底。撈起有好幾舊花膠,大大件,見到都覺得抵抵抵。 等個湯底滾起,我哋一人一碗試下個湯底, 拆埋隻竹絲雞啲肉嚟食,真係好yummy。個雞殼就繼續留喺度熬湯底,花膠去到尾聲先食,腍又充滿膠元蛋白既口感,仲吸曬湯入面嘅精華,超級好味。 新鮮炸起嘅魚皮熱辣辣卜卜脆又香,一點都不油掛架安格斯牛頸脊牛肉厚度剛好,不算薄片 淥完都唔會爛, 味道鮮嫩牛味香濃手打芝心蝦丸 粒粒都鮮味又彈牙 加上蟹子脆卜卜好有咬口 桂花蚌 滾完的桂花蚌仍然好大條冇縮水夠爽脆鮮甜桶蠔一碟有6隻每隻都差唔多有大半手掌咁大塊鮮甜又多汁! 超級美味吉品鮑魚餃正宗皮薄餡靚除咗鮮蝦,入面仲有半隻鮑魚味道又鮮又爽雖然食物都係一般打邊爐常有嘅嘢但係呢度嘅食材都新鮮之餘用料都好靚價錢夠平民,份量好足夠除咗抵食,仲要係好食 食完都要舐舐脷可以翻兜再返兜

放咗工同朋友兩個諗住打邊爐

新鮮炸起嘅魚皮熱辣辣
卜卜脆又香,一點都不油

掛架安格斯牛頸脊
牛肉厚度剛好,不算薄片
淥完都唔會爛, 味道鮮嫩
牛味香濃

每隻都差唔多有大半手掌咁大塊
鮮甜又多汁! 超級美味

吉品鮑魚餃
正宗皮薄餡靚
除咗鮮蝦,入面仲有半隻鮑魚
味道又鮮又爽

雖然食物都係一般打邊爐常有嘅嘢
但係呢度嘅食材都新鮮之餘用料都好靚
價錢夠平民,份量好足夠
除咗抵食,仲要係好食
食完都要舐舐脷
可以翻兜再返兜

見 open rice 好多人都話又烤又打邊爐好正咁 所以我都試兩樣😂💁🏻 點知烤係個伏黎既 1️⃣唔好 expect 係韓燒個種 而係將個鐵板放上去電磁爐上面 所以真係唔同用火烤個種 韓燒通常一放牛肉 燒兩燒就熟 但呢個係慢烤 2️⃣烤個 d 肉 無醃過 上黎既時候仲要係 冰鮮 一塊塊硬 出哂煙 如果 d 肉係好靚 確實唔需要醃 可惜唔係 😭我同隔離枱都一邊慢烤肉一邊狂落鹽 簡直 Gordon Ramsay 上身 秒變大㕑慢烤牛肉👏🏻!🤷🏻‍♀️個烤爐唯一既好處,而其他店一定做唔到既係 d 肉烤極都唔燶。最好味既係 豬頸肉👍🏻,肉汁好味。烤牛肉一律唔得,一夾就碎,一係就超韌,reminds me of tempo...點𡁻都唔爛 🤦🏻‍♀️ 💁🏻火鍋的確唔錯,手打蝦丸好出色🦐,烏冬好有咬口,正😋😋。怕燥所以無點雞湯 or 雞煲,點左 皮蛋芫茜,好味!👍🏻💆🏻服務係呢間最大既賣點!實在要比個like!👍🏻1️⃣一坐低個位,個冷氣風位吹到正一正,老闆即刻較,見我之後著外套,又問係咪凍,好細心!😍2️⃣烤肉部分,本來個鐵板唔平令到受熱唔到,d 肉完全唔熟,點都無「滋滋」聲,好沮喪😑。👨🏻‍🏫四眼男店員十分有耐

💆🏻服務係呢間最大既賣點!實在要比個like!👍🏻
2️⃣烤肉部分,本來個鐵板唔平令到受熱唔到,d 肉完全唔熟,點都無「滋滋」聲,好沮喪😑。👨🏻‍🏫四眼男店員十分有耐性咁解決問題,換鐵板,又換牛油紙,之後仲有 follow up 問情況有無改善,原本我係 100% 想退個烤肉,但見店員哥哥既細心服務同個爐有熱 d , 我都收貨!👌🏻比個like 你👍🏻

👨🏻‍🏫雖然服務一流,但始終餐廳食物質素好重要,下次唔會再黎😐

💆🏻服務係呢間最大既賣點!實在要比個like!👍🏻

第一次嚟食係5月3日。當時見此店新開不久,食評不錯就同家人去試下。我們一行4人,叫左個火焰龍蝦海鮮湯底、掛架牛頸脊、安格斯韮菜餃、疏菜籃、黑豚肉、白鱔片⋯⋯賣相,食材通通都真心不錯的。之後追加點了個燒肉套餐,肉都無經過調味的,燒後味道普通。覺得火鍋比烤肉岀色很多。經Open rice訂坐後有9折,人均消費才260元,收費很合理。所以5月30日端午節,趁家人休假就打算再去食餐好的,誰知就⋯⋯一行6人訂好6點,好像連我們在內,當時有3枱客人,上菜速度奇慢。我地點左個2個鍋:分別係烤魚同雞鍋。兩個鍋味道一樣的,麻辣,但因為加了好多甜椒,辣中帶甜,整體味道賣相還是可以的。到加湯打邊爐時就⋯⋯我地叫左個牛肉拼盤:分量少都不是重點,都切得偏薄無口感,其中有些鋪在碟上根本都透岀碟底的顏色了。說真沒試過食火鍋時牛肉可以切得薄成咁,牛肉紙一樣。牛肉粒仲有筋的,好奇怪。只有牛舌反而比想像中好。288元,這個巧得牛肉拼盤真可圈可點,賣相味道都不行。敢說,照片已拍得比實物好看多了。手工鮑魚餃:外形脹卜卜飽滿,可是食落鮑魚係腥的。太極墨魚丸:賣相漂亮,味道還好。白靈菇/疏菜:新鮮。白鱔片:上次好好食的,今次再點

到加湯打邊爐時就⋯⋯

牛肉粒仲有筋的,好奇怪。
只有牛舌反而比想像中好。
288元,這個巧得牛肉拼盤真可圈可點,賣相味道都不行。

敢說,照片已拍得比實物好看多了

手工鮑魚餃:外形脹卜卜飽滿,可是食落鮑魚係腥的

太極墨魚丸:賣相漂亮,味道還好

白靈菇/疏菜:新鮮

白鱔片:上次好好食的,今次再點卻有泥味的

松葉蟹柳:38/4條,那股雪味強到感覺不新鮮

特飲同果汁:特飲味道好賣相靚。但嗰杯等左45分鐘以上叫初戀滋味嘅果汁味道係苦苦地,仲要熱嘅。餐牌寫係奇異果加蘋果,苦味從何來的

最最最經典的要算黑豚肉了:上次點過記得幾好食,賣相又靚,所以今次再點。點知當店員一擺上枱
,佢唔話係黑豚肉我唔知係乜-顏色黑黑沉沉的。都算了,一夾起薄到即粉碎,沒誇張~全碎,根本變成黑豚肉碎。肉質又嚡又無味

從相片就見到5月頭同5月尾叫同一樣野,食材差別之大。

其間由我坐低到離場,店內並無爆場,上菜可以奇慢。做火鍋生意已經唔使你煮,叫幾杯飲品追兩次都可以要客人等左半小時至45分鐘都嚟唔齊。
食物可以嚟一碟食哂等極未見上下一樣,食火鍋由得個鍋空燒,一行6人睇住d水滾又無野食只有火滾

本來打算追加個牛肩胛,已完全無信心無胃口了,家人話情願返去煮麵。
此行6人,訂座有9折後人均消費190元。
個人唔會再嚟幫襯了,官塘區絶對有其他更好選擇。
巧得?今次真係巧唔得

2017-05-30
2017-05-30 114 浏览
餐廳位於工廈內,出𨋢大堂有一大垃圾箱傳出一股垃圾味,差點以為自己去錯地方。終於找到餐廳,訂了位,推門入去,還未有其他客人,待應們都一副不願招呼的樣子。我說: 訂了兩位。沒有問我任何訂位資料,然後被安排了餐廳的較中間位置,坐下了,可能因為還未有其他客人,冷氣很大。於是要求改為靠牆邊的卡位,疑似是較高級的男主管黑住面表示:邊到都係咁!然後拎住個搖控熄咗兩部冷氣機,一副不滿的樣子行去另一邊。餐牌都未睇,就已經要受氣,起身走!有什麼訂座優惠我都不會稀罕!垃圾!
2017-05-24 154 浏览
這巧得鍋是否取其諳音" 好得" 不得而知,但它的雞煲真係好得!每晚都爆場的巧得鍋出名食刺身火鍋,同燒烤。每一枱都有燒烤爐同火鍋爐兩款,滿足客人唔同嘅需要。今晚就是朋友介紹來吃雞煲的。先來兩款巧得喎嘅招牌菜----巧得招牌雞煲 一隻 HK 198 及巧得牛肉拼盤 HK 288巧得雞煲一隻夠四人用的份量。我們兩人吃得不亦樂乎。這裏的雞煲沒有一味的麻辣,反而做得十分香口。醬汁濃郁,由微辣香口開始,越煮越辣,越辣越刺激。雞肉肥美有彈性,即使在鍋煮了近一小時依然幼嫩唔鞋口,怪唔得每隔一段時間就想來吃一頓。吃雞煲的同時,我們把牛肉燒烤起來。一口牛柳粒最好吃。肥牛片夠軟,燒後牛肉味突出。由於雞煲把味蕾弄得遲鈍了,想細嚐牛味要吃辣前先吃才行。把雞吃光,即加湯煮烏冬。烏冬吸收了濃汁的精華,每一天條都滋味無窮。兩人地雞煲和牛肉拼盤吃完已飽,休息一下便叫甜品。朱古力心太軟冰淇淋 HK 42吃麻了的舌頭最想吃雪糕降温。想不到這個心太軟製作認真,造型吸引。好食!宇治抹茶3.6牛乳布丁 HK 25由於舌頭變得遲鈍,沒有吃出布丁的綠茶味,只有奶味。巧得鍋還有其他幾款魚鍋、海鮮鍋,下次試下先!

今晚就是朋友介紹來吃雞煲的。

先來兩款巧得喎嘅招牌菜----

巧得雞煲一隻夠四人用的份量。我們兩人吃得不亦樂乎。

由於雞煲把味蕾弄得遲鈍了,想細嚐牛味要吃辣前先吃才行。

兩人地雞煲和牛肉拼盤吃完已飽,休息一下便叫甜品

朱古力心太軟冰淇淋 HK 42

宇治抹茶3.6牛乳布丁 HK 25
由於舌頭變得遲鈍,沒有吃出布丁的綠茶味,只有奶味。

巧得鍋還有其他幾款魚鍋、海鮮鍋,下次試下先!

• 巧得招牌雞煲
2017-05-23 2152 浏览
呢日跟咗個舊同事行左成日觀塘,一心諗住去睇下開倉狩覓下有冇啲衫褲鞋襪可以增添一下,點知最後我就兩手空空,佢就盆滿缽滿,野就買唔到,咁就唯有轉投下食果到 。觀塘冇咩多,就係工廈最多,好多食肆都會選址係工廈或者其附近。亦往往都係呢啲工廈窄巷隱藏住美食,禾稈冚珍珠。今次就俾我揾到呢間。呢度入面嘅間格都幾寬敞,枱同枱之間都留左空間,唔洗擔心搭枱嘅尷尬情況。打開餐牌先知原來呢到唔單止主打邊爐,另外仲有刺身同燒烤,不過我地今次就諗試住邊爐先,其他就等遲下有機會再試 。對龍蝦念念不忘嘅我見到餐牌有,當然要點個火焰龍蝦海鮮鍋,顧名思義呢個鍋係以龍蝦做主調,再配上各類既海鮮,但係火焰又點解呢?侍應姐姐捧住一大鍋海鮮放係係爐上面,火機一點 ,龍蝦同埋啲海鮮即刻升起幾婁火苗,原來鍋底倒左一層酒,唔怪得海鮮鍋一到果陣濃濃嘅酒香撲鼻而黎 。之後再倒上高湯,等佢慢慢煲滾。成個煲都好足料,有整整一大隻龍蝦,主廚會片開兩半 方便食用,另外有兩隻厚肉扇貝,5-6隻青口,仲有豆腐、南瓜同娃娃菜等。龍蝦十分足秤,拉長足足有成隻前手臂咁長,食起上黎十分爽快。龍蝦啖啖厚肉,鮮味再溝上濃郁既酒香,味道一流。可惜嘅係,龍蝦膏就沖散

可惜嘅係,龍蝦膏就沖散左溶晒係成個湯底入面,稍為有啲浪費唔可以一啖擺入口。

扇貝同青口都好新鮮,同樣都係沾滿酒香,就好似直接用白酒煮一樣,鮮味再添一兩分。可惜扇貝只有兩隻,完全唔夠喉

食完龍蝦 試下海蝦,不過係蝦滑 。自家製手打蝦滑,足料蝦肉打成膠,另外仲會再包住d蝦肉粒,由內到外都係彈牙蝦肉,絕對值得一試 。

另外唔講唔知,我呢位舊同事就係傳說中食菜獸,平時習慣左多菜少肉。今次就特許佢叫左一個野菌盆,蔬菜籃外加粟米,份量唔算多,但勝在樣樣都有。初頭我都以為食菜會唔會太清淡,後來我發現我大錯特錯,原來任何蔬菜只要加上龍蝦膏酒湯底就會黎個大變身。惹味再升級。

之後我地都再叫左兩杯特飲,清一清酒味,兩杯野顏色鮮豔,甜酸嘅味道還可以解油膩。最後我地唔夠喉再追加左個烏冬,食完就真係完全大滿足,圓碌碌嘅肚腩都唔爭氣咁重現人間 。睇黎又要俾人問責了
2017-05-18
2017-05-23 162 浏览
最近天氣陰陰沈沈,又下雨又潮濕,聽說吃辣能去濕,忽然想到去吃雞煲,今晚便訂枱到官塘人氣高企的巧得鍋。去巧得鍋要訂枱,今晚就有三枱walk in 客被拒門外。幸好自己還是早有預備。先來一隻巧得鍋招牌雞煲 HK 198巧得鍋的雞煲跟重慶雞煲不一樣。它的辣是帶沙嗲的香口和甜味。雖則辣,香港人比較容易接受。湯底濃如醬,吃得過癮!巧得鍋招牌雞煲出名的另有一個原因是他們選用的雞隻,肉質嫩滑,香港人喜歡吃雞,對雞肉的選擇,還是相當敏感。即使雞胸部份也非常美味,怪不得差不多每枱一雞煲!湯底越煮越濃, 越濃越辣,排出一身熱汗,非常舒暢!把雞肉都吃完,我們要求店員加湯吃烏冬。烏冬本身一般般,很快煮諗了。喜歡吃硬身烏冬的朋友要手快。每枱都有一壺蕎麥茶,下下火。巧得鍋是一枱兩煮,除火鍋外,還有燒烤爐。懶得研究那種牛肉適合燒烤,直接要了巧得牛肉拼盤 HK 288各種各類的牛肉,包括牛舌、牛柳、牛脊等,要火鍋或燒烤,任君選擇。朱古力心太軟冰淇淋 HK 42辣過後,叫了朱古力心太軟冰淇淋降降温。這裏的心太軟蛋糕是即叫即做,等了二十分鐘。上枱後,看到做得漂漂亮亮的心太軟,令人賞心悅目。甜品做得不錯,為了巧得鍋招牌雞煲

先來一隻巧得鍋招牌雞煲 HK 198

巧得鍋的雞煲跟重慶雞煲不一樣。

即使雞胸部份也非常美味,怪不得差不多每枱一雞煲

湯底越煮越濃, 越濃越辣,排出一身熱汗,非常舒暢!

把雞肉都吃完,我們要求店員加湯吃烏冬。

烏冬本身一般般,很快煮諗了。喜歡吃硬身烏冬的朋友要手快。

每枱都有一壺蕎麥茶,下下火。

巧得鍋是一枱兩煮,除火鍋外,還有燒烤爐。

朱古力心太軟冰淇淋 HK 42

辣過後,叫了朱古力心太軟冰淇淋降降温。

這裏的心太軟蛋糕是即叫即做,等了二十分鐘。

上枱後,看到做得漂漂亮亮的心太軟,令人賞心悅目。甜品做得不錯,為了巧得鍋招牌雞煲,還會再來!

• 巧得招牌雞煲
2017-05-22 3304 浏览
觀塘成業街越變越多商廈同食肆,各種各樣的美食,隨處可找到。咁啱去開觀塘商場買手機用品,撞到好朋友也在行街,相約都無咁啱,大家都未食飯,開飯去!聽聞附近最近開了一間近餐廳,是以火鍋、燒烤主打,好適合我們胃口!想不到,在工廠大廈內的餐廳,裝潢都不錯,餐桌椅子都寬闊,坐得好舒服。送上驚喜的刺身拼盆,新鮮美味。三文魚,魚油分佈適中,油分入口即溶。同一時間,可以享受到兩種不同的風格美食,人生樂也!滋補花膠燉竹絲雞鍋:原隻行絲雞,手掌大小的花膠,用料十足,湯底藥材有、紅棗、黨參、杞子、淮山、熬成,豐有骨膠原,竹絲雞就滋潤補身,一點都唔油膩,湯味香濃,雞肉鮮味、入口甘甜,啖啖甘露。燒烤物有帶子、八爪魚、南非鮑魚、野生墨魚子,海鮮新鮮,帶有海水鮮味,爽滑彈牙,有嚼口。本地手切牛爪邊:而家食火鍋,食牛的部分,越出越多,真是有些部分都未聽過。今晚,唔係餐廳介紹,都唔知,有牛爪邊,看似肥牛,但比肥牛好食,有質感,爽滑,鮮甜,淥一淥即可入口,完全唔覺有縮小,原大一樣。吉品鮑魚餃:第一次食有鮑魚的水餃,餃子用料十足,有二、三隻蝦仁、一粒鮑魚仔,蝦仁爽口彈牙,鮑魚腍甜,一口內有二種食材,口感豐富,美味無窮。
觀塘成業街越變越多商廈同食肆,各種各樣的美食,隨處可找到。

送上驚喜的刺身拼盆,新鮮美味。

三文魚,魚油分佈適中,油分入口即溶。

同一時間,可以享受到兩種不同的風格美食,人生樂也!

2017-05-21 100 浏览
巧得鍋樓下門口毫不起眼、實則內有乾坤。未到七點已經有唔少食客入座,店員的booking list 排得滿滿。巧得招牌雞鍋 $128 半隻要了BB 辣,紅彤彤的雞鍋、比想像中沒那麼辣。雞好入味、少少辣又帶點甜。吃完雞煲加湯打邊爐。手打墨魚丸 $68 好爽口彈牙極上黑豚肉 $88彷如雪花肥牛、油脂分佈均勻。野生竹笙 $38沾滿雞煲醬汁好惹味。唐生菜 $25雞鍋裡的辣椒煮沸後越來越辣忍不住叫了兩罐可樂同一杯果汁。初戀滋味(蘋果+奇異果)$25賣相麻麻、還以為是夢幻粉色類,可能大部份人的初戀都難免經歷過挫折、帶點青澀味道比較淡、喝得出是鮮榨、沒加糖,著重健康的朋友會喜歡。

巧得招牌雞鍋 $128 半隻

吃完雞煲加湯打邊爐。

手打墨魚丸 $68
好爽口彈牙

極上黑豚肉 $88
彷如雪花肥牛、油脂分佈均勻。

野生竹笙 $38
沾滿雞煲醬汁好惹味。

唐生菜 $25

雞鍋裡的辣椒煮沸後越來越辣
忍不住叫了兩罐可樂同一杯果汁。

初戀滋味(蘋果+奇異果)$25
味道比較淡、喝得出是鮮榨、沒加糖,著重健康的朋友會喜歡。

2017-05-21
  • 招牌雞煲
2017-05-19 2897 浏览
識我既朋友都知,打邊爐既gathering就唔洗預我喇!可能因為食過太多劣食既火鍋,啲丸同食材都唔夠新鮮,同埋好驚啲湯底好油,所以已經年幾冇打過邊爐今次,媽咪話想打邊爐喎,廿四孝既我當然會陪佢啦,結果千挑萬選揀左呢間新開既火鍋黎食!有驚喜喎!一坐邊就有蕎麥茶飲,好健康!而且見到茶壺入面好足料,唔會得果少少味,飲落好濃味幾舒服。同媽咪兩個人,坐張枱勁大張,原來呢到係一邊打邊爐,另一邊可以燒埋野食,本身以為呢到得打邊爐。我同媽咪都係選擇困難症之人,所以見到個餐牌要逐款點真係頭痕,好彩有以人頭計既set,包左三個大拼盤同飲品,我同媽咪一於試呢個唔洗煩!打邊爐都有前菜花螺仔幾爽口,仲有杞子,感覺幾補不過有兩三隻有沙!木耳辣得過癮,又有啲蔴油香。滋補花膠竹絲雞煲餐提供左四款煲可以揀,選擇量不多但都幾廣,有雞有魚,而我地就揀左最滋補既竹絲雞,因為媽咪見到花膠已經心心眼,哈哈!好快店員就拎左個雞煲黎,二人有半隻雞,當然唔太大隻雞但店員幫我地剪開左唔少件數,食落都唔少肉!平時係屋企飲湯都食哂d湯渣,呢個鍋都係有好多渣好足料!!花膠有兩三件,好爽口,比哂媽咪食龍眼肉勁多粒,起碼有廿幾蚊!!仲有紅棗粒同淮
,所以已經年幾冇打過邊爐

打邊爐都有前菜

花螺仔幾爽口,仲有杞子,感覺幾補
不過有兩三隻有沙!木耳辣得過癮,又有啲蔴油香。

滋補花膠竹絲雞煲

龍眼肉勁多粒,起碼有廿幾蚊!!仲有紅棗粒同淮山等湯料,我一啲都冇淨咁食哂佢!
本身以為得雞..點知有咁多配料!!

巧得盤

首先個盤都好吸晴
好有古石化時代既感覺
呢個盤有齊火鍋要既丸同海鮮,海鮮有貝、青口同蠔,雖然每人得一隻但size夠大隻。丸有蝦丸、墨魚丸,仲有大隻雲吞等等。

生蠔煮完之後都係大隻,咬落幾鮮甜,呢個開場唔錯喎
至於青口媽咪就淥我就用個燒爐爐佢~同埋都夠新鮮,又唔會有雪藏味

本身對丸最冇興趣,但媽咪試左個蝦丸話好好食,所以我就試粒啦,點知真係超級爽同彈喎!!!!一改我平時覺得丸係得個粉字既概念lor!!!睇返餐牌先知呢到啲丸係師傳自己打,究竟加左啲咩先可以咁彈牙

另一驚喜係佢個雲吞,本身諗住係普通雲吞,食落竟然係牛肉喎!本身我同媽咪都唔好食牛,但牛肉出人意表既甜,同埋唔會加左好多其他料,好似食緊純牛肉咁,幾特別喎
至於另一款牛肝菌羊肉作餡,我就覺得羶左d喇
所以牛肉會正d!

刺身

見食評好多人都揀左牛肉拼盤,都合理既~打邊爐好多人都最愛牛,不過偏偏我同媽媽都唔好牛肉,所以可以揀刺身拼盤就岩哂我地。

始終黎呢到打邊爐為主,對於刺身都唔會抱太大期望... 一上黎估唔到放得幾靚仔,好似平時出面食放題
即刻試下最愛既三文魚先,有四片,每片都勁厚身!魚紋清晰,鮮橙魚身反映魚生既新鮮度,咬落微微彈性之餘鮮甜,有放題既質素喎!!最滿意都係三文魚
章魚片都唔錯不過有啲薄身,同三文魚差得遠
其他魚生都新鮮
肥美,較淡口。
見餐牌有中同大既刺身盤,問下店員,佢話跟餐就係中既size,所以如果以價錢計,叫牛就抵d!

跟餐有兩杯飲品或者甜品

我就揀左飲品,揀特飲都得,唔洗加錢,明碼實價,唔錯

打邊爐咁熱飲返杯沙冰就岩,不過呢到得一款沙冰揀,係熱情果。

相當大杯,見到廚房即刻整,果然好新鮮
鮮味同甜度都岩岩好,texture都好豐富,唔會飲飲溶左變好淡咁!大家都可以試下呢個

今次打邊爐難得令我滿意
食材有新意亦新鮮!!有質素
2017-05-17 4056 浏览
觀塘好多新嘢食就不嬲都知道㗎 ,一日食一間有排都未食曬, 早兩日行過見到分新開咗間巧得喎係食邊爐。 雖然呢排天氣都好悶熱 ,但係打邊爐係我人生最愛嘅美食之一,幾熱都約返幾個朋友仔去食 ,餐廳裏面開行曬冷氣,其實嘆住冷氣食都唔會好熱。首先當然就係自己調番個醬料啦, 佢哋個醬料盤都幾多選擇。點咗個花膠藥膳竹絲雞 湯底, 雖然係藥膳湯底但係 個湯濃得泥好甜, 隻竹絲雞又大隻又嫩滑, 又有湯底又有雞食 一舉兩得由於我哋有小朋友所以點咗個唔辣嘅湯底其實我見隔離枱都有辣雞煲麻辣煲 都係好不錯嘅選擇何時何地打邊爐定食麵,我都最鍾意食貢園丸, 佢哋個貢丸都唔錯,菇味好重而且夠曬彈牙。粟米羊肉餃羊羶味超重, 我都有點頂唔順, 超重口味,如果鍾意食羊羶嘅朋友就一定啱佢口味。大牛展, 每一塊都幾大塊下而且望落去鮮紅色的很新鮮,牛味重,很不錯脆炸響鈴,香口惹味,索埋d湯汁食,更加不得了稻庭烏冬口感滑 滑捋捋,不錯鮮枝竹, 素食朋友借啱曬整體質素 都不錯食物很新鮮環境坐得又舒服員工態度又很好 ,很愉快的一晚。

首先當然就係自己調番個醬料啦, 佢哋個醬料盤都幾多選擇。

一舉兩得

粟米羊肉餃

脆炸響鈴,香口惹味,索埋d湯汁食,更加不得了

稻庭烏冬口感滑 滑捋捋,不錯

鮮枝竹, 素食朋友借啱曬

2017-05-14 571 浏览
這間樓上火鍋店應該是開張一久, 周圍的裝修和餐具也很新。要不是身邊那位之前跟同事來過這兒午膳, 相信他也不懂帶我來這兒打邊爐吧!看名字也得知這兒是主打火鍋, 原來除了港式打邊爐, 還有雞煲和煮魚等。這天我們還是揀了他們的巧得SET, $268/一位, 有齊前菜火鍋料湯底和甜品, 最適合懶人。點過餐後, 當然是要努力"混醬一番"。前菜酸辣去骨鳯爪和麻辣雲耳很快送上。 去骨鳯爪味道偏酸, 但很醒胃, 與泰式的又少了點青檸清新。反而麻辣雲耳雖然較辣, 但味道較惹味。而且口感爽脆, 令人忍不住再吃幾多幾朵。想不到這個花膠烏雞窩以成隻烏雞浸製, 加上幾舊大大件的膠, 用料十足, 看起來也覺滋補。打邊爐又怎能少得牛肉呢, 套餐中的三款牛肉花白相間, 油脂分佈均勻, 賣相滿分。牛肉亦切得厚薄適中, 淥熟的時間不需很多;  亦不會太薄, 咬吃來有質感。三款中我最愛掛架的美國安格斯牛肩脊, 肉味夠濃, 又不會太肥, 肉質細嫩柔軟, 有點想encore 這款牛肉呢~海鮮盤有生蠔和帶子青口等, 味道和質素未算有太大驚喜。反而他們的手打墨丸蝦丸不算多粉, 頗有鮮味, 質感亦很彈牙。而特色一些的牛肝菌羊肉餃和韮

前菜酸辣去骨鳯爪和麻辣雲耳很快送上。

海鮮盤有生蠔和帶子青口等, 味道和質素未算有太大驚喜。

反而他們的手打墨丸蝦丸不算多粉, 頗有鮮味, 質感亦很彈牙。而特色一些的牛肝菌羊肉餃和韮菜牛肉餃味道亦幾好, 不會有膻味, 留下的是肉跟蔬菜配合後的甜, 餃子內亦有不少肉汁, 不錯。

set 內還有一個雜錦蔬菜藍, 都是那些基本的火鍋料, 我就幾鍾意萵苣和冬瓜, 因為能盡吸湯中精華。

最後的牛奶布甸是自家製作, 濃滑度一般, 不算突出。

雖然這餐不算便宜, set 的份量對男生可能少一些, 不過環境和服務都幾好, 可以舒舒服服打邊爐。
2017-05-13 183 浏览
朋友就嚟要出國一段日子,我哋梗係要食餐好嘅好好同佢餞行啦!諗食咩嗰時一個就話打邊爐,一個就話鐵板燒,真係諗到頭都大埋囉@@"好彩最後經朋友介紹下搵到呢個巧得鍋可以同時滿足哂兩個願望呀!呢度鍋嘅選擇都幾多,總有一款啱你口味!但其實。。。我有好多都想試囉!!!哈哈!最後我地揀左巧得SET,而湯底就揀左滋補花膠燉竹絲雞鍋,因為我地黎之前都有做過功課,見竹絲雞鍋好評如潮,咁梗係就食佢先啦,哈哈!活赤貝呢個係我地另外散叫嘅,話哂時令海鮮就當然要試下佢要幾鮮啦!真係幾鮮甜爽口喎,同埋都算幾大隻,仲擺設得好靚,呃like一流,哈哈!藍草莓顏色非常之靚,由紫變紅,一開始都幾驚係藥水味,但好彩冇事XD甜甜地,但唔知點解總覺得有啲巨蜂提子味,哈哈!麻辣雲耳身為一個辣妹,對我黎講呢個雲耳唔算辣,但都好惹味好開胃!酸辣鳳爪個人認為呢個比雲耳再辣啲,見到咁多辣椒都知啦,哈哈!不過其實都可接受嘅~同埋都幾大隻,好厚肉!巧得牛肉拼盤同啲牛精舊同事食飯就一定揀牛肉拼盤啦,哈哈呢個拼盤有幾個部位,個人認為牛就係燒好啲嘅,因為唔會俾個湯味掩蓋咗啲牛味,呢個啲牛味都幾重,不過唯獨係牛舌用湯煮反而仲好味喎,因為我地唔小心跌咗
朋友就嚟要出國一段日子,
我哋梗係要食餐好嘅好好同佢餞行啦!
諗食咩嗰時一個就話打邊爐,一個就話鐵板燒,
真係諗到頭都大埋囉@@"

呢度鍋嘅選擇都幾多,總有一款啱你口味!
但其實。。。我有好多都想試囉!!!哈哈!

最後我地揀左巧得SET,
而湯底就揀左滋補花膠燉竹絲雞鍋,
因為我地黎之前都有做過功課,
見竹絲雞鍋好評如潮,咁梗係就食佢先啦,哈哈!

活赤貝
呢個係我地另外散叫嘅,話哂時令海鮮就當然要試下佢要幾鮮啦!

藍草莓
顏色非常之靚,由紫變紅,
一開始都幾驚係藥水味,但好彩冇事XD
甜甜地,但唔知點解總覺得有啲巨蜂提子味,哈哈!

麻辣雲耳
身為一個辣妹,對我黎講呢個雲耳唔算辣,
但都好惹味好開胃!

酸辣鳳爪
個人認為呢個比雲耳再辣啲,見到咁多辣椒都知啦,哈哈!
不過其實都可接受嘅~
同埋都幾大隻,好厚肉!

巧得牛肉拼盤
同啲牛精舊同事食飯就一定揀牛肉拼盤啦,哈哈
呢個拼盤有幾個部位,個人認為牛就係燒好啲嘅,
因為唔會俾個湯味掩蓋咗啲牛味,呢個啲牛味都幾重,
不過唯獨係牛舌用湯煮反而仲好味喎,
因為我地唔小心跌咗一舊落個湯XDDD
所以意外發現牛舌係用湯煮好味過燒嘅,哈哈!

巧得大拼盤
(扇貝,青口,廣島蠔.松葉蟹棒,蜂巢豆腐,手打蝦丸/墨丸,韮菜安格斯牛肉餃,牛肝菌羊肉餃)
乜都有嘅大併盤,最啱我地呢啲唔想諗食咩嘅懶人,哈哈!
餐廳會另外再提供蒜蓉俾我地燒海鮮,都幾貼心!
不得不讚嘅係手打丸,真係好彈牙!
餃類嘅肉味都比較重,都係嗰句啦,啱我地呢啲食肉獸XD

巧得蔬菜盤
都幾新鮮,啲菜大大棵,
重點係南瓜好甜呀>w<

竹笙都係散叫嘅,用黎打邊爐真係一流!
因為佢會吸滿湯汁,加上非常之爽口,正!

總括黎講呢餐都幾滿足,地方都算闊落,
好適合一大班人食野傾計,
下次會再帶其他朋友仔黎試下其他鍋啦!!
My families and I weynt to a restaurant called " How awesome"(巧得鍋) located in Shop 12-14, 1/F, Sing Win Factory Building, 15-17 Shing Yip Street, Kwun Tong(觀塘成業街15-17號成運工業大廈1樓12-14舖) .------------------------------There are natural color wooden plates paved the exterior and also the interior of the restaurant.This restaurant is very spacious and well lighted.----- ---------------------Each table is equipped with a ceramic panel for BBQ and a stainless steel stove for hotpot.---------------------
(觀塘成業街15-17號成運工業大廈1樓12-14舖) .

----- ---------------------

Customers can order various of meats and seafood for either grill them or boil them or even both.

There are fresh Japanese sashimi provided.

There are freshly press fruit juice which all are made by natural fruits.

There are numerous condiments as dippings for the hotpot ingredients.

Cold appetizer

HKD$42

The shrank slices pack flavours with a spicy kick.

One of the best dishes of the night.

"Hokkaido Scallops" (北海道帶子) HKD$78/ 4 pcs

These scallops are soooooo sweet and fresh.

They are sooooo sweet that just like glazed with syrups.

We ate them by grilling them on the hot ceramic panel.

Very affordable and highly recommended.

" Shrimp dumplings" 鮮蝦水餃 HKD$68/ 6pcs

Minced shrimp and pork mixture filling.

The dumplings are super bouncy and springy!!!

One of the best dumplings that I had ever tasted!Must order item!!

"Angus beef chunk slices" (Large)(安格斯牛肩胛) (大) HKD$138

The presentation is quite appealing.

But the meat has not very intense beef flavours.

"Signature chicken hotpot" (half bird) (巧得招牌雞煲) (半隻) HKD$128

All the flavours are there.But nothing wows me.

This restaurant has a new decor with comparatively spacious environment than that of other restaurants.

But majority of the staff is quite passive and not responsive enough.

The hygiene of the restaurant is good.

But I saw an appalling scene when I just step out the lift which a pile of rubbish and numerous garbage bins appear in front of me.

I understand that area not belongs to the the restaurant. But it already affect the first and overall perception.

I strongly advise that the restaurant communicates with this building management institution/organization to improve this situation.
  • " Shrimp dumplings" 鮮蝦水餃
  • "Sichuan brine beef shrank slices" 川香牛展凍
  • "Hokkaido Scallops" (北海道帶子)
2017-05-10 183 浏览
自從轉工之後就比較少來到觀塘區吃飯了,今晚約了舊同事吃飯聚舊才有機會"重遊舊地"XD聽舊同事說早前新開了這間巧得鍋她們也沒有吃過,所以今晚我們就來嘗鮮咯~因為第一次吃,也不知道要吃什麼,所以就先選了巧得SET,也包括蠻多東西的喔~麻辣雲耳對於不太能吃辣的我來說這個辣可以接受,而且很開胃,份量也選蠻多的~酸辣鳳爪這個個人認為有點太辣,不過吃得了辣的朋友就說這個酸酸辣辣很好吃,而且這個鳳爪不是瘦瘦的,蠻多肉喔~滋補花膠燉竹絲雞鍋身為愛美的女生當然要選這個滋潤的竹絲雞鍋!超大一隻竹絲雞,完全沒有偷工減料店員很貼心會幫忙把雞剪開喔~這個是先喝湯再吃火鍋嘛,湯底超~級~鮮~甜!!!!因為裡面還有紅棗,杞子,黨參等藥材,所以煮出來的湯很夠味道!光喝這個湯就很滿足了,哈哈!巧得牛肉併盤這個併盤包括了牛的不同部位,個人認為牛肉應該用鐵板燒會比較好吃,所以我們就全都用燒的,哈哈!每個部位的牛味都蠻重的,而且很嫩,像我一樣喜歡吃牛的就一定要吃這個!!巧得大拼盤(扇貝,青口,廣島蠔,松葉蟹柳,蜂巢豆腐,手打蝦丸/墨丸,安格斯牛肉餃,牛肝菌羊肉餃)很多款食物的大併盤,總有你喜歡吃的!海鮮類的都很新鮮耶~店員知
自從轉工之後就比較少來到觀塘區吃飯了,
今晚約了舊同事吃飯聚舊才有機會"重遊舊地"XD
聽舊同事說早前新開了這間巧得鍋她們也沒有吃過,
所以今晚我們就來嘗鮮咯~
因為第一次吃,也不知道要吃什麼,
所以就先選了巧得SET,也包括蠻多東西的喔~
麻辣雲耳
對於不太能吃辣的我來說這個辣可以接受,
而且很開胃,份量也選蠻多的~
酸辣鳳爪
這個個人認為有點太辣,
不過吃得了辣的朋友就說這個酸酸辣辣很好吃,
而且這個鳳爪不是瘦瘦的,蠻多肉喔~
滋補花膠燉竹絲雞鍋

身為愛美的女生當然要選這個滋潤的竹絲雞鍋!
超大一隻竹絲雞,完全沒有偷工減料

店員很貼心會幫忙把雞剪開喔~
這個是先喝湯再吃火鍋嘛,
湯底超~級~鮮~甜!!!!

光喝這個湯就很滿足了,哈哈!
巧得牛肉併盤
這個併盤包括了牛的不同部位,
個人認為牛肉應該用鐵板燒會比較好吃,
所以我們就全都用燒的,哈哈!
每個部位的牛味都蠻重的,而且很嫩,
像我一樣喜歡吃牛的就一定要吃這個!!

巧得大拼盤
(扇貝,青口,廣島蠔,松葉蟹柳,蜂巢豆腐,
手打蝦丸/墨丸,安格斯牛肉餃,牛肝菌羊肉餃)
很多款食物的大併盤,總有你喜歡吃的!
海鮮類的都很新鮮耶~
店員知道我們會用燒的所以還特意提供蒜泥,
還有再加辣的蒜泥,真的很貼心!

手打蝦丸/墨丸都很彈牙,我很喜歡!!
牛肉餃比較不夠牛味,
羊肉餃不會很酥,怕吃羊的朋友也可以接受啦~
巧得蔬菜盤
活赤貝
超新鮮爽口!!

很大一隻,一口吃不完喔!!!
而且我喜歡師傅做的那些小小的壽司卷,
青瓜很清甜喔~
手打烏冬
我也很喜歡這個烏冬,因為它不是那種一煮就糊開的,
是煮完還是彈牙的,証明真的是手打的才可以保持彈牙喔~
本來我還蠻飽的,不過朋友叫了我也忍不住吃了一個,哈哈!