2018-06-18 121 浏览
前一排同舊同事食過午餐,突然諗起原來都有一排無同佢打過火鍋,所以呢次點都要同佢來一次。其實這裡幾有空間感,而且一點都不感覺油煙,所以坐得好舒服。呢度的鍋真係好特別,係一個長方形分開兩邊,一邊係 Shabu Shabu,另一邊係燒烤。其實這個鍋有個特點,就係側邊的斜坑,它們不只是裝飾,而是用作吸走大部份的油煙。職員除了準備了多款不同的醬料,而且這裡的茶很好喝,麥味很香,我喜歡。另外,職員有温韾提示,只要 like 他們的 FB,便會送一罐飲品,所以老公又不放過飲可樂的機會啦~我們每次選湯底都較為選些清新點的,希望食出食材的鮮味。所以在滾緊蕃茄薯仔牛柳湯底的同時,我們品嘗紫蘇蝦餅,食落有少少辣味,惹味非常。最特別是安格斯牛柳粒,職員推介可以一餸兩味,放入湯底煮熟食得到牛柳粒本身的香滑,而放在牛油紙上烤熟便啖啖肉香。我們還點了其他配料,包括 野生墨魚仔、芝士腸和手打鮮蝦丸。我們把它們一一放在湯底煮熟,肉質鮮軟可口的。老實講,我認為晚餐比午餐做得好,給我點點驚喜喔~

其實這裡幾有空間感,而且一點都不感覺油煙,所以坐得好舒服。

我們每次選湯底都較為選些清新點的,希望食出食材的鮮味。

我們還點了其他配料,包括 野生墨魚仔、芝士腸和手打鮮蝦丸。
我們把它們一一放在湯底煮熟,肉質鮮軟可口的。

老實講,我認為晚餐比午餐做得好,給我點點驚喜喔~
2018-05-30
2018-06-17 131 浏览
星期四晚同一班姊妹約食飯,佢地話book咗好耐要食呢間巧得鍋,我都係跟大隊黎食。入到去,發現原來佢係一間好多樣性既雞煲火鍋,仲可以食埋燒肉,咁多選擇既火鍋店去邊搵啊!我地先黎試咗佢個刺身,嘩件件都勁厚切,魚油香係口入面浪浪下,好滿足啊!跟住我地就由雞煲食起,雞煲勁足料,雞肉好嫩又多肉,佢個雞煲調味係偏甜,好鮮味!我地叫咗個牛肉拼盤黎燒,牛肉好高質,厚薄均勻、一燒即熟!手打墨魚丸同蝦丸都無得頂!入面仲係芝心,好香,丸好彈牙入味,呢樣係必點啊!

我地叫咗個牛肉拼盤黎燒,牛肉好高質,厚薄均勻、一燒即熟!

2018-06-14
2018-06-15 118 浏览
這是第一次到訪工廈火煱店,很是期待!只訂了二人枱,但坐位很寛敞,枱面十分大!火鍋湯底有很多選擇,雞煲、藥鍋、清湯等等一應俱全,跟朋友選了很久才決定了試試他們的烤魚鍋!不肯定他們用的是那一種魚,但size一定是最大的! 魚肉多骨不多,連最怕吃魚的朋友也津津有味的吃了半條,因為微辣的湯底愈煲愈濃,魚愈來愈入味,邊傾邊吃,半個鐘還味吃到一半!魚吃得七七八八時加點了一些湯料,有最喜歡的牛肩胛!。。還有幾款配菜!餐牌上很多可以雙拼的款料選擇,我們隨意選了幾款,料夠新鮮份量也適中!令人十份滿足的一個晚上!

這是第一次到訪工廈火煱店,很是期待!

只訂了二人枱,但坐位很寛敞,枱面十分大!

魚吃得七七八八時加點了一些湯料,有最喜歡的牛肩胛!

令人十份滿足的一個晚上!
2018-06-11
2018-06-15 125 浏览
幾個女仔來吃飯,喜歡這家什麼種類很多,可以吃雞煲,燒烤,刺身也有,感覺像放題一樣。一坐下侍應就給了一大盤醬料給我們選擇,又會解釋不同醬油。四人就送刺身,不過我們都另外叫了一盤,刺身全部厚切,一口吃不完一塊,吞拿魚沒有筋。點了牛肉燒烤拼盤,有和牛粒,油脂很多,肉的顏色夠紅,證明新鮮。雞煲好味,食到停唔到好,雞肉入味,帶甜,又很嫰,我們5個人點一隻雞都被秒清了,甜椒跟洋蔥都好入味爽口。手打蝦丸和墨魚丸有驚喜,裡面是芝心的,蝦丸彈牙,加上有粒粒爽口蟹籽,口感好豐富。手不夠快搶不到墨魚丸,朋友說味道很好,鮮味十足,可惜吃不到青蘋果蝶豆花飲品顏色特別,拍照呃like一流。
一坐下侍應就給了一大盤醬料給我們選擇,又會解釋不同醬油。

青蘋果蝶豆花飲品顏色特別,拍照呃like一流。
2018-06-08 210 浏览
第82次捐血在觀塘捐血站,捐血完畢,看見牆壁上貼有建議捐血人士要留在捐血站休息15分鐘才離開的通知。我安座梳化椅休息時候在盤算15分鐘後,去吃個巧巧味的午餐來慰勞自己,去邊呢?.....巧巧美午餐......忽然想起了早前到過巧得鍋吃晚飯,覺得不錯,用手機到openrice搜尋巧得鍋,看見午市套餐餐牌的蝦兵蟹將墨魚麵很吸引,而且由世紀之城到成業街都近便。到達巧得鍋已經兩點多鐘,可以嘆下午茶,下午茶一樣有蝦兵蟹將墨魚麵套餐,同樣有沙律和喬麥茶,而且可以選擇甜品或特飲。蟹籽沙律和喬麥茶都是我喜愛蝦兵蟹將墨魚麵,脆脆蟹籽舖滿在爽脆蝦仁、熱騰騰日式蟹柳和墨魚麵,仲有青瓜片與清甜粟米粒粒,墨魚麵好好味道!鮮果特飲是奇異果蓉和梳打水,鮮果有菠蘿、火龍果、藍莓,棒!

蟹籽沙律和喬麥茶都是我喜愛
蟹籽沙律和喬麥茶

蝦兵蟹將墨魚麵套餐

鮮果特飲是奇異果蓉和梳打水,鮮果有菠蘿、火龍果、藍莓,棒!
鮮果特飲
2018-06-08
蟹籽沙律和喬麥茶
蝦兵蟹將墨魚麵套餐
鮮果特飲
  • 蝦兵蟹將墨魚麵
  • 鮮果梳打
2018-06-08 129 浏览
今晚舊同事請食飯,約了我到觀塘區,我們會合之後就由他帶路,原來今晚是往廠區覓食,地點係成業街15號巧得鍋餐廳位於工廈一樓,木條型裝修非常典雅餐廳有散點及套餐供食客選擇,有雞鍋,烤魚鍋及四川麻辣鍋可供選擇,另外更有十款特色湯底,不同口味,最後認為套餐比較化算,湯底點選了花膠燉竹絲雞鍋熱情果沙冰大大杯熱情果味夠晒濃,簡直透心涼初戀滋味呢杯雜飲有齊奇異果,橙,石榴多種味道,越飲越滋味花膠燉竹絲雞鍋半隻新鮮竹絲雞,店員稍後會替食客剪開,竹絲雞肉質很嫰,還有多條頂級花膠,兩隻鮑魚,用料夠晒講究,超級滋補,湯底還用了沙參,龍眼肉淆製,所以湯底是可以當成老火湯飲用,補而不燥麻辣雲耳+涼拌蓮藕兩款醒胃前菜,雲耳唔算好速,帶微微麻香,蓮藕爽脆有甜味牛肉拼盤兩款牛肉肥瘦適中,帶雪花紋,牛味夠又唔靭,金錢展夠爽口,牛肉粒夠嫰牛味濃,牛舌味濃有咬口海鮮大拼盤大扇貝--肥大肉厚,鮮味極濃,一食就知好新鮮鑽石蜆--大大隻蜆肉肥美,同樣鮮味廣島蠔--蠔身肥美帶海水味,廣島蠔確係火煱佳品牛肝菌羊肉餃--羊肉味好夠,相當惹味韮菜牛肉餃--很足料,入口有肉汁溢出,超正蜂巢豆腐--吸收晒雞湯味精華,正手打墨魚丸,蝦丸--

餐廳位於工廈一樓,木條型裝修非常典雅

熱情果沙冰
大大杯熱情果味夠晒濃,簡直透心涼

初戀滋味

呢杯雜飲有齊奇異果,橙,石榴多種味道,越飲越滋味

花膠燉竹絲雞鍋

麻辣雲耳+涼拌蓮藕

兩款醒胃前菜,雲耳唔算好速,帶微微麻香,蓮藕爽脆有甜味

海鮮大拼盤

大扇貝--肥大肉厚,鮮味極濃,一食就知好新鮮

鑽石蜆--大大隻蜆肉肥美,同樣鮮味

廣島蠔--蠔身肥美帶海水味,廣島蠔確係火煱佳品

牛肝菌羊肉餃--羊肉味好夠,相當惹味

韮菜牛肉餃--很足料,入口有肉汁溢出,超正

蜂巢豆腐--吸收晒雞湯味精華,正

手打墨魚丸,蝦丸-- 自家製手打丸,兩款都超彈牙

蔬菜拼盤

集合多種新鮮蔬菜同菇菌類,有鮮冬菇,脆肉瓜,南瓜,金菇,唐生菜,雞脾菇,紹菜,

真係一個菜籃滿足晒幾個願望

甜品:千層蛋糕

我們分別點左朱古力同藍莓芝士,朱古力味濃,藍莓芝士香滑,而且層次分明,估唔到附送甜品都咁有質素

吃飽埋單每位人均約三百元,價錢相當超值

2018-06-07 145 浏览
夏日炎炎都唔想錯過有得打邊爐嘅機會。所以就揀近近地呢間巧得鍋睇睇餐牌,因為好想叫竹笙雞絲花膠雞鍋,又覺得叫套餐抵啲就嗌咗呢個268/位套餐啦。套餐包左好多野到最後係飽到食唔晒。醬汁醬料湯底嚟啦,原來個雞仲要係烏雞,仲有好多材料好豐富又有花膠淮山人蔘等等材料好滋味。仲有紅蘿蔔粟米,夠晒豐富。花膠大大嚿,仲夠曬黏☝🏻真係好足料大份最估唔到係原來湯底仲有幾隻鮑魚每份套餐都有頭盤小食,冷盤木耳同蓮藕酸酸地好開胃。夾夾下就食曬再睇套餐牛肉拼盤,有多款唔同嘅牛肉,仲有牛展、牛脷、牛柳粒等等。我最鍾意食佢個牛脷,好林好重牛肉香味。另外牛頸脊入口即溶,好香嘅牛油香味牛柳略嫌太”銀”😂 其他都好滿意仲有海鮮同丸類呢個套餐真係10分抵,各款海鮮都好新鮮,扇貝又夠大粒蝦又夠新鮮先蠔10分肥美。丸類都唔馬虎 好鬼彈牙好肥呀~~~~~~~~菜類好新鮮但已經好飽套餐送嘅飲品,竟然唔係普通嘅可樂或者茶水,係可以任選特飲我哋叫咗呢兩杯都好好味蘋果檸檬香草飲落口10分Fresh值得叫黎飲 同打卡haha最後,仲有甜品又係喺餐牌任叫邊款都得真係好享受呢種被尊重既感覺。唔係求其俾啲野我地牛乳布丁好香濃嘅牛奶味,我自己幾鍾意

醬汁醬料
花膠大大嚿,仲夠曬黏☝🏻真係好足料大份
最估唔到係原來湯底仲有幾隻鮑魚

牛柳略嫌太”銀”😂 其他都好滿意

好肥呀~~~~~~~~
菜類好新鮮
但已經好飽
套餐送嘅飲品,竟然唔係普通嘅可樂或者茶水,係可以任選特飲
我哋叫咗呢兩杯都好好味
蘋果檸檬香草飲落口10分Fresh
值得叫黎飲 同打卡haha
牛乳布丁好香濃嘅牛奶味,我自己幾鍾意又唔會太甜。另外千層蛋糕亦不過不失可以試吓。

今餐好滿意,而且餐廳職員亦都好nice
會再黎
庆祝纪念
纪念日
2018-06-05 5102 浏览
又再次證明觀塘區會找到好餐廳,再加上見到關禮傑張海報,更想去食下。餐廳在工廠大廈1樓,行樓梯上最為方便。內裡果然夠大,冷氣夠凍,這樣食火鍋真的舒服呀。提供不同的醬料,有:炸蒜,生蒜,荽茜,蔥,麻醬,辣醬等等,可以慢慢的選擇。點了這個出名的巧得招牌雞煲 - 這個是半隻的份量,也可選擇自己喜愛的辣度👍雞肉多,醬汁也很惹味,加上有大量的洋蔥及荽茜,好味👍👍食了部份雞肉便正式開始火鍋了,加了上湯后,香味溢出😘即刻把一件稻庭烏冬投進鍋子裡,吸收下精華😘原來一份有3件烏冬,份量的確比他火鍋餐廳的份量多。鍋子旁邊還有鐵板燒。日本廣島蠔 - 大隻而鮮甜。手打鮮蝦丸及墨魚丸 - 夠新鮮,煲后仍然很彈牙。鮮枝竹及芝士腸 - 經典的在家火鍋食材又怎可缺少呢🙈今次我同一個朋友來,以上份量已很足夠,只雞鍋時已佔了我一半的胃了🙈其實火鍋店還有套餐的,不過我朋友不吃牛,散叫會較適合。總括而已,份量比其他火鍋店的會多些,雞煲味道很好,還有不限時,食到人家舖頭關門才走😂
餐廳在工廠大廈1樓,行樓梯上最為方便。

內裡果然夠大,冷氣夠凍,這樣食火鍋真的舒服呀。

食了部份雞肉便正式開始火鍋了,加了上湯后,香味溢出😘
鍋子旁邊還有鐵板燒。

日本廣島蠔 - 大隻而鮮甜。

手打鮮蝦丸及墨魚丸 - 夠新鮮,煲后仍然很彈牙。

鮮枝竹及芝士腸 - 經典的在家火鍋食材又怎可缺少呢🙈

其實火鍋店還有套餐的,不過我朋友不吃牛,散叫會較適合。

• 巧得鍋雞煲
2018-06-04 85 浏览
係入去餐廳之前都覺得四周圍比較差,但入到去餐廳內部裝修都唔錯,同外面工業大廈的環境有好大出入。枱面餐具都有心思地擺設。雞煲只係叫左少辣,可以見到雞煲中有為數不少的辣椒,䓤和芫莤,而且完成夠咸。而雞件方面,平均唔算大粒,不過分量都幾多而且雞之中肉的比例都幾多,內質幾嫩滑而且都夠肥,將雞件同汁撈勻會更好吃。響鈴方面。全部都係新鮮即炸同夠曬熱,於入雞煲中三秒後食會更加好,因為可以吸曬雞煲的汁,夠惹味。第二個係手打墨魚丸同自家鮮蝦水餃的雙拼,墨魚丸比較像是一整粒墨魚滑,十分爽口同好新鮮,而且最好唔好煮咁耐。而鮮蝦水餃入面有原隻的鮮蝦加上少少肉,皮唔算太厚,值得嘗試一下,味道都唔錯。而生菜只係叫左半分,不過分量都幾多,有一棵,而其他的腸仔和蟹柳分量都可以,兩個人食岩岩好。飲品方面就叫左藍草苺特飲同沙冰,唔算太甜同幾清新,好適合夏天飲用。呢間雞煲一定有下次,服務都幾快。

呢間雞煲一定有下次,服務都幾快。
2018-05-24
2018-05-30 139 浏览
因為實在太鍾意打邊爐, 所以而家夏日炎炎,成30幾度高溫.....都要去恰下今次嚟到觀塘工業區搵食,估唔到都幾多客人,今日平日都八成full,果然香港人真係好鍾意打邊爐入正題,一黎到有得混醬,店員會問我哋想唔想打邊爐加燒肉,因為我真係太上火,就咁打邊爐已經係去到極限,所以留返下次先。不過想燒肉都唔使加錢,只要你直接嗌燒肉材料就ok本身諗住清清地,所以揀個冬瓜瑤柱豬骨湯,真係冇諗過佢哋咁足料,入邊竟然有起碼四嚿大豬骨, 仲有好多冬瓜同瑤柱,100個鮮甜!極上黑豚肉: 肉質鮮美,食完想再食桂花蚌:一個字,鮮甜,夠新鮮手打鮮墨魚滑: 好彈牙,墨魚味岀番薯片: 打邊爐同燒都掂呀唐生菜拼芋絲: 值得一讚,加$5可以雙拼,食多啲種類即炸魚皮: 十個讚真係即炸,上枱都仲好熱好脆,必點日本蟹柳:打邊爐必點,食得岀係靚蟹柳一個人食左2百幾,咁好嘅質素,岀面真係食唔到

冬瓜瑤柱豬骨鍋

極上黑豚肉

極上黑豚肉: 肉質鮮美,食完想再食
桂花蚌

桂花蚌:一個字,鮮甜,夠新鮮
手打鮮墨魚滑

手打鮮墨魚滑: 好彈牙,墨魚味岀
番薯片

番薯片: 打邊爐同燒都掂呀
唐生菜拼芋絲

唐生菜拼芋絲: 值得一讚,加$5可以雙拼,食多啲種類
即炸魚皮拼蟹柳

即炸魚皮: 十個讚
真係即炸,上枱都仲好熱好脆,必點

日本蟹柳:打邊爐必點,食得岀係靚蟹柳

一個人食左2百幾,咁好嘅質素,岀面真係食唔到
番薯片
唐生菜拼芋絲
即炸魚皮拼蟹柳
2018-05-29 146 浏览
突然想食打邊爐,帶住咁多個細既,食放題就超唔抵,找到附近有間抵食之選。我們4大3小,餐廳好好俾我們叫4知餐,其他就散叫,原先諗住叫多個清d 已湯底俾d 細,點知店員說4人有兩煱,🤔心諗有冇咁抵 。d 野食來喇 ! 絕對唔似4人餐,遲來既朋友問我,做咩叫咁多,我話只是4人既食物,大家就當然唔信。仲要7人入座送多個刺身拼盤tim ! 好滿足的一餐。

好滿足的一餐。

蕃茄牛柳粒湯底
刺身拼盤
沙參肉竹乳鴿煲
2018-05-27 117 浏览
巧字的廣東話發音跟好字的普通話發音相近,帶有口音人士以廣東話說好字,發音往往變得跟廣東話的巧字相近,香港人喜歡玩食字,往往會把好仔說成巧字,好好食三個字,很多時咱們港人都喜歡說成巧巧食。可能在港人心中巧=好已經約定俗成下,今晚光顧位於觀塘的火鍋店,老闆把店名改為巧得鍋,相信有着火鍋好得,有着高質的寓意。在成業工廈二樓,有座位約80,算是中小型的火鍋店,由進店一刻起計,到離開一刻,小弟一共吃了兩個多小時,粗畧計算了食客人數,有50以上,火鍋店開在工廠區樓上,星期一來說這個數字已算不俗,離開時間為晚上九時,仍有食客進門。不少觀塘工廈食肆午市時段全場爆滿,但晚飯時段每每門堪羅雀,食客只得小貓三四,巧得鍋生意算是不俗。生意不俗歸究於甚麼因素?有麋自然香,食物質素好,質價比高,評價高旺丁是必然的。以下是當晚跟友人吃的二人套餐,有頭盤、雞煲、牛肉拼盤、海鮮及餃類,還有飯後甜品,買單每人亦不用HK$300,但吃到有捧著肚子離開的感覺,牛肉海鮮新鮮不在話下,招牌雞煲醬汁香濃確令人十分回味,連最後的千層蛋糕亦有着媲美名牌蛋糕店的質素。頭盤的雲耳及蓮藕片份量超大,一份足以填飽一名細食女生胃納。招牌雞煲,醬

頭盤的雲耳及蓮藕片份量超大,一份足以填飽一名細食女生胃納。

招牌雞煲,醬汁香而不辣,帶有輕輕的川菜麻味。

牛肉拼盤,有牛𦟌片、牛舌、牛肩肉、肉眼片等等,可以水煮亦可板煎,適隨尊便。

蔬菜盤份量不少。

巧得大拼盤,有又大又新鮮的美國桶蠔,足有成年人掌心大小,圓貝亦屬大頭數的靚貨,另有餃子手打丸子,內容豐富。

巧克力千層蛋糕。

最後一提巧得鍋最近推出新優惠,如果在其面書給like ,會有免費汽水贈飲。
2018-05-14
2018-05-26 114 浏览
今日想打邊邊,同家人去食,雞煲偏甜,柯打大牛頸脊,$298,得10片,而且似不似預期,算了,無下次,中伏,環境可以接受,但食物是偏小份量,價錢偏貴,去大連所店好過未試過$298得10片扮牛頸脊,之後仲要去一田買野食
未試過$298得10片扮牛頸脊,之後仲要去一田買野食
牛頸脊
2018-05-20 4231 浏览
其實已有一段長時間沒有吃過雞鍋,差不多有一年多,皆因大部分有雞鍋供應的食店多數也有烤魚,我都難敵烤魚的誘惑……上次好友就陪我吃了烤魚(其實她不太懂吃魚,但也遷就我…),所以今晚就由她決定,吃她想吃的。好友也喜歡在觀塘工業區覓食,今晚就帶我來到成運工業大廈內一間雞煲火鍋店。推門而入,第一時間吸引我的牆身上魚池畫,很優雅。餐店正方形格局,地方都幾大。靠牆設有一排排舒適的沙發座,還有幾張闊落的卡座、多張四人枱,亦有十多人的大長枱,可容納不少客人,亦坐得挺舒適。每枱都放齊餐具、火鍋工具、點菜紙、紙巾等,很齊備。當然不少得中間的火爐,唔止呀!原來這裏仲可以燒烤,火爐旁邊就是一個烤爐,多元化選擇。什麼都未揀之前先在九格取些醬料($0/現金付款可免)作準備。數數看,分別有生蒜茸、炸蒜茸、紅辣椒、蔥花、芫茜、西芹、麻醬、XO醬、沙嗲醬和豉油,選擇多多,總有一兩款合大家心水,而愛吃辣的我就把紅辣椒、蔥花、炸蒜茸 加入豉油,再要埋XO醬,香辣惹味。******************************特式鍋底足足有十三款,我當然看中招牌烤魚鍋和蕃茄三文魚頭腩鍋,但今晚話明由友人決定,當然不敢出聲。最
九格醬料
每枱都放齊餐具、火鍋工具、點菜紙、紙巾等,很齊備。當然不少得中間的火爐,唔止呀!原來這裏仲可以燒烤,火爐旁邊就是一個烤爐,多元化選擇。什麼都未揀之前先在九格取些醬料($0/現金付款可免)作準備。數數看,分別有生蒜茸、炸蒜茸、紅辣椒、蔥花、芫茜、西芹、麻醬、XO醬、沙嗲醬豉油,選擇多多,總有一兩款合大家心水,而愛吃辣的我就把紅辣椒、蔥花、炸蒜茸 加入豉油,再要埋XO醬,香辣惹味。
巧得招牌雞鍋
特式鍋底足足有十三款,我當然看中招牌烤魚鍋和蕃茄三文魚頭腩鍋,但今晚話明由友人決定,當然不敢出聲。最終她點了巧得招牌雞鍋($138/半隻),還要走辣,噢!不緊要,因為剛才已自家混了辣醬。
巧得招牌雞鍋
待一會,大大鍋的雞鍋 就上枱,除了有大量雞件外,還配了很多紫洋蔥、芫茜、薑片 等,好豐富。一滾起便立刻開動,每件雞 均連帶着黃油雞皮,肉質之間亦夾雜着少少黃油脂肪,滑溜且肥美,而近骨的部份,就更加嫩滑,而且烹調入味,味道香濃,好好吃!再自行加埋混醬,香辣美味,忍不住再來幾件。
火鍋
雞鍋吃得七七八八,是時候將它變成火鍋,店員注入以豬骨 雞肴 成的湯底,正!細閱點菜紙,都幾多選擇,分別有刺身系列、牛肉系列、海鮮系列、巧得特式小食,還有由$28-$108的不同配料
白鱔
選了雞鍋,咁我就可以揀魚啦,哈!點了一份白鱔($88/例),足足有八大片,肉質亮澤,挺肥美爽口,而魚皮就滑嘟嘟,鮮味十足,我足足吃了五大片,滿足!
北海道帶子
另一款海鮮是北海道帶子($78/6切),每切都好有份量,肉厚肥大,色澤亮麗。沒有涮太長時間,肉質柔軟腍嫩,味道鮮甜,質素佳,以此定價來說,好抵!
魚卜和順德魚腐
魚卜
輪到$28-$108不同配料系列,揀了一份魚卜和順德魚腐($68/雙拼加$10),更划算的。還記得小時候買鯇魚腩必搭一個魚卜,總會跟肥哥爭過你死我活,現在魚卜更矜貴,不再跟魚腩附送,是儲起一籃賣給客人,價格亦不平宜,故甚少買來吃了,難得店子有供應,當然不能錯過。一客有六大個,色澤亮麗潔白。魚卜 分兩節,上圓身爽口,下長身腍嫩,放在鍋中涮一段時間,索了湯底的味道,味道鮮味,想惹味一點,蘸了些辣醬,亦同樣美味,的確已很久沒有吃魚卜,口感和味道仍然如此討我歡喜。
順德魚腐
一份順德魚腐 有六個,外表金黃。入口鬆軟帶稍稍彈牙,味道也不錯,但略為有點油膩。
冬瓜片和娃娃菜
最後揀了最經濟的配料系列,點了冬瓜片和娃娃菜($28/雙拼加$5)娃娃菜 色澤青綠,不用涮得太耐,保持新鮮爽脆,嫩而無渣,滿有菜青味,還有份清甜味道,好吃!至於冬瓜片 就要涮長一點時間,每片厚薄相若,腍嫩多汁,味道清新。
汽水
除鍋物外,還有多款特飲、果汁、沙冰、汽水和甜品選擇。今晚沒有點飲品,因為原來讚好本店的專頁便送汽水($0),有著數點可過錯。揀了一罐可口可樂,還要有新出的Coca-Cola Plus,有助減慢糖份攝取,一於試試。
黑櫻桃酒心芝士千層蛋糕
女人吃甜品是另一個胃,不能不吃。選了一件黑櫻桃酒心芝士千層蛋糕($38),千層分明平均,蛋糕皮 柔軟,夾着幼滑香甜的忌廉,中間夾了幾粒帶有酒的黑櫻桃,香甜而不膩,不錯!
雖然我是魚痴,但今晚個雞鍋真係令我好滿意,讓我一嚐雞鍋的美味,「巧得鍋 巧巧味」,相信招牌烤魚鍋和蕃茄三文魚頭腩鍋也會很吸引,下次要必吃!
2018-05-17
魚卜和順德魚腐
2018-05-17 144 浏览
今晚又去了觀塘工廈覓食,餐廳很近地鐵站,不會很難找。餐廳比較多元化,可以食雞煲,魚鍋,打邊爐,燒烤及食刺身等。我們選擇了食雞煲,雞煲選了BB辣,不會太辣,雞肉都幾嫩,還有很多洋蔥、薑、芫茜、黃椒、青椒等,此雞煲都頗多醬,感覺有點麻醬加辣椒,好惹味。雞煲食了一大半,便要求加湯轉火鍋。點了我最愛的蝦丸,自家製,有鮮蝦,很彈牙。白鱔不多,但夠爽。鮮枝竹很快變軟身,很滑溜。油麥菜很青綠。公仔麵竟然有兩包,好飽。
今晚又去了觀塘工廈覓食,餐廳很近地鐵站,不會很難找。

餐廳比較多元化,可以食雞煲,魚鍋,打邊爐,燒烤及食刺身等。

我們選擇了食雞煲雞煲選了BB辣,不會太辣,雞肉都幾嫩,還有很多洋蔥、薑、芫茜、黃椒、青椒等,此雞煲都頗多醬,感覺有點麻醬加辣椒,好惹味。

雞煲食了一大半,便要求加湯轉火鍋

點了我最愛的蝦丸,自家製,有鮮蝦,很彈牙。

白鱔不多,但夠爽。

鮮枝竹很快變軟身,很滑溜。

油麥菜很青綠。

公仔麵竟然有兩包,好飽。
2018-05-15