2018-10-11 163 浏览
透過OpenRice book位,店員打電話來confirm Booking,都很有禮貌!感覺良好。餐廳位於工業大廈,出邊環境不太理想。但是餐廳裏面座位舒適,點菜是沒有留意原來有套餐,揀咗套餐又再揀左其他嘢食,店員叔叔也很有禮貌地幫我地確認。值得一讚!食物來到了,頭盤都幾醒胃,有我喜歡的蓮藕片。特飲~冇咩特別😅😅先來雞煲,都幾惹味!份糧好足!每款牛牛都好味(不過忘記每款既名堂了)三人份量既海鮮盆!幅相影得暗左,實物係令d同新鮮的。隻蠔巧大隻呀!整體來說感覺良好,不過如果少去工廈朋友,就未必習慣出邊嘅環境。(店內環境是OK的,很舒服)

食物來到了,頭盤都幾醒胃,有我喜歡的蓮藕片。

特飲~冇咩特別😅😅

先來雞煲,都幾惹味!份糧好足!

每款牛牛都好味(不過忘記每款既名堂了)

2018-09-30
2018-10-05 151 浏览
因朋友發現了這間觀塘打邊爐,所以來了這間餐廳試試雖然這間餐廳在工廈,但不太難找,因為在大街沿樓梯行就到我們7點多來到,已坐滿了一半人我們點了滋補花膠燉看竹絲雞鍋作湯底。有烏雞及花膠,真的真材實料。而且湯底十分甘甜,我們也喝了幾碗才開始打邊爐我們點了一份大的頂級本地手切鮮肥牛頸脊,果然十分大份最岩喜歡肥牛的我肥牛肉質鮮嫩,加上湯底及醬油十分入味我們又點了一分唐生菜,很足料,不像其他打邊爐的餐廳那樣少我們又點了一份手打鮮蝦滑。蝦滑十分彈牙我們又點了一份脆鯇骨腩。雖然我不太吃魚,但忍不住試了幾件,十分爽口彈牙我們又點了一份泰式生蝦。生蝦有8隻,十分新鮮,加上醬油吃十分滋味我看到還有刺身、烤物及其他牛肉,下次一定會再來試試
因朋友發現了這間觀塘打邊爐,所以來了這間餐廳試試

雖然這間餐廳在工廈,但不太難找,因為在大街沿樓梯行就到

我們7點多來到,已坐滿了一半人

我們點了一份大的頂級本地手切鮮肥牛頸脊,果然十分大份
最岩喜歡肥牛的我
肥牛肉質鮮嫩,加上湯底及醬油十分入味

我們又點了一分唐生菜,很足料,不像其他打邊爐的餐廳那樣少

我們又點了一份手打鮮蝦滑。蝦滑十分彈牙

我看到還有刺身、烤物及其他牛肉,下次一定會再來試試
2018-09-19 287 浏览
今日約咗個靚女約會,兩個懶人諗住喺公司附近食,兩個最好做乜?打邊爐囉!近近地,就再去巧得鍋,早幾個月同朋友食過覺得唔錯。貪心豬叫左海鮮湯底,真係有一大碟海鮮送俾你,蝦,帶子,蠔,每款有三件,大大隻。手切牛池板係老板推介,肉味濃,有𡁻頭!羊肉夠so味,大大塊,好抵食!最中意佢好多食物都可以雙併,好細心,又可以食多幾款。例牌地叫左墨丸併餃子,窩荀,最中意佢個蝦膠釀豆卜,索哂啲湯汁,好好味!咁就同蠢豬傾左成晚~

打邊爐囉!

近近地,就再去巧得鍋,早幾個月同朋友食過覺得唔錯。

手切牛池板係老板推介,肉味濃,有𡁻頭!

羊肉夠so味,大大塊,好抵食!

最中意佢好多食物都可以雙併,好細心,又可以食多幾款。

咁就同蠢豬傾左成晚~

2018-09-13 265 浏览
香港食火煱的地方很多,朋友推薦之下來到了觀塘的工業區覓食,於成運工業中心內有一間不俗的火煱店。於店員的推介下回了套餐,這裡的套餐是以人數計算的,我們另外再點了一份牛肩胛。先來的是前菜,雲耳及蓮藕都有麻辣味道。再來的是湯底,足足半只的竹絲雞,非常多的花膠,而且還配有人參等等藥材,用料十足。當竹絲雞浸京後,店員會替你剪開,方便食用,這個是很貼心的服務。刺身拼盤其足夠3人份量,用料都是新鮮的,一共有5款刺身。當中劍魚刺身特別肥美,值得推薦。牛肩胛是另點的,這是一個大份量,賣相相當誇張,而味道都是濃郁,而且算是滑身的一種,價錢超值。
2018-09-07 220 浏览
上網睇到食評唔錯就BOOK左7點同朋友慶生,現8點前埋單有9折,驟眼睇價錢唔算抵食但勝在環境舒適楁枱與枱之間有足夠的距離唔會太迫或聽到大家講野~個雞煲好好味,有辣度簡我叫左個小辣都幾入味!雞又夠滑,牛就不過不失,重叫左手打丸..炸魚皮......不過唔太特別總括整體都幾好!
總括整體都幾好!
2018-08-23
庆祝纪念
生日
2018-09-06 344 浏览
放工和同事找個地方吃餐飯鬆一鬆 來到這間火鍋店😁我地都點了巧得set 首先來的是刺身拼盤 想不到火鍋店的刺身也是很新鮮的! 刺身種類有5款 都是普遍常吃的 而且刺身很有光澤 然後我們點的鍋便上菜了👏🏻 裡面有2條大花膠 size和手掌差不多 而且花膠吸收了湯的味道 讚👍🏻湯底的另一主角竹絲雞 雞肉雖然燉過 但仍然保持肉質結實 肉質十分彈牙 很喜歡竹絲雞那種特有的味道 巧得拼盤方面 最出色的是海鮮 特別是扇貝和日本廣島蠔 size大 非常新鮮 而且打邊爐的食法依然保持嫩滑👍🏻 另外韮菜安格斯牛肉餃 牛肉味濃郁 配搭韮菜也是很夾的!套餐還有蔬菜盤 有生菜油麥菜金菇鮮菇南瓜等等 最後就是甜品 是炸紫薯波 味道不太甜 炸得非常香脆 👍🏻
放工和同事找個地方吃餐飯鬆一鬆 來到這間火鍋店😁

巧得刺身盛
滋補花膠燉竹絲雞鍋
巧得大拼盤
2018-09-01 204 浏览
正正上興趣班時,個個同學仔都話巧得鍋好得wo,今晚下課後一於同老婆上去試下有幾得先。今晚是星期四的晚上全埸是坐滿的、同學仔冇介紹錯啦今次我們點了香菜湯底,下一下火先肥牛新鮮,有肉味又滑,上到枱,十分吸引脆魚片,刀工好,又爽又新鮮,並沒有淡水魚的腥味,必食之選手做雲吞,蝦十分爽口新鮮,同機做差好遠同樣是手打的,十分新鮮好味,食到有蝦及墨魚,相反一d粉也食不出最後點了一些菜及菇類,這餐食完,我明白同學仔冇介紹錯了

今晚是星期四的晚上全埸是坐滿的、同學仔冇介紹錯啦
今次我們點了香菜湯底,下一下火先
肥牛新鮮,有肉味又滑,上到枱,十分吸引
脆魚片,刀工好,又爽又新鮮,並沒有淡水魚的腥味,必食之選
手做雲吞,蝦十分爽口新鮮,同機做差好遠
最後點了一些菜及菇類,這餐食完,我明白同學仔冇介紹錯了
2018-08-30 208 浏览
今晚跟朋友去左觀塘工廈打邊爐去到發現原來除左火鍋外,重可以同時烤肉,真係一次過滿足兩個願望而且除左熟食外,重有刺身,選擇性真係夠曬多!我們點了一份厚切安格斯牛肉($118)用黎燒,厚切咬落口感十足,入口充滿肉汁,肉味濃郁齒夾留香,令人非常回味還有點了半隻麻辣雞煲($138),雞肉份量很多,肉質嫩滑又結實,麻辣味夠刺激惹味👍配上三色椒、洋蔥、芫茜,繽紛既顏色令人食慾大增日本豬腩片$78肥瘦均勻唔會過肥,口感出奇地嫩滑一d都唔鞋!炸魚皮$48新鮮即炸熱辣辣,非常香脆可口又鬆化響鈴拼貢丸$63 食物整體都有質素,選擇性豐富
今晚跟朋友去左觀塘工廈打邊爐

而且除左熟食外,重有刺身,選擇性真係夠曬多!

我們點了一份厚切安格斯牛肉($118)用黎燒

日本豬腩片$78
肥瘦均勻唔會過肥,口感出奇地嫩滑一d都唔鞋!

炸魚皮$48
新鮮即炸熱辣辣,非常香脆可口又鬆化

響鈴拼貢丸$63

食物整體都有質素,選擇性豐富
2018-08-28
2018-08-30 200 浏览
最近天氣有點涼,打打邊爐也不錯,妹妹提前預約了巧得鍋打邊爐。官塘B2出口第一個街口再走兩百米就到,好容易找到。平時吃得不是很濃味,所以叫了皮蛋芫茜鍋做湯底,果然夠清甜,而湯底有很多皮蛋。牛肩胛:每一片紅肉中帶點雪白,花紋都很漂亮而且新鮮,就算煮完也不會縮水,每一片還整齊地擺放,可見廚師很細心。手打三色丸:每一粒丸子都是廚師親身打造的,所以吃起來當然很彈牙,爽口,三款中比較喜歡吃墨魚丸,別看它的外表很黑,吃起來卻有一種濃香的墨魚汁味。自家鮮蝦水餃:水餃皮薄,但餡料卻很飽滿,除了蝦外,還有木耳絲,口感很脆。最後,還有油麥菜和唐生菜,菜很新鮮,也洗得很乾淨,每一口都可以大膽的吃。
皮蛋芫茜鍋

牛肩胛
手打三色丸
自家鮮蝦水餃
2018-08-30 137 浏览
住咗觀塘一段時間,知道工業區嗰邊,有好多又經濟又有特色的美食,所以今次特登帶一家人去食下好野!地鐵站B2 出口,步行2分鐘就到,行完APM 商場再行過去,十分順路!有火鍋,鐵板燒,刺身等等...二人餐乜都有,連甜品,特色餐飲,前菜都包括!九公格調味盤,隨個人口味自行調節!麻辣雲耳-麻辣惹味,雲耳爽口!👍🏻涼拌蓮藕-爽脆帶芝麻香,口感非常好!👍🏻每枱贈送一碟生蝦,好大隻,鮮甜美味!😋鍋物湯底-滋補花膠燉竹絲雞煲,半隻烏雞,花膠,藥材,龍眼肉,好足料,有心機的湯底,好飲!😊小朋友食燒肉,生菜包住,😅有得玩,又有得食!大人就打邊爐,濃厚湯底,令每件食料都加添好味道!檸檬青蘋果🍏,酸酸甜甜,見到甘靚,有D唔捨得飲😌

火鍋,鐵板燒,刺身等等...
二人餐乜都有,連甜品,特色餐飲,前菜都包括!

九公格調味盤,隨個人口味自行調節!

麻辣雲耳-麻辣惹味,雲耳爽口!👍🏻
涼拌蓮藕-爽脆帶芝麻香,口感非常好!👍🏻

每枱贈送一碟生蝦,好大隻,鮮甜美味!😋

小朋友食燒肉,生菜包住,😅有得玩,又有得食!

大人就打邊爐,濃厚湯底,令每件食料都加添好味道!
檸檬青蘋果🍏,酸酸甜甜,見到甘靚,有D唔捨得飲😌
2018-08-30 139 浏览
今日約左三位好姐妹出黎食餐廳飯,傾開觀塘好多工廠大廈裏面有好多種類的,其中一間超人氣的巧得鍋每晚都爆場,所以黎試一試地點很方便,地鐵一出步行三分鐘就到雖然地方不大,但係每張枱都很闊,可以擺放很多碟食物,而且坐得好舒服😌九格配料自由配搭,相對其他餐廳這裏配料都比較多。XO醬都有,正!四人份量的蝦刺身,(免費的)新鮮彈牙,蝦頭炸得卜卜脆,差不多食晒成隻四位女士當然叫返個花膠燉竹絲雞煲,又養顏又可以補身。花膠有成隻手咁長,湯好入味好濃好甜,飲左兩大碗!店員好細心幫我地把半隻竹絲雞展開食!百花油炸鬼,熱辣辣上枱,油渣鬼炸得不會太油,裏面鮮蝦爽甜。巧得大拼盤-海鮮新鮮,頭腐吸入濃湯好好味,餃子是自家制餡料有新鮮韭菜及羊肉,味道一流,巧得蔬菜盤,顏色七彩繽紛,款式多。巧得三套餐-全豬肉用來做烤肉,肉質不會太肥又不會太廋剛剛好,燒得好惹味,食到舔舔脷。
地點很方便,地鐵一出步行三分鐘就到
九格配料自由配搭,相對其他餐廳這裏配料都比較多。
XO醬都有,正!
店員好細心幫我地把半隻竹絲雞展開食!
  • 巧得蔬菜盤
  • 巧得大拼盤
2018-08-30 119 浏览
經OR訂檯準時到達後 竟然畀張兩人加檯 坐到逼逼夾夾咁 我以為去咗吉野家 店員話有客走就可以轉 你以為佢無位 啲食完客開始走 但啲4人檯留哂比啲2位 work in 客。收咗3檯2位 work in 但都無想過換張舒適檯給我們。我知我入咗嚟又坐下來了 己成定局 但貴店都想要回頭客掛。其實訂了檯的客 如果貴店沒打算準備舒適的檯 倒不如早點老實同客戶講 等佢自己決定 來不來。我不滿係 你們的收費 不是做任飲任食果啲場 你推我無位 我下次會再來。但你比張連牛肉都無位放的方桌給客 這種收費 我相信 我唔太肚餓。

2018-08-29
庆祝纪念
生日
2018-08-29 105 浏览
今晚係觀塘收工,又想同老公食火鍋. 但2個人食永遠都只叫得幾樣野. 搵任食咩?質素通常都比較差. 於是上OpenRice睇下,見到呢間有二人套餐, 正! 每樣少少但種類夠多. 正合心意!有雞鍋,有菜,有肉,有海鮮,有飲品,仲有埋甜品. 滿足曬所有願望!!!調味料超多選擇先上2碟小食. 份量絕對不少,2樣都係我至愛!果汁原來係即叫即打,足料好味,平時係街飲杯果汁都三四十,太正!雞煲上場. 呢度足半隻雞. 又滑又入味,食到呢度,我已經飽左一半初時驚佢會用雞煲來打邊爐. 咁就肥到爆. 原來非也,會另上一個清湯來打邊爐. Good!!!食物真係有圖有真相,全部都新鮮好味,款式勁多. 今次真係飽到嘔!最後,我地仲要 like 埋 Facebook, 每人送多罐可樂,但我已經飽到飲唔落. 拎埋走 lu.

調味料超多選擇

先上2碟小食. 份量絕對不少,2樣都係我至愛!

初時驚佢會用雞煲來打邊爐. 咁就肥到爆.
原來非也,會另上一個清湯來打邊爐. Good!!!

2018-08-14 137 浏览
大約一年前有來過巧得鍋吃火鍋,但過去一年都不在香港就沒有來了,這次回港特地又再來,可想而知有多想念,哈哈!檸檬青蘋果特飲 / 熱情果沙冰炎炎夏日,當然一坐下來就點個冰涼飲料嘛,兩款都是酸酸甜甜,除了消暑就是開胃!還有當然要來個涼涼的前菜,刺身拼盤沒想過都是厚切耶,新鮮同時也很飽肚XD上次來吃了火鍋,這次來就試試這裡的雞煲,一隻份量好多呀!!!一開始還以為我們四個人吃會不夠,但一吃下去發現那個汁超!級!好!吃!濃濃又微辣的醬汁讓我們吃個不停!到最後還一直捨不得加湯,堅持要吃雞完再吃,因為怕被沖淡了,哈哈!響鈴&秀珍菇響鈴是吃火鍋最不可或缺的食物!!這裡的響鈴是現炸的,上菜時還有點煙飄出來,夾下去整個超脆!!我超喜歡!!再把湯汁吸滿再吃,就是爽!!鮮魷&脆鯇片這兩樣也是我吃火鍋的最愛,鮮魷都很大片的,而且這個脆鯇片真的很脆,不會一掉下去火鍋裡就散開,啖啖肉的吃著,不知不覺我就一個人吃完了,哈哈總括來說這餐真的回味無窮,超想念那個雞煲!!下次一定會再來的!等我!
大約一年前有來過巧得鍋吃火鍋
但過去一年都不在香港就沒有來了,
這次回港特地又再來,
可想而知有多想念,哈哈!

檸檬青蘋果特飲 / 熱情果沙冰
炎炎夏日,當然一坐下來就點個冰涼飲料嘛,
兩款都是酸酸甜甜,除了消暑就是開胃!

還有當然要來個涼涼的前菜,刺身拼盤
沒想過都是厚切耶,新鮮同時也很飽肚XD

上次來吃了火鍋,這次來就試試這裡的雞煲
一隻份量好多呀!!!
一開始還以為我們四個人吃會不夠,
但一吃下去發現那個汁超!級!好!吃!
濃濃又微辣的醬汁讓我們吃個不停!
到最後還一直捨不得加湯,堅持要吃雞完再吃,
因為怕被沖淡了,哈哈!

響鈴&秀珍菇
響鈴是吃火鍋最不可或缺的食物!!
這裡的響鈴是現炸的,
上菜時還有點煙飄出來,
夾下去整個超脆!!我超喜歡!!
再把湯汁吸滿再吃,就是爽!!

鮮魷&脆鯇片
這兩樣也是我吃火鍋的最愛,
鮮魷都很大片的,
而且這個脆鯇片真的很脆,
不會一掉下去火鍋裡就散開,
啖啖肉的吃著,不知不覺我就一個人吃完了,哈哈

總括來說這餐真的回味無窮,
超想念那個雞煲!!下次一定會再來的!等我!
2018-08-12 132 浏览
It is located in an industrial building in Kwun Tong with a lot of choices of hotpot soup base, e.g. spicy chicken, fish, seafood, tong yum gong, siuchuan, pork bone etc. The place is full house on a Friday night. A set is ordered with appertiser, soup base, beef set, scallop, oyster, clam, tofu, fish balls, dumplings and vegetables set for $268 per person.We picked a soup base with dried fish maw and silkie which is good with many ingredients. The shrimp is big and delicious but the scallop and

We picked a soup base with dried fish maw and silkie which is good with many ingredients. The shrimp is big and delicious but the scallop and oyster are not fresh enough.