2018-06-08 129 浏览
今晚舊同事請食飯,約了我到觀塘區,我們會合之後就由他帶路,原來今晚是往廠區覓食,地點係成業街15號巧得鍋餐廳位於工廈一樓,木條型裝修非常典雅餐廳有散點及套餐供食客選擇,有雞鍋,烤魚鍋及四川麻辣鍋可供選擇,另外更有十款特色湯底,不同口味,最後認為套餐比較化算,湯底點選了花膠燉竹絲雞鍋熱情果沙冰大大杯熱情果味夠晒濃,簡直透心涼初戀滋味呢杯雜飲有齊奇異果,橙,石榴多種味道,越飲越滋味花膠燉竹絲雞鍋半隻新鮮竹絲雞,店員稍後會替食客剪開,竹絲雞肉質很嫰,還有多條頂級花膠,兩隻鮑魚,用料夠晒講究,超級滋補,湯底還用了沙參,龍眼肉淆製,所以湯底是可以當成老火湯飲用,補而不燥麻辣雲耳+涼拌蓮藕兩款醒胃前菜,雲耳唔算好速,帶微微麻香,蓮藕爽脆有甜味牛肉拼盤兩款牛肉肥瘦適中,帶雪花紋,牛味夠又唔靭,金錢展夠爽口,牛肉粒夠嫰牛味濃,牛舌味濃有咬口海鮮大拼盤大扇貝--肥大肉厚,鮮味極濃,一食就知好新鮮鑽石蜆--大大隻蜆肉肥美,同樣鮮味廣島蠔--蠔身肥美帶海水味,廣島蠔確係火煱佳品牛肝菌羊肉餃--羊肉味好夠,相當惹味韮菜牛肉餃--很足料,入口有肉汁溢出,超正蜂巢豆腐--吸收晒雞湯味精華,正手打墨魚丸,蝦丸--

餐廳位於工廈一樓,木條型裝修非常典雅

熱情果沙冰
大大杯熱情果味夠晒濃,簡直透心涼

初戀滋味

呢杯雜飲有齊奇異果,橙,石榴多種味道,越飲越滋味

花膠燉竹絲雞鍋

麻辣雲耳+涼拌蓮藕

兩款醒胃前菜,雲耳唔算好速,帶微微麻香,蓮藕爽脆有甜味

牛肉拼盤

海鮮大拼盤

大扇貝--肥大肉厚,鮮味極濃,一食就知好新鮮

鑽石蜆--大大隻蜆肉肥美,同樣鮮味

廣島蠔--蠔身肥美帶海水味,廣島蠔確係火煱佳品

牛肝菌羊肉餃--羊肉味好夠,相當惹味

韮菜牛肉餃--很足料,入口有肉汁溢出,超正

蜂巢豆腐--吸收晒雞湯味精華,正

手打墨魚丸,蝦丸-- 自家製手打丸,兩款都超彈牙

蔬菜拼盤

集合多種新鮮蔬菜同菇菌類,有鮮冬菇,脆肉瓜,南瓜,金菇,唐生菜,雞脾菇,紹菜,

真係一個菜籃滿足晒幾個願望

甜品:千層蛋糕

我們分別點左朱古力同藍莓芝士,朱古力味濃,藍莓芝士香滑,而且層次分明,估唔到附送甜品都咁有質素

吃飽埋單每位人均約三百元,價錢相當超值