2018-08-27 20 浏览
尖沙咀新開日本直送丼飯店喜歡日本、刺身嘅我又點可以錯過🤩建議早D到,否則要等位店內裝潢都好有特式見丼飯有特價,就點了吞拿魚腩丼$109蚊可以食到吞拿魚腩丼認真堅係抵!😍質素係點?請見下圖😎個人覺得好抵!吞拿魚腩勁新鮮🤩色澤光鮮,入口即溶,魚香十足,加上蛋汁,點可以唔令人滋味無窮🤤🤤極上海之幸丼,海膽新鮮,材料都勁豐富有鮑魚同勁厚肉蟹鉗😍😍,蟹鉗鮮甜,鮑魚入口彈牙,魚生赤蝦樣樣新鮮,加上飯係用赤酢,美味回憶令人大叫滿足😋😋炸廣島蠔同帆立貝,廣島蠔大隻,帆立貝厚肉,新鮮即炸,外脆內多汁,肉質鮮嫩,令人嚐盡其鮮🤤外層薄脆,加上筷子🥢咁厚嘅帆立貝,肉質嫩滑,點令人唔滋味🤤🤤🤤
尖沙咀新開日本直送丼飯店
喜歡日本、刺身嘅我又點可以錯過🤩

建議早D到,否則要等位

店內裝潢都好有特式

見丼飯有特價,就點了吞拿魚腩丼

$109蚊可以食到吞拿魚腩丼認真堅係抵!😍
質素係點?請見下圖😎

個人覺得好抵!吞拿魚腩勁新鮮🤩

極上海之幸丼,海膽新鮮,材料都勁豐富

2018-08-27 19 浏览
難得LUNCH TIME人齊出去食飯, 當然要搵間坐得舒服嘅餐廳食餐好。今日想食日本嘢,所以揀左公司附近嘅嵐橋丼飯專門店。入門口就聽到耳熟能詳嘅日本歌,成個環境都好地道日本FEEL,感覺唔錯。3個人3個丼飯三文魚親子丼同事點嘅三文魚親子丼, D三文魚份量真係唔少,而且都幾新鮮。黑松露帆立貝鵝肝丼另一個黑松露帆立貝鵝肝丼,一睇就知用料豐富,而且帆立貝同鵝肝都大大件,好豪華。吉列牛丼吉列牛扒嘅份量比想像中多,加上生蛋攪拌黎食,即刻加分。不過LUNCH TIME 一向多人,所以先訂位比較安全。

3個人3個丼飯
三文魚親子丼

黑松露帆立貝鵝肝丼

吉列牛丼
吉列牛扒嘅份量比想像中多,加上生蛋攪拌黎食,即刻加分。

不過LUNCH TIME 一向多人,所以先訂位比較安全。
2018-08-21
2018-08-27 23 浏览
尖沙咀一向有好多野食 最近一知道左開左間新嘅日本餐廳 就即刻約friend一齊去試 真心食完覺得好好味 完全有係日本食刺身飯嘅感覺 要比十個讚佢***呢間餐廳主要係賣丼飯 一人一碗唔使爭 我地叫左一碗特選鐵火丼 入面有拖羅 吞拿魚 鵪鶉蛋 非常新鮮同肥美 食開tuna嘅朋友一定會非常中意 另外仲叫左個吉列牛丼 肉質柔軟 juicy得黎仲有少少嘅油脂香 關東煮亦都幾岀色 有野菜油豆腐 竹輪同炸魚餅 最後飲埋碗麵鼓湯就飽哂啦***雖然地方係細左d 但坐得都幾舒適👍🏻👍🏻
***
***
雖然地方係細左d 但坐得都幾舒適👍🏻👍🏻
2018-08-27 29 浏览
話說尖沙咀最近新開左間食丼飯嘅餐廳 一向愛吃日本野嘅我就緊係即刻同老公收工之後就黎食 好彩我地去到個陣都係7點鐘唔算話太多人 但過左7:30就真係要係門口排隊 淨見門口都覺得好似日本d居酒屋 所以對佢都有少少期望😂😂老公order左個北海蟹丼 有甲羅燒 啖啖肉嘅松葉蟹肉蟹鉗 好新鮮嘅海膽同三文魚 仲有tuna蓉 三文魚籽蟹籽 非常足料而我就叫左個吉列牛丼 之前去東京食完之後就一直念念不忘 炸得香脆 厚薄適中 唔違又唔會太熟 另外仲叫左d串揚 黑豚柳 冬茹同芝士 個芝士非常好味 有陣陣濃濃嘅芝士香氣 食完真係覺得自己去左轉日本一樣
2018-08-27 22 浏览
朋友相約尖沙咀食飯,就喺以前紅極一時既pubbing街附近等。 朋友一早去排定隊諗住去食佢嘅特價飯,完全冇諗過咁多人,等咗第二輪先到我哋,特價飯就冇得食,唯有食正價啦。真係數量有限,先到先得,有得睇冇得食嘅感覺好差。喜知次丼喜之次,油甘魚,海膽,金目鯛,日本牡丹蝦,松葉蟹肉,紫菜。味道不錯,最重要係用真正嘅日本米,當然一定唔及特價嘅性價比咁高,但係一場嚟到,一人一碗,試下都冇壞。赤鯥丼松葉蟹鉗,池魚,赤鯥,三文魚,牡丹蝦,蔥吞拿魚蓉,海膽,三文魚籽。貴有貴嘢嘅特色,但係如果再揀過,都係特價飯比較吸引。炸日本洋蔥,炸廣島蠔。 洋蔥估唔到咁驚喜,完全唔油膩,最重要係帶有一點洋蔥嘅辣味。關東煮 , 有得揀可以唔使揀,如果再揀過我都唔會揀。來到最緊要目標清晰,特價飯,其他嘢可加可減。

真係數量有限,先到先得,有得睇冇得食嘅感覺好差。

喜知次丼

喜之次,油甘魚,海膽,金目鯛,日本牡丹蝦,松葉蟹肉,紫菜。

赤鯥丼

貴有貴嘢嘅特色,但係如果再揀過,都係特價飯比較吸引。

關東煮 , 有得揀可以唔使揀,如果再揀過我都唔會揀。

來到最緊要目標清晰,特價飯,其他嘢可加可減。
  • 喜之次丼
2018-08-27 63 浏览
這間日本料理座位不多,只有大約二十幾個座位,所以很快便滿座。裝潢很有日本特色,最特別是這裏可以自選飯底口味,我們分別選了赤酢壽司飯和椎茸赤酢壽司飯,這裏的壽司飯醋味剛剛好,米飯夠黏糯,真的很好味,有椎茸的壽司飯口感又再豐富些。隨丼附送的麵豉湯比一般日本料理味濃但又不會覺得鹹,有豆泡絲、昆布和蛋絲。特選鐵火丼 新鮮的中拖羅入口即溶,赤身也不錯,葱花吞拿魚蓉加了鵪鶉蛋很滑溜和美味,還有沙律菜和蘆薈粒很特別。蜜餞角切海鮮丼 牡丹蝦很爽甜,葱花吞拿魚蓉很滑溜和美味,加上雜錦魚生粒、三文魚籽和蟹籽也很豐富,所有魚生也很新鮮。關東煮 雖然關東煮賣相很普通,但炸蟹餅很美味,椰菜卷就很清;白板魚蛋和芋絲就一般,加點芥末醬也很滋味。
關東煮
關東煮
2018-08-25 13 浏览
好姊妹今日帶我去一間特色日本餐廳試新野。舖頭座落係棉登徑附近。餐廳地方唔大,大概可以坐倒二十人左右。裝修以木色為主,掛左好多鯉魚旗既擺設,好有日本居酒屋既感覺。餐廳主打空運直送刺身食材丼飯。鍾意食海鮮既我地,揀選海之幸丼、特選鐵火輪尼兩款丼飯,同叫左兩款小食。海之幸丼*個丼飯一擺上枱,已經心心眼💕。丼飯裏面佈滿不同種類既海鮮:大隻爽甜既牡丹蝦🦐、油甘魚、三文魚🐟、三文魚魚籽、油脂分佈均匀既拖羅、海鰻同鮮甜既海膽等新鮮食材。撈埋的有醋既啫喱一齊食,非常惹味。特選鐵火輪*拖羅塊塊都好大片同好厚肉,肉質呈粉嫩,油脂分佈均匀,入口潤滑肥美。連同吞拿魚蓉、鵪鶉蛋,啫喱醋一齊撈埋食,簡直係刺激你既味蕾,非常之有驚喜。炸物*因為個飯太好食啦,完全忽略左啲小食,食落炸洋蔥一啲都唔乾,仲好多水份,露荀鮮嫩爽脆。

海之幸丼*

特選鐵火輪*

炸物*
3K
2018-08-25 37 浏览
家人喜歡食日本菜,尤其係三文魚,但近日三文魚的新聞鬧得熱烘烘的,是晚便選了一間高級的日式丼飯店,感覺上較有保證嘛。店員先送上熱茶,茶好香啊。枱上的用具很乾淨,感覺不錯。麵豉湯下單後便送上麵豉湯,熱辣辣不死鹹,有點海帶的鮮味。關東煮-日本白蘿蔔($23),雞胸軟骨丸($28),山芋魚肉餅($30)家人點了一人一碗丼飯,但感覺有點“悶”,便點一下小吃了。阿爸話未食過關東煮就試試,白蘿蔔好清甜完全無渣,魚肉餅彈下彈下好似厚切嘅魚片咁,軟骨丸咬落喔喔脆好得意,幾樣都好味。海之幸丼($238)阿爸要左碗海之幸,貪佢包羅萬有,有拖羅,三文,蝦,鰻魚,油甘,蟹肉等,仲有阿爸至愛的海膽,材料新鮮非常鮮甜,阿爸大讚不絕。三文魚親子丼($148)阿媽就要左三文魚親子丼,一大碗三文魚同三文魚籽,正呀~肥美新鮮,最特別係飯中加了松子仁,有口感又香口。特選鐵火丼($198)自己點左鐵火丼,貪佢係吞拿魚,賣相幾靚靚!吞拿魚蓉又綿又滑,沾點鵪鶉蛋汁更滑更鮮味。赤身有口感,極新鮮根本不用沾豉油,一點芥末就夠了。拖羅肥美魚油甘香,魚油留在口腔中回味無窮。飯用上日本珍珠米,香口軟綿,淨食飯都好滋味。食物有質素,完全可以滿
店員先送上熱茶,茶好香啊。
枱上的用具很乾淨,感覺不錯。
麵豉湯
下單後便送上麵豉湯,熱辣辣不死鹹,有點海帶的鮮味。
海之幸丼($238)
三文魚親子丼($148)
特選鐵火丼($198)
自己點左鐵火丼,貪佢係吞拿魚,賣相幾靚靚!
吞拿魚蓉又綿又滑,沾點鵪鶉蛋汁更滑更鮮味。
赤身有口感,極新鮮根本不用沾豉油,一點芥末就夠了。
拖羅肥美魚油甘香,魚油留在口腔中回味無窮。
飯用上日本珍珠米,香口軟綿,淨食飯都好滋味。

食物有質素,完全可以滿足味蕾。
2018-08-12
2018-08-23 19 浏览
路經尖沙咀,忍不住被呢間餐廳吸引到,見餐廳環境別緻,丼飯的魚生都是飛機貨,就和友人進去試試看!點完餐之後,侍應就奉上兩碗麵豉湯,麵豉湯鹹甜適中,非常暖胃。極上海之幸丼$258友人眼闊肚窄,咩都想食,就叫咗呢一個丼。一嚟到,果然係相機食先,因為整個賣相真係太吸引啦!譏燒鮑魚非常爽甜,有嚼勁得來又不會過韌。金目鯛,燒過後更香!拖羅入口即溶,如果可以大分啲就好😛😛😛特別鍾意食深海池魚,比起普通池魚少了一份腥味,又更加清甜!日本牡丹蝦充滿膠質,松葉蟹鉗、海膽清甜細緻。原條鯛魚丼$228我就冇我朋友咁貪心啦,只想專一咁食一個鯛魚丼😂😛第一次食原條鯛魚,感覺非常有霸氣,份量認真多。🤔😂價錢又唔算太貴,講真平時食刺身都唔止啦!生切鯛魚極為新鮮,口感結實,鮮味十足。燒過後的鯛魚則更有鹹香,更為惹味。關東煮🍢日本芋絲$18 吸收晒湯底嘅精華,清甜好味。日本銀杏$30 鮮甜軟韌,配上芥辣更醒胃。串揚日本洋蔥$20好大份!炸皮令人一吃就停不了!洋蔥鮮甜,不會覺得哽喉。雞肉紫蘇卷$28極力推介!😋😋😋⭐️⭐️⭐️雞肉鬆軟,新鮮紫蘇葉大大帶出鮮味!配上燒汁,味道豐富!

極上海之幸丼$258
友人眼闊肚窄,咩都想食,就叫咗呢一個丼。

一嚟到,果然係相機食先,因為整個賣相真係太吸引啦!

譏燒鮑魚非常爽甜,有嚼勁得來又不會過韌。

金目鯛,燒過後更香!

拖羅入口即溶,如果可以大分啲就好😛😛😛

特別鍾意食深海池魚,比起普通池魚少了一份腥味,又更加清甜!

日本牡丹蝦充滿膠質,松葉蟹鉗、海膽清甜細緻。

原條鯛魚丼$228
我就冇我朋友咁貪心啦,只想專一咁食一個鯛魚丼😂😛

關東煮🍢
日本芋絲$18 吸收晒湯底嘅精華,清甜好味。

日本銀杏$30 鮮甜軟韌,配上芥辣更醒胃。

串揚

日本洋蔥$20
好大份!炸皮令人一吃就停不了!洋蔥鮮甜,不會覺得哽喉。

雞肉紫蘇卷$28
2018-08-22 38 浏览
最近真假三文魚弄得滿城風雨,對於喜歡吃魚生的港人來說,無疑是一大打擊!老實說,$4一片的三文魚,就算不列明也知道品質好不到哪裡吧(汗)想保住命仔吃餐好,放下銀包立地成佛在所不辭!介紹一下尖沙咀靜中帶旺的棉登徑,嵐橋丼飯專門店,店子小小,容得下約20人左右,枱和枱之間有點擠擁,不過就風味十足,清一色男師傅陣容感覺還真有點像身處日本(笑)晚市丼飯set付味噌湯和關東煮,印象中餐牌好像沒有寫,所以有點驚喜。很少香港日本餐廳會有關東煮,可能因為利潤不高(?)突然好像吃到日本便利店的味道。8月是我和老公的生日,其實我倆公婆一向慳儉樸素,大事大節才敢「豪一豪」(苦笑)老公點了特選鐵丼,內涵真是不得之了!有中拖羅,赤身,蔥花吞拿魚蓉,簡直是豪花組合!配上一隻鵪鶉蛋,老公說拌到吞拿魚蓉非常好味,口感滑不溜口!至於我自己,只想吃一碗安全好味的三文鱼親子丼飯(哭)現在都不敢亂吃了,除了到有信心有信譽的餐廳。嵐橋丼飯專門店,三文魚即叫即切,保證新鮮,有刺身,有角切,還有三文魚籽,如此盛宴,實在感動(笑)特別之處是飯非以醋煮,反而用了麻油,那一陣油香真是讓人欲罷不能!還加入了松子仁,也是我第一次吃丼飯遇見的食

特別之處是飯非以醋煮,反而用了麻油,那一陣油香真是讓人欲罷不能!還加入了松子仁,也是我第一次吃丼飯遇見的食材。口感相當豐富,和老公的丼飯是兩種截然不同的風味。其實說很貴又不是真的貴,畢竟這裡是尖沙咀。目測現場熟客居多,店員也會熱情的推介食材,環境是擠了一點,不過你問我,付的錢是用來換新鮮食材或是給人家交租,我相信大部份人也會選前者吧?
一到午餐晚餐時間就排哂隊,原來係食呢間日本直送既丼飯店,聽聞質素都唔差,除左丼之外仲有關東煮同埋串揚食。門口已經寫左係丼飯專門店,牌度已經寫哂好多唔同既丼飯,影出黎都好吸引有勁多勁正既刺身可以食好豐富。入面有好多唔同日本既裝飾,成個餐廳都佈滿左魚既裝飾同畫牆,門口仲有吧位可以坐,見到啲新鮮既刺身即叫即整丼飯。叫左野食之後先送上味噌湯,成碗都勁熱辣辣飲完可以暖下再開餐,入面都有幾多料有齊哂豆腐海草等等,飲落都幾濃味。先黎第一個既係《喜之次丼》($278),居然食到日本三大名魚喜之次真係好矜貴,仲有新魚又肥美既油甘魚同金目鯛,再放上海膽同松葉蟹肉夠鮮味。另一個《海之幸丼》($238),最好食有肥厚既中拖羅仲有板海膽,油甘魚同三文魚都夠鮮,牡丹蝦大大隻又爽口,海鰻真係超長身,另外仲有啲蒟蒻。再叫左一啲《關東煮》,關東煮最好有清甜既湯頭又唔會過咸,加入有微辣既《雞胸軟骨》($28)夠特別,《白板魚蛋》($23)大塊彈牙,《炸蟹餅》($25)都夠惹味。除左關東煮仲有串揚食,《芝士年糕》($25)入面真係超多超多芝士,年糕都夠軟軟地又煙韌,《雞肉紫蘇卷》($28),炸皮唔厚身唔散,入面有紫蘇包起更

除左關東煮仲有串揚食,《芝士年糕》($25)入面真係超多超多芝士,年糕都夠軟軟地又煙韌,《雞肉紫蘇卷》($28),炸皮唔厚身唔散,入面有紫蘇包起更有香味。

店名:嵐橋丼飯專門店
地址:尖沙咀棉登徑白蘭軒道2號富峰行地下BCD號舖

餐牌:

2018-08-10
  • 喜之次丼
1K
2018-08-20 33 浏览
新開業的嵐橋丼飯專門店坐落於尖沙咀棉登徑,旋即吸引不少慕名而來的食客,其不是一般以定價平取勝,反而是具質素的中價位刺身丼飯。店面較細,只有約三十餘座,等了約十五分鐘便能入坐。海之幸丼 ($238): 其含中拖羅、三文魚、油甘金各兩切,牡丹蝦及海鰻各一,韓國海膽,松葉蟹肉,以及三文魚籽,非常大堆頭。刺身新鮮優質,中拖羅滑而油香極重,令人讚嘆;三文魚及油甘魚均鮮甜美味;海膽creamy而鮮香,其他的也相當不錯。另可自選赤醋/ 松茸/ 麻油飯底。北海蟹丼 ($178): 蟹丼含甲羅燒、松葉蟹肉、蟹鉗、吞拿魚蓉、三文魚兩切、三文魚籽、蟹籽、海膽,同是非常大堆頭,海鮮刺身比飯底還要多。甲羅燒的味噌,蟹肉及蟹膏比例剛好,非常惹味;蟹肉新鮮鮮甜,蟹鉗的肉質亦是爽身的。揚物 『沖繩黑豚柳 ($28)、廣島蠔 ($28)、豆腐 ($20)、冬菇 ($20)』: 串揚炸物薄脆,蠻酥香。黑豚柳肉汁澎湃,油香出奇地突出,高質;廣島蠔香酥惹味,蠔香適中。

店面較細,只有約三十餘座,等了約十五分鐘便能入坐。

2018-08-16
2018-08-17 36 浏览
朋友形容這是性價比極高的丼飯店。那天我剛好到這邊工作,所以便特意一試。我們當日品嚐的是特選鐵火丼及鰻魚二重丼。鐵火丼即是吞拿魚丼飯,有數片中拖羅、赤身及一些吞拿魚蓉。拖羅不算十分肥美,但魚生都很鮮甜。朋友點的鰻魚二重丼,只需$169,抵食!鰻魚二重丼其實是鰻魚加穴子的配搭。我不好鰻魚,但穴子很美味!鰻魚跟穴子是大大不同的,穴子是海魚,肉質結實,而且沒有泥味,是非常美味的海產。附送的麵豉湯味道是比較一般的,但我們還是把它喝光光!

附送的麵豉湯味道是比較一般的,但我們還是把它喝光光!
2018-08-14 44 浏览
這次由朋友推薦這間日本餐廳,去聊聊天,吃個晚飯。餐牌有不同丼飯和小食供大家選擇。先來一碗麵豉湯,味道不錯。年糕福袋年糕的口感QQ的、綿綿的。點了少少炸物,有雞肉紫蘇串、洋蔥、魷魚,滿脆口,吃起來不會太乾身,魷魚保持爽身,洋蔥大大的一片,很清甜。芝士魚餅、日本白蘿蔔日本白蘿蔔吸收湯汁精華,令味道更甜,芝士魚餅口感也不錯,裡面有芝士,令口感更豐富。極上海之幸丼有大拖羅、鮑機煮、蔥吞拿魚蓉、金目錭、海膽、深海池魚,件件新鮮,大拖羅厚身,口感肥美,鮑魚味道濃夠爽彈。日本牡丹蝦海膽丼裡面有日本赤海膽,韓國馬糞海膽、日本牡丹蝦、蔥吞拿魚蓉、三文魚籽,有兩款海膽,個人覺得韓國馬糞海膽較濃郁帶甜,牡丹蝦爽甜。

這次由朋友推薦這間日本餐廳,去聊聊天,吃個晚飯。

餐牌有不同丼飯和小食供大家選擇。

先來一碗麵豉湯,味道不錯。

年糕福袋
年糕的口感QQ的、綿綿的。

芝士魚餅、日本白蘿蔔

極上海之幸丼

日本牡丹蝦海膽丼
2018-08-14 37 浏览
在網上看到嵐橋有新張優惠,只要星期一至星期四,七半前入座,便有兩款丼飯半價。那天剛好放假,大約六時半便到達,門外已經有人先拿籌號等位。坐下後店員先送上麵豉湯和雜菜沙津。指定的半價丼飯有極上吞拿魚腩丼和北海蟹丼。我選了北海蟹丼,原價是$178,半價後$89。北海蟹丼非常豐富,最吸引的非甲羅燒莫屬,蟹膏充滿咸香,上面鋪了一絲絲的蟹肉,撈飯食一流。蟹鉗清甜多肉,肉質鮮美;三文魚厚身,脂肪油香;海膽色澤金黃,沒有臭味,十分鮮甜;旁邊還鋪滿了香蔥吞拿魚腩蓉,份量雖然不多,但魚腩蓉入口即溶;蟹籽晶瑩剔透,爽口清脆。加上有酸酸甜甜的蒟蒻果凍,令人食慾大增。半價吃到如此高質丼飯當然十分抵食,但即使用原價,丼飯用上的食材也是上剩和足料的。可惜今天只有我一人用膳,不然必定會試試其他小食。

2018-07-26