2018-08-05 40 浏览
朋友介紹呢間新開既刺身丼專門店質素唔錯,今日放工黎到,未夠6點半已經要等位,原來做緊吞拿魚腩丼半價優惠,等左個鐘先有位。刺身丼選擇幾多!我地點左極上吞拿魚腩丼同海之幸丼~吞拿魚腩丼好吸引呀!用上大吞拿魚腩,厚身肥美,有少少入口即溶既感覺,原價食都唔算貴!而海之幸丼就較為豐富,有中吞拿魚腩,海膽,蟹肉,牡丹蝦,三文魚,油甘魚同海鰻,刺身好新鮮,牡丹蝦好大隻爽口,好味。另外炸物都唔錯,炸洋蔥好大件而且爽甜! 整體呢度性價比高!不過就坐得唔耐~

刺身丼選擇幾多!我地點左極上吞拿魚腩丼同海之幸丼~

另外炸物都唔錯,炸洋蔥好大件而且爽甜!

整體呢度性價比高!不過就坐得唔耐~
2018-08-02
2018-08-04 19 浏览
最近生日,好友知我中意食日本野,所以帶我黎到嵐橋食丼飯~~一坐低有勁多選擇,睇到眼花撩亂,款款都想食!!之後我地一人揀左一個丼,我揀左日本牡丹蝦海膽丼,而朋友揀左赤鯥丼!先講講個日本牡丹蝦海膽丼,入有有哂我最中意既野,包括: 海膽、牡丹蝦、蔥吞拿魚蓉、三文魚籽~海膽分別有2款, 係日本赤海膽&韓國馬糞海膽,兩款都好鮮,講真$228 好抵食 =] 而朋友既赤鯥丼都好正,丼裡面既海鮮刺身都有好多,包括有:松葉蟹鉗、深海池魚、赤鯥、三文魚、牡丹蝦、蔥吞拿魚蓉、海膽、三文魚籽!!賣相好豐富吸引,佢最中意係牡丹蝦,爽口新鮮。最後仲點左少少串燒,有一口芝士、帆立貝、黑豚柳等,OVERALL 炸得唔算熱氣,又幾好食!下次會再黎 =]
最近生日,好友知我中意食日本野,所以帶我黎到嵐橋食丼飯~~
一坐低有勁多選擇,睇到眼花撩亂,款款都想食!!

下次會再黎 =]

2018-07-29
2018-07-30 39 浏览
日本丼飯不嬲都係我既最愛  可以集所有我最愛既魚生於一碗飯  個種滿足感真係好強烈印象中今晚我地食既食店應該都係開左冇耐  但係當晚見門口等待既人潮  相信呢間食店都有一定知名道  先講講食店既位置 非常方便係正K11對面  過條馬路就係  非常方便  入到去坐低  一人簡返個丼飯緊係基本動作喇極上海鮮幸丼大拖羅兩切 +丹蝦一隻 +蔥吞拿魚蓉 +深海池魚 + 三文魚籽 +松葉蟹鉗一只 + 海膽赤鯥丼松葉蟹鉗一只 + 池魚兩切 + 赤鯥兩切 + 三文魚兩切 + 牡丹蝦一隻 +蔥吞拿魚蓉 + 海膽 + 三文魚籽食日本丼飯  首要從新鮮程度入手   無論係我食個個同朋友食個個  都食得出魚生非常新鮮  豪無半點冷藏既感覺松葉蟹鉗真係大大啖肉擺落口個種滿足感真係不得了 另外牡丹蝦我認為一般係最易食出新鮮與否既食材   肉質非常紮實如果想奢華少少食返D特別少少既食材就建議食極上海之幸丼  有拖羅之餘仲有得食鮑魚拖羅個種口感簡直可以用棉棉的黎形容  諗起都想食多次另外我地都分別叫左D炸身同埋關東煮當中比較推介既係沙鍾魚  炸完出黎感覺一點都唔油  非常開胃如果驚太乾就可以食返幾啖關東煮  朋友係日
日本丼飯不嬲都係我既最愛  可以集所有我最愛既魚生於一碗飯

極上海鮮幸丼

松葉蟹鉗真係大大啖肉擺落口個種滿足感真係不得了

拖羅個種口感簡直可以用棉棉的黎形容  諗起都想食多次

另外我地都分別叫左D炸身同埋關東煮
如果驚太乾就可以食返幾啖關東煮  朋友係日本通  都話有如置身日本既水準

雖然價錢中上 但係食物有一定質素 絕對係物超所值
不過如果想係繁忙時間食既朋友  記得要留返少少時間等位丫!!
好野  始終要等一下既!!! 哈
2018-07-29 150 浏览
今日提早收工去拍拖,所以很早就去食晚餐。未夠六點就到,嵐橋丼飯已經有一條人龍;好彩早了,下一轉應該要等起碼半個鐘,但都估唔到那麼多人早吃晚餐的,哈哈!*麵豉湯麵豉湯不會太咸,味道適中。*喜之次丼 ($278)點了最豪華的一個丼飯-喜之次丼。喜之次是日本餐廳最貴的魚,我只吃過燒的,刺身都是第一次。最左手邊的就是喜之次刺身,肉質爽口彈牙,很鮮甜,不會太鯹;下一款是紅色鱗片的金目鯛,亦都是爽甜口感的刺身;左三就是油甘魚刺身,肉質比較軟一點,魚味濃;第四款就是三文魚,都很鮮甜;蟹肉新鮮拆出黎的,有淡淡的海水味。*赤鯥丼 ($258)男友點的赤鯥丼,刺身的款式大致上差不多;少了最貴的喜之刺。只是吃丼好似有點悶,所以今晚為自己加餸了!*帆立貝 ($48)彈牙又大隻的吉列帆立貝,很新鮮;吉列類新鮮炸起,超香脆!*虎蝦 ($68)大大隻厚肉吉列虎蝦,很彈牙的,真的充滿邪惡感。*雞胸軟骨丸 ($28)左手邊那款是雞胸軟骨丸;太入面有軟骨粒,是很豐富的口感。*山芋魚肉餅 ($30)魚肉餅中間夾了山芋;又軟又爽的口感,而且關東煮是比較少罪疚感的菜式。
今日提早收工去拍拖,所以很早就去食晚餐。

未夠六點就到,嵐橋丼飯已經有一條人龍;

*麵豉湯
麵豉湯不會太咸,味道適中。
麵豉湯

*喜之次丼 ($278)
點了最豪華的一個丼飯-喜之次丼。
喜之次是日本餐廳最貴的魚,我只吃過燒的,刺身都是第一次。
喜之次丼

最左手邊的就是喜之次刺身,肉質爽口彈牙,很鮮甜,不會太鯹;
下一款是紅色鱗片的金目鯛,亦都是爽甜口感的刺身
喜之次丼

左三就是油甘魚刺身,肉質比較軟一點,魚味濃;
第四款就是三文魚,都很鮮甜;
喜之次丼

蟹肉新鮮拆出黎的,有淡淡的海水味。
喜之次丼

*赤鯥丼 ($258)
男友點的赤鯥丼,刺身的款式大致上差不多;
少了最貴的喜之刺。
赤鯥丼

只是吃丼好似有點悶,所以今晚為自己加餸了!

*帆立貝 ($48)
彈牙又大隻的吉列帆立貝,很新鮮;
吉列類新鮮炸起,超香脆!
帆立貝

*虎蝦 ($68)
大大隻厚肉吉列虎蝦,很彈牙的,真的充滿邪惡感。
虎蝦

*雞胸軟骨丸 ($28)
左手邊那款是雞胸軟骨丸;
太入面有軟骨粒,是很豐富的口感。

*山芋魚肉餅 ($30)
魚肉餅中間夾了山芋;
又軟又爽的口感,而且關東煮是比較少罪疚感的菜式。
2018-07-23
麵豉湯
帆立貝
虎蝦
2018-07-25 48 浏览
As a huge fans of tuna sashimi, especially toro (tuna belly), I was quite disappointed, as flavor of the toro was quite “light”. Also, the portion was not enough for an adult, at least for me lol. Yet, the service was decent and it has a discount of 50% off. Hence, the overall experience was balanced out.
2018-07-25
2018-07-25 47 浏览
網上見到有人推介,好朋友鍾意食刺身,所以相約左我嘅好朋友嚟食❤️❤️❤️❤️呢度有好多款丼飯,有唔同類型嘅一次增大,仲有牛肉飯,不過我哋一場黎到,當然係要叫刺身飯啦!我哋叫咗兩個飯同埋一啲小食,吞拿魚飯非常之新鮮,而且好肥呀!見到都流晒口水,吞拿魚肉紅白相間,肉質肥美,撈埋蛋黎食就更加滑!呢個刺身飯都有好多唔同類型嘅刺身,口感豐富,啱晒鍾意食刺身嘅朋友!!關東煮可以入味,而且好林好鮮甜❤️❤️❤️串燒炸得好脆,入面嘅魷魚都好林~仲叫咗個年糕,不過唔記得咗影相😍😍😍

關東煮可以入味,而且好林好鮮甜❤️❤️❤️
串燒炸得好脆,入面嘅魷魚都好林~
仲叫咗個年糕,不過唔記得咗影相😍😍😍
尖沙咀新開既丼飯專門店,除左有丼飯,仲有刺身、關東煮同串燒等等,我星期日去食時都好多人❤️❤️ 丼飯有10幾款揀,我就揀左 海次幸丼 $238~~ 入面有中拖羅、海膽、牡丹蝦、蟹肉、油甘魚、鰻魚同三文魚,好豐富同吸引,整體魚生新鮮同鮮味,不過我覺得鰻魚有少少腥,仲有啲飯好硬,倒左啲豉油先好啲👉🏻👈🏻要改善下😭😭另外個丼飯係極上吞拿魚腩丼 $218 肥美嘅大拖羅,入口即溶,魚脂味好香,底下仲有啲吞拿魚魚茸❤️但後來我先發現,星期一至四,6點至7點半入坐,呢款丼飯會有半價😂😂🤣呢款更抵食!嵐橋丼飯專門店地址:尖沙咀棉登徑白蘭軒道2號富峰行地下BCD號舖

丼飯有10幾款揀,我就揀左 海次幸丼 $238~~

另外個丼飯係極上吞拿魚腩丼 $218

嵐橋丼飯專門店
地址:尖沙咀棉登徑白蘭軒道2號富峰行地下BCD號舖
2018-07-25 312 浏览
近年喺香港嘅丼飯專門店,越開越多,雖然未至於好似 7-11 咁,梗有一家喺左近,但為數亦不少。講真,每次見到新鮮肥美的魚生刺身,滿滿地鋪在丼飯上,都會忍唔住口,想立刻大啖大啖把它消滅。上星期去尖沙咀食泰式船麵,臨走時聽鄰桌的食客提到棉登徑附近開左間「嵐橋丼飯專門店」,據說餐廳主打空運直送刺身食材,趁這天在尖沙咀活動,就順道過來光顧。店子其實係位於棉登徑與白蘭軒道交界,到埗後,發現原來餐廳非常旺場,幸好輪候時間亦未算太久。踏進內,地方不大,進門左手邊設有三張吧檯位,而右手邊就以可自由組合的木餐桌為主,牆身上髹了一幅魚兒的手繪油彩壁畫,色彩斑斕奪目,非常吸睛,襯托著天花的鯉魚旗,為裝潢添上和風色彩。 拿起店員遞上嘅餐牌,丼飯一共有 14 款,以海鮮為主,食材大部分都係由日本直送,定價由最平嘅 $148 到 $278 不等,另外亦有刺身、關東煮及串揚等可供選擇。先每人點個丼飯,揀左特選鐵火丼 ($198)  同三文魚親子丼,隨丼飯會附上味噌湯一碗。趁熱馬上呷一口,味道合宜,鹹鮮有致,加上湯入面放了豆腐、昆布和蔥花等,飲落既鮮甜又帶點青蔥的香味。至於特選鐵火丼,材料就有中拖羅管 5 切、赤身

至於特選鐵火丼,材料就有中拖羅管 5 切、赤身 2 切、蔥花吞拿魚蓉、鵪鶉蛋、蔥、炸蔥同京蔥絲等。中拖羅雖然無大拖羅咁肥美,入口即溶,但肉質軟滑又夠厚身,食落魚香豐富,而赤身亦鬆化可口。吞拿魚蓉超鮮甜,入口勁甘香,加埋隻鵪鶉蛋落去撈勻,質感更加滑溜。飯選用日本米,粒粒飽滿,夠黏糯,入口濕潤,醋味恰到好處,能吃到飯香。

接著輪到品嘗三文魚親子丼 ($148),丼飯材料除左有大大片的三文魚外,還有三文魚籽、三文魚粒、松子仁、京蔥絲同青蔥等。三文魚同三文魚籽用秘製醬油醃過,食落不死鹹,反而帶少少回甘。米飯質地非常軟熟,入口富米香,加上微溫的熱力令三文魚的油脂滲入米飯中,配以新鮮三文魚籽,每一口都鮮味滿瀉。

既然一場嚟到,也點一些日式串揚同關東煮試試。「串揚」其實是沾上炸漿油炸的炸物串,呢兩款係廣島蠔 ($28)  同日本蓮藕 ($20),廣島蠔即叫即炸,上桌時仍熱燙燙,輕輕咬開薄脆的麵衣,蠔身既飽滿又爽甜,非常多汁;而蓮藕粉漿亦夠薄夠脆,食落酥香可口。

關東煮揀左油揚 ($18)  同炸魚餅 ($25),油揚吸滿了湯汁,入口充滿鮮甜味;魚餅質感爽彈,一口咬下,湯汁溢出,非常滋味。

回家後聽朋友講先知,原來餐廳做緊 Promotion,其中 2 款丼飯:包括極上吞拿魚腩丼同北海蟹丼做緊半價優惠,不過優惠期只係去到 8 月 9 號,而且仲要係逢星期一至四,6 點至 7 點半入座先有,咦!睇嚟仲趕得切喺優惠期完結前去食多次。
2018-07-24
2018-07-24 142 浏览
雖然離開了校園已經好耐,但係暑假假期心情不改,近排工作又唔係好忙,天天 hea 住過真快活,星期日約朋友行街街,夜晚大家想清清地食個海鮮飯,要食就要去專門店,我知道棉登徑附近有家新的叫嵐橋丼飯專門店,係旁邊嵐山料理的姊妹店,所以除了食丼飯外,其他居酒屋嘢食都會做得好,我哋多個選擇。免費送上麵鼓湯。先揀丼飯,日本直送喜之次丼,喜之次係貴魚,平日成過千蚊條,好少丼飯有得食。炙燒過,有兩件,真是超肥美。其實有七樣魚生,除了喜之次,有三文魚、金目鯛、蟹肉、三文魚子、海膽、牡丹蝦、帶子,之外仲有紫菜、有甜甜地啫喱幾有趣,非常豐富!另一款鰻魚二重丼十足滋味,兩款鰻魚,顏色不同,口感不同,一樣軟熟入味。關東煮都值得點,淮山魚卷及椰菜卷幾特別,比較清但好味。串揚做得非常好,炸得香脆,我哋試咗大露荀及豆腐,每款$25。

免費送上麵鼓湯。

炙燒過,有兩件,真是超肥美。

關東煮都值得點,淮山魚卷及椰菜卷幾特別,比較清但好味。

2018-07-23 41 浏览
今日一早約咗幾個朋友食飯 , 諗住搵個地方正正經經食餐飯, 所以就揀左食日本丼 , 諗住食完就再搵個地方坐低吹水, 所以就算間餐廳唔坐得耐 , 我哋都冇乜所謂嘅 。咁一早就book咗位啦, 之前睇到推廣呢, 如果 早嘅話同埋星期一至四嘅話呢就有啲丼半價嘅, 不過睇完嗰兩個丼唔係唔吸引 不過有其他更加多選擇, 所以我哋就照揀咗星期日同埋晏少少嘅時間。 去到每人嗌咗一個丼。 我哋四個人嗌咗total都係兩款啫, 一款呢就係主力食海膽嘅, 咁佢個碗上面就有兩款海膽, 另外一隻呢就係比較多菜式嘅 , 咁包括一隻磯燒鮑魚, 有兩片拖羅, 有少少海膽。 不過呢最失色係本身有一隻大蟹鉗, 但係佢話冇貨, 咁就預先話畀我哋聽改做三隻細蟹鉗o唔ok 。 咁我哋最終都係ok啦要試下啦。 不過我深信真係失色咗不少嘅, 因為始終細蟹鉗食落去個質感冇大蟹鉗咁啖啖肉。嗌咗個丼之後一人跟一碗湯。呢個就係有兩款海膽加一隻大嘅牡丹蝦, 呢個好似228蚊定係238蚊呢個就係多啲餸, 有拖羅 ,有蝦,有海膽,有金目鯛, 仲有三隻蟹鉗 ,呢個就258蚊。總括嚟講都可以啦 , 唔係特別好食亦都唔係特

嗌咗個丼之後一人跟一碗湯。

總括嚟講都可以啦 , 唔係特別好食亦都唔係特別抵食,可以一試嘅舖頭囉, 唔食又唔會損失 ,食完又唔會鬧嘅。

2018-07-23 25 浏览
剛從台灣回港, 在台灣吃了 omakase, 超好吃回港要繼續增肥!! 搬了在尖沙咀工作,多來了這邊吃好西 就試試新店吧!門面裝修得幾靚,不過「丼飯專門店」用了標楷體~ 哈哈有點兒不襯🤭😀😀裡面有塊屏風,坐位不多,有吧枱,幾骨緻~選了午餐定食嵐橋丼$168不用加一👏🏻👏🏻超豐富,湯和關東煮先上,關東煮時超級好吃,很高水準,特別是那塊魚餅,現在還回味無窮,配了芥末,不過不醮任何東西已經夠味夠好吃了 沙律菜有醋伴著,新鮮清爽丼飯的米選用了日本米,粒粒都很圓潤,嵐橋set 有海膽、油甘魚、松葉蟹肉、三文魚粒、牡丹海老食材 及刺身新鮮,海膽甘香潤滑,牡丹蝦肥美 份量對女生來說剛剛好
剛從台灣回港, 在台灣吃了 omakase, 超好吃
回港要繼續增肥!!

搬了在尖沙咀工作,多來了這邊吃好西
就試試新店吧!

裡面有塊屏風,坐位不多,有吧枱,幾骨緻~

選了午餐定食
嵐橋丼$168
不用加一👏🏻👏🏻

沙律菜有醋伴著,新鮮清爽

食材 及刺身新鮮,海膽甘香潤滑,牡丹蝦肥美
份量對女生來說剛剛好

• 關東煮
2018-07-23 37 浏览
上星期與家姐相約在尖沙咀逛街,到了晚飯時間,大家都想食日本野,便隨便走進了座落於棉登徑,不太起眼的這家日本餐廳。店裡面積不大,只有幾張枱。一坐低就拎起餐牌睇睇,價錢第一時間吸引了我的目光,平均二百幾三百一個丼飯,叫埋小食加埋一,埋單應該要三四百蚊。當日原本只係諗住求其食,不過已經坐低左,又唔好意思起返身。所以算了,橫掂一場黎到,即管試下佢咩料子。我叫左個黑鮪霜降腹身丼,家姐就點了雲丹二色丼,我們還點左關東煮同炸物。*黑鮪霜降腹身丼*啲拖羅係好大塊好厚,油份啱啱好,食落係好新鮮呀。吞拿魚蓉上面仲有鵪鶉蛋,撈埋又幾襯嫁喎!*雲丹二色丼*呢個真係無得彈,入面有兩款海膽,日本赤海膽同韓國馬糞海膽。我平時真係唔食海膽,但家姐話呢個真係好食,咁我就試下啦。哇,食落去真係上左天堂咁(無誇張),我第一次食到咁鮮甜既海膽,無我以前食過既海膽既臭味(定腥味定海水味?)忍唔住夾左好多家姐啲海膽黎食。佢令我以後唔抗拒食海膽,不過我唔會亂試,唔想食返果陣臭味,要有返咁上下質素我先會試!*炸物*個飯食到七七八八先黎,本身都無咩期待,但食落真係好juicy,忍唔住食完一啖再一啖。尤其是個豚肉,唔會炸到乾爭爭。啲肉汁

*黑鮪霜降腹身丼*

*雲丹二色丼*

*炸物*
個飯食到七七八八先黎,本身都無咩期待,但食落真係好juicy,忍唔住食完一啖再一啖。尤其是個豚肉,唔會炸到乾爭爭。啲肉汁係鎖哂係入面嫁!

總括黎講,真係一分錢一分貨。今日突然諗起果餐飯,真係想去食多次!值得一試呀真係!

最後埋單都係啱啱每人$300👍🏻
2018-07-07
呢間系日本特色魚生餐廳,雖然店鋪少少,只有五張台,二十多個座位,但非常有日本的感覺,尤其是柔和的燈光和店內的裝修,地方比較細小。餐廳可自選唔同嘅飯底,例如赤醋飯底,松茸,麻油飯底等等。喺市面上,好多都係專門店只係用普通嘅珍珠米,呢度就會種的總叫一見鍾情既日本米。食物不用多講,當然系魚生是主打的,我們點了兩客,一個是吉列牛:吉列牛扒是選了日本的和牛,牛排用炸粉包住炸至金黃色,外面鬆脆,裡面還有大約三成未熟的,剛剛好合我的心意,加上壽司飯,日本徹珍珠米,粒粒渾圓香口絕對有飯味。一上枱已經覺得個擺設好靚,另外好鍾意佢有好多唔同嘅材料但係價錢又抵食,見到隔離都有間日本料理係呢間餐廳開嘅,之前都去食過真係非常新鮮,所以佢哋嘅材料一定都係好唔錯。另外一款是極上海之幸井:魚生有,大拖羅,飽機煮,䓤吞拿魚蓉,日本牡丹蝦深海池魚,三文魚籽,松葉蟹鉗,金目鯛魚,海膽。這裏嘅食物非常新鮮,而且價錢係全港比較之下都算係夠平又抵食。另外餐廳仲好貼心,除咗有多丼之外仲有其他更多唔同嘅選擇,當然少不了日本關東煮:有日本白蘿蔔加炸魚餅,價錢好平,關東煮的味道亦都做得剛剛好份量適中。其次選了兩款全焼:分別是豆腐和帆立貝

其次選了兩款全焼:分別是豆腐和帆立貝,10分喜歡佢嘅帆立貝。外面炸得真係得外脆內軟。

2018-07-21 32 浏览
邊個話一個人唔可以食好東西!今日就自己黎左尖沙咀試下新開無耐既日本丼飯餐廳。menu上有好多丼飯選擇,花多眼亂。揀左好耐先決定要好豐富既特選海之幸丼。滿滿既材料完全將飯遮住,有最吸引既海膽,拖羅,三文魚,蟹肉,油甘魚,牡丹蝦,海饅,三文魚子,所有材料都好新鮮,啖啖都有幸福感。除左丼飯都要左兩串關東煮,一串白蘿蔔同炸蟹餅。白蘿蔔好甜,完全冇渣,夠哂入味。炸蟹餅好厚好有口感,而且幾彈牙,又唔會油膩。令到我好勾起喺日本便利店食關東煮既回憶。最後有碗麵豉湯,夠哂飽肚!

menu上有好多丼飯選擇,花多眼亂。
揀左好耐先決定要好豐富既特選海之幸丼。

滿滿既材料完全將飯遮住,
啖啖都有幸福感。

除左丼飯都要左兩串關東煮,

最後有碗麵豉湯,夠哂飽肚!
2018-07-20 34 浏览
日本丼飯開到成行成市,有的賣相出眾,有的追求單純新鮮,我相信這裡是後者。別少看碗子細小,分量是很充實的。極上海之幸,由飽滿咸鮮的三文魚子開始吃,舔口鮮甜的牡丹蝦,軟綿的金目鯛,濕潤清甜的松葉蟹鉗,到彈牙咸甜入味的磯煮鮑。海膽稍為遜色,池魚彈口嫩滑油香豐富,香滑呑拿魚蓉配蔥油酥惹味,大拖羅香濃少許筋但有進步空間。全晚最驚喜刺身就係喜之次,魚香滿腔油香有性格,油金三文腩金目鯛油潤軟嫩,蟹肉濕透但欠鮮甜。關東煮夠哂清甜入味,蘿蔔無渣,油楊可以再煮軟多少許。蛋黃不算香濃,但炸嘅部份真係無得輸,鬆脆且一點都不油膩。串揚虎蝦同樣炸得無敵,蝦身彈牙不過有小小乾。

關東煮夠哂清甜入味,蘿蔔無渣,油楊可以再煮軟多少許。

蛋黃不算香濃,但炸嘅部份真係無得輸,鬆脆且一點都不油膩。

串揚虎蝦同樣炸得無敵,蝦身彈牙不過有小小乾。