2015-09-17 585 浏览
CWB 耀華街糖水同酒吧林立,但你估吾到位於中間既大廈上面成棟都係食肆, 而尚鮮分店亦係其中一間, 是日同朋友係同一條街HAPPYHOUR 後吾想再搵地方食野, 於是三人行一齊去食尚鮮火鍋. 講真如果唔係經過係吾會知有呢間食店. 我地上到8 樓, 入口處會有D日本式既帳蓬 所以後來先知呢間係有少少日本式既打邊爐, 而陳設方面以長方形卡位為主, 卡位坐位舒適, 有CUSION , 而好多卡位亦有一部小電視提供, 吾錯, 店員亦十分有禮, 點野食時亦係接近隨傳隨到既級別.講番食物, 我地三人點左好多野食, 飲品方面點左洛神花蜜, 洛神花同蜜糖係37 之比, 所以蜜糖佔多數, 感覺好似飲緊利賓納甘, 另外, 點左柑桔蜜, 好新鮮少糖, 柑桔落足料, 有哂渣.!之後我地點左蟲草花花膠燉雞腳呢個湯做湯底, 入面當然有蟲草花, 花膠夠滑而且煙UN, 雞腳夠林, 仲有豬骨同瘦肉, 食落感覺補而不燥, 吾錯, 飲左幾碗湯後, 待應將一部分湯倒出黎預備遲下再飲, 另外就再倒湯打邊爐特尚手切牛, 牛肉味少濃, 口感脂肪比例不多, 但亦不算係好多筋肉嗰類, 係整體質感比較平均既牛肉.以180蚊黎講係合理味道
特尚手切牛, 牛肉味少濃, 口感脂肪比例不多, 但亦不算係好多筋肉嗰類, 係整體質感比較平均既牛肉.以180蚊黎講係合理味道.!同咪佢會有芝麻醬可點, 幾特別
雲吞拼香菇餃 雲吞入面有豬肉, 鮮蝦肉同木耳, 因為有木耳, 所以令到單調既雲吞帶來一陣清新, 香菇餃入面當然有冬菇, 同咪有少少椰菜, 十分配襯, 而且個皮十分薄, 十分抵讚!

百花釀油條, 係油炸鬼上面加蝦膠, 可以就甘食或者放入煲內一陣就食, 油炸鬼油而蝦膠夠清同彈牙, 而樣野配搭得幾好.
墨魚滑釀冬菇, 又係手工野, 冬菇夠大同新鮮, 再配以釀入既墨魚滑上面有少少魚子, 放入煲內亦吾會分開, 食落去冬菇多汁, 墨魚滑夠彈牙, 再吸左湯汁, 好味
台式黑椒腸, 就好似一D專賣外國食物既凍肉鋪既台灣腸甘, 夠黑椒味, 腸亦夠甜.
日本蟹柳, 夠新鮮同夠林, 煮一陣就熟.
田園盛, 充滿住蔬菜, 有生菜, 金菇, 雞尾菇同粟米, 全部新鮮, 粟米亦夠甜, 吾錯.
雞腸併雞子, 雞腸新鮮而且脂肪量高, 煮一陣雞腸既油脂仍然冇溶哂 咬落去夠滑, 雞子夠大新鮮
豚肉片, 同好肥嗰D豬肉片吾同, 脂肪比例不算很高, 食落去係豬肉味多過肥膏味, 而且切得幾靚, 質感亦比較有咬口
上海年糕, 就好似韓國嗰D年糕甘夠煙UN, 但打邊爐就第一次食, 都幾得意.!
尚鮮刺身4式 吞拿魚, 三文魚, 北寄貝同帶子, 全部都新鮮吾錯.

總括黎講食物價錢合理, 味道中上, 還境舒服, 服務態度亦好.!

2015-09-16
2015-09-17 332 浏览
最近去了一間新開的火鍋店,這是分店在銅鑼灣,之前看了九龍佐敦店的食評口碑都好好,除了食物新鮮之外,其中一個特點係食完之後唔會有食物和油煙味,因為這個原因很吸引,便約咪朋友去嘗試吓。店舖的服務員都很有禮貌地介紹給我們的餐牌上的食品,不過好似冇咩特別,都係例牌打邊爐的食材。其實打邊爐最緊要就係食海鮮……的鮮味啫,食材新鮮便可。所以湯底就揀了個清清哋的芫茜皮蛋鍋啦。先來了脆鯇魚、甜薯墨魚丸和芥末籽鮮蝦丸,好鬼彈牙,這樣的配塔效果都好好味,仲有百花釀油條,牛舌就咁睇樣唔多好樣,色澤很暗淡和很dry,放入口前都有點懷疑,但食落就停唔到口,好琳好香,牛味好重,真估佢唔到咁好食! 仲有個新鮮響鈴,新鮮炸起的響鈴,十分之脆,又唔太油膩,D腐竹仲係自家制,兩秒即起,剛剛好,是必食之選。由於本人身有傷, 不能食太多海鮮,只試咗個廣島蠔和珊瑚蚌,蠔就冇驚喜和細隻咗D,但兩樣都尚算新鮮。

脆鯇魚、甜薯墨魚丸和芥末籽鮮蝦丸
牛舌
田園籃
廣島蠔
题外话/补充资料: 總結: 沒有如佐敦店安裝特效抽煙機,不過幸好食完回家後,身上沒有太大抽煙味! 埋單每位約四百元,唔算食很多海鮮……但這個價錢真不算便宜啊!
2015-08-26
牛舌
  • 甜薯墨魚丸
  • 芥末籽鮮蝦丸
2015-09-16 1883 浏览
去銅鑼灣開左兩個會,有個銅鑼灣同事問我不如一起食飯,佢話不如打邊邊,我話好啊!佢就帶左我去呢間店 -- 尚鮮!因為我地去時太早,所以未有人,但因為無book位,所以無得坐電視位,電視位好吸引,除左可得閒望下電視外,間格到有獨立空間感。同事話少少驚熱氣,不如叫個清啲既莞茜皮蛋湯,雖然佢驚熱氣,我都一於少理,叫左即炸響鈴同釀手打墨魚油炸鬼.即炸響鈴黎到時是有啲暖暖地🌺,一個話驚熱氣的人二話不說夾起放響自己個口,脆喔喔,感覺似雲吞皮。。。食得佢鬼咁開心。而我當然鐘意放落湯三秒半淋半脆啦😂而釀油炸鬼就咁食就好,但如果拎去湯就淋了,唔似我以前試過的煮完都脆.脆鯇魚片魚片十分光澤, 新鮮, 熟左後有啲似鱔片, 魚味濃, 仲啖啖肉.兩種手打丸 一款係甜薯墨魚丸手打墨魚丸包住一啲甜甜蕃薯蓉,墨魚打得爽口彈牙 另一款係芥末籽鮮蝦丸我一向都鍾意食芥末籽,唔供鼻之餘,仲有少少卜卜卜咁嘅感覺,佢地好有創意咁用芥末籽做餡,但蝦丸就無手打墨魚咁爽,有微粉。洛神花蜜洛神花自己沖通常飲都好酸,呢度酸度同濃度剛好之餘,加埋適合既花蜜, 簡直好似飲到2種花香, 甜中又有幽香, monkey 霸住飲=.=田園盛(新鮮茹同菜

脆鯇魚片

兩種手打丸
一款係甜薯墨魚丸

手打墨魚丸包住一啲甜甜蕃薯蓉,墨魚打得爽口彈牙
另一款係芥末籽鮮蝦丸

洛神花蜜

田園盛(新鮮茹同菜籃)
鮮甜的廣島蠔
芝心獅子狗丸
超流心芝士響空心獅子狗內,香滑芝士,食完想再食第二粒。
打邊邊點少得竹笙啊,白白淨淨同條條爽加索晒啲湯汁。
最後係珊瑚虴

珊瑚虴塊塊夠大,唔會碎濕濕,不過我呢個湯唔夠濃cover唔到它本身的腥味。

呢度位唔多但寬敞,坐得唔駒謹。但下次來,一定要坐電視位

2015-08-19
2015-09-16 357 浏览
踏入九月,開始有丁點兒秋意,朋友喜歡火鍋,就是非我最愛,亦只好捨命陪君子,可知道一頓火鍋可增加之卡路里甚驚人。幸好,新派火鍋店層出不窮,湯頭之變化已成燉湯。新開的店,主打精品海鮮。火鍋店中環境少有的舒適,貴賓房內日本風濃厚,我們就坐在可容4人的卡位。湯頭選擇貴精不貴多環保意識,客人可用可擦走色調的紅筆在餐牌上點菜,無需浪費紙張。調味料應有的該有。蟲草花花膠燉雞腳平日外吃多,甚少煲住家湯,來一頓滋補養顏的是不錯的主意。深褐色的湯頭,藥膳風格,材料十足,味道不算可囗,就是吃其營養。蟲草花豐富,花膠比較硬身,但雞腳滋味,感到膠質黏稠在骨上,豬骨是靚材料,食之有味。大家狂飲數碗湯後,店員加湯作火鍋底。紐西蘭一級"托托蜆",別店少賣,非常大只肉厚,但濃郁的湯頭蓋了點鮮美。白鱔片喜歡白鱔,就是知道湯頭不太適合海鮮亦選。新鮮有彈性,無損美味。牛三併(特尚手切牛,牛柳粒,牛邊位)三款中,無疑中央的牛柳粒最美味,嫩滑中保持牛肉的味道,其次是牛邊位(圖左),牛肉味較濃,同樣嫩腍,反而脂肪多的手切牛(圖右),雖然入口即溶,就欠缺味道。四色丸尚盛與別不同,不以彈牙為叫口,自家製新鮮手打,質感相比街坊的鬆軟。甜

湯頭選擇貴精不貴多
調味料應有的該有。

蟲草花花膠燉雞腳
平日外吃多,甚少煲住家湯,來一頓滋補養顏的是不錯的主意。

大家狂飲數碗湯後,店員加湯作火鍋底。
紐西蘭一級"托托蜆",別店少賣,
非常大只肉厚,但濃郁的湯頭蓋了點鮮美。

白鱔片

牛三併(特尚手切牛,牛柳粒,牛邊位)

四色丸尚盛

甜薯墨魚丸
配搭有新意,頂頭灑上幾粒黑魚子醬最易辨認,橫切面可見紫色的蕊,煙靭的墨魚丸與軟棉的紫番薯蓉成對比。

芥末子蝦丸
橫切見內藏芥末子,但並不辛辣。

黑松露豬肉丸
松露郁香,份量不少,與豬肉匹配,互相昇華。

金沙牛肉丸
混了我喜愛的鹹蛋黃,口感有沙,能夠明顯辨認,但此牛丸肉質鬆軟,完成不像坊間的有彈性,輕輕一咬,已能分開,很不一樣!

蟹皇餃
有些失凖,蟹粉味香但有些腥味,建議添加薑絲醋汁作蘸味以僻味。

其他材料不過不失。

喜歡這兒的環境,別一格的火鍋店,聚會適宜。
2015-09-15
2015-09-14 318 浏览
朋友從外國回來,想打邊爐,唔想食大排檔,上網找找附近食咩,火鍋.... 好多....,銅鑼灣....行街買嘢,係銅鑼灣時代廣場附近,行完街、買完嘢,去幫襯,最啱,如果食完時間早,再行多轉時代廣場。百樂中心有好多食店,尚鮮用上了紅色招牌作底色,比較搶眼,容易搵到。去到門口,好似日本餐廳,門外招牌和掛布好有日式feel。時間還早, 人不多, 座位一半都是卡式, 講嘢大聲D都唔怕噪親隔離.食店地方不算好大,但裝修帶有簡潔日式風格,坐位之間尚算寬敞舒適,每個卡位都有獨立電視機,另標榜以海鮮作為主打的火鍋店。飲品餐牌, 啤酒配火鍋, 最佳選擇.日本沖繩生啤,口味清淡,甘甜不會太苦澀味,尤其適合女性朋友。菊花薑蜜,凍飲菊花薑蜜,甘冽清香, 有清熱解毒功效,再加上薑蜜,甜甜地不覺有辣味,有補潤肺燥,非常好。餐牌十種火鍋湯,揀了一款唔係最貴,又唔係最平的湯底: 紅燒魚頭海鮮鍋。自選多種調味醬料選擇,最愛每樣落一些,做一碗 大混醬!紅燒魚頭海鮮鍋,紅燒魚頭大大個,加埋啲海鮮用嚟做湯底,湯奶白色,飲一口已不得了,因湯底味道鮮甜且濃,而且又不覺得有腥味,用嚟做鍋底真的唔錯。魚頭因煎過,所以不太腥,而且面額肉
去到門口,好似日本餐廳,門外招牌和掛布好有日式feel。
飲品餐牌, 啤酒配火鍋, 最佳選擇.
自選多種調味醬料選擇,最愛每樣落一些,做一碗 大混醬!
魚頭因煎過,所以不太腥,而且面額肉又好滑,味道鮮美可口。
魚頭海鮮鍋內,除了大大魚頭外,還有其他海鮮,例如大蜆,足有兩吋長,肉質鮮味,口感彈牙。
海蝦大隻,味道鮮甜,肉質軟嫩彈口。
除了放入魚頭和海鮮,發現重有雞件,雞肉味甜,可幫湯底吊吊味,帶出更鮮甜味道。
牛肩脊,肉質嫩滑,脂肪平均,牛味香濃,雖是薄薄一片,或再沾上芝麻醬汁伴食,口感味道更好。
蟹皇餃,餃裡包著豐富的蟹黃、蟹肉同魚肚,魚肚切碎同蟹黃肉混埋一齊,再加上餃子滲入了湯,食時餡內鮮甜多汁,味道又香又滑,但因餃子皮較薄,所以煮嘅時間要留意不要過長,約4分鐘後即可撈起嚟食,否則餡料會湧出來,口感都會唔同。
四式丸尚盛
甜薯墨魚丸,墨魚丸色澤潔白,好爽口彈牙,墨魚味濃郁,餡裡包著甜薯,薯蓉質感粉粉的,帶點微甜,夠創意。
金沙牛丸,牛丸口感彈牙,肉味濃,再加入鹹蛋黃,蛋黃有啲似流沙嘅感覺,味道鹹香,有啲似食鹹蛋肉餅,口感唔錯美味。
芥末籽鮮蝦丸,個人覺得芥末籽味道不太濃,所以感覺唔到,蝦丸肉質鮮嫩彈牙,有啲碎蝦肉粒。
黑松露豬肉丸,豬肉丸口感爽口,肉味香濃,特別丸裡加了黑松露,從而加強肉丸味道好香,香氣會留係口內一陣才會散開,有感呢粒肉丸好高貴。
墨魚滑釀冬菇,買相好美,面上仲有啲墨魚子做裝飾,同食墨魚丸差唔多,只係多咗件冬菇,味道鮮美兼帶爽口,夾上冬菇一齊食,味道幾好。
百花釀油條,呢個油條跟其他食店比較無太大分別,油條裡塞滿了紮實的蝦膠,蝦膠幾有咬口,油條又炸得香脆,夾住嚟食都幾過癮,或沾上湯底嚟食,可減少油膩感。
2015-09-03
今日食lunch的時候約左個朋友,一齊去左銅鑼灣食,咁岩有d文件要搵佢簽簽,於是約左係銅鑼灣見見,順便有籍口去到銅鑼灣食野,哈哈。於是簡左呢間就腳既尚鮮。地方好近地鐵站出口,行幾分中就到!其實早在之前已經聽過呢間野既名,只係一直未抽到時間試試。呢間野係佐敦站都有分店,於是今日決定食下!去到門口,環境也不錯,侍應好熱情地招呼我坐下,還主動介紹餐飲餐湯給我嘗試,他們說餐湯是經過精心燉煮的,營養十足。待我朋友到了後於是我就叫左一個set lunch!食set lunch 前按他們建議,叫左一個川貝海底椰燉湯。個湯份量十足,除左湯味濃郁,裡面仲有足料湯渣,雞腳,海底椰等等。果然真材實料!岩哂最近轉天氣,開始有d咳嗽既我飲!可以潤肺止咳:)侍應果然係好推介。他們仲話湯款期期都唔同,下次一定要試試其他!Set lunch方面簡左魚生飯,上碟時魚生整得十分精緻。有三文魚,生蝦,帶子同吞拿魚,格離仲配上開胃既沙律,仲送埋飯後既一碟小水果。周全細心既配搭令人食得健康之餘,都十分飽足。侍應亦都細心地介紹他們有不同的火鍋沙底,夜晚可以同成班朋友,一齊黎打個燉湯火鍋邊爐:)如此新穎的idea 都未曾試 過,一

如此新穎的idea 都未曾試 過,一定要搵日再食下夜晚個餐。

飲品方面叫左個洛神花茶,味道淡淡的,微甜微酸,感覺十分健康開胃。有別於一般餐廳,飲品都好似落太多糖分。而且飲料的杯也十分吸引:)不得不讚這裡的人認真細心的態度及舒服的環境,讓我們可以食到這個美味的午餐!:)

這晚跟友人相約來到銅鑼灣飯聚,餐廳地點則按友人的要求,選了位於耀華街食廈百樂中心,以精品海鮮火鍋為主打的尚鮮火鍋海鮮料理。由於百樂中心食肆林立,加上晚市時間人流甚多,我們在樓下排隊乘升降機上樓亦用上十分鐘,加上天氣炎熱,真的不太好受。可能因為新開沒多久的關係,來到火鍋店時還沒太多客人,我們兩人可以坐進舒適的四人卡座,真好!入座後,我們就毫不猶疑地選湯底,點飲品食物及火鍋配料。凍西檸蜜 $42每天不同款式的自家製飲品,西檸略帶微酸,加入清甜潤喉的蜜糖,清新得來夠滋潤。醬油味料 $15/位雖然醬油味料的選擇不算很多,但基本的還是齊全。章紅魚刺身 $208店員推介的是日新鮮刺身,章紅魚薄切份量不少,口感爽脆而略帶黏稠,雖不及油甘魚般油香滿溢,但仍不錯。蟲草花花膠燉雞腳 $178雞煲吃多了還是會膩的,於是這是選來的精選火鍋湯底是一鍋養生燉湯;非常足料的蟲草花花膠燉雞腳喝來火喉十足,材料的精華完全融入湯水之中。喝完燉湯之後,店員會把湯渣勺出來,裡面還有不少花膠呢!至於有剩的湯,喜歡的話店員可以提供保温盒把燉湯外帶回家。蟶子皇 $58/隻蟶子皇輕輕灼熟即可,入口充滿鮮味,嫩滑爽脆。四色丸尚盛 $8
入座後,我們就毫不猶疑地選湯底,點飲品食物及火鍋配料。
凍西檸蜜 $42
醬油味料 $15/位
雖然醬油味料的選擇不算很多,但基本的還是齊全。
章紅魚刺身 $208
蟲草花花膠燉雞腳 $178
蟶子皇 $58/隻
蟶子皇輕輕灼熟即可,入口充滿鮮味,嫩滑爽脆。
四色丸尚盛 $86
有齊金沙牛丸、黑松露豬肉丸、甜薯墨魚丸及芥末籽鮮蝦丸四款,在丸内加入另—種食材,令整體的口感味道更為豐富,的確非常特別。其中最喜歡黑松露豬肉丸充滿黑松露的香氣的同時,跟豬肉丸的味道很配合;此外芥末籽鮮蝦丸亦很不錯,芥末籽亦能帶出鮮蝦丸的鮮甜味,爽彈美味!
特尚手切牛 (中) $180
手切牛肉切得夠薄,只需輕灼數秒,肉呈粉紅色狀最為粉嫩,入口香軟腍嫩,牛味香濃,非常美味,讃!
脆鯇魚片 $64
呈卷狀的脆鯇魚片,魚味濃濃,肉質爽脆,但有點小骨,吃時要小心—點。
墨魚滑釀冬菇拼鮮炸脆響鈴 $46
墨魚滑爽口彈牙,配上清甜冬菇,兩種不同的口感味道,配合起來又的確頗不錯;炸脆響鈴不甚油膩,而且香口美味。
田園盛 $64
除了有冬菇、金菇、秀珍菇、粟米之外,還有兩款時令蔬菜,不但份量多,而且清洗得非常乾淨,加上蔬菜菇類均新鮮清甜,很好吃。

整頓火鍋期間,店員不時為我們勺起湯面的泡,收碟、換碗亦很快速;從店鋪環境,店員的服務,以及食材的質素,看得出火鍋店走的高檔路線,名副其實的精品火鍋店。

2015-09-12 365 浏览
近年來甚少外出吃火鍋 只會跟家人在冬天在家吃火鍋一是怕外面的任食或半任食火鍋所提供的材料及湯底質素參差二是怕跟其他人坐很近吃火鍋及渾身火鍋味但這次朋友提議了去嘗試一家主張無煙火鍋的火鍋店.餐廳安排了我們坐在卡位基本上差不多所以位子都是卡位或獨立廂房每個卡位都有一部電視機方便不同的客人跟親友們邊吃火鍋邊聊天邊看自己喜歡的電視節目 .醬料一早放在桌上 供客人在吃火鍋前調好屬於自己的火鍋醬料而且提供了九款:辣椒、生蒜、乾蒜、芝麻醬、沙茶醬、醋、麻油、蔥花、香茜.湯底方面點了川貝海底椰燉響螺湯 ($178)來到的時候香氣撲鼻 嗅得到是足材料的湯再用湯匙舀了一下 見到有響螺片, 雞腳, CROCODILE肉, 川貝, 海底椰 等等再喝一口試試看 很甘甜 嚐得到是一個足料的湯我跟朋友們都忍不住在吃火鍋前喝了兩碗而且這不是味精湯 喝了兩碗跟吃了火鍋後都沒有一直覺得口渴 大讚! .先點了一些海鮮 紐西蘭一級 “托托蜆” ($138)每一次都很大隻 打開殼後蜆肉都是很大隻味道鮮甜 還帶有一點海水味! .再來的是廣島蠔 ($64)這是我每次吃火鍋都要吃的食物廣島蠔都挺大隻 而且煮沸後都沒有 “縮水”
近年來甚少外出吃火鍋 只會跟家人在冬天在家吃火鍋
方便不同的客人跟親友們邊吃火鍋邊聊天邊看自己喜歡的電視節目

醬料
醬料一早放在桌上 供客人在吃火鍋前調好屬於自己的火鍋醬料
川貝海底椰燉響螺湯
湯底方面點了川貝海底椰燉響螺湯 ($178)
來到的時候香氣撲鼻 嗅得到是足材料的湯
再喝一口試試看 很甘甜 嚐得到是一個足料的湯
我跟朋友們都忍不住在吃火鍋前喝了兩碗

紐西蘭一級 “托托蜆”
先點了一些海鮮 紐西蘭一級 “托托蜆” ($138)
每一次都很大隻 打開殼後蜆肉都是很大隻
味道鮮甜 還帶有一點海水味!

廣島蠔
再來的是廣島蠔 ($64)
這是我每次吃火鍋都要吃的食物
廣島蠔都挺大隻 而且煮沸後都沒有 “縮水”
吃下去還有濃濃的蠔味及海水味! 不錯!

墨魚滑釀冬菇
墨魚滑釀冬菇 ($42)
墨魚滑上有黑松露 即使放進火鍋都不會散開
墨魚滑是新鮮手打的 很彈牙
配起黑松露及冬菇 又香又好吃

鮮炸脆響鈴
鮮炸脆響鈴 ($46)
沒想到是即叫即炸的!
不過略嫌油了一點 不過很脆 挽回分數!
蟹皇餃
這個是我最喜歡的一道菜 蟹皇餃 ($98)
別看它外表平平無奇
吃下去時 每一口都是濃濃的蟹粉跟魚肚 很有蟹香味 非常滿足!

我們都忍不住點多一客ENCORE!
手切安格斯牛
火鍋當然少不了牛肉 手切安格斯牛 ($188)
牛肉是採用蝴蝶切法
這種切法不但在牛肉熟了變蝴蝶形狀做到吸睛效果外 還方便夾著它煮熟
牛肉不是薄切 但熟透後仍很腍都不會韌 加上脂肪比例很好 可見肉質上盛!

食物方面當然不止是上面提過的
還有澳州帶子片、四色丸尚盛、芝心獅子狗卷、鮮金菇、皇帝菜、唐生茶、稻庭烏冬等等
都是很不錯的材料!
菊花薑蜜
飲品方面點了 菊花薑蜜 ($45)
很重的薑味 很喜歡有點薑辣味道的飲品
菊花的香, 薑的微辣, 蜜糖的甜 配起來很好

但如果少甜一點會更好
怕薑的朋友就可以考慮洛神花蜜 都不錯
總括來說 這是一個食物有質素的火鍋
環境舒適 有自己獨立的卡位 可以跟朋友暢所欲言
而且服務周到 不時有職員幫忙調教電磁爐的熱力及加湯
做事認真 在點飲品時 餐廳發現沒有足夠的冰 立即有職員幫忙買回來
值得一提的是餐廳採用 無煙火鍋 回到家連家人都不覺得我剛吃了火鍋
是一個想要舒舒服服吃火鍋的好地方!
2015-09-08
川貝海底椰燉響螺湯
紐西蘭一級 “托托蜆”
手切安格斯牛
2015-09-10 197 浏览
隔一條街, 人流差天共地, 與時代廣場的熱鬧情況相比, 完全是另一個世界, 優閒好多.友人在隔離大廈工作, 最熟架部, 帶路食火鍋, 轉過了後門, 到達近年興起的"樓上食店"大樓.出電梯門, 即見垂下的門口布, 紅白相輝, 好有日式餐廳feel.店員安排我們到大型卡位, 長木凳, 厚身cushion, 雖然高了少少, 但軟熟, 坐得好舒服.去過沖繩, 必定參觀過ORION啤酒廠, 好特別的一間啤酒製造工廠, 開放給所有人士參觀, 也是沖繩最受歡迎的景點之一. 餐牌提醒閣下, 最緊要檢查, 啤酒泡, 有沒有達到1吋的標準.Orion 生啤 ($48/500ml), 上檯, 哦..... 一吋踭少少.....  Orion 的啤酒屬於"發泡酒", 是日本才有的特殊產品, 專為逃避啤酒稅而發明的, 但推出市場後大受歡迎. Orion生啤, 口味比較清淡, 入口微微甘甜, 十分適合女士. 菊花薑蜜 ($45/瓶), 甜度中等, 輕輕菊花香, 第一啖, 未覺太重薑味, 吞下, 第二啖, 薑味開始在喉嚨發揮作用, 微微的辣, 感到異常的清爽.打邊爐基本法規定的醬料全都有齊: 必定有的豉油、增強味覺
打邊爐基本法規定的醬料全都有齊: 必定有的豉油、增強味覺的麻油、降低油膩的黑醋、豐富口感的胡麻醬、惹味微辣的沙茶醬, 當然還有刺激味蕾的辣椒和生蒜、清新芳香的莞茜和蔥花、和鬆脆香口的炸蒜。
襯未開行火打邊爐, 先來一客百花釀油條 ($58), 傳統油炸鬼, 釀入蝦膠, 再炸至全條金黃, 又脆又彈牙, 送酒一流.
這款百花釀油條其實也屬於火鍋配料, 就好似炸魚皮或炸嚮鈴一樣, 把炸過的配料, 放入湯內兩、三秒即取出, 鬆脆口感仍在, 但又吸收了湯的精華, 味道口感 同樣喚言一新.
大約十款火鍋湯底, 經過一番研究, 最後決定: 紅燒魚頭鍋 ($158), 上檯時的模樣, 淡淡白白, 蔥頭幾條, 平平無奇, 但攪一攪裡面, 才發現寶藏....
大魚頭, 中型海蝦, 巨型大蜆, 還有雞件, 湯底顏色雖淡, 但味道濃郁, 先消滅湯底材料, 才開始正式打邊爐.
湯底落足料, 未食火鍋配料前, 先試一小碗, 味道濃郁, 海鮮味甜. 大魚頭放湯多一會時間, 讓它再發輝一下, 先食蝦和蜆, 大蝦彈牙, 巨蜆鮮甜.
蟹黃餃 ($98), 雖然賣相普通, 價格略高, 但絕對是物有所值. 餃子餡料用蟹粉和蟹肉溝混, 再加入魚肚粒, 肯定是只此一家.
放湯汋蟹黃餃, 要有技巧, 因為此款餃子的皮太薄, 所以首先應把爐火調低, 最好只是在湯面看見微微的熱水泡, 這樣可以保證薄皮的餃子不會淥至爛皮, 然後定時用匙更輕輕攪攪, 妨止粘著煲底, 大約5分鐘或浮面便可以撈起.
餃子皮真的十分薄, 咬一口, 蟹粉香, 蟹肉味濃, 加入了魚肚, 微微彈力, 三者合一, 層次豐富.
牛頸脊 ($238), 牛頸肩的肉, 因活動量較多, 肉質結實, 肥瘦均衡, 口感軟滑.
雪花牛肉, 紋路清晰, 口感豐富, 質感軟滑, 牛味濃郁, 蘸專用的芝麻醬, 濃厚味道, 帶微微酸, 愈食愈開胃.
不用芝麻醬, 回歸港式火鍋, 加些蒜蓉和辣椒碎, 蘸一點兒醬油, 也有另一番風味.
四色丸尚盛 ($86), 並不是一般的四寶丸, 而是有餡的特製丸, 包括金沙牛丸、黑松露豬肉丸、甜薯墨魚丸、芥末籽蝦丸.
金沙牛丸, 其實即是鹹蛋黃芯的牛肉丸, 膽固醇長期超標的友人, 一邊食一邊自言自語" "...罪過...罪過...好味...好味..."
黑松露豬肉丸, 豬肉味道算濃, 反而內裡的黑松露, 可能經過水煮, 味道比一般的淡味, 但也是不錯的試驗, 好有創意.
甜薯墨魚丸, 內裡香甜紫薯, 外層彈牙墨魚肉, 又是同一道理, 除皮後的紫薯, 經過水煮, 味道略減,  但今次得出來的結果, 正好不會搶了墨魚的鮮味, 令人回味.
芥末籽蝦丸, 外層由鮮蝦打成膠狀, 包裹著用芥末調味的蟹籽(應該是飛魚子), 正是外層爽滑彈牙, 內裡粒粒卜卜脆口感, 芥辣味道輕微.
2015-09-03
2015-09-02 277 浏览
今次來到時代廣場後面,酒吧林立的酒吧街耀華街百樂中心8樓的<<尚鮮火鍋海鮮料理>>。門口裝修得很日式。走進去,內裡也是日式風格。港人最愛的卡位也有很多。坐下來除了菜單外,還會見到一枝MARKER。好奇下,問了店員,才知道是用來叫菜的,店家用的是環保MENU,在菜單上想叫那一款,就劃下去。抵讚!!坐下來先叫了柸<<沖繩生啤>>,你懂的。 然後侍應就拿來了打邊爐必備的醬油盤來了。有辣椒,芫茜,胡麻辣,生蒜,蔥花,醋,沙茶醬,乾蒜,麻油。讓大家大撈特撈。湯底<<蟲草花花膠敦雞腳>>很快就上檯。這個湯底跟平時的有很大分別。首先他是燉的,不是\是滾湯。相對起來十分健康,可以在正式打邊爐前先喝喝這燉湯來下火滋潤。此湯底不得不提的當然是其材料,有蟲草花,花膠,紅棗。當然還有雞肉。 未飲湯時都會聞到很香的湯味。先飲頭啖湯,很香的雞味,湯又不油。蟲草花,花膠及雞肉都很足料。淨飲湯都很回味。加入湯後,就可以開始邊爐模式,配料陸續來到,當然牛肉是不能少的喔。<<特尚手切牛>>,一塊

門口裝修得很日式。
走進去,內裡也是日式風格。港人最愛的卡位也有很多。
坐下來除了菜單外,還會見到一枝MARKER。
好奇下,問了店員,才知道是用來叫菜的,

坐下來先叫了柸<<沖繩生啤>>,你懂的。
此湯底不得不提的當然是其材料,有蟲草花,花膠,紅棗。

蟲草花,花膠及雞肉都很足料。淨飲湯都很回味。
加入湯後,就可以開始邊爐模式,

配料陸續來到,當然牛肉是不能少的喔。<<特尚手切牛>>,一塊塊排得很整齊。

牛肉落湯滾1-25秒左右就食啦,又冇乜肥膏,入口很嫩。
<<蟹皇餃>>叫了半份。

蟹粉做,真材實料。
<<百花釀油條>>半份, 油條本身是熟食,可以即食。當然我不會這樣浪費。會用來浸一浸

熱湯,吸一吸上湯,去一去油膩。入口外脆,內裡的蝦膠幾彈牙,爽口。
半份,外觀很特別,井字形的積木,方便用筷子夾。

厚切的午餐肉,在湯底中不易碎。
<<雙拼丸類: 金沙牛丸,黑松露豬肉丸>>,人手打的肉丸,口味創新彈牙爽口,肉質頗稔。咬下去肉汁流哂出來,夠哂鮮味。
<<田園盛>>,有粟米,菇,金針菇及時蔬菜。一開姑時先吃蔬菜類打一打底,幫助消化。
2015-09-02
  • 特尚手切牛
  • 百花釀油條
  • 蟲草花花膠敦雞腳
  • 蟹皇餃
  • 雙拼丸類: 金沙牛丸,黑松露豬肉丸
2015-08-31 233 浏览
三五知己烚下烚下,幾時都話打邊爐對食材要求最高,因為冇得用咩味道去遮掩食材唔新鮮,所以打邊爐一淥就知龍與鳳,知道食材新唔新鮮。銅鑼灣尚鮮店如其名,真係幾新鮮。可能新開關係,我哋八點零鐘walk in都有房坐。打邊爐最鍾意就係食海鮮,湯底就揀個龍皇海鮮鍋啦。裡面有大蜆、蝦、蟹、聖子等等,湯底偏橙色,好明顯就係蝦膏蟹膏煲到出晒味~襯未加湯之前飲咗兩碗,非常鮮甜。隻蜆都唔野少架,大大隻。等緊湯頭滾嘅時候,食啲小食先~百花釀油條:將手打蝦膠釀入油炸鬼,炸到熱辣辣,咬入去既有油炸鬼嘅鬆脆,又食到彈牙蝦膠。燒芝士竹輪就係類似吉X家果啲,不過燒到芝士融晒。生蝦!新鮮,爽口,個汁調到好辣呀終於野食到~牛三併顧名思義有三種牛,肥牛、手切牛肉、安格斯牛柳粒,最欣賞手切牛肉,薄度啱啱好,牛味濃。層層疊午餐肉個樣就過癮喇,食落都有唔少火腿係裡面,切成條狀好快有得食喇!其餘冇影到嘅稻庭烏冬、牛頸脊、脆鯇都值得一試。
隻蜆都唔野少架,大大隻。
2015-08-20 475 浏览
同覓食女子組出發覓食,本身我就扭緊話要食泰國菜,不過最後就去左打邊爐,因為女子組話佢個冬陰公湯底好出色,好啦禁我就試一試啦!基於有人吾食辣所以叫左個鴛鴦湯,不過我重點係個冬陰公到,真係不得不提,個湯酸辣適中!仲有幾件大大隻嘅蝦!鮮味出曬黎!有D餓,所以叫左兩個小食頂頂胃,叫左個炸田雞,熱辣辣上枱,田雞脾又滑又甜,正!焗蠔雖然很四隻,但係絕對可以安歌一次!鮮甜吾腥!一啖一隻岩岩好呢個牛塔不得不提,有三四款肉,全部都牛味濃郁,最正就係個牛柳粒,用黎打邊爐都吾un口,可以一人幾粒都吾錯!芝士竹輪吾係到到有,估吾到呢到一碟有八粒,芝士味濃絕對好食過快餐店個D...呢個丸,全部都内有乾坤!因為粒粒都有"心",最正就係牛肉丸配蛋黃!雖然有D罪惡感不過都要食反兩粒!酒就一般般啦,可以更好!
冬陰公湯最出色!
酥炸田雞
焗蠔
牛柳粒
芝士竹輪
白酒
酒就一般般啦,可以更好!
2015-08-13
冬陰公湯最出色!
牛柳粒
芝士竹輪
2015-08-17 490 浏览
剛剛星期日去了銅鑼灣新店.老板超細心介紹呢個 蟲草花花膠燉雞脚湯,還叫我們先喝一喝頭湯先,一飲就知道咩叫心機,正爆!!!尚鮮好有心意,老板會慢慢介紹和分先後送上我地order火鍋料,呢隻蜆我都未見過,紐西蘭 托托蜆,冇沙,一流。真係平$888,成條大象拔蚌刺身,係銅記火煱收咁價錢,冇説話好講,👍👍四色丸尚盛,全部人手自己打丸,冇渣,好爽。重頭戲,我地order 牛尚盛,收$368真係份量夠多,好似 High tea 咁,分哂先後,一個價錢,三種吾同品種牛肉,真係正  尚鮮冇行貨抵食,上火鍋食物分哂先後,讚呀一定再去.
剛剛星期日去了銅鑼灣新店.
蟲草花花膠燉雞脚湯
紐西蘭 托托蜆
象拔蚌 金
四宝丸尚盛
四色丸尚盛,全部人手自己打丸,冇渣,好爽。
牛尚盛
 尚鮮冇行貨抵食,上火鍋食物分哂先後,讚呀一定再去.
2015-08-09
蟲草花花膠燉雞脚湯
紐西蘭 托托蜆
象拔蚌 金
四宝丸尚盛
牛尚盛
2015-08-17 372 浏览
岩岩present完,成team人即刻輕鬆番晚去打個邊爐先!係客office附近見到有間火鍋店即刻上去睇下有無位。可能時間尚早同埋新開,馬上有枱俾我地5個人。俗語都有話打邊爐最緊要個爐啦!咁個爐上面就緊係要有個湯啦,阿姐很豪氣地叫左個龍皇海鮮鍋$398成個湯係橙黃色架,原來係因為啲龍蝦膏浮晒係面,野都未淥就飲啖頭啖湯先,一個字「鮮」!聞落已經知足料,係飲得到既精華,非常香濃鮮甜。入面有好多唔同款既海鮮,蜆、蝦、聖子等...全部都係新鮮料,尤其蝦肉十分彈牙!個湯未滾起先黎啲小食,有呢個百花釀油條同埋燒芝士獅子狗,即叫即製,熱辣辣,蝦膠釀係油炸鬼上面,特別得黎又幾好味!配料都係叫啲平時食開既,脆肉鯇、炸魚皮、午餐肉等等都唔錯。午餐肉仲要擺得咁精緻,可以邊玩層層疊邊食喎。重點係呢個牛三併$268,下半份係手切牛肉厚身啲但牛味濃郁,上半份牛肉既油脂分佈平均,薄身入口即溶,上面牛柳粒都好味不過就有少少韌。不過呢個價錢黎謂份量好似少左啲,每人都係食2、3塊咋...仲有小姐大愛既稻庭烏冬呀$42有2大個,抵!仲要好彈牙煙韌!麵條索晒個海鮮湯底既日月精華,very nice!呢到同一般火鍋店唔同,除左
呢到同一般火鍋店唔同,除左打邊爐,想食啲涼野balance下都有,叫左泰式生蝦刺身$96價錢都ok仲幾新鮮爽口喎!
食到飽一飽加埋支紅酒,打邊爐唔一定咁地飲啤酒,靚料配靚酒仲高享受。跟個牛一齊叫加多一百蚊都唔使就有支酒,幾抵飲,入口唔錯,可以一試。
2015-08-15 483 浏览
全盛時期既夏天到底打左幾多次邊爐? 我自己都計唔到啦! 不過相信呢間位於銅鑼灣既尚鮮必然係我既首選之一。約左好耐無見既朋友, 當然要食好啲!門口係好日式既裝飾, 店內既位置亦好寬鬆有多張卡位, 幾適合三五知己相聚。我地5個人嗌左鴛鴦湯底, 一邊係唔辣皮蛋莞茜湯, 另一邊係酸辣海蝦冬陰公湯。我個人就中意冬陰公湯多啲, 湯好鮮味又唔會太辣, 好岩我口味。牛尚盛-牛當然係打邊爐必然之選啦! 見佢做緊promotion $398仲配枝紅酒添, 咁抵真係要試一試! 牛尚盛有4款牛:牛柳粒, 牛舌, 牛邊肉同普通肥牛?唔記得名了哈哈~但記得味道都係好新鮮, 淥一淥就食得, 完全唔會軔。好中意牛柳粒有少少肥, 唔會軔同痴牙記性太差, 忘了係咩餃:0) 但好好味, 皮薄餡靚, 蝦肉好爽口, 估唔到整餃都用咁新鮮既食材, 值得一讚四寶丸-就咁睇係牛丸, 豬肉丸, 蝦丸同墨魚丸; 但其實內裡大有乾坤@@ 如果我無記錯牛丸入面有蛋黃, 豬肉丸入面係松露, 墨丸有紫薯, 蝦丸係芝麻? 幾特別幾創新既嘗試!四款丸都係手打, 好彈牙, 如果計埋裡面既餡黎講我就最中意墨丸配紫薯焗蠔-打邊爐有熟食也不是咩新奇事, 但
焗蠔-打邊爐有熟食也不是咩新奇事, 但佢既生蠔我地無嗌到黎打邊爐反而嗌左焗蠔! 焗蠔要襯熱食, 唔算好多蔥蒜, 但竟然一啲都唔腥, 好想食多隻
椒鹽田雞腿-估你唔到竟然有呢個澳門名物!!呢個要試啦, 田雞脾好大隻, 炸得有少少乾, 但好彩田雞肉夠滑同彈牙, 所以都幾好味!
嚮鈴-staff拎上黎既時候有特別介紹佢係用樹記既腐竹再自家制, 佢比起出面食既要硬身啲, 所以要浸多幾秒先食! 果然食落好香, 而且唔油膩亦唔會散哂咁!
烏冬-食完肉嗌個鳥冬食下先!佢係急凍嗰款烏冬, 稍為扁身少少。擺係冬陰公湯底呢邊好吸味, 烏冬好煙軔而且唔會有酸酸既味道, 女仔最愛!
雜菇-唔食菜好似好唔健康!所以嗌左雜菇, 應該係有金菇, 蘑菇同雞脾菇? 全部都好新鮮, 無草青味!
刺身拚盤-忍唔住好想食刺身就嗌左啦^^勁大隻牧丹蝦@@蝦肉好爽, 蝦頭好甜好多膏大fit
帶子亦都係甜到你唔信, 完全唔洗點鼓油都好好味! 三文魚腩啖啖肉夠哂肥,北寄貝都好大隻好爽口!

食完呢餐變肥妹都抵啊! 『尚鮮』呢個名改得好好, 同佢既食材一樣尚盛新鮮, 而且除左火鍋仲可以食到唔同既菜式同刺身, 高級既享受間唔中一次半次也是值得的!
  • 牛尚盛