2016-01-23
等咗咁耐, 終於都到冬天. 身為地道香港人的我, 當然要食下雞煲暖暖胃啦. 今日幫襯的尚上下夏係由一位食家同事介紹的. 所以都幾有信心.首先黎個雞煲, 同事一早已經同我地講咗呢度有得揀雞全隻, 或者係雞脾雞胸等等. 我個人比較懶鍾意啖啖肉, 所以叫咗個雞脾煲. 我同朋友都鍾意食辣, 所以挑戰中辣! 一上枱已經好香, 連埋陣陣辣味真係好吸引, 雞件入味而且有雞煲應有的濃陏味道, 雞件咬落嫰滑, 辣味亦都有層次, 做得唔錯!再黎打邊爐就叫咗個龍蝦湯底, 龍蝦湯加埋雞汁餘香好夠味, 就咁飲咗一啖已經覺得好正. 我地叫咗響鈴同埋豬皮黎索湯汁, 響鈴做得好好, 佢賣點係即炸, 食落去比平時個d脆, 而且好鬆化, 喜歡食響鈴的朋友記得唔好錯過. 另外一樣小妹推介的就係手打丸. 我叫咗個手打四寶丸, 做得好彈牙同埋好夠鮮味, 尤其係鯪魚丸同埋墨丸 - 鯪魚丸加入咗陳皮, 令到本身魚味濃陏的鯪魚球更香; 而墨魚丸本身好彈牙, 裏面食到有墨魚粒粒, 口感好豐富. 而牛肉方面, 佢地的靚牛皇都係上料, 切出黎的牛肉片有厚度, 食落好Juicy同埋好夠牛味.總括而言, 呢間尚上下夏雞煲同埋火鍋都做得幾出色,
總括而言, 呢間尚上下夏雞煲同埋火鍋都做得幾出色, 價錢合理, 唯一美中不足就係比較難Book 位, 有幾次想即日Book 位都失望而回呢