2015-12-22
平時收工收得晏, 好多時放工已經係宵夜時段, 我同同事都鍾意周圍搵下邊度有宵夜特價可以食, 尤其係星期五.今日我地黎到呢間尚上下夏食雞煲火鍋. 首先見到佢宵夜有折, 而我地睇過佢D食評都唔錯. 所以決定一試. 山林道好多食肆, 競爭激烈, 但呢間舖頭仍然有人等位, 所以應該唔錯. 我地一早打咗去book 10點, 但因為早咗到, 所以同其它人一樣係門口等一陣.每晚10點後有折, 今日係星期五有八五折 (閒日有七折, 好抵!). 2個人佢地都安排到4人座位比我地, 坐得好舒適! 諗住唔望餐牌叫個小辣雞煲先, 職員同我地講有得揀部位, 我地望一望, 嘩正, 有得揀淨係雞脾肉 , 而且唔洗加錢, 當然唔會走寶.其實成間舖頭充滿雞煲味已經好吸引好肚餓 ,上枱時望到d雞更加想食, 佢個雞煲好多配料, 汁醬係比較深色少少, 食落雞件好入味, 麻辣味加埋其它配料味道, 層次都幾豐富. 最重要係, 佢全部係雞脾肉, 非常嫰滑, 入口好香好正. 不過大家要小心食到D花椒, 一咬爆咗就會好辣. 食到咁上下, 我地發覺裏面原來有豬皮, 豬皮索咗D雞汁非常惹味, 食到食唔到口. 食完雞煲就打邊爐,
食完雞煲就打邊爐, 因為有八五折所以我地主打海鮮, 叫咗個花甲皇, 帶子, 蟶子皇等, 樣樣都好鮮甜, 尤其係個花甲, 真係好甜, 而帶子就夠晒大粒, 肉質都好嫰滑! 最後叫咗個什菜藍, 雞煲海鮮火鍋兩個食到攬住個肚都係二百幾蚊,抵呀!