2017-09-15 535 浏览
見到網上啲圖知道有間餐廳既風格系似大排擋 覺得好特別 就約埋三五知幾去試下。環境方面 坐位比較密 牆上有好多佈置刀系同大排擋差吾多 真系幾特別!餐廳坐滿人 氣氛特別熱鬧,服務方面也不錯。湯底瑤柱群翅雞湯和雞半隻:雞已經用醬汁炆煑過,肉質嫩滑又惹味,加了芫茜更香味,之後加湯打邊爐。鮮蝦雲吞:好大粒,而且粒粒都有鮮蝦,爽口又美味!手打蟹子蝦滑:鮮蝦打成的蝦滑,鮮味又爽口,加入蟹子更有口感!鬼馬墨魚:鬼馬就是油炸鬼,將墨魚滑釀入油炸鬼,再沾滿蟹子,多重口感,十分美味!蝦膠醸冬菇:蝦膠鮮甜彈牙,冬菇爽口,十分美味可口,值得推介!即炸響鈴:灼幾秒,連湯汁一齊食,味道不錯!手切頂級安格斯:牛肉雪花平均,牛味十足有口感,好味!

鮮蝦雲吞:好大粒,而且粒粒都有鮮蝦,爽口又美味!

即炸響鈴:灼幾秒,連湯汁一齊食,味道不錯!

手切頂級安格斯:牛肉雪花平均,牛味十足有口感,好味!
最近成日翻風落雨又颱風,俾啲藉口自己去打邊爐滾一滾下,所以去咗山林道嘅尚上夏下打邊爐。望吓點嘢食張紙,湯底同火鍋配料嘅選擇都好多,又可以先食雞煲,之後再打邊爐,滿足晒兩個願望。醬料盤都係一個必須重點,呢度有好多火鍋醬料。我們點左鴛鴦鍋,藥膳加麻辣。點左豬皮用嚟配麻辣湯底。另外屋企人鍾意食魚,個魚都好新鮮,只需輕灼就可以食。牛肉都好靚,好有牛味。炸響鈴浸一浸就食得。粟米浸喺藥材湯底嗰邊,等到最後先食,吸盡藥材嘅精華。總括食物質素幾好,食材新鮮,店員服務又好,非常主動。

醬料盤都係一個必須重點,呢度有好多火鍋醬料。

我們點左鴛鴦鍋,藥膳加麻辣。
點左豬皮用嚟配麻辣湯底。
另外屋企人鍾意食魚,個魚都好新鮮,只需輕灼就可以食。
牛肉都好靚,好有牛味。
炸響鈴浸一浸就食得。
粟米浸喺藥材湯底嗰邊,等到最後先食,吸盡藥材嘅精華。

總括食物質素幾好,食材新鮮,店員服務又好,非常主動。
2017-07-23
2017-09-14 358 浏览
一年365日都可以打邊爐嘅我,知道呢度開咗間新嘅打邊爐,所以約埋媽咪嚟食。鋪頭面積唔係好大,全場滿座,晚飯時段由七點到九點幾,我都見到佢滿座。週末嘅關係,自己又衰因為冇訂枱,所以都等左差唔多成半個鐘。係等緊嘅時候,職員都好好人,俾個位我媽咪坐低等。見到呢度嘅餐牌好正,可以食雞煲,再加火鍋。但因為怕自己食唔晒嘅關係,最後我都淨係嗌左火鍋。鴛鴦鍋 - 養生藥膳湯再配四川麻辣。未浸食物之前先飲一飲個湯,煲藥膳湯真係好濃嘅藥材味;麻辣鍋又真係幾辣。叫咗媽咪鍾意食家嘅蝦,依然好新鮮,真係生蝦咁跳。而我牛魔王,點少得叫本地手切肥牛,個牛顏色好靚,花紋都好均勻,肉質軟嫰,牛味濃郁,入口好好味。另外,仲叫咗我鍾意食嘅皇帝菜,新鮮爽口。呢餐非常之滿足。

鴛鴦鍋 - 養生藥膳湯再配四川麻辣。

叫咗媽咪鍾意食家嘅蝦,依然好新鮮,真係生蝦咁跳。

另外,仲叫咗我鍾意食嘅皇帝菜,新鮮爽口。

呢餐非常之滿足。
2017-07-23
2017-09-12 314 浏览
這店位置算十分就腳,坐去佐敦站行過兩條街就到,初初心諗,尚上下夏,個名幾好聽,但去到裝修太差,在牆上寫字的確幾特別,但用左膠櫈仔,食完全程就係覺得pad pad 痛
2017-07-13
2017-09-03 310 浏览
早排經過山林道,見到呢間尚上下夏個店名好特別,入面仲好爆場,睇見外面啲相令人流哂口水。今日特登走來試下。店內裝修懷舊, 富有90年代港式大排檔風味,地方光猛乾淨,冷氣充足。小辣雞煲的調味不錯,雞件入味,雞煲內裏有大量豬皮、芫茜、洋蔥同芹菜,味道香濃又鮮甜,豬皮索埋啲辣雞汁好正。食完啲雞件同埋豬皮配菜,就要加湯底啦。呢到出名食藥膳雞煲,我地就要左個藥膳湯底,湯底充濃濃嘅藥材味,有少許甜但又唔會好苦澀。好想食多幾款唔GE牛,但又怕食唔哂,咁點算好呢?所以我地揀左牛魔王拼盤!牛魔王拼盤內有精選六款靚牛:靚牛皇,牛小排,牛柳粒,黑牛栢葉,牛白肉(即係牛胸),牛脷托當中的靚牛皇,牛小排,牛柳粒好重牛香味!比較特別的牛白肉,係接近牛胸骨的軟骨位,好少見!灼幾秒就食得,食落嗦嗦聲,口感極爽脆,有十分重的牛羶味!!!愛牛人仕必試。 另外的自家製即炸響鈴都是必點,因為佢唔係外來貨式,而係即叫即炸,熱辣辣,非常鬆脆。

牛魔王拼盤內有精選六款靚牛:

當中的靚牛皇,牛小排,牛柳粒好重牛香味!

2017-08-18
2017-08-29 471 浏览
我上次去已經有好多人排隊, 今次我第二次去, 餐廳岩岩好有2人位, 於是我點左個二人餐, 二人餐入面仲可以揀其他湯底, 我覺得係非常特別, 平時食雞煲都只得一個湯底, 我就揀左蕃茄湯雞煲, 雞煲入面居然有娃娃菜, 我覺得係非常特別我鐘意打邊爐先落茹類, 因為會吸收湯味, 由於我揀左蕃茄湯, 反而牛肉冇乜味道, 下次應該要揀返冇咁濃既湯先會食到牛肉味道聖子味道好甜, 蕃茄湯都遮蓋唔到聖子既鮮味三種滑反而冇乜咁特別, 同出面差唔多烏冬索哂蕃茄湯精華, 我一個人食得哂一個烏冬

雞煲
蕃薯湯雞煲

肥牛 & 茹類
聖子味道好甜, 蕃茄湯都遮蓋唔到聖子既鮮味

聖子

三種滑反而冇乜咁特別, 同出面差唔多
烏冬索哂蕃茄湯精華, 我一個人食得哂一個烏冬
三種滑 & 烏冬
2017-08-25
蕃薯湯雞煲
聖子
2017-08-29 5321 浏览
呢餐飯約左好耐,終於約到喇~原本6個女仔一齊食~最後得5個!我地好犀利,睇返d相,食左好多野!個門好易搵,係地面既姐,一入去先知原來係咁有大排檔feel!但係係室內,都幾特別架!我地仲要坐呢d膠椅子下面個透明膠箱係用黎放袋既!真係勁有大排檔feel!睇下個餐牌!真係好多種類!一黎就黎左個雞煲先,我地叫左小辣!咁我就叫左杯蜂蜜菊花蜜飲 $23~少冰又少甜食完雞煲,就轉左第2個煲打邊爐!d材料都好新鮮呀!估佢唔到!我地仲叫左呢個鬼馬墨魚 $58 佢係油炸鬼加墨丸滑黎架!出面好少地方有得食!!!之後我地好想食海鮮!就叫左個海龍王拼盤4位用 $718超級豐富,海鮮都好新鮮!有珊瑚蚌、蟶子皇、新鮮飽魚、花膠桶、8吋虎蝦、帶子皇、桂花蚌、花甲皇!全部都好好食!不得之了!我地其實已經好飽,但見呢度有稻庭烏冬$48又心思思想食埋!最後都有叫到,但真係食唔晒! 埋單一人$360!想講樣野 就係呢呢個碟仔好淺,唔係好夠放汁料!希望可以改善啦!

但係係室內,都幾特別架!
我地仲要坐呢d膠椅子
下面個透明膠箱係用黎放袋既!
真係勁有大排檔feel!
睇下個餐牌!真係好多種類!
一黎就黎左個雞煲先,我地叫左小辣!
咁我就叫左杯蜂蜜菊花蜜飲 $23~
少冰又少甜

食完雞煲,就轉左第2個煲打邊爐!

d材料都好新鮮呀!估佢唔到!

我地仲叫左呢個鬼馬墨魚 $58
佢係油炸鬼加墨丸滑黎架!

出面好少地方有得食!!!
之後我地好想食海鮮!就叫左個海龍王拼盤4位用 $718
超級豐富,海鮮都好新鮮!
全部都好好食!不得之了!

我地其實已經好飽,但見呢度有稻庭烏冬$48又心思思想食埋!
最後都有叫到,但真係食唔晒!

埋單一人$360!

2017-08-22
  • 鬼馬墨魚,
  • 海龍王拼盤,
2017-08-20 189 浏览
有時候,火鍋癮就會有縱使夏天也好,也不得不到火鍋店滾兩滾今次率先體驗尚上夏下火鍋店, 等姐妹們有一參考餐牌上可見材料選擇也不少湯底則選了蕃茄(右),豆腐牛奶湯(左)牛奶湯比較清,落響鈴等較吸水的食材,牛奶味道較突出蕃茄湯味濃,建議落肉類等食材會更惹味手切牛肉,脂肪比例平均,入口香濃牛味特選豚肉,豚肉油脂不會過多,分布平均,入口豚肉味比牛肉更濃,個人喜愛豚肉較多帶子,粒粒厚肉,新鮮有光澤,其鮮味和清淡牛奶湯更相配,令人大快朵頤雙重芝士丸,流心程度不減,至於如何雙重。。。有待研究。。。
有時候,火鍋癮就會有
縱使夏天也好,也不得不到火鍋店滾兩滾

今次率先體驗尚上夏下火鍋店, 等姐妹們有一參考

餐牌上可見材料選擇也不少

湯底則選了蕃茄(右),豆腐牛奶湯(左)
牛奶湯比較清,落響鈴等較吸水的食材,牛奶味道較突出
蕃茄湯味濃,建議落肉類等食材會更惹味

手切牛肉,脂肪比例平均,入口香濃牛味

雙重芝士丸,流心程度不減,至於如何雙重。。。有待研究。。。

2017-08-10 152 浏览
辣得黎好好味 一定會再黎食鬼馬墨魚😋 will definitely bringing friends to visit again. Good service as well...
  • 雞煲
2017-08-09 169 浏览
天氣雖然很熱但太久沒吃🐔煲好似全身不對勁。硬拉著男友陪我。 兩人點了半份全雞還有海蠣,另外再加小菜飲料,已經超級抵食!裡面冷氣沒有太強,邊吃邊流汗,但是好開心!他的🐔肉用的肉好像不一樣,吃起來有股韌勁,是好的雞肉才有的鮮美,雖然平時吃雞煲大部分店家都用調味所以不會太講究肉質,不過好的肉質還是可以輕易吃出不同。再來說他的調味吧,濃郁的湯頭讓人回味,不知不覺就一直吃下去。整體來說雞肉品質味道都很好,小菜也很好吃,下次有朋友想吃雞煲會帶來這家!
天氣雖然很熱但太久沒吃🐔煲好似全身不對勁。硬拉著男友陪我。

兩人點了半份全雞還有海蠣,另外再加小菜飲料,已經超級抵食!

裡面冷氣沒有太強,邊吃邊流汗,但是好開心!

• 鴛鴦雞煲
  • 雞煲
2017-07-27 199 浏览
今天放工陪老公去佐敦買衫,行男裝我真的沒有興趣,行到山林道,比我發現左一間食店,個名好有趣,名叫尚上下夏養生雞煲火鍋,記得我小時候玩遊戲,上上下下、左左右右、前前後後⋯⋯,甘岩我們還未食晚飯,一於入去試試吧!多款醬油調味料:混醬湯底我們選了瑤柱群翅雞湯和雞半隻,首先上鍋的是已經煑好的半隻雞,侍應將雞攪拌均勻後,就食得。用特製醬料炆煑,肉嫩入味,加入大量芫茜蔥更惹味!食完之後就加湯食火鍋!左邊是鬼馬墨魚:即是油炸鬼墨魚滑,再在面加上蟹子,墨魚滑彈牙,配油炸鬼索了湯汁很鮮味,蟹子卜卜脆,多種口感好特別!右邊是手打蟹子蝦滑,用新鮮蝦打成滑,味道爽口鮮甜,加上蟹子增加口感!鮮蝦雲吞:皮滑,餡料有鮮蝦很爽口,十分美味!蝦膠釀鮮冬菇:冬菇味香爽囗,蝦膠鮮甜彈牙,2種口感好夾,好味喔!特選黑豚肉:薄切,輕輕灼一灼就得,點些混醬汁,味道十分鮮甜!自家製即炸響鈴:火鍋必食的配料,即叫即炸,可以即食卜卜脆,又可放湯灼一灼,連湯一起食又是另一種味道!

多款醬油調味料:混醬

鮮蝦雲吞:皮滑,餡料有鮮蝦很爽口,十分美味!

2017-07-16
  • 自家製響鈴
  • 蝦膠釀鮮冬菇
  • 鮮蝦雲吞
2017-07-26 178 浏览
好一陣子沒有吃火鍋了,跟加人的聚會,很自然的找個好地方吃火鍋。朋友說火鍋很肥膩,忘了是誰建議去吃養生鍋。一入到餐廳,就聞到很香的雞煲味,不過我們最後還是決定了吃養顏鍋。一去到餐廳,店員就取了調味盤給我們,醬油碟有點偏小,我們還是取了小碗盛醬油醬料。貪心的話可以點個鴛鴦鍋,我們點了豆腐牛奶湯和蕃茄湯,一送上來就聞到好香的蕃茄味,似乎搶了牛奶湯的角色,相比之下,牛奶湯十分清淡。手切頂級安格斯的樣子已經十分討好,薄而帶有平均的脂肪分佈,牛味十分濃郁。特選黑豚肉是我全晚的至愛,因為不可以多吃牛的關係,唯有轉戰豬肉。同樣是薄切的豬肉,煮一陣子就熟透帶子皇超級新鮮,大大的一顆,煮到剛熟就吃,鮮嫩而爽滑。粉軟凍芋頭是我們一同投票要再點的火鍋之選,芋頭粉嫩香軟,甜而不滯,吸收了湯的精華,非常好味。手打墨魚丸彈牙而墨魚肉味香濃,也值得一試。火鍋當然少不了喝汽水啦,這裡供應著懷舊的玻璃瓶可樂。

帶子皇超級新鮮,大大的一顆,煮到剛熟就吃,鮮嫩而爽滑。

手打墨魚丸彈牙而墨魚肉味香濃,也值得一試。

火鍋當然少不了喝汽水啦,這裡供應著懷舊的玻璃瓶可樂。

2017-07-26 195 浏览
「一般既雞煲店係當你食完雞就加水打邊爐,尚上下夏就唔會加水,你要加$50左右就可以選擇幾款健康湯底,但湯底真係好正! 」聽完朋友Hardsell之後,有啲心血來潮,嗰晚就拉左女朋友去試, 因為用健康湯底冇咁熱氣,一般既雞煲再用雞煲汁打邊爐真係好熱氣。雖然係星期日,但六點左右去就唔多人,唔駛等位真係好! 環境方面,店舖裝修似大排檔,有摺枱,膠椅。牆身貼左好多港式Slogan,幾特别同新穎。醬料方面就位位$12作茶芥費,真係估你唔到張餐單唔好睇佢得一張咁簿,其實都多款式選擇。不過選擇鴛鴦鍋嗰度我唔係好明白,好彩職員好好人,解到我明白為至。我同女朋友最後選擇雞脾併雞胸(大份)同埋瑤柱群翅雞湯,當然仲有打邊爐必備良品-竹蔗茅根。.雞煲好足料,入面有八角、麻子、洋蔥、蒜頭、莞茜,配料好夠令成個雞煲超級麻。雞件完全冇骨,,啱晒我呢個食肉獸!另外豬皮索晒啲汁,吸收晒雞煲既精華,超級惹味!醬汁比較甜,所以我應付小辣係卓卓有餘。打邊爐我地叫左好小材料,只有冰豆腐、雜菜籃、手打三色滑、四川苕粉(食完雞都八成飽)。 四款材料都好新鮮,當中四川苕粉最特别,苕粉較為粗身,熟左就變左半透明,幾有咬口。瑤柱群翅雞湯

醬料方面就位位$12作茶芥費,真係估你唔到

竹庶茅根

打邊爐我地叫左好小材料,只有冰豆腐、雜菜籃、手打三色滑、四川苕粉(食完雞都八成飽)。 四款材料都好新鮮,當中四川苕粉最特别,苕粉較為粗身,熟左就變左半透明,幾有咬口。瑤柱群翅雞湯幾鮮甜,中和左雞煲汁,食晒全部野無咩熱氣既感覺。
雜菜籃
冰豆腐
手打三色滑
四川苕粉

埋單就$600左右,值得一試!
竹庶茅根
雜菜籃
冰豆腐
手打三色滑
四川苕粉
  • 雞脾併雞胸
2017-07-21 243 浏览
雖然依家打邊爐食雞煲無分季節,大熱天時開著冷氣打邊爐,同好朋友們一邊「烚下烚下」,一邊喝酒聊天,實在是人生一大樂事,尖沙咀的尚上下夏火鍋小館有多款不同的火鍋湯底,絕對是老友們聚腳的好地方。點菜後,又是混醬的時候!海鮮火鍋餐叫左個桂花蚌外表則像鵝腸,鮮甜爽脆,入口勁爽有鮮味。花甲皇味道就特別鮮甜,肉質也較飽滿。原條桂花魚片起骨徹底,魚片用黎打邊爐肉質夠爽,我鐘意佢每塊魚肉都好大片。新鮮鮑魚鮮甜,甘香香濃的味道,齒頰留香,令人回味無窮。熱果粒蘋果汁味道香甜清爽

2017-07-21 205 浏览
一排冇食雞煲突然變得好想食,上網見尖沙嘴呢間咁多好評,上星期就兩個麻甩得去食好野,見間野d design又幾有特色,仲要係摺檯,大排檔風味啱晒兩個人叫個微辣鴛鴦煲雞煲拼龍蝦湯, 一黎到已經聞到勁香,雞肉好滑非常惹味,麻麻辣辣咁,食到唔停口近年食火鍋好矜貴走去食「蚌」,唔單止貪佢爽口彈牙仲有鮮甜味點少得牛,靚牛王入口真係好香嫩牛肉味濃,有即溶化感覺,油脂均稱,所以吾會覺得好油膩老細介紹蟶子皇大大隻,無花假夠新鮮,食落爽口鮮甜加多個大蝦,真係大隻蝦新鮮厚實
近年食火鍋好矜貴走去食「蚌」,唔單止貪佢爽口彈牙仲有鮮甜味
老細介紹蟶子皇大大隻,無花假夠新鮮,食落爽口鮮甜
加多個大蝦,真係大隻蝦新鮮厚實