2009-01-26 26 浏览
一月二十三日下午和同事來這裡食 lunch. lunch set 選擇不多, 我們要了兩個茄汁豬扒意粉和一個焗吞拿魚蜆肉芝士意粉. Lunch set 的價錢是三十元包一杯飲品兼不收加一. 難怪這裡成為學生飯堂. 食物質素方面, 我的焗吞拿魚蜆肉芝士意粉算合格. 味道是過鹹了些, 那個 cream sauce 也有點過稠, 但吞拿魚和蜆肉的份量頗多, 而蜆肉更可算是出色. 有鮮味之餘又很彈牙, 好食. 也試了同事的茄汁豬扒意粉. 意粉沒什麼特別, 那個汁也沒有過人之處, 但豬扒卻是很軟腍的 -- 這明顯比快餐店的豬扒意出色. 以三十元來說, 合格有餘了.

2009-01-21 25 浏览
星期六朋友帶我地到小店醫肚。睇到menu覺得價錢都唔算好平,每個main course由 $100 - $300不等,轉set course +$30 (包湯, 餐包 &餐飲)。心諗食埋dessert, 每人$200落樓走唔甩!Caesar Salad - 冇特別, 醬汁唔夠, 菜老, bacon bits太少白酒煮青口 - 醬汁"結"身, 可當湯飲... 口味香濃, 青口煮得夠嫩滑, 很難得!肉醬意粉 - 朋友說肉醬係用西冷牛扒刴碎黎做。味道ok, 肉質鬆軟, 的確跟其他肉醬有少少不同白汁龍蝦天使麵 - 醬汁頂瓜瓜牛舌扒 - 牛舌扒好厚身, 猶如牛扒, 味道不差。豬肋骨 - 豬味濃郁, 肉骨均勻, 可惜overcook, 太乾身最後我地點左拿破崙 & 什菓酥皮盒做甜品。酥皮盒很大堆頭,不過味道就冇咩特別.... 可不試。拿破崙做得很脆身... but cream太多略遜。總括有好有唔好... 睇你識唔識揀!

白汁龍蝦天使麵 - 醬汁頂瓜瓜
牛舌扒 - 牛舌扒好厚身, 猶如牛扒, 味道不差。

最後我地點左拿破崙 & 什菓酥皮盒做甜品
酥皮盒很大堆頭,不過味道就冇咩特別.... 可不試。
拿破崙做得很脆身... but cream太多略遜。

總括有好有唔好... 睇你識唔識揀!
  • 羅宋湯
  • 白酒煮青口
  • 白汁龍蝦天使麵
2009-01-20 10 浏览
今日同friend去左食甜品, 食左心太軟同埋Apple撻心太軟真係好正~~~~不過今日D蛋味好似多左小小Apple撻幾好, 不過份量小左小小, 同埋唔係太脆不過個味都ok
今日同friend去左食甜品, 食左心太軟同埋Apple撻

心太軟真係好正~~~~
不過今日D蛋味好似多左小小

Apple撻幾好, 不過份量小左小小, 同埋唔係太脆
不過個味都ok
正, Apple撻~~
正, 心太軟~~~
正, Apple撻~~
正, 心太軟~~~
  • 朱古力心太軟
2008-12-31 2 浏览
難忘她的cat cake & opera很香很濃的朱古力還有是親切的service反而心太軟並沒預期中吸引也許是心一早已認定是最好的那一次然後以後每次食其他的心太軟時 也會主觀地覺得每一處的也比不上 yes, i cannot deny this : )
難忘她的cat cake & opera
很香很濃的朱古力

還有是親切的service

反而心太軟並沒預期中吸引
也許是心一早已認定是最好的那一次
yes, i cannot deny this : )
  • opera
  • catcake
2008-12-30 18 浏览
For those who are in kowloon city and wanted something different, please try this, i suggested this for several reasons:Food- for the value you pay its worthwhile. Fresh mussles, oysters. Main dishes try the Piegon Rice and the Baked Garoupa. Deserts- Too many yummy choices- i think the best still creme burlee and pancakeService- is attentive and rather efficient.
  • Piegon Rice
  • Oyster
  • Mussles
  • Creme Burlee and Pancake
2008-11-22 12 浏览
同一條街有兩間小店, 坦白講師傅都唔知有冇寫錯!同好友食家"乜都放入窿"喺小店一食後後, 當然要去搵個飯後甜品啦, 而地點就係對面間小店, 黎個小店二食!入到去, 咪話人影, 直頭鬼影都冇隻, 求其搵個位坐底就睇下有咩甜品好食! 好友食家"乜都放入窿"本來最想食合桃批, 可惜食店已經冇整, 好友食家"乜都放入窿"都有少少失望; 最後諗左一陣師傅就揀左貓餅, 而好友食家"乜都放入窿"就柯打左檸檬批!等左一陣就有得食, 先講下貓餅, 質地係相當實淨, 加上朱古力味非常濃, 師傅直頭覺得好溜添, 而伴碟嘅雪糕味道一般, 唔覺得雪糕有咩咁特別囉, 一般d; 而檸檬批嘅份量相當之小, 師傅試左少少發覺味道清清地, 唔會太過甜, 而檸檬嘅味道唔會好似洗潔味咁, 所以都算幾吸引!總括黎講甜品質素一般, 環境舒服, 服務亦可, 而價錢唔算平, 平均每人都要成四十蚊, 未算抵食; 師傅覺得小店二食不及小店一食, 如果以甜品嘅角度黎講, 喺呢一區唔一定會揀呢間食店囉, 笑臉真係比唔到, 下次都唔會再黎食甜品!
同一條街有兩間小店, 坦白講師傅都唔知有冇寫錯!

貓餅
檸檬批
2008-11-06 11 浏览
已經有1年多沒有光顧這小店. 原來它已經在同一條街上由細鋪搬到一間大些的鋪位.我十分欣賞這間小店的老板, 他對他的工作十分有熱誠,又主動推介菜色.是日很夜才到這裡吃晚飯.點了appetizer, set dinner, dessert.店裡不是太多人的關係,很relax......Appetizer: 生牛肉拼盤 十分新鮮,有牛肉味. 配英式芥末醬. cool!!set dinner: 煎龍利柳配意粉龍利柳配合雞蛋一起煎,很香口而且有魚鮮味.dessert:拿破侖 and 鮮橙pancake個人特別鍾愛鮮橙pancake, 酸酸甜甜的感覺,好正, 有橙皮來帶出橙味.
店裡不是太多人的關係,很relax......

Appetizer: 生牛肉拼盤
十分新鮮,有牛肉味. 配英式芥末醬. cool!!

set dinner: 煎龍利柳配意粉
龍利柳配合雞蛋一起煎,很香口而且有魚鮮味.

dessert:
拿破侖 and 鮮橙pancake

• 鮮橙pancake
  • 生牛肉拼盤
2008-10-19 11 浏览
和男友到九龍城,午餐就在眾多心儀的餐廳中選了小店。是日有兩個經濟的set lunch選擇,才$30,我們都選了金沙骨餐。先喝是日的甘荀湯,味道很普通,應該是罐頭湯的貨色吧。主菜金沙骨反而不錯,肉很易從骨中切出,而且頗腍,味道有少許蜜糖的甜味,不錯。而伴碟的薯條就不算出色,其中都有炸焦了一兩條。最後一杯凍檸茶,好一頓輕怡的午餐。只是付出$30,就可以舒舒服服吃一頓,推介﹗
和男友到九龍城,午餐就在眾多心儀的餐廳中選了小店。

先喝是日的甘荀湯,味道很普通,應該是罐頭湯的貨色吧。

金沙骨
2008-08-06 26 浏览
4號果日老媽子生日。本來想去新馬X食...點知執鬼左。於是就去左小店試下。我地一行八人叫左頭盤:生豪、海鮮拼盤、生牛肉、南瓜湯、栗米湯。主菜:龍蝦意大利飯、龍蝦天使麵、乳鴿意大利飯、蒜香羊架、西冷扒、牛膝意粉及豬肋骨。甜品:心太軟、雪糕蘋果批、拿破崙餅。仲開左支紅酒。可能之前係新馬X嘅生牛肉、生豪及啲扒都好好味。所以覺得呢間都係一般。不過個羊架同心太軟事實出色。雖然食物一般,但係氣氛就有80分。埋單二千一都算平,起碼老媽子開心吖!

生豪
乳鴿意大利飯
蒜香羊架
心太軟
  • 蒜香羊架、心太軟
2008-07-16 9 浏览
今日返工, 同事話去小店食, 小店...唔通真係好細? 又唔係bor...入去一望, 好西斑牙既裝修~午餐有3個, 我選左個拿破倫長通粉, 可惜餐湯冇得選擇塞翁失馬焉知非福, 來既係薯仔湯, 又幾好飲...可惜太少, 不過太多咪又係飽死...之後來左正餐, 賣相唔錯, 食落第一口...真係唔太差, 不過汁太咸...食食下就覺得怪怪地....拿破倫點解有冬菇....雖然我鍾意食...不過好似破壞左拿破倫形象飲品幾好, 冷熱飲都一樣價, 汽水反而要加錢...唔知晚餐會係點? 試左記得來報料wor!
入去一望, 好西斑牙既裝修~

午餐有3個, 我選左個拿破倫長通粉, 可惜餐湯冇得選擇

飲品幾好, 冷熱飲都一樣價, 汽水反而要加錢...

唔知晚餐會係點? 試左記得來報料wor!
昨晚(7月5日)第一次去, 4個人, 是看open rice介紹才選這店, 因無投訴! order 了:前菜:1. 海鮮platter x 2: 有小蝦x 2 ; 魷魚圈x 3; 三文魚塊x1; 扇貝x2; 青口x2 = HKD 78 (有雪味, 三文魚太乾, 魷魚太硬; 不應選三文, 凍食不討好; 這道菜不太滿意)2. 生牛肉刺身= HKD78 (合格, 但在義大利食過, 有幾滴extra virgin 欖油, 會好食d; 後來我自己要求了, 但應該是普通欖油, 加了欖油才算ok)3. Caesar salad = HKD 48 (汁醬好味, 但份量少)Main course:4. 炭燒羊扒 = HKD 138 (ok, 但不夠炭香, 肉質ok, 老闆說不沾汁好食, 因夠味! 對, 有點鹹! )5. 蒜子焗羊鞍 = HKD138 (ok, 蒜子應先整粒焗後起肉, 但無甚蒜味, 肉質ok)6. 蝦扇貝雜菌墨魚麵 = HKD 98 (ok!)7. 龍蝦汁義大利飯 = HKD 108 (ok! 但飯不像現煮的)甜品:8. 巧克力梳孚喱 = HKD 38 (ok!)9. 薑汁梳孚喱
Main course:
6. 蝦扇貝雜菌墨魚麵 = HKD 98 (ok!)
甜品:
8. 巧克力梳孚喱 = HKD 38 (ok!)
9. 薑汁梳孚喱 = HKD 48 (ok!)
10. Strawberry 梳孚喱 = HKD 38 (原來是加Strawberry醬?奇怪嗎?)
11. 巧克力布丁(心太軟) = HKD 35(份量少, 面不夠脆; 北角興發街Oyster C好味d和份量大一點 )
Finishing
12. Expresso X 1 (又大杯又淡, 完全不是那樣野, 好失望!!!)
13. Express Double X 1 (又大杯又淡, 好似快餐店的375份量, 真嚇人!!!只喝了一口)

價格不算貴, 可以加價去改善食材, 老闆先生和壯少女服務好, 其他服務員應該是臨記, 像遊魂, 老闆讓他們早15分鐘返工了解下, 應該會好一點! 下午先存酒都得! 開瓶費30/瓶- [對不起! 第一次寫, 沒有照片! 下次一定有相。]
2008-06-23 6 浏览
食完金泰的飯後甜品,今次終於到小店。今次我們一棚人,咩甜品都叫,好嘈,好熱鬧 甜品上到一檯都係,因為太興奮,又要爭影相,又要阻止甜品給已影完相的朋友消滅左,大部份甜品係見到就要食左先,一啖半啖的,食完係咩味,唔係款款都有印象。首選是cat cake。外表有如一件朱古力磚,黑黑實實的,一看便知係濃野 食落幾香濃亦夠濕潤,能滑少許的話會更美味。心太軟的賣相對版,時間控制得唔錯,蛋糕外層唔厚身,岩漿好堅,不過食到麵糊的牛油鹹味,個人覺得破壞了朱古力的香濃感覺。拿破侖感覺比較一般,千層皮不太酥脆,但以小店鋪的水準又可以接受。合桃一向不是我杯茶,而這個合桃批批皮印象中厚厚地,少少腍,又沒有好勁的合桃味,我想大部分朋友都會覺得它比較普通吧,我都覺得它真係好普通,不過普通其實又可以唔錯,都食左好幾啖的。其他的甜品實在沒什麼印象就不寫了,整體的感覺是味道中等,個別甜品做得出色,但我會幾欣賞佢地甜品係整得幾有心機,成個感覺係好的。
食完金泰的飯後甜品,今次終於到小店。

今次我們一棚人,咩甜品都叫,好嘈,好熱鬧

食落幾香濃亦夠濕潤,能滑少許的話會更美味。

• cat cake
好CRAZY地星期二食完,實在太掛住CATCAKE星期六,O係九龍塘番完又一城又出番黎九龍城 =_=""事關十分不心息,要吃到朱古力類甜品為止!好采 12:XX AM 仲未關~我又點了CATCAKE喇,又點了CHOCOLATE PUDDING但是今次的CATCAKE 細件二很多,想喊!!! >O<我同店員講:「點解細件左咁多O既?!」佢話一向都係呢個SIZE, 我話:「冇可能架,我星期二先食過(然後用手框出大約SIZE....)」當然,他沒有再CUT一件給我啦,只不過有點不心息!食一啖笑一笑,感覺真的快樂透可惜豆腐雪糕球沒有淡淡的豆腐味,只食到冰同埋怪怪地的石膏味 @_@" !!CHOCOLATE PUDDING嘛~當佢CHOCOLATE CAKE食是OK的,因為真的好香牛油味,所以先會有咁O既口感,不過佢d漿唔夠濃味呢!下次我想食檸檬批~
好CRAZY地星期二食完,實在太掛住CATCAKE
星期六,O係九龍塘番完又一城又出番黎九龍城 =_=""
事關十分不心息,要吃到朱古力類甜品為止!
好采 12:XX AM 仲未關~
但是今次的CATCAKE 細件二很多,想喊!!! >O<
食一啖笑一笑,感覺真的快樂透
下次我想食檸檬批~
$40 (宵夜)
2008-06-20 27 浏览
與大家"泰"完一輪, 急不及待要"甜"一番. 原本去對面只吃甜品的"小店", 但一友人未吃飯(我地估), 立即移師番金泰旁, 較大兼有晚餐吃的"小店".咸食要了一客小食拼盆, 有炸磨菇, 羊肉焗薯片及春卷. 本來沒打算再吃咸的, 但見炸磨菇大大粒又厚身, 又忍不住試了. 咬下即有磨菇汁溢出, 不錯!! 礙於不吃羊兼要留肚吃甜品, 另兩款沒有試了.到一眾主角上場:心太軟: 是大家極期代的主角, 原先還打算先來每人一客. 幸好最後理性的先要了五客試味, 結果是太重牛油味, 兼帶點鹹鹹的, 味道並不如大家所想... 若真的每人一客的話, 後果真不感想像....Cat Cake : 可解叫"貓餅"?? 唔知! 只知賣相和口感都好似brownie, 朱古力味濃郁, 配雪糕一起吃好好味!!!合桃批 : 合桃餡很有口感, 不太甜膩, 批底很香很脆口, 不錯!!蘋果批 : 酥皮還可以, 玉桂味欠奉, 蘋果又唔多覺. 一般.拿破倫 : 賣相ok, 但酥皮有點硬, 鬆化一點更好. 相比之下, 較愛上次在甜蜜居的.薑汁疏乎厘 : 上檯時, 疏乎厘升得高高的, 到影完相已落了一大截. 薑

到一眾主角上場:

薑汁疏乎厘 : 上檯時, 疏乎厘升得高高的, 到影完相已落了一大截. 薑味ok, 但蛋香不夠.

creme brulee : 面層的焦糖脆皮不夠, 而且質地唔夠滑.

tiramisu : 和creme brulee一樣以杯裝上, 又係唔夠滑, 酒味又不夠, 可以不吃.

天鵝泡芙 : 是嘩鬼們興趣最低的一道. 賣相ok, 但因為沒有吃, no comment.

總括來說, 水準只是一般. 若想在九龍城舒舒服服的又吃晚餐又吃甜品, 但又不想走來走去的話, 這裏可以考慮, 但要選擇性來點呢!!
蘋果批
creme brulee
心太軟~朱古力漿的確澎湃
天鵝泡芙
$60 (其他)
2008-06-19 39 浏览
哈哈哈哈!同是OR局一打人去左小店食甜品感覺真幸福,因為未試過點咁多甜品的!首先要多謝食友的手信^^!!!!!首先"痴"了點咸食的~第一次食炸蘑菇,不錯!是新鮮蘑菇呢! 通常d小餐廳都係用罐頭的,怕怕~羊肉薯皮食小小是不錯的,因為個人不太好羊春卷已經沒有mood 食了,因為要食甜的~~~~Dessert 一到,大家都興奮都尖叫,好有趣~ 好似發現到鑽石咁 掛住影相都未食首先食 cat cake, 超好味~勁濃的,簡直唔捨得咬,要o係口裡溶掉一樣!!!!我諗我食左 1/3 件!!!心太軟是晚萬眾矚目不過又令食友們失望的東東~我覺得...還好吧!合桃批,一般啦,不太欣賞,因為不太好一D "鞋口"要咀嚼的批餅蘋果酥配雪糕,唔講唔知原來有蘋果!酥皮唔香又唔夠鬆,麻麻Tiramisu 都是一般的貨式,朱古力粉太薄my favourite Creme burlee, 可惜唔夠香滑,我還是比較掛念cha**** bro** cafe 的~ 有vanilla seed 的 creme burlee!芒果拿破侖~嘩,原來我冇食到呀 >_<薑味疏乎厘,只食到是微微的薑味,沒什特別天鵝puf
哈哈哈哈!同是OR局
一打人去左小店食甜品
感覺真幸福,因為未試過點咁多甜品的!
首先要多謝食友的手信^^!!!!!
首先"痴"了點咸食的~
羊肉薯皮食小小是不錯的,因為個人不太好羊
春卷已經沒有mood 食了,因為要食甜的~~~~

掛住影相都未食
蘋果酥配雪糕,唔講唔知原來有蘋果!酥皮唔香又唔夠鬆,麻麻
Tiramisu 都是一般的貨式,朱古力粉太薄
芒果拿破侖~嘩,原來我冇食到呀 >_<
薑味疏乎厘,只食到是微微的薑味,沒什特別
天鵝puff 好硬又冇味,只食了半個;不過賣相又真係幾靚o既!
我諗我會再來試咸食o既
下次會番撻 cat cake 啦^^
今次真的好開心,不過嘈到其他食客,o係度講聲唔好意思

咸食
甜食
$60 (宵夜)
咸食
  • CAT CAKE