2012-11-08 1344 浏览
這個 DINNER 的 COMBINATION 不常見, 但一年總有幾之這類飯局繼去年吃過OPEN OYSTER 後, 都沒有相約今次難得約好了, 就試試這間小店 (很久以前 - 還在舊地址就吃過一次)依稀印象的食物是青口 約好 730, 745 左右到齊. 飯腳中有人與老闆相熟, 介紹一支阿根廷紅酒, 易入口味道不錯因為同行的人不是每個都好酒, 太太亦有孕不宜飲酒, 所以都只ORDER 一支分給5人飲食物方面都由常來的朋友拍版 - 我們只管吃 前菜先來個德國拼盤, 腸仔, 沙樂美腸, 豬手的味道都不錯CHEESE粒味道濃濃的, 是送紅酒不錯的選擇之後試食牛肉他他. 可能是蒜味太重, 我不太喜歡. 再試時配上了多士, 味道稍稍中和了, 以他他來說, 算是處理得不錯大家對他他的COMMENT 都不錯再來是主角之一: 青口. 朋友已在落單時叮囑要肥美的青口送來確實肥美得不得了~ 白汁加上青口, 非常美味之後那一些我不太記得它們的名字, 只管拍照及食這個湯牛肉真的很好, 因為湯太味美 & 清甜的關係, 我不斷的喝湯. 另外牛肉"林", 超讚還有酥皮魚 (酥皮很美味 - 沾了魚湯)意大利飯 (
繼去年吃過OPEN OYSTER 後, 都沒有相約
依稀印象的食物是青口

食物方面都由常來的朋友拍版 - 我們只管吃

前菜先來個德國拼盤, 腸仔, 沙樂美腸, 豬手的味道都不錯
CHEESE粒味道濃濃的, 是送紅酒不錯的選擇
拼盤! 正
之後試食牛肉他他. 可能是蒜味太重, 我不太喜歡.
大家對他他的COMMENT 都不錯
牛肉他他! 正
再來是主角之一: 青口. 朋友已在落單時叮囑要肥美的青口
送來確實肥美得不得了~ 白汁加上青口, 非常美味
青口~ 超肥美
之後那一些我不太記得它們的名字, 只管拍照及食
牛肉, 湯正肉質掂
還有酥皮魚 (酥皮很美味 - 沾了魚湯)
酥皮魚, YUMMY
意大利飯 (這個我OK, 吃得不多, 飯身比較硬)
意大利飯~正
吃飽了, 還想要一些甜點, 叫了拿破侖 & 心太軟
基本上以這樣小型店舖來說算是不錯, 當然比起專賣甜品的地方
味道是差了一個距離 (心太軟甜了一點)

這裡吃不夠甜點, 吃完再去下一個點品站 ^_^

2012-11-05
拼盤! 正
牛肉他他! 正
青口~ 超肥美
牛肉, 湯正肉質掂
酥皮魚, YUMMY
意大利飯~正
2012-10-07 1138 浏览
一行8大1小, 來到九龍城, 少在九龍城食飯, 一條街竟然有泊車仔,好彩我地早到, 有位泊, 不過泊車仔收50蚊3個鐘都好唔貴!!!仲俾我撞見張偉健入去舊店食飯...我地BOOK 左位,入到去好黑, 但坐得舒服!!我第一次食意大利野, 鄉下婆咩都唔識,等人發板..我地決定每人一個餐,再叫小食SHARE!!每個餐+30幾蚊有湯+包, 羅宋湯多料,唔太辣,合我口味!!餐包軟身, 最重要是舊鮮牛油,好正!!有好多種腸, 又有咸豬手粒, 芝士粒, 比較偏咸, 芝士粒唔流, 咸豬手最好味!!青口, 忌廉汁, 一流,超好味, 好JUICY!!!炭燒豬仔骨, 要左7成熟,我地都好驚,未試過甘生...但點知又幾好味, 唔"蘇", 旁邊D 薯角又好味!!不過好重炭燒味..10 OZ 牛扒, 一上枱原來又唔係好大塊, 點了芥末醬一流,一定要沾上....如果不是,無咩味!!沙律不大碟, ,兩個人食就OK!!SET DINNER 100多元, 也不錯, 牛扒大塊,有配上黑椒汁,當然又要加芥末醬!!蝦, 什菌 配上意大利飯, 老細好好, 一早問定我地飯使唔使淋D, 如果不是飯應該是硬的!!!這個飯似龍蝦汁, 好

我地BOOK 左位,入到去好黑, 但坐得舒服!!
我第一次食意大利野, 鄉下婆咩都唔識,等人發板..

我地決定每人一個餐,再叫小食SHARE!!
德國拼盤
青口, 忌廉汁, 一流,超好味, 好JUICY!!!
沙律不大碟, ,兩個人食就OK!!
這個飯似龍蝦汁, 好好味, 不過好流...我本身想食藍芝士配鮮帶子飯, 點知老細話我受唔住,唔好試,因太重味, 不過依個已經夠好味了!!
大蝦配意大利飯, 個汁與我差唔多, 但我個比較好味, 這個飯好多大蝦, 不過就唔新鮮!!
海鮮墨魚汁意粉, 我無食, 但大哥話OK,唔錯!!

因為慶祝二嫂生日, 所以無食甜品, 我見這裡D 甜品40-50蚊, 好多好吸引,但最終食了生日蛋糕, 又有新碟分配,仲幫我地切埋蛋糕,好服務, 不停加水!!最尾有餐飲, 飽哂!!

這餐飯食了很長時間, 每一味菜上得很慢, 唔通是特式

8個人夾錢 , 650蚊一PAIR X 3PAIR, 即是埋單$1950,即是250蚊一個, 抵WOR!!!
2012-10-04
2012-04-25 794 浏览
整體份量都很小,所以價錢是屬於偏貴,main course 比較鹹,order時說我們是share食,所以每樣食物會分開上,職員見到食完一樣才安排上第二度菜,所以有點像被人監視一樣。甜品比較做得好,價錢大都是$35-$50之間,比較合理凱撒沙律 煎鵝肝配蘋果 : 只有一件鵝肝4個人分晚餐A - 羊肉天使麵 : 天使麵的軟硬度很好,但個汁好鹹晚餐B – 魚柳薯角 : 薯角好像很好味,但只有3件,我無食乳鴿Risotto : 飯真的很少火腿蒜片乾蓄茄意粉 : 火腿沒有鹹味及肉味Cat cake w/vanilla ice cream : 好好味Cheese cake : 一般水準Crème Brulee : 好好味心太軟 : 一般水準

甜品比較做得好,價錢大都是$35-$50之間,比較合理

凱撒沙律
煎鵝肝配蘋果 : 只有一件鵝肝4個人分
晚餐A - 羊肉天使麵 : 天使麵的軟硬度很好,但個汁好鹹
乳鴿Risotto : 飯真的很少
煎鵝肝配蘋果
Cat cake w/vanilla ice cream
Crème Brulee
2012-01-15 573 浏览
數年前在九龍塘讀中學, 天天下午就光顧小店, $25的學生價, 在附近已經找不到比小店更好的西餐廳。聽說小店最好吃的, 是晚餐, 最出名的, 是甜品, 但由於學生囊中羞澀, 一直無幸得嘗。日前中學兄弟生日, 心血來潮, 就提議一戰小店晚飯甜點。一入門, 老闆就認出我們, "是你們啊~ 還要不要超多飯, 勁多汁 哈哈~" 聞言不禁微笑晚餐我們點了鴨胸沙拉, 乳鴿Risotto, 燒春雞, 海鮮墨汁麵, 蕃茄汁吞拿魚意粉, Pesto Pasta乳鴿Risotto, 冇影相, 但最好食係佢, 10分滿分!!!!甜品我們點了Creme Brulee, 心太軟, 拿破侖, 冧酒奶凍Creme Brulee, 心太軟, 拿破侖, 出面都已經食得多, 不過小店全部都整得上上水準!最後呢個冧酒奶凍, 軟滑奶凍口感, 淡淡冧酒味道, 配搭和諧, 效果驚為天人!老闆叫Eric, 得閒我地就返黎探你!!

日前中學兄弟生日, 心血來潮, 就提議一戰小店晚飯甜點。

鴨胸沙拉
無花果燒春雞~ 8分!
海鮮墨汁麵~ 呢個係好食到跳樓又一力作, 9分!! (唔知邊條兄弟震到咁, 我都無奈左...)
蕃茄吞拿魚意粉, 幾好食, $72已經好平!! 7分~
正宗意式Pesto Pasta, 香港唔多見, 調配非常好, 8分!
(左) 拿破侖 8分 (中) Creme Brulee 8分 (左) 冧酒奶凍 9分!!
心太軟, 我好中意食心太軟, 而且佢做得好好, 8分!
老闆叫Eric, 得閒我地就返黎探你!!
2012-01-13
鴨胸沙拉
無花果燒春雞~ 8分!
蕃茄吞拿魚意粉, 幾好食, $72已經好平!! 7分~
心太軟, 我好中意食心太軟, 而且佢做得好好, 8分!
  • 乳鴿Risotto
  • 燒春雞
  • 海鮮墨汁麵
  • 冧酒奶凍
第七站!!!!小店!!!!!好喇,個肚已經差唔多要爆咁濟.______.同朋友決定食埋呢一間甜品!!!三個人share一個 chocolate soufflé!!!其實真係有唔好意思,,,,因為間舖頭得我地三個,,,,,叫咁小好似唔係幾好,,,,,但係實在食唔到喇!!!我其實麻麻地soufflé,,,因為食完好似冇食咁!!!我凈係食過既original soufflé同 cheese soufflé.今次食chocolate soufflé都好提議 (y)個chocolate soufflé一都唔細!!!同人share都夠!!!正當朋友準備將朱古力醬上去個soufflé時好彩比我叫停左!!要餵飽相機先 影完之後朋友急不及待將朱古力醬上去soufflé到好靚好靚!!!!!!令人食指大動終於食得soufflé lahh!好好味濃郁既朱古力醬再加埋軟軟既soufflé就好似咁 bread and butter 係perfect match!!成件事唔會太甜!!!真係好好味!!!最後小小既朱古力醬我地都唔放過呢一個chocolate soufflé 就為我地九龍城覓食之旅畫上完美既句號
第七站!!!!小店!!!!!

好喇,個肚已經差唔多要爆咁濟.______.
同朋友決定食埋呢一間甜品!!!
其實真係有唔好意思,,,,
因為間舖頭得我地三個,,,,,
叫咁小好似唔係幾好,,,,,
但係實在食唔到喇!!!

我其實麻麻地soufflé,,,
因為食完好似冇食咁!!!
今次食chocolate soufflé都好提議 (y)

個chocolate soufflé一都唔細!!!
同人share都夠!!!
正當朋友準備將朱古力醬上去個soufflé時
好彩比我叫停左!!
要餵飽相機先

影完之後朋友急不及待將朱古力醬上去soufflé到
好靚好靚!!!!!!令人食指大動

終於食得soufflé lahh!
好好味濃郁既朱古力醬再加埋軟軟既soufflé
成件事唔會太甜!!!真係好好味!!!
最後小小既朱古力醬我地都唔放過

2011-12-05 250 浏览
九龍城的確係個好地方,想食乜都得, 有普通, 有特別!!今日介紹呢間都係肥妹仔推介既,就係九龍城侯王道既"小店"喇!!小店係食西餐同甜品為主,佢斜對面有間係專食甜品!!都係叫小店呢!!肥妹仔同我叫左個Set Dinner,跟住再叫左D小食, 同最緊要既甜品,呢個就係唔hea既餐湯典範, 堅好飲!!呢個凱撒沙律比起其他地方都要好味!!又係有心之作, 平凡中顯不平凡...而且有返應有份量!! 抵讚!!包羅萬有,,, 賣相一流!!脆卜卜得黎, 炸得乾身!!唔會食到你成口油!!濃濃磨菇汁+埋海鮮+扁意粉,好Creamy, 條條意粉都均勻佈滿晒汁呢!!如果你唔怕甜同漏, 呢個蛋糕+雪糕!!真係好可以滿足到你地呢班食家!! 十級讚!!甜品點少得肥龍B同肥妹仔既至愛呢...未食, 睇過賣相已經賞心悅目!!一切開濃濃朱古力好似溶岩湧晒出來呀!!其實肥龍B一向都幾咀勺下,,,好難得會俾咁高評價,不過衰就要彈, 好既真係要讚!!小店真係一間有heart既餐廳!!值得大大力推介!!
九龍城的確係個好地方,
想食乜都得, 有普通, 有特別!!
今日介紹呢間都係肥妹仔推介既,
就係九龍城侯王道既"小店"喇!!

小店係食西餐同甜品為主,
佢斜對面有間係專食甜品!!
都係叫小店呢!!

肥妹仔同我叫左個Set Dinner,
跟住再叫左D小食, 同最緊要既甜品,
誠意之作, 有好多菠菜!!
呢個就係唔hea既餐湯典範, 堅好飲!!
個餐包都好精緻!!
呢個凱撒沙律比起其他地方都要好味!!
味道偏酸, 有醋味!!
又係有心之作, 平凡中顯不平凡...

而且有返應有份量!! 抵讚!!
華麗小食拼盤!!
包羅萬有,,, 賣相一流!!
脆卜卜得黎, 炸得乾身!!
唔會食到你成口油!!
海鮮呀...!!
濃濃磨菇汁+埋海鮮+扁意粉,
好Creamy, 條條意粉都均勻佈滿晒汁呢!!
朱古力蛋糕, 好好好味呀!!
如果你唔怕甜同漏, 呢個蛋糕+雪糕!!
真係好可以滿足到你地呢班食家!! 十級讚!!

甜品點少得肥龍B同肥妹仔既至愛呢...
無敵心太軟!!
未食, 睇過賣相已經賞心悅目!!
一切開濃濃朱古力好似溶岩湧晒出來呀!!
成件藝術品咁呀!!
其實肥龍B一向都幾咀勺下,,,
好難得會俾咁高評價,
不過衰就要彈, 好既真係要讚!!
小店真係一間有heart既餐廳!!
值得大大力推介!!
2011-12-03
纪念日
無敵心太軟!!
誠意之作, 有好多菠菜!!
個餐包都好精緻!!
味道偏酸, 有醋味!!
華麗小食拼盤!!
海鮮呀...!!
朱古力蛋糕, 好好好味呀!!
成件藝術品咁呀!!
2011-10-12 184 浏览
(9/10/11)小店在九龍城已很久日子,一定有他的實力。同事也推介。和老公閒逛到來,沒訂位,也能夠入座。是日晚餐是牛脷,或龍脷飯。唔啱口味,便從main course中揀選。選了一個飯(+$30轉餐)。薏米蘑菇忌廉湯。湯中材料都不少,忌廉湯濃稠適中,不太溜。如果蘑菇味能重一點更好。海蝦扇貝露筍雜菌龍蝦汁意大利飯$138,太多汁,意大利飯來說,未食已fail。但論味道,極濃蝦膏/龍蝦味。材料也很足,尤以蝦,整碟飯有三只蝦,而且還是有鮮味的新鮮蝦!法式燉蛋$30,實物與相片完全不同(就是被相片吸引了吧)。是凍的。沒蛋香焗蘋果撻配雪糕$35,雪糕可以選呍哩o拿/芝麻/豆腐/等等。我問道是什麼品牌的雪糕,是Pappagallo,蘋果撻很薄身,每層”酥皮”也輕得能飄起,蘋果,好好食,但真是份量太細小了。雪糕冰凍,很耐溶。Pappagallo雪糕…只得甜字!一心以為,他有分甜品店和正餐店,以為甜品很出色,誰知是平平無奇。
和老公閒逛到來,沒訂位,也能夠入座。
選了一個飯(+$30轉餐)。薏米蘑菇忌廉湯。
海蝦扇貝露筍雜菌龍蝦汁意大利飯$138,太多汁
法式燉蛋$30,實物與相片完全不同(就是被相片吸引了吧
)。是凍的。沒蛋香
!

薏米蘑菇忌廉湯
海蝦扇貝露筍雜菌龍蝦汁意大利飯
法式燉蛋
焗蘋果撻配(唔好食雪糕)
薏米蘑菇忌廉湯
焗蘋果撻配(唔好食雪糕)
2011-10-04 67 浏览
約了朋友交收少少野,所以到了朋友工作的附近九龍城午餐。來了小店,坐下叫了牛扒和焗白汁火腿蟹柳長通粉。餐湯白湯有點稀而無味。而牛扒是經過化學作用,不喜歡。跟碟的沙律也不算新鮮。而朋友的長通粉較好,但也是學生哥的味道。難怪學生哥多過乜。價錢是一個約數,不太記得。但應該不會再來。
約了朋友交收少少野,所以到了朋友工作的附近九龍城午餐。

來了小店,坐下叫了牛扒和焗白汁火腿蟹柳長通粉。

2011-06-20
2011-07-13 53 浏览
一間處於九龍城又名為「小店」嘅小店,前身係一間酒吧,沒有裝修可言,勝在簡單唔花巧。 價錢非常經濟,食物水準卻有驚喜,好好味。 午餐$33包餐湯、主菜同餐飲,其中粟米斑塊飯,魚塊炸得好鬆脆,皮薄薄,粟米汁味道好啱我,相當唔錯。散叫嘅甜品亦做得相當不錯啊,芒果拿破崙和香蕉船,份量大而味道賣相都好好,非常ok!
2011-06-25
  • 芒果拿破崙
  • 粟米斑塊飯
2011-06-08 68 浏览
I have read a lot of positive comments about 小店. I gave it a go yesterday evening with my husband. All I can say is that it is very disappointed for us. We have ordered two set dinners. Soup was ok. Watery to imagine that it shall be a cream soup. Bread was fine but the butter was frozen. Could not spread it on the bread at all.1. Pan friend fish fillet - it was deep frozen fish. The meat is stone hard and the sauce was extremly salty.2. Gammon ham - cut into two slices of mini triangle shape.

2. Gammon ham - cut into two slices of mini triangle shape. Gammon ham is already a bit salty from the taste but on top the sauce was also too salty.

Neverless, I must say that the portion was to small. The table next to us totally agree.

Service was average. I personally would go to Lamb Rack. It's a bit cheaper and the food is at least in an acceptable size.

Also saw the Parma ham they placed next to the entrance reception. Not sure, if I want to try it out as every guest would pass by it. Not really hygine to me at all............
2011-06-07
2011-05-16 52 浏览
數數手指,小店最少開業了十年,因為十年前還是黃毛小子的我(現在還未大透),已經是小店的座上客,依稀記得當時是open kitchen,吃著美食的時候,總會有香味傳過來。十年後的今天,舊地重遊第一間就想起它。想不到當年只有兩間細舖,現在在同一條街增加了面積廷大的「小店」。聽店員(老闆?)說此分店也開了四年多了,也證明很久沒有經過候王道。我沒有刻意要找回十年前到過最細的小店回憶一番,因為那邊不能訂位。大的那邊在平日的晚上也差不多滿座,在這麼寧靜的街道上算是不錯了。第一口的天使麵是偏軟,如果多丁點彈力會好一點,好在忌廉汁香滑,還不錯吃。煙三文魚則略為過鹹了,而那些紅、黃、青椒片的味道和口感也完全不夾這個麵,有點影響整體味道。還有一點就是麵的份量少得只有兩三口麵,女子也不會飽的,大家點前要有心理準備。「焗釀雞肉,白菌大粉卷」這是千層麵的改革版,利用麵條包著是攪成近溶漿的雞肉,吃下去只是知是肉漿,雞肉味道不突出,可能汁底比較濃味吧。汁內有意式蕃茄汁加肉醬和大量芝士,味道是不錯,但汁比粉多,以一人一條的份量是偏少。少的份量沒有令我們再點熱葷,因為我們也想留肚試試這兒的甜品,肚子才不會空空如也。來之

少的份量沒有令我們再點熱葷,因為我們也想留肚試試這兒的甜品,肚子才不會空空如也。來之前為甜品做了點功課,所以點選了Catcake 和拿破崙。
甜品的圖案令其變得與別不同,完全由甜品師傅自由繪畫,是次的蝦也不畫得不錯。
Catcake 與平日吃的蛋糕質感不一,它的密度極高,質感有如吃重忌廉芝士的芝士蛋糕。那密度和濃度會令你只可每次吃一少口。而第一口最為觸動味蕃,那不會甜的極重朱古力味在口腔不停打轉而久久不散。

雪糕有多款味道選擇,我們點了豆腐味,上碟時感覺冰凍了點。豆腐味道試不到,只因滿口還是朱古力味,它的角色就是在味道和質感上中和那極濃朱古力,對我這些不是十級朱古力迷,中和一下反而少了吃多而膩的感覺。順帶一提,雪糕下的餅乾片重牛油香味,個人是喜歡。
當試完幾口Catcake 後,拿破崙變得很簡單可愛有如天使,餅是鬆脆,脆中夾著有點像芒果雪糕的吉士cream,與底下的花奶幾夾味,不錯的。

是次吃得比較急,因為要看九龍寨城公園的「聲光園」。不知下次重遊舊地,會是多少年後的事?

套用近年電視劇上較經典的一句話「人生有幾多個十年?」。他們的十年,把小小的店子越做越大,往後十年,會是跨區發展,還是等郵輪碼頭和沙中線完成前,在侯王道打造成「小店」街?

有心人請到google 找尋「覓食王國」
2011-02-23 69 浏览
在城寨公園看完展覽, bf帶我嚟呢間'小店'吃晚餐雖然是日星期六, 不過可能因為比較晚了, 九點半, 所以店內只有幾枱客人只點了一個set dinner, 再加散叫了:凱撒沙律($5x) - 唔知正唔正宗, 不過生菜新鮮, 唯份量多點更好~set dinner ($13x) - 牛扒ok, 配好耐冇食過的薯仔蛋, 正煙三文魚香草汁意粉($7x) (加$30配湯&餐飲) - 香草汁與意粉好配, 份量也不少, 抵食因為呢度甜品出名, 所以也點了cat cake配雪糕($4x), cake朱古力味好濃, 賣飛佛呢度裝修有點舊, 環境又暗暗的, 但係有好多舊式擺設, 有點特色
在城寨公園看完展覽, bf帶我嚟呢間'小店'吃晚餐

只點了一個set dinner, 再加散叫了:

set dinner 牛扒
煙三文魚意粉配香草汁
cat cake
  • Cat Cake
2010-11-18 21 浏览
大前日, 同朋友仔去左九龍城的一間既浪漫又經濟既餐廳食飯, 間野叫Copacabana.我地就叫左個煙3文魚沙律, 50幾蚊, 但係份量同賣相好吸引, 充滿光澤既煙3文魚, 咸到喏喏好, 同酒店既質素差唔多,咁既價錢唔錯唔錯.另外呢就叫左個鵝肝+apple 片, 80$, 抵呀~鵝肝bor, 重厚身添, 入面好軟熟, 出面就卜卜脆, 好好食, 剩食鵝肝太漏, 所以佢就加左apple 肉~, 2樣夾埋, wo, yummy!!!!最後叫左個7-80$既春卷羊肉薯皮蘑菇, 3樣野3合一都唔錯~每樣少少, 我中意食佢既春卷, 係芝士雞肉既~好好味~野飲就叫左芒果紅茶好好飲~約20$

咁既價錢唔錯唔錯.

apple 肉~, 2樣夾埋, wo, yummy!!!!

野飲就叫左芒果紅茶好好飲~約20$
2010-11-15
2010-10-24 13 浏览
和女友生日慶祝的第一擊, 我們選了先在小店吃午餐~菜花忌廉湯 - 味道不錯, 好味過普通茶餐廳那些芝士焗煙三文魚意粉 - 味道比較淡, 汁不太夠, 不過都幾多三文魚凍飲不用加錢, 抵讚!整體也可以, 環境暗暗地, 價錢又不貴~
和女友生日慶祝的第一擊, 我們選了先在小店吃午餐~
菜花忌廉湯 - 味道不錯, 好味過普通茶餐廳那些
凍飲不用加錢, 抵讚!
整體也可以, 環境暗暗地, 價錢又不貴~
芝士焗煙三文魚意粉
菜花忌廉湯
2010-10-22
芝士焗煙三文魚意粉
菜花忌廉湯
2010-10-02 28 浏览
昨日國慶放假一天 ,下午走去九龍城小店食番個午餐 , HK$30 不加一.菜花湯 - 味精重D .西班牙式焗煙雞肉意粉 - 味道普通 , 意粉太多,茄汁太少 - 整體算合格.凍啡 - 正常 , 凍飲不用加錢.

菜花湯 - 味精重D .

凍啡 - 正常 , 凍飲不用加錢.
2010-10-01
  • Cat Cake