2018-12-24 168 浏览
食物一D都唔好食,只是搵笨。啲嘢食凍的,個湯有啲鹹,另外一碗好似啲水咁,680幾蚊食個蟹炒飯,嗰飯差到冇朋友。絕對不知所謂。仲要甩單,又叫人快啲俾錢,未食完就收人隻碗。究竟想點!
2018-12-20
庆祝纪念
团年饭
2018-12-23 286 浏览
不知不覺就到聖誕, 跟家人及BB 去新城市影靚相, 順便做埋冬至食大餐細妹揀左間在新城市旁有天橋連接的餐廳聽個名以為食中菜 , 叫 “富臨薈” , 而且真的是富臨的logo怎知走到門口, 感覺很不一樣, 西餐廳哦! 裝潢很時尚西化 , 用上了很多鳥籠的元素 , 中庭放了一些 art pieces 打開 menu, 聖誕大餐真的很中西合壁. 跟我認知的聖誕大餐很不一樣, 或許是這樣, 更老少咸宜, 每台客人都好像是一家大小過來吃, 跟我們一樣 茶是日本茗茶, 用上金色的茶煲, 很時尚 紅米賽螃蟹餃哩個點心很聖誕, 紅色的外皮, 包了熱呼呼的流心賽螃蟹, 味道不會太濃, 剛剛好的味道冰鎮鮑魚聖誕樹把鮑魚置頂, 中層很有心機用上了西蘭花砌了樹形, 裡面包了薯蓉, 很西式的一道菜聖誕燒春雞這個原隻燒春雞很大隻, 而且真的很熱呼呼的上. 餐廳準備了透明手套及剪刀, 可以自己一嚐分屍, 大大啖隨意吃的感覺, 雞肉很嫩, 值得一讚 繽紛芥蘭炒帶子 我很喜歡這心機煮的芥蘭, 芥蘭被切成好似龍的圖騰形狀, 落獲炒得好香, 不會過老, 帶子有好多粒, 而且很肥美 秋葵牛柳粒我最喜歡這個秋葵, 香炒牛柳粒,

細妹揀左間在新城市旁有天橋連接的餐廳

茶是日本茗茶, 用上金色的茶煲, 很時尚
秋葵牛柳粒
我最喜歡這個秋葵, 香炒牛柳粒, 帶點黏稠, 又健康又香嫩
佛跳牆
很豐富的材料哦, 冬天來一豌補身燉煮的佛跳牆, 人也暖起來
荷香珍珠雞
一盅兩件, 熱呼呼的珍珠雞用了紅糙米, 很健康, 內裡包了雞肉蛋黃哦! 好味!
忌廉咖啡糕
有點越南風情的呢, 一層咖啡jelly 加一層忌廉奶凍
香草三色丸
這個三色丸砌的聖誕樹都幾搞笑, 有層次的哦, 一層丸一層西蘭花, 頂有車厘茄, 沒有很特別的味道驚喜, 但有搏人客一笑的心意
聖誕沙冰
我超喜歡這杯沙冰, 是火龍果加香蕉, 味道很可口, 而我最喜歡是這杯沙冰多了少少可愛夏日 feel, 用了吹氣雀仔套全杯底, 拿起來很穩陣, 而且可以有多個影相位, 食得又玩得
Mocha
熱 Mocha 沒有令大家失望哦, 一間中式餐廳, 能沖出如此好飲的 mocha, 驚喜!

So far 哩間餐廳是真的適宜一家大小去食! 可以一試
2018-12-22
2018-12-21 222 浏览
中午一點到這裡午飯,不用等位,被安排在右邊的卡位。坐下後,選了幾款點心,等待期間,看下食肆的裝潢設計,既將一些舊式茶樓的元素保留下來,又以新穎時尚的手法表現出來,例如玻璃窗隔間,飾以鐵雀籠,令人聯想到一盅兩件,窗邊掛滿茶客的雀籠;又例如銅水煲就變為小小的銅水壺。銅水壺、充電設施和骨筒洛神紅米金沙腸賣相一流,洛神花的紅,顏色非常吸引,內裡很脆和香口,外層的腸粉皮很嫰滑,淋上洛神花的汁,帶少許酸,配合很好。燒乳鴿,中菜用木砧板上菜,有西餐感覺,可惜味道一般,略嫌油膩。"有雞先定疍先",本身對咸水角不感興趣,怕它的油膩,但以可愛的方式包裝,不得不試,賣相趣緻,,用疍殼裝芒果布甸,有心思!蟹子雪魚卷,春卷皮包著魚肉來炸,夠香脆,如果配上醋或沙律醬會更好味!侍應們都很勤快,招呼很好;唯獨埋單時,收銀的女職員講話有點晦氣,不太禮貌。

銅水壺、充電設施和骨筒
洛神紅米金沙腸

沙田燒乳鴿 $29.8

有雞先定有疍先

,用疍殼裝芒果布甸,有心思!
蟹子雪魚卷

洛神紅米金沙腸
有雞先定有疍先
蟹子雪魚卷
2018-12-14 177 浏览
又到聖誕,又到聖誕!好快又嚟到聖誕月,連中餐館都有聖誕大餐食,屋企人鍾情中菜,呢個中式Fusion版聖誕大餐就啱晒佢哋~紅米賽螃蟹餃紅色皮襯返聖誕節,賽螃蟹喺面頭,下面係粒粒大蝦仁,夠晒滋味。聖誕樹鍋貼三角型脆脆皮扮成聖誕樹,好食又有諗頭。冰鎮鮑魚聖誕樹用西蘭花砌成聖誕樹,入面用薯蓉做黏合,樹頂有四隻冰鎮鮑魚,再灑上椰絲扮雪粒,好有聖誕氣氛。佛跳牆每人一盅燉佛跳牆,係原盅上,有花膠、雞腳、瘦肉、海蔘,味道清甜。荷香珍珠雞用荷葉包住,荷香泗溢。 入邊好多材料,用料十足。海皇龍蝦扁意粉原隻龍蝦斬件上,肉質彈牙爽口。 意粉嗦晒龍蝦汁,好正!映雪白切糕夠晒煙韌,口感軟糯,有濃濃椰香味,面頭有啲彩色碎蛋卷,一脆一軟,雙重口感,味道唔錯。聖誕冰沙賣相好可愛,顏色艷麗,其實係火龍果加香蕉沙冰,清新而香甜。摩卡咖啡估唔到呢度竟然有咖啡飲,咖啡控梗係唔可以錯過啦!呢個餐幾抵食,其實三個人都會好夠食,再加多隻超特價乳鴿就一流!

聖誕樹鍋貼
三角型脆脆皮扮成聖誕樹,好食又有諗頭。

荷香珍珠雞
用荷葉包住,荷香泗溢。 入邊好多材料,用料十足。

海皇龍蝦扁意粉
原隻龍蝦斬件上,肉質彈牙爽口。 意粉嗦晒龍蝦汁,好正!

摩卡咖啡
估唔到呢度竟然有咖啡飲,咖啡控梗係唔可以錯過啦!

我同老公真係幾鐘意黎依度食中式fusion菜,所以知佢出左聖誕菜色就黎食🎄今次我地點左:聖誕麋鹿包🦌造型好可愛,鹿角用左脆脆咸餅乾,裡面係老公鐘意食既雞尾包椰蓉餡,但佢俾雞尾包更出色,因為佢係流心架👍🏻紅米賽螃蟹餃個紅米皮好滑好軟裡面有蛋白增加滑度,蟹肉同蝦肉好多,新鮮又彈牙。冰鎮鮑魚聖誕樹🎄依棵聖誕樹用左西蘭花做主要部份,因為冰鎮,所以西蘭花好爽口。上面灑上杞子及玫瑰花做裝飾,咬一口鮑魚,好香玫瑰花味,又帶甜,而且好爽口。海皇龍蝦扁意粉原隻龍蝦,好多肉👍🏻肉質鮮甜又彈牙個汁充滿著龍蝦湯味,意粉好滑聖誕燒春雞表面灑上玫瑰花瓣點綴。餐廳準備左剪刀,刀义同膠手袋供使用,好窩心呀咁多俾你揀~老公依d咁粗豪既人膠手套手撕方便佢,我咁斯文,梗係用刀义啦。老公一邊撕一邊「雪、雪...」聲,因為隻雞雖然最後先食,但仲新鮮滾熱辣。正因仲熱辣辣,所以聞到陣陣雞香,而且肉質好滑映雪白切糕口感好得意呀,裡面白雪雪既糯米團,好似麻糬,非常煙靭,再配外面既細細粒、細細粒既薄脆脆,真係相映成趣聖誕沙冰用左依家大熱既獨角獸裝住好靚既粉紅沙冰,飲落去,好香香蕉味呀😘而佢既粉紅色係黎自粉紅色火龍果,所以顏色天然又靚摩卡

今次我地點左:

聖誕麋鹿包🦌

個紅米皮好滑好軟

裡面有蛋白增加滑度,蟹肉同蝦肉好多,新鮮又彈牙。

冰鎮鮑魚聖誕樹🎄

海皇龍蝦扁意粉
原隻龍蝦,好多肉👍🏻
肉質鮮甜又彈牙

個汁充滿著龍蝦湯味,意粉好滑

聖誕燒春雞
表面灑上玫瑰花瓣點綴。
餐廳準備左剪刀,刀义同膠手袋供使用,好窩心呀咁多俾你揀~
正因仲熱辣辣,所以聞到陣陣雞香,而且肉質好滑

聖誕沙冰
而佢既粉紅色係黎自粉紅色火龍果,所以顏色天然又靚

摩卡咖啡
唔好以為依度做中式fusion菜就唔識調咖啡,
依度既咖啡好香又滑呢~

2018-12-12
  • 映雪白切糕
  • 紅米賽螃蟹餃
今日到訪的這間餐廳,位於沙田鬧市中心。從旺角過來都不超過20分鐘。門面設計簡潔鮮明,裡面環境闊落,冷氣充足,坐下來不會很擠迫,而且有很多卡座。這家餐廳位於沙田偉華中心,從地鐵站走過來,非常便利,適合上班一族。😘😊最令我印象深刻是餐廳內佈置了很多加上後現代設計,富有時代感,但同時保留中國傳統氣派。各位食家可以一邊享受食物一邊欣賞藝術, 都市的浪漫!餐牌相對其他食店而言,簡單直接,看落令人有舒服的感覺。從各種細微處可以看出店主的心思。這次點了非常出名, king prawn linguine海王龍蝦扁意粉。生熟度剛好,入味又嫩滑,龍蝦味伴著龍蝦汁慢慢滲出,不但野味, 而且保留濃厚的地中海風情, 肉質鮮味彈牙,趁熱食最好。linguine (扁意粉)在意大利我都吃過跟他們的口味一樣, 非常正宗。😊😊😘另外點了,冰鎮鮑魚聖誕樹!冰鎮的鮑魚非常有驚喜,濃郁有層次,香甜且帶芡汁的味道,令人欲罷不能﹔更加叫人食慾大振!他們的西蘭花不但鮮嫩. 鮮甜😁總括而言,他們的甜品分外精緻,很少在外面吃得到。鮑魚十分有新鮮海鮮味,肉質鮮嫩無比,喜歡吃海鮮的朋友必試!無論如何忙碌,這個聖誕必須跟朋友必須一試!😊菜式

各位食家可以一邊享受食物一邊欣賞藝術, 都市的浪漫!
餐牌相對其他食店而言,簡單直接,
看落令人有舒服的感覺。
從各種細微處可以看出店主的心思。

這次點了非常出名, king prawn linguine
海王龍蝦扁意粉。
另外點了,冰鎮鮑魚聖誕樹!
冰鎮的鮑魚非常有驚喜,
他們的西蘭花不但鮮嫩. 鮮甜😁
總括而言,
他們的甜品分外精緻,很少在外面吃得到。
鮑魚十分有新鮮海鮮味,肉質鮮嫩無比,喜歡吃海鮮的朋友必試!

無論如何忙碌,這個聖誕必須跟朋友必須一試!😊

菜式品種雖然不多,但絕不欺場,食物質量十分高,份量也不少,

食店方面亦挺貼心,見客人想喝飲料,會主動問客人是否需要喝茶或其它凍飲品

我們最後點了聖誕沙冰 passionfruit, banana。

服務員態度非常友善,令到食客賓至如歸。

綜上所述,十分推薦這間用心經營的食店,
我亦會再次光顧!

per la vita dolce! 😘😊

滿意度: 9
環境舒適度: 9
食物喜愛程度: 9
服務態度: 10
2018-12-09 148 浏览
男友一直好鍾意食中菜行完希爾頓咁岩見到呢到有睇落好吸引聖誕大餐食點可以唔一試呢---唔似普通茶樓呢到既裝修好闊落好舒服好適合三五知己黎一聚好吸引好豐富既聖誕大餐紅米賽螃蟹餃淨係咁鮮艷既賣相都已經夠晒吸引啦估唔到紅米都可以用黎做餃皮而且味道同口感都好好,真係好有創意而賽螃蟹都有好香既蛋味同鮮味聖誕樹鍋貼鍋貼皮唔會太厚,而且餡料充足加上煎得岩岩好,個底有少少脆咁好香口冰鎮鮑魚聖誕樹見到呢個真係靚到忍唔住嘩一聲估唔到聖誕樹都可以食喎西蘭花好爽脆而入面用黎固定西蘭花既薯蓉都好香鮑魚雖然唔大隻,但係隻隻都鮮味十足佛跳牆十分足料既一個佛跳牆有花膠、冬菇、海參等等多種食材令成個湯好濃厚鮮味但又唔會膩荷香珍珠雞男友好高評價既一個珍珠雞話佢入面既餡料味道香濃又足料而我就鍾意佢溝左少少紅米夠晒健康又有心思又好睇海皇龍蝦扁意粉嘩嘩嘩!幾大隻龍蝦!龍蝦好爽甜,又夠晒大隻,咬落去啖啖肉而個汁亦都索晒龍蝦既鮮味,正~通常食開龍蝦都係跟伊麵,今次係跟扁意粉雖然我好欣賞佢幾有創意不過始終覺得龍蝦同伊麵先係好朋友映雪白切糕好鍾意呢個甜品煙煙韌韌既口感清甜既味道配上一杯茶香四溢既中國茶可以話係呢餐一個完美既句號聖誕沙冰摩
點可以唔一試呢

---
唔似普通茶樓
呢到既裝修好闊落好舒服
好適合三五知己黎一聚

好吸引好豐富既聖誕大餐
淨係咁鮮艷既賣相都已經夠晒吸引啦
估唔到紅米都可以用黎做餃皮
而且味道同口感都好好,真係好有創意
而賽螃蟹都有好香既蛋味同鮮味

聖誕樹鍋貼
鍋貼皮唔會太厚,而且餡料充足
加上煎得岩岩好,個底有少少脆咁好香口

見到呢個真係靚到忍唔住嘩一聲
估唔到聖誕樹都可以食喎
西蘭花好爽脆
而入面用黎固定西蘭花既薯蓉都好香
鮑魚雖然唔大隻,但係隻隻都鮮味十足

十分足料既一個佛跳牆
有花膠、冬菇、海參等等多種食材
令成個湯好濃厚鮮味但又唔會膩

男友好高評價既一個珍珠雞
話佢入面既餡料味道香濃又足料
而我就鍾意佢溝左少少紅米
夠晒健康又有心思又好睇

海皇龍蝦扁意粉
嘩嘩嘩!幾大隻龍蝦!
龍蝦好爽甜,又夠晒大隻,咬落去啖啖肉
而個汁亦都索晒龍蝦既鮮味,正~
通常食開龍蝦都係跟伊麵,今次係跟扁意粉
雖然我好欣賞佢幾有創意

飲品方面都唔馬虎
睇下個聖誕沙冰幾得意
連埋隻好可愛既鴨仔上架
發現佢除左得意之外仲有實用功能架
就係可以墊住凍飲杯身因凝結而流落黎既水,好有心思喎
而味道方面都好好,飲到好香好濃既香蕉味
加上佢咁鮮艷既顏色
岩晒小朋友飲啦
摩卡方面就不過不失

---

食咁多野
又有鮑魚又有龍蝦,仲要食到飽一飽
2個人埋單先500蚊
  • 映雪白切糕
  • 聖誕沙冰
  • 摩卡咖啡
2018-12-09 145 浏览
是日放假同媽咪黎依度飲茶,因為聽到友人話乳鴨好食,點心又得意就黎試下。由於係閒日所以1點都唔使點等位。本來安排左我地坐係走廊位既二人台😓(咁都可以係個位?)跟住同侍應要求下佢地比返張卡位我地。我地叫左一隻乳鴨(好抵!30蚊一隻,每人限叫一隻)幾樣點心同埋杯野飲。至於茶只係得一種。乳鴨最遲先黎我地已經食到飽飽,所以無再叫多一隻、但真係好入味又香口。點心既話不過不失,外型得意但淊係好少。但要一讚佢既腸粉!好薄皮!好耐無食過咁薄皮既點心。價錢既話尚可,兩個人食到飽兩百七。下次再早d黎應該仲平。
價錢既話尚可,兩個人食到飽兩百七。
下次再早d黎應該仲平。
差不多每次吃聖誕大餐都是吃西式,吃了這麼多年也覺得有點悶吧,所以今年就想加點新意,來到位於沙田的富臨薈飽嚐一頓豐盛的中式聖誕大餐。裝修一洗中菜館的俗套老氣,注入時尚氣息,面積寬敞,坐得頗舒服,而且換上聖誕裝飾,洋溢著濃厚的節日氣氛。今次提早吃聖誕大餐,就不用等到正日才同人逼了。聖誕大餐分為二人及四人份量,價錢其實也不算十分昂貴。茶錢每位 $6。紅米賽磅蟹餃紅色的餃皮配上白皚皚的內餡,外型賞心悅目,盛載著聖誕佳節的冬日暖意。餃皮不過厚,每一顆看起來都被餡料撐得脹鼓鼓,內有賽螃蟹混合爽口蝦肉,富有鮮味。聖誕樹鍋貼以脆皮製成聖誕樹造型,相當有心思,更添脆口口感,不過餃皮就略嫌厚了點。一咬開餃子餡料扎實多汁,有新鮮豬肉,以及爽甜椰菜,肉餡豐滿。冰鎮鮑魚聖誕樹聖誕樹擺盤十分精緻,散發聖誕飄雪的浪漫氛圍,其實內有幼滑薯蓉作為樹幹黏好所有食材,砌成這個應節造型。冰鎮鮑魚口感緊緻而又保留到肉汁,滿足口腹之欲,啖啖鮮味爆燈。漢堡小子過聖誕漢堡小子外表得意又趣緻,中西合璧,更添創意玩味。內餡不是夾著傳統的漢堡扒,原來是包著蝦膠的脆卜卜炸雲吞呢!繽紛芥蘭炒帶子芥蘭爽爽脆脆的口感,再加上新鮮的帶子,賣相就如其

今次提早吃聖誕大餐,就不用等到正日才同人逼了。

聖誕大餐分為二人及四人份量,價錢其實也不算十分昂貴。

茶錢每位 $6。

漢堡小子過聖誕
漢堡小子外表得意又趣緻,中西合璧,更添創意玩味。
漢堡小子過聖誕

內餡不是夾著傳統的漢堡扒,原來是包著蝦膠的脆卜卜炸雲吞呢!

繽紛芥蘭炒帶子
芥蘭爽爽脆脆的口感,再加上新鮮的帶子,賣相就如其名繽紛多彩。
繽紛芥蘭炒帶子

厚厚的帶子煎香後,內裡仍能保持爽口嫩滑,不會煎得過乾,保存鮮味。
繽紛芥蘭炒帶子

雕花後的芥蘭除了美觀之外,切細後方便老人家及小朋友更易食。

海皇龍蝦扁意粉
龍蝦伊麵是平時吃中餐飲宴時的常客,不過今次就換成西式扁意粉,原隻龍蝦上枱前已經切成兩半,方便share。
海皇龍蝦扁意粉

由美國新鮮直送的波士頓龍蝦肉質Q彈紮實,新鮮爽口,大隻厚肉,我作為一個龍蝦迷,啖啖肉吃得甚為滿足 *o*
海皇龍蝦扁意粉

扁意粉淋上以原隻龍蝦殼及海鮮高湯熬製而成的龍蝦汁,煮得有點像伊麵,偏向軟身。

映雪白切糕
顏色配搭夠夢幻,其實就是椰汁糕於外層沾上粒粒燕麥,層次感更豐富。
映雪白切糕

糕身煙韌而又帶點黏性,椰汁飄香,甜而不膩。

聖誕沙冰
飲品造型同樣夠搶眼吸睛,香蕉味尤其突出,果香清新怡人。
2018-12-04
2018-12-04 243 浏览
嗰日同朋友去沙田行街,行到晚飯時段大家都想食中菜,咁就去咗富臨薈啦!坐低左之後見到枱面有個好特別嘅餐牌,係講緊聖誕大餐嘅,咁我哋就問吓侍應現在有冇得叫嚟食啦,話叫得咁所以我哋就order個聖誕大餐啦!第一道菜就係紅米賽螃蟹餃,個賣相好靚,個紅色嘅皮真係好醒神,食落味都唔錯,而且都大隻嘅第二道菜就係聖誕馴鹿包,個樣真係好得意,食落甜甜地都唔錯。之後嚟咗兩杯聖誕沙冰,顏色好鮮艷紅卜卜咁,飲落有香蕉味但係其他味我又唔係咁分得出,但係都OK好飲嘅。再嚟就係有個冰鎮鮑魚聖誕樹,呢一個就好驚喜啦,因為個聖誕樹真係好靚,啲西蘭花加埋啲紅椒黃椒同埋少少椰絲上邊仲放左啲鮑魚,完全係一棵聖誕樹咁。咁之後就開始上主菜啦,有個海皇龍蝦扁意粉,個扁意粉真係好好食嘅,個汁係龍蝦汁,撈落啲意粉度加埋龍蝦肉,簡直係perfect !咁聖誕大餐梗係唔少得有雞啦,聖誕餐有原隻嘅聖誕燒春雞,而且隻雞都幾大隻嘅,原隻比你自己食,可以用絞剪剪開又得,自己鍾意撕開嚟食都得,而且隻雞熱辣辣味道係唔錯嘅!最後甜品有映雪白切糕,雖然我其實唔多知佢係乜嘢,但係食落去煙煙韌韌,又唔會太甜,係幾好食嘅!

第一道菜就係紅米賽螃蟹餃,

第二道菜就係聖誕馴鹿包
聖誕馴鹿包
,個樣真係好得意,食落甜甜地都唔錯。

之後嚟咗兩杯聖誕沙冰,顏色好鮮艷紅卜卜咁

冰鎮鮑魚聖誕樹

咁之後就開始上主菜啦,有個海皇龍蝦扁意粉,
海皇龍蝦扁意粉

咁聖誕大餐梗係唔少得有雞啦,聖誕餐有原隻嘅聖誕燒春雞
聖誕燒春雞

最後甜品有映雪白切糕,
2018-11-21
聖誕馴鹿包
2018-12-02 242 浏览
今日收工入黎沙田目的就係黎食中式嘅聖誕大餐。雖然呢度係一間酒樓,但裝修得幾似高級西餐廳。卡位座位每桌仲設有usb 叉電位。浪漫嘅聖誕大餐竟然係富臨薈俾我食到。紅米賽螃蟹餃 $38外形好似隻紅色嘅小船仔,食落整個口感似多左蛋白嘅蝦餃,蝦肉都爽口彈牙。聖誕沙冰 $32 用左最興嘅吹氣底座托底,色彩鮮豔。望落主要成份係紅肉嘅火龍果,但味道最突出嘅係鮮甜健康嘅香蕉味。聖誕麋鹿包 $42包包外型真係好cute cute, 忍唔住拎住黎自拍先安樂。包包入面 係熱辣辣香甜比較少見到嘅椰絲蓉,食落都幾驚喜。冰鎮鮑魚聖誕樹 $128真係十足十棵迷你聖誕樹咁樣,外型非常別致。舖左大量嘅椰絲營造落雪嘅效果,而且加咗玫瑰花瓣增添色彩。樹嘅主體以西蘭花及入面有大量調好味的薯蓉堆砌而成。為整道菜加分不少的當然是主角之一冰鎮鮑魚,創意滿分。海皇龍蝦扁意粉 $268有別於坊間酒樓嘅龍蝦麵製作方法,用上龍蝦濃湯做醬汁,煙韌彈牙有口感嘅扁意粉代替經常會出現嘅伊面。而且龍蝦肉質非常彈牙鮮甜厚肉,回味無窮。聖誕燒春雞 $128燒春雞一d 都唔細,大量玫瑰花瓣做裝飾,仲有專人幫我地剪開雞肉方便食用。燒雞調味剛好,又唔會鞋口或霉
今日收工入黎沙田目的就係黎食中式嘅聖誕大餐。

雖然呢度係一間酒樓,但裝修得幾似高級西餐廳。
卡位座位每桌仲設有usb 叉電位。

浪漫嘅聖誕大餐竟然係富臨薈俾我食到。

紅米賽螃蟹餃 $38

聖誕沙冰 $32
用左最興嘅吹氣底座托底,色彩鮮豔。

聖誕麋鹿包 $42

包包入面 係熱辣辣香甜比較少見到嘅椰絲蓉,食落都幾驚喜。

冰鎮鮑魚聖誕樹 $128

海皇龍蝦扁意粉 $268

聖誕燒春雞 $128

燒雞調味剛好,又唔會鞋口或霉。雞脾位置仲嫩滑多汁。

映雪白切糕 $28

最後一道糕點面層舖滿脆糖,食落去口感好獨特,帶有QQ的,係香滑椰汁嘅味道。
2018-11-21
2018-11-29 289 浏览
11月,開始感受到聖誕的氣氛,各大商場的聖誕燈飾及佈置紛紛展開序幕,連食肆都開始推出聖誕套餐,令人不禁期待聖誕節的來臨⋯⋯富臨薈就是其中一間推出聖誕套餐及主題的「酒樓」,中式的聖誕餐感覺有趣,而且在套餐的配搭上的確花了不少心思,所以我們也忍不住要先來一個「中式」的聖誕套餐﹗單看餐單已經非常吸引眼球,精美的印刷及花心思的造型已經令人有種興奮的感覺,單點或套餐都可以,若有選擇困難或希望感受更濃的聖誕氣氛,當然套餐是最佳的選擇⋯中餐最重要是湯品,先來一個佛跳牆,湯清澈而不油,材料豐富,雞肉、豬肉、海參、花膠都有,滋潤及暖和腸胃,可以正式進入聖誕大餐了﹗紅米賽螃蟹餃口感爽彈,以紅米搓成的餃皮軟糯而綿密,餃皮與饀料正好形成2種不同的感覺⋯冰鎮鮑魚聖誕樹,單看顏色與造型已經讓人興𡚒,用西蘭花砌成一棵立體的聖誕樹,鮑魚及紅黃椒作掛飾,再灑上椰絲,造出下雨的效果,原來中菜也可以造出別緻的聖誕樹,冰鎮鮑魚口感較結實,涼浸浸的感覺作為頭盤也太名貴了吧﹗香草三色丸都是聖誕樹造型,但這次是平面的聖誕樹,同埋以西蘭花作配撘,加上三色肉丸及香草忌廉汁,與冰鎮鮑魚聖誕樹形成2個對比,一冷一熱,完全代表到聖誕寒冷的天

香草三色丸
香草三色丸都是聖誕樹造型,但這次是平面的聖誕樹,同埋以西蘭花作配撘,加上三色肉丸及香草忌廉汁,與冰鎮鮑魚聖誕樹形成2個對比,一冷一熱,完全代表到聖誕寒冷的天氣,卻讓人內心溫暖與濃濃的聖誕氣氛﹗

聖誕燒春雞
聖誕當然要食火雞,不過火雞也實在太大隻了,來隻聖誕燒春雞更好,單看賣相已經非常漂亮,沙律菜放在底下,雞面灑上粉紅色的香花,雞皮香脆,肉質雖然有點乾,但不減大家對這餐聖誕大餐的愉快氣氛⋯

繽紛芥蘭炒帶子
繽紛芥蘭炒帶子很有鑊氣,芥蘭超級爽脆,帶子鮮味,味道很夾啊﹗

秋葵牛柳粒
秋葵牛柳粒在色彩上也很有聖誕氣氛啊﹗牛柳粒軟腍牛味濃,正﹗

忌廉咖啡糕
最後來個忌廉咖啡糕作甜品,啡咖味香濃,超好食﹗

聖誕沙冰

套餐過有一杯聖誕沙冰,以火龍果加香蕉打成,沒有添加糖份,單以香蕉和火龍果的啖啖清甜已經十分足夠,加上鴨仔及其他不同款式的水泡杯墊,將聖誕氣氛推上最高點呢﹗

聖誕節食西餐老實說也有點貴,但中式聖誕大餐原來也可以更豐富而且氣氛很好,四個人也不用一千元,大家不妨考慮為致愛及親友來富臨薈一嚐這個聖誕大餐﹗
2018-11-20
2018-11-28 287 浏览
呢期一田大減價成個沙田新城市廣場都逼滿人,我地掃完貨之後又攰又餓,想搵地方坐下食下野,但係因為實在太多人,所以要先離開新城市廣場,最後過左隔離偉華中心。過到黎就見到呢間富臨薈,見唔駛等位,我地決定即時入座。一坐低就有驚喜,12月都未到,就有聖誕大餐食啦。2人餐只售$498,4人餐都係$988,以現時物價計算,唔駛$300一位有聖誕大餐食,相當超值。我地一行四人,梗係叫番個4人餐試下啦。先黎4杯聖誕沙冰,用火龍果溝香蕉,味道清甜,顏色鮮艷,加上每杯都有個水泡仔墊住,造型夠晒可愛吸引。聖誕大餐當然離唔開聖誕節造型嘅菜式--冰鎮鮑魚聖誕樹。用上西蘭花去堆砌一棵聖誕樹,鮑魚就就好似掛在樹上嘅聖誕鐘一樣咁奪目。味道方面,鮑魚味濃而且有咬口,西蘭花又夠爽口。前菜除左聖誕樹之外,仲有呢個香草三色丸。有墨魚丸、龍蝦丸及蟹籽丸,款款都咁彈牙,配上香草汁更添美味。之後送上每位一盅佛跳牆,內有鮑片、冬菇、雞肉、排骨等等,份量十足。而且熱辣辣送上檯,啖啖都係精華,用黎暖胃最好。聖誕節一定要食火雞?NO,我地有聖誕燒春雞。侍應為每位都預備左手套、較剪等工具,讓大家鍾意手撕食又得,鍾意剪開食都得,而且原隻雞上,霸
過到黎就見到呢間富臨薈,見唔駛等位,我地決定即時入座。

一坐低就有驚喜,12月都未到,就有聖誕大餐食啦。

我地一行四人,梗係叫番個4人餐試下啦。

先黎4杯聖誕沙冰,用火龍果溝香蕉,味道清甜,顏色鮮艷,
加上每杯都有個水泡仔墊住,造型夠晒可愛吸引。

冰鎮鮑魚聖誕樹
聖誕大餐當然離唔開聖誕節造型嘅菜式--冰鎮鮑魚聖誕樹。
味道方面,鮑魚味濃而且有咬口,西蘭花又夠爽口。

香草三色丸
前菜除左聖誕樹之外,仲有呢個香草三色丸。

佛跳牆
而且熱辣辣送上檯,啖啖都係精華,用黎暖胃最好。

聖誕燒春雞
讓大家鍾意手撕食又得,鍾意剪開食都得,而且原隻雞上,霸氣十足。

繽紛芥蘭炒帶子
呢味繽紛芥蘭炒帶子,芥蘭夠青嫰,帶子則鲜甜爽口,簡單得黎又夠健康。

秋葵牛柳粒

秋葵含有藥效的成分,對關節保健特別有功效,而且營養價值極高,啱晒有關節痛嘅我。
而牛柳粒肉質鮮嫰,牛味香濃,老婆就最鍾意啦。

荷香珍珠雞
菜式比較多蔬菜類,好在最後都有個珍珠雞,啱晒要有飯到肚嘅友人。
用荷葉去包裹,荷香撲鼻而來,啖啖都咁好味。

食飽之際,差點忘記仲有個甜品,呢個忌廉咖啡凍,細細件易入口,
食落有陣淡淡嘅咖啡香味,感覺滿足。
2018-11-24 117 浏览
當日好肚餓 我同事試一試冰鎮鮑魚聖誕樹。這個聖誕竟然同鮑魚扯上關係,最初覺得好好奇,第一次食落冰鎮嘅鮑魚,甜到入心入肺。令到我呢個冇腳嘅雀仔,第一次感到安全感及溫暖。原來食嘢可以帶出好多靈感及喜悅,比拍拖更溫馨。我喺度誠意推薦各位食客,有情人終成眷屬。😘😊試一試。
當日好肚餓 我同事試一試冰鎮鮑魚聖誕樹。
原來食嘢可以帶出好多靈感及喜悅,比拍拖更溫馨。
我喺度誠意推薦各位食客,有情人終成眷屬。😘😊試一試。
2018-11-20 817 浏览
富臨集團相信無人不識,很多人都會知道是飲茶和吃晚飯的地方。富臨薈也是如此,一個給人飲茶和吃晚飯的地方,以新派粵菜及精緻點心為賣點,才會吸引不同人的注意。******************************富臨薈位於沙田偉華中心的商場之內,地方不算很大,門口都很開揚,以藍色為主格調,讓人感覺很舒適。看著酒樓內裏的裝潢都幾新潮犘登,座位開揚又舒適。另一邊有間格大廳,可以用屏風把大廳間開為一間闁房。大廳旁就是一排排的4人卡座位,完全坐的舒適。來到富臨薈門前,便擺放了些食物餐牌,單看著精緻點心,用上聖誔為題材,已經很吸引。另外,還有些合時小菜,可以預訂的阿拉斯加蟹推介等。這前來就是為著這聖誔題材的點心而吸引著入座,無論點心或菜式都是充滿著聖誕氣氛。以聖誔為主題的七彩聖誔薈,包括了小食、點心、主菜、飲品和甜品,還附上美食可愛圖片,確實好吸引。除此之外,還有些2人套餐或4人套餐,也是以七彩聖誔薈菜式為主,完全可以品嚐到不同的美食,也是不錯的選擇。安排好入座卡位,發現座位邊有提供充電,確實是一個很窩心的服務。菊花茶,茶芥收費為HKD6/位,茶味都幾清香。第1次在酒樓吃飯會有西式飲品供應,感覺

看著酒樓內裏的裝潢都幾新潮犘登,座位開揚又舒適。

另外,還有些合時小菜,可以預訂的阿拉斯加蟹推介等。

菊花茶,茶芥收費為HKD6/位,茶味都幾清香。

第1次在酒樓吃飯會有西式飲品供應,感覺都幾新潮。聖誕主題的特飲選擇共有2款,咖啡和沙冰,所以各選上一款來試試。

犘卡咖啡 HKD28,咖啡只有熱飲,咖啡味道不會很濃郁,奶味相對多一點,口感都算滑溜,咖卝表面的泡沫用上朱古加漿劃花,賣相和味道都不錯。

聖誕沙冰 HKD32,沙冰用上紅肉火龍果和香蕉加入冰打成,所以色澤紫紅又鮮艷,味道清新又不會很甜,完全不太覺加入了香蕉,但又有少許香蕉的味道在其中,還放在一隻鴨子水泡上,賣相也很吸引眾人的目光,確實做的不錯的特飲。

漢堡小子過聖誕 HKD38,一份漢堡共有2件,沒想到把漢堡用上朱古加造成一個子子的樣子,還加上雪花作為頭頂裝飾,好別緻。

想著漢堡便會好自主地認為用上牛肉做漢堡,但這個漢堡小子是用上雲吞皮包著蝦膠而炸成,所以入口香脆無比,剛好一口吃上一個,確實不錯。

紅米賽螃蟹餃 HKD38,一客賽螃蟹餃共有3件,餃皮用上紅米所製,所以帶上色紅的色彩。賣相還有點像一隻眼晴,都幾特別。餃子的中間是用上賽螃蟹,難怪紅米賽螃蟹餃味道清甜,鮮味十足。

冰鎮鮑魚聖誕樹 HKD128,真的沒想過這份冰鎮鮑魚聖誕樹如此多是一份小食。在菜式之上加入了椰絲,有點像是下了雪一樣的賣相。彩召同樣地增加了聖誕樹上的色彩,確實吸引。

鮑魚細細仔,口感嫩又腍,而且又夠入味。吃著西蘭花時才發現這個小食是凍食,所以西蘭花都是凍吃,但沒有因為這樣覺得不好吃。

西蘭花中間放滿了忌廉薯容,每吃上一口西蘭花都伴著這個忌廉薯容醬,確實好吃。這碟冰鎮鮑魚聖誕樹,無論是鮑魚、西蘭花或是薯蓉,足夠4人份量所吃。

繽紛芥蘭炒帶子 HKD188,加入了彩椒,色澤變得鮮艷,還有帶子份量都不少,放在一個像木頭的板上,又幾別趣味。

今天沒有芥蘭,用上露筍代替,露筍非常鮮嫩,口感絶對不比芥蘭差。帶子輕煎,肉質嫩滑又帶少許香口,確實好吃。

海皇龍蝦扁意粉 HKD268,龍蝦擺放像一隻會飛的鳥一樣,中間還有一個心型,確實很有心思。

雖然龍蝦蝦膏不多,龍蝦肉質鮮嫩而又甜美,龍蝦汁又香濃,確實出色。

扁意粉口感不錯,龍蝦汁鮮味十足,只可惜是扁意厚度,不能吃上龍蝦汁的鮮味,相對變得有點啖口,如果改為幼條的扁意粉,會更右入味好吃。

• 繽紛芥蘭炒帶子
  • 漢堡小子過聖誕