2019-02-11 311 浏览
試一些特別的.......中西合併的飲茶.......一見menu..已經有很多特別的點心....而且有小菜....種類也滿多的....!金絲豆苖....不過不失..........黃金豆腐.....內裡好滑喔......不錯不錯👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻蝦餃....大大隻蝦👍🏻 金沙奶皇包........有驚喜!炸叉燒包...鬆軟....👍🏻點心拼盤....金元寶...其實是紅豆咸水角..軟硬適中👍🏻黑松露燒賣....👍🏻牛太子腸粉....明太子也配腸粉...意想不到!期待有下一次的新出品!
試一些特別的.......中西合併的飲茶.......

金絲豆苖....不過不失..........

炸叉燒包...鬆軟....👍🏻

點心拼盤....

金元寶...其實是紅豆咸水角..軟硬適中👍🏻

黑松露燒賣....👍🏻
牛太子腸粉....明太子也配腸粉...意想不到!

期待有下一次的新出品!
2019-02-09 240 浏览
開年飯嫌傳統中式酒樓菜式太悶,就來富臨薈吧!起碼看到新穎菜式,人也開心點呢!新年當然要發財大吉,這個柚子蝦餃賣相不錯,味道真有像桔仔皮的一點點甘!子孫滿華堂,花膠蝦籽蝦子麵,幾塊既黏口又大塊的花膠,好養顏又好意頭。古法乳鴿,不需沾淮鹽或喼汁,吃的就是那鮮甜與嫩滑。洛神紅米金沙腸,洛神花的腸粉皮包著網皮蝦春卷,口感鬆脆又彈牙,腸粉皮沾上紅梅汁會更搭配,這晚卻只有醬油。金沙大蝦球,好惹味的大蝦球,趁熱時進食,那金沙溶於口中,加上大蝦好爽彈,口感味道一流。黑金流沙包,鬆軟黑色包子上掃上金箔,氣派十足,濃濃的奶皇香不會甜漏,正合心意。

古法乳鴿,不需沾淮鹽或喼汁,吃的就是那鮮甜與嫩滑。

平時富臨集團嘅酒樓都有好多但呢間行西式路線 除咗有中式點心仲有好多新式fusion菜😋😋啲名都好得意好有特色👹打工黃帝 ($38)係炸蟹肉春卷🌯入面包住嘅蟹肉好爽口 配少少生菜包住嚟炸 好爽口 值得一試😋蜜汁明爐叉燒腸 ($28)個皮都算薄 而且比出面嗰啲腸粉都好多叉燒 但味道唔算太突出 可以試另一款比較出名嘅腸粉🤓沙田燒乳鴿 限購 ($28)雖然個人唔太鍾意食乳鴿 但見呢度嘅乳鴿係最出名嘅 而且每一枱都會嗌 就叫嚟試吓🙈都幾好食唔太油 而且啲肉質好嫩滑 不過係細隻咗少少😂墨汁鮮蝦餃 ($38)呢個係我最鍾意食嘅😍😋 個蝦餃皮係墨魚汁仲有少少黑松露味 而且隻蝦好大隻 超推介👍🏻黑松露燒賣 ($38)又係黑松露🤤 燒賣算大粒而且肉質新鮮 配埋黑松露 都幾好食 不過嫌黑松露少左少少😂

平時富臨集團嘅酒樓都有好多
但呢間行西式路線 除咗有中式點心
仲有好多新式fusion菜😋😋
啲名都好得意好有特色👹
打工黃帝 ($38)
蜜汁明爐叉燒腸 ($28)
沙田燒乳鴿 限購 ($28)
都幾好食唔太油 而且啲肉質好嫩滑 不過係細隻咗少少😂
墨汁鮮蝦餃 ($38)
黑松露燒賣 ($38)
午餐
  • 乳鴿
2019-02-03 2018 浏览
雖然未過年但都想同屋企人食返餐今次就黎呢到提早同屋企人食個早年==============================呢個係新年既特別MENU好多菜都好好意頭岩晒新年一家大細黎食發財大桔其實即係柚子蝦餃整得好精緻而且味道都唔錯估唔到用柚子黎做皮既蝦餃又出奇地夾而且蝦肉好新鮮彈牙不過美中不足係皮略厚招財進寶其實即係紅豆咸水角成個金元寶咁夠晒好意頭雖然略油膩左少少但係外層炸得好香脆而紅豆味道都好香又唔會過甜喜鵲報曉其實即係蘭度炒鴿甫而「蘭度」到底係咩呢其實就係芥蘭鴿甫有好香既鴿味,但又唔會有騷味其實個人比較少食鴿,因為麻煩但佢係用鴿甫,就岩晒我呢D懶人,啖啖肉芥蘭好新鮮,咬落去好爽口而且食落唔會有苦味整體黎講成道菜都係唔錯美中不足只係油左少少,如用少D油會更好子孫滿華堂淨係睇名真係估唔到原來佢係花膠蝦籽撈麵蝦籽非常香,同原本個醬汁好夾但麵就略為淋左少少睇下真係有花膠架豬年包撈起一個非常大碟又好豐富既撈起上面有鮑魚絲,蘿蔔絲,青瓜絲等等各種唔同既料仲有幾舊卷得好靚既三文魚未食已經比佢咁鮮艷多彩所吸引仲有多種唔同配料隨自己喜好所加而佢既秘製醬油好香不過個人最鍾意都係佢香脆既魚仔大家一定要試
雖然未過年

喜鵲報曉
其實即係蘭度炒鴿甫
而「蘭度」到底係咩呢
其實就係芥蘭
鴿甫有好香既鴿味,但又唔會有騷味
其實個人比較少食鴿,因為麻煩
但佢係用鴿甫,就岩晒我呢D懶人,啖啖肉
芥蘭好新鮮,咬落去好爽口
而且食落唔會有苦味
整體黎講成道菜都係唔錯
美中不足只係油左少少,如用少D油會更好

淨係睇名真係估唔到原來佢係花膠蝦籽撈麵
蝦籽非常香,同原本個醬汁好夾
但麵就略為淋左少少
睇下真係有花膠架

一個非常大碟又好豐富既撈起
上面有鮑魚絲,蘿蔔絲,青瓜絲等等各種唔同既料
仲有幾舊卷得好靚既三文魚
材料都好新鮮
咬落去好爽口
而份量我覺得四個人食都綽綽有餘
只係唔知點解最後先上呢道冷盤比我
搞到食完個胃凍凍地,感覺好似怪怪地咁

又花膠,又鮑魚,又好意頭,又食咁多野
兩個人埋單先比左700蚊唔洗
抵食又好味
2019-01-29 238 浏览
同屋企人星期日飲茶想試下這間點心,這店有現場取輪候票,但不想等太耐所以預先訂位最好,午飯時間都可以訂位,報到後還要等一陣才安排到枱的。店內以普通卡位座初時以為好少坐位,原來近門口進去右邊有兩間廳房有兩張大圓枱。坐下已經有兩個金色茶壺裝了煎米茶,無得選茶葉種類都是指定米茶。跟住填好點心紙就好快上點心了。最快上的點心係有雞先定有蛋先,整得好得意的雞仔和雞蛋用 竹籃裝住(係咸水角和布甸),好得意一定要手機食先,乳鴨係鹵水汁不是炸脆皮那種,有肉汁好夠味好味的, 箭豬仔係炸叉燒包外皮夠香脆,燒埋好味,柚子蝦餃, 叉燒腸,蝦腸,窩蛋牛肉飯還可以, 金沙蘿蔔糕好夠咸蛋黃味但蘿蔔糕味就食唔出,小籠包肉汁就唔夠鮮味,鹹魚雞粒炒飯啲飯粒整了紅色好特別幾好味。埋單自行拿單出去門口付款,整體可以一試,點心精緻影相夠靚,味道ok,下次都可以再去試埋其他點心的。
  • 有雞先定有蛋先
  • 沙田燒乳鴿
2019-01-22 179 浏览
農曆新年就到,除了四周紅噹噹的佈置外,連富臨薈也有fusion賀年菜式。豬年包撈起新年一定要「撈起」,象徵新一年要事事順利,財富、生意盤滿。有七彩的絲條、中間的三文魚玫瑰花,賣相精美。加上花生、芝麻、脆魚仔及特製醬汁,就準備撈起喇。三文魚煙薰味好香,有青瓜絲、紅蘿蔔絲、冬菇絲、紅椒絲,連哈蜜瓜絲也有,味道甜甜的帶酸,好開胃,還有脆魚仔增加口感。之後就來點心柚子蝦餃我食過,賣相似桔子好意頭,內裡除了彈牙蝦肉,還有柚子,味道創新又好味。麥香醬包,2隻可愛箭豬仔味道是甜甜的,好肉果醬般。鴨蛋炒帶子,是傳統菜式,還是頭一次品嚐。帶子加原隻鴨蛋,味道好濃郁。子孫滿華堂 其實是花膠蝦子撈麵,有好多隻花膠!!而且幾入味,撈麵爽口,好味。

豬年包撈起

加上花生、芝麻、脆魚仔及特製醬汁,就準備撈起喇。

之後就來點心

麥香醬包,2隻可愛箭豬仔
味道是甜甜的,好肉果醬般。

鴨蛋炒帶子,是傳統菜式,還是頭一次品嚐。

帶子加原隻鴨蛋,味道好濃郁。

2019-01-21 173 浏览
住在沙田的姑奶農曆新年要去澳洲探兒子,今晚約左我們提早拜年聚一聚,她住所附近的偉華中心,有一間富臨薈, 近日推出出了新年賀歲菜式,姑奶訂左檯請我們食,今晚可以品嚐美食之餘,又可以閒話家常!卡位檯有充電插位,放便客人充電!豬年包撈起:擺設很美麗,用料新鮮,中閒的花朵是煙三文魚,伴花的是沙律菜,切條狀的有鮑魚、青瓜、紅椒、紅羅白、哈密瓜、窩筍,七彩繽紛的顏色,十分美麗!侍應將炸銀魚仔、花生和芝麻加入碟內,並倒入特別調製的醬汁。之後侍應會和我們一起用筷子撈起,還會說一些吉祥話。完成程序後就可以食用,味道帶酸,好醒胃!喜鵲報曉(蘭度炒鴿甫):賣相不錯又炒得夠穫氣,將乳鴿起肉,芥蘭莖切成蘭度,鴿肉鮮嫩入味,蘭度口感爽脆。子孫滿華堂(花膠蝦籽撈麵):花膠份量不少,已蓋满撈麵,花膠爽滑入味,麵條彈牙,加入蝦籽和特製濃郁的醬汁,十分惹味!發財大桔(柚子蝦餃):蝦餃皮加左抽子汁做成,所以變成了橙色,加了葉子好像大桔,蝦餃爽口,十分美味!招財進寶(紅豆咸水角):將咸水角的皮做成金元寶,餡料是紅豆蓉,剛剛炸好的招財進寶,外層脆糯,配甜甜的紅豆蓉,好意頭又好味!

卡位檯有充電插位,放便客人充電!

侍應將炸銀魚仔、花生和芝麻加入碟內,並倒入特別調製的醬汁。
之後侍應會和我們一起用筷子撈起,還會說一些吉祥話。
完成程序後就可以食用,味道帶酸,好醒胃!

2019-01-16
  • 豬年相薈喜迎春賀歲菜式
2019-01-18 199 浏览
和小朋友一起去沙田飲茶的話,我也會想找一個舒服而好食的酒樓,所以我自已就偏好去富臨薈,位置方便之餘,而且每到大時大節,也會有一些造型可愛的點心推出。滿足到小朋友的好奇,也令他們更樂意進食。今次看到這幾張點心紙,有晒所有彩圖,每款造型也相當可愛。我就隨意點了幾款點心。豬年包撈起 $288七彩顏色的冷盤,有著煙三文魚、鮑魚、蘿蔔、甘荀及沙律菜,切得細而修長,令人看到滿心歡喜。而旁邊也會有果仁和炸脆的小魚。職員就會將醬油及炸物混在這冷盤當中,幾有意思的一道菜。甜蜜愛侶 $38一黃一藍的小糕點,造型相當可愛。外層的包並柔軟適中,內餡是麥香醬,帶著絲絲的甜意,食下去更顯意頭。發財大桔(柚子蝦餃) $38不但名字改得有意頭,連造型也令人會心微笑。很配合新年的中國傳統,熱乎乎的柚子蝦餃,份量十足,咬下去幾爽口。笑口常開(鴨蛋炒帶子) $128厚身大粒的鴨蛋,配上已切薄的帶子。味道不錯,而且鴨蛋也算是大隻,不過當中夾雜少許蛋殼。但勝在帶子炒得幾入味,食下去和鴨蛋也相當配搭。子孫滿中華(花膠蝦籽撈麵) $98用料不錯,花膠彈牙易入口,而撈麵也不會太過硬。將它混在醬汁一起食用,味道也算配搭,令到整個撈麵有

滿足到小朋友的好奇,也令他們更樂意進食。

今次看到這幾張點心紙,有晒所有彩圖,每款造型也相當可愛。

我就隨意點了幾款點心。

豬年包撈起 $288

而旁邊也會有果仁和炸脆的小魚。

職員就會將醬油及炸物混在這冷盤當中,幾有意思的一道菜。

甜蜜愛侶 $38

一黃一藍的小糕點,造型相當可愛。

外層的包並柔軟適中,內餡是麥香醬,
帶著絲絲的甜意,食下去更顯意頭。

發財大桔(柚子蝦餃) $38

不但名字改得有意頭,連造型也令人會心微笑。
很配合新年的中國傳統,熱乎乎的柚子蝦餃,
份量十足,咬下去幾爽口。

笑口常開(鴨蛋炒帶子) $128

厚身大粒的鴨蛋,配上已切薄的帶子。
味道不錯,而且鴨蛋也算是大隻,
不過當中夾雜少許蛋殼。
但勝在帶子炒得幾入味,食下去和鴨蛋也相當配搭。

子孫滿中華(花膠蝦籽撈麵) $98

用料不錯,花膠彈牙易入口,而撈麵也不會太過硬。

將它混在醬汁一起食用,味道也算配搭,令到整個撈麵有著另一番的滋味。

整個新年菜式幾新穎,符合到中國傳統之餘,
也有一點趣味,相當小朋友看到這些可愛的菜式,也會滿心歡喜。
2019-01-17 148 浏览
I came during afternoon tea time for lunch with a friend of mine. Decoration was pretty stylish and the price for afternoon tea is good. The problem with a lot of dim sum places is that a lot of dim sum are frozen and reheated before serving. However, with this place you could taste that it is made from the kitchen itself. We ordered the truffle on 燒賣, 乳鴿, 小籠包 and some noodles. I really enjoyed the truffle on 燒賣 and 乳鴿. Both were juicy and tasty. 小籠包 was good too just the meat inside wasn’t marinated as great as what I’ve had before. The seafood noodles was nothing special. Would come back for afternoon tea for sure
2019-01-15 395 浏览
忙完聖誕節,又要為農曆新年做準備,而且屋企嘅老人家最重視農曆新年,所以我地決定早少少帶佢地出黎食番餐等佢地開心下啦。今次揀左沙田偉華中心富臨薈,裝潢有別一般中式酒家,不用地顫、不用檯布,佈置簡約時尚,感覺舒服。佢地提早推出多款賀年菜式,好似發財大桔、年年慶有餘、招財進寶等等,認真好意頭....打頭陣就黎個豬年包撈起,係由煙三文魚、櫻桃蘿白、鮑魚、甘荀及沙律菜等等組成,色彩鮮艷奪目,而且健康又有益。店員更貼心為我地將這道菜一邊攪拌一邊叫撈起,喻意新一年繼續豐足美滿,稱心如意。咁有意頭嘅菜式,大家都毫不客氣落力去撈起了。農曆新年個個都應該笑口常開架啦,叫呢味嘻哈大笑就啱晒,用上陳年佳釀去浸蝦,酒味相當濃烈,但又不失蝦嘅鮮味,啱晒好酒嘅老豆。將柚子磨蓉再搓成蝦餃皮,配上鮮蝦,就變成幾可亂真嘅發財大桔啦。花膠煮得夠彈牙爽口,配上蝦杍及香濃醬汁去撈麵,食落口感非常有層次。特別推介呢個黃金堆滿屋,除左名字有意頭外,佢用上咸蛋黃去做蘿蔔糕外皮去炸,咸蛋黃嘅咸香味配上蘿蔔糕,無論創意同味道以及份量都攞滿分,值得一讚。這個玩味十足嘅甜蜜愛侶係兩隻小刺蝟,餡料係用南瓜及椰絲,味道出奇地夾喎。而唯一嘅缺點就
所以我地決定早少少帶佢地出黎食番餐等佢地開心下啦。

佈置簡約時尚,感覺舒服。

豬年包撈起

咁有意頭嘅菜式,大家都毫不客氣落力去撈起了。

嘻哈大笑 (陳年醉蝦)
農曆新年個個都應該笑口常開架啦,叫呢味嘻哈大笑就啱晒,

發財大桔 (柚子蝦餃)

子孫滿中華(花膠蝦籽撈麵)

黃金堆滿屋(咸蛋黃炸蘿蔔糕)

甜蜜愛侶(麥香醬)
而唯一嘅缺點就係佢地呢個造型太可愛,令到大家都唔忍心將佢地放入口食左佢>_<
招財進寶(紅豆咸水角)
最後呢個招財進寶,其實係紅豆咸水角,外皮金黃軟熟,內裡擠滿紅豆,口感一流。
豬年包撈起
嘻哈大笑 (陳年醉蝦)
發財大桔 (柚子蝦餃)
子孫滿中華(花膠蝦籽撈麵)
黃金堆滿屋(咸蛋黃炸蘿蔔糕)
甜蜜愛侶(麥香醬)
招財進寶(紅豆咸水角)
2019-01-15 212 浏览
聖誕係就係未到,但琴日已經同好友放工時去左坐船船到尖沙咀睇燈飾!今日就來個聖誕餐前奏! 冰鎮鮑魚聖誕樹 $128這一道菜真係好有冬天嘅感覺! 因為佢係有冰冷感, 佢地將西蘭花煮熟再雪凍,加上在似雪山嘅薯蓉上,另外仲有三色椒同鮑汁,係就係凍左啲,但idea 好好,好吸晴,而且健康,上面有四粒彈牙嘅鮑魚自。令菜式更加矝貴。 海皇龍蝦扁意粉 $268龍蝦唔一定要配合伊面食,個龍蝦無論肉同汁都香濃,龍蝦爽口彈牙又夠多肉,意粉面舖上了厚厚的汁,很滿足! 繽紛芥蘭炒帶子 $188 聖誕沙冰 $32火龍果加香蕉冰沙,果汁味十分濃郁,冰沙都好吖,可以飲耐啲!顏色紫紅色,好靚,又有聖誕氣氛! 映雪白切糕 $28 質地似驢打滾煙靭,外面充滿薄脆麥片,裏面係椰汁糕點,少少甜少少涼,一件真係唔夠,兩件剛剛好,這餐聖誕餐真夠圓滿!

冰鎮鮑魚聖誕樹 $128

海皇龍蝦扁意粉 $268

繽紛芥蘭炒帶子 $188

聖誕沙冰 $32

映雪白切糕 $28

2018-12-17
2019-01-11 335 浏览
新一年開始,好快就到農曆年,再次光顧富臨薈,因為上次聖誕試過聖誕大餐,見到餐牌上有很多賣相吸引的點心,今次專程再來試試點心,誰知原來富臨薈已經推出了農曆年的意頭菜式了,又有新口味試,正啊﹗為了迎接農曆年,已經換上了中式佈置了⋯賀年菜式有點心,有小菜,都幾吸引⋯豬年撈起份量大,排列得并并有條,顏色鮮豔,令人食指大動,有哈蜜瓜、鮑魚、櫻桃蘿蔔、甘荀等切絲,配新鮮沙津菜及煙三文魚,光看賣相已非常吸引,店員為我們灑上芝麻、銀魚和醬油,然後2位店員一起幫我們撈起,確實非常好意頭,整體食材新鮮爽口,味道配合得非常好,清新得來帶著芝麻的香味,加上鮑魚絲和三文魚令到口感更豐富。子孫滿華堂原來是花膠蝦子撈麵,滿滿的花膠吸收了醬油的精華,蝦子濃縮了蝦的鮮味,整個撈麵雖然沒有一隻蝦,卻滿滿的蝦味,讚﹗笑口常開是鴨蛋抄帶子,這個配撘帶來非常大的創意和新鮮感,而且味道原來是非常惹味的,用了2種辣椒混合醬汁,又辣又濃味,令本來淡味道的帶子和鴨蛋的味道和層次阩華起來,味道非常好呢﹗說到最可愛的點心造型,要推薦這個甜蜜愛侶,造型是2隻小刺蝟,包點熱辣又超軟熟,餡料滲出淡淡的椰絲香氣~黃金堆滿屋是用了最近大熱的咸蛋黃,

為了迎接農曆年,已經換上了中式佈置了⋯

賀年菜式有點心,有小菜,都幾吸引⋯

豬年撈起

笑口常開

甜蜜愛侶

黃金堆滿屋
黃金堆滿屋是用了最近大熱的咸蛋黃,邪惡又好味,內裡原來是蘿蔔糕,蘿蔔糕蒸得軟滑,外層炸到金黃香脆再混合咸蛋黃,配撘新鮮而且味道一流,新年當然要攞個好意頭,人人都想黃金滿屋啦﹗

整體感覺點心和小菜都很花心思,用新角度去嚐試製作不同的新菜式,除味道外也非常著重造型,以新派酒樓方向去經營確實吸引更多年輕人光顧,也吸引我們的父母拍照打咭XD
2019-01-10
豬年撈起
笑口常開
甜蜜愛侶
黃金堆滿屋
周圍都好難BOOK 位, 近近地揀左間係附近既餐廳提早食聖誕大餐餐廳都有聖誕氣氛門口有聖誕大餐既餐牌,幾得意,好岩一家大細既餐,有中又有西,唔怕老人家同小朋友既胃口我地當然點左個聖誕大餐應下節1. 佛跳牆呢個真係有好多料,好補既感覺。2. 紅米賽螃蟹餃感覺幾健康,阿媽都中意3. 聖誕燒春雞聖誕節食嘢一定要有雞先覺得係聖誕大餐。自己親自切,熱辣辣,隻雞都好滑。4. 冰鎮鮑魚聖誕樹呢一個令人感覺好豪,中間係用類似薯容痴住。我覺得幾特別,但老人家未必中意呢個凍食。5. 繽紛芥蘭炒帶子 D 帶子好大粒,芥蘭都好有心機咁切過曬,好爽脆。6. 秋葵牛柳粒牛肉好味,秋葵健康7.  香草三色丸 呢個三色丸雖然用料唔多,但都好應節咁砌左個聖誕樹8.荷香珍珠雞 呢個珍珠雞咁又HEART用紅米,都健康9. 忌廉咖啡糕 最後既甜品估唔到老人家都幾中意食飲品方面都幾有心思, 呢個聖誕沙冰 , 小朋友睇到眼定定

餐廳都有聖誕氣氛

我地當然點左個聖誕大餐應下節
1. 佛跳牆
呢個真係有好多料,好補既感覺。

2. 紅米賽螃蟹餃
感覺幾健康,阿媽都中意

3. 聖誕燒春雞

4. 冰鎮鮑魚聖誕樹

5. 繽紛芥蘭炒帶子
D 帶子好大粒,芥蘭都好有心機咁切過曬,好爽脆。
6. 秋葵牛柳粒
牛肉好味,秋葵健康
7.  香草三色丸

呢個三色丸雖然用料唔多,但都好應節咁砌左個聖誕樹
8.荷香珍珠雞
呢個珍珠雞咁又HEART用紅米,都健康

9. 忌廉咖啡糕
最後既甜品估唔到老人家都幾中意食

飲品方面都幾有心思, 呢個聖誕沙冰 , 小朋友睇到眼定定
2018-12-22
2019-01-06 187 浏览
富臨開了這副線後都未試過,於是年尾跟家人一起來食。甫坐下就見到充滿聖誕氣氛的點心,十分可愛,立即點了紅米賽螃蟹餃,然後再點其他有趣的點心,如「有雞先定有蛋先」等等。點知就出事喇!先上的醬蘿蔔只有咸味,應有的甜味及蘿蔔的爽脆一一欠奉。前方的「有雞先定有蛋先」同樣失望。酒樓為了做到小雞造型的咸水角導致皮過厚,我咬了兩口還未見到餡料;雞蛋布甸不倫不類,介乎於啫喱及布甸的口感,微甜,無蛋香。心想醉雞應該冇得輸掛,但這道菜絕對似「來不及醃雞然後在廚房用一隻剛煮好連油都未滴乾的油鹽水雞再澆少少酒就端出來」。醉雞很熱,很油,很咸,無酒味。生煎包是冷的,也沒甚麼好寫吧...叉燒腸冇米香,但已經是全餐最好食的了。由於我不吃牛所以這個點心沒有嘗到。蝦餃蒸得太耐,皮一夾就破;賽螃蟹餃清清淡淡,但又是敗筆於餃皮;流沙包沒有流沙,只是一團奶黃🤦🏻‍♀️
富臨開了這副線後都未試過,於是年尾跟家人一起來食。

點知就出事喇!
先上的醬蘿蔔只有咸味,應有的甜味及蘿蔔的爽脆一一欠奉。

醉雞很熱,很油,很咸,無酒味。
醉雞

生煎包是冷的,也沒甚麼好寫吧...
生煎包

叉燒腸冇米香,但已經是全餐最好食的了。
叉燒腸粉

由於我不吃牛所以這個點心沒有嘗到。
松茸牛肉球

蝦餃蒸得太耐,皮一夾就破;
賽螃蟹餃清清淡淡,但又是敗筆於餃皮;
流沙包沒有流沙,只是一團奶黃🤦🏻‍♀️
蝦餃、賽螃蟹餃、流沙包(由左至右)

2019-01-01 133 浏览
到訪的這間餐廳,門面設計簡潔鮮明,裡面環境闊落,冷氣充足,坐下來不會很擠迫。這家餐廳位於沙田偉華中心,從地鐵站走過來,非常便利,適合上班一族。😘😊最令我印象深刻是餐廳內佈置了很多加上後現代設計,富有時代感,保留中國傳統氣派。各位食家可以一邊享受食物一邊欣賞藝術, 都市的浪漫!這次點了非常出名, king prawn linguine海王龍蝦扁意粉。生熟度剛好,入味又嫩滑,龍蝦味慢慢滲出,不但野味, 而且保留濃厚的地中海風情, 肉質鮮味彈牙
各位食家可以一邊享受食物一邊欣賞藝術, 都市的浪漫!

這次點了非常出名, king prawn linguine
海王龍蝦扁意粉。