今日到訪的這間餐廳,門面設計簡潔鮮明,裡面環境闊落,冷氣充足,坐下來不會很擠迫。這家餐廳位於沙田偉華中心,從地鐵站走過來,非常便利,適合上班一族。😘😊最令我印象深刻是餐廳內佈置了很多加上後現代設計,富有時代感,保留中國傳統氣派。各位食家可以一邊享受食物一邊欣賞藝術, 都市的浪漫!餐牌相對其他食店而言,簡單直接,看落令人有舒服的感覺。從各種細微處可以看出店主的心思。服務生亦十分好客熱情,向我們一一講解了各款菜式的特點。這次點了非常出名, king prawn linguine海王龍蝦扁意粉。生熟度剛好,入味又嫩滑,龍蝦味慢慢滲出,不但野味, 而且保留濃厚的地中海風情, 肉質鮮味彈牙,趁熱食最好。linguine (扁意粉)在意大利我都吃過跟他們的口味一樣, 非常正宗。😊😊😘另外點了,冰鎮鮑魚聖誕樹!冰鎮的鮑魚非常有驚喜,濃郁有層次,香甜且帶芡汁的味道,令人欲罷不能﹔更加叫人食慾大振!他們的西蘭花不但鮮嫩. 鮮甜😁總括而言,西蘭花煮得不會過老,而是新鮮有彈性,鮑魚十分有新鮮海鮮味,肉質柔軟al dente,喜歡吃海鮮的朋友必試!冰鎮鮑魚是非常有心思的菜式!無論如何忙碌,這個聖誕必須一試!😊
各位食家可以一邊享受食物一邊欣賞藝術, 都市的浪漫!
餐牌相對其他食店而言,簡單直接,
看落令人有舒服的感覺。
從各種細微處可以看出店主的心思。
服務生亦十分好客熱情,向我們一一講解了各款菜式的特點。

這次點了非常出名, king prawn linguine
海王龍蝦扁意粉。

另外點了,冰鎮鮑魚聖誕樹!

冰鎮的鮑魚非常有驚喜,

他們的西蘭花不但鮮嫩. 鮮甜😁
總括而言,
西蘭花煮得不會過老,而是新鮮有彈性,
冰鎮鮑魚是非常有心思的菜式!
無論如何忙碌,這個聖誕必須一試!😊

最後是紅米賽螃蟹餃,賽螃蟹跟紅米的配合簡直是perfect match!😘😘

菜式品種雖然不多,但絕不欺場,食物質量十分高,份量也不少,
個人吃到最後實在因為太飽而吃不下,覺得可惜……

食店方面亦挺貼心,見客人想喝飲料,會主動問客人是否需要喝茶或其它凍飲品。

服務員態度非常友善,令到食客賓至如歸。

綜上所述,十分推薦這間用心經營的食店,
我亦會再次光顧!

per la vita dolce! 😘😊
用餐优惠
試食活動
2018-11-11 247 浏览
之前都黎過食晚飯兩次,覺得佢既乳鴿好味同抵食。今晚突然又想食乳鴿,同埋見到佢出左關於蟹既新野食,所以又黎食。蟹粉麻球- 麻球都好QQ, 不過個皮太厚,蟹粉份量少,食唔到蟹粉味。蟹粉蛋白炒飯-呢個蟹粉汁都算多,但都係無咩蟹粉味。乳鴿-今次既乳鴿無之前咁熱,之前食係燙口,今次都熱,不過未至於燙口。好彩,味道同肉汁都保持水準。原茄三色翠苗-湯浸菜苗,湯味濃,配住菜一齊食,好味。天鵝金枕酥-之前無見過有呢款點心食,見到有榴槤,就試下。榴槤好甜,賣相都靚,不過,如果酥皮可以再薄d更好。
蟹粉蛋白炒飯-呢個蟹粉汁都算多,但都係無咩蟹粉味。
原茄三色翠苗-湯浸菜苗,湯味濃,配住菜一齊食,好味。
天鵝榴槤酥
流心蟹粉麻球
原茄三色翠苗
2018-11-08
2018-11-07 254 浏览
點解會去食:2018-11-07 聽聞有特色點心,想一睹風采。剛巧有親戚遠洋回港,一行十多人一齊試。食物新鮮程度:⭐️⭐️⭐️⭐️流沙包夠熱,一咬真係流心。蒸糯米飯都出晒煙。食物合適溫度:⭐️⭐️⭐️⭐️即叫即整。新鮮滾熱辣。食物驚喜程度:⭐️⭐️⭐️⭐️🌟有啲點心以為係咸嘅,點知原來係甜嘅。整體味道好。—————————————————服務員態度:主動收野,服務態度友善。仲幫我地拍照添。—————————————————最重要係。。。我會唔會再去呢?重遊指數:⭐️⭐️⭐️⭐️以上評分標準以⭐️⭐️⭐️⭐️🌟為滿分
點解會去食:

食物新鮮程度:⭐️⭐️⭐️⭐️
流沙包夠熱,一咬真係流心。蒸糯米飯都出晒煙。

食物合適溫度:⭐️⭐️⭐️⭐️
即叫即整。新鮮滾熱辣。

食物驚喜程度:⭐️⭐️⭐️⭐️🌟
有啲點心以為係咸嘅,點知原來係甜嘅。整體味道好。
—————————————————
服務員態度:
主動收野,服務態度友善。仲幫我地拍照添。
—————————————————
最重要係。。。我會唔會再去呢?
重遊指數:⭐️⭐️⭐️⭐️

以上評分標準以⭐️⭐️⭐️⭐️🌟為滿分
脆麵
2018-10-28 303 浏览
今日中午去咗這間酒家食嘢,雖然星期日,都唔使等位,價錢方面屬中等,但啲點心都幾好食的叫咗幾款嘢埋單$288。酒家環境都幾舒服,而職員都好好,服務 ok,而茶方面係無得揀的,一坐低就攞咗壺茶嚟,而枱面已經放咗膠手套,可能乳鴿實在太抵食太多人叫,所以擺定係到,而所見嘅都真係好多人叫。
洛神紅米金沙腸
有雞先定有旦先
棉花雞
蕉莓沙冰
2018-10-28
2018-10-21 163 浏览
We had a company lunch here with 6 staff. After seeing so many good reviews of the fried crab with fried rice, we ordered it with high expectation as the price was nearly >$680. But it was extremely disappointing. The crab was extremely dry, over fried, small size, hardly much meat, and most of all, tasteless. The staff mixed the crab york with the fried rice which was also extremely dry, could hardly eat. The whole dish was a total disaster. There’ were many nice dim sims and desserts which

There’ were many nice dim sims and desserts which had very nice presentations. However, the crab ruined the whole lunch. Service was fine.
2018-10-01 377 浏览
由帶位入座受氣到俾錢🤬。我們訂了6:30pm枱,6:25pm到達門口帶位一輪嘴話我地遲到???話我地好彩而家有位但係要八點還枱,我話而家只不過是6:25pm,點會遲到?不過因為有位冇再同佢爭拗。到落單叫餸因為後加了一個拼盤,發現其中有一味甜品先前已落單(單點)所以立刻詢問可否取消之前的單點,有一位戴眼鏡的哥哥幫忙取消了但是突然間有一位部長過嚟不太客氣話今次例外下次唔可以因為廚房太忙會比廚房老鬧。嘩大老我之前係(詢問)可否幫忙取消,多謝幫忙但個部長唔需要咁樣態度,就算取消唔到我都樂意接受,碟甜品又唔係值錢。最後到比錢,收銀姐姐俾咗張單我睇,之後我奉上信用卡同我禮貌一句想要回收據,個收銀謝謝碌大隻眼很不禮貌地同我講,我都要收咗錢先比到收據你架,我話我唔係而家即刻要,只不過提前提出需要收據,費事簽完卡後先話要收據阻住我後面等緊俾錢的人。老實講依一次係我咁大個仔第一次食嘢都要受氣。我好肯定以後唔會再幫襯!不過如果有人鍾意有性格嘅服務態度可以一試😬
由帶位入座受氣到俾錢🤬。
不過如果有人鍾意有性格嘅服務態度可以一試😬
2018-10-01
2018-09-25 444 浏览
阿女生日,提議去食中菜,最後選擇左粵式fusion菜。首推炸乳鴿,鴿子肉質感鬆化、鴻圖超脆麵簡直停不了口、杏汁白肺湯味道剛剛好。在西式天花吊燈下食中菜,感覺好特別。可惜我和阿女都係蝦蟹敏感,沒能試試蟹粉系列。不過,選擇下次會再幫襯,試試佢既鳳爪排骨木桶飯。整體評分85分👍
整體評分85分👍
2018-09-25
庆祝纪念
生日
  • 沙田燒乳鴿
  • 鴻圖超脆麵
2018-09-25 423 浏览
中秋假日在沙田看了早場,朋友有點餓想飲茶,一想到之前行過見到有特色小點,就趁機試試!幸好拿飛等了15分鐘左右已經有位、入座後急忙看那蟹粉相關小點,第一眼已經看中蟹膏蝦多士,這果真好味,每件多士上多多蟹膏,一定可以滿足到愛吃蟹及煎炸食物人的口味👍🏻,朋友看中另一個蟹膏山,這個是被蟹粉包圍津白菜,我覺得味道還可,另一是小煎堆,內裡也是蟹粉汁,勝在夠趣口味道一般,沒怎麼驚喜,不過一定要吃$28一隻乳鴿,又平又好味,最後叫了個清甜咖啡凍糕解膩,整體吃,也是個不錯選擇,但不知是否假日,樓面人手不足,叫人落單加水,也等久了!不過若下次有新點出,也會再來試
蟹膏蝦多士,蟹粉山,蟹膏煎堆,咖啡凍糕
蟹膏蝦多士,蟹粉山,蟹膏煎堆,咖啡凍糕
  • 蟹粉多士
  • 沙田燒乳鴿
2018-09-25 293 浏览
臨近中秋節,就到左食蟹嘅好季節。富臨薈推出左一個好抵食嘅蟹套餐,就同屋企人4個人去食當提早做節。先黎招牌燒乳鴿,炸得好香,皮脆,一咬啲肉汁就飛晒出嚟,一人半隻,都算幾大隻。大大隻蟹粉小籠包,一人一隻大大粒,皮薄多湯,肉𥚃有好多蟹粉。蟹粉蝦多士多士香脆可口,用上蝦膠+蟹粉,味道好夾,蝦膠好彈牙,不過熱氣左少少。太湖大閘蟹主角出場,一人一隻,大約三至四兩左右,蟹黃都算多,餐廳提供左餐具比我地食,可以食得好乾淨。蟹黃油流到周圍都係,要隻埋手指,估唔到蟹肉都好食。蟹粉花膠燴燕窩下面有個火酒膏熱住上,𥚃面有好多蟹粉。非常之多料,味道偏鹹,花膠好有口感!西班牙膏蟹飯整整兩隻膏蟹放係飯上面,呢個只係影相。店員之後把膏蟹上的所有既膏撈埋D飯,變左個膏蟹飯,味道超級濃郁。膏蟹用油炸過,十分香口,啖啖肉。有D妹仔大個主人婆,因為個膏蟹飯真係好好食。這餐蟹粉宴,大家都食得好滿足!

蟹粉蝦多士

太湖大閘蟹

蟹黃油流到周圍都係,要隻埋手指,估唔到蟹肉都好食。
蟹粉花膠燴燕窩

下面有個火酒膏熱住上,𥚃面有好多蟹粉。
非常之多料,味道偏鹹,花膠好有口感!

西班牙膏蟹飯

整整兩隻膏蟹放係飯上面,呢個只係影相。

這餐蟹粉宴,大家都食得好滿足!
2018-09-23 789 浏览
搭入九月份,開始迎接大閘蟹的季節,事實上不同餐廳都會推出大閘蟹應市。而今年就選擇到沙田吃大閘蟹套餐。餐廳位於新城市旁邊的偉華中心,是富臨旗下,加入fusion的特色菜。細味蟹意蟹粉小籠包小籠包頗為巨型,平時一籠四個的小籠包,都要換成四個籠,一籠一個,而且也並非大而無當,多肉又多汁,在蟹粉的加持下,味道更加吸引,湯汁味道更濃。蟹粉多士口感香脆,加入蟹粉能夠緩減煎炸的感覺,入口又更加惹味。太湖大閘蟹太湖大閘蟹的大小適中,拆開大閘蟹會見到澎湃的蟹膏,十分邪惡,鮮甜的蟹膏在口腔之中揮之不去。沙田乳鴿皮脆肉嫩,散發陣陣乳鴿香。蟹粉花膠燴燕窩聽個名已經知道陣容鼎盛,花膠燴燕窩本身已經豪華,再加上蟹粉錦上添花,女士們絕對不能錯過。蟹粉扒雪山賣相還以為是糭,原來是用菜扒成山般。在感覺清新的菜中加入蟹粉圍邊,令平凡變得不平凡。在吃的時候不宜沾上過多的蟹粉,以免味道過濃。西班牙膏蟹飯餐廳的主打,膏蟹配西班牙飯有新鮮感。兩個蟹蓋都有滿滿的蟹膏,店員會幫忙將蟹膏撈勻西班牙飯,令原來白色的飯變成金黃色,亦添加了一份油潤的口感。夠薑薑汁糕大閘蟹配薑是指定動作,今次就以薑汁糕為甜品作結尾。就以這餐為大閘蟹季節打開序
而今年就選擇到沙田吃大閘蟹套餐。

細味蟹意
蟹粉多士
口感香脆,加入蟹粉能夠緩減煎炸的感覺,入口又更加惹味。
沙田乳鴿
皮脆肉嫩,散發陣陣乳鴿香。
夠薑薑汁糕
大閘蟹配薑是指定動作,今次就以薑汁糕為甜品作結尾。

就以這餐為大閘蟹季節打開序幕。
2018-09-20
2018-09-21 7150 浏览
連續2日見到朋友😆今次竟然係瘋狂食蟹,好開心啊🤤今次我哋食嘢速度有進步,唔使等到夜一夜先返屋企🤣.#細味蟹意 3-4人餐 ($1200)😋好味指數:(8/10).點心🥟蟹粉小籠包小籠包食落皮唔算特別薄,不過裡面就好多湯,而且都幾香蟹粉味😎👍🏼每次夾起小籠包都係一個挑戰😩.小食🍞蟹粉多士多士係用蝦膠整,幾厚身彈切,加埋上面堆蟹粉都幾過癮😎.主菜🦀太湖大閘蟹 雖然唔算好大隻,但係都幾多膏😍而且餐廳好細心提供埋剪刀同手套😆Btw剝大閘蟹真係好麻煩,如果有人剝埋比我,坐喺度有得食就好喇🤣🐦沙田乳鴿 乳鴿都幾大隻😆外皮燒得香脆,食落啲肉都幾嫩滑同juicy😍🦀蟹粉花膠燴燕窩 上面有一堆燕窩係到😳不過花膠就唔算多😫又係好香蟹粉味,不過食食下就有啲咸😫🦀蟹粉扒雪山 雪山雖然有好多蟹粉,不過食落就好咸🙄所以建議撈飯食會比較好🤔🍚主食🥘西班牙膏蟹飯 原本蟹粉蛋白炒飯,我地就轉咗個勁啲嘅膏蟹飯🤩一嚟到見到2個蟹蓋鋪滿咗滿滿嘅蟹膏🤤然後佢地就會將蟹膏倒落risotto到😙食落去好香, 基本上每粒飯都黐住咗蟹膏!!不過飯嘅質感就淋咗小小🙁另外蟹身係分開上,輕輕炸過嚟,比較易咬開啲殼😗甜品🍰夠薑薑汁糕 微辣嘅薑
連續2日見到朋友😆

#細味蟹意 3-4人餐 ($1200)
😋好味指數:(8/10)
點心

🥟蟹粉小籠包
每次夾起小籠包都係一個挑戰😩
小食

🍞蟹粉多士
多士係用蝦膠整,幾厚身彈切,加埋上面堆蟹粉都幾過癮😎
主菜

🦀太湖大閘蟹

🐦沙田乳鴿
乳鴿都幾大隻😆外皮燒得香脆,食落啲肉都幾嫩滑同juicy😍

🦀蟹粉花膠燴燕窩

🦀蟹粉扒雪山

主食
🥘西班牙膏蟹飯
原本蟹粉蛋白炒飯,我地就轉咗個勁啲嘅膏蟹飯🤩
一嚟到見到2個蟹蓋鋪滿咗滿滿嘅蟹膏🤤
另外蟹身係分開上,輕輕炸過嚟,比較易咬開啲殼😗

甜品

🍰夠薑薑汁糕
微辣嘅薑汁糕,食落去煙煙韌韌😝

飲品
玫瑰薑汁綠茶(凍)
枸杞黑糖薑茶(熱)
⭐溫馨小提示
📌小心膽固醇☝🏻
2018-09-21 189 浏览
早幾天去了沙田宜家買家具,回家時見到富臨薈已有秋天必食的大閘蟹,見晚餐時間快到,順道進入進去回味一下乳鴿。沙田乳鴿印象中吃過2-3次,味道依然出色,皮脆肉嫰多汁,為了他真的值得多次回味。蟹粉小籠包帶微微的蟹香,吃的時候小心燙口加爆汁,肉汁滿滿的,餡料十足。陽澄大閘蟹主角進場了,大閘蟹像對我微笑著,打開蟹蓋內裡蟹膏多到不得了,濃郁的蟹膏為我帶來秋天的風味,沾一點醋吃得更為滋味。蟹粉多士脆得香脆可口,蝦肉彈牙,多士沾了蟹粉汁,味道更為豐富。蟹粉花膠配料十足,有燕窩、花膠,當然還有蟹粉,味道濃郁,相當滿足。燴燕窩蟹粉扒雪山滿有心思的一道菜,將切絲的菜變成雪山,口感非常爽口。蟹粉蛋白炒飯炒飯夠乾身,沾一點蟹粉汁帶出多一粉鮮味。枸杞黑糖薑茶(熱)&玫瑰薑汁綠茶(凍)個人喜歡熱的黑糖薑茶,滿辣的,不算太甜,我很喜歡。

陽澄大閘蟹

蟹粉多士
脆得香脆可口,蝦肉彈牙,多士沾了蟹粉汁,味道更為豐富。

蟹粉花膠
配料十足,有燕窩、花膠,當然還有蟹粉,味道濃郁,相當滿足。

燴燕窩蟹粉扒雪山
滿有心思的一道菜,將切絲的菜變成雪山,口感非常爽口。

蟹粉蛋白炒飯
炒飯夠乾身,沾一點蟹粉汁帶出多一粉鮮味。

枸杞黑糖薑茶(熱)&玫瑰薑汁綠茶(凍)
個人喜歡熱的黑糖薑茶,滿辣的,不算太甜,我很喜歡。
1K
2018-09-20 211 浏览
平時如果收早,很常跟朋友過來這邊飲茶秋天除了是賞楓葉的季節,同時也是吃大閘蟹的季節 蟹粉小籠包蟹粉帶鹹香,肉餡味鮮,小籠包入口多汁蟹粉多士多士炸得香脆非常香口,蝦肉彈牙上面更有不少蟹粉,非常邪惡太湖大閘蟹大閘蟹不算大隻,當然這個月份還未到最肥美的時候打開蟹蓋就看到黃澄澄的蟹膏濃郁的蟹膏滿溢著甘香風味沙田乳鴿皮香肉質結實,醃得夠味,不沾醬也可蟹粉花膠裡面有燴燕窩,蟹粉,花膠,燕窩,當然家人吃得一面滿足吃後整個人都暖和起來燴燕窩蟹粉扒雪山用上切絲的蔬菜作為雪山但蟹粉過多整個略鹹蟹粉蛋白炒飯蟹粉汁也是跟剛剛的一樣,不沾太多是可以的炒飯炒很夠乾,的確不錯枸杞黑糖薑茶食完蟹當然要來杯薑茶來作結尾沙田正街11-17號偉華中心2樓9A-9B舖
平時如果收早,很常跟朋友過來這邊飲茶
秋天除了是賞楓葉的季節,同時也是吃大閘蟹的季節
蟹粉小籠包
蟹粉帶鹹香,肉餡味鮮,小籠包入口多汁
蟹粉多士
多士炸得香脆非常香口,蝦肉彈牙
上面更有不少蟹粉,非常邪惡
太湖大閘蟹
大閘蟹不算大隻,當然這個月份還未到最肥美的時候
打開蟹蓋就看到黃澄澄的蟹膏
濃郁的蟹膏滿溢著甘香風味
沙田乳鴿
皮香肉質結實,醃得夠味,不沾醬也可
蟹粉花膠

裡面有燴燕窩,蟹粉,花膠,燕窩,當然家人吃得一面滿足
吃後整個人都暖和起來
燴燕窩蟹粉扒雪山
用上切絲的蔬菜作為雪山
但蟹粉過多整個略鹹
蟹粉蛋白炒飯
蟹粉汁也是跟剛剛的一樣,不沾太多是可以的
炒飯炒很夠乾,的確不錯
枸杞黑糖薑茶
食完蟹當然要來杯薑茶來作結尾
沙田正街11-17號偉華中心2樓9A-9B舖
2018-09-12
2018-09-19 245 浏览
之前去過食晚飯,食物質素不錯,所以舉家到富臨薈提早食中秋飯,見到有大閘蟹叫左4隻$88/隻,點知原來富臨薈食大閘蟹係冇醋跟,想問員工攞醋要親自起身到處搵人,搵到員工攞醋果陣,員工一臉疑惑,完全唔知食大閘蟹要點醋食,又冇薑茶,蟹粉系列可以不值一試。。。
2018-09-19 417 浏览
我小兵今曰跟友人去了酒樓飲茶 在新城市旁的華偉中心很容易找 洒樓環境坐著是舒服的 有乳鴿及一些創意點心 下午茶時間三人大概食了300元 特別有趣的是「有雞是還是有蛋先」雞仔外形有點不像 還稱得上外脆內軟 但小兵覺得有點油 沒有多吃 反而覺得蛋殻内的雞蛋布丁 甜度適中 入口溶化 適合不太喜愛吃甜點的小兵
我小兵
有雞先定有蛋先