2018-04-14 144 浏览
傳統中式酒樓,食客群大部分是中老年人或家庭,年青人鮮會一大班朋友到酒樓聚餐食飯,富臨為了吸納這一群年齡層,開了一間年青、富活力的中式fusion 餐廳。餐廳的裝修與富臨酒樓截然不同,風格走摩登路線,地下和牆身用上歐陸式花紋磚,金屬鳥籠點綴分隔的屏風,亦頗有特色。餐牌方面,餐廳提供三款四人套餐。第一個價錢$438(星期一至五)/$568(週末及假期),食物有:- 招牌燒乳鴿兩隻- 豬過豬頭點心拼盤 或 點心(5選2) -鍋燒生煎包、香茜牛肉腸、蟲草花棉花雞、紅白珍珠雞、黑松露燒賣- 精美小食(4選2) -青芥木耳、開花蘿蔔、爽蒟蒻絲、煙燻醬香耳花- 香噴噴小炒(4選2) -梅菜干扣肉、海南雞、涼瓜炒牛肉、五香一字骨- 主食(2選1)-龍鬚頭抽炒麵、櫻花蝦高麗菜第二個價錢$668(星期一至五)/$868(週末及假期),食物有:- 招牌燒乳鴿兩隻- 豬過豬頭點心拼盤 或 點心(5選2) -蝦兵蟹將、香茜牛肉腸、蟲草花棉花雞、墨汁鮮蝦餃、黑松露燒賣- 精美小食(4選2) -夫妻肺片、開花蘿蔔、沙薑豬手、煙燻醬香耳花- 香噴噴小炒(4選2) -金沙大蝦球、海南雞、菠蘿中的秘密、香辣/薑葱蟹- 主

餐牌方面,餐廳提供三款四人套餐。
- 主食(2選1)-龍鬚頭抽炒麵、櫻花蝦高麗菜

- 主食(2選1)-龍鬚頭抽炒麵、櫻花蝦高麗菜

第三個價錢$888(星期一至五)/$1168(週末及假期),食物有:
- 招牌燒乳鴿兩隻
- 豬過豬頭點心拼盤 或 點心(5選2) -蝦兵蟹將、牛太子腸粉、墨汁鮮蝦餃、黑松露燒賣
- 精美小食(4選2) -夫妻肺片、青芥木耳、沙薑豬手、醉
- 香噴噴小炒(4選2) -金沙大蝦球、麻婆豆腐、菠蘿中的秘密、海鮮藏白雪
- 主食-

至於今日點的菜式,分別是故宮東坡肉、紅糟肉、紅𦅛米糕、醉鴨胸、甜品薈、四季戀人和藍色多腦河,各菜式別樹一格,甚為驚喜。

醉鴨胸- 醉鴨胸以圖形玻璃杯盛載,鴨肉與脂肪的的比例平均,大約四比一,鴨胸浸在花雕汁裡,不但盡吸酒香,而且令肉質軟化,是個醒胃的餐前小食。

甜品薈- 點心共五款,分別為藍蝶夜空、天鵝金枕酥、影雪白切糕、特色奶皇卷和棉花白兔仔,以木製層架盛載。當中較特色的是天鵝金枕酥和棉花白兔仔,天鵝金枕酥以天鵝作造型,形態栩栩如生,酥皮鬆化,一咬便滲出陣陣的榴連香,齒頰留香;棉花白兔仔的神態維肖維妙,只想讓相機吃落肚。

故宮東坡肉- 一個令人又愛又恨的邪物,東坡肉的精粹不限於其肉質腍滑和醬汁調味,而脂肪的角色亦同樣重要,東坡肉一入口,表皮和肪脂立場溶化,其後吃到的是一絲絲的瘦肉,口感層次強烈。

紅糟肉- 紅糟肉是叉燒的進化版,肉邊沾上脆糠,令平凡的叉燒添多一層口感,而肉質製作鮮嫩,表面還保持一定的肉汁。

紅𦅛米糕-這是必點之選,蟹糕又香又多,蒸蟹時的鮮味已融入糯米飯中,糯米能中和蟹的寒氣,同時糯米夾雜著冬菇和荷葉香。

四季戀人和藍色多腦-兩杯飲品中,四季戀人是雜果賓治,藍色多腦有藍莓,比較清新,可飲出不同的層次,
2018-04-12 794 浏览
呢日同表姐既兩個小魔怪放完電之後,夜晚就同表姐加小魔怪佢地一齊食野醫肚小魔怪佢地見到隔離檯有人食呢個賣相好可愛既“動物農莊拼盤”HKd$138+10%就嗌住話要食呢個動物農莊拼盤既賣相真係無得輸,莫講話係小魔怪佢地,我同表姐兩個見到都忍唔住要影多兩張相拼盤有三層,當中既點心有咸有甜,味道整體都唔錯,唔係淨係得個樣啵-底層係“有雞先定有蛋先”:其实姐係2個布丁加3個咸水角,之後仲有2隻箭豬叉燒包中間個層就係兩粒棉花白兔仔同兩隻白蘿蔔外型既紅豆角而頂層就有兩隻天鵝金枕酥,呢幾款甜既甜心拎黎做我地既飯後甜品就fit晒表姐同我都中意食有酒入饌既涼菜小食,所以特意叫左份“醉鴨胸”HKd$68+10%自私食,因為酒味都幾重,所以兩個小魔怪就無緣一嚐嚕跟住我就揀左“豆酥鱈魚”HKd$128+10%做主菜,鱈魚扒又滑又無細骨,啖啖嫩口,岩晒兩個小魔怪加埋下面經過酥炸既黃豆碎一齊食就仲香口惹味然後我地決定要埋呢個春日限定既“紅蟳米糕”HKd$328+10%做主食,我地諗住點都要有啲飯落肚先夠飽架嘛wow... 點知原來份量超大,我地兩大兩細都平均每人可以分到碗幾兩碗架紅蟳蟹仔唔大隻,但係味道鮮甜,而下面

中間個層就係兩粒棉花白兔仔同兩隻白蘿蔔外型既紅豆角

加埋下面經過酥炸既黃豆碎一齊食就仲香口惹味

紅蟳蟹仔唔大隻,但係味道鮮甜,而下面既糯米飯就更加係盡吸當中既精華鮮味,所以兩個平日唔太肯食飯既魔怪們都好開胃好俾面咁食左兩碗呀

最後我地仲叫左兩杯呢度新出既“春日特飲”HKd$38+10%:“四季戀人”同“藍色多腦河”俾兩個小魔怪同我地share飲

兩杯飲落果味都幾清新自然,前者係帶有西柚味而後者就係藍莓味,兩杯特飲入面都有d鮮果粒食添架
2018-04-12 628 浏览
成日食西餐 都真係會有啲悶想轉下口味可以去富臨薈裝潢簡單 一啲都唔似係食中菜😂即使好少食中菜嘅我都覺得好正👍🏻我同朋友太耐無見嘅關係就一於放縱少少 有咁豪食咁豪🤤首先黎左個醉鴨胸($68)酒味好香 食落去我覺得酒味都幾濃帶甘同鴨胸味道幾夾 可以一試然後黎左個故宮東坡肉 ($58)東坡肉好似舊啫喱咁騰騰震瘦肉肥肉層次分明 咬落去入口即溶🤭而紅糟肉($108) 我係第一次試睇落去好簡單嘅一道菜 但原來都好複雜先要用唔同調味醃製 然後先拎去酥炸難怪咁入味 但係一啲都唔熱氣 好味黎到主菜就係紅蟳米糕 ($328)紅蟳就係蟹嘅意思 呢隻蟹蟹都幾多肉而下面嘅糯米飯都吸收哂蟹嘅精華成個飯都好好食 不過兩個人食就太大份😂最後甜品以動物農莊拼盤為呢餐劃上完美句號點心造型可愛 當中天鵝造型嘅竟然係榴連酥外表鬆脆 一咬落去係啖啖榴連蓉 超正🤪而兩杯野飲分別係四季戀人同藍色多惱河 ($38)四季戀人係熱情果味 幾特別🍹________________________裝修環境:✨✨✨✨✨服務態度:✨✨✨✨✨食物質素:✨✨✨✨✨(5個✨為滿分)________________________唔信我嘅可以自己去試試
成日食西餐 都真係會有啲悶
想轉下口味可以去富臨薈
裝潢簡單 一啲都唔似係食中菜😂
即使好少食中菜嘅我都覺得好正👍🏻
我同朋友太耐無見嘅關係
就一於放縱少少 有咁豪食咁豪🤤
首先黎左個醉鴨胸($68)
酒味好香 食落去我覺得酒味都幾濃帶甘
同鴨胸味道幾夾 可以一試
然後黎左個故宮東坡肉 ($58)
東坡肉好似舊啫喱咁騰騰震
瘦肉肥肉層次分明 咬落去入口即溶🤭
而紅糟肉($108) 我係第一次試
睇落去好簡單嘅一道菜 但原來都好複雜
先要用唔同調味醃製 然後先拎去酥炸
難怪咁入味 但係一啲都唔熱氣 好味
黎到主菜就係紅蟳米糕 ($328)
紅蟳就係蟹嘅意思 呢隻蟹蟹都幾多肉
而下面嘅糯米飯都吸收哂蟹嘅精華
成個飯都好好食 不過兩個人食就太大份😂
最後甜品以動物農莊拼盤為呢餐劃上完美句號
點心造型可愛 當中天鵝造型嘅竟然係榴連酥
外表鬆脆 一咬落去係啖啖榴連蓉 超正🤪
而兩杯野飲分別係四季戀人同藍色多惱河 ($38)
四季戀人係熱情果味 幾特別🍹
________________________
裝修環境:✨✨✨✨✨
服務態度:✨✨✨✨✨
食物質素:✨✨✨✨✨
(5個✨為滿分)
________________________
醉鴨胸
紅糟肉
四季戀人
2018-04-11 412 浏览
約咗好友嚟沙田搵食,友人說想吃粵菜,但又想嘆下點心,問我可有好提議。咁就容易喇,一於交俾我安排。選了位於偉華中心 2 樓嘅「富臨薈」,餐廳走年輕路線,門面設計採開放式,地方闊落,環境光猛,座位寬敞舒適,令人感覺輕鬆自在。店舖以賣新派粵菜和精緻點心為主,另外亦有川菜及甜品等提供,應該啱友人口味。無嚟一排,原來餐廳最近推出咗一系列春日限定的新菜式,除了有兩款賣相非常精美的點心拼盤「甜點薈」同「動物農莊拼盤」之外,另外亦有好幾款別致的小食、主菜和飲品,淨係睇張點菜紙上面嘅相片,已經覺得好吸引,今次真係無揀錯嚟呢度開餐。友人非常眼利,發現原來惠顧飲品,每款可免收一位茶位費,反正近日天氣回暖,就先每人點杯飲品解下熱。這兩杯係四季戀人 ($38) 同藍色多腦河 ($38),前者係以熱情果炮製,而後者就用上藍莓、梳打同紅茶膽製作,兩杯都配咗新鮮雜莓粒,味道酸甜清新,春意十足。新出嘅小食共有四款,包括醉鴨胸、芙蓉蕃茄、乾坤雞翼同我地揀的糖漬栗子 ($42)。栗子以一隻不規則的三角碟盛上,搶先嘗一粒,質感稍嫌硬實,幸好入口微甜富栗香,而且食落不會乾爭爭。友人說想吃點心,兩款點心拼盤賣相都好吸引,心大心細
友人說想吃點心,兩款點心拼盤賣相都好吸引,心大心細,最後都係決定揀動物農莊 ($138)。拼盤有鹹又有甜,以一個三層高的精緻「鳥籠」盛載,賣相吸睛,惹來鄰桌不少艶羨目光。
先吃最底層用籐織籃盛著嘅兩款點心,包括有有雞先定有蛋先箭豬叉燒包。三隻可愛嘅小雞,其實係脆而不韌的家鄉鹹水角,造型活靈活現,而中間兩隻蛋殼就載住滑溜滋潤、甜度合宜的楊枝甘露布丁。箭豬叉燒包炸得金黃酥脆,裡面的叉燒餡肥瘦適中,而且入口更撒發出陣陣叉燒香氣,讓人回味無窮。
中間嗰層係得意可愛的棉花白兔仔紅豆蘿蔔仔,棉花糖質地非常軟綿,面頭沾滿椰絲,咬落唔黐牙;而紅豆蘿蔔仔其實係用上甘筍汁做成嘅紅豆鹹水角,入面嘅紅豆餡軟腍得來又唔糊口,咬下有紅豆香,食落煙韌唔太甜。
至於頂層的天鵝金枕酥,望落去形態逼真、栩栩如生,宛如翩翩起舞的小天鵝。輕咬一口,外層酥皮香口鬆化,而入面的榴槤餡料,味道濃郁但又不會太膩口,榴槤迷必試。
食完點心就輪到吃主菜,揀左三款,先嚟一客故宮東坡肉 ($58),一聽到「東坡肉」三個字就感覺肥膩,所以平日極少會點,不過友人想吃,就一於捨命陪君子。幸好這件東坡肉做得好有水準,油而不膩,鬆化有口感,尤其是肥肉部分,入口即化,鮮嫩多汁,非常好吃。
而另一款主菜就揀左豆酥鱈魚 ($128),鱈魚件頭唔細,既厚切又大塊,魚肉甘香軟嫩;而豆酥亦是新鮮製作,以黃豆攪碎成黃豆蓉,再爆炒成香脆豆酥,入口充滿黃豆的甘香,與淡口的魚扒十分匹配。
友人是個蟹痴,所以壓軸選了一客以竹蒸籠盛裝的紅蟳米糕 ($328),所謂紅蟳米糕,其實即係籠仔膏蟹糯米飯,兩隻蟹身形雖然唔算好健碩,但蟹膏奇香,質感軟綿,而糯米由於吸收左蟹汁嘅鮮甜,每一口都滲出膏蟹的鮮香,好不誘人,亦為這晚劃上美好的終結!
2018-04-10
2018-04-10 336 浏览
中菜酒樓食唔少,屋企人都至鐘意。富臨都係常去酒樓之一,富臨薈新開?好似不錯環境就入嚟啦。環境好新派,地都係有心思pattern。好多鳥籠,唔通暗示我地要叫鳥籠style既動物農莊拼盤?咁就要一個啦!小食 醉鴨胸上枱味道不大,心諗係咪伏,西餐鴨胸就好食。杞子弱弱酸,好食啦。夾起見到鴨胸都幾大件,加返分。一咬見水!呀,唔係!係出酒!好大量酒,好心頭係鴨胸之中。食完有少少酒味係嘴,唔算重酒,可能輕手落酒更岩一家老小食。之後發現食多幾件就發現酒香岩岩好既,哈哈。點心 動物農莊拼盤,當中包括天鵝金枕酥、棉花小白兔、紅豆紅蘿蔔、鹹水角小雞、有雞先定有蛋先和箭豬叉燒包。全部都好可愛呀,唔捨得食佢地。怎可以吃兔兔呢?天鵝金枕酥好好味,榴連容,正爆醬!好濃榴連,仲要配天鵝身既酥形。個芝麻底脆脆地,讚呀。棉花小白兔係白椰絲棉花糖,傳統點心。細個時常見,近年少見左。多多椰絲為棉花糖添粗糙感,甜甜地,小朋友應該會好鐘意。紅豆紅蘿蔔比小白兔更甜,外皮酥彈。頭係中式芫茜,超草菁。鹹水角小雞非常可愛,用杏片做小嘴小手腳。金黃色外皮,煙un可加,內料新鮮菇肉軟棉棉。蛋是楊枝甘露,凍凍的好香甜。小小份量過口引又健康。箭

小食 醉鴨胸

紅豆紅蘿蔔比小白兔更甜,外皮酥彈。頭係中式芫茜,超草菁。

蛋是楊枝甘露,凍凍的好香甜。小小份量過口引又健康。箭豬叉燒包都好可愛,炸饅頭咁。

主菜 豆酥鱈魚
點會放過油份高的鱈魚,魚皮好油好juicy,魚肉好白好嫩。魚肉一片片,易去骨。本身魚肉清淡,配上炸蒜豆酥就唔同了,味道強勢好多。

故宮東坡肉
有點酒的感覺~ 外形似小啡紅磚。厚豬皮多骨膠原!豬肉就軟林入味,又無太咸。配飯食會開心啲。

紅蟳米糕份量大,膏蟹特別香海鮮味。蟹肉算鮮甜,特別蟹腳帶膏的位置,有啖啖肉之感覺。蟹蓋加飯一流,再加上少少豉油增惹味,糯米飯都食多兩啖。
糯米飯係珍珠雞大個size,台灣做法咁。有香菇肉碎,好味又帶口感,Q彈牙的!仲有土魷在內。

幾新穎既中餐酒樓,點心都有好多得意款。

四季戀人西柚汁好清新,草莓甜甜的。比較鐘意依個呀,好開胃同粉紅 紅色咁靚呀。

藍色多腦河莓子味飲品,茶底都濃同帶甜。好味,味道集中過四季戀人。
  • 動物農莊拼盤
  • 紅蟳米糕
2018-04-10 130 浏览
富臨 , 旗下酒家的水準 , 大家都明白的 , 心照不宣 , 不需多講 ....某日 , 在 沙田 - 偉華中心 逛街 , 見到這間 富臨薈 FL Fusion, 突然心感好奇 , 於是就入去幫襯 ~Menu ~水滾茶靚 , 服務員的服務態度殷勤 , 餐廳的環境比較似西餐廳多過中菜 , 感覺上還不錯的 ~口淡淡 , 先點杯特飲 四季戀人 $ 38, 嘆一下 ~故宮東坡肉 $ 58 : 這個 東坡肉 , 究竟正不正宗 , 是否屬於傳統的味道呢 , 這個 , 我不知道 , 因為我並非生於 蘇東坡 的年代 , 亦從未在故宮行走過 , 所以我怎會知道呢 ; 就講這個東坡肉 , 味道濃郁入味鹹中帶甜 , 肉質鬆嫩軟綿 , 是肥而不膩 , 未能帶來驚喜 , 但仍算不錯吃 ~红糟肉 $ 108 : 賣相很一般 , 看來乾巴巴似的 , 但吃起上來並沒想像般的乾硬 , 而且頗香口的 , 頂部和底部也脆口 , 用來佐酒會是不錯 ~本篇完 ~
Menu ~
口淡淡 , 先點杯特飲 四季戀人 $ 38, 嘆一下 ~

本篇完 ~
2018-04-06 143 浏览
由於返工作的關係,很少機會可以飲茶,吃點心呢,否則就要等到放假,但又要一早爬起來,真的是有一點難道,是晚男朋友就帶我到一個晚上也有點心吃的地方去啦!身為沙田友的他,當然會四處搵食啦,今次他推介的富臨薈真的是帶給我驚喜呢!涼瓜煎蛋角蛋角煎得呈金黃色,火喉剛剛好,煎得很香口,涼瓜也沒有一點苦味,也沒有太過油膩!炒鮮百合秋葵淮山一味清新的小炒,口感豐富,連不太愛吃秋葵的我也吃了不少呢!黑金流沙包賣相精美吸引,同樣有實際!一咬開就湧出奶黃汁,還伴著蛋黃香味,罪惡得來又滿足!小籠包子一咬下去同樣有滿滿的湯汁,熱辣辣的,內裡我肉也不會過肥,但外皮就有點厚,需要改進呢!整體來說,食物質素不錯,價錢合理,又成為我的開飯list 內的可再光顧餐廳之選!😀

涼瓜煎蛋角

炒鮮百合秋葵淮山
一味清新的小炒,口感豐富,連不太愛吃秋葵的我也吃了不少呢!

黑金流沙包

小籠包子
2018-04-06 136 浏览
呢度食飯都幾抵,乳鴿$25 隻,係鮮炸但唔脆既🤔。洛神紅米金沙腸$38,就係用洛神花染到腸粉皮變左紅色,入面就包住炸到脆卜卜既。菠蘿中的秘密即係生炒骨$128,櫻花海鮮炒飯有d咸😖$88,雖然有大量既櫻花蝦唔孤寒,又炒得粒粒散開。有雞先?有蛋先?🐣$38 咸水角+布丁,新鮮炸好難唔好食🌟 ,自己食左兩隻🤣

呢度食飯都幾抵,
乳鴿$25 隻,
係鮮炸但唔脆既🤔。
洛神紅米金沙腸$38,
就係用洛神花染到腸粉皮變左紅色,
入面就包住炸到脆卜卜既。
菠蘿中的秘密即係生炒骨$128,
櫻花海鮮炒飯有d咸😖$88,
雖然有大量既櫻花蝦唔孤寒,
又炒得粒粒散開。
有雞先?有蛋先?🐣$38
咸水角+布丁,
新鮮炸好難唔好食🌟 ,
自己食左兩隻🤣
2018-04-03 136 浏览
從相片中看到點心賣相可愛,所以決定一試老實說,裝修,環境不過不失。但食物和服務真的有待改善。點心味道一般,炸乳鴿偏乾。下單,上菜,上茶,問答等都好混亂,但態度尚可,心想可能要點時間上手吧!吃完要拎單到收銀處付款,給我看到非常可怕的事。有一個婦人非常有禮貌的問收銀員取洗手間鎖匙,對方一直低頭不瞅不睬。我因為要付款,都說了聲,唔該,我想俾錢。收銀小姐終於微微抬頭,一手取過單再將印有銀碼的單放在枱上,黑口黑面說了聲 「嗱!」婦人再問洗手間鎖匙,她依舊無反應。婦人終於問到另一位職員取到鎖匙。我也跟她去。去完我負責還回。在我打算離開時,有個好老的伯伯想去洗手間。收銀的女人終於出聲,她說不外借。當時我話女廁可以,男廁是否不可以呢?佢話全部廁所係俾職員去,話我都唔應該去當時伯伯哀求佢,有個廿幾歲的後生仔在塲都有問個收銀女人,佢話無,唔俾去。要去行去新城市廣場去。之後就再低頭工作。剛好有職員經過,都話廁所只給租户用,不可以用。幸好後生仔好心帶伯伯去
從相片中看到點心賣相可愛,所以決定一試

吃完要拎單到收銀處付款,給我看到非常可怕的事。
我因為要付款,都說了聲,唔該,我想俾錢。

我也跟她去。去完我負責還回。
當時我話女廁可以,男廁是否不可以呢?
佢話全部廁所係俾職員去,話我都唔應該去

之後就再低頭工作。
剛好有職員經過,都話廁所只給租户用,不可以用。
幸好後生仔好心帶伯伯去
2018-03-15 200 浏览
星期六去沙田本身想食一田好多唔同選擇點知爆人冇位 而朋友又唔想等位係到燥底決定轉戰食第二啲搵到個富臨匯 環境好靚上碟亦吸引唔似一般酒樓嘅用具叫左個乳鴿 做緊特價 都幾抵食份量唔算細 2個人食岩岩好 而且幾入味另外都唔會骨感 有肉嘅之後叫左個點心拼盤拼盤真係好靚唔有豬仔樣 勁得意另外墨汁蝦蝦好好食 又引人入勝其他嘅種類好特別平時酒樓好小有幾有新鮮感重有叫左個海南雞飯原以為會唔好食點知飯底好香口 但唔太覺油膩感 飯又大大碗 岩晒兩人分而且佢有3種醬汁3種食落口感同刺激都唔同 今餐真係唔錯!
星期六去沙田本身想食一田

飯又大大碗 岩晒兩人分
而且佢有3種醬汁
3種食落口感同刺激都唔同
今餐真係唔錯!
傳說中初三赤口,不宜拜年,唯有去沙田馬場行一轉轉大運,新年流流,滿街皆是人,富臨薈門外也不例外。富臨薈,光聽名字,就知道是富臨旗下的餐廳,而且號稱是精薈所在,更是只此沙田一間,這樣的取名連平時不喜等位的我,也不得不臣服於這種新年時勢,結果等了超級狗,約有半小時之久,終於到我們輪候入座,原來這裡二人佔了四人位,那倒也是,一張瓷磚長方枱,又很難分開,這樣就提供了一個給我們坐得舒舒服服的"雞"會。紅白珍珠雞:有紅米飯,白可能指的是肥豬肉,而且含有蝦干,我不太喜歡吃肥豬肉,所以不予置評。發財大桔(桔仔蝦餃)$48:中西合璧的一道菜式,他們將蝦餃重新包裝,製成桔仔形狀,應節之餘又好意頭,新年當吃此菜。古法乳鴿$25:幾脆口,名為古法,即用傳統手藝燒製而成,我倒想看看古法是怎麼的一套燒製手法。洛神紅米金沙腸$38: 腸內包著蝦,名字聽下去是不錯的,吃下來卻是甜甜的。 打工黃帝$38:打工仔都想做打工黃帝,我們也想一嚐這是甚麼樣的一道菜式。鍋燒生煎包$38:我又是點生煎包,看來我是不知不覺愛上了吃生煎包,吃上口還是熱辣辣的,包皮脆脆的,還是好吃的。青芥木耳$38:作為一道開胃小菜,還是不錯的。即製小

青芥木耳$38:作為一道開胃小菜,還是不錯的。

即製小籠包$28:名為即製,最緊要新鮮,他們做得到。

味道是不錯的,唯一有遺憾的是這種座位的設計,由於我坐的是沙發位,背面的一對情侶與我背對背而坐,但是他們好像被螞蟻上身似去的,郁黎郁去,帶動我的臀部也郁黎郁去,如果他們大動作一些,恐怕連隔離食客的臂部也同步郁動,我望了他們很多次,他們好像無動於衷,堅持許志安ON AND ON繼續郁動演動會,我也無法子,難道為了個臂部告佢地咩,正所謂:"同佢地坐沙發,真係掉晒架"。當然,最好改一改這種沙發設計,因為不是每個香港人都帶殺蟻水出街的,而他們正正就沒有。
2018-02-18
2018-02-20 1838 浏览
臨近新年,梗係要買返啲新衫褲迎接新一年啦。所以收左工就約埋朋友一齊辦年貨,順便睇下呢頭新開嘅奇趣有無減價貨執。行到差不多見富臨薈呢度有個新春菜式,就同朋友一齊係度開埋餐,食個開運菜迎新年。先黎係花開富貴,及發財大桔兩個點心。花開富貴係食開嘅紅豆包,不過就做成桃花形狀,外型可愛而紅豆餡都唔算好甜,仲食到粒粒紅豆蓉。唔錯!聽店員講,因為係新春菜式所有食物都用上寓言嘅名稱,等顧客食完除左飽足之餘亦可以開開心心迎新年。發財大桔其實係蝦餃,不過皮就加入左柑橘汁做成,所以呈現金黃色再插上香菜做葉,成個做到維妙維肖嘅桔仔。用料好足食落蝦肉彈牙仲帶點柑桔香,似係取代陳皮嘅變奏版,作為前菜幾好食開胃。另一個點心係包羅萬有,即係鮑魚燒賣。一粒燒賣配上一隻鮑魚夠晒豪氣,而且煮得好入味仲有少少黏牙口感。底下嘅燒賣因為滲入左鮑汁,味道更覺惹味。之後就係賀年撈起了。材料有甘筍/蜜瓜/青瓜/紅椒/西芹/三文魚刺身/薄脆/銀魚仔/花生/鮑魚絲等等等,真係要乜有乜。撈起上到枱之後,店員姐姐仲好主動熱切咁同我地一齊"撈起"仲一邊撈一邊講新年快樂/長做長有/等等啲意頭說話,成個新年氣氛都出晒黎,睇見姐姐咁好嘅笑容真係幾開心
發財大桔/花開富貴
發財大桔
包羅萬有
賀年撈起
賀年撈起味道清淡,撈完再加上附設嘅橄欖油柚子醋,食落清爽健康,又有薄脆同銀魚仔呢啲香口野,所以口感豐富。因為用料新鮮蔬菜食落脆口爽甜加上份量同味道都唔錯,新年食完真係飽肚又滿足。
金蒜黑椒大頭蝦
金蒜黑椒大頭蝦,寓意長年笑哈哈。鮮蝦開邊炸熟,肉質彈牙結實唔會乾爭爭,入口又有淡淡嘅黑椒微辣味道。再配上炸到香口嘅蒜泥,惹味到真係連殼都想食埋。
大蝦金邊粉
最後係大蝦金邊粉。用左蛋漿做網裝住大蝦粒,就似金銀滿屋咁有金又有銀。蝦肉同樣爽口彈牙,配上以蕃茄醬燴煮嘅金邊粉,入口微酸甜又唔油膩。再擠上一點青檸汁增加酸度,令整體更清爽一點食多兩啖都唔覺飽滯。
成餐新春賀年菜整體味道都幾唔錯,最重要係店員們個個都笑容滿面,而且一邊食一邊聽到佢講意頭賀詞令到成晚個氣氛都好愉快,呢點真係好重要,新年就係要開開心心先叫新年嘛
2018-02-06
發財大桔/花開富貴
發財大桔
包羅萬有
賀年撈起
金蒜黑椒大頭蝦
大蝦金邊粉
2018-02-18 271 浏览
年初二飲茶,試呢間新開既酒樓,前一日先訂位知客好好人話一點半有位同少人d,準時去到即刻入得,可能好少沙田人知開咗呢間新開,見到仲有好多位,唔似酒樓格局似茶記,但有usb充電插頭位🔋,餐單送名都非常得意🤩食完覺得最好既地方係每個點心拎出黎都係熱辣辣,食得好爽😍侍應都有求必應做野快手👍🏻有雞先定有蛋先,咸水角炸得好好味😍唔錯既小籠湯包每樣點心🥧都好好食,乳鴿鹵得好入味,入口咸香😍腸粉皮薄😍整體黎講好好食,4個人食咗550蚊,價錢算抵
有雞先定有蛋先,咸水角炸得好好味😍

唔錯既小籠湯包

每樣點心🥧都好好食,乳鴿鹵得好入味,入口咸香😍
腸粉皮薄😍
整體黎講好好食,4個人食咗550蚊,
價錢算抵
2018-02-17
今年的情人節碰巧農曆年廿八, 新年前總是忙忙碌碌, 也沒有準備什麼特別的慶祝節目, 但一年一度, 總不能草草了事, 跟老公吃餐好的仍是必要, 我們也並非必吃西餐那種, 新年前倒覺得吃中菜更有氣氛. 今次提早一天慶祝, 選了沙田的富臨薈情人節二人餐, 只需$528, 價錢實惠, 對我們這些老夫老妻來說, 絕對不會在情人節傻得給人切得一頸血, 這個價錢既能收慶祝之效, 亦不會肉赤呻笨. ​ 富臨薈是富臨皇宫集團旗下, 走新派精緻Fushion路線的中菜館, 目標客群是年青家庭和群組, 打破舊有酒樓的傳統古老感覺. ​相當開揚的環境, 用上簡潔的長吊燈點綴, 而牆邊以鳥籠造型的金屬架為裝飾, 新年將至, 掛上紅色綵帶和燈籠, 洋溢着一片喜慶氣氛和新潮的中國風.​用上復古地磚和木紋地板相間, 配以木系桌椅, 沒有金碧輝煌的氣勢, 卻有種小家碧玉的精緻可人. ​餐館以4人枱居多, 但人多亦有偏廳可容納8-10人的枱. 相信新年團年飯的Booking應一早爆滿了. ​餐廳內亦有不少中式擺設 ​情人節套餐以鳥籠點心架為主題, 中式得來又真的帶點浪漫感覺, 再加一款主菜, 一籠灌湯餃和兩杯特飲, 五百

​餐廳內亦有不少中式擺設
​情人節套餐以鳥籠點心架為主題, 中式得來又真的帶點浪漫感覺, 再加一款主菜, 一籠灌湯餃和兩杯特飲, 五百多元算是合理價位啦.
​上枱的速度十分快, 還在替點心架拍照之時, 其他幾款食品已魚貫而上, 竟然可來個全體大合照, 效率值得一讚.
​三層點心架, 確實是為女士們而設的擺盤. 而且架上的食物都各有名堂, 走可愛路線.

上層: 玫瑰花包
紅粉菲菲再加上玫瑰花瓣點綴, 少女味十足. 粉紅的是紅荳饅頭, 欣賞的除了饅頭很柔軟並很有質感, 香軟而回彈力強, 不過濕或太乾身, 而紅荳蓉則比一般飽點少, 味道也不過甜, 玫瑰花包充斥濃濃酵母香氣, 十分討好.

中層: 有雞先定有蛋先
以鳥巢做型藍盛着三隻可愛小雞和兩個半殼雞蛋, 賣相可愛精緻, 實在有點不捨得吃, 所以我放到最後才下手XD
​小雞的樣子趣緻, 小小的頭, 圓混的肚子, 還以杏仁片做了咀和手, 肥嘟嘟的十分可愛.
​三隻小雞是變奏版鹹水角, 夾起微微柔軟, 咬開外皮香脆, 內層粉糯有彈性, 沒有扁塌的情況出現, 口感相當豐富. 而饀料亦入味, 比一般鹹水角較少肥肉, 沒有油膩感.
​雞蛋內是芒果布甸, 香滑Q彈, 奶味較重, 甜味不過份, 最後才吃可作甜品之用. 略嫌份量太小巧, 只夠2口, 有點不夠喉.
下層: 粉紅蝦餃 & 蝦兵蟹將
染粉了皮的蝦餃飽滿而做工細緻, 賣相實在吸引.
​蝦餃皮稍為厚一點, 而饀料包着很多蝦膠, 啖啖蝦肉,並加入爽鮮的蘆筍粒, 令色澤和口感也提升了.

蝦兵蟹將則以黑松露加入蟹肉, 蟹油, 炒蛋, 蘆荀混合在開口設計的粉果內. 蟹油和蟹肉香濃, 黑松露散發誘人菌香, 炒蛋把材料黏合起來, 炒得香滑, 外皮晶瑩, 配搭很有心思.
魚翅灌湯包
大大一隻灌湯包, 相信寓意是分甘同味吧? 必然要開心些牙, 二人齊齊分享.
​上枱時熱騰騰的, 很適合這麼寒冷的天氣吃. 餃子內是豬肉, 冬菇, 蟹柳和少量魚翅作饀料, 味道清而香, 配合熱湯一起伴吃, 潤喉舒適, 但一定要趁熱吃, 放涼了影響味道.
主菜: 汁煮牛五花
有兩款主菜可選, 另一款是荔枝咖喱大蜆, 但我們都是食肉獸, 牛肉比較合心意.
​份量不少, 原塊的牛五花配以紅, 白蘿蔔, 蕃茄等, 加入特製醬汁炆煮. 牛五花很稔滑, 沒渣, 亦不是想像中肥膩, 醬汁香濃不鹹, 微微黏稠, 正好裹着整塊牛肉, 每一口也充滿醬汁的鮮味.

老公一見這碟牛五花, 立即嚷着欠一個"靚仔" 整晚他也沒有挑剔, 就只是不停說應該包白飯XD..男人的角度是無飯不歡, 但作為女性又不覺得那一個白飯擔當如此舉足輕重的角色, 但無疑這個"靚仔" 跟這盤牛肉相當夾, 單是這道菜已能撈上一碗白飯.
特飲: 甜蜜戀人 ( 熱情果特飲 & 藍莓特飲 )
同樣賣相精緻, 兩杯都以雜莓點綴, 浪漫氣氛驟然增加. 熱情果特飲味道香甜清新, 而藍莓特飲的糖漿味則有點人工化, 可稍作減少令味道天然一點. 另外, 如可把特飲變成有熱飲可選會更適合這個季節, 帶來暖意.
​席間看見一些賀年菜式的介紹, 賣相也很精緻和新穎, 請長輩或朋友來一試也會很有新鮮感.
​五百多元的情人節二人餐, 份量雖不算多, 但食物的配搭, 廚師的心思, 味道, 質素也認真能保持富臨出品的名號, 每道菜也水準平均, 亦有驚喜之處. 我們倆一向愛中菜, 愛傳統食物, 但同時又對環境很有要求, 能在型格光鮮的環境品嚐有品質的中菜, 情人節的另類甜蜜, 兩人稱心滿意, 帶着愉快的心情, 携手漫步在澟烈寒風中, 心也是暖暖的~
2018-02-13
庆祝纪念
情人节
用餐优惠
試食活動
2018-02-13 183 浏览
過新年一定會與家人吃頓飯,今年想試些特別的菜式,希望來年風生水起。在沙田下班後,便匆匆走往這家走時尚路線的中餐廳,地方的裝飾和擺設都很別具一格,用鳥籠來分隔地方,地磚,檯椅的設計都很西式,餐牌更設有全日點心供應,突破了傳統中菜的範疇。因年近新歲,餐廳特備「撈起‧撈喜」菜式,橫豎都是吃,也點好幾款與家人共享。先點兩款應節點心,「發財大桔」和「黃金滿屋」,前者本質是蝦餃,加了柑桔的味道和顏色,插上枝葉,三個大桔栩栩如生,橘子的清香,令人精神為之一振,蝦肉清爽,吃過笑哈哈!「黃金滿屋」是春卷的變奏,將春卷的一端剪幾下才炸,炸成菊花狀,花開富貴,新鮮炸好,味道自然好。來到與眾同樂的時間,「賀年撈起」材料全放大碟中,甘筍,青瓜,蜜瓜,紅甜椒,西芹,三文魚刺身,薄脆,花生等,另有油醋汁供調味用,眾人舉筷齊叫「撈起」,將材料撈好後便可分吃,爽脆口感,清淡健康,吃這菜氣氛好,朋友或家人都開心。想吃海鮮,不想餐餐吃蒸魚,選了荔枝咖喱大蜆,加了荔枝肉和鮮菠蘿的咖喱汁,味道辛辣中帶果香,大蜆體積驚人,鮮甜厚肉,吸收了咖喱汁,超正!吃厭了揚州炒飯,囡囡點了大蝦金邊粉,金黃色的賣相,金碧輝煌,灑以青檸汁,花生碎

吃厭了揚州炒飯,囡囡點了大蝦金邊粉,金黃色的賣相,金碧輝煌,灑以青檸汁,花生碎拌勻吃,金邊粉微酸惹味,大蝦球又大又爽,眾人愛吃。

最後當然要有餘有剩,「年年有餘」是鯉魚狀的椰汁年糕,糕色紅潤,軟糯有勁,
新春與家人吃意頭菜,喜氣洋洋,新一年齊齊撈起!
  • 荔枝咖喱大蜆