2018-04-11 412 浏览
約咗好友嚟沙田搵食,友人說想吃粵菜,但又想嘆下點心,問我可有好提議。咁就容易喇,一於交俾我安排。選了位於偉華中心 2 樓嘅「富臨薈」,餐廳走年輕路線,門面設計採開放式,地方闊落,環境光猛,座位寬敞舒適,令人感覺輕鬆自在。店舖以賣新派粵菜和精緻點心為主,另外亦有川菜及甜品等提供,應該啱友人口味。無嚟一排,原來餐廳最近推出咗一系列春日限定的新菜式,除了有兩款賣相非常精美的點心拼盤「甜點薈」同「動物農莊拼盤」之外,另外亦有好幾款別致的小食、主菜和飲品,淨係睇張點菜紙上面嘅相片,已經覺得好吸引,今次真係無揀錯嚟呢度開餐。友人非常眼利,發現原來惠顧飲品,每款可免收一位茶位費,反正近日天氣回暖,就先每人點杯飲品解下熱。這兩杯係四季戀人 ($38) 同藍色多腦河 ($38),前者係以熱情果炮製,而後者就用上藍莓、梳打同紅茶膽製作,兩杯都配咗新鮮雜莓粒,味道酸甜清新,春意十足。新出嘅小食共有四款,包括醉鴨胸、芙蓉蕃茄、乾坤雞翼同我地揀的糖漬栗子 ($42)。栗子以一隻不規則的三角碟盛上,搶先嘗一粒,質感稍嫌硬實,幸好入口微甜富栗香,而且食落不會乾爭爭。友人說想吃點心,兩款點心拼盤賣相都好吸引,心大心細
友人說想吃點心,兩款點心拼盤賣相都好吸引,心大心細,最後都係決定揀動物農莊 ($138)。拼盤有鹹又有甜,以一個三層高的精緻「鳥籠」盛載,賣相吸睛,惹來鄰桌不少艶羨目光。
先吃最底層用籐織籃盛著嘅兩款點心,包括有有雞先定有蛋先箭豬叉燒包。三隻可愛嘅小雞,其實係脆而不韌的家鄉鹹水角,造型活靈活現,而中間兩隻蛋殼就載住滑溜滋潤、甜度合宜的楊枝甘露布丁。箭豬叉燒包炸得金黃酥脆,裡面的叉燒餡肥瘦適中,而且入口更撒發出陣陣叉燒香氣,讓人回味無窮。
中間嗰層係得意可愛的棉花白兔仔紅豆蘿蔔仔,棉花糖質地非常軟綿,面頭沾滿椰絲,咬落唔黐牙;而紅豆蘿蔔仔其實係用上甘筍汁做成嘅紅豆鹹水角,入面嘅紅豆餡軟腍得來又唔糊口,咬下有紅豆香,食落煙韌唔太甜。
至於頂層的天鵝金枕酥,望落去形態逼真、栩栩如生,宛如翩翩起舞的小天鵝。輕咬一口,外層酥皮香口鬆化,而入面的榴槤餡料,味道濃郁但又不會太膩口,榴槤迷必試。
食完點心就輪到吃主菜,揀左三款,先嚟一客故宮東坡肉 ($58),一聽到「東坡肉」三個字就感覺肥膩,所以平日極少會點,不過友人想吃,就一於捨命陪君子。幸好這件東坡肉做得好有水準,油而不膩,鬆化有口感,尤其是肥肉部分,入口即化,鮮嫩多汁,非常好吃。
而另一款主菜就揀左豆酥鱈魚 ($128),鱈魚件頭唔細,既厚切又大塊,魚肉甘香軟嫩;而豆酥亦是新鮮製作,以黃豆攪碎成黃豆蓉,再爆炒成香脆豆酥,入口充滿黃豆的甘香,與淡口的魚扒十分匹配。
友人是個蟹痴,所以壓軸選了一客以竹蒸籠盛裝的紅蟳米糕 ($328),所謂紅蟳米糕,其實即係籠仔膏蟹糯米飯,兩隻蟹身形雖然唔算好健碩,但蟹膏奇香,質感軟綿,而糯米由於吸收左蟹汁嘅鮮甜,每一口都滲出膏蟹的鮮香,好不誘人,亦為這晚劃上美好的終結!
2018-04-10