2018-05-07 268 浏览
其實我唔太鍾意飲茶食點心,不過有日朋友提議黎呢間食,見會將啲點心整動物形狀,都幾特別。 平日食飯時間黎都唔使點排隊就有位,👍 可能附近唔多大公司,見都多街坊黎食。 呢度都幾好坐,枱同枱中間都有啲距離,傾計都不錯。呢個有名堂:有雞先定有蛋先 ($38),講完都唔知咩黎,😂😂 原來係咸水角同芒果布丁 (如係雞蛋布丁就好) 呢個洛神花染色嘅腸粉,入面有層炸皮同蝦滑,好味👍👍仲有個黑麻流沙包都要點,入面堅流沙,好食,但太肚餓冇影低😿😿呢個木桶雜錦飯就極力唔推薦!佢係鳳爪排骨飯 + 滑鷄飯 + 肉餅飯,大雜燴,一上枱個樣令人失望,一諗到三個蛊飯擺埋一個桶。。。。真心唔想食 =“=(但飯粒煮得不錯,有咬口又唔係生米)雖然個飯好唔得,但點心樣同味道都不錯,會再encore.

呢個洛神花染色嘅腸粉,入面有層炸皮同蝦滑,好味👍👍

(但飯粒煮得不錯,有咬口又唔係生米)

雖然個飯好唔得,但點心樣同味道都不錯,會再encore.
  • 有雞先定有蛋先
  • 洛神紅米金沙腸
2018-05-04 293 浏览
星期六兩點黎個下午茶 ,去富臨? 個名好似好舊好傳統咁,但原來裝修到好in㗎,暫時只此一家,開咗半年! 食物選擇有傳統的,同時亦都有新上場嘅中式high tea嘩嘩聲呀!先講乳鴿,味道真的不得了又脆、又嫩、又香、個皮薄到都唔似有皮。Yummy!蠔餅就鬆脆多蠔,個炸粉都薄!😋攪咩花神,青瓜都開哂花😍點可以靚到咁?點解可以靚到咁 x 2。唔止靚,仲好好食。 雞仔鹹水角,又得意又鬆脆; 可愛箭豬叉燒包, 味道香濃甜美;蛋殼係雞旦布甸,不過好似實咗少少!因為富臨,所以愛上咗中式high tea👇,絕對優雅過西式high tea, 每件點心都好獨有,質感亦多元化。 太離譜啦,又靚之餘,第一層竟然係一個榴槤酥嘅天鵝公仔, 酥皮做得非常好,仲要係榴槤餡; 久違了既白兔仔棉花糖,竟然喺呢度食到,紅蘿蔔仔係紅豆餡黎😋😋紫薯豬豬飽,餡量好多又香甜!黑松鮮蝦燒賣, 當然好有黑松露味啦,蝦肉爽口,燒賣彈牙!
嘩嘩聲呀!

先講乳鴿,味道真的不得了
又脆、又嫩、又香、個皮薄到都唔似有皮。Yummy!

蠔餅就鬆脆多蠔,個炸粉都薄!😋

攪咩花神,青瓜都開哂花😍

點可以靚到咁?

紫薯豬豬飽,餡量好多又香甜!

黑松鮮蝦燒賣, 當然好有黑松露味啦,蝦肉爽口,燒賣彈牙!

2018-04-30 1812 浏览
年輕一代甚少到酒樓吃晚飯,原來很多酒樓已經趕上時代變遷的步伐,無論裝潢、餐牌菜式都添加了年輕活力,貼近潮流的元素,吸引年青顧客。是晚與親友到沙田偉華中心的富臨薈用膳,格局開揚,室內裝修用色鮮明,有別於一般酒家。首嚐醉鴨胸,這個組合頗新鮮,帶酒香可惜略鹹。故宮東坡肉 $58,性價比高,不可錯過肉質軟腍入味,平日不吃肥膏的我也不禁吃了兩大件。最有氣勢的莫過於是紅蟳米糕,紅蟳是膏蟹,而米糕,其實是糯米飯。糯米飯內有冬菇粒、蝦米等材料,加上吸收了鋪面膏蟹的鮮味,滋味倍增。豆酥鱈魚蒸過後保持鮮味嫩滑 ,墊底的豆酥功不可沒,為菜式增添香氣,也很好下飯呢。意想不到酒樓也能有這麼色彩繽紛的特飲,彷彿打破了熱茶、汽水的魔咒。最後以精美的甜點薈作結,層架上擺放著六款美點,分別是千層咖啡糕、特色奶黃卷、棉花白兔仔、藍蝶夜空、影雪白切糕和天鵝金枕酥。那可愛小白兔棉花糖真讓人不忍心吃下肚呢!

醉鴨胸
首嚐醉鴨胸,這個組合頗新鮮,帶酒香可惜略鹹。
故宮東坡肉 $58,性價比高,不可錯過
肉質軟腍入味,平日不吃肥膏的我也不禁吃了兩大件。
最有氣勢的莫過於是紅蟳米糕

天鵝金枕酥

棉花白兔仔
2018-04-11
2018-04-29 240 浏览
店內空間感大, 佈置好似童話世界。動物農莊拼盤睇得又食得嘅點心,以動物為主題,深得女仔嘅歡心。 天鵝係脆皮酥。,白兔係棉花糖。,紅蘿蔔係紅豆蓉, 雞仔係鹹水角, 箭豬係叉燒包。,仲有雞蛋布甸,各有滋味。醉鴨胸 薄薄嘅鴨胸片,沾上醇酒, 每次咀嚼都係口中 醞釀。乾坤雞翼 雞翼內裏有乾坤,內藏炒飯,係煮嘅途中,吸收咗雞翼嘅精華。份量宜有兩隻才能與朋友分享。紅糟肉 像炸了的叉燒,肥瘦適中,薄薄一片,很易入口。紅蟳米糕 用鮮蟹覆蓋糯米飯,係蒸嘅途中,飯已經吸收哂蟹嘅鮮味。 蟹膏嘅濃郁味道配上 糯米飯又係另一種享受。四季戀人 & 藍色多瑙河色彩鮮艷,啱哂打卡。味道配合佳,值得一試。
店內空間感大, 佈置好似童話世界。

醉鴨胸
薄薄嘅鴨胸片,沾上醇酒, 每次咀嚼都係口中 醞釀。

紅糟肉
像炸了的叉燒,肥瘦適中,薄薄一片,很易入口。

四季戀人 & 藍色多瑙河
色彩鮮艷,啱哂打卡。味道配合佳,值得一試。

2018-04-28 221 浏览
一個星期六既上午 同屋企人搵地方飲茶 第一次黎富臨薈 咁星期六上午 又未係好多人等位 都唔錯 不過都知呢間飲茶d點心sell 騎呢 食左個有雞先定蛋先 唔錯 呢外有個喇沙海鮮烏冬意外好食。
2018-04-28 1191 浏览
好耐無同屋企人飲茶,一於嚟富臨薈歎個夜茶。推出左啲新菜,係春日限定,屋企人話好吸引,要試吓喎。最特色係【動物農莊拼盤】,放晒喺個三層雀籠上面,好精緻。同個餐廳啲雀籠裝飾相映成趣。最頂係成雙成對嘅〈天鵝金枕酥〉,外層鬆化,裏面係榴槤蓉,好香榴槤味,正!中間係〈棉花白兔仔〉同兔仔最鍾意食嘅〈紅豆蘿蔔仔〉。竟然有白兔仔棉花糖,好耐無食過喇,可愛得嚟仲做得好有空氣感。襯埋一對紅蘿蔔,絶!底下係最有心思嘅「雞竇」〈有雞先定有蛋先〉同埋〈箭豬叉燒包〉,仲用埋炸米粉嚟築巢添。成set都非常吸睛,隔離枱嘅小朋友見到都好雀躍。〈箭豬叉燒包〉外皮好脆,但食個時真係要小心,因為好多尖「刺」架。【糖漬栗子】一粒粒完整栗子,雖然係糖漬,但唔會太甜又夠入味。【乾坤雞翼】咁脹卜卜,究竟有乜乾坤呢?原來雞翼入面係蝦米炒飯,味道就冇乜驚喜,而且得一隻就少咗啲。【豆酥鱈魚】鱈魚上面有豆酥同炸薑絲。豆酥夠惹味,唔會死鹹。鱈魚就肉質極滑又juicy,因為無碎骨,小朋友老人家都好啱食。【紅蟳米糕】一大個蒸籠,入面有兩隻已敲碎嘅蟹件,下面係一層糯米飯。蟹殻薄且脆,唔駛用鉗都食到。蟹肉雪白,新鮮鮮甜,鮮甜,啱晒我呢個蟹迷。不過糯米

好耐無同屋企人飲茶,一於嚟富臨薈歎個夜茶。

推出左啲新菜,係春日限定,屋企人話好吸引,要試吓喎。

最特色係【動物農莊拼盤】,放晒喺個三層雀籠上面,好精緻。
同個餐廳啲雀籠裝飾相映成趣。

【乾坤雞翼】咁脹卜卜,究竟有乜乾坤呢?

【豆酥鱈魚】鱈魚上面有豆酥同炸薑絲。豆酥夠惹味,唔會死鹹。

蟹殻薄且脆,唔駛用鉗都食到。蟹肉雪白,新鮮鮮甜,鮮甜,啱晒我呢個蟹迷。不過糯米飯好似冇吸收太多蟹味,反而荷葉香味更出。還好質感軟腍,食落香軟。

品嚐左幾款春日滋味菜式,家人都話唔錯。臨走見到個下午茶餐牌,佢哋話幾抵,下次要嚟食!
2018-04-28 566 浏览
最近有點悶悶,朋友帶我去了食一間在沙田偉華中心fushion 新派中國菜。一坐下,他們就給他們一壺茶,那是我最喜歡的玄米茶。一邊飲茶一邊打開他的菜單,見到佢有個鳥籠嘅點心拼盤,動物造型的點心好得意啊。 第一隻俾我享用的是白兔仔,有啲似棉花糖但係冇咁黐立立,應該用蛋白做成的。紅蘿蔔。炸咗啲糯米包住豆沙,白兔仔會好喜歡食呢個紅蘿蔔。想不到天鵝是榴槤酥來的,好少係香港有得食榴槤酥,這個做得不錯。箭豬叉燒包就算放咗一陣都脆卜卜,入邊有著叉燒餡料,好好味啊。雞仔個嘴係杏片,睇見佢真係好似成隻雞仔咁,但係佢其實係鹹水角。鷄蛋嗰個原來係芒果椰汁布丁,留嚟做甜品啱啱好。可愛的動物點心用來selfie啱啱好。芙蓉番茄,食完好精神。因為所有車厘茄子去皮吸收了桂花嘅香味, 每一啖都好juicy,好清新,好適合係春天食用。故宮東坡肉,雖然係好肥,但係真係值得推介,入口即溶,肉汁在口中溢出。豆酥鱈魚。鱈魚又白又厚肉,豆酥吸收曬了他的油分,配埋豆酥一齊食,口感又軟又硬。紅蟳米糕。大大隻肉蟹配上糯米飯, 用蒸籠上份外覺得顯貴。最緊要係個蟹蓋有好多蟹膏,蟹粉糯米飯我都係第一次食咋。因為分量太大喇,所以呢我就打包咗做聽

一坐下,他們就給他們一壺茶,那是我最喜歡的玄米茶。

紅蘿蔔。炸咗啲糯米包住豆沙,白兔仔會好喜歡食呢個紅蘿蔔。

鷄蛋嗰個原來係芒果椰汁布丁,留嚟做甜品啱啱好。

可愛的動物點心用來selfie啱啱好。

豆酥鱈魚。

紅蟳米糕。
大大隻肉蟹配上糯米飯, 用蒸籠上份外覺得顯貴。最緊要係個蟹蓋有好多蟹膏,蟹粉糯米飯我都係第一次食咋。因為分量太大喇,所以呢我就打包咗做聽日嘅午餐。

滿分為10分(1分最低,10分最高)
食物:9
舒適度:9
總分:8.5

• 紅蟳米糕
  • 動物農莊拼盤
富臨中菜人人都知道好味,今日我同先生走左去沙田食l吃富臨薈fusion 菜。裝修10分優雅,位與位的距離很闊落,坐得舒適。動物農莊拼盤點心。10分有綽頭,英式下午茶嘅點心架,裝住可愛的小動物,淨係影相都好開心。隔離枱有一班小姐對個動物農莊拼盤點心10分欣賞,猛咁揾究竟係邊張食物介紹單有得點餐和要幾多錢🤣。動物農莊拼盤點心,究竟有咩野食呢😃1:有雞先定係有蛋先好可愛的雞仔3隻,係咸水角,煙煙銀銀嘅皮包住調味左嘅肉碎,唔會炸到肥淋淋。🐥⭐⭐⭐⭐雞蛋2隻,係好香嘅雞蛋布甸,軟軟滑滑嘅雞蛋,蛋香香甜,味道一流。🐥⭐⭐⭐2:天鵝金枕蘇2隻,我仲以為係蘿蔔絲酥,原來金枕意思就係金枕頭榴槤,呢個真係好有驚喜,我先生好喜歡食。🐥⭐⭐⭐⭐3:棉花白兔仔2隻,香滑蛋白灑上椰絲,入囗即溶,不是太甜。🐥⭐⭐⭐4: 箭豬叉燒包2隻,好似炸饅頭包住啲叉燒咁,唔係太肥膩,鬆軟嘅包包好食。🐥⭐⭐⭐⭐5:紅豆蘿蔔仔,賣相一流,蘿蔔仔啲香芹10分美味,帶起整個紅豆點心的香甜。🐥⭐⭐⭐⭐這個動物農莊拼盤點心有甜有鹹,是很好的安排,由頭食到尾,甜品都包埋😂醉鴨胸,花雕帶起鴨胸的鮮味,原全沒有鴨的羶味。🐥⭐⭐⭐⭐豆酥鱈魚,豆酥

裝修10分優雅,位與位的距離很闊落,坐得舒適。

動物農莊拼盤點心,究竟有咩野食呢😃

1:有雞先定係有蛋先

醉鴨胸,花雕帶起鴨胸的鮮味,原全沒有鴨的羶味。🐥⭐⭐⭐⭐

豆酥鱈魚,豆酥引發出魚味鲜甜。🐥⭐⭐⭐⭐

故宮東坡肉 ,腩肉和皮,扣得很腍,水準之作🐥⭐⭐⭐⭐

紅蟳米糕,這是膏蟹蒸荷葉糯米飯,是全晚餐的主角。膏蟹新鮮、多膏,難得的是蟹膏溶入糯米飯,真係淡淡糯米飯都咁好滋味。🐥⭐⭐⭐⭐⭐

飲品: 四季戀人、藍色多腦河,淡淡的果味、酸酸甜甜, 10分開胃。

今晚食得好開心,食物質素很好,因太肚餓叫了這麼多的食物,最後要打包返屋企添啊。

很喜歡富臨的fusion 菜,下次再來試其他的美食啦。
$42 $128 $58 $328 $138 $38 $38早兩日食咗餐好豐富嘅fusion菜等我由前菜開始講起😆前菜要咗個栗子講到口感我覺得麻麻地 因為太硬而唔夠粉但係味道就好好 甜甜地加埋栗子香係好正嘅☺️主菜要咗東坡肉同豆酥鱈魚東坡肉嘅肥肉一入口就融真心邪惡不過話明東坡肉係要肥少少先正嘅🙈豆酥鱈魚嘅豆酥唔夠香不過條魚好滑好滑值得推薦🤩主食係紅蟳米糕底層嘅糯米飯本來已經有啲蝦米同冬菇而蟹蓋就有好香嘅蟹膏撈落去煙韌嘅糯米飯原來係夾嘅🤣最後仲有個甜品拼盤就咁望真係估唔到係咩嚟不過我覺得樣樣都有特色同驚喜😍有炸叉燒包 咸水角 芒果布甸 棉花糖 夾住紅豆嘅咸水角物體 同埋榴槤酥 兩個人食晒咁多野真係身心都好滿足🤤
[糖漬栗子] $42
最後仲有個甜品拼盤
就咁望真係估唔到係咩嚟
不過我覺得樣樣都有特色同驚喜😍
兩個人食晒咁多野真係身心都好滿足🤤
清假關係,生活難免變得有點糜爛,這天,帶著媽媽到沙田行街,旁晚時份,本來想隨便找間餐廳吃飯,可惜媽媽偏愛中菜,突然間想到富臨薈,所以,最後就來這裏開餐。 也許是平日晚上的關係,所以食客不算很多,不用等位就能順利入座。 其實已經不是第一次來富臨薈,基本上每一次來到都必定有驚喜,因為酒家薈集合了新派及傳統甜品,不定期推出充滿創意的特色食品,而這次富臨薈就推出了多款造型可愛,色彩繽紛的點心小菜來迎接這個春日。 美食暫時放在一邊,先談談飲品,我們各自點了一杯非常有特色的特飲,分別是四季戀人及藍色多腦河,兩杯飲品都是以果汁做基調,味道清新,甜度適中,每一口都充滿濃濃的果香味。 醉鴨胸 醉鴨胸的味道非常好,鴨肉肉質嫰滑,除了帶有濃濃的紹興酒酒香,又不失鴨肉的內香鮮味,非常好吃。 動物農莊拼盤 個人認為這個動物農莊拼盤真的非常抵食,HK$138就已經包括了5款精緻可愛的點心,每款約HK$28右右。 天鵝金枕酥 天鵝金枕酥簡直是我的至愛,因為它除了外型可愛外,外層酥脆,而內層則放了滿滿的榴槤蓉,果蓉綿密溫潤,有一種入口即滆的感覺,味道鮮甜回甘,讚。 棉花白兔仔 看到這個點心時,確實有點

天鵝金枕酥

棉花白兔仔
看到這個點心時,確實有點擔心味道會過甜,但入口時感覺完全不一樣,這個的口感有點像棉花糖,其實它是用蛋白製成,所以口感輕軟,帶有淡淡蛋白。

紅豆蘿蔔仔
蘿蔔仔的味道同樣有驚喜,外層口感煙韌得來又有點香脆,而內裏的紅豆蓉味道微甜,感覺健康,多吃亦不會膩滯。

箭豬叉燒包
箭豬外型超趣緻,吃時要順著箭豬的小箭方向,不然很容易被刺到咀巴,基本上,叉燒包送上來時還是熱熱的,香香脆脆,非常好吃。

有雞先定有蛋先
其實即時鹹水角,不過,點心是剛炸起的,所以口感香脆,內裏的豬肉碎及沙葛餡料,令口感變得豐富,加上雞仔造型,大大加分。

雞蛋應該是芒果布甸來的,不過,味道有點偏甜,而且下層是芒果啫喱,個人來說不太喜歡,若換上小粒芒果肉,味道相信會更好。

主菜我們分別點了二款,一款是乾坤雞翼,另一款是豆酥鱈魚。

乾坤雞翼
雞翼HK$42一隻,看似有點貴,其實內有坤乾,雞翼放了櫻花蝦炒飯,外脆內軟,口感及層次感相當豐富。

豆酥鱈魚
鱈魚挺大塊及厚身,魚肉肉質滑溜,配上以黃豆打成的豆酥,與魚塊一同放進咀裏,味道鹹鹹的,除了可以令鱈魚鮮味提升,亦帶有淡淡的豆香味。

紅蟳米糕
紅蟳是指膏蟹,這個菜式以大大個的蒸籠放上,揭開蓋子,可以看到大量膏蟹,而下層就是糯米飯。

說實,紅蟳米糕的份量非常多,足夠2-3人享用,膏蟹雖然不算大隻,但蟹膏很多,味道甘香,而蟹肉味道相當鮮甜,配上混合了點蟹膏的糯米飯,吃後令人滿足。
2018-04-23
2018-04-21 177 浏览
繼續發放正能量。今早帶小朋友去新城市廣場 參加活動 ,活動結束後 ,我們便在附近 搵餐廳食午餐。 有朋友提議 去這間富臨會 飲茶, 我們沒有什麼期望 ,只是跟著朋友一起去飲茶了。去到才知道 ,原來這是間特色點心 的茶樓餐廳, 很多點心都是用動物形狀做出來 ,所以帶小朋友去一 流。例如叉燒包會造成刺猬的樣子 ,蘿蔔絲酥卷會造成天鵝的樣子 ,鹹水角會做成小雞的樣子 ,還有小兔子形狀的甜品 椰絲糕。食物 算是很好吃, 但也不是真的算得上什麼水準質素的食物 ,唯一特別想讚的, 就是28元一隻乳鴿 ,又抵吃 又好吃 ,可以作特別推介。服務方面也想特別一提, 期間有一位店員不是很樂意協助我們 ,但最後經理出來把事情辦好了, 算是服務也到位吧。
繼續發放正能量。

• 動物農莊拼盤
早前經過見到中式酒樓都搞新意,加入西式點心同飲品,造型又幾可愛,就入左去試下。 .1.動物農莊拼盤($138)🐰🐣 造型上的確幾吸引,岩晒打卡📸,但唔係得個樣,係真心唔錯,尤其係榴蓮控一定要試天鵝金枕酥,入面真有甜甜嘅榴蓮肉😍,仲有紅豆蘿蔔仔,外酥內軟👍🏻彤樂評分:8/102.四季戀人/藍色多腦河($38)🍹 四季戀人即係熱情果汁,而藍色多腦河藍莓梳打,飲落去都係酸酸甜甜嘅感覺,幾開胃
👍🏻彤樂評分:8/10 3.紅蟳米糕($328)🦀米糕係用米飯整成,而上面堅有兩隻原蟹,蟹肉多,仲有蟹膏,混埋一齊食就更正😋彤樂評分:8.5/104.故宮東坡肉($58)
雖然充滿罪惡感🙈,但真係入口融化,底層嘅瘦肉都夠嫩滑🤤🤤🤤彤樂評分:8.5/10 5.醉鴨胸($68)醉鴨胸一嚟到已聞到好香花雕酒味,鴨胸層次分明,又夠半肥瘦,可以一試
😌彤樂評分:7.5/10
6.紅糟肉($108)
食落感覺似瘦叉燒,略嫌硬同乾身,如果加D醬汁一齊食會好好多,以依個價錢就唔抵食啦😩
彤樂評分:5/10

彤樂評分:8/10

👍🏻
彤樂評分:8/10

四季戀人/藍色多腦河

3.紅蟳米糕($328)🦀
彤樂評分:8.5/10
紅蟳米糕

4.故宮東坡肉($58)

雖然充滿罪惡感🙈,但真係入口融化,底層嘅瘦肉都夠嫩滑🤤🤤🤤
彤樂評分:8.5/10
故宮東坡肉

5.醉鴨胸($68)
😌
彤樂評分:7.5/10
醉鴨胸

6.紅糟肉($108)

彤樂評分:5/10

紅糟肉
2018-04-10
四季戀人/藍色多腦河
故宮東坡肉
富臨薈:: 英文叫FL fusion聽名就知今晚會試到特別又得意既新式fusion菜🤩成個裝修氛圍係fancy感覺~~有淺藍色套房💙又有唔少大小鳥籠同埋七彩顏色地磚🌈但係你入到黎又一定會知佢係酒樓黎☕️有中西合璧既感覺~!!我特別鐘意夠光猛既地方 感覺整潔D另外呢度d天花吊燈都好靚呢💡超多靚靚飲品...一d都唔似會係酒樓見到的款式~4人套餐都有好幾個~ 下次同埋屋企人一齊黎就可以試!春日推出的menu!! 好多有圖見到好吸引*v*果然係行fusion菜路線.. 有唔少你睇樣唔會估到係咩黎既點心款茶錢每位$6~我地先叫左個前菜開胃:: 芙蓉蕃茄 $48車厘茄用上桂花蜜&話梅粉醃製🍯酸中帶甜 完美起左開胃呢個作用跟住係古宮東坡肉 $58🌟極力推薦 抵叫之選東坡肉本身肥瘦相間~ 肉質好嫩滑!!!醬汁入味得黎 本身味道唔過咸而且當中有唔少瘦的部位岩我食份量亦無因為咁平既價錢而縮水! 抵食又好食呀😍跟住 我想偷步講左甜品/點心先~ 因爲實在係太吸睛💛動物農莊拼盤 HKD$138⭐️睇得又食得飽 絕對叫得過!!(唯一美中不足係有榴連食品😂我覺得可以比多個choice客人 令唔食榴連既都可以有另一款點心
富臨薈:: 英文叫FL fusion
聽名就知今晚會試到特別又得意既新式fusion菜🤩
成個裝修氛圍係fancy感覺~~
有淺藍色套房💙又有唔少大小鳥籠同埋七彩顏色地磚🌈
但係你入到黎又一定會知佢係酒樓黎☕️
有中西合璧既感覺~!!
我特別鐘意夠光猛既地方 感覺整潔D
另外呢度d天花吊燈都好靚呢💡
超多靚靚飲品...一d都唔似會係酒樓見到的款式~
4人套餐都有好幾個~ 下次同埋屋企人一齊黎就可以試!
春日推出的menu!! 好多有圖見到好吸引*v*
熱茶
茶錢每位$6~
芙蓉蕃茄
我地先叫左個前菜開胃:: 芙蓉蕃茄 $48
車厘茄用上桂花蜜&話梅粉醃製🍯
酸中帶甜 完美起左開胃呢個作用
跟住係古宮東坡肉 $58🌟極力推薦 抵叫之選
東坡肉本身肥瘦相間~ 肉質好嫩滑!!!
醬汁入味得黎 本身味道唔過咸
而且當中有唔少瘦的部位岩我食
份量亦無因為咁平既價錢而縮水! 抵食又好食呀😍
跟住 我想偷步講左甜品/點心先~ 因爲實在係太吸睛💛
(唯一美中不足係有榴連食品😂我覺得可以比多個choice客人 令唔食榴連既都可以有另一款點心補上😛)
以鳥籠盛載的中式fusion點心!
"箭豬叉燒包":::
炸饅頭的外表 食落口香而不膩
包質軟熟 內餡係叉燒包!
原來炸饅頭配叉燒餡係咁夾❣️
動物農莊拼盤
"有雞先定有蛋先"
雞蛋殼裝住既係芒果布甸🍮
質地滑身~~ 不過呢個係甜品 應該留最後食🤣
呢隻🐥既係咸水角~~ 口感軟糯😍
"紅豆蘿蔔仔"
蘿蔔仔幾有驚喜!! 內餡竟然係紅豆蓉❤️
"棉花白兔仔"
係另一個甜品 充滿椰絲甜味🐰
"天鵝金枕酥"
最美的天鵝竟然係榴連餡😭😭😭本以為蘿蔔絲酥餅....所以....我吃不了😖
朋友指定要叫的豆酥鱈魚 $128
鱈魚肉質鮮嫩 新鮮炸起配上炸蒜粒同薑絲食
有d似食緊零食~~ 相信係大人小朋友都會喜歡的一款😻
飽肚食物我地揀左較特別既紅蟳米糕 $328
紅蟳即係膏蟹🦀而米糕就即係糯米飯~
蟹好有鮮甜味同特別多肉汁
而底下既糯米飯都好好食 索晒蟹的精華
份量亦都好多...夠3-4人食!!
所以我地最後都食唔晒...打包拎走了
四季戀人 & 藍色多瑙河
飲品都有特別款可以揀呢🍹
四季戀人$38 & 藍色多瑙河$38
分別係熱情果味同藍梅味既梳打🍹酸酸甜甜有助消滯🙂
特別一提 呢度d樓面姐姐好好笑容同好有禮貌!!👩🏻👩🏻
感覺特別有親切感😌
總結係款式特別, 味道好, 環境又靚~~ 絕對有下次
2018-04-09
2018-04-15 222 浏览
又踏入初春了 最近富臨薈推出新嘅春日滋味美食我呢個為食妹 緊係第一時間同媽媽一齊去品嘗下最先送到嘅係醉鴨胸 啲酒味完全係氛香撲鼻未食已經流晒口水 鴨胸完全入晒味 掂跟住一下子就黎晒啲美食了 先黎動物農莊拼盤齋係賣相已經贏晒 頭兩層都係甜品黎嘅最頂層嘅天鵝裡面夾住榴連蓉中間紅蘿白係紅豆蓉同小白兔棉花糖最底層分別係箭豬叉燒包同雞仔咸水角呢個乾坤雞翼好好味 中間釀有糯米飯 最後就係今日嘅主角 紅蟳米糕!對於勁鐘意食蟹嘅我黎講呢個超正小小一籠糯米飯上面用上兩隻蟹去蒸糯米飯吸晒蟹嘅鮮甜味 重有蟹膏 完全越食越滋味
又踏入初春了 最近富臨薈推出新嘅春日滋味美食

中間紅蘿白係紅豆蓉同小白兔棉花糖
最底層分別係箭豬叉燒包同雞仔咸水角

呢個乾坤雞翼好好味 中間釀有糯米飯
乾坤雞翼

最後就係今日嘅主角 紅蟳米糕!
對於勁鐘意食蟹嘅我黎講呢個超正
小小一籠糯米飯上面用上兩隻蟹去蒸
糯米飯吸晒蟹嘅鮮甜味 重有蟹膏 完全越食越滋味

2018-04-14 166 浏览
真係唔係朋友介紹過黎食,都唔知呢間餐廳價錢ok 又好食!晚餐時間黎,大概7點鐘,就已經半個場都係客啦!餐廳裝飾典雅又好坐,至少唔會太迫人!坐落就立即叫佢嘅招牌點心(怕賣曬呀!) 甜點薈: 有意想不到的榴槤酥、白兔棉花糖、桂花糕等等!每樣甜品都係兩個人份量、味道不會過甜!最令人深刻就係榴槤酥,開始以為整得靚靚的天鵝會好甜,誰不知入口無預計有榴槤臭味,令人驚奇,採用新鮮嘅榴槤香炸而成!值得一試!此外,還點了令人最期待的紅蟳米糕:使用兩隻超巨大蟹,蟹膏迫爆蟹蓋,而且滲入下層的荷葉飯,加上有香菇粒和火腿粒,糯米飯非常可口!另外,值得一提的是,這家餐廳有特飲四季戀人、藍色多腦河提供,用上新鮮生果粒和果汁,為食客帶來新鮮口感!(另外還點了:糖漬栗子、豆酥鱈魚- 都好好食!)資訊由 iPlayHK 香港愛玩生 提供
真係唔係朋友介紹過黎食,都唔知呢間餐廳價錢ok 又好食!

晚餐時間黎,大概7點鐘,就已經半個場都係客啦!

餐廳裝飾典雅又好坐,至少唔會太迫人!

(另外還點了:糖漬栗子、豆酥鱈魚- 都好好食!)

資訊由 iPlayHK 香港愛玩生 提供