2015-11-11 251 浏览
上網見到好似幾好玩 就叫埋班麻甩仔一齊去試!唔算難搵!係咖啡弄 果邊!有d日本feel幾得意!有個爐仔!個沾面汁凍左可以煲反熱佢!幾細心!!good 有得食有得玩! 雞軟骨棒(燒汁沙律) 幾好味!d軟骨係打碎左放左係入面!!! 日式燒餃子 普通都不行 可以不試! 櫻花虾沾面! 好味! 個湯 好有櫻花虾味 同幾清個湯落左青檸 撞埋一齊 d香味格幾個位都聞到!舊叉燒用火燒過 幾好! 蛋都唔錯!面質簡左普通 有咬口又唔硬 ok!唔錯! 特濃豚骨沾面! 超爆濃 !!!!唔可以就咁飲!真係沾下就得! 牛介沾面!好似五香牛腩味! 牛腩好淋 !冇渣!嫩滑!有d似台灣五香牛肉面慨味! 加20蚊可以整個 日式芝士雜炊 好制下 但係幾好味!都有得拉下芝士絲玩下!個飯淋淋地有d似意大利飯! 可以一試!!! 結尾!係好食慨!同埋坐得耐都叫我地走!可以再食!!不過平反10~20蚊就會好d!
上網見到好似幾好玩 就叫埋班麻甩仔一齊去試!
唔算難搵!係咖啡弄 果邊!

有d日本feel

有得食有得玩!

日式燒餃子 普通都不行 可以不試!

櫻花虾沾面! 好味! 個湯 好有櫻花虾味 同幾清
個湯落左青檸 撞埋一齊 d香味格幾個位都聞到!
舊叉燒用火燒過 幾好! 蛋都唔錯!
面質簡左普通 有咬口又唔硬 ok!唔錯!

特濃豚骨沾面!
超爆濃 !!!!唔可以就咁飲!真係沾下就得!

牛介沾面!好似五香牛腩味! 牛腩好淋 !冇渣!
嫩滑!有d似台灣五香牛肉面慨味!

結尾!係好食慨!同埋坐得耐都叫我地走!
可以再食!!不過平反10~20蚊就會好d!
2015-11-11
2015-11-04 352 浏览
沾沾麵,第二次再食!原因係俾佢呢個海膽沾所吸引~~ 成個海膽沾麵套餐要HK$188,但成大堆的海膽,又真係唔算好貴。海膽新鮮鮮甜,不會有怪味。配埋仲有大大粒的魚子,晶螢剔透。一啖海膽再配上一啖沾麵,濃湯中,帶點鮮甜,也是不錯。沾麵用的湯,極度濃郁。鐘意濃湯的朋友就至啱啦~~ 麵條沾一沾濃湯就已經十分夠味!海膽還可以用上紫菜夾住黎食呢~~櫻蝦沾麵HK$88另一款,係我比較常食的櫻蝦沾麵,這裡的櫻花蝦都好足料架!!櫻花蝦並唔係放係個麵上當配料,而係放係個沾麵湯上去做上湯。每一啖都有櫻花蝦的甘香鮮甜品,還可以沾麵時沾上了細細隻的櫻花蝦。多重口感~~~麵料是大路的傳統款式,有半隻蛋、日式叉燒同筍等。食厭了湯麵,不如試試這裡的沾麵吧?富士山55銅鑼灣伊榮街9號欣榮商業大廈地下1號舖

HK$88

另一款,係我比較常食的櫻蝦沾麵,這裡的櫻花蝦都好足料架!!
麵料是大路的傳統款式,有半隻蛋、日式叉燒同筍等。

食厭了湯麵,不如試試這裡的沾麵吧?

富士山55

銅鑼灣伊榮街9號欣榮商業大廈地下1號舖

2015-11-04 583 浏览
話說身邊有身為沾麵達人的朋友面書一定經常會被沾麵洗版當然自己也有試過幾間店的沾麵在香港要食較正宗的日式拉麵需要時間找找銅鑼灣的富士山55拉麵店裝修簡單店舖細細大概只有20個位 裝修也只是水泥牆和木桌椅牆上有些麵食介紹 枱面有餐牌和order紙不過這家是我覺得少數近似日本口味的拉麵店之一值得回頭!上星期和幾位朋友飲完嘢再找地方醫肚幾個人點了兩款拉麵兩款小食share名古屋撈麵 賣相像韓式拌飯雞蛋黃、肉碎、芽菜、椰菜撈麵 還有兩片叉燒配料加強整配撈拉麵的豐富口感 不會乾又不會過鹹小食方面推薦餃子和雞軟骨棒 接近日式本土風味無得輸!Aminn當然點了沾麵 而且是最近被洗版的海膽沾麵!鋪在面頭的海膽大約有4,5片加上一堆大大粒魚子 海鮮味濃鮮味濃湯口感濃郁軟滑沾麵用上較粗身的麵條 有咬口又惹味!店員介紹我們可以加點這個日式芝士雜炊情況似食完雞煲加水打邊爐 這個是食完沾麵加芝士加飯煮成粥好奇的一定要試試看 廚房會為你代勞本身沾麵湯已經香濃 加上芝味實在極濃厚一份麵+一份芝士飯的份量確實不少如果大家想試日式芝士雜炊的話建議兩人Share一份快點去食個海膽沾麵加入洗版行列啦!
話說身邊有身為沾麵達人的朋友

值得回頭!

上星期和幾位朋友飲完嘢再找地方醫肚
幾個人點了兩款拉麵兩款小食share

名古屋撈麵 賣相像韓式拌飯
雞蛋黃、肉碎、芽菜、椰菜撈麵 還有兩片叉燒
配料加強整配撈拉麵的豐富口感 不會乾又不會過鹹

小食方面推薦餃子和雞軟骨棒 接近日式本土風味
無得輸!

Aminn當然點了沾麵 而且是最近被洗版的海膽沾麵!
鋪在面頭的海膽大約有4,5片
加上一堆大大粒魚子 海鮮味濃
鮮味濃湯口感濃郁軟滑

沾麵用上較粗身的麵條 有咬口又惹味!
店員介紹我們可以加點這個日式芝士雜炊
情況似食完雞煲加水打邊爐 這個是食完沾麵加芝士加飯煮成粥
好奇的一定要試試看 廚房會為你代勞
本身沾麵湯已經香濃 加上芝味實在極濃厚
一份麵+一份芝士飯的份量確實不少
如果大家想試日式芝士雜炊的話建議兩人Share一份

快點去食個海膽沾麵加入洗版行列啦!
2015-10-29
$80 (宵夜)
  • 海膽沾麵
約左好姊妹出銅鑼灣行街街,難得出嚟就當然要食埋晚餐啦,正當我地諗緊食乜時,好姊妹就話帶我去試新嘢,就係去食沾麵啦~其實我都真係幾大鄉理,因為之前都真係未聽過沾麵,所以就帶住一個好奇心態嚟食啦~原來都有好詳細嘅沾麵教學,啱晒我依個初哥,有圖睇住就唔會食錯啦~先嚟我嘅海膽沾麵,店員一送到枱時,真係忍唔住"嘩"左一大聲,因為真係好豐富,4片厚厚海膽,加上大大粒魚子,單睇賣相都已經勁吸引呀~湯底就比較濃味,但一啖啖咁將彈牙嘅麵條浸入湯中再食,又味道又真係唔錯哦~ 另外,原來我地加多$20,就可以利用剩下湯底成為一個日式芝士雜炊。既然試新嘢,雖然食晒整碗麵都好飽,但都試下啦。其實味道都唔錯,個芝士味都好澴,不過我就覺得湯比較多,感覺有點似粥仔,口感就有少少影響呀~好姊妹嘅名古屋撈麵,賣相都好吸引,餸料都好豐富呀~撈一撈就食得,好姊妹話味道都唔錯,麵質都好煙韌,食落又有少少辣辣地,口感好好呀~我地仲叫左一個小食 - 雞軟骨棒,雞肉唔乾,而且中間夾住啲雞軟骨碎,再配埋芝士醬同芝士粉,口感同味覺都好正,依個真心推介呀~

好姊妹嘅名古屋撈麵,賣相都好吸引,餸料都好豐富呀~
2015-10-20
2015-10-28 414 浏览
好鐘意食拉麵既我, 今次係第1次食沾麵啊!!!黎位於銅鑼灣既富士山55 既原因就係為左佢地既期間限定沾麵~~~~~呢度只有數款沾都及拉麵選擇!!!當然係貴精不貴多啦''*友人點了櫻蝦沾麵~湯底跟麵係分開上的;入面有日式叉燒, 半熟蛋, 筍, 蔥!!!每張台上都有一個電爐, 可以加熱湯底; 這樣慢慢食都唔怕攤凍左啦~~櫻蝦湯底入面有好多櫻蝦仔!!!味道很濃且帶微甜''*只要將麵條掛一下湯來吃~麵條都很彈牙, 加上濃郁的湯底, 挺不錯喔''*這就是期間限定的海膽沾麵~~濃郁的海膽海鮮湯底, 味道很鮮味!!!麵條上的海膽有4舊及三文魚子, 超吸引的說~~而且海膽新鮮鮮甜, 混合麵條再沾上濃郁的湯底真係美味''*喜歡吃海膽真的不能錯過!!
好鐘意食拉麵既我, 今次係第1次食沾麵啊!!!
黎位於銅鑼灣既富士山55 既原因
就係為左佢地既期間限定沾麵~~~~~

呢度只有數款沾都及拉麵選擇!!!
當然係貴精不貴多啦''*
櫻蝦沾麵
友人點了櫻蝦沾麵~
湯底跟麵係分開上的;
入面有日式叉燒, 半熟蛋, 筍, 蔥!!!
每張台上都有一個電爐, 可以加熱湯底;
這樣慢慢食都唔怕攤凍左啦~~

櫻蝦湯底入面有好多櫻蝦仔!!!
味道很濃且帶微甜''*
只要將麵條掛一下湯來吃~
麵條都很彈牙, 加上濃郁的湯底, 挺不錯喔''*
海膽沾麵
這就是期間限定的海膽沾麵~~
濃郁的海膽海鮮湯底, 味道很鮮味!!!
麵條上的海膽有4舊及三文魚子, 超吸引的說~~
而且海膽新鮮鮮甜, 混合麵條再沾上濃郁的湯底真係美味''*
喜歡吃海膽真的不能錯過!!
2015-10-19
2015-10-24 499 浏览
這家是我第一次在香港吃的沾麵,不是全港唯一一間,只是我不太喜歡在港吃而已,因為要做得好吃並不容易,太濃味會過咸,太淡又會吃而無味。本來打算吃個拉麵就算了,但居然看到有新推出的海膽沾麵,那就不能不試一試,餐牌裡沒有的,低有貼在牆上宣傳。先來個看看主角湯底吧,口味偏濃,正合我意,應該也有加入了海膽,充滿了鮮味,煮熱點更加美味。主角海膽大約有4片,加上大大粒魚子,咸香既海鮮味濃,海膽不算厚身,但完成整片夠誠意,配埋濃湯食口感濃郁軟滑,麵是炟麵,較有口感,不錯。
這家是我第一次在香港吃的沾麵,不是全港唯一一間,

只是我不太喜歡在港吃而已,因為要做得好吃並不容易,

太濃味會過咸,太淡又會吃而無味。
本來打算吃個拉麵就算了,但居然看到有新推出的海膽沾麵,

那就不能不試一試,餐牌裡沒有的,低有貼在牆上宣傳。

充滿了鮮味,煮熱點更加美味。
主角海膽大約有4片,加上大大粒魚子,咸香既海鮮味濃,

海膽不算厚身,但完成整片夠誠意,

配埋濃湯食口感濃郁軟滑,麵是炟麵,較有口感,不錯。
2015-10-11
和朋友去完海洋公園出來,約了另一位朋友在銅鑼灣等~打算一起吃晚飯最後決定去吃沾麵!這家之前在尖沙咀有吃過呢可能銅鑼灣這家的位置不近比較旺的中心地帶,所以7點多幾到時剛好有位(*´Д') 店內位置不算太多,也有一些是高桌面牆的位置發現了很可愛的熊貓圖!!坐下後,侍應就給了我們每人一張落單紙如果看文字不太懂麵的樣子可以看看放在桌子上的Menu(●´ω`●) 這裡還可以選擇麵的軟硬度、湯底也有濃厚和清淡兩款 因為我上次已經吃過沾麵,所以今次選了拉麵的款式白湯豚骨拉麵 ($78)選了日本濃厚湯 + 不要蔥 + 標準麵 (っ˘ڡ˘ς)單看已經覺得湯底很濃郁,而且濃得來不是油膩的那種配料的黑木耳不是爽口的有點失望 ._. 半熟蛋的蛋黃和蛋白則超軟滑(*´∀')ノ゚半肥瘦的叉燒肉感十足加上較幼細的麵條~吃完已經超飽超滿足啊另外兩位朋友點的都是沾麵濃香櫻蝦沾麵 ($88) 這種的麵條會比較粗身一點朋友們都覺得如果沾麵的湯可以再濃稠一點像拉麵那種會更惹味!最後多點了一個 日式芝士雜炊 ($20)這個是這店的特色,所以一定要試試看 ヾ(。・ω・。) 不過這次也是沒得自己煮侍應幫我們弄好後再給我們。湯稍微多
最後決定去吃沾麵!這家之前在尖沙咀有吃過呢
(*´Д') 店內位置不算太多,也有一些是高桌面牆的位置
發現了很可愛的熊貓圖!!
坐下後,侍應就給了我們每人一張落單紙
如果看文字不太懂麵的樣子可以看看放在桌子上的Menu
因為我上次已經吃過沾麵,所以今次選了拉麵的款式
白湯豚骨拉麵 ($78)
選了日本濃厚湯 + 不要蔥 + 標準麵 (っ˘ڡ˘ς)
單看已經覺得湯底很濃郁,而且濃得來不是油膩的那種
另外兩位朋友點的都是沾麵
濃香櫻蝦沾麵 ($88) 這種的麵條會比較粗身一點
朋友們都覺得如果沾麵的湯可以再濃稠一點像拉麵那種會更惹味!
濃香櫻蝦沾麵
最後多點了一個 日式芝士雜炊 ($20)
侍應幫我們弄好後再給我們。湯稍微多了點,所以會有點稀。
如果想吃濃郁點的芝士香可以選擇少點湯
日式芝士雜炊
题外话/补充资料: (朋友還點了一罐可樂要$10) 其實麵的份量不少,所以如果決定加日式芝士雜炊的話建議大家Share (•̀ᴗ•́) 我們吃完準備走時開始有人排隊了呢
2015-09-24
2015-09-25 608 浏览
一直都好中意食日本拉麵, 覺得拉麵既文化都好博大精深, 由製麵都煮麵既過程都好一絲不苟架~ 今日黎到位於銅鑼灣既富士山55~ 雖然話係銅鑼灣, 但其實都有少少偏既, 係富豪酒店邪對面~ 係日本食拉麵我就最愛無敵家~ 我中意無敵家既其中一個原因, 係因為佢既湯底夠濃~ 聽說這間富士山55都係來自日本, 日本都有店啊~雖然聽說這間富士山55最出名沾麵, 但今次我還是想試試佢D拉麵先~ 沾麵下次再黎試~ 我叫了一碗白湯豚骨拉麵, 濃湯底, 另外再加多一碟餃子~ 一黎到, 就見到湯底非常濃~ 當時要即刻試一啖湯先啦~ 果然冇失望~ 真係同日本無敵家有得揮~ 麵質我揀左standard~ 麵軟硬適中~ 隻糖心蛋亦做得好好~ 真係好滿足呀~ 我食哂成個麵呀~ 不過餃子就非常一般了~ 見到隔離枱食沾麵, 好似都好正~ 下次要再黎試先得啦~

2015-09-24
2015-09-16 626 浏览
是日游完水,三隻馬騮都好肚餓!媽咪未食過沾麵!所以帶佢去呢間試下!之前同肥髀去過尖沙咀分店食!味道唔錯!去到時間尚早!店內未有其他客人!比我哋坐廚房對出四人枱!再加櫈!店內裝修簡單!水泥牆加木桌椅!每人一杯水!寫好點餐紙店員去落單!食物要耐心等待!白湯豚骨拉麵(清湯):雖然清湯都好濃!!幼麵好索湯!肥髀最後都食唔晒!名古屋撈麵:賣相好特別!蛋黃、肉鬆、肉碎撈落麵!賣相似同四川撈麵多過日本撈麵!麵質煙韌!叉燒半肥瘦唔嚡,椰菜爽口清甜!加埋芽菜!好豐富嘅口感!味道有層次!又唔會過鹹!辛辣沾麵(小辛):媽咪食!沾汁好濃好熱!媽咪都唔使加熱都食晒!佢話只係微辣!好味!餃子:熱辣辣,皮煙韌!餡料有汁唔乾!好味!雞軟骨棒(芝士味):雞肉唔乾!中間夾雜啲雞軟骨碎,面頭有芝士醬同芝士粉!所以芝士味好濃!食物唔錯!服務都唔差!客人出入時,店員都會嗌句口號!仲遇到個唔著制服嘅叔叔!應該係店主!問候客人食物評語!
名古屋撈麵
辛辣沾麵(小辛)
餃子
餃子:熱辣辣,皮煙韌!餡料有汁唔乾!好味!
雞軟骨棒(芝士味)
2015-09-12
名古屋撈麵
辛辣沾麵(小辛)
餃子
雞軟骨棒(芝士味)
2015-09-15 409 浏览
與好友相約聚餐,因為知道筆者甚喜歡食沾麵,於是選擇位於銅鑼灣伊榮街嘅富士山55,來個我和你與沾麵有個約會~為了食完之後可以再去血拼,我哋決定避開晚市繁忙時間,提早是日與沾麵的約會~一踏入小店向上望,橙黃南瓜燈籠吊飾和室內環境互相映照,構成一幅濃厚日式風格的畫面,令人倍感舒適。為照顧到從未真正試過日本沾麵的朋友,店方特別在每一張枱邊的墻身上都會張貼一張教導大家如何正確地品嘗正宗日本沾麵的方法,十分貼心。富士山55餐牌極為簡潔,拉麵、沾麵和小食,一目了然。早前見到很多關於富士山55季節限定推出嘅牛介沾麵好評如潮,所以一早已下定決心,一心只想試下傳說中的牛介沾麵。友人與筆者都不約而同的選擇牛介沾麵,濃稠湯底融合了牛雜及豚骨的香濃味道,果然比起一般沾麵的湯底有過之而無不及,牛雜也烹煮得軟腍,口感極佳。沾麵使用的是9號粗麵條,掛湯能力極高,而且韌性好,入口Q彈,筆者甚為偏愛這種口感~由於友人與筆者也都覺得追加$20就可以食到碗惹味又邪惡嘅芝士雜坎,當然不假思索,每人追加一碗啦~一碗白飯,些少魚湯,再加多多的芝士一齊攪和,邪惡芝士味夾雜濃厚湯底味,確是人間美味呢~

富士山55餐牌極為簡潔,拉麵、沾麵和小食,一目了然。

2015-09-02
2015-08-31 747 浏览
呢間沾麵店想試好耐,佢哋銅鑼灣分店應該都係開咗幾個月,今日路過就入嚟試吓,裝修保持一貫日式拉麵風格,座位唔算多。點咗個特濃豬骨沾麵,麵質可以選硬,正常,軟。呢間最特別嘅地方係食完沾麵,個湯可以加芝士撈飯。湯底非常濃郁,麵質啱啱好(我要求要硬麵),蛋就太熟喇,有待改進,叉燒我覺得肥瘦比例啱啱好。食完麵之後,店員仲好細心咁幫我哋煮芝士撈飯。濃湯芝士撈飯都幾特別,好有日本風味。店家自製嘅漬物都幾好味,記得要試吓!
2015-08-13
  • 特濃豬骨沾麵
2015-08-24 575 浏览
本來沾麵唔係我杯茶,不過一直話想試下,就約一齊去叫咗招牌嘅「特濃豚骨沾麵」,雖然叫特濃~不過湯底冇想像中咁重味~有少少失望麵味道不錯,可以自選粗幼軟硬,滿個性化,雖然份量相當少總結嚟講~尚算合格,價錢唔貴都係吸引之處
本來沾麵唔係我杯茶,不過一直話想試下,就約一齊去

麵味道不錯,可以自選粗幼軟硬,滿個性化,雖然份量相當少

總結嚟講~尚算合格,價錢唔貴都係吸引之處
特濃豚骨沾麵
特濃豚骨沾麵
2015-08-21 521 浏览
難得和友人剛好在同一個星期六上班半天, 下班後決定頂著已經在打鼓的肚子尋找美食去!友人愛吃拉麵, 我愛找新餐廳, 富士山555, perfect!特濃豚骨沾麵   $85有史以來第二次吃沾麵. 上次是良久以前, 只記得湯很濃, 挺合我這重口味的人~這次再來, 看到有特濃, 就試試看. 誰料, 它真的太~濃.. 好鹹啊.. *反而友人吃的普通豚骨沾麵, 有青檸加湯裡, 正個味道清新許多!豚肉, 不錯, 肥瘦剛好, 豬肉味新鮮. 蛋, 是糖心, 但不像有些餐廳是醬油醃過的, 所以味道不算特別難忘~麵, 選了硬的, 覺得口感剛好. 正體還是不錯, 賣點是可以翻熱湯底, 因為吃沾麵最大的問題就是湯很快變涼~另外很可惜的是友人說吃不下, 所以沒有點到芝士飯... 也好, 有讓我再去的理由了!
難得和友人剛好在同一個星期六上班半天,
下班後決定頂著已經在打鼓的肚子尋找美食去!

豚骨沾麵
特濃豚骨沾麵   $85
有史以來第二次吃沾麵.
上次是良久以前, 只記得湯很濃,
挺合我這重口味的人~
這次再來, 看到有特濃, 就試試看.
誰料, 它真的太~濃.. 好鹹啊..
*反而友人吃的普通豚骨沾麵,
有青檸加湯裡, 正個味道清新許多!
豚肉, 不錯, 肥瘦剛好, 豬肉味新鮮.
蛋, 是糖心, 但不像有些餐廳是醬油醃過的,
所以味道不算特別難忘~
麵, 選了硬的, 覺得口感剛好.

另外很可惜的是友人說吃不下, 所以沒有點到芝士飯...
也好, 有讓我再去的理由了!
2015-07-25
2015-08-18 378 浏览
今日去銅鑼灣,比我見到之前去日本食過嘅拉麵店,估唔到香港會有分店,所以到咗夜晚約埋個朋友一齊去食.我個朋友食名古屋二郎系拉麵,佢話個湯有豚骨同魚嘅味,好香濃,我睇落都覺得好吸引,呢間餐廳我係日本食過白湯豚骨拉麵,到而定都仲好掛住,所以今晚再食.同日本食嘅一樣,味道同水準都冇變,豬骨湯底有啖啖鮮甜嘅味道,所以我好中意,亦飲得出師傅用心熬製湯底,因此我會將豬骨湯飲晒,而拉麵爽口彈牙,豚肉好嫩滑,有入口即化嘅口感,所以我會額外加多碟叉燒(即豚肉),下次再試下唔同嘅款式,希望有更多驚喜
今日去銅鑼灣,比我見到之前去日本食過嘅拉麵店
,呢間餐廳我係日本食過白湯豚骨拉麵,到而定都仲好掛住
,所以今晚再食.同日本食嘅一樣
,味道同水準都冇變
,豬骨湯底有啖啖鮮甜嘅味道
,所以我好中意,亦飲得出師傅用心熬製湯底
,因此我會將豬骨湯飲晒
,而拉麵爽口彈牙,豚肉好嫩滑
,有入口即化嘅口感
2015-08-17
  • 白湯豚骨拉麵
2015-08-07 747 浏览
是晚點了櫻花蝦沾麵,本是很期待的。麵同湯係分開上既,因為係等位期間已經預先落單所以坐低無耐好快就送上。湯底佈滿櫻花蝦好似好吸引但同時亦浮上一層油相信是增添味道的蝦油但本人較怕油膩感。先試一口湯,不太夠熱,蝦味雖能嚐但可再濃啲稠。麵條較粗身食落有啲似油麵又不掛湯,不太對本人胃口,溏心蛋只屬一般不太夠流心同入味,豚肉雖有陣燒過既香氣但肉質較鞋。實在冇令人回頭既感覺..性價比低呢..
是晚點了櫻花蝦沾麵,本是很期待的。
實在冇令人回頭既感覺..性價比低呢..