2022-08-16 48 浏览
家人話無食過鐵板燒,襯放假就帶佢去咗天后呢間有海景睇嘅餐廳到食飯,滿足吓佢,我食午餐,就覺得性價比高😋師傅仲會介紹吓今日我地食嘅餐有d 嘜水雲漬,混合薑蓉一齊食,酸酸甜甜,非常滑溜,再加上青瓜嘅爽脆,好開胃刺身,係金目鯛同油金魚,好鮮甜壽司,2款壽司都唔需要沾豉油,已經調好味,就咁食就得,唔錯澳洲大虎蝦,有3種食法,原味,吱檸檬汁,同點海鮮醬食,真係各有各嘅好,不過我自己就鍾意檸檬汁多d香草牛油帆立貝,帶子沾滿牛油香氣,又好彈牙,上面仲加咗魚籽,增添口感鵝肝多士,鵝肝配藍莓醬,入口感覺無咁油膩,多士夠脆,好味牛柳,師傅會問你想要幾成熟,沾少少海鹽就食得啦,夠嫩無渣炒什菜,都有幾款蔬菜係入面,清清地都唔錯鐵板炒飯配海帶麵豉湯,炒飯粒粒分明就埂,上面再鋪滿香脆蝦子,有d 焦香味道,香氣撲鼻

師傅仲會介紹吓今日我地食嘅餐有d 嘜

刺身,係金目鯛同油金魚,好鮮甜

壽司,2款壽司都唔需要沾豉油,已經調好味,就咁食就得,唔錯

鵝肝多士,鵝肝配藍莓醬,入口感覺無咁油膩,多士夠脆,好味

牛柳,師傅會問你想要幾成熟,沾少少海鹽就食得啦,夠嫩無渣

炒什菜,都有幾款蔬菜係入面,清清地都唔錯

2022-08-11
2022-08-11 56 浏览
機緣巧合社交平台見人分享呢個鐵板燒,即book位,好好釆可能新開又平日,成功book到位🥰🥰🥰🥰價錢親民海鮮質素好高,平時我媽媽都幾麻煩,成日厭3厭4😩😩😩除左佢煮,成日話出街食餐廳爭乜爭乜甘😩😩😩今餐好多like 係甘讚新鮮好味🤤🤤🤤🤤最欣賞佢個鮑魚(問師傅有無鮑肝汁,竟然即刻整到比我🥰)大蝦同帶子都好好食🤤🤤🤤🤤當日大廚係Kenneth Leung 師傅師傅好健談,氹到我媽媽見牙唔見眼甘樣樣🤭#全程開心仔大家想食鐵板餐可以試下,物超所值,好推介👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼
今餐好多like 係甘讚新鮮好味🤤🤤🤤🤤
最欣賞佢個鮑魚(問師傅有無鮑肝
汁,竟然即刻整到比我🥰)
大蝦同帶子都好好食🤤🤤🤤🤤

當日大廚係Kenneth Leung 師傅
師傅好健談,氹到我媽媽見牙唔見眼甘樣樣🤭#全程開心仔

午餐
初嚐鐵板燒😍完全帶比我一個超級滿意既體驗❤️成間餐廳既職員都服務非常好,不得不提師傅👨🏼‍🍳真係好靚仔同好溫柔,識煮野食既男人真係好有魅力餐廳環境亦好靚,位於24樓,一眼望落去係無敵大海景,環境氣氛超舒服,美食與美景既配搭真係勁加分👍💯Lunch Teppanyaki Set Original Price $398Promotion Price $368 / per person季節前菜:沖繩水雲菜入面仲有青瓜同薑可以攪勻黎食,水雲菜質地好柔軟黏滑,味道小小酸咁,好清涼可口,好開胃既前菜香煎鵝肝伴藍莓汁藍莓汁酸酸甜甜咁,完全中和哂鵝肝嘅油膩感,本身見咁大塊鵝肝,心諗一定好滯啦,一食落口好驚喜,完全無一絲既肥膩同罪惡感,鴨肝煎得勁酥脆生香,滑腴肥嫩,滋味迷人,超級好食😋香草牛油帆立貝以自家製香草牛油汁黎烹調,帆立貝一食入口非常新鮮爽彈,肉質仲有種肥美既感覺,亦因為佢特別既牛油汁令帆立貝既鮮味更特出,再配埋自家浸魚子口感更有層次❤️野生大虎蝦 虎蝦蝦肉堅實彈口,食得出好新鮮,連蝦頭都處理得非常好,煎得勁香口成隻食埋都無問題👍鐵板銀鱈魚銀鱈魚🐟肉質好好好嫩滑,好似bb既肌膚咁,外皮煎得小燶邊,味
初嚐鐵板燒😍完全帶比我一個超級滿意既體驗❤️

Lunch Teppanyaki Set
Original Price $398

季節前菜:沖繩水雲菜

香煎鵝肝伴藍莓汁

香草牛油帆立貝

野生大虎蝦

鐵板銀鱈魚
銀鱈魚🐟肉質好好好嫩滑,好似bb既肌膚咁,外皮煎得小燶邊,味道鮮甜得黎有小小咸香味,師傅手藝真係好勁,魚皮煎得好香脆,賣相又靚又好食

美國頂級牛肉
安格斯牛肉粒,叫左五成熟,牛肉味好濃郁,愈咀嚼愈有牛香,師傅話第一粒可以食原汁原味,第2粒就配炸蒜片食、第3粒再配洋蔥食,有不同既味道口感,好豐富,其實就咁食已經好好食,嫩滑得黎肉質好飽滿,好滿足😍

鐵板炒飯
櫻花蝦炒飯,炒飯炒得粒粒分明,勁有鑊氣,好香口,櫻花蝦好脆口,配搭埋炒飯口感豐富得黎,味道都好有層次

海帶面豉湯
味道岩岩好,唔會太咸太淡

炒什菜
主要以椰菜香菇為主,口感清爽,味道偏重口味,配埋飯一齊食Very Good

2022-08-08 65 浏览
好味指數:😋😋😋😋😋推薦指數:⭐⭐⭐⭐⭐️約咗朋友嚟呢度食飯,餐廳嘅環境相當舒適,而且可以一覽維港景色,仲有個小露台可以出去影相📸️餐廳可以選擇鐵板燒/omakase,見到好多客人食緊鐵板燒相當吸引,下次一定要試埋🤤🤤✅Lunch Sushi Omakase$448▫️沖繩水雲菜 口感滑溜,內有薑蓉可以撈勻青瓜係用黎增加口感,酸酸甜甜嘅開胃菜😋▫️三文魚籽茶碗蒸三文魚籽係師傅自家製,比起平時食嘅味道淡小小,多咗柚子味,反正好有驚喜☺️蒸蛋非常滑溜,內有冬菇和魚肉🍣刺身鹿兒島深海池魚腩&九州油甘魚腩兩款魚肉厚實而且油脂味重,有紫蘇葉花瓣&菊花,可以加小小一齊食會有花香味☺️▫️鹹菜:淮山、紅酒蕎頭、薑芽師傅話每食一道壽司可以食一件清一清味蕾,三款鹹菜都好食😍淮山好爽口,薑芽好嫩,最估唔到平時我唔食嘅蕎頭,都覺得好好食💕🍣長崎縣依佐目熟成一星期,用柚子皮、青檸汁配淡雪鹽調味,味道清新🌿🍣瀨戶內海真鯛魚 真鯛魚魚味偏淡,用伊朗魚子醬和白松露油調味,令魚嘅味道更多層次☺️🍣千葉縣金目鯛魚身片實肉,燒一燒可以逼灑啲魚油出黎,魚油味重,而且回甘🤤調味方面用咗蒜蓉豉油,千奇唔好誤會係中式嘅味道🤣🤣🤣師傅特別調制好有
好味指數:😋😋😋😋😋
推薦指數:⭐⭐⭐⭐⭐️
✅Lunch Sushi Omakase$448
▫️沖繩水雲菜

▫️三文魚籽茶碗蒸

🍣刺身
鹿兒島深海池魚腩&九州油甘魚腩

▫️鹹菜:淮山、紅酒蕎頭、薑芽

🍣長崎縣依佐目
熟成一星期,用柚子皮、青檸汁配淡雪鹽調味,味道清新🌿
🍣瀨戶內海真鯛魚
🍣千葉縣金目鯛
魚身片實肉,燒一燒可以逼灑啲魚油出黎,魚油味重,而且回甘🤤
調味方面用咗蒜蓉豉油,千奇唔好誤會係中式嘅味道🤣🤣🤣師傅特別調制好有日式風味😙
🍣北海道黑陸魚
呢款屬於油脂重嘅深海魚,保留魚皮輕輕,油脂感比起金目鯛更強❗️配上柚子胡椒醬,有微微嘅辣椒味,令魚本身咸味加強,層次再豐富咗🥰
🍣中拖羅
中拖羅好肥美,配紫蘇葉絲都好夾
🍣香蔥吞拿魚海膽手卷
紫菜特別脆,吞拿魚配海膽係完美配搭💯好滿足☺️

▫️麵豉湯

👨🏻‍🍳柱師傅
師傅有二十多年經驗,係壽司嘅配搭上花咗好多心思❤️
📍宴.鐡板燒 (天后)
地址:天后電氣道54號亨環天后24樓
2022-08-01 64 浏览
今日同男朋友嚟到位於天后嘅呢間宴鐵板燒到食午餐 餐廳個境真係超靚 可以望曬成個維港景 今日天公造美用嚟打卡就一流啦叫咗個鐵板燒午餐前菜日本沖繩水雲菜配 薑蓉酸汁煎銀鱈魚 魚皮脆卜卜 肉質非常鮮嫩而且如由十足配埋煎魚汁就更加鮮甜宮城縣新鮮帆立貝 食落有瑤柱質感 配上師傅自家製香草牛油汁 生熟度啱啱好澳洲大虎蝦 肉質彈牙配上用蝦頭整嘅醬汁勁正鐵板燒法國鵝肝 配上自家製藍莓汁 火候啱啱好呀外脆內軟 鵝油喺口入面爆發美國肉眼 肉汁豐富 牛肉味濃郁櫻花蝦炒飯 炒得夠曬乾身味噌湯鐵板炒雜菜
今日同男朋友嚟到位於天后嘅呢間宴鐵板燒到食午餐

櫻花蝦炒飯 炒得夠曬乾身

味噌湯
鐵板炒雜菜
2022-07-18 1046 浏览
呢日Lunch係港島區工作, 所以相約好耐冇見嘅朋友到位於天后嘅<宴.鐵板燒>食個高質Omakase~餐廳和風裝潢, 仲可以歎住海景靚view嚟食野, 好開心呀~ 食完野可以行出去小露台chill吓~我地揀左優惠價$368/位的Lunch Special Menu, 食物很精緻, 美食包羅萬有, 有9道菜之多~頭盤係<日本水雲菜>,涼陣陣,滑嘟嘟,酸酸甜甜好開胃~跟住就食我大愛嘅<刺身>~ 當日係日本深海黑鱸魚, 師傅教我地由上至下, 淡味到濃味咁食, 肉質滑得嚟好結實, 入口鮮甜, 真係想多吃幾片呀~再嘆番兩件美味嘅<壽司>, 就到鐵板燒出場喇。。。<香草牛油帆立貝>北海道產嘅帆立具好爽口,火喉控制得啱啱好, 配師傅秘製嘅牛油香醋汁, 口感清新~<法國鵝肝伴秘製藍梅醬>, 鵝肝入口即溶, 今次用上藍莓醬, 不是用黑醋, 感覺特別清新, 油膩感大減~<澳洲大虎蝦>好爽好彈牙, 仲有原味,檸檬汁,海鮮汁三種口味~<美國安格斯牛柳>我地request左五成熟好鮮嫩

頭盤係<日本水雲菜>,涼陣陣,滑嘟嘟,酸酸甜甜好開胃~

<美國安格斯牛柳>我地request左五成熟好鮮嫩, 牛味濃郁~ 師傅仲專登幫我地分開厚砌同薄砌嚟煎,可以試晒2種口感,薄砌包左葱係入面能提升口感!

再嚟<鐵板炒飯配海帶面豉湯>炒飯粒粒鮮明, 仲有我大愛嘅櫻花蝦,卜卜脆, 好香口~

最後食埋個<炒什菇>就好滿足了!

呢間鐵板燒CP值高, 有海景, 坐得又舒服, 服務也很好, 下次要再同friend子嚟食過呀~
2022-06-23
  • 日本水雲菜
  • 刺身
  • 壽司
  • 法國鵝肝伴秘製藍梅醬
  • 澳洲大虎蝦
  • 美國安格斯牛柳
2022-07-12 121 浏览
今日同老公二人世界,我想食鐵板燒,上網搵到喺天后新開咗呢間就訂咗位。午餐Menu有三款可以選擇,我哋選擇咗有刺身壽司和鐵板燒Mix嘅。水雲菜口感滑,加左姜蓉酸酸甜甜好開胃。刺身係赤目和池魚王,肉質細緻,鮮甜。伊左木加左薑蓉河豚葱,口感不錯,味道更好。真鯛師傅用左雪花鹽帶出魚嘅鮮味,加左松露油好香。野生大虎蝦大虎蝦肉質爽口彈牙,師傅將下頭都剪香, 10分好吃。香草牛油帆立貝帆立貝大隻,肉質鮮甜,用香草牛油汁去煮,好香。香煎鵝肝伴藍莓醬鵝肝煎到外脆內軟,入口勁Juice,加上自家製藍莓醬,酸甜不油膩。美國頂級牛肉叫咗三成熟,牛肉味濃郁,質感軟林,碗碟有炸獨子蒜和洋蔥絲口感豐富,洋蔥絲不辣爽口。鐵板炒飯配海帶面豉湯炒飯粒粒金黃,加上櫻花蝦口感豐富,海帶麵豉湯味道濃郁。炒什菜好爽口,有鑊氣。

水雲菜
口感滑,加左姜蓉酸酸甜甜好開胃。

刺身係赤目和池魚王,肉質細緻,鮮甜。

伊左木
加左薑蓉河豚葱,口感不錯,味道更好。

真鯛
師傅用左雪花鹽帶出魚嘅鮮味,加左松露油好香。

野生大虎蝦
大虎蝦肉質爽口彈牙,師傅將下頭都剪香, 10分好吃。

香草牛油帆立貝
帆立貝大隻,肉質鮮甜,用香草牛油汁去煮,好香。

香煎鵝肝伴藍莓醬

美國頂級牛肉

鐵板炒飯配海帶面豉湯
炒飯粒粒金黃,加上櫻花蝦口感豐富,海帶麵豉湯味道濃郁。

炒什菜
好爽口,有鑊氣。
2022-07-12 160 浏览
服務非常貼心,原本安排我們坐中間,要求下改到窗邊看美景,還拿了儲物籃,協助小朋友坐上高椅。服務分:10/10環境應該是天后數一數二靚的餐廳吧.. 座位不多,但氣氛很舒適。 環境分:8/10食物方面,今天剛換了新menu, 餐廳很貼心地一大一細可共用一個餐,點了鐵板燒餐,$368前菜:像海帶絲浸醋和薑蓉,酸酸地很開胃7/10鐵板銀鱈魚:煎得香脆,配海藻及檸檬汁,另有煎魚皮,但銀鱈魚不是最新鮮的狀態。6/10野生大虎蝦:新鮮!一隻分了三塊,配海帶及檸檬汁。7/10香煎鵝肝伴藍莓汁:鵝肝鮮味和煎香程度並非最佳狀態。5/10薄燒牛肉卷蔥花伴洋蔥絲及蒜片:薄牛肉很普通,建議不要讀薄牛,要厚牛!5/10鐵板炒飯:飯是長身不是日本圓米,很油沒有飯香,櫻花蝦炒得很乾有點焦味。4/10炒什菜:炒椰菜,菇和蘿蔔絲,很普通,很油,有點焦。4/10Miso 湯: 很普通像沖劑的感覺5/10追加雪糕,$25,碟很靚,但就是很普通的一球黑芝麻雪糕,沒有其他配搭。6/10鐵板是一位香港人師傅負責,他很細心,飯主動分了兩碗給我們,也會介紹食咗和收碟。還追加了加洲卷,$120,另一位師傅做,像是日本人。有6塊,只有蟹柳
服務分:10/10

環境分:8/10

前菜:像海帶絲浸醋和薑蓉,酸酸地很開胃
7/10

6/10

野生大虎蝦:新鮮!一隻分了三塊,配海帶及檸檬汁。
7/10

香煎鵝肝伴藍莓汁:鵝肝鮮味和煎香程度並非最佳狀態。

4/10

炒什菜:炒椰菜,菇和蘿蔔絲,很普通,很油,有點焦。

Miso 湯: 很普通像沖劑的感覺

6/10

還追加了加洲卷,$120,另一位師傅做,像是日本人。有6塊,只有蟹柳和青瓜絲,竟然欠了牛油果!蟹籽硬實,卷得不太美觀和實淨

食物整體分:5/10

2022-07-12 81 浏览
今日約左成班同學仔gathering, 揀左呢間餐廳,首先佢既維港景色已經值回票價,最好黃昏時間去,你會見到黃昏同夜景,仲見到日落既海景。講到員工,服務一流,招呼殷勤,同食客有互動,營造輕鬆愉快氣氛。重點係食物!佢哋魚生好新鮮!第一次食到咁甜既刺生!聽師傅介紹 好多食材都係日本空運來港。再配餐廳自家釀製的梅酒,簡直絕配。仲有海膽炒飯,香到…..值得再去。
海膽炒飯
海膽炒飯
有咩Chill得過可以一路欣賞維港景色一路食Omakase?又有咩他條得過一路睇望番過尖沙咀一路食鐵板燒?原來仲有種答案叫Why not ALL? 呢到嘅ALL 係你可以維港景色一路食Omakase 之餘仲可以食埋鐵板燒! 一路睇埋師傅係你面前煎鵝肝, 可以!一路睇埋師傅係你面前搓壽司, 都可以!加埋杯清酒企係露檯睇日落當然無問題~-講緊嘅係天后亨環新開的宴.鐡板燒Yan. Sashimi Teppanyak餐廳唔大, 但上到去維港景色盡在眼前而且一邊食鐵板燒同Omakase 都得!一次過滿足晒所有願望啊~有景色有姿勢當然亦都有實際宴.鐡板燒的師傅來頭全部都唔細四季酒店出身, 食的除左係時令食物, 仲有係經驗同技巧啊~-今次叫左Lunch Sushi Omakase,前菜係水雲水髮菜食落滑lu lu酸酸咪咪夠開胃-日式蒸蛋用來盛蛋的器皿頗精緻的,茶碗蒸入面有菇菌做點綴, 蛋味濃又滑嫩-長崎縣伊佐木 初夏梅雨季是最美味的季節當造的伊佐木味道清甜,做第一件壽司就最合適-九州魷魚岩鹽青檸汁師傅先界開魷魚再輕燒, 食得出魷魚的新鮮帶creamy, 有種「 彰」住個口的感覺。-瀨戶內海鯛魚鯛魚

又有咩他條得過一路睇望番過尖沙咀一路食鐵板燒?
一路睇埋師傅係你面前煎鵝肝, 可以!
一路睇埋師傅係你面前搓壽司, 都可以!

加埋杯清酒企係露檯睇日落當然無問題~

餐廳唔大, 但上到去維港景色盡在眼前
而且一邊食鐵板燒同Omakase 都得!
一次過滿足晒所有願望啊~

有景色有姿勢當然亦都有實際
宴.鐡板燒的師傅來頭全部都唔細
四季酒店出身,
食的除左係時令食物, 仲有係經驗同技巧啊~
今次叫左Lunch Sushi Omakase,
前菜係水雲水髮菜

食落滑lu lu酸酸咪咪夠開胃
日式蒸蛋

長崎縣伊佐木

初夏梅雨季是最美味的季節

當造的伊佐木味道清甜,做第一件壽司就最合適
九州魷魚岩鹽青檸汁

瀨戶內海鯛魚

鯛魚味道本身較啖, 以白松露油和淡雪鹽作調味更加食得出鯛魚的鮮。
大分深海池魚

來自大分的深海池魚, 爽得黎夠肥美, 呢個季節最啱食
愛媛縣白象拔蚌

師傅以柚子皮作點綴, 夏天食白象拔蚌會比較清, 有種爽甜的美味

始終夏天食油份較少的魚感覺會無咁肥膩。
北海道金目鯛

以湯霜的作法保留金目鯛皮下的脂肪

食落又滑又肥
和歌山產的大拖羅

吞拿魚最肥美的部位,魚油香味濃郁

蔥吞拿魚蓉手卷 即磨芝麻

以即磨芝麻及青蔥點綴過的吞拿魚蓉, 那種鮮味真的與別不同啊~

最後以海帶麵豉湯作結, 暖胃飽肚。
2022-07-04 47 浏览
喺天后地鐵站一出,一條街就已經到達非常方便。餐廳喺24樓,遠望對岸會展一帶。眼見鐵板燒坐位十個左右,另外有一張四人卡位個view 好正。旁邊仲有一個小露台,方便需要特殊呼吸人事😆食物方面真係食到好新鮮,刺身同壽司好好味啲魚好新鮮,煎大蝦好爽口,牛肉薄燒同厚燒也好味。而今次唔係坐喺鐵板師傅前面,所以就睇唔到鐵板師傅嘅手勢。但師傅上菜的時候都用心介紹食物同講解食法。👍值得一提的是黑芝麻雪糕好好食,柚子雪葩好清新。而家佢哋做緊promotion ,lunch 真係好抵食。
喺天后地鐵站一出,一條街就已經到達非常方便。
餐廳喺24樓,遠望對岸會展一帶。

食物方面真係食到好新鮮,刺身壽司好好味啲魚好新鮮,煎大蝦好爽口,牛肉薄燒同厚燒也好味。

2022-07-02 640 浏览
😋平時都會睇下各位Foodie朋友嘅推介餐廳,留意到呢間位於天后嘅「宴·鐵板燒」做緊推廣優惠,食物質素及環境都好似唔錯。立即訂枱帶媽媽撐枱腳~📓午市有三款套餐,媽媽鍾情鵝肝,小編就全部都想試下。所以我地就叫咗壽司、刺身、牛肉及海鮮都有齊嘅「鵝肝日式海鮮鐵板燒」套餐!🥢前菜:- 水雲菜:口感滑溜,加入薑醋調味,酸爽醒胃。🐟季節刺身:- 沖繩金目鯛:清甜鮮味,口感綿糯。- 愛知縣深海池魚:厚切上盤,口感較爽。🍣壽司:- 三鬚魚:以調味薑蔥醬油,入口清香,肉質鮮彈。- 真鯛:肉質較鬆軟,配以黑松露香岩鹽,驚喜!🦐熟食海鮮:- 野生大虎蝦:廚師建議一蝦三食,先食原味,再點檸檬汁,後配海鮮醬。虎蝦本身新鮮,肉質彈牙,簡單烹煮後已經香氣撲鼻。小編認為原味最出色。體現:上乘嘅食材,宜配最簡單嘅食法~- 香草牛油帆立貝:選用北海道新鮮帆立貝,配以自家製香草牛油醬調味。帆立貝肉質絲絲分明,牛油香與帆立貝甜味十分和諧,相互襯托,佳作。🥩肉類:- 美國頂級牛肉:醋拌洋蔥,洋蔥清甜。炸蒜片炸好乾身,但微苦。牛肉粒幾香牛味。- 香煎鵝肝伴藍莓醬:媽媽大讚,表示入口即溶化,絲綿香滑,伴藍莓醬恰當好處。🍚主食:-

📓午市有三款套餐,媽媽鍾情鵝肝,小編就全部都想試下。所以我地就叫咗壽司刺身、牛肉及海鮮都有齊嘅「鵝肝日式海鮮鐵板燒」套餐!

🥢前菜:
- 水雲菜:口感滑溜,加入薑醋調味,酸爽醒胃。

🐟季節刺身
- 沖繩金目鯛:清甜鮮味,口感綿糯。
- 愛知縣深海池魚:厚切上盤,口感較爽。

🍣壽司
- 三鬚魚:以調味薑蔥醬油,入口清香,肉質鮮彈。
- 真鯛:肉質較鬆軟,配以黑松露香岩鹽,驚喜!

🦐熟食海鮮:

🥩肉類:

🍚主食:
- 鐵板炒飯配海帶麵豉湯:加入大量炒至乾身嘅櫻花蝦,每啖都有濃香嘅蝦乾味。米飯彈牙粒粒分明。
- 炒什菜:以最基本嘅黑胡椒及鹽作調味,突出食材原本嘅味道。

☺️整體而言:
1. 環境開揚,設有海景位,及面向廚師嘅吧枱位。欣賞靚景,或是與廚師交流互動。
2. 食物質素優質。
3. 廚師會細心介紹每道菜嘅特色及食用方式。
4. 座無虛席,到訪前定必預先訂枱。
5. 由於餐廳無設定用膳時間,食客或需等待上一台客人離開方可入座。(餐廳宜制定用膳時間規定)

宴.鐡板燒 (天后)
地址:天后電氣道54號亨環天后24樓
電話:23326200
營業時間:12:00-15:00;18:00-23:00

#香港食好西 #鐡板燒 #天后 #香港 #野生代言人 #電氣道
  • 野生大虎蝦
  • 香草牛油帆立貝
2022-07-02 38 浏览
宴鐵板燒位於天后24樓高層!有海景,坐位寬闊頭盤水雲沙律 ,酸酸地好開胃刺身伊佐木配30年陳醋啫喱同吞拿魚壽司深海池魚配海鹽、魚子醬松露款式根據season而定,每次也不同澳洲大虎蝦,師傅首先會燒蝦頭之後再燒蝦肉,上枱嘅時候,香氣四溢!蝦肉彈牙爽口!牛油帆立貝!充滿牛油香嘅帆立貝,帶出鮮甜!鵝肝配藍莓醬,他們自製嘅藍莓醬配上鵝肝,令鵝肝冇咁油膩!油脂入口即溶!美國安格斯牛肉! request咗三成熟!牛肉鎖住肉汁!鬆軟而充滿牛肉香鐵板燒炒飯,佢哋用料絕不馬虎!會用上櫻花蝦嚟炒,令炒飯更可口。炒雜菜芝麻雪糕彷間好多不同形式嘅鐵板燒, 這間取勝之處是食材新鮮! 呢度嘅員工好nice有禮貌!強師傅手勢好,而且感覺到佢對每一道食材嘅尊重同埋細心!
宴鐵板燒位於天后24樓高層!有海景,坐位寬闊

頭盤水雲沙律 ,酸酸地好開胃

刺身伊佐木配30年陳醋啫喱同吞拿魚

壽司深海池魚配海鹽、魚子醬松露
款式根據season而定,每次也不同

牛油帆立貝!充滿牛油香嘅帆立貝,帶出鮮甜!

炒雜菜

芝麻雪糕

2022-07-01
  • 美國頂級牛肉
2022-06-28 42 浏览
一直都好鐘意食鐵板燒但又唔捨得食~ 搵到呢間唔貴既餐廳 即刻去試哂! 仲要係落地玻璃有海景架! 有咩節日慶祝去個度食都一流!👍餐廳有offer 純鐵板燒set / sushi omakase set / mixed set我就揀左呢個mixed set - Lunch special menu ($428 Promotion price $368) 有刺身 + 壽司 + 鐵板燒 一次過試哂!刺身/壽司方面有 季節刺身 3款 / 精選壽司兩件 刺身同壽司係會睇返當日有咩新鮮來貨再決定比咩食客 食既幾款刺身都好新鮮好肥美! 我覺得鐵板燒更加驚豔~~ 鐵板燒方面有 香煎鵝肝伴藍莓醬 / 野生大虎蝦 / 香草牛油帆立貝 / 美國頂級牛肉 / 鐵板炒飯配海帶面豉湯 / 炒什菜野生大虎蝦切開左細細舊 師傅叫我地一件就就咁食 一件吱檸檬汁 最後就點海鮮醬 但我覺得呢D咁新鮮既食材當然要食佢原汁原味啦🤤帆立貝配埋個香草牛油汁真係好正!! 想用個汁點埋其他野食我唔食牛師傅好好咁轉左豬比我 係用左日本岩手縣既白金豚 師傅話係日本最高等級 身價最 係飲用山上既泉水大 肉味同埋脂肪比例幾乎完美 入面包左蔥花

刺身/壽司方面有 季節刺身 3款 / 精選壽司兩件 刺身壽司係會睇返當日有咩新鮮來貨再決定比咩食客 食既幾款刺身都好新鮮好肥美! 我覺得鐵板燒更加驚豔~~ 鐵板燒方面有 香煎鵝肝伴藍莓醬 / 野生大虎蝦 / 香草牛油帆立貝 / 美國頂級牛肉 / 鐵板炒飯配海帶面豉湯 / 炒什菜

帆立貝配埋個香草牛油汁真係好正!! 想用個汁點埋其他野食
我唔食牛師傅好好咁轉左豬比我 係用左日本岩手縣既白金豚 師傅話係日本最高等級 身價最 係飲用山上既泉水大 肉味同埋脂肪比例幾乎完美 入面包左蔥花 好好食好香!😋
本身對個炒飯無期望 因為已經好飽同埋唔好飯 點知炒得粒粒分明之外 仲有好多櫻花蝦係入面 好有驚喜! 連我都清得哂個飯!

好滿足既一餐飯~ lunch去食一d都唔會肉痛!😆

天后新開張嘅鐵板燒餐廳 裝修簡潔典雅環境開揚同時可以挑望維港景色🏙佢地lunch有三個menu可供選擇分別係Teppanyaki、Omakase同既有鐵板燒又有刺身嘅Special Menu🤩我地嗌咗Special Menu 原價每人$428依家做緊新開張優惠 每人只係$368!!以呢個環境同食物質素黎講 性價比真心超高!!-🥢Lunch Special Menu.❥ 野菜沙律前菜係日本特有嘅海藻 沖繩水雲冰凍得黎帶微酸 非常開胃 夏天食岩晒🧊.❥ 季節刺身兩款刺身都超級厚切 深海池魚好爽口油甘魚係二食 帶有柚子胡椒個款帶辛味好特別🌶.❥ 本日精選壽司(2款)真鯛以岩鹽同白松露調味 入口味道香濃池魚亦由師傅調味 唔使點豉油食.❥ 香煎鵝肝伴藍莓醬法國鵝肝非常肥美 一口咬落去充滿鵝嘅油香配上自家製藍莓醬 微微嘅甜酸味夾之餘又唔會搶味🫐.❥ 野生大虎蝦澳洲野生大虎蝦外層燒得焦脆 口感彈牙🦐蝦頭啲蝦膏好味到我喺咁損🤣🤣 .❥ 香草牛油帆立貝宮城縣帶子鮮甜飽滿 配上自家製香草牛油汁最後灑上嘅蔥令濃郁牛油香帶點清新同口感我會話絕對係錦上添花👍🏻.❥ 美國頂級牛肉兩個人可以試晒厚切同薄燒٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́
天后新開張嘅鐵板燒餐廳 裝修簡潔典雅
環境開揚同時可以挑望維港景色🏙
佢地lunch有三個menu可供選擇
分別係Teppanyaki、Omakase
同既有鐵板燒又有刺身嘅Special Menu🤩
我地嗌咗Special Menu 原價每人$428
依家做緊新開張優惠 每人只係$368!!
以呢個環境同食物質素黎講 性價比真心超高!!

🥢Lunch Special Menu
❥ 野菜沙律
前菜係日本特有嘅海藻 沖繩水雲
冰凍得黎帶微酸 非常開胃 夏天食岩晒🧊
❥ 季節刺身
兩款刺身都超級厚切 深海池魚好爽口
油甘魚係二食 帶有柚子胡椒個款帶辛味好特別🌶

❥ 本日精選壽司(2款)
真鯛以岩鹽同白松露調味 入口味道香濃

我會話絕對係錦上添花👍🏻

❥ 美國頂級牛肉
兩個人可以試晒厚切同薄燒٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و
厚切嘅牛味會突出啲🐮
薄燒就口感嫩滑 包住嘅葱蒜亦起提鮮作用!

❥ 鐵板炒飯配海帶面豉湯、炒什菜
炒飯金黃充滿光澤 而且夠乾身 very good!
加上脆口嘅蝦花蝦 口感一流!
飲埋暖嘅面豉湯 感覺非常圓滿🥰
午餐