第一次食一蘭..本身期待已久,但一試就覺得太咸,湯底得個咸字!又好油,同出面普通拉麵店比較都可能較差,平時食一風X都好似仲好食d!!隻蛋又唔夠流心,熟左D 😣😣😣
2015-08-12 699 浏览
對於日本人開的拉麵店,始終有一種根深蒂固的觀念,也一再印證了確實就是如此的事實。量少,價錢貴,湯頭確實好吃,但是我作為女人加底都食不飽。尖沙咀這家新店的溏心蛋讓我和老公連連搖頭,居然都快熟透了。特意跑來新店,也就是多一個豚肉。兩個人花了380元,不如去千兩或者板長大吃一頓。
這個溏心蛋好失望
2015-08-11 606 浏览
一蘭拉麵尖沙咀分店有得揀屋台位 更多位置更方便拉麵麵質爽口彈牙 湯味濃郁不油膩秘製辢醬另湯底更有層次感 加埋肥美叉燒 真係滋味再加埋糖心蛋 另整碗拉麵更完美蛋心軟滑晶瑩剔透 蛋白帶小喊味難怪開完一間又一間

一蘭拉麵
尖沙咀分店有得揀屋台位 更多位置更方便
拉麵麵質爽口彈牙 湯味濃郁不油膩
秘製辢醬另湯底更有層次感 加埋肥美叉燒 真係滋味
再加埋糖心蛋 另整碗拉麵更完美
蛋心軟滑晶瑩剔透 蛋白帶小喊味
難怪開完一間又一間
2015-08-10 840 浏览
行左成日街奮戰左幾個鐘頭,買咗好多戰利品。當行出K11嘅時候,見到大大個一欄嘅講個牌係對面, 先知道原來一蘭係尖沙咀有分店,重以為一蘭淨係銅鑼灣先有。依家門口有條長長嘅樓梯,去到嘅時候又唔見有人排隊,一推開門就有人喺裏面排緊隊。 不過比銅鑼灣好嘅就係大熱天時,吾洗係好易嘅情況底下排隊。都可以嘆住冷氣咁排隊唔需要咁辛苦,初頭都會覺得排好耐,因為之前聽嘅朋友話排成兩個鐘頭,但我見前面都係20個人左右,人唔算太多,有埋排左好耐排咗5分鐘左右就去到接待處。個職員就問我食一蘭台屋定一蘭,我完全因為之前冇做過任何research。就問下職員究竟有咩分別,原來食嘅嘢完全相同,只係一蘭係一格格,一蘭台屋就係可以坐喺度一台台咁。原來門口只係分流,兩邊入咗去都要再等。好好彩我入到去嘅時候完全唔需要等位。 但如果要等位呢間一蘭有位置俾人坐住等,非常之細心。入到去有餐廳職員帶位,之後職員就放低在點餐只俾我地。認真咁講我第一次食呢種拉麵,雖然係自己一格格,其實同隔離位傾計都唔算唔方便。 地方非常之整潔,我哋未點餐之前,座位內個竹蓆係打開嘅,當上 齊所有嘅嘢之後,職員就會像個竹蓆閉上。座位枱上面會有指南,教你點樣
座位枱上面會有指南,教你點樣落單,指南有日文中文同英文。有圖又有文字。
 冰涼嘅凍水,每一個人嘅座位都可以自己裝水,隨時飲你想飲幾多都可以,我想飲熱水可以向職員拎。
雖然話一蘭剩係得一款拉麵(天然豚骨拉麵)但都有唔同嘅選擇!!!
湯的濃度

香蒜
少許
1/2份
1份
2份(+$12)
白蔥
青蔥

叉燒

秘製醬汁(已唐辛子為基調的醬汁)
1/2倍
2倍
3-10倍
11-20倍(+$12)

麵的硬度
超硬
超軟

另外可以加麵底
一個(+$19)
半個(+$16)

落單加追

生啤酒$59
波子汽水$39
脂解美差$39
蘭茶(熱)$39
本身我個人比較喜歡食濃味嘅嘢,所以湯底我都選擇咗濃味。油膩度係普通,好明顯係麵上面有一層油膩。 濃濃嘅豬骨湯再加上一層油膩,飲洛口一啲都唔油膩而且味道好濃郁。 麵的硬度選擇咗普通,一蘭特製嘅生麵,把特別的小麥粉製作成及口感優良嘅生麵,食落去口感依然很彈牙。叉燒柔和清爽嘅味道,加上青蔥。 面方面其實會比較少,如果係男士我相信大部份都要加麵底。
天然豚骨拉麵
半熟鹽煮蛋,蛋白比較厚身,而蛋黃比較流心,有點兒做不到半熟。可能係鹽煮嘅方法,味道不是太特出, 我比較喜歡食濃味嘅嘢,認為隻蛋比較無味。
半熟鹽煮蛋
2015-08-01
2015-08-09 627 浏览
一蘭終於響尖沙咀開分店,終於唔洗再山長水遠過海去銅鑼灣排成半個幾一個鐘,天大既喜訊!尖沙咀店明顯格局比銅鑼灣店舒服得多,雖然有新加既屋台(對住坐既)位置,但我依然鍾情一蘭獨有既味集中counter,所以今次都揀左自修室位。晚上七點幾,人流唔算勁多,都係滿座,但至少等大概十分鐘就可以入座。好多時食拉麵我都選擇行中庸之道,所有野都揀普通,因為覺得最能夠食到廚師既功力。但我走蔥,加2度辣醬,同多隻半熟蛋,個人喜好黎。湯底方面一如以往濃郁,即使加左辣醬都冇遮蓋左湯底既味道,雖然只係兩度,一路食麵一路飲湯係會越來越辣,食到底時比一開頭辣好多,普通硬度既麵條岩岩好,煙韌又有少少彈牙,不過今次兩片叉燒就有點失色,都依然保持到薄薄一片,但係鞋鞋地口同比較韌。半熟蛋都係有少許失望,咬第一啖見到蛋黃係熟既,再咬開都有返d半熟蛋黃,但如果做到蛋黃係完全半熟會更好。

2015-08-08
2015-08-08 762 浏览
剛睇完新城國語盼獎禮後。。又到食宵夜時間。朋友老公提議食一蘭,一行四人便興致勃勃衝去尖沙咀新店。。感覺不錯,面積很大,比鋼鑼灣舒服。。 坐低即刻拿拿林剔好落單。。等食中。。。。。我揀左普通湯底,軟麵,少少秘醬。。秘醬少辣不叫太多。以免搶了湯底的味道。普通湯底已很夠味。還有陣陣的青葱香味直衝味蕾。唔使1分鐘就俾我ko曬d麵。真係不愧係我最愛既拉麵呀!可惜女仔胃口實在不大。都係飲唔曬成個湯。未能成功睇到碗底d字。。哈 最值得一讚係飲完個湯底都唔會口干。。唯一缺點係叉燒唔好味。。真係可有可無。。Ps。朋友叫了濃湯。。都好好飲。。但我中意一啖面,一啖湯甘食。。如果要飲甘多濃湯對我黎講就heavy 左。。還是清淡d好
坐低即刻拿拿林剔好落單。。等食中。。。。。

我揀左普通湯底,軟麵,少少秘醬。。
2015-08-07
$82 (宵夜)
  • 拉麵
話說兩年前在銅鑼灣開店的一蘭ICHRIAN拉麵風頭真係一時無兩, 排隊都要排個多小時!!((現在晚市好了點, 大約半小時內都可以))為了解決大家對一蘭的熱潮(人潮XD)?! 今年6月在尖沙咀開了新分店喇!!小女也是在6月時去試一試~~現在才出文...... HAHA!!在尖沙咀的一蘭屋台~在棉登徑的地庫大大個一蘭LOGO!!!好喜歡它的門簾, 好有日本風味!!坐下後立即點菜, 因為真的好肚餓XDDD!!!跟銅鑼灣店的一樣, 也是可以全自選湯底濃淡、麵的軟硬度、辣度、配菜等等!!值得一提的是, 尖沙咀有限定美食~:「釜醬汁燒豚肉」、「抹茶杏仁豆腐」、「蘭茶」及「日本清酒(冷酒)」點好交給店員, 可以欣賞下環境了!!風格是走日本福岡傳統小食路邊攤的設計基本上就是大排檔風味XDDD不過可以跟朋友同檯食飯傾計真的很不錯喔~~如果是單人來的話, 另一邊也有"自修室獨獨樂"的位子呀!!整間一蘭屋台都比銅鑼灣店大一倍呢~所以當天我也不用排隊, 直入!! ((大歡樂))有自助水杯, 都方便的!拉麵來啦~~~~超正呀!!!!!!! 味道保持水準~~ 沒有因為擴充分店而失準!九龍人又多一人氣食店可選了!添
話說兩年前在銅鑼灣開店的一蘭ICHRIAN拉麵
風頭真係一時無兩, 排隊都要排個多小時!!

((現在晚市好了點, 大約半小時內都可以))

小女也是在6月時去試一試~~

現在才出文...... HAHA!!
在尖沙咀的一蘭屋台~

在棉登徑的地庫

大大個一蘭LOGO!!!
好喜歡它的門簾, 好有日本風味!!
坐下後立即點菜, 因為真的好肚餓XDDD!!!

值得一提的是, 尖沙咀有限定美食~:
點好交給店員, 可以欣賞下環境了!!
風格是走日本福岡傳統小食路邊攤的設計

基本上就是大排檔風味XDDD

不過可以跟朋友同檯食飯傾計真的很不錯喔~~

如果是單人來的話,

另一邊也有"自修室獨獨樂"的位子呀!!
整間一蘭屋台都比銅鑼灣店大一倍呢~

所以當天我也不用排隊, 直入!! ((大歡樂))
有自助水杯, 都方便的!
拉麵來啦~~~~

九龍人又多一人氣食店可選了!
添加了木耳, 很爽口呀~
最尾只需拎張單到門口付款就ok~

也是一貫的自助模式~

2015-06-12
2015-07-31 837 浏览
估不到無食一籣只係短短一個月佢D拉麵已經退步成咁湯底已經不再濃厚換來只是死實的味精及死咸味以前拉麵一上 會令人立即喝幾囗湯不過現在一喝湯已經冇乜胃口拉麵煮得過淋已經改變左個面質試問一碗拉麵的主角已經冇左個靈魂又點可以再吸引客人呢再來個叉燒份量比以往少不過外加係半熟蛋重keep到水準算係不幸中之大幸了

估不到無食一籣只係短短一個月

不過外加係半熟蛋重keep到水準
算係不幸中之大幸了
2015-07-30
2015-07-30 842 浏览
久仰一蘭之大名很耐,今日專程來尖沙咀新店一試,大约六點半左右到,8成滿,店員很快安排好坐位,效率不錯!坐下已急不及待點了兩碗拉麵,追加了三片叉燒,兩隻流心蛋拉麵湯選了普通濃度已很濃味,好正,麵煮得剛好,小小硬,冇問題,叉燒肥瘦適中,隻蛋就OK!搞掂,好似唔夠喉,下次一定要加番個麵底先

坐下已急不及待點了兩碗拉麵,追加了三片叉燒,兩隻流心蛋

搞掂,好似唔夠喉,下次一定要加番個麵底先
2015-07-21 820 浏览
同朋友好耐冇見 又諗住出尖沙咀行街 尖沙咀咁多嘢食 就決定試吓新開嘅一蘭 一欄比我嘅印象好高級 啱啱開張個時仲要排晒隊 今日都驚好多人 所以約咗朋友12點就去到 一入到去位置好寬敞 完全冇人排隊 真係好正 店員服務態度都好好好熱情 我哋冇揀到自修室座方便傾計 一坐低就比張菜單我哋 講解下點樣叫餐 等左一陣啲嘢食就上 叫咗個釜山肉燒 覺得比較好似肥豬肉只系冇咁油膩 而主菜拉麵都係普普通通 叫左五倍辣 個辣醬幾好 不過啲叉燒實在太少 得個兩三片 嘢飲又貴 所以淨係拎咗水飲 整體上嚟講較突出嘅係店員親切嘅服務態度同環境 食物質素就普通 價錢太高級 下次應該會揀大眾化價錢嘅拉麵店
2015-07-21
2015-07-19 934 浏览
一蘭開左咁耐,因為同我距離太遠,總係冇機會食,尖沙咀開左正好比我試試門口有位姐姐講明比你聽你要等幾耐,都幾細心,佢話等45mins但最後都唔洗咁耐,証明我地冇決定錯!!排隊好在係室內,如果唔係熱死等嘅時候佢已經比定你睇有咩食物,等你唔洗咁悶。入面有水可以自己針,太好食拉麵好口渴架!我叫左濃味普通油普通蒜半辣,我地各人叫口味都唔同,試飲過大家湯底後覺得佢真係有跟你要求做,很讚!其實我覺得暫時最鍾意一風堂湯底,佢同一風堂味道差唔好,但叉燒同蛋都冇一風堂咁好,一風堂入口即溶我肥肉都食埋,我呢都吐左,蛋唔夠一風堂香甜,佢仲比一貴少少,不過話說一風堂我食年冇食啦,keep唔keep到都成問題

排隊好在係室內,如果唔係熱死
等嘅時候佢已經比定你睇有咩食物,等你唔洗咁悶。

2015-07-18 982 浏览
食過兩次銅鑼灣一蘭,好鍾意佢嘅面質,幼得黎唔會覺得無口感,尖沙咀店都keep到水準,掛湯力唔錯,叉燒就偏薄,一咬就爛,口感可以加強,湯底有少少spicy,但係唔會蓋過湯底嘅香味,佢嘅湯底唔算濃,對某啲朋友黎講可能會覺得太淡
一蘭@#foodki尖沙咀豚骨拉麵(7/10)($89)尖沙咀開左一間新既一蘭,foodki今個星期就走左去食。佢特別既地方,係唔同一般既一蘭自閉位咁食,而係多左"屋台",好似大排擋咁。一開始foodki會認為連鎖一蘭會好穩定同銅鑼灣,同日本差唔多,但呢次真係大跌眼鏡,麵質已經叫左超硬,但黎到影兩三張相已經淋曬,失敗。湯底就差唔多,無咁濃,可能foodki叫得無咁油。foodki覺得可能係開左無耐,質素唔穩定,味道未較岩,可能foodki會過多一兩月再去食多次。香港拉麵排名BB ramen>銅鑼灣一蘭>武士>富士山55=台風>神虎>🌞尖沙咀一蘭🌞>周月=松壱家=三田製麵所=醬家=豚王>隱家>別天神>富山一蘭@#foodki尖沙咀釜醬汁燒豚肉(8/10)($59)呢個釜醬汁燒豚肉絕對有驚喜。佢係黎自日本一蘭天神西通店既限定釜醬豚骨拉麵入面既叉燒。肥瘦明顯,加上醬汁既少少甜味。附上少少赤胡椒令味道更昇華,讚。
一蘭@#foodki尖沙咀
豚骨拉麵(7/10)($89)
香港拉麵排名
一蘭@#foodki尖沙咀
釜醬汁燒豚肉(8/10)($59)
2015-07-17 1468 浏览
放工即與行書展, 行完之後都近十點...碼頭附近既supersandwich 同大家樂太夜都無得食...男友話提議食一蘭, 我就醒起尖沙咀好似新開分店...但係openrice無寫opening hour and we are not sure if it opens, so we call to ask. Silly me, Ichiran opens 24 hours.We went to TST station, exited at exit N and walked about 2 minutes. The location is the oppsite side of 稻香. There is a trash collection point near round, so it smells really bad...We did not wait long for seat. The seat is different from CWB since it did not have partition. It felt less Janpanese.We ordered t

男友話提議食一蘭, 我就醒起尖沙咀好似新開分店

We ordered
two ramen. Both are strong flavour, extra rich, 1 clove garlic, two types of onlions with sliced pork and soft noodles, but mine is 10 portions of red sauce, my boyfriend's is 8 portions. Ring the bell and waiter will come. They are super nice and will bow after serving foods.
Ramen:
After stirring the pepper powder, the soup become red. Drank serveral spoons of it, it tasted really good, hot and spicy and really really rich
. Because the extra rich, the oil is extra much. My boyfriend reminded me not to drink too much or I will have stomachache and poop badly. I drank serveral spoons more then I stopped.
The sliced pork is lean but not dry. Extra point for not stuck between my teeth
. Noodles are soft and soaked in the devine soup
. Placed the noodles on the spoon, added some soup and placed some onions on it. It taste heavenly good. However, the noodles are too little.

We ordered two
plain noodles afterward. Also I ordered an
salted egg.
半熟鹽煮蛋
Salted eggs
are suggest to eat before the ramen to give a true taste of ramen. The salted egg is not as good as my memory. The yolk is still good but the white isquestionable. I may not order next time.

Second round noodles
were worst than the first round although the size is obviously larger. The noodles tasted like soap water and I could not concentrate on enjoying the flavour of soup.

Of course I will come again because of the long openning hour. However, I have to think twice before adding noodle and salted eggs.
题外话/补充资料: My stomach doesn't feel good the next day like my boyfriend said.
2015-07-16
2015-07-13 711 浏览
星期六係The one睇完早場,1pm唔知食咩好,行行下就話不如試下尖沙咀一蘭。 入到去就問我地想坐獨立位定係想一齊坐,咁當然一齊坐啦,但係都唔知點點行去排隊,原來要經過獨立位條隊再行過洗手間先到龍尾。可能行得比較慢啦,咁就俾左人打左尖! 個人覺得個麵嘅份量相比其他拉麵店少,而且個湯飲飲下去到尾有d苦,可能因為凍左d😅

排隊俾定你睇
無加辣醬